SZÜLŐSÉG

Munkát vállalni gyerek mellett

2007. június 27., szerda 08:32

Az Infonia Alapítvány az EU forrásokat elosztó Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) támogatásával létrehozta a Kismama Reintegrációs Centrumot (1055 Balaton utca 15.), ahol kialakított egy 10 internetes hozzáféréssel rendelkező számítógépes laboratóriumot. Itt mind az anyák képzése, mind munkavégzésük (távmunka formájában) megoldható úgy, hogy ezzel egy időben és azonos helyszínen (a Belvárosi Játszóház játszóházi termeiben) az 1-8 éves gyerekeik részére tartalmas programot, felügyeletet biztosítanak.


Az alábbi területeken zajlik többek között a képzés:
 • web-tartalom-készítés és kezelés (60 óra),
 • online kutatási asszisztens képzés (80 óra),
 • vállalkozói ismeretek oktatása (60 óra),
 • önismeret, személyiség fejlesztés (60 óra)
 • egyéni életvezetési konzultációs lehetőség
 • munkavégzéssel összekötött szakmai tapasztalatszerzés (gyakorlat)
A cél az, hogy a család és a munkavégzés harmóniájának megtalálásában támogassák az anyákat, ennek érdekében komplex szolgáltatást nyújtó, érdekérvényesítő közösséget próbálnak kialakítani.
A továbbfejlesztéshez segítséget nyújt, ha kitölti ezt a kérdőívet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.28 13:33:27marcangoló

  Kovvacs, szerintem ezt a kezdeményezést egy gödöllői szervezet próbálta ki. A Nők lapjában olvastam, asszem.

 • 2007.06.28 13:56:40vickie

  Tényleg nem csak a nőket érinti ez a téma, hanem a most diplomázottakat, akik álmodtak arról, hogy hivatásuk lesz, de még munkájuk sincs, mert a kutya nem mondta meg nekik, hogy fiam, olyat tanulj, amire szüség van. Meg a negyvenes, ötvenes embereket, akiket sitty-sutty, ki tud szorítani a fiatalabb, talán kevesebb pénzért is. és halmozhatjuk a diplomáinkat még, de szerintem már nem azon múlik. Azon, amikor az itteni tanár elmegy a bal határ mellé és takarítói fizetésből bőven megél, meg a mikor a gyógytornász is arra húz és házat vesz szintén a fizetéséből. Szóval valahol a legalján rohad az egész, amin mi nők, csak a habok vagyunk.

 • 2007.06.28 14:25:21Guruljka

  NNa ez az a téma, amitől mmostánaban rendszeresen berágok. Szerencsés vagyok, mert (elvileg) van hova visszamennem. Viszont az egyik gyerekem szeptemberben kezdi az ovit, a másiknak januárban kéne kezdeni a bölcsit, de helye még egyelőre nincsen, mert csak akkor vennék fel, ha szeptemberben adom be?????????????????????????????? Miért is kéne bő 1,5 évesen mennie a bölcsibe és nem 2 évesen? Mert januáig nem tartja fent a helyét a BÖLCSÖDE, mert számára az bonyolult! Azt hittem kitépem a hajamat!!! Hát kiért van az bölcsőde és ki a szar fizeti a bölcsőde működését és ugyan miből???? Nem a gyerekekért és nem az önkormányzat az adónkból????? És igen felvettek olyat is szeptembertől akinek otthon van az anyukája. Ő ugyan decembertől oviba akarta volna adni a gyerekét, de azt meg az oviba nem veszik fel, mert szeptemberben még nem töltötte be a hármat!!!!!!

  Szólhattak volna előre, hogy július-augusztus tájékán kell szülni, hogy a gyerek 2 évésen mehessen bölcsibe és ne szorítsák ki a tulképp ovis korú gyerekek.

  Így hát egylőre hiába mennék vissza dolgozni, lehet, hogy gyesre kényszerítenek, ami anyagliag nem lenne valami happy, de nem akarom, hogy egy idióta rendszer miatt a kicsi gyerekem szívjon... Azt sem akarom, hogy a fizetésemet egy magánb9ölcsinek vagy egy bébisintérnek adjam, mert az meg baromság.

  Távmunka? Az nagyon szép lenne!!!!

  No meg az is, ha mondjuk a hivatásos anyaságra legalább mondjuk a maximum gyed összegét fizetnék és nem a röhejes gyes összeget. Akkor több lenne a gyerek és magasabb a megbecsülés is, ha az állam munkának tekintené a dolgot és nem egy újabb szociális problémának... Eből Is látszik, hogy kevés a nő a törvényalkotásban és az a kevés se NŐKÉN politizál, hanem férfiként.

 • 2007.06.28 14:41:44Guruljka

  Asszem ma nem vagyok jóban a betűkkel...

 • 2007.06.28 14:59:49napos oldal

  Guruljka, szőrszálhasogatunk? Nem teccik a rencer? cöcöcö....  Az enyém júniusi. Ezek szerint a 3. szülinapját követő szeptemberben mehet oviba??? Zsír. Aszittem évvesztes. Vagy az csak a sulinál számít? Kötelező lesz nekik bevenni oviba akkor is, ha másik gyerekkel vagyok otthon gyeden? Fel lehet őket nyomni a jegyzőnél, ha nem veszik be?  Falusi óvodák jók? Tudom, ez béna kérdés. Szigetcsépre fogunk költözni jövőre. (Marcangoló, leszünk barátok?)  Persze, minek picsog mán itt a nép, lassan feláll a cégünk, aztán megmondjuk, mi merre hány méter, a végén meg számlázunk egy jót, na, ahhoz Juca fog kelleni :)  Kovvacs, ne tanulj szociológiát, inkább növeszd a hasad :) Egyébként pedig jó dolog. Lett volna - ha van időm bejárni, és nem dolgozom. Minden 20 évesnek csak ajánlani tudom, akit eltartanak a szülei. :) Gyerek mellett tanulni??? Hogy csináljátok?

 • 2007.06.28 15:03:01thais

  Kedves Kowach, ez a megosztott munkaidő jól hangzik, csak kellene egy olyan személy, aki ebbe belemegy, és MEG TUDJA CSINÁLNI. Hallgatóra nem bíznak bizonyos tevékenységet, mert: egyrészt a gyakorlat azt mutatta, hogy sokan visszaéltek a helyzetükkel. A baráti kör kiszolgálásakor kiadták a ki nem adható könyveket is, s nem regisztrálták megfelelően. Másrészt a szabályzat szerint csak az kölcsönözhet, aki anyagi felelősséget vállal. Egyetemista pedig nem vállalhat anyagi felelősséget, még nappalis doktorandusz sem. Akkor már egy újabb könyvtárost kellene felvenni, aki négy órában dolgozna. Ez viszont azzal járna, hogy az én 8 órás kinevezésem megszüntetnék. Szóval a rendszer rendkívül merev. A doktoranduszokkal nagyon rosszak voltak a tapasztalataink. Elhordták a könyveket regisztráció nélkül, s csak kis része került vissza. Emiatt le kellett mondani a hallgató doktorandusz verzióról. Nem akarok senkit részletekkel fárasztani, de a könyvtár nyitvatartása személyfüggő. Ha nagyon kevés könyvtáros van, nem oldható meg a délutáni , pláne hétvégi nyitvatartás (hétvégén az épület zárva). Két emberrel nem lehet éjjel nappal nyitva tartani. Elnézést, hogy szakmai részletekkel fárasztalak benneteket. Ha valaki disszertációt véd, nem túl sok esély van,hogy bizonyos egyetemeken bent maradhasson. Az ELTE-n szinte reménytelen. Még a legjobbak sem. Védeni sokan védenek, de máshol hasznosítják, vagy pályaelhagyók lesznek. A felsőoktatást mostanság nagyon megkurtították anyagilag. Nálunk is szerintem csak arra várnak, hogy mindenki "kivénhedjen", aztán be lehet csukni a kapukat. Nem radikálisan szüntetnek meg szakokat, hanem megvárják, míg "elhal". Ez sokkal "demokratikusabbnak" tűnik. Ne legyen igazam. Más a helyzet a műszaki karokon, de ott is nagy a verseny, sokan szeretnének bejutni. Sok az eszkimó...

 • 2007.06.28 15:04:27papirbirka

  Guruljka, ez a női politikus dolog már bennem is felmerült, de nem csak a munkaügy, hanem már a nőgyogyi választás tiltása kapcsán is. Azon gondolkoztam el, hogyha a férfiak az urológustól is ennyire paráznak, akkor mi lenne ha neki kéne szülniük. Biztos nem akarnák az embert arra kényszeríteni, hogy egy vadidegennek kelljen szétteni a lábát. Aki jobb esetben jó orvos, de akkor sem bízom egy idegenben, tehát rossz az amúgy is kiszolgáltatott lelkemnek. Rosszabb esetben fakezű és sintér, akkor megmár a testemnek is rossz.hrrrr

 • 2007.06.28 15:14:35papirbirka

  napos oldal, nem akarlak elkeseríteni, de most egy rokongyerek szüleit azzal rémisztgetik, hogy az évvesztesség határ iskolában is május-júniusra került át. Lehet számolni, hogy akkor mikor szülj.

  Ja, mi azért szerettük volna a második babánkat Decemberben összehozni, hogy a főnököm nyugdíjazása előtt szépen visszaérjek és legyen pár hónapom beletanulni, mert megtisztelt azzal, hogy utódjául szeretne. Persze baba csak három hónappal később jött össze, most vagy nem engem neveznek ki, vagy nem marad idő felkészülni.

  A gyerek áldás, de akármikor jön, valamivel biztos szívsz.

  Most ott tartok, tojom le, legyen egészséges a kicsi, aztán maximum maradok örökre a helyemen, azt is szeretem, csak így nehéz megváltani a világot, meg a pénz is jól jött volna.ÁÁÁ

 • 2007.06.28 15:18:10kovvacs

  thais :(((

  Ha nagyon akarnák, nyilván meg lehetne oldani, de látom, hogy nem akarják. Nemcsak egyetemista lehet "váltópár", illetve lehetne akár egy másik suliból jövő is. El tudok képzelni olyan verziót, hogy valakinek ápolnia kell a nagybeteg családtagját, és neki megoldás volna egy kisgyerekessel közösen vállalt állás - jobban, mint a 8órás.

 • 2007.06.28 15:19:19napos oldal

  papirbirka, tudom, május 31. a határ. csak azt nem tudom, hogy óvodában is az-e.

  előbb nem tudsz visszamenni a munkahelyedre? 2 éves korában akartál amúgy? ha előbb mész, az se gáz szerintem, ha más miatt ez fontos.

 • 2007.06.28 15:42:39papirbirka

  napos oldal, lehet kövezni, már 1 éves korában akarok visszamenni. Az elsőnél is így volt, anyósom (1 nap) és anyukám (4 nap), a szupernagyik vigyáznak rá, én meg fél ötre otthon vagyok és kilencig mindenem az övé. 1 éves kora előtt nem akartam/ok visszamenni, mert pl. addig szoptattam, velem tanult meg járni és az első szavai is nekem jutottak, addigra már el tudtam neki magyarázni, hogy hova megyek és miért. Nem is volt szoknyatépő, maradj velem sírás. Ennél többet nem akarok áldozni a cég és a haza oltárán.

 • 2007.06.28 16:03:33Guruljka

  napos oldal, papirbirka, Na most aztán minden okosságot megosztok veletek amit a beovizásról megtudtam!  1. A közoktatási törvény szerint, minden 3. életévét betöltött gyereknek JOGA van a közoktatásban, résztvenni, 5 éves korátol pedig KÖTELES abban résztvenni. Az ovi pediglen közoktatási intézmény.  2. A körzetes oviban 3. életév betöltése után kizárólag helyhiány miatt utasíthatják el a felvételt. 5. év után vagy hátrányos helyzetben, vagy ha gyámhatóság kéri akkor a helyhiány sem indok.  Ez azért érdekes mert a törvény szerint, ha a gyerek december 12-én született akkor december 13-án már mehet oviba. Seholsenem írják azt, hogy szeptemberben kellene ott kezdeni.Pesten azonban nem divat a folyamatos beiratkozás, csak az évi egy, de ugye mindig vannak kivételek...  Fellebezni bizony a jegyzőnél lehet!!!! De persze kérdés, hogy érdemes-e...  A zévvesztesség már akkor is szocialista csökevénynek minősült amikor fősulira jártam (minő meglepetés ovóda-pedagógus vagyok papíron...) Ezért a nevet eltüntették és átszabták a hónaphatárokat. Most 3 részre vannak osztva a gyerkőcök. Ha május végéig betöltötte a gyerök a 6-ot, akkor fejen is állhatnak az oviban, Te beirathatod a gyereket a suliba. De ha nyári a gyermek, akkor vizsgálják az iskolaérettséget és az alapján döntik el, hogy mehet-e. (Ez ugye leginkább attól függ, hogy mennyi hely van az oviban. Ha kevés a gyerek, akkor nagyon éretlenek a 6 évesek, ha sok a hely, akkor mindegyik egy kész zseni....TISZTELET A KIVÉTELNEK, DE 3 oviban "gyakorlatoztam"+ anyósom, aki nem csak papíron óvónő, most ment nyugdíjba, és eleddig mindketten csak erre láttunk példát... Így oldódik meg az ovi időszakában az évvesztesség is. Ha szeptember-decemberig született a gyerek akkor 6. életévét gyakorlatilag a középső csoportban tölti be, így fel sem merül az iskola kérdése. Senkit ne zavarjon meg hogy egy ovi vegyescsoportos, ezt ott is így oldják meg.

  Egyébként manapság a szülők azt szeretik ha 7 évesen megy suliba a gyerek. Ez már többnyire azon múlik, hogy milyen kapcsolatot sikerül kialakítani a vezető óvónővel...

  És végül nagyon hallkan: az egy nagy duma, hogy a szobatisztaság általános óvodaérettségi feltétel. Ezt csak Ők mondják! Viszont ehhez általában tartják is magukat, mert ezt minden ovi saját maga dönti el privátin, hogy felveszi-e a félig szobatiszta gyereket vagy sem. Mindenesetre ha már elmúlt 3 éves a gyerek, akkor finoman jelezni lehet, hogy ismerjük ám a törvényt...

  Ja és mindig a jegyző jelőli ki a jelentkezés-beiratkozás idejét. Oviban ez május első vagy második hete szokott lenni! Az önkormányzatnál meg kell lenie egy embernek aki megmondja, hogy ki hova tartozik és mikor kell jelentkezni!

 • 2007.06.28 16:56:54marcangoló

  Én ismertem olyan mozgássérült kislányt, aki nyári volt, és nem lett évvesztes, de ő tényleg nagyon- nagyon okos volt. A fiam augusztusi, és nem megy oviba. Úgy döntöttünk az apjával, hogy lesz még neki egy év háváj. Az apukája szerette volna, ha elmegy a 6. szülinapja után szeptemberben suliba, de egyáltalán nem támogatom. Mert nagyon sok gyereket tartanak vissza 7 éves korig az oviban, és nem szeretném, hogy a nagy lovak között, akik már év közben a 8-at töltik, az én kis 6 évesem elvesszen. Inkább egy évvel később kezdi az ovit. A másodikat ügyesen decemberre időzítettük. Így elvileg felveszik, mielőtt betöltené a hármat, de csak januártól akarom beadni.

 • 2007.06.28 16:58:39marcangoló

  Napos oldal, akkor ti is úgy jártatok, mint mi. Oviba mehet szeptembertől, de suliba csak egy évvel később, mint az abban az évben májusig született gyerekek. Ezért 4 évig lesz ovis. Egy falusi ovi lehet nagyon jó, és nagyon rossz. Tisztára csak az óvónőn múlik. Legyünk barátok! :-) Szerzek köocsit, és össze tudunk járni. :-)

 • 2007.06.28 17:00:30marcangoló

  Hivatalosan úgy van, hogy aki május 31-ig betölti a 6. évét, az mehet suliba szeptembertől, és aki május 31-ig betölti a 7. évét, annak muszáj is mennie. Régen még 8 éves korig tarthattunk oviban gyereket, ma már csak egy plusz év van.

 • 2007.06.28 19:26:44chill

  Mi a barátnőmmel/kolleganőmmel trükközünk. Mindketten főkeresők vagyunk a családban. Megbeszéltük, amíg én távol vagyok a cégtől a gyerekkel, (mivel addig ő veszi át a pozicíómat)munkát ad nekem otthoni bedolgozásra, project alapon. Aztán cserélünk. Ha én vissza, és ő babázik, akkor én adok neki munkát. Szükségünk van a pénzre, és arra, hogy ne essünk ki a pixisből.  Persze ez hasonlít a munkáért kuncsorgásra, amiről már volt szó. Miért nem lehet ez természetes? Miért érezzük úgy, hogy tulajdonképpen csalunk, mert kedvezünk (vagyis emberi módon viselkedünk és mellesleg megtartjuk a cégnél) egy fontos és jó munkatársnak?  Persze szerencsés vagyok, mert a távmunka megoldható, és egyébként is múködik a cégünknél. Leginkább nagyon szoros hatáidőknél maradtam otthon régen, hogy még a felöltözéssel, munkábamenettel se kelljen időt töltenem. Vagyis, 10-11 óra helyett dolgozhassak 13-14 órát. Na, ez a home office a multiknál. Bár biztos vannak kivételek.  Szóval dolgozni kezdtem pici baba mellett (4 hónapos volt kb.), de apa nélkül nem ment volna. Mondjuk így is húzós egy fogzó baba mellett.

  De azt hiszem ez még így is viszonylag jó eset.

 • 2007.06.28 21:03:41Guruljka

  marcangoló, pont ezen akadok ki! Akinek menni kéne nem megy oviba isibe, akinek kéne annak időnként nem jut a hely. És akkor arról az isteni terndről nem is beszéltünk, hogy a szülők megtanítják írni-olvasni a gyerekeket iskola előtt. Aki szeretné normálisan csinálni, az meg igazodik a "trendhez", hogy ne kerüljön hátrányba a gyereke. Feljebb írtam, a 2 éves anyja kényszergyesre megy bölcsis helyhiány miatt, ami azért van mert a 3 éves megy a bölcsibe, ahol nincs hely az oviban, mert a 6-7 éves ott marad. Az iskolában meg az a 3 akit nem tanítottak meg olvasni a szülei hátrányba kerül.

  Ettől kész vagyok, mint a házifeladat és fogalmam sincs hogy lehetne visszafordítani...

 • 2007.06.28 21:13:25kovvacs

  chill, szerintem ez tök jó. Hogy van rá lehetőséged.

 • 2007.06.28 22:40:45Anyatünde

  Guruljka:  Egy csomó 6 évesnek (talán kisfiúknak inkább) iszonyúan kell még az a +1 év ovi! Érlelődésre. Készségekben, emberi kapcsolatokban.  Például az enyém (a Nagy) 6 éves volt, mikor úgy tényleg elkezdett rajzolni. És nem arról van szó, hogy elhanyagoltam volna, hiszen kábé 1.5 éves kora óta rajzoltunk együtt, amikor már nem nyalt bele a festékbe, festettünk is.

  Nem emlékszem, mikor először, de 2.5 éves korában már biztos, ui. akkortájt borította magára a húga a felvizezett sárga temperát, amit bátyus előzékenyen - nézd, Zsófika, itt a sárga festék! - odanyújtott a kiságy rácsához. Kistesó meg, mint egy kismajom, villámgyorsan berántotta, meg magára is. De jutott a lepedőre, matracra is.  És mégis ilyen későn kezdett csak rajzolni.  Tapasztalatom szerint ez az érlelődés erőltetéssel, nyüstöléssel nemigen gyorsítható, illetve van olyan gyerek, aki nem is nagyon hagyja magát nyüstölni.  Talán Marcangoló kigazít, ha valami marhaságot írtam volna.

 • 2007.06.28 22:59:03Anyatünde

  Papírbirka:

  Én másképpen gondolom/csináltam, de nem kövezlek.

  Hacsak ki nem mondod azt, hogy Jehova... ;-)) (Lsd. Brian élete)  Nálam már eleve (szinte) mindent eldöntött az, hogy - a férjemen kívül - nem volt segítségem a gyerekek mellé. Nyugdíjas nagyszülők vidéken, pesti nagyszülők dolgoznak. Bölcsit nem akartam, azért, hogy tudóskodhassak.  Állásajánlatot kaptam pedig. Az első elsősorban azért ugrott, mert gyógyszerészi kémia gyakorlatokat kellett volna tartani várandósan. Nem olyan nyerő sztem.  A második esetben (ugyanattól a proftól érkezett az ajánlat) sok tényező játszott együtt (nagyobb lakás keresés, költözések, a Nagy ovikezdése, rengeteg betegséggel, amit a kislányom is sorra elkapott, meg a továbbra is megoldatlan gyerekvigyázás.)  Több állásajánlatot nem kaptam tőle.  Mint már írtam, 2002 óta nem publikáltam semmit. Ezzel gyakorlatilag kinyírtam magamat, mint kutatót.

  A fehérjespektroszkópia - amivel foglalkoztam - meglehetősen idő, és munkaigényes, távmunkában bajosan végezhető. ;-))

  Nagyon szerettem pedig. A műszerekkel bütykölni, modelleket kitalálni, agyalni. fehérjét preparálni kevésbé, de azt meg muszáj volt, hogy legyen mit mérnem.  No megyek rendet tenni a konyhába, meg dinnyét enni, mert már kezdek nagyon elszomorodni.  Ismerős zöldségesfickó rádumált egy 15 kg-os dinnyére. Hát majd megszakadtam, mire hazacipeltem. De nagyon finom.

 • 2007.06.29 00:29:54levendul

  Guruljka,  én sem értek igazán egyet veled. Sztem a nagyok elveszik a helyet a kicsiktől-helyzet, max vegyescsoportos oviban fordulhat elő. A kiscsoport mindig "üres". Bár ritkán lehet, hogy előfordul, hogy vki azt ismételteti a gyerekkel. Bár lehet, hogy vmit rosszul értek.  Anyatündének szerintem igaza van, hogy sokaknak nagyon kell még +1 év.

  Az én nagyom 7 évesen ment suliba. Sokminden közrejátszott (műtét, költözés), de nem bántam meg. Az osztálytársainak 80%-a 'túlkorosan' ment. Marcangolóhoz hasonlóan én sem akartam volna legkisebbet csinálni belőle.

  Meg nem is bírt megülni a seggén. Elsőben így is többször azzal jött haza, hogy kicsúszott alóla a szék órán :).

  A közepes augusztusi, ő is 7 évesen megy.  Aztán meg, minél később kapja el a gépszíj, sztem annál jobb.  Az olvasásról meg. Megtanulnak kvázi maguktól. Én legalábbis nem foglalkoztam velük olvasásilag. A betűkérdezgetésre válaszoltam. Nem hiszem, hogy azt kellett volna mondanom, hogy áá, kislányom ez egy hülye trend, nem kell ezt neked még tudni :).  És azt tapasztalom, hogy a lányom osztályában van, aki elsőben nagyon szépen olvasott, most harmadikban már nem volt az élen, a szövegértése meg kifejezetten gyatra. Többen behozták a kezdetben még nem olvasók közül.

 • 2007.06.29 00:47:05levendul

  Az elte tétékán PhD után bentmaradni? Muhahahaha  Ami jó lehet még: pályázatokban részt venni.  Nálam: negyedéven szültem a nagylányomat, akkor 1 évet kihagytam, aztán szakdoli, diploma. Apja segített, aztán 1,5 évesen délelőttre bölcsis lett. Amikor a második egy éves volt, akkor kezdtem a doktorit. Eleinte csak lazán, mert otthon voltam a kicsivel, aztán két évesen bölcsibe ment. A tanszékünkön több kismama is megfordult már a doktoranduszok között, meg lehetett oldani, hogy hetente csak két-három napot töltött bent az ember, a többit otthon. (Ez mondjuk nem fehérjespektroszkópia.)  A doktori alatt sikerült részt vennem több pályázatban is, ami nem rendszeres kiegészítő jövedelmet jelentett, meg nem utolsó sorban azt, hogy nem szigetelődtem el a közegtől. Ez mondjuk szerencse kérdése is.  Hátha valakinek ad ez vmi ötletet :) • 2007.06.29 09:08:39napos oldal

  Hm. Látom megvan az előnye, hogy én nem értek semmihez... Nincs miből kiesnem :)  Marcangoló, klassz, barátság megbeszélve :) Kábé, jövő tavasszal vagy nyáron költözünk, addigra meg kell tanulnom vezetni is, mostmár ez a feladat itt liheg a nyakamban... Kis pihenésképp visszamegyek melózni pár hónapot jövő szeptemberben, aztán vsz. megint _babázok_. Olyan szép kis szó ez...  Guruljka, köszi a sok infót! Viszont ha az a törvény, hogy x évesen mehet bölcsibe, oviba, miért nem balhézhat az ember, ha nem tartják be? Ha helyhiány van, akkor mi van? Máshová viheted? És amúgy is, ezek ilyen körzetes dolgok, vagy viheted máshová is? Ha a gyerek óvodás, úgy látom, nem tehetik meg, hogy ha én kisebb tesóval otthon vagyok, akkor elküldjék. Ha mégis megteszik, nem hatékony módszer feljelenteni őket? Ugyanígy a szobatisztaság esetében. Most akkor ezek ilyen uram-bátyám viszonylatok, vagy érvényt lehet szerezni a törvénynek? Nekem mondjuk pl. a hálapénztől is nyílik a bicska a zsebemben, de lehet, hogy sokszor célszerű beletörődni a világ menetébe.  Papírbirka, mondjuk ezt csak te tudod hogy mit érzel jónak, de én nem szőröznék 9-10 hónaposan ráhagyni a nagyikra, ha más miatt ez fontos lenne. Ha amúgy is egy évesen tervezed. Én kétéves koráig itthon vagyok, de ha más fontos szempontommal ez ütközne, biztos, hogy mérlegelném. Így könnyű itthon maradnom, hogy egyáltalán semmi hátrányom ebből nincs, semmi miatt nem fáj a szivem... Rövidebb munkaidő nem megoldható egy ideig legalább?

 • 2007.06.29 09:25:02Hicudzsi

  OFF:

  Marcangolo!

  megkaptam ám az emiledet, csak a másik gépen maradt letöltve és ezért nem válaszoltam! Na meg mert én hülye nem azonnal válaszolok.

  Remélem itthon majd több időm marad írogatásra, itt nem dolgozom. Sajnos vagy szerencsére. :)

 • 2007.06.29 09:57:39papirbirka

  köszi napos oldal, de most így a 16-17 héten még feláll a szőr a hátamon a még korábbi kezdés gondolatára. Aztán majd kitudja mi lesz....

  Én már az 1 évtől is lelkiismeretfurdalásos vagyok, hiába tudom az eszemmel, hogy neki jó, nekem jó, nagyiknak jó (na jó nekik húzós).

 • 2007.06.29 10:00:53papirbirka

  Nem nyavalygok többet, mert sokkal cudarabb helyzetben vannak itt sokan. Éljen inkább az alternatív munakidő kezdeményezés!!!

  A képviselősdi nemtom mennyire hatásos, ombudsman??

 • 2007.06.29 10:11:12papirbirka

  Anyatünde, csodák pedig vannak, fel a fejjel, egy gyerek sem marad örökké bölcsis korú. Meglátásom szerint a tudományos életben (mondjuk más terület mint a tiéd) néhány névtől eltekintve senki nem folyik állandóan a csapból. Agyalni és szakmát olvasni otthonról is lehet, nekem sokszor mások munkájának az átgondolása jobb saját módszer öleteket ad, mint az adatok fölötti nulláról kezdés. Ha végképp elszállt a kreativitásom, akkor irodalmi eredménygyűjtést, rendszerezést, összehasonlítást csinálok, ezt a műfajt a nagy nemzetközi lapok is hozzák, ha jó. Ha pedig van ötleted egy konkrét probléma kutatására talán a régi profodat sem ciki neked megkeresni.

  Bocs, ez nem a spanyol-viasz kioktatás akart lenni, csak egy kis lelkesítés.

 • 2007.06.29 11:02:27Guruljka

  Anyatünde, napos oldal levendul!  Egy malomban őrlünk ám, csak elsőre nem látszik:-))) Nem az a baj, hogy visszatartanak 6 éveseket, hanem az, hogy nagyon sokszor nem azért teszik, mert tényleg az a jó a gyereknek, hanem a létszám biztosítása miatt. Nem az a baj, ha a gyerek megismeri a nyomtatott nagy betűket, mert érdeklődő és naná, hogy válaszolni kell, ha megkérdezi, hogy melyik mi, hanem az, hogy a "trend" követők ezt direkt tanítják. Ha meg 25 gyerekből 3 nem tud olvasni, nem hozzájuk igazodik a pedagógus sem... Attól is kiakadok, hogy a magyar oktatás szerint: karácsonyra írjon olvasson a gyerek... Ez a dolog eredményez egy csomó diszlexiás, diszgráfiás tünetet. Miközben létezik olyan írás-olvasás tanítási módszer, amivel szinte kiküszöbölhető lenne a dolog, csak kéne rá egy tanév...

  napos oldal,a jogokkal kapcsolatban meg ki lehet harcolni a törvény betartását, de! Biztos, hogy szeretnéd, hogy a gyermeked olyan oviba, suliba járjon, ahova "perrel" jutott be és ezért néhányan mélységes ellenszenvvel viszonyulnak hozzá? Ilyenkor jön a duma, hogy hát a gyerek ilyen meg olyan,hátha sikerül kifúrni...

  Plusz az ovinál a törvény egyértelműen a szülőt kötelezi arra, hogy 5 éves korától adja be a gyereket, de ezt ők igyekeznek úgy értelmezni, hogy mivel 5 éves korától kötelező bejárnia a gyereknek, ezért addig nem is kötelesek őt felvenni.

  Körzetesítés. Ugyanúgy van az ovinál és az iskolánál is. A szülő oda viszi ahova akarja a gyereket. Viszont csak a körzetes oviban, iskolában kötelesek felvenni.

  Nálunk az összes ovi dugig van, főleg a kiscsoportok, mivel sikeresen bezárták annó az ovikat bölcsiket, aztán felépült vagy 20 új építésű 50-200 lakásos társasház. És szocpol felvételével beköltözött csillió-billió fiatal. És a gyerekek csak jönnek és jönnek:-)))))) De hogyan menjünk mi szülők vissza dolgozni???

  A leghororabb történetet egyébként Dunaharasztiról hallottam: ott van olyan ovi, ahova csak 5 éven felülieket vesznek fel!!!!!!!!!!!!!

 • 2007.06.29 13:34:47napos oldal

  Dunaharaszti nincs innen messze :(

  Guruljka, gondoltam rá, hogy gáz szívózni velük, de megdöbbent, hogy egy 3 éves gyereken bosszuljanak meg pedagógusok valamit. Lassan leesik, hogy a megpróbáltatások nem érnek véget a "sír és nem hagy pisilni" témakörrel.

  Becsületére legyen mondva, most alszik és nem sír :)

 • 2007.06.29 13:40:51zsuli

  OFF: napos oldal, megérlelődött Benned a tesó-gondolat? Vagy rosszul emlékszem, hogy Te is elmélkedtél a legyen-ne legyen témakörön? ON

 • 2007.06.29 13:50:45Guruljka

  napos oldal, sajna a pedagógusok is emberek... Vannak nagyon jók és vannak rosszak. Az én nézetem szerint, amit tesznek az a világ egyik legfontosabb munkája. Ha rajtam múlna, ők vinnék haza legtöbb fizetést, de komolyan megvizsgálnám az alkalmasságukat is. Két pedagógia végzettségem van. Voltak csoporttársaim. Én a suli végén azt mondtam, nem vagyok ehhez elég érett még, ezért inkább még nem ezzel fogok foglalkozni. A többiek 50-60 százalékáról ugyanezt gondoltam... Egy másik részük érett volt és átlagosan biztosan gond nélkül el is végzi a munkát,de csak 1-2 volt olyan akihez örömmel adnám be ma a gyerekem. Hozzáteszem a nagyfiam bölcsis volt 1 évig, és 98 százalékig elégedett vagyok a bölcsivel és a gondozókkal. Szerintem nagy mázlink volt eddig...

 • 2007.06.29 14:03:51druantia

  Nem adószakértő vagy munkajogász véletlenül valamelyikőtök? S.O.S.-kérdésem van :-). Mint fent már elmondtam, találtam végre munkát. Egy nyelviskolában tanítanék angolt. Ehhez ki kellene váltanom a vállalkozóit. Ha kiváltom, akkor meg kell szüntetnem a gyest, vagy az maradhat?  Eszetlen nagy szívás lenne minden szempontból, ha vissza kellene mondanom a melót, mert a havi 37 ezer Ft bevételem túró.

 • 2007.06.29 14:06:24napos oldal

  "Az én nézetem szerint, amit tesznek az a világ egyik legfontosabb munkája. Ha rajtam múlna, ők vinnék haza legtöbb fizetést, de komolyan megvizsgálnám az alkalmasságukat is."  Szóljatok, ha lesz ezirányú aláírásgyűjtés! :)  Zsuli, még nem érlelődött, és nem is gondolkozom rajta, még ráérek, csak úgy megszokásból mondtam, hogy majd lesz másik. Valahogy csak kell tervezni :) Ti még mindig tartjátok az egy gyereket? :)

 • 2007.06.29 14:13:46zsuli

  napos oldal: hát...... "Annyira bizonytalan vagyok. Vagy nem?" :-)))))))

  Imádnivaló szuper-bezzeg kölyköm van :) , akit sajnálnék kitenni annak, hogy kevesebb figyelem-szeretet-idő-mittudoménmi jusson neki

  (Egykék vagyunk, nincs tapasztalatom, hogy hogy megy ez több gyerekkel)

  A szülői és baráti példák még mindig nem győznek meg :(

  Viszont annyira jó volt terhesnek lenni, meg gyönyörködni, meg mosolyogni, hogy lehet, hogy szívesen megismételném!

  (és akkor már csak a paráimról kellene lemondanom, miszerint ami egyszer ilyen jól ment, az mégegyszer tutira nem lehet sima...)

 • 2007.06.29 14:42:14Guruljka

  druantia,

  A gyermekgondozási segélyben részesülő anyuka a gyerek egyéves koráig nem folytathat,egyéves kora után 2006-tól már időkorlátozás nélkül folytathat.

  Részletesebben megtalálod a magyarorszag.hu -n

 • 2007.06.29 14:45:26Guruljka

  természetesen kereső tevékenységet, csak közben felébredtek a fiaim és bezavartak:-))))

 • 2007.06.29 14:53:30druantia

  Guruljka, köszönöm szépen!

 • 2007.06.29 15:01:58Szisz8

  Hello mindenki!  Én tegnap hívtam fel a munkáltatómat gyes igénylésevel kapcsolatban,mert most lett a gyerek 2éves.Erre közölték a jóhírt,hogy szeptembertől nem mehetek vissza "nincs hely" címszó alatt.Bölcsi szeptembertől lesz,akkor van hely,de mégsem ha nincs munka addig.Képzelhetitek,hogy örülök.Ráadásul a gyedet is rajtuk keresztül kaptam,most ha felmondok igényeljem meg az OEP-nél,ha jól tudom a CSp-vel együtt.Nem tudom így folytatólagosan kapom majd vagy sem.Tiszta ideg vagyok.

 • 2007.06.29 15:32:23Csöre

  Hmmm... megértő női politikus... mint pl. Horváth Ágnes????

 • 2007.06.29 16:09:12kovvacs

  Szisz8,  de olyan LÉTEZIK munkajogilag,

  hogy

  "ne jöjjön vissza, koléga, nincs hely és nincs munka"

  ?!  Nem rohangál errefele egy munkajogász tökvéletlenül?  Tudom, hogy lótúró, mert az egész annyira kiszolgáltatott, és hiába veteteted vissza magadat hivatalosan, onnantól kezdve elvágtad magadat mindenkinél,

  tehát a munkáltató azt csinál, amit akar,

  DE

  akkor is,

  nem értem...

 • 2007.06.29 16:14:42kovvacs

  Csöre,

  kapott egy darab olyan mélyütést,

  amit egy életre megjegyzett magának,

  és ami szemmel láthatólag - füllel hallhatólag nem fog nyomtalanul elmúlni nála.  Éspedig az, hogy elterjedt sajtóban meg nem tudom még hogyan még a minisztériumi kinevezése előtt, hogy vajon ő most akkor terhes-e vagy se.  Hallottam rádióban kiborulva, ahogy ezt mesélte (pedig épp az a szinte riasztó benne, hogy halálnyugis és higgadt akkor is, amikor más férfipolitikus már üvöltene):

  hogy ez nagyon felháborította,

  és belegondolt,

  hogy ha neki itt most negatív terhességi teszteket kellene mutogatnia meg magyarázkodnia, és ilyen méltatlan helyzetbe kényszerítették,

  akkor mégis mi zajlik az egyszerű hétköznapi nőtársaival...  Szerintem nem baj, hogy ezen átesett, most legalább tudja.  Az eü reformról pedig lehet vitatkozni, szerintem is sokminden el van abban b*szarintva, sok dolog rosszul van benne kitalálva, valamint csak nem akar összeállni a világos kép, hogy mitől is lenne a végén minden jobb,

  de azt nem mondanám azért Horváth Ágnesről, hogy szándékosan szemét és elvetemült ember. Max. vannak tévedései.

 • 2007.06.29 16:17:20kovvacs

  Csöre csúnya dolog, de jobban kedvelem azolyan (politikus)nőket, akiknek van esze és nem értek egyet az elképzeléseivel, mint az olyanokat, akik nem rendelkeznek az első paraméterrel.

 • 2007.06.29 16:24:46Guruljka

  Szisz8, fel ne mondj!!!! Szépen igényeld meg a gyest,de ne kérj fizetés nélküli szabadságot. Aztán keress munkahelyet és ha találtál másikat, akkor mondj fel! Gyes alatt kirugásvédelmet élvezel!!!!!! Ha nem vagy fizetés nélküli szabin ki kell adniuk az igazolást, hogy dógzol.

  Itt egy link neked, meg druantiának is.  www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=14028

 • 2007.06.29 16:50:14Szisz8

  Szia!  Guruljka!Nagyon köszi,hogy megírtad ugyanis a legfőbb problémám a bölcsi.Egy fél évet vártunk rá,így mehetne szeptemberbe,de ha nincs igazolás nincs bölcsi.A munkáltatónak akkor is ki kell adnia az igazolást,ha nem megyek vissza dolgozni?(nem mondok fel csak ugye nem tudnak "jelenleg" visszavenni).

 • 2007.06.29 17:40:18Guruljka

  Szisz8, próbálj megállapodni a főnököddel, hogy jogilag aktív legyél szeptemberben, hogy ki tudják adni az igazolást. Pl. vedd ki a gyed alatt felgyűlt szabadságaidat. A szabit a munkábaállás után azonnal ki kell adniuk. Utána még mindig elmehetsz fizetés nélkülire+gyesre ha nekik az kell. És közben persze kereshetsz másik állást ha akarsz, mert a gyes a maximális gyed felét sem éri el.. Idén 26.830 forint. Erre jön a családi pótlék

  1 poronty esetén 11 700 forint,

  1 poronty egyedülálló szülő esetén 12.700 forint,

  2 poronty 25.400

  2 poronty egyedülálló szülő esetén 27.600

  három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 14 900 forint,

  három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 15 900 forint, • 2007.06.30 15:06:32Szisz8

  Guruljka mégegyszer köszi,hogy válaszoltál.Igyekszem megbeszélni velük a dolgot remélem sikerül.

 • 2007.07.01 07:51:53druantia

  Mégsem lesz melóm szeptembertől. Ezt a szerződést nem fogom aláírni. Nem csak ködös és gáz, de abban sem vagyok biztos, hogy teljesen szabályos. Ez van :-(.

 • 2007.07.01 19:26:22Sólyomszem

  druantia, már régebben akartam írni, hogy vannak civil szervezetek felétek is. Konkrétan 1-2 éve volt egy olyan munkám, amikor (többek között) a Zalai Falvakért Egyesület támogatási projektjének kellett segítenem a közbeszerzéseikben. Nem ismerem őket nagyon, ezért nem tenném értük tűzbe a kezem, de elég normálisnak és aktívnak tűntek (és pont egy női foglalkoztatási projektben voltak). Hátha 1. még megvannak, 2. még/már van futó projektjük, 3. tudnak segíteni. Ha érdekel, elő tudom kaparni az elérhetőségüket, írj a szekelykukacsugallatponthu-ra, júli közepe előtt, mer' utána babázom!!! :)

 • 2007.07.01 19:55:19druantia

  Sólyomszem, nagyon köszönöm, ment a mail :-).

 • 2008.10.13 16:06:44Pkg

  MUNKA! Aki szombatonként vállalna egy felnőttképző iskolásban szervezői munkát és kicsit ért a számítógpekhez is, az írjon ide: info@pkg.hu

  bocs az Off-ért

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta