Szilárd táppal etetnék a féléves gyerekeket

Egy neves brit gyermekszakértő szerint a csecsemőknek a közhiedelemmel ellentétben nincs szükségük pépes ételekre, amik ráadásul még az egészségükre is ártalmasak lehetnek.

Gill Rapley, az UNICEF brit Bababarát Kezdeményezés nevű programjának alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a csecsemőket fél éves korukig kizárólag anyatejjel vagy tápszerrel lenne szabad táplálni, és aztán lehetne átszoktatni őket a szilárd ételekre. Ha nem így történik, megeshet, hogy a kicsik az anyatejben található értékes tápanyagoktól esnek el, melyek a gyakori fertőzések és az allergia ellen védik őket.

Rapley szerint ha pürésített ételekkel táplálják a kicsiket, az késleltetheti rágási képességük kialakulását, válogatóssá teheti őket és megnöveli náluk a székrekedés esélyét, írja a MediPress. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása is alátámasztja Rapley állításait. Eszerint a pépes bébiételek nem természetesek és feleslegesek a babák számára, miközben egyre több szülő vásárolja meg ezeket a szupermarketekben. Az erre épülő ipar milliós bevételekre tesz szert, mert a szakértők szerint a négy és húsz hónapos közötti csöppségek nyolcvan százaléka konzerv vagy üveges bébiételeken nő fel.


A gyermekszakértő Rapley szerint a szülők gyakran azt hiszik, hogy a kisbabának többre van szüksége a tejnél, amikor eléri a négy hónapos kort - a tudósok azonban másképp gondolják. A WHO által támogatott 2002-es kutatás azt az eredményt hozta, hogy fél éves korukig a babáknak nincs szükségük másra, mint anyatejre vagy legfeljebb anyatejpótló tápszerre, bármi más felesleges, de akár ártalmas is lehet.

Rapley véleménye szerint hat hónapos kor után a csecsemőket továbbra is anyatejjel kellene táplálni, de ekkor már lehet nekik adni rendes ételeket is, például húst vagy zöldségeket, amit tudnak szopogatni és rágcsálni, pürés ételekre viszont ekkor sincs szükség, számol be a MediPress. A szakértő vizsgálatai alapján arra jutott, hogy a szilárd étellel táplált kicsiknek jobban fejlődtek a rágókészségeik, mint azoknak, akik bébipapit kaptak, sőt kézügyességük is, hiszen őket legtöbbször nem szüleik etették. Azt is megfigyelte, hogy a szilárd ételekkel táplált csecsemők kevésbé válogatósak. Azok a babák, akik már fél éves koruk előtt pépes ételt kaptak, nehezebben szoktak hozzá a szilárd ételekhez, és nagyobb valószínűséggel volt székrekedésük, mert nem tudták szabályozni, hogy mennyit esznek belőle, vagy mennyi ideig rágják.

Rapley kiadott egy DVD-t is, amelyben arra buzdítja a szülőket, hogy fél éves kor fölött engedjék a gyerekeket szilárd táplálékot enni. Más szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy nehéz meghatározni azt a pontos kort, amitől kezdve lehet szilárd ételekkel etetni a kicsiket, mivel az evési készségek egyénenként eltérő mértékben fejlődhetnek.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek