SZÜLŐSÉG

Építsünk kuckót!

2007. június 23., szombat 09:26

Ha van egy szabad délelőttünk és egy háromtól hat éves gyermekünk, valamint egy kellő méretű gyerekszobánk/nappalink, akkor nagyszerű játék a gyerekkuckó készítés. Tudom, tudom, ma már készen is lehet kapni, de csinálni sokkal jobb.

 • Először is szerezni kell egy nagy hűtős dobozt. Vagy nagyáruházban, vagy MÉHben lehet kunyizni, illetve csöves bácsitól/nénitől megvenni. Ha megvan, túl vagyunk a nehezén.
 • A hasáb alapja lesz az ajtó. Ha rozoga a doboz, ragasszunk bele univerzális ragasztóval léceket, rögzítésképp! (Mindenféle famaradék, szegőléc, polc darab megteszi, de ha semmink nincs, akkor próbálkozhatunk alumínium függönyrúddal, bottal, bármivel, ami nem szúr és nem szálkás.)
 • A kuckó oldalára vágjunk ablakokat: akkorát, hogy ne tudjon beleszorulni a gyerekfeje, de ne is essen szét a tartása, tehát ne franciaablak legyen. Belülről béleljük ki valami mintás maradék anyaggal, pokróccal, lepedővel, és költöztessünk bele pár játékot.
 • Most jön a legjobb, a kifestés: a doboz falára vastag ecsettel, élénk színű temperával mindenféle absztrakt és figurális mintákat kenhetünk fel a gyerkőccel, tenyérnyom, lábnyom is szóba jöhet, mert a maszatolás mindig élvezet. Ha megszáradt a fal, beköltözhet a kis lakó játszani.

Ha nem szeretnénk ekkor felhajtást csinálni, illetve nincs helyünk sem, akkor készítsünk kuckót a babáknak! Egy kisebb dobozra (valami háztartási eszközét) vágjunk ablakokat, ragaszthatunk rá keménypapírból tetőt, vécépapírgurigából kéményt! Ragasszuk be papírral, és fessünk rá együtt mintát. Ha nem festeni akarunk, színes csomagolópapírokból is alkothatunk valamit az oldalára. Nagyszerű lakás lesz a babáknak, mindenféle kis figuráknak, ráadásul utólag bútorokkal bővíthető.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.23 10:32:16Xmas

  Ó, én a világ legegyszerűbb gyermekkuckójában nőttem fel. Magam alkottam. Néhány fotelt, bútort úgy kell rendezni a szőnyeg felett, hogy az arra borított pléd házikót alkosson. Csak egy nappali kell hozzá és 1-3 pléd. A nippeket és egyéb törékenyeket érdemes leszedni a dohányzó asztalról :)  Sokkal könnyebb elbontani és újraépíteni. Ráadásul mindig változó háza/vára lesz az embergyereknek. Így mindig megvan az építés/alkotás öröme is.  Sajnos lefekvés előtt a szülőnek kell biztosítania a vár elbontását, és az azzal járó negatív megjegyzések elviselése is a szülőre vár.

 • 2007.06.23 12:26:16marywolf

  Én a munkaszoba asztalára tettem a takarókat, jó nagy lexikonokkal rögzítettem, elé meg székek jöttek, amilyen kuckót akartam, olyan szék.

  Az asztal alatt pedig jól be lehetett rendezni, mert volt hely, és ezt a kis belső teret meg is lehetett hagyni akár napokig is.  ja, a kertbe is építettünk, mamai varrt egy ponyvát, még képeket is varrt rá és azt egy septű nyelére húztuk rá, amit a fára erősítettünk, mert voltak jó ágak, azalatt meg jó nagy terünk volt, volt hogy kint is aludtunk.

 • 2007.06.23 20:01:55levendul

  Ez a dobozos kuckó nálunk nagyon jó volt. A kifestés meg tényleg külön élvezet.  Szerencsések voltunk a dobozzal, mert olyan strapabírót sikerült szereznünk, amin sokáig nézegethettük a kéznyomokat. Lesték mikor növik ki a sajátjukat :)  Még egy ötlet: udvari kuckónak klassz a babsátor. Apjuk találta ki, tavaly még a tízévesek is bebújtak, és már az egész kicsik is élvezik.

 • 2007.06.24 15:08:10buborék

  Gyerekkoromban egész nyarakat töltöttünk fent a Mecsekben (Jakabhegy), mivel apám régész és ott a munkások szuperséges dolgokat találtak ki nekem meg a nővéremnek: volt olyan kuckónk aminek ajtaja is volt, ágakból és szalmából építették és ásott medencénk nájlonnal kibélelve az erdő közepén.

  A másik fontos alapanyag a poki - pokrócból a házak közötti porolón, vagy a fák között áthajitva egy kikötözött zsinóron raktunk sátrat.

  MOst azon gondolkodok, hogy itthon milyen akadálypályát lehetne csinálni a mászó 6 hónaposomnak.

 • 2007.06.24 22:55:11hupli4

  Levendul, mi az a babsátor?

 • 2007.06.25 13:31:57levendul

  hupli4,  Rúd le a földbe, köréje majdnem teljes körben futóbabot dugdosunk el. Ha kikelt és futni kezd, kis fémpöcköket (pl régi, rossz sátorcövekeket) vagy egyebet dugunk a földbe a bab mellé, onnan spárgát vezetünk fel a rúd tetejére, erre futtatjuk a babot.  Szép is, és ha jóféle babot választunk, finomat is lehet főzni belőle :).

 • 2007.06.25 14:15:21marcangoló

  Buborék, a tesóm szerint a Jakab- hegyen pálos kolostor van, ott dolgoztak? Mi a Mecsek másik oldalán eközben a kukoricásban építettünk "bunkert", illetve a használaton kívüli disznóólat turbóztuk fel mindenféle "szép" terítővel, nippel. :-D

 • 2007.06.26 12:43:03Törpi

  Nekünk a húgommal nem kellett csak két szék a zöld pokróccal leterítve, ami ha mostanság előkerül anyukáméknál, nosztalgiával gondolonk vissza arra az időre amikor még elfértünk mind a ketten alatta (ma mindekttem 180 cm körüliek vagyunk:)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta