Kisebb babák születnek a por miatt

A terhes nőknél a finom por belégzése kihat a magzat fejlődésére. Ezt mutatta ki egy müncheni kutatás, amelynek keretében több mint ezer anyát vizsgáltak meg. Münchenben 40 helyszínről gyűjtöttek adatokat a projekthez, írja az MTI a Die Welt című német napilap online változata alapján.


A francia tudósokkal együtt folytatott vizsgálat eredményei azt bizonyítják, hogy a finom por belégzése csökkentheti a babák születési súlyát. A kutatásban 1016 anyát, valamint a gyermekeiket kérdezték, az utóbbiak 1998 és 1999 között Münchenben születtek. A 40 helyszínről származó mérési adatok alapján pontosítani lehetett, hogy az anyák a terhesség idején mennyi 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsét lélegezhettek be.

Azok közül, akik nagyobb koncentrációban kapták a finom port, sokkal többen szültek 3000 grammnál kisebb babát. Hasonló összefüggés mutatható ki a dízeljárművekből származó por belégzése esetén is. A mostani az első nyugat-európai vizsgálat, amely egyértelmű összefüggést mutat ki az újszülöttek súlya és a levegőben lévő káros anyagok mennyisége között.

Azok a biológiai mechanizmusok, amelyek kiváltják ezt a jelenséget, egyelőre még ismeretlenek. A finom por több száz vegyi anyagból áll, csekély mennyiségben a tüdőn át a vérbe is bekerülhet. Az is elképzelhető, hogy a por részecskéi a placentát, vagy a magzat növekedéséért felelős szerveket befolyásolhatják. Amerikai és lengyel vizsgálatok már bizonyították, hogy a policiklikus aromatikus szénhidrogének, amelyek a nem tökéletes égés során keletkeznek a motorban, elérik a magzatot és hatással vannak fejlődésére - írja a Die Welt Online.
Oszd meg másokkal is!
Mustra