SZÜLŐSÉG

Anyja lehet unokájának egy kanadai nő

2007. július 4., szerda 16:44

Ha ma hétéves lánya élni fog a lehetőséggel, születendő unokájának anyja is lesz egy 35 éves montreali asszony, aki saját petesejtjeit adományozta gyermekének, számol be az MTI. Ez a világon az első ilyen eset a kanadai McGill kórház orvosai szerint.


Flavie Bovin, a ma hétéves kislány a Turner-szindróma nevű igen ritka genetikai rendellenességgel született: ez azzal jár, hogy a nő szervezete igen kevés petesejtet termel, ami általában terméketlenségre vezet. Ezért Melanie Bovin, a kislány 35 éves mamája, aki két másik, egészséges gyereknek is életet adott már, úgy döntött, hogy átad Flavienek petesejtjeiből. Azt szeretné, hogy lánya a Turner-szindróma ellenére is gyermeket szülhessen még abban az esetben is, ha amikor ez időszerűvé válik, nem áll rendelkezésre máshonnan megfelelő petesejt.

Ha felhasználja az anyai adományt, Flavie Bovin saját gyermekének féltestvére is lesz, a petesejtet biztosító édesanyja a pedig ennek a gyereknek mamája és nagymamája is egyben. Melanie 21 petesejtjét nyerték ki műtéttel és lefagyasztották őket. Ha a lány úgy dönt, hogy fel akarja használni őket, ennek nem lesz akadálya, bár azt megvizsgálják, nem örökíti-e a beültetendő petesejt a Turner-szindrómát. Melanie két másik gyermeke közül az egyik egy kétéves kislány, aki nem szenved a kórban, írja az MTI.

Az esetet egy lyoni orvosi kongresszuson ismertették a szakemberek, s elmondták, hogy Melanie éveken át töprengett, mielőtt rászánta volna magát a lépésre. Végül úgy gondolta: mindenki természetesnek venné, hogy amennyiben lányának egészségi okokból az ő veséjére lenne szüksége, akkor ő felajánlaná azt, miért ne tehetné tehát ugyanezt a petesejtek esetében?

A McGill kórház etikai bizottsága is megvizsgálta a műtét előtt a beavatkozás körülményeit és megállapította, hogy semmiféle kényszerről nem volt szó, az önzetlen anyai szeretet megnyilvánulása Melanie döntése. Az asszony lányára és annak jövendő társára bízza, hogy felhasználják-e a petesejteket vagy más párnak adják át azokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.04 18:54:41Tori

  Na, ha valaki majd megjegyzi, hogy tiszta nagyi a gyerek, jót fognak vigyorogni. Amúgy meg tetszik az asszony hozzáállása, hogy először is évekig töpreng, utána meg leadja a petét és innentől a lány és vej döntése, hogy kezd-e vele valamit.

 • 2007.07.04 19:09:18Paramami

  A kanadai orvos nem jól tudja, nem ez a világon az első eset. Az egyik kolleganőmnek szintén Turner szindrómás a kislánya, és abban a pillanatban, amikor Magyarországon megváltoztatták a petesejt adományozásra vonatkozó szabályozást, vagyis hogy már nem csak ismeretlennek lehet adományozni, hanem családon belül is, már rohant a hormonkezelésre, hogy le tudják venni a petesejtjeit. Azóta az ő lánya (aki egyébként korban közelebb áll a gyermekvállaláshoz, középiskolás, azt hiszem, 16 éves) tudja, hogy ha szeretné, akkor később lehet olyan babája, akit ő hordhat ki, az anyukája jóvoltából.

 • 2007.07.04 19:49:49B-

  Szerintem tök jó, hogy családból származik a petesejt, így hasonlítani fog a gyerek az anyjára is és az apjára is (valószínűleg).  Bár a mi gyerekünk még egyikünkre se hasonlít, de azért még nem fontolgatjuk, hogy visszavisszük a kórházba :-)

 • 2007.07.05 08:18:18Tish

  Az anyai szeretet:)

  Én is szó nélkül megtenném a lányomért, és a leendő unokáimért.

  Bár arra nem tér ki a cikk, de ha belegondolok, hogy milyen lehet már kicsi kortól azzal a tudattal élni, hogy valószínűleg sose lehet "saját" gyereked, nagyon elszomorodok:(

 • 2007.07.05 14:14:44sony

  Ó, ma egyfolytában bőgni fogok az Indexen? Ezt láttátok? www.indavideo.hu/video/8_dijat_nyert_Cannes-ban_ez_a_reklam_film

 • 2007.07.08 23:04:17Anyafarkas

  Ha én lennék a kislány helyében, én is inkább választanám az anyukám petesejtjét, mint egy vadidegenét.

  Szóval szerintem is tök jó, hogy meg lehet tenni ilyesmit is :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta