SZÜLŐSÉG

Mihez kezdjen a kis család nyáron?

2007. július 4., szerda 08:32

Ha vége az ovinak-iskolának, akkor már csak pár „könnyű” döntést kell meghoznunk, hogy hogyan teljenek a napok: otthon, együtt nyaralva, vagy szervezett keretek között, napközis táborban (ottalvós, azaz bentlakásos nyaralást tízéves kor alatt nem ajánlanék jó szívvel). Persze a szerencséseknek van kéznél egy vidéki nagymama vagy dédi, aki csak kicsapja a gyereket a kertbe a többi mezítlábas szomszéd gyerekkel együtt, és akkor elvannak, mint a befőtt, csak néha be kell vinni őket az ügyeletre egy-egy rozsdás szeggel vagy nagyobb bőrfolytonossági hibával. Most nem róluk lesz szó, de azért ők is találhatnak mindenfélét.

A strand: az egyik legjobb hely nyáron a gyerekeknek. Mindig van mit játszani, könnyen lehet barátokat szerezni, szinte észrevétlen lesz vége a napnak, és ki is fáradnak. Hátrányai: drága, kevesen engedhetik meg minden nap, nagyon oda kell figyelni a szülőknek, tehát ők nem pihenhetnek, könnyen összeszedhetünk fertőzést (a cikk írója beteges vízimádó, és még sose szedett össze, psszt), és biztosan nem fog rendes kaját rendes időben enni a poronty, a délutáni alvásról nem is beszélve. Persze a betegség is leköti a szülőt meg a gyereket pár napra, de nem a legjobb nyári program.

Kirándulás: ha nincs rekkenő hőség, de azért az aszfaltdzsungel kidob magából, akkor érdemes némi szúnyogirtóval bekenve elvándorolni a legközelebbi könnyű túrahelyre. Budapesti lehetőségekből már szemezgettünk egyszer itt. Sok vízzel, pokróccal, egy kis elemózsiával felszerelkezve nagyon jó elfoglaltság, a szülő elmerenghet az élet nagy kérdésein a zöld szín és a monoton mozgás segítségével. A gyerek kirohangálhatja magát, a piknikes, szokatlan ebédelést jobban élvezi. Ha nagyobbacska, vigyünk állat- és növényhatározót, meséljünk kis történetet a növényekről-állatokról, a gyerekek mindent meg akarnak ismerni, még nem rontotta el őket a középiskolai biológiaoktatás. A legkisebbeknek is mesélhetünk mindenfélét az erdő lakóiról, az állatokat ők is szeretik, és persze az ismert mesék, mondókák történeteit is összeköthetjük az erdővel (Öreg néne őzikéje stb.) Vigyázat! Nehogy sikítsunk, ha pókot látunk, meg azt mondjuk a bogarakra, hogy fúj, és ne törölgessük a gyerek kezét steril rongyokkal. Akkor inkább maradjunk otthon, vagy törődjünk bele, hogy az erdőben állatok és föld van.

Háztartás: a gyerekek nagyszerűen el tudnak molyolni/szöszölni/mélyedni egy apró dolog készítésében, kipróbálásában. Minden nap csináljunk együtt valamilyen háztartási dolgot: teregetéskor adogathatja a zoknikat, segíthet teríteni, megtaníthatjuk szalvétát hajtogatni, süssünk együtt valamit! A kertben is mindig akad valami tennivaló: leszedni a gyümölcsöt, locsolni egy saját pici öntözőkannából is élvezetes együtt. A nagy slagos-fröcskölős partikról nem is beszélve.

Otthoni játékok: külön posztokban is foglalkozunk vele, de legjobb felidézni az ovis emlékeket! Ha nem kényszer, hanem közös elfoglaltság, akkor a mesemondás, a terítővagdosás, a sógyurma, a festegetés, a papírmozaik-készítés, öltöztetős-baba csinálás mind-mind lekötik a gyereket és az anyukáját is – meg fogunk lepődni, mennyire kikapcsol minket is egy-egy ilyen „kézimunka”.

Táborok: ha olyan elfoglaltságot keresünk, amihez nincs szükség a mi jelenlétünkre, akkor legjobb egy napközis tábort keresni. Érdeklődjünk a kerületi vagy helyi művelődési házban, szinte mindenhol van kézműves, bábos, mesés vagy sportfoglalkozás. Érdemes elnézni a sportklubokba, legkülönfélébb sporttáborok is léteznek, de óvatosan bánjunk velük, mert nem minden edző angyal. A napközis táborban többnyire van nyílt nap: megnézhetjük, hogy milyen a pedagógus, mit csinálnak egész nap a gyerekek, hogy aztán nyugodt szívvel tudjuk ott hagyni őket. Ha még túl kicsi lenne az egyedülléthez, akkor választhatunk egy-egy játszóházat is, párról már beszámoltunk. A táborok kínálatából is szemezgetünk további posztokban.

Közös nyaralás: ha együtt utazunk el a gyerekkel, akkor a szokásos utazási előkészületeken kívül (gyógyszerek, biztosítás stb.) arra is figyeljünk, hogy háromévesünket valószínűleg kevéssé szórakoztatja, ha elheveredünk egy törülközőn, előkapjuk a József és testvéreit, mert végre van időnk ezt a műveltségi hiányt befoltozni, apa maga elé kapja a laptopot, hogy levadássza az éterből a szabad internethullámokat, a kicsit meg bedobjuk a homokozóba, hogy haverkodj kincsem a többiekkel, azt játsszál! Egy szóval neki is kell szórakozás, törődés, és talán mi nem fogunk úgy kikapcsolódni, mint boldogult úrfi korunkban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.04 09:30:42anyuska

  A mi kis családunk olyan menős fajta,szeretünk kirándulni,nyaralni,csavarogni.Az idei nyár elég furcsa,3 hónapos kislányunk egy picit közbeszólt a mi nyüzsgő életünkbe.Az eddigi nagy meleg miatt még a lakásból is alig mozdultunk ki,nemhogy kirándulás,strandolás,nyaralás..Nem is lenne gond,de viszont a tesó meg hiányolja a programokat,pont egyik nap mondta,hogy "anya az idén még nem is voltunk a Balatonon"Ami késik nem múlik!!

 • 2007.07.04 09:47:28marcangoló

  Az első mondatok után tudtam, hogy Hanna írta. :-)

 • 2007.07.04 10:48:57ipmics

  sziasztok,  én a 4hónaposommal vagyok épp bajban, hogy mivel szórakoztassam, amikor aludni, enni nem akar és már kifogytam az összes mondókából, dalocskából, lovagoltatós játékból és egyéb zenés-táncos szórakoztató dologból és szakad az eső, mint például most, ezért a 4fal között rekedünk. Persze egyedül még nincs el, sőt, ha látóterén kívülre kerülök (pl. el merészelek menni pisilni - márpedig oda nem vagyok hajlandó magammal vinni) akkor üvölt. Van valami jó ötletetek erre? Bár ez az eredeti posthoz képest egy kicsit off a gyermek kora miatt..  köszi,

  ipmics

 • 2007.07.04 10:50:09Sioux

  Kedves Hanna!

  A sporttáborokkal kapcsolatban írtad, vigyázat, nem minden edző angyal. Ezt hogy érted?

  Van valami rossz tapasztalat?

  Írd le légy szi.

  Kösz.

 • 2007.07.04 11:25:33Alvomacko

  Sioux: szerintem Hanna a szadista edzőkre gondol.

  Az én kislányom karatézik. A sportból adódóan van néhány hajmeresztő dolog, ami a nem sportoló szülők számára rémesen hangzik és gyereknyúzás vádjáért kiált. :-)

  Tűző napon, fehér karate ruhában - jó, sapkával a fejükön - edzenek a gyerekek, délelőtt és délután is 2-2,5 órát. Iszonyat mennyiségű futás van a legnagyobb hőségben is. Igaz, itatják őket. De a tábor végén rengeteg az arcán, fején, nyakán, karján leégett gyerek. Nem edzhetnek pólóban és rövidgatyában.

  Van éjszakai edzés is, igaz asszem csak 10 éves kor fölött. Hajnali 2 órakor felkeltik őket először futni, majd gyakorlatozni.

  És a beszédstílus, ahogyan az edzők üvöltöznek velük... Hááááát... Értem én, hogy a vezényszavak kellenek, de azt a ridegtartást... Hát, nekem mindig összeszorul a szívem, amikor az utolsó napon, a vizsgán látom enyémkét mocskosan, kimerülten, csapzottan.

  Utána majd 24 órát alszik. :-)

  De ami a legérdekesebb, hogy minden évben önként megy.

 • 2007.07.04 12:12:36opti

  Az én férjem is edző, szigorú amennyire éppen szükséges, de nem esik nehezére a gyerekekkel focizni egyet. Imádják! (én is)

 • 2007.07.04 15:11:09lc

  Sioux csak nem a Siouxsie and the Banshees-ből van a neved? :)

  Enyém gyermek most végezte el az első osztályt és bizony az első 2 hét teljes pihi-alvás volt a részéről. Néha séta, max a játszótér meglátogatása délután amikor már nincs rekkenő hőség.

  Most hétvégén jön tesóm és az ikerlányai szülinapozni (csajok 11 évesek, fiam 8 lesz szombaton) Egyik iker itt marad nyaralni 1 hétre, utána fiam megy, aztán másik iker jön :)

  Nyáron van továbbra is úszásórája, szerintem maratoni kártyázás, társasjátékozás, gyurmázás, rajzolás az aszfaltra, frizbizés, stb várható a következő hetekben :)

 • 2007.07.04 15:34:51Sioux

  Kedves Ic!

  Nem, én az indián Szijú-k után adtam ezt a nick-et magamnak, mert nagy rajongója vagyok a különböző indián kultúráknak.  Én azért kérdeztem Hannát, mert az én négyésféléves fiatalemberkém jelenleg a BVSC úszótáborában tölti napjait. Amíg nincsen ovoda, addig itt van.

  És én azt veszem észre, hogy ott rendkívül rendes emberek foglalkoznak velük. Úgy látom, imádják a gyerekeket. Keményen odaszólnak nekik, de ez kell is. Mert sok az ekkkora gyerek. De Árpikám nagyon jól érzi magát és büszke már arra a pár dologra, amire megtanították.  Nekem sajnos dolgoznom kell egész nyűron, meg amúgy sem engednek nagyon szabira. Ráadásul egyedül nevelem őt. Négy nap szabit kaptam erre a nyárra. Akkor irány a Balcsi.  Üdv.,

 • 2007.07.04 16:06:29Pelikan

  OFF

  Szia Ipmics!

  Persze minden gyerek mas, az en harom es fel honapos kislanyom tok jol elvan egy leharcolt 4 gyereken atment heten kolcsonkapott playgym-ben, nem tudom, hogy hivjak magyarul, ilyen kis logo jatekok, csorgok vannak rajta es sokat lehet pufolni, egy orat siman csapkodja a jatekokat. Aztan hasonfekve szereti magat tukorben nezegetni... Bocs, ha ezeket mar probaltad es nem jottek be. En Irorszagban lakom, itt 2 honapja esik az eso,ugyhogy a gyereknek muszaj legalabb neha elszorakoztatnia magat egyedul... :-)

 • 2007.07.05 12:33:36Alvomacko

  Sioux: milyen rabszolgamunkát végzel te, ahol 4 napnál több szabi nincs?

  Jogilag rendben, mert sajna a munkáltató rendelkezik a szabadságod X %-val. Ő mondhatja meg, hogy mikor mehetsz szabira. De ez annyira ritka dolog. Legalább is az én környezetemben.

 • 2007.07.05 13:58:08csicsika

  Sioux: ez a BVSC tábor nagyon jól hangzik. Kell hozzá úszni is tudni, vagy azt ott majd úgyis megtanulja a gyerkőc?

 • 2007.07.05 15:16:27Sioux

  Sziasztok Anyucik és Apucik!  Alvomackonak: én utazási irodában dolgozom, beutaztató vagyok. Külföldi turistákat utaztatok Magyarországra. És ez a munka immáron 15 éve csinálom, avval jár, hogy a nyarat, mint szabit el lehet felejteni. De marad az ősz és a kora tavasz. De akkor sem hetekre, max. 4 nap. Ez van.  Csicsikának: A BVSC úszótáborba nem kell tudni úszni. Ott megtanítják őket.

  12ezer forint és ebben van ebéd, uzsonna. Fél nyolctól fél ötig vannak a gyerkőcökkel. És igazi sportemberek foglalkoznak velük. Ha rossz idő van, akkor kitalálnak más programot. Pl. a múlt héten hoztak három pónilovat, karatéznak, fociznak, játszanak.

  Árpika már két hete jár és egyre jobban élvezi. És ma pl. a lelátón gyülekeztek és nézték a vizilabdaedzést. Még mondta is nekem: "Anya én is így fogok majd úszni".

  Puszi Nektek!

  Marika

 • 2007.07.05 15:17:26Sioux

  csicsika ! Bocs kihagytam, ez egy hétre ennyi!

 • 2007.07.06 14:51:59Sioux

  Hír!  Árpikám már egyedül úszik!!

  2 hete kezdtük!!  Pusz mindenkinek! Jó hétvégét és vigyázzatok magatokra

 • 2007.07.08 14:23:56levendul

  A minap csináltunk a csajokkal egy madárijesztőt. Igazán csinos :)

 • 2007.07.08 18:41:06Alvomacko

  Sioux: Gratula kisfiadnak! :-)  Azért a tábor nem túl olcsó. Egy hónapra közel 50e Ft. De még minidg olcsóbb, mint az én gyerekem 6 napos (5 éjszakás) karate tábora, ami Csillebércen van 28e Ft-ért.

 • 2007.07.09 09:20:37Sioux

  Kedves Alvomacko!  Igazad van, de az az igazság, hogy ez egy hasznos időtöltés. Különben meg nyaralásra meg kevés lenne ennyi pénz! Akkor inkább oda csoportosítsa az ember a pénzt, ahol haszna van!

  A karate tábor szintén jól hangzik. De az ottalvós?? Mert az ottalvós táborhoz Árpika még kicsi.

  És nem utolsósorban, a BVSC itt van egy köpésre a munkahelyemtől és a lakástól is, ahol lakunk.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta