SZÜLŐSÉG

Mi legyen a strandtáskában?

2007. június 27., szerda 11:45

Ha a család elég bátor, hogy elinduljon a porontyokkal a strandra vagy vízpartra hűsölni, nem árt alaposan felkészülni. Amennyiben az egy gyerekre jutó felnőttek száma nem éri el a két főt, könyvet és magazinokat cipelni teljesen felesleges. Helyettük vihetünk mesekönyvet, amennyiben látunk arra esélyt, hogy a gyerkőcöt időnként ki tudjuk imádkozni a vízből. Mi legyen a strandtáskában?Először is gondoljuk át, mennyi időt tervezünk a strandon tölteni. Ha egész napos a program, élelemről gondoskodni kell, beállítottságtól függően ez jelentheti az otthonról hozott szendvicset, sült oldalast, vagy a büfében vásárolt halat, sült kolbászt vagy lángost. Nagyobb strandokon étteremben is ehetünk, ám ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Kisebbeknek vihetünk üveges bébiételt, a büfékben általában megmelegítik, ha igényeljük.

Ha csak egy délelőtt vagy délután strandolunk a csemetével, elég egy kis nasi: almagerezdek, nagyobbaknak szőlő, keksz, bioőrülteknek buláta vagy kölesgolyó. Csokis, olvadós kajákat eszünkbe ne jusson csomagolni!

Tegyük el viszont a fürdőruhákat, a nem szobatiszta gyerekeknek szerezzünk be úszólepust, mert meztelenül nem pancsizhatnak a medencében, a megszokott pelenka viszont pillanatok alatt magába szív több liter vizet, ezért fürdésre alkalmatlan. Fürdőruhából és úszópelusból csomagoljunk többet, és mindig cseréljük a gyermeken lévő vizeset szárazra, ha épp nem fürdik. A szokásos pelenkázó felszerelést is vigyük magunkkal.

Nagyon fontos, hogy legyen nálunk babanaptej és mindenképpen használjuk is, fél órával a pancsolás előtt kell bekenni a gyerkőcök bőrét. Az érzékeny bőrű gyerekekre adhatunk vékony, laza, világos színű pólót, így egész biztos nem ég meg a válluk és a hátuk. Pici babával ne menjünk ki a tűző napra, de őket az árnyékban is kenjük be naptejjel.

Törülközőből a gyereknek vigyünk kettőt, ha kisebb babánk van, cipelhetjük a plédet is, főleg, ha a bébi nem kedveli a füvet.

Ne feledkezzünk meg a kölyök kedvenc játékáról sem, feltéve, ha az nem egy 90 centis műanyag nyerges vontató. Ajánljuk még a felfújható, kis méretű strandjátékokat, labdákat. Ha a gyerek szokta használni, vigyük a karúszókat, úszógumit is. Cumizós gyereknek legalább két cumit tegyünk el arra az esetre, ha az egyiknek nyoma veszne a fűben vagy a medence körül.

Ha szeretnénk elkerülni a napszúrást, semmiképp ne hagyjuk otthon a kalapot, kis kendőt sem. Katica váltás ruhát, kardigánt is pakol a táskába, hátha hirtelen 15 fokot esne a hőmérséklet, és hajgumikat, papucsot, napszemüveget is csomagol.

Végül magunkról se feledkezzünk meg, már ha tudunk még szorítani helyet a strandtáskában a saját cuccainknak. Amikor mindent bepakoltunk, vessünk egy pillantást a hatalmas csomagra és gondoljuk át még egyszer, valóban ki akarunk-e menni a gyerekkel a strandra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.27 15:05:50cseresznye

  Köszönet mindenkinek a tanácsokért!

 • 2007.06.27 15:10:13Pity

  Nincs egy kicsit túllihegve a dolog?

  Mikor gyerek voltam emlékeim szerint egy kisszatyorral mentünk ki a medencéhez (medencés strand) egész nap a vízben voltam, legjobban a lábmosóban szerettem szaladgálni :), aludtam a törölközőn, tuti ment a számba víz mert néha benyeltem és soha SEMMI bajom nem volt.

  Nem hinném, hogy a gyereket fürdés után fertőtleníteni kellene. Komolyan mondom ha ez így folytatódik 100 év múlva az utcára nem fognak kilépni az emberek, csak valami oxigénsátorban :) • 2007.06.27 15:20:34kovvacs

  cseresznye,

  nálunk úgy ment 5 hónapos kortól a fürdetés,

  hogy bevitte az apja a kb 130 cm-es vízbe és belemártogatta néhányszor, ameddig szemmel láthatólag jól esett neki, amitől a lyányunk jókat kacagott, aztán jöttek kifele. Max tízperces egységekben. Baja semmi nem lett.

  Igaz:

  mikor kiértünk a strandra - szigorúan árnyékban tartózkodtunk - alaposan bekentem az 50-es krémmel, valamint minden egyes fürdetés előtt meg után is pluszban bekentem 50-es krémmel, plusz volt rajta pici sapka. Nehogy baja legyen :)

 • 2007.06.27 15:24:25papirbirka

  Most látom csak a cikkben a megfogalmazást: "Ha a gyerek szokta használni, vigyük a karúszókat".

  Szerintem az úszni nem tudó gyerekeknél ez olyan kötelező tartozék, mint a gyerekűlés az autózáshoz. Irgumburgum, legyünk felelősségteljesek.

 • 2007.06.27 15:28:13kaposztalepke

  Én azzal magyarázom magamnak midnig, hogy a természet tuti úgy találta ki, hogy amikor kúszni-mászni, ülni-állni kezd a baba, akkor már vele jár a kosz összeszedése, így semmiképp nem hiszem, hogy húdetisztán meg sterilen kéne tartani. Nálam a fürdés/strand is mehet, max az ekcémájuk miatt jobban figyelek a bőrükre. Node puncit fertőtleníteni sztem tuti inkább káros. A törölgetésre is azt mondták, hogy ne, lanygyos tiszta vízzel fürdésnél kicsit meglocsolgatni, de belenyúlni/törölni nem.

  Inkább valóban a leégésre, napszúrásra kell vigyázni, illetve 24fokos vízben nyilván nem órákon át nyakig benne áztatni, hogy ki se hűljön...

 • 2007.06.27 15:29:25katampusz

  dijon, köszi írtam a wiwen

 • 2007.06.27 15:30:50kaposztalepke

  papirbirka: no, azért pl egy másfél évesre ráadni a karúszót ha nem szokta, többnyire úgysem megy.  Én babauszin tapasztaltam, hogy hány alkalom kellett,mire megtűrte magán, aztán persze utána ügyesen lavírozott vele már egyedül is. Ismerősünk látva a fiam karószós képeit a sodrásban libegve, nagy lelkesen vett karúszót, hogy majd a strandon ráadja, milyen poén. Nem sikerült. Nagyobbaknál már csakcsak, de 1év alatt, vagy még 1-2 év között is ez nem olyan pikk-pakk dolog.

 • 2007.06.27 15:33:07kaposztalepke

  katampusz: az úszópelusra húzható naciról nincs infom, pedig azóta szeretnék a kicsire is (vele már nem jutottunk el babauszira)..néztem a hófehérfókás bugyikat, hát nálunk nem ilyen volt, hanem rendesn vékony nagyonrugalmas biciklisnadrág. Tökéletesen rátaapdt, nagyon jól fogta a pelust, nem ázott át/volt nehéz, nem lebegett a vízben, nem akadt bele anya ujja, stb. De sehol máshol még nem láttam ilyet.

 • 2007.06.27 15:34:06kaposztalepke

  jah, a karúszós példa az ismerősöméknél nyilván a saját gyerekre nem tudta csak úgy ráadni a karúszót. Már fogalmazni sem tudok (eddig sem tudtam:) )...

 • 2007.06.27 15:37:30cseresznye

  Pity! alapvetően egyetértek, de egy-két dologból lehet tanulni. Szüleime tnem nagyon izgatta, hogy rendszeresen leégtem, na most aztán a bőröm egy kalap sz_r, folyton ellenőriznem kell rajta az izéket. Akkor még nem tudták, hogy a bőr emlékszik, nem csak begyógyul. Meg allergiám is lettem már nagykoromban. Meg kevés fertőzött kullancs, szúnyog volt. Meg elfagytak télen amiknek el kellett.  Amennyire változik a környezet, a természeti adottságok, annyira kell néha módosítani a hozzáálláson is. A szervezet is alkalmazkodik, de nem olyan gyorsan. Legjobb volna visszacsinálni a rendet a Földön, na jó, nem kezdem...  Nekem egy csomó fertőzésem volt kislánykoromban, de szerintem nem a fürdéstől.  Én sem pártolom a túlbonyolítást, csak amire mi emlékszünk, az nem a pár hónapos kor. Meg szerintem külön kezelendő a sima kosz, meg a vegyszerek, illetve beteg emberből jövő bacik.

 • 2007.06.27 15:41:00cseresznye

  Meg a szüleinket nem is paráztatták ilyesmin ennyit. Most nagyobb a felvilágosultság, és nagyobb a ráépült ipar...

  Ha valamire azt mondják, hogy ne csináld, akkor többet gondolkodsz, mielőtt csinálod.

 • 2007.06.27 15:43:26papirbirka

  káposztalepke, enyémke 1,5 évesen volt először uszodában és határozottan van akarata. (Férjem ötlete alapján tervezzük egy nyomott póló készítését a számára, amin elöl az AKAROM, hátul pedig az EGYEDÜL felirat látható).

  De, ez nálunk nem választás kérdése, vagy hagyja, vagy nem megyünk be. Minden fürdésnél első bemenetnél próbálkozik ellenállni, de hamar fennt van a cucc és piszok nehéz egyedül levenni, a vízbe érve meg már annyira jól érzi magát, hogy más nem érdekli.

  Szóval szerintem csak határozottság, és megfelelő motiváció kell a dologhoz.

  Láttam már szoros felügyelet mellett gyereket egy pillanat alatt eltűnni a vízben (a Balaton nem átlátszó!), nem a sajátomat volt és szerencsére meglett időben, de akkor is jól bevésődött, hogy ez nem vicc és bárkivel előfordulhat.

 • 2007.06.27 15:47:16Pity

  Csereszenye: egyetértek. Tényleg a kullancs. A telken minden nyáron volt bennem vagy 5-6 :)

  Abban azért sok igazság van, hogy a bébiipar meg marketing sok hülyeségre ráveszi az embert. Sajnos. Nyomják ezerrel, hogy jaj mi lesz, meg fertőtlenítés, meg a legjobb a gyereknek, meg x vitamin nélkül fel sem nő stb. A másik oldalon meg százezerrel nyomják a töménycukor egészségtelen kajákat a gyerekekenek. Mi meg, mivel jó anyák akarunk lenni mindent elhiszünk meg megveszünk mindent.

  Mondjuk szerintem mindenkinek vannak egyéni parái, azt úgyis sem hagyja, de a többi dolgot nem árt tiszta fejjel, ésszerűen átgondolni.

 • 2007.06.27 15:48:53boribon

  A leégésre tényleg nagyon nagyon oda kell figyelni! Szerintem, akkor már az fontosabb,mint a fertőtlenítgetés. Sajnos én is nagyon sokszor leégtem kiskoromban,(gyakorlatilag minden nyáron, rojtosra)soha nem is volt otthon 20-asnál nagyobb fektorszámú naptejünk, és azzal is csak úgy tessék-lássék, napi egyszer megkenceficéltek. Mostanra nagyon sok pigmentfoltom van ettől, rosszabb napjaimon pedig látom magamat bőrrákban halódva. Nekem biztos ez lesz a fő nyári mamaparám. :-)

 • 2007.06.27 15:54:54tnyúl

  Amarla!

  Nem akarlak elkeseríteni, de 8 éves a fiam, és nem lehet mellette békésen újságot olvasni. Még akkor sem, ha kis kezeibe nyomod a sajátját. Mert akkor fél percenként: "teee, anya, tudtad, hogy..." vagy: "anyuuuu, mi az a ...".

 • 2007.06.27 15:55:18másutt

  boribon

  NEKEM IS. es most mar bizonyitott, hogy a nap okozza a bor oregedeset es a rancok nagyreszet... a borrakrol nem is beszelve. a kisgyerekkori leeges a legkarosabb.

  es EZ a nap nem UGYANAZ a nap, ami 30 eve volt...

  mindenki akit ismerek jobban eg most es melegebb is van.

  En mar nem is azt tartom 'egeszsegesnek' ha valaki barna (lesult) hanem azt, ha szep barsonyos feher bore van....

  Mamak: tessek vastagon kenegetni a babakat! :-)

 • 2007.06.27 15:57:07B-

  A karúszóval simán vízbe lehet ám fulladni, mert a fejet nem tartja. Úgyhogy nehogy valaki egyedül hagyja a bébit a vízben karúszóval!!  Én még emlékszem, hogy pici kormomban kaptam. Addig úszógumesszal nyomtam a témát, de nagy lelkesen próbáltam ki az újdonságot. Borzasztó volt :-(. Nem tudsz benne rendesen kalimpálni, tiszta halálfélelem. Én biztos nem fogok a gyerekemre ilyet adni. Az úszógumi szerintem biztosabban tart a víz fölött, és amint lehet, tanuljon meg a kölök úszni.  A karúszót én az ipar nagy átverésének érzem: nem segít, hogy megtanuld a természetes úszó mozgást, mert szinte lebénítja a karokat.

 • 2007.06.27 15:59:35tnyúl

  Kislányok és a strand: én még emlékszem, h velünk sem csináltak semmi faxnit, este meg viszketett és csípet, mint állat, odalent. Lehettem vagy 6 éves. Szóltam is anyámnak, h gáz van, olyan, mintha pisilni kéne, de nem jön, ő meg közölte, h ne szórakozzak, húzzak aludni. Felnőttként derült ki, h olyan jó természettel vagyok megáldva, h ha szembe jön egy ilyen baci, azonnal benyalom és irány a nőgyógy.

 • 2007.06.27 15:59:59Pity

  Rám sosem adtak karúszót mondván, hogy nem tart meg rendesen. Pedig én úúúúúúgy szerettem volna. Azért az én szüleimnek is voltak ám parái :)

  Nekem is mindíg úszógumim volt és sose volt semmi baj,legalábbis ahogy emlékszem. Csak annyi volt, hogy a tél folyamán valahogy mindíg eleresztett a ragasztás és a víz közepén egyszer csaknem volt a gumiban elég levegő. De akkor kaptam másikat :) • 2007.06.27 16:03:30cseresznye

  Boribon, másutt! NEKEM IS!  Napozással senki ne vagánykodjon!

 • 2007.06.27 16:03:32B-

  Pity: én is lelkesen próbáltam ki, mert tényleg jól néz ki kívülről. De ha már egyszer-kétszer próbálgattad apuval, hogy hogyan kell a víz felett maradni, akkor már inkább gátol a mozgásban. Ne sajnáld, olyan mint a halcsontos fűző: kívülről jól néz ki, de néhány perc viselés után már csökken az ember lelkesedése.

 • 2007.06.27 16:14:28cseresznye

  ja, karúszó pocsék, abszolút gátolja a természetes mozgást, amivel fennmaradnál a vízen.

 • 2007.06.27 16:22:40boribon

  Karúszó monnyon le! :-) Szerintem is. Az úszógumi a király. Meg tudjátok mit imádtam kiskoromban? A felfújhatós úszómellényt. Na az tutira megtart!

 • 2007.06.27 16:30:53papirbirka

  Karúszó témában utoljára szólok, úgy látom kezdtek leszavazni. A felügyeletet nem váltja ki, nem is arra való, (ugye a TV sem), viszont elsűllyedni nem enged, ami sokkal nagyobb tramua picinek/anyának, mint az hogy nyel egyet.

  22 hónaposan a lányom, lebeg, siklik és krallozik vele a vízben, pár másodpercre már egyedül is, amit sikkongatós örömmel nyugtáz, ezt sem a kezemben, sem úszógumival nem tudnánk elérni. Egyedül a kartempót akadályozza valamennyire, de azt ilyen kicsinek egyébként sem tudja összehangoltan csinálni. Mire zavaró lenne, addigra a nálunk minden gyerek megtanul úszni, mert túl nagy a családban az úszásoktatók egy főre eső aránya.

 • 2007.06.27 17:02:29Csöre

  Tavaly Botond 9-10 hónaposan fürdött a Balcsiban, semmi baja nem lett. Lehet kapni "mosható" úszópelust (mi próbáltuk: Carolino, Popolini, Kushies márkájút). Mivel az eldobhatónak 100 Ft fölött van a darabára, egész jól megéri. Pisi úgyis kijön bármelyikből (úgy értem: bármelyik papírból is), a kakit meg ezek a felpatentolós-tépőzározósak is megtartják (feltéve, hogy nem tiszta anyatejes a bébi).

 • 2007.06.27 17:27:57mentatea

  A fiam 5-6 hónaposan tengerezett, balatonozott (mit csináljak, akkor volt nyár?) néhány percekre, amíg élvezte. Persze előtte, utána szigorúan árnyék, meg krémezés.

  Másfél évesen a Dagályban, a Tiszában, Balatonban, Bánki tóban úszógumival. Imádta.

  Idén (2,5) már egész napra kimentünk a strandra. Jó, olvasni nem tudtam, de ebéd (palacsinta, hotdog) után együtt szundikáltunk és az fincsi volt.

 • 2007.06.27 23:11:24hamsa

  Mentatea, nálunk ugyanez: 5 hónaposan Adria, utána Palatinus strand - nem átlátszó vízbe nem halandó belemenni, úh Balcsin nem tudom mit csinálunk majd. ÉS karúszót vettünk, aztán meg rájöttünk, hogy szorítja a kezét, mozogni nem tud benne, ráadásul a z anyagától szörnyen piros lett szegénynek. Úgyhogy inkább bátorítjuk, úsztatjuk - és tavaly nyáron (2,5 évesen) lement a medence aljára, aztán vissza! Ha a vízbiztonsága kialakul - és így ki tud - akkor nem lesz gond. H karúszóban bízna, akkor én aggódnék.

 • 2007.06.27 23:14:46putyesz

  Hát mi tavaly nyáron nagyon okosan (első gyerekes szülők ugyebár!) kiválasztottuk a nyaralási helyszínt. Horvát tengerpart (kavicsos!!!:)), és a fiam éppen abban a korban, hogy minden elérhetőt a szájába vett. (9 hónapos volt akkor.) Szerintem a 10 nap alatt nem töltött a gyerek összesen egy órát a strandon, mert horror volt, hogy ha csak egy tizedmásodpercig nem néztem a kezét és a száját egyszerre és folyamatosan, már kavicsot tömött a szájába. Biztos finom sós volt!:)

  Viszont a Balatont nagyon élvezte már tavaly is, igaz, hogy akkor még jártunk babaúszásra, így nem volt idegen számára a közeg.  De amit néhány hete láttam az egyik balatoni strandon: okos apuka bement a kislányával a combközépig érő vízbe, a kislány max. másfél éves lehetett, ült, de inkább félig lecsúszva feküdt egy kis méretű gyerekmatracon (se úszógumi, se karúszó), és rendkívül laza Apuka meg azzal szórakozott, hogy a matracot lökdöste maga előtt. Szorosan a matrac mellett csak elvétve tartózkodott, általában 2,3 méterrel lemaradva sétálgatott utána és a part felé fordulva beszélgetett Anyával. Én meg a partról frászt kaptam, hogy ha belecsúszik a vízbe a gyerek, nem fogja látni, hogy hol van, és akkor kapkodhat majd utána... Nem szoktam beleszólni mások dolgaiba, de már ott voltam, hogy szólok anyukának, hátha nem látják át a veszélyt, de legnagyobb meglepetésemre anyuka is éppen átlátta, csak a reakciója volt kissé gyengécske, apával való csevegés közben egy fél mondatban azért megjegyezte, hogy "nem örül, annak amit most éppen lát", de a téma ennyivel el is volt intézve, és mondanom sem kell, az apuka sem fejezte be a szórakozást. Aztán lehet, hogy már tudott úszni a másfél éves gyerek, de ezt azért inkább erősen kétlem. Azt azért utólag már nagyon bánom, hogy nem erősítettem meg anyukát a partról...

  A férjem azért megjegyezte, hogy ő ezt azért ennyivel nem úszta volna meg.:) Hozzáteszem, ilyen marhaságot soha nem is csinált volna.

 • 2007.06.27 23:36:12boribon

  Juj, ezt még olvasni is rossz volt. Az a baj, hogy nagyon vizuális típus vagyok, úgyhogy frankón megjelent előttem amint a gyerek becsusszan a vízbe, és fuldoklik. :-( Brrrr.

 • 2007.06.28 07:02:51Memme

  Velem simán Lepencéztek a szüleim kicsi korom óta, de úszni nem tudtam 5 éves koromig. Apukám egy okos barátja meg belelökött a nagy úszómedencébe, hogy akkor majd megtanulom ott helyben az úszás fortéjait. Aha, magamtól rájövök? Apám húzott ki a medencéből (utánamugrott) halálfélelemtől reszketve. Mármint én reszkettem természetesen. Most, hogy ezt olvastam, belegondoltam, hogy ha ez nem egy átlátszó vizű helyen történik, hanem a Balatonon valahol, akkor ezt most a hugi mesélné megrendülve. Mennyi marha van a világon.... jah, anyuk, ne hagyjátok, hogy a gyereket "egyéb" rokon vigye pocskolni - nekem ez a parám....

 • 2007.06.28 07:04:14Memme

  Kissé OFF:

  Megérkezett a leveél, hogy a szóbelin megfeleltem, most várom az írásbeli eredményét :-)

  ON

 • 2007.06.28 08:07:39koneko

  Memme! Gratulálok! (Bár azt nem tuom, mihez, mert nem emlékszem. Vagy így nem ér..?)

 • 2007.06.28 11:50:29Memme

  ( norveg nyelvvizsga) Koszi. Az irasbelin gyereknevelesrol kellett irni 200 szot, es a porontyrol osszeszedett elmeleteket szedtem ossze, meg persze a magamet :-)  Ja igen, es uszogumi a nyero nalam is... meg most is uuuugy szeretnek egyet :)

 • 2007.06.28 12:23:56manci

  Holnapután indulunk a horvát tengerpartra és már annyira izgulok! Ez lesz a 15 hónapos lányom első nagy útja. Itt ajánlotta valaki a zatoni üdülőfalut, én akkor megnéztem a neten és teljesen beleszerettem, úgyhogy ezúton is köszönöm a tippet. :)  A csomagolás miatt kicsit parázok, nehogy itthon hagyjunk valamit. 3 napja írom a listát.  Vettem a gyereknek karúszót is, úszógumit is, olyan popsi alatt két lyuk a lábaknak típust. Hagyományos úszógumiban szerintem még nem lenne biztonságos.  Tudtok valami jóféle babanaptejet ajánlani? Én eddig 50-es Vichy-t kentem a gyerekre, de most mondta valaki, hogy a Kosár című fogyasztói magazinban nagyon rossz minősítést kapott egy teszten. Mi magunk Níveát használunk amúgy.

 • 2007.06.28 12:37:35levendul

  Kedves Memme,

  ez klassz!  Én is voltam, asszem pont akkortájt, mikor te, csak itthon, és a legalacsonyabb lécet ugrottam :).  Manci, nekünk ez a popsi alatt két lyuk úszógumi annak idején nagyon bevált, majd írd meg nektek hogy működött.  Naptejből nekünk nem vmi különleges van, AS sun vagy mi, 30-as, eddig nem vettem észre, hogy leázna a vízben, a csajok sem pirultak meg alatta, meg a bőrük is bírja.

 • 2007.06.28 14:11:01dijon

  Nekünk nagyon bejött az 50es Vichy, de engem i sérdekelne, ha tudna valaki bővebbet mondani a tesztről.  Úszógumi: legalább annyira veszélyes, mint a karúszó tud lenni, secperc alatt ki tud csúszni a delikvens belőle. A karúszót meg meg kell tanítani használni, annak hiányában csak látszat védelmet nyújt. Persze nem egyszerű megértetni a gyerkőcökkel, hogy csak akkor véd, ha szinte támaszkodik vele és nem emeli meg a karját. Vagyis, amig nem vízbisztosan úszó a poronyt minden pillanatban szorosan mellette:)

 • 2007.06.28 14:14:39dijon

  papirbirka, végre valaki krallozást ír, babaúszáson az oktató kallózást mond, én meg teljesen elbizonytalanodtam. Cunsilman (nem biztos, hogy így írják) meg már sehol:)

 • 2007.06.28 14:55:57koneko

  Memme! Mégis jól emlékeztem, de azért így most leírpm mégegyszer:

  Gratulálok a nyelvvizsgádhoz! :))

  Nem olvastam végig mindent, de vki beírta, hogy gyerekként Ő a lábmosóban szeretett rohangálni (talán Pity?). Én is. És most is gyakran látom, hogy pici gyerkőcök abban ülnek. Na ezt nagyon nem kéne, mivel ugye mindneki abban mossa le a lábáról az összes trutyit, de ami még rosszabb: kegyetlen mennyiségű klór vagy egyéb fertőtlenítő szer van benne.

  Ha nem klórszagú akkor is, mert van szagtalan fertőtlenítő szer. És kötelező ilyeneket használni a strandokon.

  Szóval nagyon- nagyon vigyázzatok a lábmosóval.

 • 2007.06.28 15:51:20papirbirka

  dijon, mi az a Cunsilman?

  koneko, a lábmosómánia ül, nemtom miért, először azt hittem azért mert sekély, de legtöbbször ott van nem messze a babamedence, ami pont olyan mélységű, mégis minden törpe a lábmosóba teper először.

 • 2007.06.28 15:59:58dijon

  papirbirka, az úszás szakkönyvünk szerzője volt az egyetemen, aranyárba mérték a fénymásolatát a könyvnek. Írtad, hogy sok az egy főre jutó úszásoktató a családotokban, gonoltam, szintén zenész.

 • 2007.06.28 21:04:26manci

  Köszi, levendul! Majd mesélek:)  Amúgy szerintem a karúszónak nem az az értelme, hogy helyettesítse a szülőt, hanem, hogy ha egy pillanatra nem figyelsz oda, akkor is lásd, hogy hol a gyerek, ne tudjon csak úgy simán elsüllyedni.

  Pl. egy gumimatracon szinte nélkülözhetetlen, vagy egy kis csónakban. Persze a mellény még jobb.

 • 2007.06.29 08:31:26papirbirka

  dijon, bocs én nem, csak anyukám meg összes testvére, meg sok haverjuk (volt úszótársak). Én annyira nem, hogy én voltam a család szégyene, mert minden próbálkozás ellenére, dacból tök egyedül csak olyan 7-8 éves kormora voltam képes megtanulni, pedig nálunk a 3-5 év az átlag.

 • 2007.06.29 08:51:01Hicudzsi

  Kint van egy medencés játszótér, és én is szoktma mindig kardigánt meg meleg cuccot vinni. Az egész napos vizezés után ki vannak fáradva és gyakran fáznak. :)  Egyébként ezer meg egy évenemvoltam strandon, hanem ha mentünk nyaralni a szálloda fürdőjében lubickolgattunk.

  Mindkét gyermekem vízmániás mellesleg :)

 • 2007.06.29 09:04:11Hicudzsi

  Manci!

  Mint tapasztalt kétgyerekkel utazó azt tanácsolom, hogy csinálj listákat mi az amit feltétlenül fontos hogy vigyetek (útlevél, pénz stb...), mi az ami nagyjából fontos (úszópelus, bugyi stb...) és mi az ami kifelejthető.  Lényegében az első csoportból nem szabad csak kihagyni semmit :) A többi miatt meg nem kell aggódni. Mi már annyiszor utaztunk ide meg oda két kicsivel, hogy már fejben gyártom a listát :) :) :) :) :)  Utazásról jut eszembe:

  ne tudjátok meg milyen több mint egy órát állni két ficergő bekötött gyerekkel a kifutópályán... nagyn megszívtuk a hazafele repülőutat, és az én gyerekeim még édesek és nyugisak voltak a többi kiskorúhoz képest :)

 • 2007.06.29 12:20:03manci

  Köszönöm, Hicudzsi :)

  Éppen itt ülök a gép előtt és finomítgatom a listát. A pénz és az úszópelus még nem voltak rajta! :)))  Annyi strandcuccunk van/vettünk/kaptunk kölcsön, hogy most, ahogy egymás alá írtam őket, fél oldalt betöltöttek. Elképzelem, ahogy leugrunk csobbani egyet és visszük a

  gumimatracot

  kiscsónakot

  strandszéket

  úszógumit

  karúszót

  labdát

  polifómot

  fürdőlepedőt

  homokozójátékot

  strandsátorkát vagy mit....  Asszem, itt az ideje szelektálni kicsit! :) • 2007.06.29 12:34:15Hicudzsi

  Az tuttti..

  mi vettünk árnyékolós strandsátrat, de alá sem lehetett imádkozni őket, így maradt a hatalmas szoptatóskendőm felkötve a babakocsira amásik fele meg a hátizsák alatt a földön. Így csináltunk sátrat belőle. Polifoam miért kell? Kavicsos a strand?  Szerintem mire felfújátok a sok gumimicsodát lemegy a nap :)  Én pl. a hűvös idő ellen két egészen picire összecsomagolható eső- és széldzsekit viszeka gyerekeknek. Így nem kell pulcsit cipelnem nekik, na meg úgysem esik tíz foknál többet a hőmérséklet egy szép nyári napon :)  Ja és a barátnőim szerint az én táskám túlélőtáskának is beválna annyi vackot hordok magamnál :) Ha gondolod leírom mi van a kézipoggyászomban rendszeresen.

 • 2007.06.29 12:53:01manci

  Minden segítséget szívesen fogadok! :))  A partról azt írta az üdülőfalu honlapja, hogy homokos, aprókavicsos, szóval lehet, hogy nem elég simán a törölköző.  Bár attól tartok, hogy én illúziókat kergetek. Valahogy olyan képek vannak előttem a tengerparti nyaralással kapcsolatban, mint amikor még gyerek nélkül mentünk: döglés a napon, jó könyv, egy-két pletykalap, koktélok, szunya, matracozás a tengerben.

  Ehez képest most valszeg tök felesleges bármilyen ülő, fekvő, úszó alkalmatosságot vinni, úgyis csak gyerek után rohangászás lesz egész nap. Úgyhogy a legfontosabb egy kényelmes papucs! :)

 • 2007.06.29 23:50:09levendul

  manci, ez a lista nagyon költői lett :)

 • 2007.06.29 23:55:42opti

  Manci a kavicsot lehet, hogy csak közvetlenül oda szórják le, ahol mossa a partot a víz, és alapjában homokos a part. Ezt azért szokták, hogy ne legyen zavaros, esztétikailag jobb élmény, más kérdés, hogy a begyaloglás már nem olyan kellemes.

 • 2008.07.11 02:56:12Biribon

  Sziasztok!

  Mi augusztus végén szeretnénk menni az Adriára 5 hónapos kislányunkkal. Várom is, évek óta nem voltam a tengernél, de aggódom is, hogy nagyon pici még hozzá a kislányunk. Mire kell számítanunk egy ilyen picivel? Be lehet vinni őt a vízbe? Sokan azt mondják, hogy nem, de láttam, hogy itt ketten is írták, hogy 5 hónapos babával Adriáztak.  Egyébként nekem kislány koromban nagyon bejött a karúszó. Annak segítségével tempóztam párat (nem tudom, pontosan mennyi ideig használtam), majd azt levéve nagy örömmel tapasztaltam, hogy igen, már anélkül is fent maradok a víz felszínén! Megtanultam úszni!!!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta