SZÜLŐSÉG

Mindig az elsőszülött a legintelligensebb?

2007. június 25., hétfő 08:38

Vagy az elsőszülött a legintelligensebb gyerek a családban, vagy az, akit a legérettebbnek tekintenek - mutatták ki statisztikai adatok elemzésével kutatók. Az Oslói Egyetem szakemberei 240 ezer egykori norvég katona IQ-tesztjét elemezték, a férfiakat 1967 és 1976 között sorozták be. Az elsőszülöttek átlagos IQ-ja 103,2 volt, a második gyereké 101,2, ám ha az elsőszülött báty korán elhunyt, az öcs 102,9-et ért el. A harmadiknak született átlagos IQ-ja 100 volt, ám ha mindkét báty elhunyt, akkor a legkisebb fiú IQ-ja 102,6-re emelkedett.


Száz éve folyik a vita arról, hogy automatikusan az elsőszülött IQ-ja a legmagasabb-e, vagy inkább a gyerek családban betöltött szerepe határozza meg, hogy ki a legintelligensebb. A kutatók, úgy tűnik, eldönthetik a vitát, s az eredményt azzal magyarázzák, hogy a legérettebbnek tekintett gyerek azért intelligensebb, mert több feladat hárul rá. A legérettebb általában a legidősebb, mert hellyel-közzel neki is gondoskodnia kell testvéreiről, míg a legkisebb fiúnak úgymond már nem kell másokkal törődnie. A kutatásról a Science amerikai tudományos magazin alapján számolt be az MTI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.25 20:40:32cantaloupe

  Amit meg en megfigyeltem, hogy az intelligens emberek nagyobb erzelmi magassagokba es melysegekbe kepesek kerulni, ertsd alatta jobban aterzik es becsulik a tartalmas eletet, boldogsagot, de nagyobb katasztrofakent elik meg a depressziot. Gyorsan hozzateszem megint, hogy nem nezem le a kozepszeru eletet, szakmakat stb., csak egy szosszenet a reszemrol.

 • 2007.06.25 21:03:29gzp

  Az ocsem 126-ot, en 124-et csinaltam a katonasag IQ-tesztjen. Ami nyilvanvaloan ellentmond a felmeresnek, hacsak nem fogadjuk el, hogy ennyi a hibahatar, es lehet, hogy megis az en IQ-m a magasabb. De a lenyeg, hogy megusztuk mind a ketten, pedig akkor meg kotelezo volt. Ugy latszik, tul okosak voltunk.

 • 2007.06.25 23:31:07kn

  Még egy könyvajánlás, akit komolyabban érdekel a téma: dr. Czeizel Endre - Sors és tehetség.

 • 2007.06.26 06:12:57Alvomacko

  koneko: hajrá! Nagyon szorítok! Meg tudod csinálni! :-)

  Az meg tényleg nem jó, ha hosszú egy prezentáció. Próbálj meg néhány slide-ot összevonni és inkább szóban dumálni róluk. Ezzel is lehet egy kicsit csalni. De egy slide-on ne legyen 3-4 info-nál több, mert akkor meg zsúfolt lesz. Az emberi agy 6-7 infot tud megjegyezni (ezt tesztelték számokkal, tárgyakkal. Soroltak egy csomót és ebből az emberek átlag 7-et tudtak megjegyezni.) Én mindig ügyelek erre pl. a felsorolásoknál.  Bocsi, nem észt akartam osztani, hanem egy kis kéretlen segítséget nyújtani, hogy még tökéletesebb munkát végezhess. :-)

 • 2007.06.26 08:18:26marcangoló

  Alvomacko, 7 plusz, mínusz kettő egész pontosan.:-)

 • 2007.06.26 09:13:11mókusfácán

  Tjuca: Habsburgéknál különben is általános vonás volt a gyengeelmélyűség, úgyhogy a 16-nál fel sem tünt a 70-es IQ.  Apáéknál is így volt, egészen a férjecském 25 éves koráig, akkor megkomolyodott tanult, és most a nővére legnagyobb bánatára okos, vezető beosztású emberke, akinek eddig bejöttek a dolgai! Nővérke meg csak puffog, hogy a hajdani bezzeg kitünő tanuló kevesebbre vitte! (Bár jegyzem meg ez az ő hülyesége!)

 • 2007.06.26 09:27:14a:a

  Kira: Apukáméknál is valami hasonló van. Nagynéném iszonyú jó aggyal bír, nagyon-nagyon okos, gyorsan tanul, a teológiából - mármint egyetemi szinten - négy év, tehát az előírt idő alatt, bőven a hatvanadik életéve után diplomázott a Pázmányon -ugyanez a nevelt fiának huszonévesen nem sikerült.

  DE: az élete ennek ellenére egy csődtömeg - szerintem. Képtelen alkalmazkodni, a képességeit messze alulmúló munkahelyeken tengődte végig az életét, csak azért, mert mindenfajta kompromisszum kötésére képtelen volt, és ha ilyen helyzetbe került, akkor azért soha nem ő volt a felelős, hanem valaki más/mások - konkrétan nem írom le, hogy ki/kik, de ha azt mondom, hogy nála bigottabb, álszentebb és sajnos antiszemitább embert nem ismerek, akkor asszem érthető, mire gondolok.

  Apukám pedig egészen más habitusú ember, szerencsére gyökeresen más gondolkodásmóddal, felnevelt két gyereket, élte az életét, a nagynéném szerint begyepesedetten és teljesen átlagosan, de mégis diplomás, van egy jó házassága immár 44 éve, az unokái imádják, én nemkülönben, szóval az átlagember mint ember sokkal többre jutott, mint a csillogó képességű, de emberileg nulla nővére.

 • 2007.06.26 09:48:52szanna

  Lányok! Ti ismertek olyan, hajdan kitűnő tanuló embert, aki sokra vitte? És boldog? És elégedett?

  Én egyet sem. Csak olyat ismerek, aki boldog és elégedett, de sokra nem vitte. Ez vagyok én. Amikor genetika versenyt nyertem, akkor mindenki azt hitte rólam, hogy olyan elismert, híres leszek, mint Czeizel dr. Most "csak" tanár vagyok, de úgy érzem ebben sikeres.

  Azért a fiammal elbeszélgettem, mondtam neki, hogy haza ne merjen állítani kitűnő bizonyítvánnyal! Erre hozott egy jeles bizit. Kérdem tőle: " Normális vagy fiam?" Erre ő: "nyugodj meg anya, nem lettem kitűnő, még lehetek sikeres ember." :))

 • 2007.06.26 09:55:32marcangoló

  Szanna, aha, itt vagyok én. ;-DDDDDDDDDDD

 • 2007.06.26 09:56:54másutt  Asszem egy-ket dolgot elkezdtunk keverni... az inteligencia es az 'eletben ervenyesules' teljesen mas. Az, hogy egy ferfi hogyan ervenyesul es egy no, az is teljesen mas.

  1-2 bizonyitott teny:  1. a lanyok altalaban jobbak a modern iskolai rendszerben es jobb tanulok. Jobban rajuk illik az 'egesz nap fegyelmezetten ulok es magolok' stilus ami jellemzo. Korabban is ernek.

  Ez nem azt jelenti, hogy inteligensebbek.... csak MASOK.  2. a ferfiak jobban ervenyesulnek a szakmajukban es sikeresebbek lesznek es nagyatlagban 25%-kal tobbet keresnek.

  Ez nem azt jelenti, hogy inteligensebbek. Ez azt jelenti, hogy az egesz tarsadalom ugy van felepitve, hogy ez sikeruljon nekik es egymast promotaljak. Ja es nem tunnek el 10 evre GYES-re. Es legtobbjukre nem jon ra a 'nekem szulnom kell es gyerek kell' kesztetes a huszas eveik kezepen-vegen, amikor altaban sokan megugranak a karrierjukben.  Volt itt fenn 1-2 pelda, ami arra kesztetett, hogy ezt leirjam, mert ezt igazolta: az okosabb (papiron, azaz akademiailag) nover kesobbi bukasa es a 'kisebb fiunak beno a feje lagya' tipusu tortenetek.  Magamrol: Nagyon jo tanulo voltam es 'ferfi' teruleten dolgoztam egesz eletemben, az IT szakma csucsan. A pasijaim altalaban velem egykoruak voltak, ugyanazon a teruleten. Kb 30 eves korunkig (20 evig) mindig nekem ment jobban, tobbet kerestem es sikeresebb voltam. Akkor hirtelen megfordult az egesz, a pasik bekapcsoltak otos sebesegbe, kevesbe buliztak es ugy elhuztak mellettem, mint a sicc, abban a masodpercben, hogy a fonokok rajottek, hogy esetleg anya leszek 'egyszer'. Nem estem teherbe, nem tuntem el, nem lettem butabb, nm lettem kevesbe inteligens, sot, dolgoztam, mint az allat. :-)  De mindenkeppen jelezni szeretnem, hogy a szakmai siker (ami sok karrier ember -es no- szamara = siker az eletben) NEM csak az inteligencia kerdese am!

 • 2007.06.26 09:59:35Anyatünde

  szanna: mi az, hogy sokra vitte?  Szakmailag? Fizetésileg? Családilag?

 • 2007.06.26 10:00:17másutt

  szanna: azt irtad, amit en, csak mashogyan. :)

  egy hajdan 'eltanulo' lany 200-as IQ-val nem kevesbe sikeres, ha egy tobbezer diakot inspiralo tanarno lesz, mint ha sztarugyved.... bar lehet, hogy toredeket keresi, es egy szoba konyhaba megy haza.

 • 2007.06.26 10:08:51a:a

  másutt: ebben tökéletesen igazad van, mármint abban, hogy az intelligencia és az életben érvényesülés között egyenes arányosság nem fedezhető fel, a két dolog nem ugyanaz. De az is igaz, hogy önmagában a magas IQ nem tesz boldoggá, és ha már választani kellene, én azt választanám, hogy az életben álljak meg a lábamon normálisan. Az apukám és nővére példáját csak ezért hoztam fel, éppen annak igazolására, hogy bár lehet, hogy az elsőszülött intelligensebb, ez még messze nem jelenti azt, hogy ebből úgymond profitálna is az életben. Lehet persze ilyen életút is, de a nagynénémé nem ilyen.

 • 2007.06.26 10:14:07Guruljka

  Na pontosan ez zavar az intelligencia témával. Szerintem az intelligencia nem egyenlő az értelmi képességgel vagyis az "okossággal". Hanem az IQ magában foglalja az értelmi képességet, műveltséget stb, és azt, hogy azt az életben mennyire tudja használni az ember. Ergo az intelligenciánk erősen utalhat rá, hogy mennyire vagyunk-leszünk sikeresek. Lehet valaki baromi okos, de töketlen az élethez. És lehet valaki kevésbé okos, de nagyon sikeres az életben, a mindennapokban. Lehet,hogy a:a nagynénije baromi okos, de hogy nincs kiugró intelligenciája az tuti. Ezért nehéz az IQ-t mérni. Többnyire a tesztek a műveltséget és az "okosságot",illetve minimálisan a probléma megoldást mérik. De csak elméletben! Mert ugye a papíron vagy az életben mást jelent a probléma...

 • 2007.06.26 10:19:36másutt

  a:a teljesen egyetertek. :)

  ja es bukott ember van magas IQ-ju is, meg alacsony IQ-ju is.

  a tisztesseget, emberiesseget es becsuletet nem meri az IQ, ami latszik a nagynened tortenetebol.

  Hitler sem volt egy buta ember -allitolag!  Igaz tortenet. van egy velem egykoru rokon srac, aki a 'bezzeg gyerek' volt a csaladban. egyke.

  kivalo tanulo es mindig orvos akart lenni, kovetve a csaladi peldat... sosem hallottam a 'bezzeg X!' tortenetek veget!'

  amikor az egyetem vegen/utan elhatarozta, hogy KUTATO lesz, nem gyakorlo orvos, az anyja teljesen eldobta magat es sokkba kerult, amibol meg nem jott ki. ugy nevelte a fiat evekig, hogy mar elore dorzsolte a tenyeret, hogy hogyan fog dolni a hazhoz a halapenz, es mekkora villa/kocsi/nyaralo lesz.

  abban a pillanatban a fiu bekoltozott a szivembe, es megbocsajtottam neki 25 ev bezzegseget.

  nem 'sikeres orvos' lett, hanem 'sikeres ember'.

 • 2007.06.26 10:20:25a:a

  Guruljka: igen, igen! Az IQ mérése ezért csalóka. Mert lehet, hogy vki kapásból megold egy másodfokú egyenletet, de egy postai csekk feladása gondot okoz neki.

 • 2007.06.26 10:34:43a:a

  Hát fura dolgok lehetnek családon belül. Nálunk az anyai ágon négy unoka született, én vagyok a legkisebb. A nővérem és az unokabátyám egyidősek, mindketten érettségiztek szakközépiskolában, tovább nem tanultak. Az unokanővérem kereskedelmi szakiskolát végzett, érettségije nincs. Én diplomáztam.

  Az unokabátyám és unokanővérem nagyon-nagyon jó anyagi körülmények között él. Úgy, ahogyan valószínűleg én soha nem fogok - nagy ház, nagy kerttel, több autó, menő ruhák, drága italok, kaják, külföldi utak. Keresztszüleim - maguk is kiemelkedően jó körülmények között élnek - büszkék rájuk, természetesen örülnek, hogy a gyerekeik biztos anyagi háttérrel rendelkeznek.

  És mégis - keresztapám szavakkal be nem vallaná, de folyton érezteti, mennyire nagyra értékeli a diplomát, azt, hogy sokat tanultam, és hogy a férjem munka és család mellett végezte el ugyanazt az egyetemet, amit én, jóllehet a munkájához - amúgy is diplomás lévén - nem lett volna szükség rá. Kicsit bezzeg voltam én is, és az unokatestvéreimen érzem néha, hogy az anyagi jólét hangsúlyozásával akarják igazolni nekem, hogy lám, én szinte semmire nem jutottam a diplomámmal, míg ők mennyi mindent magukénak mondhatnak, akár érettségi nélkül is. Soha nem bántottak ezzel, én választottam ezt az utat, én akartam azzá lenni, ami lettem - na jó, azér' 90 kilós soha nem akartam lenni :-))) -, és önmagában az a tény, hogy saját, szabadon hozott döntésem eredményeként élek úgy, ahogy élek, számomra még mindig kompenzálni tudta a nyilvánvaló anyagi eltéréseket.

  Az már inkább bántott, amikor a nővérem tudatta velem, hogy hiába vettek fel az egyetemre, azért én mindig csak kis sz..s maradok, az ő kishúga, és ha akarná, ő is elérhetné tudasban azt, amit én, csak ő éppen nem akarja... Ez sokkal jobban fájt.

 • 2007.06.26 11:00:24másutt

  draga a:a

  a vegen senkit nem mernek se penzre, se kilora se IQ-ra... hanem embersegre es arra, hogy hany mosolyt okozott.

  akar a mennyorszagban hisz valaki, akar a reinkarnacioban, akar a karmaban, ez igy van.

  egy csaladon beluli banto megjegyzes sokszorosan faj... es emiatt sokszorosan megbocsajthatatlan... ha azok tudnak ilyet benyogni, akiknek segiteniuk es drukkolniuk kellene.

 • 2007.06.26 11:57:52Eledh Laure

  Ööö, én második lánya vagyok szüleimnek, és 6 ponttal több az IQ-m, mint nővéremnek. Viszont ő jobban tud "magolni", jobb a memóriája. Nem hiszek az ilyesmikben. A legtöbb úgyis az egyéni fejlődésen múlik, nem azon, hogy hányadik vagy.

 • 2007.06.26 12:29:24szanna

  Anyatünde!

  Társadalmi presztizsre és fizetésre gondoltam. Legalábbis szerintem az átlag magyar erre gondol, amikor arról beszél, hogy valaki sokra vitte.  Másutt! A szoba-konyhába beletrafáltál. :))

 • 2007.06.26 14:00:32másutt

  hm. szamomra az inteligencianak egy oriasi resze, ha valaki tudja, hogy 'mi fontos az eletben'.

  lehet akkora agya valakinek, mint egy atomeromu kozponti szamitogepe, es tutira kitalalhatja, hogy az IQ tesztben a 25. kerdesre a C a megfelelo valasz (a felkor a helyes es NEM a 3/4 kor, banyek!) de asziszi, hogy a fizetesetol lesz 'valaki' az szamomra nem inteligens.

  ha lenez masokat... az nem inteligens. ha asziszi a draga orajatol/kocsijatol/oltonyetol lesz ember, az nem inteligens.

  az egy segghulye (bocsika) akit elbutitottak es elvakitottak.  eletemben tobbszor visszakuldtek a sor vegere, lenullaztak anyagilag es elveszitettem a tarsadalmi presztizsemet (valas, szakitasok, koltozesek, komoly kozlekedesi baleset), igy megtanultam, hogy nem az definial engem, amit a 'na es mit dolgozol? mennyit keresel?' kerdesekre valaszolok.

  most jol allok es a cipom Gucci, de lesz meg ez ilyense.  az altalam ismert egyik leginteligensebb ember egy 45 eves no aki egy debilitalo betegseg (izomsorvadas) kovetkezteben az anyjaval lakik nagyon nagyon szerenyen, es nem dolgozik es nem keres penzt 10 eve.

  ha nekem tanacs kell, akar karrier, akar erzelmi, akkor hozza megyek... nem a 'bocsika, nem tudunk most beszelni a jovo hetig, mert egesz nap mitingjeim vannak' haverokkal.

 • 2007.06.26 14:01:09marcangoló

  A:a, ez olyan gyerekes hetvenkedés. Én is tudnám, amit te, csak nincs kedvem megmutatni. AHHHA.

 • 2007.06.26 14:12:54cantaloupe

  A.a: egyetertek marcangoloval, ez olyan "savanyu a szolo" beszolas volt...elhiszem, hogy fajt, mert kelloen gonosz is az ilyenfajta megjegyzes.

  De csak legyel buszke a diplomadra. A draga kocsi is ocskavas lesz egyszer, csodbe is lehet menni, de a te papirod mindig ertekallo marad. Akkor is, ha nem helyezkedsz el pont azzal a kepesitessel, bizonyitja, hogy 4 evig kuzdottel valamiert. ;)

 • 2007.06.26 14:21:59kovvacs

  a:a

  kisöcsém két hete közölte ebédnél, hogy

  "ezt a hülye egyetemet mindenki röhögve elvégzi. Én is meg tudnám csinálni, ha annyira akarnám".

  Előtte pár órával derült ki, hogy - úgy néz ki, immár visszavonhatatlanul - kivágták erről a szuperkönnyű egyetemről.

  Különben meg tudná csinálni, persze, csak nincs meg hozzá a motivációja. Engem is kivágtak az egyik szakomból.

 • 2007.06.26 14:22:04Jerusha

  Az a baj ezzel az intelligencia-dologgal, hogy definíció kérdése. Az IQ az, amit az IQ-teszt mér.

  Ez nagyjából és főleg a problémamegoldó képesség. Ahogy masutt írta: a félkör a helyes vagy a 3/4 kör. És társai. És általában akik jó IQ teszteket írnak, azok jók matekból például. És a logikai összefüggéseket sokszor gyorsabban meglátják. Ennyi. Ezért aztán az IQ - az intelligencia - nem tartalmazza a műveltséget, a művészi, zenei érzéket, empatikus képességet, stb. Pedig nyilvánvaló, hogy ezek milyen fontosak.

  És az is nyilvánvaló, hogy az IQ teszt értéke nem tájékoztat arról, hogy mennyire "életrevaló" valaki. Mennyire állja meg a helyét a családban, munkában, társas kapcsolatokban.

  És akik azt mondják,hogy számukra ez mind része az "intelligenciának", azoknak persze teljesen igazuk van, csak a szóhasználat zavaros a világban. A magyar nyelvben én is inkább úgy érzem, hogy az IQ teszt eredménye az "okosság" szónak felel meg jobban, és az intelligencia ennél több. De lehet, hogy más nyelvben pl. nem. Angolul pl. nem tudom, hogy a clever, intelligent, smart, stb. szavak árnyalatbeli különbségei pontosan mit jelentenek.(Gondolom ott sem teljes az egyetértés.)

  És hát a kiinduló cikkre visszatérve:

  240 ezer emberes mintán lehet, hogy az 1-2 pontos különbség statisztikailag szignifikánsnak mutatkozott, de hogy ez a különbség a gyakorlatban elhanyagolhatóan kevés, az is biztos. Nem hinném, hogy akár a tényleges problémamegoldó képességben gyakorlati különbség mutatkozna egy 102 és egy 103-as IQ-jú ember között.... :)

  Az IQ tesztek haszna talán a munkaerőpiacon lehet. (?) Nyilván vannak olyan munkakörök, ahol az nagyobb IQ nagyobb hatékonyságot is eredményez. És ezt a munkáltató gondolom fel akarja mérni.

 • 2007.06.26 14:29:02kovvacs

  a:a,

  sztem a diploma arról szól,

  hogy az ember képes tanulni, gondolkodni, átlátni és alkotni.

  A konkrét tudás sokszor párolog el, és nem is fontos, mert a szakkönyvekben megvan.

  De az, hogy

  - megtanultam magolni, mert van úgy, hogy muszáj

  - megtanultam rendszereket létrehozni a fejemben

  - átlátni dolgokat

  - egyszerre fejben tartani ellentmondásokat, szürke zónákat, egymással szöges ellentétben álló elméleteket is le tudok vezetni

  - újat, egészen mást képes vagyok egy számomra is új területen létrehozni

  ezt nem veszi el senki a diplomástól.  Ez arról is szól, hogy kreatíve be tudsz állni varrónőnek, ha kitör a nyomor. És ha a másik is be tud állni, potenciálisan belőled lehet leghamarabb az az ember, aki valami újjal fog tudni előállni, ami a dolgokat előrébb mozdítja.  A diploma mint olyan, papír a nyitottságról és arról, hogy nincs az életnek olyan helyzete, amiben ne tudnál valamit lépni.  Persze vannak kivételek, de az igazi diploma erről szól.

 • 2007.06.26 14:56:44cantaloupe

  Kovvacs, ezzel en nem ertek egyet. En, mint human beallitottsagu, tipikus "leggombhamozo" szakokat vegeztem. Szellemileg sokat adott, de ha holnap beutne a mennyko, ebbol a tudasombol ugyan nem elnem tul a mindennapokat. Amig nem kenyszerultem lakasfelujitasra alacsony budzsevel, meg egyedul lakni kulfoldon, jobban tudtam a nemet szenvedo szerkezetet mind -teszem azt- becsavarni egy villanykortet.  Amugy IQ-tol es diplomatol fuggetlen nagyon csodalom azokat, akik a jeg hatan is megelnek. A ferjem ilyen tipus. Ha ledobod Alaszkaban egy darab fogkefevel, 3 honap mulva mar fix munkahelye, 3 ev mulva sajat lakasa lesz. :)))

 • 2007.06.26 15:05:40marcangoló

  Kovvacs, pont ezt mondta a zuram is régebben, mint a tesód. Hogy hülyeség a főiskola, egyetem, mert bárki el tudja végezni, az elhelyezkedésnél meg úgyis a kapcsolatok számítanak. Meg, hogy az ember munkájának az értékét, társadalmi hasznát kéne nézni, nem a végzettséget. Aztán mióta főiskolára jár, már nem mondja, hogy bárki el tudja végezni, és kiderült, hogy igenis tudnak neki újat mondani, és nem mindent tud az ember utánanézéssel, autodidakta módon megtanulni... Szerintem rájött, hogy egyszerűen muszáj rendszerezni a tudását, és új szempontokat kapni. (De vagyok olyan rendes, hogy csak akkor dörgölöm ezt az orra alá, amikor felhánytorgatja, hogy én nem támogatom a tanulmányait. Aha. Na persze.) A legjobban az tetszett, mikor anyám mndta neki annak idején, hogy "ha sötét lennél, nem bíztatnálak, hogy tanulj, akkor rádhagynám ezt a hülyeséget"....

 • 2007.06.26 15:06:21marcangoló

  Cantapoupe, engem is ledobhatna valaki Alaszkában. Mindig is vágytam oda. :-)

 • 2007.06.26 15:14:12másik kismacska

  Tudtátok hogy kétféle IQ skála van? (Lehet, hogy több mint kétféle van, én ennyiről tudok.) Az egyik el van tolva a másikhoz képest 15 ponttal. A régebbinek 100 az átlaga és 85-115-ig van az átlagos tartomány, a mostaniaknak 115 az átlag, és 100-tól 130-ig van az átlag tartomány. A régebbiről van szó a cikkben, és az újabb alapján írta még régebben marcangoló, hogy százzal is még csak éppen elvegetál a gyerek a suliban.

  Bocsi ha ez mindenkinek nyilvánvaló volt, de én csak most jöttem rá, és most örülök, hogy 15 ponttal több az IQ-m mint gondoltam.( Legallábis az újabb skála szerint.)

 • 2007.06.26 15:18:47marcangoló

  Másik kismacska, én még nem hallottam. Én a régi skála alapján mondtam, amit. De mostanában nem mértem IQ-t, majd ha pár év múlva sor kerül rá, megkérdezem a kollégákat, hogy éppen mi a trend. ;-)

 • 2007.06.26 15:25:13kovvacs

  cantaloupe,

  akkor nem jól fogalmaztam meg, amit mondani akartam.

  A konkrét tudásod érhet lósz*rt,

  de pl. az a képesség, hogy képes lettél irgalmatlan mennyiségű tudást rövid idő alatt elsajátítani, sokat ad.

  Mondok konkrét példákat.

  Már arra, hogy mennyi mindent ad a nulla humán szak.

  Ülj le egyszer egy diplomanélküli mellé közösen újságot olvasni. De még egy műszakis-diplomás mellé is leülhetsz.

  Ja, hogy ő még az oldal felénél tart, te már lapoznál. Tudod, hogy ez a gyakorlatban mennyit számíthat? Pl. mikor egy multihoz sikerült bejutnod, és ott ül a csapat holtfáradtan hajnali kettőkor a dokumentációk tetején, és reggel nyolcra prezentálni kellene az egész anyagot? Hogy Te leszel képes villámgyorsan átolvasni, a lényeget a többieknek bediktálni és értelmes keretbe foglalni?

  Humán szakkal megtanul az ember a semmiről remekül és élvezetesen írni-beszélni. Aranyat ér. Szöveget lerövidíteni vagy elhúzni. Szintén nagyon fontos.

  Stb

 • 2007.06.26 15:36:07másik kismacska

  De marcangoló, a régi skála szerint az emberek fele 100 alatt van. Csak nem lehet az emberiség fele enyhén értelmi fogyatékos. Bár ha jobban bele gondolok… :)

 • 2007.06.26 15:50:10másutt

  kovvacs

  megintcsak 100%-ban egyetertek es pontosan igy sikerult megfognom egy egyebkent nullat ero nyelvszakos egyetemi diplomat (Draga Parom lebolcseszsezett a minap, eloszor kikertem magamnak majd jot rohogtunk) elfutni vele es sztar konzultans lennem a vilag korul - egy teljesen mas teruleten, aminek semmi koze nem volt a XVIII sz.i elbeszelesekhez.

  a duma muveszetet, a konstruktiv es inteligens irast (esetleg tobb nyelven, akar 1 bekezdesrol van szo, akar 200 oldalrol), a prezentalast es a 'hatalmas anyag orakon belul valo megtanulasat' nagyon nehez mashol eltanulni.

  ezenkivul elveztem is, szerintem sokaknak nagyon bejon a suli 18-25 evesen... jobban, mint zoldfulukent nullarol indulni 'ott kinn'

 • 2007.06.26 15:52:33másutt

  ha esetleg felreertheto volt: a bolcsesz dolgot csak azert kertem ki magamnak, mert annyira mas helyen kotottem ki (humanbol realba), hogy tenyleg el is felejtettem, honnan volt a diplomam.

  nincs am azzal semmi baj - meg mielott valakit megbantok.

 • 2007.06.26 16:10:52marcangoló

  Másik kismacska, a régi skála alapján mi 70 alatt nevezünk ért. fogynak egy embert . Tehát a 70-100-ig terjedő tartomány még "normális".

 • 2007.06.26 16:11:20marcangoló

  Ettől még lehet új skála, csak én nem hallottam. És te hol?

 • 2007.06.26 16:22:55marcangoló

  Mivel a 100-as IQ pont az átlag, éppen hogy elvárható, hogy az emberek fele fölötte, a fele alatta legyen. Ettől még nem lesz a fele értelmi fogyatékos, mert csak azok lesznek, akik 70 alattiak. A 70 és 100 közöttiek mondjuk átlag alattiak.

  Most hogy mondtad, utánanéztem a dolognak, és ugyanerre a felvetésre egy pszichológus srác írta, hogy egy tesztet egy adott populáción (leggyakrabban országban) felvesznek sok ezer emberrel, és az ő teljesítményük alapján határoznak meg egy átlagot, ami mindig 100 IQ pontot jelent. Ehhez viszonyítják a többi ember teljesítményét. Viszont időnként előfordul, hogy változik a populáció képességstruktúrája (mondjuk gyorsabban tudják feldolgozni az adatokat, vagy jobban számolnak, mert mondjuk jó volt a matektanítás). Ilyenkor újra fel kell venni a tesztet sok ezer emberrel, és újra belőni az átlagértéket. A teszt, a skála maga nem változik, csak más teljesítményt tekintenek ezután a 100-as IQ ponthoz tartozónak.

 • 2007.06.26 16:37:41másik kismacska

  Marcangoló bocs, akkor valamit félreértettem, csak te írtad régebben, hogy 70-100 között mérlegelni kell hogy normális iskolába menjen-e a gyerek vagy speciálisba, és innen gondoltam. Meg nagyon furcsálltam, hogy egy átlagos értelmi szintű tanuló épp, hogy csak elvegetál, azért is értettem úgy, hogy akkor 100 az enyhe fogyatékosság felső határa.

  Egyébként akkor az most igaz, hogy a gyerekek fele épp hogy elvegetál az iskolában, vagy azt se? • 2007.06.26 16:49:03másik kismacska

  alfa.webdesign.hu/jatek/indexiq.html itt kitöltöttem egy IQ tesztet és a kiértékelésnél ott volt a szokásos skála 100-as átlaggal stb., de azzal a megjegyzéssel, hogy: „A skálát 15 ponttal el kell tolni jobbra” Ja és az eredmény alapján én zseni lennék a hagyományos skála szerint, pedig biztos nem vagyok az, viszont 15 pont mínusszal már reálisabb. Sajnos:(

  Tudom, hogy ez nem tudományos bizonyíték, majd még utánaolvasok.

 • 2007.06.26 17:34:36másik kismacska

  A wiki se tud új IQ skáláról, valószeg annak a tesztnek volt ez az egyéni hülyesége, én pedig most jól beégettem magam. :(

 • 2007.06.26 18:08:23cantaloupe

  Kovvacs, ha a civilizalt szellemi vilagrol beszletel akkor egyetertek. Amit leirtal, azokat bolcseszkent valoban jol megtanultam es jo a szervezokeszsegem is. ;)

 • 2007.06.26 19:04:21kandi

  Nekem elég magas az iq-m, és tényleg jó voltam matekból, fizikából. De sajnos az ilyen fogalmazós dolgokat én nem szeretem. De hát Istenem, én nem ilyen beállítottságú vagyok. És igen, a magas IQ ellenére én nem vagyok az a jó érdekérvényesítő emberke. De nem baj, ez meg valószínűleg annak köszönhető, hogy kisebb tesó vagyok, és nekem mindenknek szót kellett fogadnom, még a 15 hónappal idősebb nővéremnek is. :))Szóval szerintem emiatt én olyan szorgalmas, okos, de nem egy vezető típus vagyok. De szerintem ez így jó. Nekem fontosabb a család, a szeretet, és lehet hogy nem leszek kőgazdag, de remélem azért boldog család vesz majd körül egyszer.:)) Szóval IQ, ki mennyire és hova viszi, szerintem sem ezen múlik. IQ, neveltetés, temperamentum, emberi tényezők, szerencse... Ezek határozzák meg a sikerességet.  Ja, és a nővéremnek valamivel kisebb az IQ-ja, nem sokkal, de ő lépked a létrán felfelé. Hát én egyenlőre én ezt nem látom magamnál. Mondjuk ez a szakmai különbségekből is adódik. Közazdászként nagy cégnél lehet feljebb jutni Építészként kis cégnél alkalmazott-főnök. Ez a két lehetőség van nagyon nagyon sokáig. És hát persze én nem a második vagyok....

 • 2007.06.26 19:09:31marcangoló

  Másik kismacska, azért az én merítésem a mozgássérült gyerekekre igaz. De sajnos iszonyúak a követelmények az ép gyerekeknél is, hogy sok nevelési tanácsadóban dolgozó ismerős is panaszkodik, hogy a értelmes (csak részképességzavaros) gyerekek sorra jönnek vissza, hgoy nem megy a suli. Nem égés, még én is elbizonytalanodtam.

 • 2007.06.26 20:26:21Alvomacko

  Nem olvastalak még végig benneteket, de eszembe jutott valami.  Szóval szerintem azért az intelligencia mérésében benne van az is, hogy hogyan kapcsolódnak össze dolgok a fejedben, milyen következtetéseket tudsz levonni. Egy IQ teszten soha nem azt kérdezik, hogy ki írta a Vörös és Fekete c. regényt vagy mikor volt a 100 éves háború, hanem olyasmit, hogy ha egy nyúl egy répát eszik meg 10 perc alatt, akkor hány nyúl, hány répát eszik meg 1 óra alatt. Szóval a logikát mérik. Az élethelyzetek sem szólnak igazából másról, mint logikáról, a megfigyelések helyes alkalmazásáról.

  De ugyanakkor pont ezért nem értem, hogy egy magas IQ-jú ember miért nem tud boldogulni az életben.

  Hiszen az egész élet egy logikai játék. Megjegyzünk dátumokat, figyelünk mások érzelmeire, megjegyezzük őket, mondatokból olvassuk ki a másik hovatartozását, figyeljük a szüleinket, megismételjük a látott mintát.

  Most akkor hogy van ez?

  Nekem is magas az IQ-m, de mégsem tudom, hogy hogyan működik egy villanygenerátor, és már nem ismerem meg az összetett mondatok fajtáit...  És most azt sem tudom eldönteni, hogy néhány napja 11 órát dolgozom, 10 perc ebédszünettel. Most akkor én vittem valamire? :-)

 • 2007.06.26 21:00:06Alvomacko

  másik kismacska: én is megcsináltam. Meg sem merem mondani az eredményt, és még 2 feladatról tudom, hogy mellényomtam a választ. :-)

  És most a kapott pontszám mit jelent? Azt milyen rendszerben kell értelmezni?

 • 2007.06.26 21:12:11a:a

  Jányok, nagyon kedvesek vagytok, de a történteknek - mármint a nővérem beszólásainak - már vagy tíz éve, már nem számít. Bár azért nyilván valahol mégis tüske bennem, ha még most is felemlegetem. Mára sajnálom inkább őt, nagyon félrement az élete. Meg amúgy is szeretem.  másutt: "másutt 2007.06.26 11:00:24

  draga a:a

  a vegen senkit nem mernek se penzre, se kilora se IQ-ra... hanem embersegre es arra, hogy hany mosolyt okozott.

  akar a mennyorszagban hisz valaki, akar a reinkarnacioban, akar a karmaban, ez igy van."  keresztapám, aki mint írtam nagyon gazdag, mára lassan elképzelhetetlen szegénységből jött. Onnan érte el azt, amiről gyerekként szerintem nem is álmodhatott, nem is tudhatta, hogy lehet így élni. És mégis - bár nem mentes a nagyképűségtől -, sokszor mondja, hogy "Az utolsó ingnek nincs zsebe." És ebben teljesen egyetértek vele.

 • 2007.06.27 18:16:37másik kismacska

  Alvomackó, közben kiderült, hogy csak egy rendszer van. :) A teszt amit belinkeltem, az meg szerintem pocsék. Egyrészt túl rövid,(én 20 perc alatt megcsináltam), másrészt pedig tele van idióta kérdésekkel, mint például azok, ahol abc sorrendet kell tudni. Szerintem a legjobb, ha úgy értelmezed, ahogy tetszik. :P

 • 2007.06.27 18:19:33másik kismacska

  Alvomackó, ha nagyon magas lett, akkor örülj neki. Lehet, hogy ez igazából egy önbizalomnövelő teszt?:P

 • 2007.06.27 19:21:26Alvomacko

  másik kismacska: igazából sehogy sem értelmeztem. Nem nagyon izgatott az eredmény. Én is olyan semilyennek éreztem a tesztet.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta