SZÜLŐSÉG

Minden úgy van még, ahogy itt maradt

2007. július 4., szerda 14:18

Leharcolt személyzet, romosodó épületek, jéghideg víz és hatalmas fenyőfák – így lehet röviden jellemezni a Poronty kommandó strandtesztjének első állomását, a Csillaghegyi strandot.

Klikk!

A hely könnyen megközelíthető, Hanna hazafelé felfedezett egy árnyas gyalogutat a hévhez, miközben alkesz bácsikkal ismerkedett a helyi kocsmában útbaigazítás ürügyén. Autóval is egyszerű odatalálni, bár parkolóhelyet csak a közeli lakópark előtti árokparton találtunk.


A jegypénztáros néni jóvoltából ezer forintot spóroltunk a belépőkön, hiába mondtam meg, hogy Pötyi elmúlt kétéves, beengedte ingyen. A felnőtt jegy 1200, a gyerek és nyugdíjas jegy ára 1000 forint.

Ahogy beléptünk a strandra, egy Tankcsapda-dal jutott eszembe: „Itt minden úgy van még, ahogy itt maradt.” A jegykezelők, biztonsági őrök és fürdőmesterek átlagéletkora jóval ötven fölött volt, az épületek még náluk is éltesebbnek tűntek. A fák szinte égig érnek, kellemes árnyékot vetve a domboldalon kialakított füves területekre.

Hanna szerint ami úgy maradt, az azért jó: az idős és kedves személyzet, a már műemlékszerű épületek, az egyszerű medencék, az ősöreg park és fák, a kilógó slaug, a vicces büfé. Ami meg nem, az azért: a medencék jó állapotúak, a pázsit ápolt, a park gyönyörű, a wc tiszta. Dexterke megjegyezte, hogy megaklórízű a csapvíz.

Medencéből nincs sok, rögtön a bejáratnál található egy nagy méretű 140 centi mély, néhány méterrel arrébb pedig egy kis méretű úszómedence. A teraszos strand legtetején lévő gyerekpancsolót meredek betonúton (Pötyi lefelé el is hasalt rajta) és hosszú lépcsősoron lehet megközelíteni. Hanna és Dexterke is nehezményezte, hogy nem akadálymentes a terep, sokan érkeztek babakocsival.

Nézze meg képeinket!


A gyerekmedence lábmosójának vize mocskos, rajzó darazsaktól hemzseg, a veszélyes rovarok a pancsoló szélén is állandó vendégek. A gyermekmedence vizének hőfoka nem tetszett a kicsiknek, hanna 9 hónapos Leája, dexterke 16 hónapos Samuja és a két és fél éves Pötyi alig volt hajlandó beledugni a lábát. Samu inkább egy otthonról hozott felfújható kismedencében hűsölt. A négy és fél éves Málni viszont vigyorogva viháncolt a 22 fokos vízben, tíz perc után úgy kellett kivonszolni a napra, enyhén kékes árnyalatú szájszíne miatt. Hannát nem zavarta a hideg víz és örült, hogy nincsenek sokan, és azok is kisgyerekesek. Annak kifejezetten örült, hogy az anyukák nem puccosak, nem érezte fürdőruha- és csöcsbemutatónak a helyszínt.

A fák között rengeteg használaton kívüli épület, bungaló és öltöző bújik meg, némileg elrontva a látványt. A gyerekmedence mellett lévő büfé sem működik, látszólag hosszú évek óta. Rengeteg a lezárt üzemi terület is. A mellékhelyiségek falainak vakolata mállik, egyébként minden tiszta és még vécépapírt és kézmosó folyadékot is találtunk.

A büfé ételkínálata szerény, kapható melegszendvics 250 forintért, debreceni, melyből egy pár 450 forintba kerül, 200 forintos perec, valamint főtt kukorica. A fél literes üdítőkért 300 forintot, az ásványvízért 200 forintot kérnek. Az üveges sör 350-450, a borok decije 146 forint. A büfé mellett étterem is található, de fürdőruhában nem mertünk bemenni a puccos helyre.

A Csillaghegyi strandot olyan családoknak ajánljuk, akik nem szeretik a túlzsúfolt, nyüzsgő fürdőket, és akiket nem zavar, hogy néhány órára időutazást tesznek egy régi világba annak szépségeivel és hátrányaival együtt.

Cím: 1038 Budapest, Pusztakúti út 3.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.04 15:57:50marcangoló

  Azta, frankón együtt strandolt az egész szerkesztőség? És csak miattunk? Köszi! :-D

 • 2007.07.04 15:59:48marcangoló

  És csúcsok a srácok!

 • 2007.07.04 18:01:38wh_old

  Huh, hogyan lehet eljutni ide? :)

 • 2007.07.04 18:44:51sestra

  sziasztok,

  fel lehet menni lépcső nélkül, csak körbe kell menni!!!! szval fel, jobbra, fel, balra, fel...és a víz elég jól felmelegszik a harmincxfokban.

 • 2007.07.05 01:19:00hanna

  nem, körbementem, és ott is volt valami lépcső. Vagy csak béna voltam?

  És Leának csak elsőre volt hideg, aztán bejött nekia víz.

  A kismedence (felfújhatós) meg a héthónapos Dénesé volt.

  Megköz:HÉVvel a Csillahegyi megállóig, onnan 5 perc séta felfelé.

  És biza együtt strandoltunk, szuper volt

 • 2007.07.05 10:43:33napos oldal

  hú, tökjó lehetett.

  nagyon mennék strandra, de aztán belegondoltam, és talán öngyilkosság lenne órákig az egyéves után futkosni.

  nem látok rá okot, hogy egy helyben ülne...

 • 2007.07.05 19:22:01levendul

  Csökkentendő a macerát  én úgy szoktam, hogy dui alvás után megyünk, fél5, 5 felé. Így még van két óránk zárásig, ami még nekem is vállalható, és ha jó az idő a csajok akár az egész időt a medencében tölthetik. Ebben az is jó, hogy du 3 után kevesebbe kerül a jegy. Sztem több helyen is van ilyen kedvezmény.

 • 2007.07.05 20:08:22opti

  Én úgy szoktam, hogy délelőtt megyek, felverem a félsátrat, bekenem a gyereket, ráadom a pelust, bekenem magam, szóval elvagyok egy órát, aztán csobbanunk. Mi olyan strandokra járunk, ahol a víz kb 28-30 fokos, így egy órát is el lehet benne pancsolni. Utána ebéd, majd alvás a sátorban. Ébredéskor a már fent említett tortúra, majd pancsi, uzsonna, sátorszedés. És már el is ment a nap. Pihenni addig lehet, amíg a gyerek alszik, kikapcsolódásnak pedig marad a pancsi a gyerekkel. Az egész úgy a legjobb, ha egy hasonló korú gyerekkel és az anyjával megyünk. Enyém 20 hónapos, de viszonylag kevésszer szalad el, főleg, hogy ha szárazon van, akkor eszik vagy alszik. Én nagyon élvezem amúgy a strandot gyerekkel, mert ismét lehet nyugodtan ökörködni a vízben :)

 • 2007.07.05 21:50:23napos oldal

  áhhá, látom, megvan a rendezőelv :)

  köszi a tippeket!

 • 2007.07.05 22:13:54levendul

  hát, izé, azért a hárommal más kicsit, egész napot inkább csak apával együtt :)) tisztára önzésből, az idegrendszeremet kímélendő :)

 • 2008.08.12 12:24:00Naturissimo

  A cikkíró elég tájékozatlan, vagy inkább - érthető módon - nem mer a lényegről írni.  A strand ott tart, hogy területének 77%-át ingatlanspekulánsok kezére akarják átjátszani.  Tudni kell, hogy Budapest legrégebbi és csodálatos adottságokkal rendelkező strandja több mint két évtizede a nudisták paradicsoma volt, egészen 2005-ig, amikor a terület nagyobb részét (nem létező munkálatok ürügyén) lezárták. Ebbe beleesik a páratlan panorámát nyújtó hegytető is, mely a nudisták/naturisták törzshelye volt.  A kitiltás nem ütközött ellenállásba, hiszen prűd országunkban a nudizmus/naturizmus nem divat, hanem közmegvetés tárgya.

  Senki nem tiltakozott a betiltás ellen,

  sem az amúgy fuLLLiberális beállítottságú média,

  sem az amúgy igen harcias emberjogi szervezetek,

  sem az amúgy tabudöntögető velvetponthu.  Emellett a furfangos ingatlanspekulánsok nagy trükkjéről van szó:

  1. A nudisták elüldözésével eltűnt a törzsközönség zöme, ezáltal elsorvadt a belépődíjakból származó bevétel.

  2. A lezárt terület elszigetelése és az "erkölcstelen meztelenkedés" megelőzése céljából fel kellett duzzasztani a biztonsági szolgálatot, ami horribilis többletkiadásokat igényel.  És ekkor a pénzügyi guruk a gazdaságtalanságra hivatkozva, azzal az eredeti ötlettel rukkolhatnak elő, hogy a strandot mielőbb privatizálni kell.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta