SZÜLŐSÉG

Jobban élünk, mint egy éve

2007. június 29., péntek 10:50

Most, hogy ez már a második nyara, a szülő gyakorta elmereng azon, hogy oh, most már… pedig tavaly még csak… Ilyenkor az egyik szem sír, a másik nevet, a harmadik persze nem ér rá ilyesmire és azt figyeli, a gyerek vajon ötödszörre is kitépkedi-e a betűket a laptopból. Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni, miért jobb most, mint tavaly ilyenkor. Meg azt is, hogy miért nem.


10. Jobb: Már mindent jobban tudsz.
Rosszabb: Azt hiszed, mindent jobban tudsz. Pedig dehogy!

9. Jobb: Mert már nagyjából kialakult a napirendje, és nagyjából megszoktad új életed.
Rosszabb: Nagyjából.

8. Jobb: Mert elalszik a nagyanyjánál, és lehet menni bulizni.
Rosszabb: Kezdesz megint annyit inni, mint húszévesen.

7. Jobb: Már nem üvölti szét az éttermet vagy kávézót.
Rosszabb: Hanem elszalad. De így legalább egyikőtök tud enni.

6. Jobb: Mert már nem hány le, vagy nem folyik a kakija a hasadra.
Rosszabb: A kaki legalább kijött. Most minden ruhád meggyes vagy spenótos.

5. Jobb: Mert a saját lábán jár, nem kell folyamatosan cipelned, vagy különböző tartókba raknod.
Rosszabb: De csak ha úticélod másfél méterre van az ajtótól. Különben igen.

4. Jobb: Igen, rohangálni kell utána egész nap. De legalább lefogysz, ha eddig nem sikerült.
Rosszabb: Ha viszont már sikerült, akkor csak a beled lóg ki, és vágyakozva nézed a pázsitot, ahol anyukák kipihenten piknikeznek és napoznak iciripiciri (mélyen alvó) babájukkal.

3. Jobb: Mert már igazi társaság, érti, amit mondasz neki, kommunikál, saját humora van, szóval tök szórakoztató.
Rosszabb: Amíg meg nem tanulja a NEM szót. Onnantól viszont neki tök szórakoztató.

2. Jobb: Nem kell folyamatosan szoptatni. Sőt. Egyáltalán nem kell.
Rosszabb: Nem rosszabb.

1. Jobb: Mert éjjel alszik.
Rosszabb: Mert nappal már nem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.29 13:03:17papirbirka

  dexterke, igazaz szólóttál, de kovvacshoz csatlakoznék, tényleg egyszerűbb szoptatni, mint a főzésen túl még beleimádkozni is a dedbe. Főleg ha tündéri, de bestiális hangsúlyyal közli: Nemmm jóóó! Most tanítom, hogy a lelkünk kímélése okán legalább azt mondja helyette, hogy nem kérem köszönöm.

  Ja és a 3. ponthoz hozzátenném az AKAROM és EGYEDÜL szavakat. Legalább olyan kimerítőek, mármint nekem, ő remekül el van velük akár fél napig is.

 • 2007.06.29 13:03:50papirbirka

  mármint igazat és nem igazaz

 • 2007.06.29 13:04:21papirbirka

  és hangsúllyal, na jó megyek mást csinálni..

 • 2007.06.29 13:12:42druantia

  A hármas ponthoz: az sem jobb, ha a gyermek a "de" szót tanulja meg elsőként. A "Petike, nem, nem, nem!" felszólításra a válasz hónapok óta: "De! De! Hát de!"

 • 2007.06.29 13:12:55ananasz

  en is a szoptatos group-hoz csatlakozom. amikor mar "csak" 4x/nap szoppanas volt, szentem az soookkal jobb a mostaninal. ergo, nincs mosogatnivalo, nem kell a valtozatossagon gondolkodni, nem valogat a tisztelt csemete, nem kell foglalkozni, h rag/nem rag +megfullad-e, taplalo-e etc etc. kowacs, tok igazad van: le felul be, baba iszik es mindenki boldog (na jo most a "fejni kell" reszletekbe nem megyek bele...)

 • 2007.06.29 13:33:42szinovea

  Valaki segitsen

  kétségbe vagyok esve mert begyulladt a mellem és nem tudom eteni a a 2 hetes fiamat.nem sebes de feldagadt a mellbimbóm és nagyon fájbelülről.Tudom hogy ez nem ehez a témához tartozik de aki tud tanácsot adni kérem irjon.

 • 2007.06.29 13:56:07Paramami

  Szinovea, szerintem kevés szoptatási tanácsadó porontyozik, de itt találsz pár hasznos számot, éjjel-nappal hívhatót is:  www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=hova  Ha már úgyis írok, akkor csatlakozom a szopit visszasíróakhoz. Sose volt, hogy ne fogadta volna el, fintorgott volna vagy öklendezett volna vagy hasonlók. Nem úgy most az új ízeknél! Mi még csak viszonylag az elején vagyunk a hozzátáplálásnak, de máris napi két órával megnőtt a teendőim időigénye (főzés + kínálgatás, itatás, mosogatás, stb.). Kb. már háromszáz változatban készítettem neki krumplit, mire a végletekig felvizetett almás verziót végre megette, de szerintem csak azért, mert már az éhenhalás szélén volt (na jó, ezt csak a hatás kedvéért írtam, még a végén azt hiszitek, tényleg éheztetem a gyereket). Milyen jó is volt rácuppantani a mellre, közben meg olvasgatni vagy relaxálni, vagy éppen vele "beszélgetni". • 2007.06.29 13:58:48mokusmami

  szinovea: nekem kétszer dagadt be a cicim, nem tudom, ugyanaz a problémánk-e. Nekem minden esetre a jó meleg vizes zuhany segített illetve utána jó meleg (amit még elviselsz, olyat) vizet tettem 1/2 literes palackba és azzal óvatosan "simiztem" a cicim.

 • 2007.06.29 14:02:37opti

  Szinovea! Nem vagyok szoptatási tanácsadó, de hónapokig napi rendszerességgel elzáródtak a tejcsatornáim. Ha megírod pontosan mi a gond, a mell melyik részén van, milyen jellegű, piros-e, akkor megpróbálhatok segíteni.

  Addig is pár jótanács: A meleg vizes zuhannyal ha maszírozod, az enyhíti a fájdalmadat, tágítja a csatornátak, viszont növeli a tejtermelést. A legjobb, ha állott vizes borogatást teszel rá, és amikor szoptatsz, akkor a baba álla legyen a dudor felé. Ha nagyon fáj, esetleg kezd pirosodni, kicsit enyhítsd pl. fagyasztott virslivel nyomkodd finoman körbe. Ettől még elapadni nem fog.

  És a legfontosabb, hogy hidd el, meg fog oldódni hamarosan. Tuzdom nehéz, de tényleg.

 • 2007.06.29 14:11:43kovvacs

  szinovea, védőnő mennyire profi szoptatási segítségben és hozzáállásban? És mennyire bízol benne? Legjobb lenne, ha azonnal oda tudna jönni akár most és segíteni.  És tényleg hívj fel egy szoptatási tanácsadót!

  Nem ciki! Ők hivatástudattal rendelkeznek és profik. Van amúgy mellszívód valamilyen? Végig fáj a melled? Nekem soxor volt úgy, hogy az első pár percében a szoptatásnak csillagokat láttam de utána jobb volt. És pár hét alatt elmúlt. De nem értek hozzá és nem vagyok reprezentatív minta

 • 2007.06.29 14:22:41napos oldal

  szoptatás a nyerő, még szép!

  most meg már pancsolhatom a sok hülyeséget, direkt a kukának.

  még hogy "köszönöm, nem kérem"!

  fej fintorogva elhúz, kanál kézből kiüt...

  ellenben: cicit látva hangos röhögés és roham.  egyik nap adom a "najómegeszem" kaját neki, közben különböző állatok hangjáról beszélgetünk, satöbbi, egyszercsak t. gyermek megszólal: "ccc, ccc"

  én is mondtam, hogy ccc, ccc, merugye beszélgetünk. erre ő, mérgesen: ccc, ccc!!!! és rángatja a felsőm.  áhhhá. szóval úgy értette, a büdös francba ezzel a kajával, ő szopizni szeretne. figyeld má...

 • 2007.06.29 14:38:14szinovea

  elöször is köszi mindenkinek aki irt nekem.

  opti:a mellbimbóm van bedagadva vörös gondolom gyulladt.Nincs rajta seb semmi ijesmi.lehet hogy köze van annak hogy valamelyik nap ráharapott?Kovács sajnos a védönőm nem jön most ki de ő sem tud többet csak annyit hogy ne szotassam csak fejjem le.de nem jó mert nem eszik rendesen cumis üvegből.

 • 2007.06.29 14:43:17katampusz

  az én fiam mostanában sírva fakad ha főzeléket lát.

  már egy hete ez van.

  gyümölcs jöhet minden mennyiségben, de az első kanál főzelék után szájzárat kap, hadonászik a kezeivel és ha nagyon kitartó vagyok akkor egyszerűen szívet tépő zokogásba kezd. (na jó, bevallom, ordít)

  :(  tavaly ilyenkor szééép dagadt bokákkal jártam dolgozni a kánikulában.

  (most meg felkutattam a szépséges bokaláncom. karkötőt és nyakláncot még úgysem tudok hordani legalább egy évig)

  de tavaly ilyenkor legalább mindig tudtam, hogy épp merre van és mit művel a gyerekem...

 • 2007.06.29 14:50:42rombusz

  Szinovea, nekem a mellem volt begyulladva, mármint nem a mellbimbóm, hanem kicsit följebb, lehet, h nem ugyanaz. Nekem bevált a melegített só (egy zokniban, be a melltartóba), én etettem a mellemből és utána meg fejtem, meg masszíroztam, a jég is jó (fagyasztott zöldborsó vagy a virsli, ahogy már írta valaki), aztán el is múlt a probléma másodszorra. Mert először csinálhattam bármit, napokig 39 fokos lázzal támolyogtam, h én ugyan nem veszek be gyógyszert, aztán a végén csak be kellett szednem egy doboz Augmentint. Ha jó a kapcsolatod a háziorvosoddal, akkor hozzá is elmehetsz, nekem ő írta fel.

  Hozzám kijött a védőnő, átmasszírozta a mellem, a háziorvosom is odahívott egy védőnőt a szomszéd rendelőből, aztán először mégse jutottunk másra, be kellett szednem a gyógyszert. Viszont a gyógyszer mellett is szoptattam, bár ezen egy egész napig hezitáltam, habár a gyerekorvos "engedélyezte".

 • 2007.06.29 15:02:09opti

  Szinovea, szerintem szoptasd nyugodtan, baja nem lesz és a melledet is a baba tudja a legjobban kiüríteni. Amúgy simán lehet azért mert ráharapott. Nekem akkor volt ilyen vörös és fájós 3 napig amikor kibújt az első fogacska. Pedig meg sem harapta, de elég volt az is, hogy kicsit karcolgatta. Aztán belejöttünk ebbe is.

  És fejni egyszerűen nem tudtam, a szűk csatornák miatt, de szerintem régen sem fejtek a nők, mégis mindent meg tudtak oldani. Én ezt felesleges műveletnek tartom.

 • 2007.06.29 15:07:52opti

  Ja, és még egyszer fájt a mellbimbóm, de akkor kegyetlenül. Ez is lehet. Az ok: szájpenész. A gyerek szájában nem volt, az én mellbimbómon egy pötty. Innen gondoltam, hogy szájpenész. Persze a gyerekorvos közölte, hogy az nem fáj (persze az ő melle). És ekkor két hónapos volt, igaz cumija már volt, de azt minden nap forráztam, fürdök mosok rendszeresen, mégis összejött. Elég egy kis berepedés vagy az, hogy fel van ázva és megtelepszik hipp-hopp. Amúgy kb két nap után már nem fájt és aztán el is múlt. Ha még csak két hete szoptatsz, akkor még edződnie kell a cicinek, adj neki időt, szerintem ez belefér.

 • 2007.06.29 16:29:26kovvacs

  szinovea

  SZOPTASD!

  Isten ments, hogy ne szoptassad!

  Ez az, hogy nem értek hozzá, meg innen hogyan tudnám még az egy darab élettapasztalatommal is megmondani, de én biztosan szoptatnám. Ha(!) kibírnám "annyival" hogy hangosan énekelek népdalokat vagy sziszergek vagy kiabálva telefonálok vagy bármit, amíg a fájdalom tart. Mert az rossz. És innen nagyon nehéz megmondani, hogy mi ez.

  Az én tapasztalatom az volt, hogy a fájdalom pont ettől múlt el:

  szopizott a drágám 3-4 percig, amíg rossz volt, aztán enyhült a fájdalom és a végére már szinte meg is feledkeztem róla. Aztán ahogy közeledett az idő, megint egyre rosszabb volt már a cicizés előtt, még rosszabb, mikor elkezdte, de aztán megint jobb.

  A mellszívó meg a fejés csak azért jutott az eszembe, mert néha segített egy kicsit, de főleg akkor, ha inkább a túltelítettség okozta a feszülést, és nem a mellbimbómon. Szóval lehet, hogy ez ne is lenne annyira jó.  Telefonálj valamelyik szoptatási tanácsadónak.

  Hidd el: alig várják, hogy adhassanak tanácsot, szoptattak és szoptatnak, többtucat problémás esetet ismernek személyesen, kicsit őrültek is általában, tehát biztosan kapsz tuti tippeket :)  Nem ciki, minél hamarabb telefonálj, annál jobb.  Szinovea, ígérd meg, hogy most azonnal telefonálsz. Figyu, ez most csak rosszabb lesz, mert itt vagy tanácstalanul, a gyerkőc utálja a cumisüveget és egyre elkeseredettebb lesz, a hétvége meg kezdődik pár óra múlva. Ha csak kiderül, hogy jól megnyugatnak és borogasd, az is sokat számít, na!

  www.lll.hu/telefon

  itt is vannak még plusz telefonszámok.  Hajrá! • 2007.06.29 16:38:07szinovea

  köszi mindenkinek neked is kowács hivom őket

 • 2007.06.29 17:10:15noramami

  szinovea,

  nekem is be volt gyulladva a mellbimbóm, még a kórházban, kb 5x-se volt a másikénak, és baromira fájt, a schöpfmérei tanácsadójában azt ajánlották, h szoptassak, szopi után, amennyire tudom fejjem ki, és tegyek rá 5 percig kb fagyasztott pici dolgot(kevés fagyasztott borsó nejlonban, vagy ilyesmi, de csak a mellbombómra), ha két szoptatás között is nagyon fáj, akkor is 1x-2x megismételhetem a fagyasztós dolgot...  Nekem kb pár nap alatt megoldódott, de enm egyből....és asszem, a lánykám 6 hós koráig,a mig csak szopizott, mindig is nagyobb volt az a mellbimbüm,nehezebben is jött a tejecske, de el volt vele, és már nem fájt...  Remélem mihamarabb megoldódik a problémád,

  MINDENKÉPPEN SZOPTASS,

  a babánál jobb n incsen, a mellszívó szart se ér mellette....

 • 2007.06.29 17:44:54lii

  tavaly ilyenkor biciklitúrán voltam a balaton körül. és szerettem volna teherbe esni.  most meg ipari fejőgéppel próbálom a melleimet annyi tej termelésére rábírni, h. legalább minden második étkezéskor úgy ehessenek belőle a gyerkőcök, h. ne kelljen hozzápótolnom. (csak tudnám minek adott nekem az istenke ekkora dudákat, ha a szoptatás ekkora macera. :/ )

 • 2007.06.29 19:36:13kovvacs

  lii, be fog az állni, kitartás. Ikres szoptatási tanácsadó is van, az első linken láttam.

 • 2007.06.29 21:06:15szinovea

  Hát szoval felhivtam egy jó pár tanácsadót mindenki mást mondott de a legfontosabb lenne amit tanácsoltak hogy mutassam meg orvosnak.Az én nőgyógyászom jelenleg nem elérhető a Szent István Korházban meg aki ezzekkel a problémákkal foglalkozik doktornő majd csak hétfőn lesz.Ami meg plusz aggodás számomra hogy a kisfiam nem tud cumisüvegből enni bagyis iszik két kortyot és utána sir.De ami a legfőbb gond hogy amit megiszik azt szinte rögtön ki is bukja.a tejem meg kevés neki.lassan beleőrülök az aggódásba.

 • 2007.06.29 21:27:10opti

  Szinovea, és ha szoptatod akkor eszik rendesen?

  A tejedet úgy tudod növelni, hogy többször teszed vissza ugyanarra a cicire, akár fél napig csak egyikből, fél napig másikból, ahogy tej van benne és ahogy még nem kellemetlen a másikban a feszülés. Ez először lehet, hogy úgy fog kinézni, hogy szoptatsz jobb mellből, majd a következő szopinál ismét a jobbra teszed, de pár korty után kiürül és akkor adod oda a balt. A lényeg, hogy ha kiürül, akkor növeled a termelést.

  A bukás lehet attól is, hogy a cumisüvegből etetésnél több levegőt nyel és/vagy túl gyorsan eszik.

  Én továbbra is a szoptatást javaslom, tapasztalataim szerint minden probléma megoldható vele, jobban mint bármi mással.

  Ha majd megmutatod egy orvosnak a melled, és azt mondja hagyd abba a szoptatást, keress meg még egy párat, és csak akkor hagyd abba, ha a többi is ezt javasolja. Sajnos a szoptatás hasznossága anyára és babára nézve is csak mostanában kezd visszajönni a köztudatba, még nem minden orvos és védőnő zárkózott fel.

  Próbáld meg szoptatni, kiváncsi vagyok akkor is elutasító-e és hogy bukik-e.

  Tényleg nagyon szurkolok!!!

 • 2007.06.29 21:58:18anittik

  Sziasztok!  NAgyon tetszett ez a topten :) Igazi csemege, és a kiegészítések is valóban nagyon igazak... Bár az én lurkóm még nem jár (még...), és nem is beszél vissza (sokat), már látom az alagút végét. Néha olyan szemrehányó pikllantással néz rám, és mondja: Ana, adjál. Ilyenkor nem vagyok elég gyors...  Szinovea: nekem 2-szer volt tejlázam. A védőnőm a következőket tanácsolta: a szoptatást folytatni kell, utána fejni, de csak óvatosan, símogató mozdulatokkal szabad masszírozni. Ha piros, oda helyileg jegelés a legjobb (jégkocka, és egyéb fent említett fagyos ennivalók) vasalt tetrapelusba bugyolálva, néhány percig a piros foltra helyezve. Nőgyógyász kellett felkeresnem (akinél szültem), ő ítra ki az augmentint, amit szoptatás mellett lehet szedni (asszem ez az egyetlen antibio. amit lehet). Ha nagyon kemény a mell, akkor jó meleg vizes zuhany, attól megindul a tej a csatornákból, folyik rendesen. De ezek tuklképp. ugyanazok, amiket itt már leírtak neked. Mindenképpen menj dokihoz, akár a szülészedhez, vagy a neonatológiai osztályra, ahol a gyerekágyas időt töltötted. Elméletileg a csecsemős-nővérek tudnak fejni, és tanácsot adni.

 • 2007.06.29 22:00:38Tabriz

  szinoeva: ha tudsz fejni, de nem szereti a cumit, megpróbálhatod kiskanállal vagy pohárból. Lassabb, de akár be is jöhet.

 • 2007.06.29 22:10:28Guruljka

  szinovea,

  Először is végy egy mély lélegzetet és hidd el, akármit is teszel jó anya vagy!!!!!

  Megpróbálok pár tippet adni, de ha elfogadsz egy tanácsot leginkább azt csináld amire belülről igazán késztetést érzel. Szoptatási nehézséget én is átéltem és sikerült átvészelni,úgy hogy utána nagyon jól ment a szoptatás!

  Ha a cumisüveggel nem megy, akkor lehet, hogy a cumifej nem jó fajta. Tapasztalatom szerint újszülötteknél és picuriknál az AVENT a legjobb. Olyan formálya van a szilikon fejének, mint az én bimbómnak volt anno, amikor végzett a manóm. Tényleg elő kell szívnia a gyereknek, mint a cicit és nem is dől belőle.

  Másrészt, a tüneteidet enyhítendő ha van valamilyen gyulladáscsökkentő krémed ami nem ellenjavalt (mindenképp kérdezd a gyerekorvost telefonon) szoptatás után kend be. Ha van a picinek sudocreme azt is használhatod, de kaphatóak bimbóvédő krémek is. Természetesen a következő szoptatás előtt alapos tisztítás kell. (A gyógyszerek leírását többnyire megtalálod a hazipatika.hu-n is.)

  Ezen kívül vannak (eredeteileg befelé forduló mellbimbóra) úgynevezett bimbókiemelők, elképzelhettő, hogy ez is "tehermentesít" a fájdalom alól.

  És a szokásos tanács gyulladáskor vagy fertőzéskor, hogy lehetőleg inkább szénhidrátokat fogyassz és ha lehet ne egyél semmilyen tejterméket.

  Ha van otthon kálciumod, vegyél be. Allergiára és gyulladásra is jótékony és mégsem gyógyszer hanem tulképp ásványianyag.

  És tényleg az a legfontosabb, hogy kicsit próbálj megnyugodni és elhinni, mindenre van megoldás.

  A szoptatási bíztatásokat már megpatad, de azt ne érezd, ha Te másképp döntesz akkor rosszul csinálod! Te vagy ott, a Te gyermeked és nyílván a legjobbat akarod neki, tehát a legjobbat fogod tetni!

  Nagyon drukkolok, hogy hamar rendbejöjj és visszaálljatok a rendes kerékvágásba. És nyugodtan nyüstöld a védőnődet, hogy segítsen!!!! Biztos vagyok benne lesz még szép emléked a szoptatásról.

 • 2007.06.29 22:17:32hamsa

  Szinovea, szoptass! Nem fenyegetésből, de én egyszer próbáltam meg kímélni a mellbimbómat, aminek az lett a következménye, hogy az egész cicim piros lett és lángolt szinte, és kitapintható volt benne valami fájdalmas kőkemény gombóc. Aztán már ez fájt jobban, majd szétdurrant, és akkor már a bimbó lett a kisebbik rossz, és meg is gyógyult az egész még aznap. Viszont érdekes, hogy amióta beszélni, válogatni stb tud (lsd. top10), azóta csak a másik cicimet hajlandó elfogadni, ebből a kezdeti sérültből - ez a rémkór több, mint 3 éve volt! - csak félálomban, titokban tudom szoptatni, és még akkor sem mindig. Úgyhogy hajrá! Valahogy kibírod, tényleg nem atrt sokáig, remélhetőleg.  És mindig, mindenki azt fogja mondani, hogy keress fel egy orvost - és az orvos is, csak ő a másik szakkollégára fog gondolni közben - mert erre nincsenek igazán felkészülve, a felelősséget meg mindig jobb továbbpasszolni. De meg tudod oldani, és még nagyon sok mindent meg fogsz tudni oldani nmagad is! • 2007.06.29 23:32:05opti

  Igazad van Guruljka, a cumifej is lehet a ludas, eszembe sem jutott. Nálunk nem volt cumisüveg, de barátnőmék pl az AVENT -et használták, de náluk is üvöltött a gyerek. Átálltak a MAMra, ami ugyanolyan formáju kb, de jobban jött belőle a tej. Tudom, fent azt írtam, hogy lehet az a baj, hogy túl gyorsan eszik a cumiból, de pl a barátnőméknél meg ez jött be, és a lassabbal csak kínlódtak.

  Ja és egy infó, a MAM cumi jó az AVENT üvegekbe is.

  Azért továbbra is a véleményem az, ha a dokik nem ellenzik és nem fáj túlságosan, akkor a szoptatás a legjobb.

 • 2007.06.29 23:36:08opti

  Éééés, ami fontos minden szopival kapcsolatos problémában: aludj amennyit csak bírsz. A takarítás és minden egyébb megvár. És ez évekig az egyik legfontosabb szabály marad :)

 • 2007.06.29 23:52:38levendul

  dexterke, :) • 2007.06.30 01:50:24Anyatünde

  Szinovea: Bp-i vagy? Az István kórházban van szoptatós ambulancia, hátha fogadnak hétvégén is. Ha igen, akkor segítenek kifejni is. Kismama magazin végén a tel. számok között megvan a számuk, előtte érdemes odatelefonálni.  az ambulancia vezetője dr. Sarlai Katalin. Én egyszer beszéltem vele, mellgyulladás-ügyben, nagyon készséges volt, pénteken beszéltünk, következő kedden mehettem volna UH-vizsgálatra (nálam tkp ismétlődő mellgyulladások voltak, és következetesen mindig a bal mellem, ezért kellett-volna.)  Az összes penicillin-származék antibigyó szedhető szoptatás alatt, de mellgyulladásra (fájdalmas, kemény, piros mell, nagyon magas, nehezen csillapítható láz, influenza-szerű rossz közérzet, ízületi fájdalmak) általában augmentint adnak.

  A baba hasa mehet tőle (mármint, ha anya Augmentint eszik), de ez nem törvényszerű. (Nagyfiamnak 4 hetesen ment, kicsifiamnak 4 hetesen nem ment.)  A magam részéről, túl - ha jól számolom - a 8. mellgyulladáson 3 gyerekkel, azt mondom, hogy nem érdemes napokig 40 fokos lázzal, iszonyat rossz közérzettel fetrengeni, melltályogot kockáztatni, amikor az antibiotikum hatására egészen drámai módon jobban lesz az ember. De ismertem olyan anyukát, aki fejte, szoptatott, masszírozta, borogatta, és meggyógyult mellgyulladásból antibigyó nélkül.

  A borogatás nagyon fontosnak bizonyult nálam is, antibigyó mellett is.  De ez most mellékvágány.

 • 2007.06.30 01:57:27Anyatünde

  Bocs, most látom, az Istvánt már próbáltad... :-((  Akkor hétvégén nincs szoptatási ambulancia ott?

  Kifejni se segítenének? Ezek szerint... :-((((

 • 2007.06.30 04:04:55lii

  kovvacs: köszi!  a lányok nagyon profin állnak a cicihez, jó a technika, sokáig tudnak szopni (már azt is megtanultam, hogyan lehet 2t egyszerre :) - viszont a tejhozamom ( (c) tracy ) csapnivaló.

  mondjuk mindenki azt mondja, pihi, nyugi türelem. 3 nappal később engedtek ki minket a kórházból, ott nem tudtam éjszaka szoptatni a rooming in ellenére (nagyon fájt a begyulladt császársebem), napokig 38 fok feletti lázam volt, augmentin-kúrán vagyok, stb.  ha a nagyipari tejszivattyú + a gyakori szoptatási próbálkozásaim nem válnak be, lehet, h. megkeresek egy tanácsadót.

  sajnos most muszáj tápszereznem a szoptatás mellé, mert különben vörösre ordítják a kis fejüket az éhségtől. :/

 • 2007.06.30 07:16:30ananasz

  Szinovea: en sem vagyok szopikonzultans, de 5db mellgyuszim volt 1gyerekkel:(, szal tapasztalat az van boven.

  Szoptass, a gyerekenek semmi baja nem lesz, meg ha gyulladasos tejcit kap sem.

  Minden(!) szopi utan fejd ki, maszirozd es ha tutti a gyulladas, akkor arra nem jo a meleg vizes borogatas. Ha csak kemenyedik es faj, de nincs gyulladas, akkor meleg vizes bori. Fontos a kettot megkulonboztetni! Mosd le a bimbokat borvizzel.

  Talan ezzel kellett volna kezdenem: be KELL fejezni az aggodast! A gyulladas ugyanis siman lehet lelki eredetu, nem is beszelve, h hulla faradt lehetsz. (en igy utolag visszanezve, total biztos vagyok, h nekem mind az 5ezert volt)

  ja es NAGYON szivsen segitek, bmiben, ha meg aktualis, irjal es megadom a szamom. (nekem anno igen sokat segitett volna ha fel tudok hivni vkit aki mar jart ugy, mint en, ugyan azt senkinek sem kivanom)

 • 2007.06.30 13:20:22szinovea

  mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat nagyon aranyosak vagytok .ha változás történik megosztom veletek.Mégegyszer köszi mindenkinek.

 • 2007.06.30 15:39:03kovvacs

  szinovea,

  nagyon-nagyon drukkolok.

  Tényleg igaza van annak, aki azt írta, hogy akármi is történik, jó anya vagy, nem élet-halál kérdése, hogy tudsz-e szoptatni.

  Nem tudom, mész-e vele valamire, nekem a

  Medela márkájú PureLan cicikrém használt, mikor megcincált a lányom.

 • 2007.06.30 20:33:15marywolf

  Ha most lenne időm, akkor megírnám au inverzét,

  mint most gyerek néljüli, aki már ki van sminkelve a lánybucsujára.

  Szóval jó, mert padlóig koktélozhatunk, rossz, mert már oviban is gyereket akartam.

  Szerintem ebben a verzióban is össze lehetne szedni a 10 pontot.

 • 2007.06.30 23:51:36jidele

  Szinovea, nem tudom, kell-e még segítség, de a nővérem LLL-es tanácsadó, interneten keresztül. A www.lll.hu -n megtalálod az elérhetőségét.

  Ami talán kimaradt: a baba álla a fájó rész felé nézzen, ha nagyon kemény, fejjél le belőle szopi előtt.

  Próbáld ki a négykézlábas szoptatást: baba az ágyon, te 4kézláb, melled a szájába lógatod, álla a fájó rész felé néz. Elég macerás, de mindent ki tud így szívni.

  Szoptatás előtt, ha rettenetesen fáj, jegeld, de csak a fájó részt, különben elapadhat a tej.

  Nekem nagyon bejött: megmosott káposztalevél pár percre a fagyasztóba, megtördeled, és rá a fájós részre. Van, aki a forró disznózsíros pakolásra esküszik, de azt nem tudom, hogy kell csinálni.

  És pihenj, igyál, fejjél! Én egy nap alatt legyűrtem, egész nap ágyban, szoptattam, fejtem, bömböltem, tovább szoptattam, borogattam, és iszonyúan sajnáltam magam:D

  Ja, és vedd le a melltartód, nekem valszeg az nyomott el egy tejcsatornát, hogy éjjel nappal melltartóban voltam.

 • 2007.06.30 23:55:48jidele

  és ami iszonyú fontos: irgalmatlanul fáj, de ha nem dolgozod ki, még jobban fog. És ha nem pihensz, lasabban gyógyulsz. Fent említett nővérem 3napig küzdött egy tejkővel nemrégiben, pedig neki az ikrei dolgoztak az ügyön. Csak 4gyerek mellett nem igazán tudott pihenni.

 • 2007.07.01 06:42:07Brumibaby

  Jidele, tejkő? Ilyen is van?

  Szinovea, mindent mondtak már itt, nekem eszembe jutott még vmi, bár nincs mellgyusziban tapasztalatom. Ha nagyon fáj a gyulladt cicidből szoptatni, amikor a másikra teszed a babát, ehhez (a gyulladthoz) meg fogsz egy pumpás mellszívót, és ezzel meg lehet duplázni a tejleadási reflexet kiváltó ingert. A dolog macerás egy kiscit, de nálam működött, amikor tejszaporításra volt szükség, és míg a technikaai kivitelezéssel pepecselsz, talán nem parázol. Drukkolok

 • 2007.07.01 07:07:27mókusfácán

  NAgyon jó a poszt!

  Enyémke pont ma 1 éves!

  Egy évvel ezelőtt már nagyon mondtam, hogy úúúúúnom, szülessen már meg!(Óriási has, +30 kg, lábgörcsök-amik jobban fájtak,mint a szülés)  Annyira jó,hogy itt van velünk mert kommunikál: NEM, és van saját humora:kukucs játék, huncutozás az ágyban, és minden nap háromszor öltözünk,mert két kanállal eszünk(ezért muszáj nagyon finit főzni,mert én is kapok belőle),és nyálas puszit ad,amiközben harapdál.

  Csajszis ruhák ellenére símán fiúkét viselkedik!

  Na jó,azért ha felöltöztetem, akkor beáll a tükör elé, és a boltban megnézi az árcédulákat!:)))))))

  És annyira jó hogy gyerekünk van, hogy kistesóprojektet indítunk!:))))))))))  Szóval én ma egész nap pityergek (mondjuk már tegnap is), ez normális????  Más: Szinovea:sajna nekm felseben jött össze a szopizás, de azt tudom, hogy gyönyörű, egészséges, rosszcsont kislányt nevelek táposan! Ez nem azt jelenti,hogy nem oldódik meg a problémád, mert ügyes vagy és jó anya, hanem, hogy persze jó szoptatni, meg én is odaadtam volna a fél karom, de ha nem megy, akkor nem megy! Gyerek csak ideges lesz tőle, én 3 hónapot görcsöltem ezen,a gyerek meg üvöltött,mert zizi volt, aztán megnyugodtam, a babám meg tündérke lett!Ameddig csöpögött a tejcsi,addig evett, aztán 5 hósan feladta(elválasztotta magát),és tápos maradt kizárólag!

  Ez van, tesó tutira tejcsit kap,mert már túl vagyok ezen!

  Esetleg apa is beszálhazt a melegvizes masszírozásba!Ketten többre jutottok.

 • 2007.07.01 13:32:33Sudve

  lii, az Augmentin simán csökkenti a tejmennyiséget, tapasztalat... :-( De vígasztaljon, hogy ha vége a kúrának, akkor helyreáll a kínálat is. :-)

 • 2007.07.01 18:16:53lii

  Sudve: köszi az infót. tegnap fejeztem be a kúrát, hát remélem hamarosan változnak a dolgok.. :)

 • 2007.07.01 19:42:25ananasz

  lii:en nem garantalom, h az augmentin csookenti a tejcit. En 3X2 hetig szedtem+5nap intravenasan, csak ugy tomenyen...tehat, ha valoban csokkentette volna, akkor en szabalyosan kiszaradtam volna. Fejtem ejjel-nappal 3orankent, ez segitett, annyi tejem lett, h a fagyaszto tele volt, sot a vege fele meg szanna-nak is jutott:)biztos tudod, h ejjel joval tobb tejci termelodik, azaz erdemes lefejni, h reggelre egy jo nagy uj adag lotyogjon a cicikben.

 • 2007.07.01 21:03:18Anyatünde

  iiigen. Ez az Augmentin - tejhozamcsökkenés engem is érdekelne bővebben.  A mellgyulladásokon kívül én idén tavasszal kaptam - ne röhögjetek- skarlátra.  Kicsim leginkább csak szopizni akart (mindhárom gyerek beteg volt + én), a tejem meg elég volt. (Ekkor már rég nem mértem persze a szoptatásokat)

 • 2007.07.01 21:12:50pepe

  Szinovea: nem kell mindjárt a legrosszabba, mellgyulladásra gondolni! elég sok szoptatós anyukát ismerek, és magamat is beleértve, egytől egyig, mindenki bajlódik sebes mellbimbóival az első két-három hétben. Aztán ez is elmúlik, nem is kell vele csinálni semmit, bá tudom, hogy addig a kínok-kínját állja ki az ember lánya. kitartás!!

 • 2007.07.01 21:28:45dk

  szinovea:Az első gyerkőcömnél én is kínlódtam a cicimmel és nekem egy homeopátiás szer segített.Bryonia 9 CH, naponta 2-4 alkalommal 5 golyócska.Nekem 2 nap alatt rendbetette a mellemet.Ártani nem fog, szerintem érdemes kipróbálni!

 • 2007.07.01 21:59:44Sudve

  Akkor úgy mondom, csökkentheti. Én is közvetlenül szülés után kaptam, szintén begyulladt császárseb miatt. A kúra befejezése után úgy egy héttel állt helyre az étvágyam, ezzel együtt a tejmennyiség is.

 • 2007.07.02 12:22:22ananasz

  Sudve, tuttira igazad van, en inkabb azert irtam, h nem szabad beletorodni, h csokkenhet a tejci ilyen-olyan antibika miatt. Nyilvan azt mindenki tudja, h minden gyogyszernek van mellekhatasa, viszont sokat lehet ellenuk tenni. Jelen esestben a fejes (elegge fajdalmas, faraszto etc) egy igen jo ellenszer. Aztan persze ami mindenre igaz, amiennyi lehetoseg van (alt. nem sok, de az is tobb mint a semmi) pihenni, Urambocsa' aludni.

 • 2007.07.10 11:58:31opti

  Szinovea, mi van veled? Megoldódott a szopigond?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta