SZÜLŐSÉG

Klasszikusok kicsiknek és nagyoknak

2007. június 30., szombat 09:52

Az alábbiakban pár klasszikusnak mondható gyerekirodalmi darabot mutatunk be a Móra Kiadótól, melyek részben talán kevésbé ismertek, de ettől még ugyancsak ínyenc olvasmányok. Egy részük nem, vagy csak könyvtárból beszerezhető, de megéri felkutatni őket. A legkisebbektől haladunk az egyre nagyobbaknak valók felé.

Cini-cini muzsika (Móra, 2007) – a Móra immár klasszikus mondókagyűjteménye tizennyolc kiadást megért, még a múlt rendszerben debütált válogatásdarab. Eredetileg elsősorban óvodai segédkönyv, de jól jön otthon is, ha fel akarunk idézni egy-egy mondókát, gyerekkori verset. Túlnyomórészt gyerekversek, vagy gyerekek számára is megfelelőnek talált versek, ritmikus, játékos, rímes kis darabok vannak benne, de egy adag népi mondóka is belefért. Előnye, hogy rengeteg tényleg nagyszerű darabot tartalmaz, ahhoz képest nem drága, és a gyerekrajz illusztrációk nagyon jók. Hátránya elég sok van: a dizájn katasztrofális, ha már ennyi bőrt lehúztak valamiről, akkor kicsit modernizálhattak volna: a vers ugyanis olyan szöveg, ahol a sorok nem érnek faltól falig. Ez nem azért van, hogy akkor juhéé, nyomtathatunk többet egymás mellé, olyan sűrűn, ahogy belefér, nehogy fehéren maradjon az a drága papír. A fehér ugyanis a verset körülvevő csönd, az üres tér és idő, amiből kiugrik a vers sűrűsége. Ehhez képest itt két hasábba van törve minden, egy cent választja el a két hasáb sorait, az Arany Lacinak például félbe szakad, majd jön egy kép, egy üres oldal, és utána folytatódik. Jaj! No és a mennyiség sajnos nem mindig jár együtt a minőséggel. Rákosi Sándor és Gazdag Erzsi például nem nevezhető elavultnak, ugyanis soha nem is volt jó. Azon pedig csak mosolyogtam, hogy hogy kerül egy-egy gyenge darab köze gyerekversnek például több Kosztolányi A szegény kisgyermek panaszaiból. Nem könnyű darabok. A másik probléma, hogy ömlesztve van az egész – lehetetlen keresni, legjobb a kedvenceket megjelölni a tartalomjegyzékben. Viszont legalább megtudtam, hogy a ssz, beh nagy súly Illyés verse. Hiába, a gyermek számára nem a szerző volt a fontos.

Orbán Ottó: Eszterlánc (Móra, 1977) – Orbán Ottó a halálával és az azt tematizáló kötetével (nomeg nagyszerű életművével) végleg bevonult a magyar klasszikusok közé. Noha a kényszerből rengeteg kiemelkedő gyerekverset és mesét író újholdasok közé tartozik (mit nem köszönhetünk az ún. szocializmusnak), az ő gyerekversei nem váltak óvodai mondókákká, nem túl ismertek. Ezt a kötetet antikváriumban lőttem, kellemesen bizsergető érzéssel, hogy most kifogtam olcsón, véletlenül, mást keresve valami nagyon jót. És nem kellett csalódnom. A versek hasznosítják Orbán kalandozásait az abszurd és szürreális költészet vidékére, játszanak a nyelvvel, a képekkel, a zenéjével és a ritmusával. Főszereplője Eszter, többek között az ő mindennapjai is belekerülnek a versekbe, a mamák-gyerekek számára ismerős vicces helyzetek. Megidéződik Első Kormos István és Ifjabb Lator László várúr is. Nagyon jók a rajzok (Heinzelmann Emma), a szerkesztés: minden oldalon egy kis vers és egy színes ceruzarajz.

Oravecz Imre: Máshogy mindenki más (Móra, 1979) – hát ő sem a gyerekverseiről híres, de ez a gyerekverskötet kis kedvencem, teljesen beszerezhetetlen, úgyhogy senki nem vádolhat vásárlásra buzdítással. Nekem fénymásolatban volt meg, pár darabja benne van a Friss tintában, de sajnos nem a legjobbak. A versek majdnem mind felsorolnak: tárgyakat, évszakokat, napszakokat, sokszor a családtagokat egy-egy tulajdonsággal, és abból áll össze végül egy csattanó vagy csak valamiféle abszurd összkép. Mindez egy sajátos gyereknézőpontot hív életre, és ehhez nagyon jól illenek a rajzok is.

Michael Ende: Momo (Móra, 2006) – tőle mindenki a Végtelen történetet ismeri, pedig a Momo annál sokkal, de sokkal lenyűgőzőbb, szívbe markolóbb történet. Németországban alsóban kötelező, és szívem szerint itt is az lenne. ’86-ban adták ki először, aztán 15 évig nem, ezért beszerezhetetlen volt, szerencsére azóta két kiadást is megért. Fantasztikus történet az időről, amit ellopnak tőlünk a szürke urak, akik elszürkítik az életünket, ellopják az érzelmeinket, hiszen ahogy Lou Read is megmondta, Love is time,turning time around. De szerencsére jön Momo, a hajléktalan kislány, aki hallgatni tud, megtölteni a saját csendjével és figyelmével az időt, és egy teknősbéka segítségével visszahozza az embereknek az idővirágokat, amiktől újra megszólal a szívükben az ének, és élvezettel tudnak utcát söpörni, hajat vágni és a gyerekeikre odafigyelni. Kis mese a nagy mesében a Mese a varázstükörről, az egyik leggyönyörűbb szerelmes történet. Kiváló nyári olvasmány, lehetőleg kétszer-háromszor egymás után, nagyobbaknak, akik tudnak bonyolult történetet is követni, esti mesének is nagyon jó, felolvasva.

Móra Ferenc: A vadember és családja – Nádihegedű (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1981) – végül tisztelgésként a kiadó névadója előtt egy Móra-kötetet ajánlok, inkább a szülőknek, de nagyobb gyerekek is jót mulathatnak rajta. A kötet történetei a kis Ferikéről szólnak, akit cosinusnak becéz az apja, összefirkálja tintás dugóval a nagypapa, Móra Ferenc párnáját, sündisznót nevelget és közben a szegényekre is gondol. Még aki nem is szerette a Kincskereső kisködmönt (én nagyon, és a sok-sok gyereknovellát is Mórától, a falusi szegény gyerekekről), az is szeretni fogja ezt a könyvet – igazi gyerekszáj történetek, személyesség és egy jó család hangulata van bennük, mindez a Mórára jellemző szellemes, ironikus, hibátlan stílusban előadva. Könnyes-nevetős olvasmány, azoknak, akik a Nők Lapja családi történeteinél kicsit jobbra vágynak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.07.01 20:11:49Sólyomszem

  Kisgyerekes anyukáknak (ti. ahol még az első is pici) figyelmeztetésül: ne csodálkozzatok, ha a gyerek ízlése nem fedi a tieteket teljesen! Nekem nagy döbbenés volt (két fiam van eddig), hogy pl. Janikovszky totál hidegen hagyta mindkét kölket, viszont rengeteg kardos-csatás-kalózos-váras stb. könyvet gyűjtöttünk az utóbbi években, ami engem hidegen hagyna (persze igyekszem a minőségre törekedni ezeknél is, ha gagyit kapunk vhonnan, igyekszem, hogy ne legyen szem előtt).

  Persze vannak közös kedvencek: kiskorban Weöres (altatáshoz kiválóan bevált), a Tikiriki-takarak. Később a népmesék (mindenféle nép). Engem a hideg rázott kiskoromban és ma is a hagyományos meséktől, mint Grimm, Andersen, bár tudom, kell a gyerek lelkének, de mégis nyomasztóak. Aztán a megoldás az lett, hogy az óvodától (!) megvettem a lemezjátszó híján kidobásra ítélt, húszéves, a meleg radiátoron olvadozó bakelit meselemezeket a klasszikusokkal. Mégsem film, hanem saját képalkotásra ösztönöz, mégsem nekem kell felolvasnom, ahogy a gonosz nővérek levágják a fél lábfejüket... :P És még a 8 és 11 éves két nagyfiú is időnként felteszi és meghallgatja, a Benedek Elek- és egyéb mesékkel együtt.

  Disney-t én sem szeretem, hál'istennek nem is kaptunk sehonnan, talán mert fiúk.

  A nagyobbik most már Harry Pottert olvas, én már évekkel ezelőtt elolvastam eredetiben az első négyet, szerintem jók, bár 11-éves magamnak nem adnám oda, vannak benne ijesztő részek. De beláttam: nem vagyok egyforma a gyerekemmel!

  Na megint szófostam, bocs mindenkitől: ritkán jutok ide mostanában.

 • 2007.07.01 20:19:19mamafáni

  Nagyobb gyerekeknek (5 évestől fölfele)tudom ajánlani a Harisnyás Pippi történeteit. Hihetetlenül elvarázsol, képzelet szárnyal, gyerek teli szájjal kacag.... én is imádom....

 • 2007.07.01 21:33:45Guruljka

  Sólyomszem, Grimm és főleg Andersen manapság 16-os karikát kapnának. Gyerekként ha meghallottam A kis gyufaáruslányt,vagy a Rendíthetetlen ólomkatonát, kifutottam a világból is... Viszont (kivétetlesen) kaphat egy jó pontot a TV is, mert az Andersen a mesemondó, meg a Simsala Grimm, úgy sikerült, hogy nem változtattak a sztorikon, de mégsem nyomasztó. Disney csak feldolgozás, de pl. régi Hamupipőke meg Hófehérke... abszolút rendben van  zolnaid, én írtam Anna és Peti-ről:-))) A jövőben már Anna, Peti és Gergő lesz:-))))Külön ajánlom azoknak akiknél kistesó várható!!!!

  DE, ha innen lemarad Csukás Istvántól a SÜSÜ, meg a SÜNI ÉS BARÁTAI, meg Lázár Ervin és a Négyszögletű kerekerdő lakói és történetetik, meg a Hétfejű tündér (mesenovellák), akkor én ma nem alszom jól!!!  Meg egyáltalán szinte az összes XX. századi magyar szépíró írt gyerekirodalmat (volt mikor abból kellett megélniük)De talán uncsi vagyok, de gyönyörű irodalom és első naptól énekeltem, mondtam Weőrestől a Bóbitát.

 • 2007.07.01 21:53:24vitézlővitéznő

  Most szereztem meg a Vaterán a Világszép Nádszál Kisasszony egy ősrégi példányát. Felnőttfejjel elképedek néha, micsoda horror van benne, de az öt éves lányom azóta megtanulta az Antikvárium szót, és állandóan nyúz, hogy menjünk, ha ott tényleg olyan csodákat lehet találni.  A másik nagy kedvenc a Kis királylány sorozat (Nem akarok lefeküdni, Kishúgot akarok), Luca betegre röhögi magát rajtuk (én is, mondjuk) .  Anna-Peti nálunk is bevált, és ne feledkezzünk meg Mazsoláról. Egyszer az oviba is bevittem, az óvónő felolvasta a kölkölnek alvás előtt, azt mondtra, hogy nagyon élvezték.

 • 2007.07.01 21:56:25katjana

  druantia, megnéztem aza lexandrán. tényleg 1868Ft online, de ha berakod a kosárba, hozzáadódik a szállítási költség: 550 Ft, így Fizetendő: 2 418 Ft...

  ez az átvágás az ilyen "kedvezményes" netes rendelésben, én már máskor is figyeltem. 73 ft-ért meg nem emésztem magam, ma megvettem boltban, és jelentem, a 1,5 éves fiamat is tökre érdekli.

 • 2007.07.01 22:09:30druantia

  Katjana, nekem be szokott válni a netes rendelés, mert nekem nincs bérletem és nem járok nap mint nap a városban, így a busz költsége is ugyanannyiba kerül, mint amennyiért a futár házhoz hozza. Ráadásul én mindig több könyvet rendelek egyszerre, úgy tényleg megéri, meg nagyon kényelmes is. De előfordul az is, hogy valakivel közösen rendelünk egy szállítmányt, így a postaköltség is feleződik, szóval nekem anyagilag is abszolút megéri.  A másik kedvenc könyvrendelős oldalam a Bookline. Ezen több százezer idegen nyelvű könyv van, a szállítási költség is alacsonyabb (399 Ft), vagy a BNB, ahol lehet kártyával is fizetni és kimondottan idegen nyelvű online könyvesbolt.

 • 2007.07.01 22:15:38druantia

  Andersen némely meséje tényleg elég horror, de a Grimmeket én általában szeretem. A Holle anyót meg a többit kiírtam mp3-ba (angolul), vasalás közben néha azt hallgatom.  Annyira különbözik az ízlésünk! Én tudom, hogy biztos jó a Bóbita, meg biztos szépek Füzesi Zsuzsa és Reich Károly rajzai, de én borzongok mindegyiktől. A Bóbitával tulajdonképpen nem is tudom, mi bajom van, magamnak sem tudom megmagyarázni :-).

 • 2007.07.01 22:18:10hanna

  Na

  1. Tamkó Sirató most jelent meg (tavaly?) újra. Pl. Írók Boltjában kapjató, pl a Pinty és Pontgy benne Tengercki barátunkkal.

  2. Term. a Momot én is 10 fölött gondolom, mondjuk kb olyan 5-6-os gyerekeknek.

  3. A jó gyerekirodalom minidg felnőtt irodalom is.

  4. Harsinyás Pippi, Lázár Ervin és tsa rulez

  5. Végre tudom, mi az a lapozó! És akkor nekem is volt kiskoromba, angol és magyar is, és nagyon szerettem. Most is szeretem, van egy csomó németül, amiket nem bírtam ott hagyni, amikor kinn könyvesboltoztam.

  6. Köszönöm az ötleteket, megnézem a böngészőt meg paddingtont.

  7. Vackor: szerintem Hernádi túl gyorsan olvassa. Egyébként jó, de én azt szeretem, ha verset mesét olyan tempóban olvasák, hogy benne van az a szünet, csend, lassúság, amíg újraalkotod magadban.

  8. Huh, de jó, hogy valaki leíerta Pilinszkyt. A Tükörországot nagyon szeretem, de azt hittem ezzel egyedül vagyok.

  9. Aki magyar klasszikusok meséit akarja olvasni, annak nagyon-nagyon tudom ajánlani a Kökény kisasszonyt, én imádtam. Antológia. Sajna, húsz éve jelent meg. Öreg vagyok. (bookline.hu/control/producthome?id=-1994965830&type=10)

  10. Jó volt ez a könyvajánló-saláta? Legyen még ilyen, ami nem, vagy nem feltétlenül újdonság, de azért érdekes? Csak mert újra nem mindig van pénzem-időm (a kiadók meg nem szeretnek túlságosan megdobálni recenziós példánnyal, nem tom miért, mert ritka jó reklám lenne nekik, akár negatív, akár pozitív - az előjel ugya a szocpszich szerint nem olyan fontos:)). De szeretnék újakról is, mint pl a Kántor-könyv.

  uff

 • 2007.07.01 22:22:58druantia

  Hanna, szerintem lehetne egy az újakról is, látod, én sem tudok közöttük eligazodni. Meg rengeteg szerző van, akiről még csak nem is hallottam, pedig kellett volna.

 • 2007.07.01 22:24:50druantia

  Ja, és én tényleg nagyon élveztem ezt a kis eszmecserét, és nagyon hasznosnak is tartom, úgyhogy mindenképpen jó volt ez a könyvajánló. Volt egy csomó könyv, amiről már el is feledkeztem, most meg már ott vannak az online boltos könyvespolcomon.

 • 2007.07.01 23:02:59Gól

  Brumibaby-ha Vackor,akkor az csakis Márkus hangja szerintem is.Én gyerekkoromban imádtam hallgatni.Igaz olvasni is.

  A nagyobbik amikor abban a korban volt,szerette az "Első látásra"sorozatot,volt:Szinek,Méretek,Számok stb,szines képekkel,nagyon jól fejleszti a szókincset.Az ajándékba kapott könyvhöz csak annyit fűznék,hogy én mindig féltem,milyet vettek,mert pl.a Grimm összes rövidített változata,az szörnyű volt,de vágjál hozzá jópofát.Akkor már inkább a könyvutalvány.

 • 2007.07.01 23:44:59csicsika

  Weöres Sándor persze kihagyhatatlan (mennyit talpaltunk mire megszereztük az "egybegyűjtöttet") azok szerintem mehet 0 éves kortól ringatóként is

  2-3 éves korban a Sicc, a Kisvakond és a Kippkopp (és a többi Marék Veronika), illetve elővettük a régi Locspocs könyveket. A Sicc (Kálmán Jenő) nagyon jó ritmusos, hátránya, hogy a sok könyv fedi egymást.

  Aztán jött a Moha és Páfrány és a Rumcájsz (emlékeztek még?), s mikor a Grimm legszebb "elfogyott" jöttek Pettsonék (Pettson és Findusz sorozat)

  Kiadóból a Pagony a nagy kedvenc. Annnyi jó dolguk van, érdemes figyelni.

 • 2007.07.01 23:46:23csicsika

  mehetnek... izé

 • 2007.07.02 01:49:01Anyatünde

  Reich Károly és Füzesi Zsuzsa nem egy kategória sztem.

  NAGYON nem...  Reich Károly rajzairól eszembe nem jutna, hogy "giccs". Míg Füzesi... hááát...  Amúgy hogy döntöm el objektíven, hogy giccs vagy sem? Sztem sehogy. De erről már kb. fél éve késhegyre menő vita folyt már.

 • 2007.07.02 05:47:23cseresznye

  - Bárány Boldizsár Szabó Magdától, meselemezen Márkus László mondja, nagyon, nagyon jó!!!

  - Hóc-hóc katona őskövület válogatás mondókákból, versekből 0 éves kortól. A rajzok egyszerűek, színesek, nekem mindegyikhez valami bizsergetően kellemes anyagérzet társult.

  - Weöres nélkül nem lehet felnőni, szerintem.

  - Sanyi manót mi is szerettük, legkedvesebb nagynénénkhez tartozott ráadásul.

  - Zelk Z.: Három nyulak!!!!!!!!!!Jaj, de szerettem!Meg a három kismalacot, azt verziót, ahol hárman különféle anyagból építenek házat - Forró vizet a kopaszra!

  - A sehány éves kislány. Francia szerzőtől, de a rajz a lényeg. Gyönyörű, és szerintem nem giccses rajzok, olyanok, amik nem szégyelik a szépséget és finomságot. Most, terhesen megkönnyeztem, pedig csak az van lerajzolva, hogyan lesz gyereke két embernek, akik szeretik egymást, és hogyan születik minden kisgyerek.

  - Grimm, Andersen és népmesék annyira természetes volt, hogy az előbbi kettőt is népmesének hittem, tehát olyannak, ami mindig volt, mint fű, fa, és a többi teremtmények. Az, hogy így nevezik őket, nem okozott fennakadást. Andersent úgy fogadtam, hogy az érző szív a lényeg, bár mindig egy kicsit reménykedtem azért, hogy nem hal meg a főhős.  - Szerintem a horror és pszicho-horror mesék, ha valóban mesék, nem ártanak a gyerekeknek, valahogy máshogy hallgatják. Na jó, mondjuk, hogy én máshogy hallgattam. Teljes hittel, de sosem mostam össze a realitással.  - A baba első lexikonja. Útólag rekonstruálva nem lehetett egy nagy szám, de sokat adnék, hogy mégegyszer a kezembe foghassam. Tényleg, nincs valakinek eladó példánya?

 • 2007.07.02 06:50:57levendul

  Kedves Hanna,  én is örülnék az újaknak is, de jöhetnek sztem a régiek is, most is jó volt, hogy eszembe juttattad a Momót :).

 • 2007.07.02 07:44:14druantia

  Anyatünde, én nem is mondtam, hogy a kettő egy kategória. Én sajnos nem szeretem egyiket sem, de Füzesit alapból, Reich Károly rajzainak meg csak a hangulata nem jön be. Elismerem én, hogy jó, meg minden, de akkor sem...

 • 2007.07.02 08:44:17Guruljka

  Rendelés: Nagy tételnél ALEXANDRA a legolcsóbb, ha 10.000 felettt rendelsz ingyen hozza házhoz és 25% a kedvezmény.  www.konyvbroker.hu/ pestieknek őket is ajánlom árban jobb, mint a bookline, de Bp-en 5000 felett ingyen szállít  Mi a szomszéd csajjal közösen rendelünk és akkor tuti, hogy összejön a 10.000 (egyedül is összejönne, de hát aztt ugye nem lehet... No meg könyvesboltokatt is kerülöm, mertt ha csak betetszem a lábam tuztti, hogy legalább egy ötezres.  Legkisebbeknek kb 1 éves kortól a lapozók mellé:

  ALEXANDRA KIADÓ

  Kukucs sorozat: Ki lakik a tengerben, Ki rejtőzik itt, Ki bújt el, Ki rágycsál itt (a Kicsi, most is eztt olvassa, így jutott szembe)  Lépésről-lépésre sorozat: A szavak, Az állatok (mindkető 3 korosztályban  A lehúzókaros: Te ki vagy?,Ki bújt el, Van itthon valaki? Kipp-kopp!  Andersent egyszerűen gyerekkoromtól nem szerettem, de egyáltalán nem tartom károsnak, csak azt akartam jelezni mennyit változott a világ... Viszont imádtam La Fontaine-t meg Az ezeregy éjszaka legszebb meséit (hogy a világ irodalomból is mazsolázzak:-)))Meg mesekazettán Alíz csodaországban címmel voltaképpen Lewis Carroll: Alice Tükörországban-t. De a magyar népmeséket őszintén szólva (a mai napig) úgy szeretem, amikor Szabó Gyula bácsi mondja:-))))))

  Na jó most már leállítom magam...

  Még egy utolsó kedvenc sor ami lapozóban is megvan

  József Atila: Altató, Móricz Zsigmond: Kisbence, Török és a tehenek

  Na húztam, mert a végén ide írok én is egy regényt!

 • 2007.07.02 08:46:46Guruljka

  Pedig úgy ttűnik nem is tudok írni hmm szegény József Attila...

 • 2007.07.02 08:48:36papirbirka

  Hanna, tényleg szuper, hogy könyvekről írsz. Én nagy könyvmoly vagyok, de volt amit nem ismertem, köszi.

  Diaz, a Tamkó Sirató Károly könyvek tényleg megjelentek újra, de az új grafika nagyon nem jött be. Neves művész meg minden, de ezek a spagetti pacák nem nyűgöztek le.

  Egyébként horrorról szólva, anyukám a mai napig emlegeti, hogy két dologtól szenvedett csendben gyerekkoromban: utálta a cirkuszt és Benedek Eleket mert szerinte mindkettő kész horror. Én meg imádtam őket.

 • 2007.07.02 08:56:46papirbirka

  Lányom könytárának a kétharmada még mindig az én régi könyveimből áll. Van két huzogatós könyvem: Hamupipőke, meg Kisautó cimmel, a KGST szellemében nem itthon gyártották de magyar nyelvű. Tudjátok, kinyitod térbeli lesz, és vannak részek amik mozognak ha huzogatod őket. A lányom kivégezte őket nagy szeretetében és legnagyobb megdöbbenésemre ez a műfaj egyszerűen eltűnt. Van helyette 3D könyv, hááát nagy nehezen elfogadta, hogy ez az új Hamupipőke, de már nem rajong.

 • 2007.07.02 09:24:21hupli4

  Cseresznye, a Sehány éves kisleánynak van második része is: Nekem két születésnapom van. Odavoltam anno a Sehány éves gyönyörű rajzaiért, amikor ábrándoztam, hogy vajon milyen lesz a kislányom, mindig az a kép jutott eszembe, ahogy csíkos vállkendőben mutat a kislány a szembe, az olvasóra. (még annál is szebb lett:) )

  Én is nagy könyvimádó vagyok. 2-3 évre előre betáraztam jópárat. Hónapokkal korábban volt egy poszt szintén a könyvekről, na, annak hatására megvettem Bertie-t és a Tesz-Vesz alapkönyvet, A három kiscicát, meg még egy csomót, pedig még csak 11 hónapos a gyermek, épp ma. Több könyvnél tényleg érdemes rendelni, úgy már egész jól kijön az ár. Azért már nagyon vágyom egy hosszas, húsv-ér könyvesbolti böngészésre.

  Viszont Anyósom mindenféle lapozgatókkal ellát bennünket, STB könyvek főleg.

  Druantia, van két simogatós könyvünk: Úgy mint Anyu (teszkóból), és Jó éjszakát,jó reggelt. (anyóstól). Az elsőben szerintem aranyos rajzok vannak és még viselhetően butuska rímek, Kislányom odavan érte. A másik elég negédes, a rajzok is, viszont "igazi", puha szőr van az állatokon és a végén egy kislányt be lehet takarni puha plüss takaróval. Eszternek nagyon bejön.

 • 2007.07.02 09:28:22hupli4

  Mi az a huzogatós könyv?

  Ja és van még egy jópofa könyvünk. Ellentétek az címe, azt hiszem. Jó vastag lapok (elég nehéz is a könyv) és mindegyiken van 3-4 kis ablak, amit fel lehet nyitni, alatta pedig vmi kis plusz rajz. Disney-szerű tömény giccs az összes kép, simán kikukáznám, de amikor az ablakokat felnyitja és meglátja alatta a Valamit, akkor csak úgy ragyog az arca a Kicsinek.

 • 2007.07.02 09:58:04druantia

  Hupli!, olyasmi, mint az ablakos könyvetek, csak itt nem felnyitni kell az ablakot, hanem oldalra elhúzni :-).

 • 2007.07.02 09:58:57druantia

  Bocs, Hupli4, túl sokat használom a felkiáltójelet, már automatice nyomom a shiftet :-).

 • 2007.07.02 11:08:24Eledh Laure

  Emlékeim szerint világbajnok könyvek:

  Kippkopp a gesztenyegyerek

  Boribon

  nekem bejött Andersen is, mert hát nem árt a gyereknek is tudni, hogy nincs mindig olyan klasszikus, "ámerikai" fogpasztareklám happy-end. Hogy a szomorú befejezés is lehet megnyugtató. (Persze nyilván bizonyos kortól kezdve adnám a gyerkőcnek.)

  Tesz-Vesz Város

  Janikovszky könyvei

  Bóbita ment nálunk is

  János Vitéz (5-6 évesen jóformán kívülről tudtam, annyit olvastattam jóanyámmal)

  Grimm

  Micimackó

  Bömbölő Balambér (Ingrid Uebe meséje az elcsatangolt kismackóról)

  Fülesmackó!!!!!! Emlékeztek még? A ferde fülű maci, akit senki nem akart megvenni a boltban, amíg egy kisfiúnak meg nem tetszett, és onnantól kezdve boldogan élt a többi játék közt.

  Filemon és Bonifác (a két macska, a szerzőt sajnos már elfeledtem)

  Aliz csodaországban (ez is későbbi olvasmány persze)

  Hm, elsőre ezek ugrottak be. Disney könyvem nekem sem volt, ha már nagyon ríttam érte, nagy ritkán könyvtárból kivettünk egyet-egyet. Aztán ment vissza, gyorsan el is felejtettem őket, mert a bájos képek mellett túl kevés szöveg, és "beltartalom" volt.

  Ezeken kívül remek a Minden napra egy mese, népmesék a világ midnen tájáról, és bár képek nincsenek hozzá nagyon, szerintem az esti felolvasáshoz ez nem is feltétlen kell. Legalább el kell képzelnie magának, némi agymunkával, hogy kik szerepelnek, mit csinálnak. • 2007.07.02 11:22:37diaz

  Hanna, papirbirka, köszi az infót a Tamkó Sirató könyvekkel kapcsolatosan. utánanéztem egyébként, és nekem sem jön be az újfajta illusztráció, Réber László rajzai sokkal-sokkal jobban tetszettek. Úgyhogy az antikvárium.hu-n elő is jegyeztem gyorsan egy 1975-ös kiadásra, szerintem anno nekem is az volt meg:-)

  rajzokról szólva ismét csak druantiához csatlakozom: Füzesi Zsuzsa rajzaitól a hideg kiráz és gyerekként sem tetszett. Reich Károly rajzai viszont régen tetszettek, most már nem. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a lényeg az, hogy a gyereknek tetsszen (Amellett persze, hogy igyekszünk az igényes, színvonalas dolgok felé terelgetni őket). Talán írtam már, hogy én imádtam/imádom Andersent, az anyukám viszont - igen érzékeny lekületű lévén - irtózott tőle. Én viszont, vele ellentétben, nem rajongtam a magyar népmesékért. A két öcsém meg aztán megint teljesen más világ volt:-)

 • 2007.07.02 12:50:57Tjuca

  Nem jó az, amitől a gyerek szorong, vagy nem érdekli. Jó az ellenkezője.  Én is osztom azt a nézetet, hogy a gyerek nem biztos, hogy ugyanazt tartja jó könyvnek, mint a szülei. És Weöres tényleg nem gyerekverseket írt. Ettől függetlenül mondom ezeket is.  Most egy évesen az "állatmesék mennek" amit általában én találok ki, és az állatok és a hangjaik összekötése a cél, ehhez kell az én "szinkronom" meg egy lapozgató. Meg mennek mondókák, és a max. vers a Mit beszél a tengelice vagy a Kutyatár.  Lapozgatók közül pedig leginkább a Az első könyvem jött be.  Az esti mese nálunk még gyakran ének, mint az Erdő mellett estvéledtem vagy az Elindult a hétpettyes katocabogárka (pedig eme nóta utolsó sora, hááát -> éjjeli pillangó hazatalicskázta ;-P). Később pedig majd összecsiszoljuk anya és Kinga ízlését.  Általában többet fogunk énekelni azt hiszem. Ja és nekem a diavetítés volt a nagy kedvenc, pl. a Zengő ABC. :-)  Meg az is oké, hogy valaki utálja Disneyt, de asszem az is egy kicsit az általános műveltség része, hogy a gyerek is halljon mondjuk a Kis hableányról. Megjegyzem ha Karinthy nem fordítja le a Micimackót, egyáltalán nem tetszene, számomra pl. a történtetet csak a fordítás mentette meg. Ettől függetlenül Kinga hallani fogja a Micimackót is, és ha tetszik, akkor felveszzük az estimese kollekcióba, nem leszek genya, csak mert én nem rajongok ezért a műért.  Amúgy "horror" van a népmesékben is dögivel, de ennyi kell is. A nővérek azért csonkítják meg a lábukat, hogy tisztességtelen előnyre tegyenek szert. Én soha nem gondoltam bele ennyire véresen, elfogadtam, hogy így nem megy, és pórul járnak, mert amúgyis randák, és fösvények, irigyek, gonoszak...  Ha meg a horrornál maradunk, Ez elment vadászni... Csip-csip csóka, vak varjúcska... Vagy ezek akkor kerüljenek ki a repertoárból? :-)

 • 2007.07.02 13:22:30macskacicó

  Nekem van még pár személyes kedvencem... Romhányi József Misi meséi c. könyve, illetve Kipling állatmeséi Az elefántkölyök címmel. És Rémusz bácsi. Én is beszereztem már jónéhány könyvet a Julinak (10 hónapos), de mesélni nem lehet neki, mert előszeretettel fogyaszt papírt, értsd ahogy papírtartalmu dolgot vizualizál a kezemben/elérhető közelségben, már marja is el, és gyűri a szájába. Remélem, előbbutóbb leszokik róla...

 • 2007.07.02 14:02:38opti

  Nem tudom írták-e már:

  Móricz Zsigmond: Iciri-piciri és A Török és a tehenek

  Vlagyimir Szutyejev: A három kiscica

  Nagyon jó a bilikezdés előtt és alatt meg amúgy is: Alona Frankeltől a Bilikönyv

 • 2007.07.02 14:33:15Guruljka

  Értem én, hogy Weöres versei 100%-ig élvezetesek minden korosztálynak, de az nem igaz, hogy A kutya-tár,a Paripám csodaszép pejkó, a Kocsi és vonat, A tündér és még sorolhatnám ne lennének 100%-ig gyermekversek, mert valami rejtett felnőtt tartalommal bírnak.

  A micimackó, A kisherceg, stb., na azok soha nem íródtak gyerekeknek, de attól még jók és gyakran szeretik.

  Látom a hororra nagyon ráugrottatok:-)))) Tényleg csak azt akartam jelezni, hogy ma már ilyet nem írhat senki. Tehát ma már nem lehet mesét úgy írni, hogy néhány levágott végtag vezessen az okluláshoz, mert egyből jön a pszicho bla-bla, vagy pl nem szokás a mai mesékben halálnak halálával halni... Andersennel pont úgy jártam, hogy rémeket álmodtam tőle, de tesóm imádta, kérte és Apám szívesen mondta. Én meghallottam és már ott sem voltam. Tehát a gyereknek nem mindig az tetszik ami a szülőnek vagy a tesónak.

  A Grimm mesék pedig a német népmesék gyüjteménye, és igen a népmesék a legbrutálisabbak. Pedig amit mi fogyasztunk Grimm testvérek meséiként azok már, hogy úgymondjam light verziók. Benedek Elek írta át őket nekünk...

 • 2007.07.02 14:41:54hupli4

  Druantia, köszi, tényleg el kell mennem egy könyvesboltba már, hogy igazából lássam, mik vannak!

  Off. Petid hogy eszik mostanában? Eszterem kész dráma.

  On.

 • 2007.07.02 14:44:22Tjuca

  Guruljka!  100%-ban egyetértek.

  A kedvenc mesém: Bartha Antal: Gonosz Ferkó. A meseszerző a nagyapám volt. :-) 10 unokát "szolgált ki", és fantasztikus mese.

  Spéci én a Weöres versekért sem rajongok, de sodor a korszellem, és nem illik fanyalogni. :-)  Most vettem egy verseskötetet Kóc Kóc. Érdemes átlapozni, hátha. A Cini-cini muzsikában sok a szoci vers, ami ma már kissé erőltetett. Olyan sarlókalapácsos aratós. Na nem fanylgok, dolgomra, mert süt a pék süt a pék gezemice lángost, na jó csak a kenyérsütő kenyeret... de attól még süt! Már szaglik ezerrel. :-)

 • 2007.07.02 15:08:22cantaloupe

  Grimm: hat azok sem kimondottan gyereknek keszult mesek voltak eredetileg, dolgozo nok meseltek egymasnak. Ne feledjuk, hogy a romantika koraban a mese mufaj volt. De ennek ellenere en jobban feltem, mikor 10 evesen megneztem a Csillagok haborujat, es utana Darth Vaderrel almodtam, mint attol, hogy a mostohanover levagja a sajat labat. :)  Micimacko: fu, erre nagyon ki vagyok akadva, hogy racsempesztek a babaruhakra, takarokra, Disney-be. Szerintem eleg absztrakt a humora es ez is nagyobbaknak valo.  Ami meg nem volt: Ezeregynap legszebb mesei, Kokojszi es Bobojsza, Zsember Zsofi ebredese, Vidam Mesek, Aranynap es Ezushold, Bucok es a tobbiek, MINDEN Erich Kästertol, a Nagy Indiankonyv...omlesztve irtam, bocs. :)

 • 2007.07.02 15:49:43Tjuca

  Később Fekete Tüskevár, meg általában Fekete, és minden pöttsös, meg csíkos. (kilóra :-))

 • 2007.07.02 16:40:34druantia

  OFF. Hupli4, most kezdődik megint a dráma, mert ugyebár a védőnő elfelejtett szólni, hogy egy éves kor után nem írhat fel a doki tápszert, én meg nem voltam olyan tájékozott, hogy magamtól is tudjam. Peti eszik rendesen amúgy, azzal most nincs baj, de majd lesz :-). Ugyanis tápszeren alszik el, és a főzelékeken meg a zöldség-gyümölcsön kívül nem eszik meg mást.  Szóval nem eszi meg a kiflit, a kenyeret, még mindig nem iszik, a tejtől (amivel megpróbáltam kiváltani a tápszert) hisztirohamot kap. Van még egy doboz tápszer, amire az elfogy, addigra rá kellene szoktatni a gyereket ezekre is. Eszter babával mi a gond? ON.

 • 2007.07.02 16:42:46druantia

  Nagyobb gyerekek: még mindig kötelező a Kincskereső? Jaj, de utáltam! Mondjuk, én a Pál utcai fiúk végét sem tudtam elolvasni :-). Ami a kisebbek listájából kimaradt, de én imádtam: Csipike (az óriás törpe :-)).

 • 2007.07.02 17:46:49huncutkata

  Pöttyös Panni (természetesen a régi illusztrációkkal)

  az orosz mesék: A sün, akit meg lehetett simogatni, a Világ leggazdagabb verebe, stb. Iszonyatosan aranyos illusztréciókkal, imádtam(om) őket!!!

 • 2007.07.02 23:09:29hupli4

  Off.

  Druantia, Eszter a reggeli és esti szopi mellé még visszaszokott a napközbeni többre, elalvás előtt mindig, meg néha csak úgy. Már arra is gondoltam, hogy anya/bújáshiánya van? De normálisan azt hiszem, inkább csak szomjas, de egyszerűen nem tudom rávenni, hogy igyon. Se pohár, se csőrös, csak a cici. De a dráma nem ez, hanem, hogy ma ismét 1 üveg kaját evett meg össz-vissz. Ááááá...

  On

 • 2007.07.03 06:59:38cseresznye

  hupli4! Sehány éves kislány, második rész!! - Sose hallottam róla, de rohanok felkeresni, köszi az infót!

 • 2007.07.03 08:44:49zsuli

  druantia: nekem megvan a Nyulász P. Zsubatta, de a kicsin még nem tudtam lemérni a tetszési indexet, lévén "mindenevő" ...(szó szerint sajnos, pedig szívesen olvasnék már mindenfélét)

  Ha az iwiwen van emil-címed, küldök át egyet-kettőt ízelítőbe, jó? Délután kicsit rá fogok érni, majd akkor.

 • 2007.07.03 08:46:28ylang ylang

  Egyet en is hozzateszek: Sandor Ildiko: Tucsokringato - olbeli jatekok.  Ez nem sajat gyerekkori kedvenc, egy radiointerjut hallottam vele, utananeztem, megkerestem, beleneztem, megtetszett. Egeszen piciknek valo mondokak, jatekok, versek vannak leirva, helyenkent lekottazva, es rajzokkal-leirassal mellette, hogyan kell 'eljatszani' a gyerkoccel. Persze egy csomot nyilvan ismer belole az ember, de jo egy kicsit szelesiteni a tarhazat. Es az is tetszett, hogy a szerzo neprajzkutato, a gyujtesek nyoman indult el es latta hogy hiany van ilyesmiben, ugyhogy ez 'tiszta forrasbol' szarmazik, nem gagyi. Nekem valahogy az is nagyon tetszik benne, hogy valoszinuleg ugyanezeket, ugyanigy mar a dedanyaink...  www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=117&cid=48552

 • 2007.07.03 09:19:46druantia

  Zsuli, nem talállak az ismerőseim között az iwiw-en, lehet, hogy csak elfelejtettem odaírni a becenevedet. Ha nem sikerül ott összeakadni valahogy, akkor légy szíves, írj a druantiakukacvipmailponthu-ra. Köszönöm, és tényleg nagyon érdekel a könyv.

 • 2007.07.03 11:48:07mamafáni

  Sziasztok!

  Én már régóta keresek egy lapozgatós könyvet. A címe: TAPSI AJÁNDÉKA. Gyerekkorom kedvenc könyve, de sajnos elszakadt, csak az eleje van meg.(még anyukámé volt!!!) Már egy csomó antikváriumban kerestem, de sehol sincs meg. Szeretném továbbadni Balázsnak ezt a kis mesét, nekem állítólag ez volt a "bibliám". 1957, Móra kiadó az én példányom. Ha valakinek esetleg megvan, nagyon örülnék, ha leírná a végét. Bízom benne, hogy talán ott lapul egy könyvespolcon...

 • 2007.07.03 11:57:51Sólyomszem

  druantia: épp idén kínlódtunk a Kincskeresővel (4. osztály), nekem is a halálom (a Pál utcaival együtt, bár ezért biztos sokan megköveznek, de nekem nem az a tanulság jön le belőle, ami kéne :o). A gyerek (nagyobbik, fiú) sajnos a szülei könyvimádata ellenére nem szeret olvasni, ezért aztán nem is tud igazán, hisz nem gyakorolja. Bevezettem a napi fél óra kötelező olvasás drákói rendszerét, mert _muszáj_ gyakorolni, minden máshoz is kell. Végre elkezdett egy érdekes ifjúsági könyvet (Nógrádi Gábor: A bátyám zseni; előtte persze én is elolvastam, teljesen oké). Már épp kijelentette, hogy kezdi megszeretni az olvasást, már épp nem akarta a napi 25. percnél befejezni mindenáron, amikor félbe kellett hagynia, mert a nyavalyás Kincskereső volt műsoron az iskolában és a kettőt együtt nem bírta. Pillanatok alatt megutálta az olvasást még jobban,mint előtte! Most, hogy végre vakáció van és no Kincskereső, kezdhetem előlről a kínlódást szegénnyel...

  Csak még annyi: Füzesitől nekem is libabőröm van, de hál' istennek pár hónapig volt csak népszerű otthon. Réber László rulez!!

 • 2007.07.03 22:21:55tnyúl

  A fiúknál: vegyes ízlésvilág Petinél: 3 évesen egy rádiójáték alapján követelte a Pál utcai fiúkat és a János vitézt. Utóbbit még egyszer végig kellett olvasni. A Csongor és Tünde szintén bejött neki. Aztán mostanában: Lázár Ervin mindkét fiúnak és rengeteg Benedek Elek. Marci: időnként egy kis Micimackó, de nem lettünk gyűjtők.

  A "csajos" meséket bojkottálják, az összes hercegnő kimaradt így az életünkből: na, majd a lányomnak...

  Azt vettem észre, h eleinte jobban szerették a verses meséket, főként, ha fejből mondtam és a könyvet ők macerálhatták (József Attila, Petőfi, La Fontaine). Később a klasszikus rövidek, majd a klasszikus hosszúak, fejezetekre, versszakokra, történetekre bontva. Már jó két éve Apa mesél minden este - én csak ritkán, de napközben mindig én -, mert az dupla élmény: Apa+mese, ugyebár... :)

 • 2007.07.04 09:45:11Eledh Laure

  horror: ne felejtsétek el, egész más LÁTNI valamit mozgóképen, realista módon ábrázolva, meg egész más HALLANI a mesében. A gyerek nyilván ösztönösen annyit képzel el belőle, ami megfelel a lelkivilágának. Kiskoromban nem borultam ki az ilyen "láblevágós" meséktől, vagy ha a török szultán fejét a magyar kiskatona "kettéhasítja", ugyanakkor ha hasonló jelenetet látok filmen, máig kimegy a fejemből a vér és rosszul vagyok.

 • 2007.07.05 11:23:58katjana

  mamafáni,

  az antikvarium.hu-n megtaláltam, de nincs most nekik, csak előjegyezhető.

  sztem próbáld meg!

 • 2007.07.05 11:52:11mamafáni

  Katjana, köszi. Ott már kb. egy éve előjegyzésben tartanak, de eddig semmi hír felőle:-(((

 • 2007.07.10 19:17:34Athenea

  Sziasztok!

  Nekem pár éves koromtól a Szegény Dzsoni és Árnika volt a kedvenc mesém. Akkoriban bakeliten hallgattam. Édesanyám is imádta, mert ilyenkor több mint 1 órán át nyugta volt, csak egyszer kellett félidőben megfordítania a lemezt. :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta