SZÜLŐSÉG

A nő, aki kilenc évig nem aludt

2007. július 2., hétfő 08:34

Hogy lehet öt gyereket szülni, szoptatni, nevelni zsinórban? Biztos csodás, de nem táncol-e minden nap a fekete téboly szélén a szülő? Van mindemellett saját külön élete, munkája, ereje? Ezeket és sok minden mást kérdeztem az én öt fiút szült pécsi Angéla barátnőmtől egy tavaszi délutánon, a kertjükben ülve. Válaszolt.Katica: Hány évesek a fiaid?
Angéla: Timót 12, Boldizsár 11, Matyi 9, Kolos 7, Tóni 4.

K: Négyet öt éven belül szültél. Mindig is ennyi gyereket akartál?
A: Ajándéknak élem meg. De nem gondoltam volna magamról, hogy ennyien lesznek. Kettőt normálisan szültem, a középső Matyi ugyan felkötötte magát a köldökzsinórra, akkor császár lett, de aztán a két legkisebbet megint meg tudtam szülni.

K: Akkor te belejöttél a szülésbe…
A: Csak az ötödik gyerekemet szültem úgy, ahogy szerintem szülni kell.

K: Miért, hogy kell szülni? És a négy sima szülésnél volt fájdalomcsillapítás?
A: Nem, mert az apukámnak olyan betegsége van, hogy nem kaphat érzéstelenítést, és lehet, hogy örököltem tőle. Tudod miért tudtam gyönyörűen megszülni az ötödiket? Mert akkor végre elhatároztam, hogy az én gyerekem, az én életem. Rájöttem, hogy fel lehet szállni a fájásokra, és önfeledten bele lehet feledkezni. És az orvos végig partnerem volt, mert látta, hogy meg tudom csinálni… Utána ujjáéledtem, fizikailag és lelkileg is. Az előzőeknél mintha megöltek volna. Minden szülésem más volt, mindegyiket másnál szültem. Az első katasztrófa volt, a negyedik is, a második jó volt, a harmadik császár volt. Az ötödiknél nagyon jó jelenléte volt az orvosnak, jó férfi jelenléte volt, tudta, hogy a nő szül. És mindegyik apás szülés volt.

K: Akartál volna otthonszülést?
A: Akartam volna, de itt, Pécsett nem nagyon lehetséges. Meg pénzünk se lett volna megfizetni. Akkor még nem voltak dúlák… Nagyon harcos voltam a szüléseimnél! De amitől igazán ki voltam borulva, az a fogamzásgátló tabletta, amit a terhességek között szedtem. Konkrétan megőrültem tőle, elvesztettem az összes teremtő erőmet és a libidómat. Nem is értem hogy bírják ki más nők enélkül az energia nélkül, ami az életünk hajtóereje, hogy tudnak így élni. Az orvosnak mondtam, hogy megbolondulok a tablettától, és persze hülyének nézett. Megkérdeztem a barátnőimet és mindenki így érezte magát tőle. Aztán a kolléganőm nyitotta fel a szememet, hogy nem vagyok hülye, hisz persze hogy ugyanarról a tőről fakad a hormon és az alkotóerő! Egy egész társadalom női fele van így megnyomorítva, és nem is tudnak róla. Miért nem írják rá, hogy mit veszítesz el vele? Tudnunk kellene. Szerintem ez skandalum.

K: Az első négy szülésed miért nem tudtad „megcsinálni” ahogy te akartad?
A: Előtte nem sikerült betöltenem ezt a szerepet, hogy „ez vagyok én, így akarom.” Nem vállaltam magam. És agresszívan bántak velem a kórházban. Nem véletlen, hogy a csecsemős osztályon úgy néznek ki az anyák, mint akik össze van verne. Pedig úgy kéne érezniük magukat, mint aki újjászülettek. Szerintem ezt csak a nők 5 százaléka éli meg. Az újszülött osztályokon kifacsart, kifosztott nők vánszorognak. Nem élték át a dolgot, nem az ő sztorijuk. Az első szülésem olyan rettenetes volt, hogy éveken át csak erről beszéltem. Bár most azért átfordult az ellenkezőjébe, hogy túl harcos anyák verik a dobokat nagy öntudattal...

K: Volt szülés utáni depressziód, mélypontod?
A: Nem, sőt. Meg én különben is mániás típus vagyok, vagy pörgök, vagy lehalok az eseményhiánytól. Nekem ez nem a gyerekkel függ össze.

K: Te alapban így élsz?
A: Aha. (Nevetés.) A tíz év terhességtől, szüléstől, szoptatástól állt be a normális szintre az energiám. Nagyon erős volt.

K: Nem volt olyan, hogy vissza akartad már kapni a testedet?
A: Nem, én beteltem ezzel. Persze a negyedik, ötödik gyereknél már szinte mindegy volt, van-e valaki mellemen, vagy nincs, olyan régóta csináltam. De nem mentem bele tönkre! Iszonyú erős lettem és bátor, és biztos vagyok benne, hogy ez annak köszönhetem, hogy ennyi gyerekem van.

K: Akarsz még több babát?
A: Nem.

K: Hogy vagy az alvással? Hány éve nem alszol a gyerekek miatt?
A: Megszoktam. (Nevet.) Eltelt kilenc év hogy nem aludtam át egyetlen éjszakát sem. Húzós volt persze. Ki lehet bírni. Megtanultam öt perc alatt elaludni. Meg aludtam délután az aktuális gyerekkel, egy héten egyszer, kétszer. Meg a napi hat órát tartom, az fontos. Azt utálom, mikor annyira fáradt vagyok, hogy ordibálok.

K: Van valami nevelési elv, irányzat, amely mentén éltek a gyerekeitekkel?
A: Ridegtartás. (Nevetünk.) Liberalizmus van. A fiaim el tudják magukat látni, főznek, mosogatnak, boltba mennek, fürdenek. Nagyon önállóak. De az én szavammal működik a család, és nem mindig finoman fejezem ki magam. De van önállóságuk, szabadságuk, és nem félnek az élettől. A harmadiktól már persze magától működik a dolog. Szeretem hogy ebben a nyájban élnek. (Közben Kolos felmászott egy nagyon magas fa legtetejére. Angéla rászól:) Koloskám, másszál vissza, mert az már szar hely, ahol vagy!

Kolos: Anya…
Angéla: Mondom. Nem akarom ezt nézni. Lefele! Tudom, hogy radikálisan más dolog nagycsaládban élni, mit kiscsaládban… Ne csináld Kolos, ne csináld, mert rosszul vagyok ettől! (Kolos nem mászott le, ugyanis.) Látod? Meg kell tanulnom egy bíznom ebben a helyzetben, nem az én félelmeim által működtetni. Egy dolgom van, hogy bízzak ebben a helyzetben és benne, hogy meg tudja oldani. Számtalanszor kell ezt csinálnom, és megoldják. Sokkal kevesebb energiába kerül nevelni ezt az öt fiút, mint nevelni neked a két gyerekedet. Persze, már túl vagyok a nehezén, azon a stádiumon, hogy egyszerre hármat pelenkáztam. Most is csak egy napig nem törődtem a lakással, és nézd meg mi van.K: Mennyire vagy cselédje ennek a hat pasinak?
A: A fiaimmal sokkal könnyebb, mint a férjemmel. Az első palacsintát úgy csinálták, hogy jöttünk haza, és már palacsintasütésben voltam, de annyira ordított az ötöske, a Tóni, hogy le kellett üljek megszoptatni. És mire megetettem, kisütötte a többi négy a palacsintát. Annyit csináltuk már együtt, hogy megtanulták. Nem játszom a gyerekkel, hanem élek vele. Megtanulták a határokat. Hogy hogyan bánunk egymással, meg az emberekkel.

K: Rendrakás?
A: Na azt keményen kell csinálni. Minden áldott este nyolckor takarodó van. Én csak nagyon ritka esetben takarítok a fiúknál. És tudják, hogy amit ők dobnak le a földre az ő territóriumukban, azt nekik kell helyre rakni. Ehhez muszáj tartanom magamat, mert nem óhajtok áldozattá és rabszolgává válni. Tudják, hogy ha a saját területüket feltakarítják, nem piszkálom őket, és sokkal jobban fogunk együtt élni.

K: És a többi helyiség? Azokat te egyedül takarítod vagy a férjeddel?
A: A férjem tíz éve nem rak keresztbe egy szalmaszálat sem, és konkrétan csak kávét tud főzni. (Nevetünk.) Őt nem tudom megváltoztatni. Ez bántó, mert én ugyanúgy dolgozom, mint ő. Ezt az előttünk lévő generáció sarának tudom be, akik úgy éltek, hogy csak és kizárólag a nő dolga a rendrakás, a vacsorafőzés stb. Remélem a fiaink nem így állnak majd a dologhoz.

K: Neked nagy szabadságigényed volt már a gyerekek előtt is. Amikor egymás után szültél hármat ez a szabadságfaktor jelentősen lecsökkent, legalábbis egy hosszabb időre. Ez nehéz volt?
A: Én utána nyertem el a szabadságomat. Nem voltam 25 amikor az elsőt szültem. Ez más, mint amikor valaki harmincvalahány évesen szül. És tömbbe történt az egész, nem húzódott szét. Persze voltak rituális kiállásaim, amikor hazajött az apjuk, és szükségem volt saját időre. De nem volt traumatikus. Most, a kiskoruk után szabadságnyerést élek át.

K: Kire tudtad bízni őket, amikor el akartál menni valahova?
A: Senkire. Nincsenek itt a nagymamák, babysitterre nem telt persze. Anyám jött egy idő után. De ez máig probléma. Most már egyedül lehet a fiúkat hagyni. Ők szabadságért szabadságot, bizalomért bizalmat adnak. Mondják, hogy menj Anya nyugodtan, majd hazajövünk az iskolából, elmegyünk a boltba. Ez fontos: ne legyen lelkiismeret-furdalásod saját magad miatt, hogy olyan vagy, amilyen vagy, hogy néha el kell menned dolgozni, vagy felnőttek közé.

K: Van különbség, ahogy szereted őket?
A: Abszolút. Az öt gyerekemnek öt anyja van. Mindegyiket másért szeretem. Persze az ötöske, a Tóni, a legkisebb gyerek most líbling, esedezem a kegyeiért. Az a csávó, aki megszólal, hogy „Szerelem vagyok Anya, szerelem”… Hát hogyne csinálna velem amit akar. (Nevetünk.)

K: Karácsony, húsvét klasszikusan zajlik?
A: Nem vagyok hajlandó rágörcsölni. Együtt csináljuk. Soha nem mondom a gyerekeimnek, hogy Jézuska meg Nyúl, meg meglepetésvadászat. Nem gondolom hogy szegényebb lenne a gyerekkoruk ettől, mint ahogy például attól sem szegényebbek, hogy nincs tévénk. Nem vagyok hajlandó magamat tönkretenni, hogy egy óráig úgy nézzünk ki, mintha mi nem mi lennénk, hanem valaki egészen más. Rendet rakunk, vacsorázunk, ajándékozunk, de nem öltözünk ki.

K: Neked a barátaid a gyerekeid.
A: Ők jó fejnek tartanak engem, amin csodálkozom is, mert annyira azért nem vagyok jó fej. Egyszer ki voltam borulva, és kérdezte a nagyobbik, hogy mi van. Mondtam, hogy nem fogom elmondani, erre ő: ne hülyéskedj, a gyereked vagyok. És elmeséltem neki egy csomó mindent. Kilógók a szülők közül az iskolában, volt is ebből bajom magammal, de azt mondták a fiúk, hogy anya teljesen normális vagy. Tanulom tőlük a magam elfogadását.

K: Vasárnapi ebéd minden héten együtt?
A: Gyorskezű nő vagyok, és vasárnap délben ebéd van az asztalon. Tíztől délig mindent összedobok. Ma például volt leves, paprikás csirke, sült csirke, nokedli, sült hús, krumplipüré, saláta. Süti most nem volt. A férjem azt mondja hülye vagyok, hogy mindenkinek megcsinálom a kedvencét, de egyszer van vasárnap egy héten. Mindennap főzök valamit, az leteszi a pontot. Egyszerűbb, mint hogy ő eszik egy zsömlét, ő is egyet külön, stb.

K: Anyósék, anyádék mit szóltak ennyi gyerekhez?
A: Hát, az anyósék kétségbe voltak esve. Nem hitték el, hogy ennyire tudunk bízni egymásban. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy gyerektől se kellett megválnom, hogy minden gyereket megtarthattam, amelyik jött. Ez nagyon hozzájárult ahhoz, hogy feltartott kézzel bírjak lenni a világban. Hálás vagyok az Istennek, hogy ilyen teher nincs rajtam. És az első babám el is ment magától. Az első gyerekvesztés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ötnek tudjak örülni.

K: Mit teszel meg magadért, a testedért?
A: A hasam úgy nézett ki a szülések után, hogy idáig lógott. (Mutatja. Most egyáltalán nem lóg a hasa, nem is nagy.) Mindennap dolgozom azon, hogy úgy nézzek ki, mint egy nő. Minden reggel hasizomgyakorlatokat végzek. Most már – két év után- van látszatja is. Ennél többet nem tudok tenni, de ezt mindennap megteszem. Jó az, ha az ember naponta összeszedi magát.

K: Van egyéb, saját, privát időd?
A: Néhány havonta két meló között van pár órám, amikor egyedül megyek az utcán. Ilyenkor megállok: hogy hoppá, na most van az, amikor egyedül vagyok, tessék élvezni. (Nevetünk.) Minden este olvasok könyvet, és soha nem olvasok újságot. A tévéről azt éreztem, hogy megöl minket. Na, hálistennek elromlott, és fél év kellett, hogy azt mondják a fiúk, na most már tudják hogy miért jó hogy nincs tévénk. Utáltam, hogy ahelyett hogy élnénk, bámuljuk azt a szart. Számítógépen lehet filmet nézni, azt szoktunk együtt, akkor egy kupacban heverünk a kisszobába.

K: Hogy dolgozol?
A: Négy órát dolgozom naponta, egyik héten délelőtt, másikon délután. Két állandó munkám van Pesten, a Pszichoterápiás Intézetben három éve, meg most tanítok Kistarcsán cigányasszonyokat retextilezni. Elmegyek vasárnap este, és visszajövök csütörtök este, közben lekeverem ezt a két munkát, meg mást is. Ezt havonta egyszer. Meg a többi nap itt dolgozom a retextil műhelyben. Ennek van nyitott műhely része, meg csoportterápiás textilezés krónikus betegeknek.

K: Várjál, elölről. Eredetileg esztéta vagy, és ezt te találtad ki, ezt a retextilt mindeközben. Ez háztartási és ipari textilhulladék újrafeldolgozását jelenti. Bútorokat, enteriőröket, hintákat csináltok. Védett név és technológia. www.retextil.hu
A: Igen. Mindeközben. És be is tölti az életemet, és ha nem lett volna ennyi gyerekem, ez nem is lett volna. Nagyon fontos tudás adott nekem, boldog vagyok, hogy ezt visszaadhatom a világnak. Az életfonalak összefüggéseiről szól.

K: Ahh. (Megilletődve.) Hogy találtad ki ezt az egészet?
A: Kő volt a folyosón, és nem volt pénzünk még használt szőnyegre sem. A bazárban vettünk olcsón egy szövőállványt, gondoltam, ha tudok varrni meg kötni, akkor biztos tudok szőni is. És az éjszakai ébrenléteimben, pörgésemben minden nap megszőttem egy szőnyeget. És egy ponton ki jött egy tágabb rendszer a textilből, amiben a teremtett világ nagy szabályai benne vannak.

K: Döbbenet, hogy a saját kreativitásodat így ki tudod élni…
A: Én nem a saját kreativitásomat élem meg! Teremtő erőt viszek a világba, azáltal, hogy az embereket teremtő helyzetbe hozom, hogy terápiásan csinálják a retextilt. Ez felhoz valamit az emberiség alaptörvényeiből, szabályszerűségek amiket muszáj megcsinálni. Baromi nagy hajtóerő. És ezt a gyerekeimtől kaptam, velük szálltam fel erre az energiavonatra. Nekem kinyílás az öt gyerek. Világra való lettem. Baromira fontos volt amikor rájöttem, hogy mekkora erőt és bátorságot kap az ember attól hogy megszüli, megeteti a gyerekeit, hogy mindennap felkel, hogy mindennap megcsinálja a dolgát. A legjobb, szerintem.

Kökényszemű Katica

Szeretettel ajánlom a cikket Gulya Angyalka Krisztina emlékének.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.09 21:56:52papirbirka

  boribon, ha nem ad át helyettesnek, akkor ne adj neki pénzt és főként ne előre. A terhesgondozáson kifizetted az eddigi törődést, a hálapénz a szülésért jár, ha hálás vagy, mert van miért. Szerintem...

  Ja, lányok lehet drukkolni, rossz lett az AFP-m brühühü. Holnap szervezi dokim az előrehozott genetikai Uh-t. Valahogy meglepően nyugodt vagyok, persze mert törpe tuti jól van. Na jó megyek AFP-t kutatni a neten.

 • 2007.07.09 22:07:31Tori

  Nekem azt tanították a kismamák a szülészeten, hogy borítékot adni csak varratszedés után szabad.  papirbirka, jó, hogy nyugodt vagy, persze, hogy nem lesz semmi baj!

 • 2007.07.09 22:11:32boribon

  Papirbirka,

  az enyém is rossz lett annak idején, de szerintem is az a lényeg, hogy Te érezd, a babád rendben van.

  A dokim asszisztense mondta is akkor, hogy külföldön a legtöbb helyen már legalább 10 éve nincs az AFP a kötelező vizsgálatok közt, mert annyira nagy a tévedési rátája, hogy többet árt az idegeskedéssel az anyukának, mint amennyit használ.

  A nyugati országokban állítólag az a fajta kombinált teszt tartozik a rutinvizsgálatok közé, ami nálunk 30 000 ft.

 • 2007.07.09 22:17:58druantia

  Papirbirka, az egyik unokatesómnál nagyon csóválta a fejét a doki az AFP eredménye miatt, ráadásul a csaj már elmúlt 35. Természetesen nem lett semmi baj, a kiscsajszi megszületett, lassan már öt hónapos lesz, teljesen rendben van. Nagyon sok a vaklárma AFP-ügyben, teljesen biztos, hogy nálatok is egészséges a baba. Mennyire lett alacsony egyébként, ha szabad megkérdezni? (Ha nem, akkor bocs.)

 • 2007.07.09 22:19:13opti

  Apás szülés egyik apró ám fontos előnye, hogy majd apa intézi a borítékot. Anya szül, apa fizet. Én a szülés után azért mondtam a férjemnek, a szülésznőnek csapjon még oda egy tizes bónuszt. Fogadott dokim és fogadott szülésznőm volt. A dokim épp szabin, de volt helyettes. A helyettes majdnem annyit kapott mint a doki, a szülésznő többet mint terveztük, a dokim pedig egy köszönöm, jól vagyunk telefont. Neki a magánrendelésekkor fizettem már eleget. A hat hetes kontrollra szintén a helyettes dokihoz mentem, egy a rendelőjük az én dokimmal, mindketten kaptak finom helyi bort. Szerintem ez bőven elég.

  És a helyettes doki és a szülésznő is benézett hozzám minden nap a kórházban.

 • 2007.07.09 22:21:53druantia

  Egyébként én is a kombinált tesztre szavazok, nagyságrendekkel stresszmentesebb, mint a terhesség közepe felé elmenni egy vizsgálatra, amikor már esetleg érzi az ember a babát mozogni (én már bőven éreztem akkor). Az meg, hogy egy rossz AFP-t követően kemény heteket kell várni az amniocentézis eredményére, emberkínzás.  A kombinált teszt sokkal biztosabb, anya és baba szempontjából is emberségesebb. Tényleg pillanatok alatt megvan az egész, és a sok hét gyomorgörcs meg sírás helyett lehet önfeledten örülni a babának. Nálam így volt :-).

 • 2007.07.09 22:22:26opti

  Papirbirka, sajnos nem emlékszem jól, de amikor az afp-t nézik, akkor néznek még valamit. Nekem sem lett jó anno az afp-m, de az a másik igen, és a dokim azt mondta, hogy csak akkor van gond, ha mind a kettő rossz, de akkor sem biztos. Szóval don't fos.

 • 2007.07.09 22:24:23opti

  Druantia, milyen az a kombinált teszt? Vérvétel? mit néznek vele?

 • 2007.07.09 22:29:17druantia

  www.gendiagnosztika.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=41  Erről az oldalról ollózok ki pár bekezdést (én náluk csináltattam a tesztet, komolyan, még élveztem is).  "A kombinált tesztet optimálisan a 12-14. héten végezzük, ultrahang-vizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján határozzuk meg a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. Az anyai vérből a magzat által termelt két marker (PAPP-A és a free- ß-hCG) koncentrációját mérjük. A teljes vizsgálat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamák egy konzultáció keretében rögtön meg is kaphatják a leletet.  Amennyiben a Kombinált teszt kétes eredményt ad (intermediate rizikó, 1:150 - 1:1000), lehetőség van a Négyes teszt elvégzésére. Ha a teszt egyértelműen negatív, 15-18 hetesen kell elvégezni az AFP vizsgálatot, illetve 18-20 hetesen a genetikai ultrahang vizsgálatot (egyes laborok az AFP vizsgálatot 16 hetesen végzik, ha azonban a labor korszerű kockázatelemző rendszerrel rendelkezik, ehhez nem szükséges ragaszkodni.  Az integrált teszt két vérvételből álló vizsgálat, mely a második vérvétel után ad eredményt. A vizsgálat első részére az 1. trimeszterben (harmadban) kerül sor, a 12-13 hetesen. Lehetőség szerint a magzati kort a 6-8. héten, vagy a 12. héten végzett ultrahang alapján határozzuk meg, de az utolsó menstruáció első napjától történő számítás is megfelelő, ebben az esetben azonban a detektációs ráta csökken. Ekkor történik az adatok felvétele, az első vérvétel és a második vérvétel időpontjának egyeztetése. A levett vérből a PAPP-A marker (pregnancy associated plasma protein) szintjét határozzuk meg.  A vizsgálat második része, azaz a második vérvétel a 2. harmadban történik, ekkor kerül sor a négy másik marker szintjének mérésére, melyek a következők: AFP, uE3, free-ß-hCG és inhibin-A.  Az integrált teszt értékelése csak akkor lehetséges, ha a kismama mindkét vérvételen részt vesz.

  Ezen biokémiai markerek mellett a 12. heti ultrahangvizsgálat során mért CRL (ülőmagasság) vagy BPD (fejátmérő) szükséges a minél pontosabb kockázatelemzéshez.  A négyes teszt esetében csak a 2. trimeszteres vérvétel történik meg." • 2007.07.09 22:32:26kaposztalepke

  az AFP mellé bétaHCG-t néznek, ha necces. Nekem alsó határ volt az AFP, a bHCG pont tökéletes, azt mondták a genetikán (figyelembe véve, hogy családban semmi genetikai rendellenesség nem volt) teljesen rendben van. Asszem ha az AFP alacsony, a bHCG meg magas, akkor gyanítanak Down-kórt. De igazán én egy profi UH-doki véleményében jobban bízok. A Down-kórnak, ha súlyosabb, vannak egyéb velejárói is, amiket UHn látni, és egy jó doki tud célirányosan kutatgatni. Nyilván nem 100%os, a biztos az az amniocentézis és tsai, de nem rossz közelítés, ha nincs komoly gyanú. Ha az AFP magas, akkor meg ugye velőcső-záródási rendellenességet gyanítanak (nyitott gerinc, stb)..azt viszont mindenképp látni kell UH-n. Úgyhogy néha én is azt gondolom így utólag, hogy azért kellett az AFP, hogy futtathassanak még egy kört a genetikára, én meg előtte egy napiga netet bújjam, aggódjak és bőgjek.  A dokinak fizetés meg...én ott a kórházban soha nem foglalkoztam vele, varratszedéskor kapta meg. Sőt, az elsőnél csak a hathetes kontrollon, mert begyulladt a sebem, félkómában negyven fokos lázzal másztam be, akkor megbökködték, antibiotikum, és egyben ki is szedte a varratokat...de erre az alkalomra nem voltam olyan állapotban, hogy eszembe jutott volna, hogy vigyem a pénzt. Így maradt a hathetes..

 • 2007.07.09 22:34:23druantia

  Opti, igen, tarkóredő-vastagságot néznek még az AFP-n kívül (meg persze mindent megvizsgálnak az uh-n). Petinél a tarkóredő-vastagság nem stimmelt és teljesen betojtam, hogy baj van. Aztán fent a géndiagnosztikai centrumban - ahonnét idéztem - világosítottak fel nagyon kedvesen, hogy a redő vastagságát könnyen el lehet mérni, ha a baba kicsit előre vagy hátrahajtja a fejét. Meg ha gáz van, akkor általában elég nagy az eltérés az átlagostól.

 • 2007.07.09 22:43:45kaposztalepke

  druantia: na, nálam is ez volt..ráadásul bénán is mérték, nem is hozzáértő, és el is mérte..de így is minimális eltérés volt, sőt, mint kiderült még úgy is határon belül..de megfuttatták velem a genetikát, és végigparáztam addig 2 napot...ott meg egy UH alapján azt mondták tök oké, AFPig semmi..aztán az AFP alsó határ lett..akkor megint beparáztattak, vissza genetikára, ahol mondták, hogy bHCG tökéletes, minden rendben van, ne olvassak szakirodalmat, csak MAuglit, és örüljek a babámnak, és nyugodjak meg (már ott is zokogtam).  Szóval pipa voltam, hogy a kórházban beijesztettek, ahelyett, hogy korrektül felhomályosítottak volna:(

 • 2007.07.09 23:15:45opti

  Aha! Erre a BHCG-re gondoltam. Nálam kapásból nézték mind a kettőt, vagyis itt ez az alap. Uh-n csak később voltam, a 19.héten. Bár én a vérvételes dolgokat a helyi (vidéki város) laborban csináltattam, de uh-ra és dokihoz Pestre jártam. Így volt szerencsém megtapasztalni, hogy ahány kórház, annyi szokás. A dokim egy csomó vizsgálatot feleslegesnek tartott, viszont rendelt plusszba mást, és ami a leggázosabb, hogy volt amit a helyi védőnő (aki amúgy szuper, csak hát helyi) és a dokim eltérően értékelt. Ha így belegondolok, akkor nem csoda hogy terhességi parám volt :)  Druantia, és hogy van a kisfiad? Remélem egyre jobban!

 • 2007.07.09 23:32:10papirbirka

  druantia, magas lett a fene egy meg, kombinálton voltam már, ott minden ok volt, tehát az alacsony értéken nem aggódnék. Megnézegettem, mi mindentől lehet magas, hát kb. azt lehet kizárni, hogy szemmel veréstől. 80%-ban a magas értékű kismamák babáinak nincs baja, legalábbis olyan ami most kiderülhet (velőcső és társai). Mert habként bizonyos esetekben előrejelezheti a 3. trimeszterben fellépő fejlődésvisszamaradást, méhlepény rendellenességet stb.

  Fasza, hiába lennénk túl jó eredménnyel az UH-n, amnión akkor is parázhatok a végéig, minek tanultam meg olvasni???

  Egyébként most úgy tűnik jobb lett volna az alacsony érték, a Downt legalább tutira ki lehet zárni, ezt a rohadt visszamaradást meg nem. Na jó megyek feküdni, míg végképp el nem száll a nyugim maradéka.

 • 2007.07.10 10:20:25napos oldal

  papirbirka, ne parázz, hülyeség ez az egész!

  én szinte aludni se tudtam pár napig, nálunk más is volt. nincs biztosíték semmire! megvan az a kisbaba, örül, virul, ne is törődj mással!

 • 2007.07.10 10:25:37napos oldal

  arról mit gondoltok, úgy általánosságban, hogy ha az ember fizet (sokat, de számlára) a magánrendelésen, majd munkaidőben szül, és melegen megköszöni, illetve ha vasárnap éjjel 2-kor szül és orvost behívják, akkor fizet, ha sima ügy 30-at, ha necces 50-et?  vagy teljesen át fog alakulni a rendszer és ilyenek nem lesznek? (orvost éjjel behívni) én még nem vagyok terhes.

 • 2007.07.10 10:26:27marcangoló

  Papirbirka, ilyen esetekben betiltanám a netet! A legritkább esetben következnek be ilyen fejlődési rendellenességek, egy tökéletes első és második trimeszter, és normális uh és vérvételi eredmények mellett. Annyira ritkán, hogy én még ilyenről nem is hallottam. ;-) Legalább írtak valami százalékot, vagy arányt, hogy hányból hányszor? Bizonyos esetekben, ahha, na persze...

  Annak idején B. dokival megbeszéltük, hogy a szakkönyvek kb. 5 %-os hibahatárt írnak az AFP-re. Ő meg nevetett, és azt mondta, van az 20% is. Ennyit erről. A szemmel verést meg sosem lehet kizárni, de nagyon jó praktikákat tudok ellene. :-))

 • 2007.07.10 10:52:01papirbirka

  Köszi lányok, kezdek profi lenni a témában, mondjuk ma még nem dolgoztam, cserébe átrágtam magam két 3/4-ben latin szakcikken is.

  Marcangoló, összevissza %-kokat láttam én is. Ebből az egész AFP dolgoból az alacsonyabb, Down-ra utaló érték sokkal jobban kutatott. A legmegbízhatóbbnak az a vizsgálat tűnt, ahol figyleték, hogy a kimutatott magas AFP-s nőknek hogy záródott a terhessége. Szerintük a pozitívok között 1:20 az esélyem, hogy valamilyen baja lesz a babának, most vagy később.

  Ja csemegeként magas AFP értéket az is okozhat, hogyha nekem máj gyulladásom vagy valamilyen tumorom van. Klassz

  Őszintén szólva viszont a netet mégsem tiltanám be, mert egyrészt akkor, hogy beszélgetnék veletek, másrészt mégis inkább megnyugtatnak a tények, lehetőségekre való felkészülés. Talán azért vagyok kevésbé para, mert bár szeretem ezt a babát, de ha bármi van túlélem, mert már van egy egészséges, gyönyörű, okos gyerekem.

 • 2007.07.10 10:52:05napos oldal

  na, erre gondoltam én is, megcsináltat az ember mindenféle vizsgálatot, kibújik az egészséges gyerek, mindenki örül, aztán pár év múlva megverik szemmel, na tessék...  miután egy hétfő este jött a rossz hír, én éjjel-nappal a netet bújtam (csak hogy megnyugodjak...), és miután a sokadik sztorit olvastam, hogy

  1. aggodó kismama konkrétan elájult, sírógörcsöt kapott

  2. magzatvízvételtől meghalt az egészséges baba

  3. down-os, ill. egyéb krom. rendellenességgel született a baba, tökéletes afp, ill. amnioc. után  szóval ezek után felnéztem (szerdai nap du 3-kor), valami nagyon leesett nekem, és lemondtam az amnio. időpontot és inkább bevásároltam pár nélkülözhetetlen terhescuccot, gyöngyöt, ilyesmit. az egész kérdés nem izgatott tovább egyáltalán, csakis a műtét alatt, akkor nagyon. rögtön kérdezgettem is mindenkitől - volna, csak nagyon sírtam. de kivárták, amíg meg tudok szólalni :)  az nem volt kérdés, hogy semmiképpen nem "vetetem el" a babát, hanem csak tudni szerettem volna, ha beteg lesz, hogy úgy készüljünk, lelkileg és menedzsmentileg. • 2007.07.10 10:59:18jidele

  papirbirka, először is gratula a babához, lemaradtam róla eddig. Másodszor is a világ jelentős részén nem is csinálnak AFP-t, annyira bizonytalan vizsgálat. Ha csak egy fél kg-val többet/kevesebbet mértek, ha csak 5nappal fiatalabb/idősebb a baba már borul az egész.

 • 2007.07.10 12:16:58Sólyomszem

  napos oldal, sztem az a legkorrektebb változat, amit leírtál a "hála kifejezésére", más kérdés, hgoy a dokik hogy értékelik. De ha csak kicsit is normális a dokid, nem értékelheti másképp. (Bár pénzügyben nem tudom, van-e ötnél több normális nőgyogyó az országban...)

  Az AFP sztem egy baromság, ha csak ballábbal keltél fel aznap, már lehet rossz. Az első két gyereknél nekem magas volt (egészségesek), most a harmadiknál ugyan levették, de nem is tudom, mennyi lett, mert már olyan vén vagyok (37,5), hogy erősen ajánlották az amniót. Arról meg azt mondta egy régi ismerősöm, aki ott dolgozik a klinikán (mest. megterm.), hogy az számít nagyon, ki csinálja: mennyire óvatos és tapasztalt. Igy aztán bekértem magam a főprofihoz, nem is lett baj.

  napos oldal: negatív amnióval nem lehet down-kóros a gyerek, a kromoszómavizsgálat csak akkor téved, ha összecserélik a mintát, vagy nagyon elb..k a vizsgálatot, az meg azért nemigen fordul elő. A három leggyakoribb kromoszóma-rendellenességet nézik (plusz a nemi kr-t), az viszont igaz, hogy más kromoszóma-rendellenesség előfordulhat, amit nem vizsgálnak. Bocs, ha csupa evidenciát írtam le.

 • 2007.07.10 12:45:42napos oldal

  "az viszont igaz, hogy más kromoszóma-rendellenesség előfordulhat, amit nem vizsgálnak"  igen, ilyen esetről olvastam természetesen

 • 2007.07.10 15:04:23papirbirka

  Mégegyszer köszönöm mindenkinek a bíztatást, túl vagyunk az UH-n, minden rendben törppel ÉS fiúúú.

  Persze még lehetek rákos;-)))

  A harmadik trim.ben pedig jobban figyelnek fejlődésére, meg lepényre, ennyi.

  Most megyek kicsit pihenni, mert persze, hogy kerek legyen a nap UH-ra menet nekünk jöttek amig álltunk a pirosnál. Mi meg időre bejelentve hetente egyszer rendelő főtszakekintélyhez, otthagytuk egészet, uhogy valszeg önrész bukva. Mindegy, úgy érezzük ez az ára, hogy a kicsi egészségés.

 • 2007.07.10 17:51:38marcangoló

  Papirbirka, kicsi pech, de a lényeg, hogy egészséges a srác! :-)

 • 2007.07.11 16:58:38boribon

  Ezt el kell újságolnom! (Bocs, hogy még mindig nem hagyom békében nyugodni ezt a posztot, csak itt írtam erről pár napja, úgyhogy ide kívánkozik.)  Ma voltam a saját dokimnál, szombaton elutazik 3 hétre szabira, írtam ugye, hogy azt mondta, sajnos nem tud átadni semelyik kollégájának.

  Hát mégis megbeszélte valakivel! És mit gondoltok kinek ad át??? IIIIgen! Az "isteni B. doktornak"  Hadd idézzem magamat pár nappal ezelőttről:

  "igazán átadhatna a sokat emlegetett, isteni B. doktornak, én csak egy "szüléselőkészítő" előadáson jártam nála, de nekem is belopta magát a szívembe. :-) Álmodozni szabad, nem?)"  Hát így van, álmodni csak nagyot szabad. :-)

  Tudom, hogy ettől még nem lesz egy népünnepély a szülésem, de azért úgy megnyugodtam. :-)

 • 2007.07.11 19:22:17Anyafarkas

  boribon nagyon örülök :))

 • 2007.07.11 21:49:31boribon

  Köszi! :-) Ez nekem most a hét örömhíre! Föl vagyok dobva! :-)

 • 2007.07.11 22:03:26jidele

  Papirbirka, annyira örülök. Nem a koccanásnak, hanem, hogy rendben vagytok, és a kisfiú is rendben.

  Boribon;)

 • 2007.07.11 22:30:41papirbirka

  Köszönöm jidele, tényleg minden rózsaszín (bocsánat halványkék) amióta kiderült, hogy egészséges kicsi Menyus (férjem álma a név, én próbálom szokni).

  Boribon hurrrrá, ilyen jó előjelekkel a szülés is csak jó (na jó elviselhető;-)) lehet.

 • 2007.12.02 19:18:56marcangoló

  Lányok, aki látta a Naplót. Nem Angélát láttam, akit most elhagy a férje a szerelme miatt, aki fiú? Csak mert nagyon hasonlított rá, 5 gyerekről beszéltek, meg egyébként is.

 • 2007.12.02 19:28:22druantia

  Marcangoló, nagyon sajnálnám, ha tényleg ő lenne. Én nem láttam a Naplót, de azért elég szar lehet, ha az embert nyilvánosan hagyják el. De legalább egy fiú miatt. Olyat ő úgysem tud (mármint Angéla, ha Angéla)...  Azért volt pár mondat az interjúban, ami sejtette, hogy valami nem tökéletes: "A férjem tíz éve nem rak keresztbe egy szalmaszálat sem, és konkrétan csak kávét tud főzni... Őt nem tudom megváltoztatni. Ez bántó, mert én ugyanúgy dolgozom, mint ő." De azért akárhogy is, nehéz lesz majd öt gyerekkel egyedül. Sajnálom. Úgy látszik, ez egy szakítós nap (Alvomackó is írt egy házasság felbomlásáról a másik posztnál).

 • 2007.12.02 19:33:49Alvomacko

  marcangoló: nem hiszem! Őt nem Angélának hívták. És valahogy nem egy poszt főhősének tűnt... Bocsi. Meg neki csak 4 gyereke volt a mostani férjétől. Az 5. a férj hozománya volt.

 • 2007.12.02 19:38:06zolnaid

  Nem tudom, de a napló témája holnapra fent lesz a neten. (asszem).

  Viszont, a topik főhősével volt pár hete interjú a Nők lapjában, és érdekes volt. Engem különösen szíven ütött, hogy állítólag a gyerekek annyira hasonlítanak, hogy számozva vannak, és úgy hívják őket, ne kelljen a névvel bajlódni. (kvázi: négyeske.) Ugyan nem tudom mitől könnyebb a ketteskét kimondani, mint a Boldizsárt.

 • 2007.12.03 08:57:57marcangoló

  Alvomacko,akkor jó, örülök, ha nem ő az.

  Zolnaid, én is olvastam a cikket. Az a baj, hogy egy cikkből nem jön le az irónia- nincs mellette egy röhögős szmájli-. Szerintem csak viccelt.

 • 2007.12.03 10:38:09zolnaid

  Hát remélem. Meg el tudom képzelni, hogy ő viccelt és az újságíró komolyan vette. (Amúgy se vagyok nagy véleménnyel a NL-ról.)

 • 2007.12.03 11:21:23napos oldal

  zolnaid, miért?

 • 2007.12.03 11:24:24Vakmacska

  Nem bírtam minden hozzászólást végigolvasni csak néhányat, de a cikket olvastam, és azért eszembe jutott ez-az.

  Sztem nem hazudik, amúgy ez a ridegtartás dolog ment valahol évszázadokig, és ha amúgy a szülők szerették a gyerekeiket, akkor ettől nagyon nagy összetartás lett sokszor a tesók közt. Pl a szüleim generációjában, voltak öten-hatan, nem rohangáltak a határból utánuk a parasztfoglalkozású szülők, vigyáztak magukra, egymásra. Tudták is a képességeiket meg a határaikat! És volt bennük önbizalom is legtöbbször, mert 10 évesen alapfokon megtanultak főzni, állatot tartani, faragni. Tudták magukról hogy életrevalóak, és az Angéla gyerekei is ilyeneknek tűnnek.  Fogalmazásgátló - ezt kinyomtattam, mert szíven ütött. A gyerek előtt nekem se volt vele bajom, utána folytatólagosan, épp az mint Angélának és próbáltam szünetet, lett egy-két tanulság, csak lusta vagyok nyűgökre mint pl az amúgy jól működő hüvelykrém, a guminyomi meg nekünk nem ment soha....de meglepő hogy nem csak én érzem így.  Szóval én nem érzem úgy hogy becsapná magát, és azt külön tisztelem hogy nem akar mártír lenni és kitalált valamit, ami csak az övé és másoknak is jó (retextil), nálunk van tévé, szerintem is gyerekre a legveszélyesebb, van olyan csatorna, amit én is legszívesebben géppisztollyal irtanék. Mért kell csomagot venni a kábelen, ahelyett hogy én válogatnám? Amint lehet biztos az internettévére szavazok, mert azért híreket meg halakat nézek néha.

 • 2007.12.03 11:24:46Nilüfer

  az NL kezd bulvárosodni..szerintem.Kisgyerek koromtól olvastam, mert anyukám járatta, aztán sok év kimaradt

  Mostanában veszegetem, de egyre bulvárabb:( szerintem..vagyis én így érzem, lehet, hogy az egész világ egyre bulvárosabb...

 • 2007.12.03 11:28:14Vakmacska

  Minden bulvárosodik mert el kell adni. Nem tudom mi a megoldás. Én azért az NL-t még el tudom olvasni, a legtöbb társát már képtelenség.  Ez a celebizé meg annyira nemérdekel, hogy falra mászom hogy mindenbe benyomják.  Nézd meg amúgy onlájnon az origót, pár éve meg most. Akkor szoktam át az Indexre.

 • 2007.12.03 11:39:21napos oldal

  nekem tetszik a nl, 12 éve veszem csak, azóta nem látok változást, ami nem tetszik, kihagyom. egy-egy szám néha szarabb.  Vakmacska, nekem csak a szoptatós fgátlóval gyűlt meg a bajom, szülés előttivel nem volt, illetve inkább úgy mondanám, utólag látom, hogy némileg tompított. pharmatex hüvelytablettát használok, eddig még nem lettem terhes, remélem, nem egy időzített bomba...

  ha megbukik a tesztidőszak alatt, a következő a pesszárium lesz.

 • 2007.12.03 11:39:39Nilüfer

  Én már eleve az indexet kaptam több éve kezdőlapnak:) a vejemtől.Az origót nem szeretem, jelzem, az index új arculatát sem kedvelem annyira, nimt a régit, de ez lehet , hogy csak nyavalygás:)

 • 2007.12.03 11:42:50zolnaid

  Napos oldal, hogy miért nem vagyok nagy véleménnyel a NL-ról, azt kérdezed, ugye? Azért, mert az egy szuper jó újság volt, nem hogy 40-50 éve, vagy a gyerekkoromban, de, még a 90-es évek elején is. (ezt nem a vakvilágba mondom, elég sok szám megvan nagyimnál is, de a könyvtár révén van más jellegű rálátásom is) Egy szórakoztató női lap, de rengeteg társadalmi problémát boncolgató cikkel. Minden száma nyújtott valami újat. A társadalmi cikkek nem a felszínt karcolgatták, közhelyszerűen, ami azért különösen a 80-as években volt érdekes.Az újságírói gárda neves emberekből állt, akik IRODALMAT írtak, és nem csak gondolták, hogy azt csinálnak, közben komoly problémáik vannak a kifejezésekkel, a stílust meg keverik a modorossággal. A megszólaltatott riportalanyok vagy igazi művészek, tudósok voltak, vagy valódi hús-vér emberek, nem nevenincs sztárocskák.

  De, összességében nem az a baj, hogy a NL is tele van bulvárszeméttel, hanem, hogy egy ennyire neves, nagy hagyományú női lapot tudatosan ide zülleszteni bűn volt.

 • 2007.12.03 11:55:04Nilüfer

  Zolnaid, most ugyan babzsák és samu hazament, de karácsonyra jönnek vissza, és megint maradnak.nem lenne kedvetek kijönni majd hozzájuk játszani Józsára?És bárki debreceninek:)Mert nekünk a szabit tartogatni kell, és így napközben magukra lesznek hagyva, és amilyen szemetek vagyunk, az autót sem hagyjuk otthon...gondolkozzatok, és gyretek majd:)

 • 2007.12.03 11:55:23napos oldal

  értem :(

  igen, a modorosság engem is zavar.

  az is igaz, hogy a felszínt karcolgatják, de én azt hittem, másként nem lehet ilyen szinten.

  talán azért szeretem, mert nem várok túl sokat, és a bulvár engem kikapcsol.

 • 2007.12.03 11:57:57Anura

  Tényleg sokat zuhant a színvonala a Nők Lapjának. Jó régóta olvasom, és szemmel látható volt a változás. Nem csak külsőleg, belsőleg is. Én a sok érzelgős csöpögéstől másztam falra, és ritka már benne az a cikk, amire aszondom, hogy alapos, és akár hivatkozhatok is rá egy vitában.

  De még messze az egyik tűrhető újság, én meg betűmoly vagyok.

 • 2007.12.03 12:27:05marcangoló

  Napos oldal, honnan szedel pesszáriumot? Állitólag itthon nem lehet kapni.

 • 2007.12.03 12:32:18napos oldal

  ezt nem tudtam...

  hátha jó lesz a pharmatex. nem macerás nagyon, elég jó. már csak az a kérdés, hogy "az ellen véd-e" :)

 • 2007.12.03 13:07:45marcangoló

  Én sem tudtam, amíg a Kismamaújságban (ajándékba kaptam az előfizetést, becsszó, nem tehetek róla, hogy olvasom :-D) le nem írták feketén- fehéren. Állítólag valami futárszolgálattal lehet béhozatni Németországból, Ausztriából. Mondjuk nem kell sűrűn venni, de méretvételhez kell egy nőgyógyász...

 • 2007.12.03 15:56:19napos oldal

  á, ez bonyolult, hagyjuk inkább ezt az egész szexet, csak a gond van vele... a házimunka meg nem halad.

  ja, szóljál ám máskor, ha ilyen fontos dolgokról értesülsz az újságodból :) majdnem ez is elsikkadt...

  cserébe megosztom, ha bármit megtudok a bestből

 • 2007.12.03 16:59:38marcangoló

  :-DDDDDDDDDD

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta