Anyja lehet unokájának egy kanadai nő

Ha ma hétéves lánya élni fog a lehetőséggel, születendő unokájának anyja is lesz egy 35 éves montreali asszony, aki saját petesejtjeit adományozta gyermekének, számol be az MTI. Ez a világon az első ilyen eset a kanadai McGill kórház orvosai szerint.


Flavie Bovin, a ma hétéves kislány a Turner-szindróma nevű igen ritka genetikai rendellenességgel született: ez azzal jár, hogy a nő szervezete igen kevés petesejtet termel, ami általában terméketlenségre vezet. Ezért Melanie Bovin, a kislány 35 éves mamája, aki két másik, egészséges gyereknek is életet adott már, úgy döntött, hogy átad Flavienek petesejtjeiből. Azt szeretné, hogy lánya a Turner-szindróma ellenére is gyermeket szülhessen még abban az esetben is, ha amikor ez időszerűvé válik, nem áll rendelkezésre máshonnan megfelelő petesejt.

Ha felhasználja az anyai adományt, Flavie Bovin saját gyermekének féltestvére is lesz, a petesejtet biztosító édesanyja a pedig ennek a gyereknek mamája és nagymamája is egyben. Melanie 21 petesejtjét nyerték ki műtéttel és lefagyasztották őket. Ha a lány úgy dönt, hogy fel akarja használni őket, ennek nem lesz akadálya, bár azt megvizsgálják, nem örökíti-e a beültetendő petesejt a Turner-szindrómát. Melanie két másik gyermeke közül az egyik egy kétéves kislány, aki nem szenved a kórban, írja az MTI.

Az esetet egy lyoni orvosi kongresszuson ismertették a szakemberek, s elmondták, hogy Melanie éveken át töprengett, mielőtt rászánta volna magát a lépésre. Végül úgy gondolta: mindenki természetesnek venné, hogy amennyiben lányának egészségi okokból az ő veséjére lenne szüksége, akkor ő felajánlaná azt, miért ne tehetné tehát ugyanezt a petesejtek esetében?

A McGill kórház etikai bizottsága is megvizsgálta a műtét előtt a beavatkozás körülményeit és megállapította, hogy semmiféle kényszerről nem volt szó, az önzetlen anyai szeretet megnyilvánulása Melanie döntése. Az asszony lányára és annak jövendő társára bízza, hogy felhasználják-e a petesejteket vagy más párnak adják át azokat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek