SZÜLŐSÉG

Szilárd táppal etetnék a féléves gyerekeket

2007. június 22., péntek 15:15

Egy neves brit gyermekszakértő szerint a csecsemőknek a közhiedelemmel ellentétben nincs szükségük pépes ételekre, amik ráadásul még az egészségükre is ártalmasak lehetnek.

Gill Rapley, az UNICEF brit Bababarát Kezdeményezés nevű programjának alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a csecsemőket fél éves korukig kizárólag anyatejjel vagy tápszerrel lenne szabad táplálni, és aztán lehetne átszoktatni őket a szilárd ételekre. Ha nem így történik, megeshet, hogy a kicsik az anyatejben található értékes tápanyagoktól esnek el, melyek a gyakori fertőzések és az allergia ellen védik őket.

Rapley szerint ha pürésített ételekkel táplálják a kicsiket, az késleltetheti rágási képességük kialakulását, válogatóssá teheti őket és megnöveli náluk a székrekedés esélyét, írja a MediPress. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása is alátámasztja Rapley állításait. Eszerint a pépes bébiételek nem természetesek és feleslegesek a babák számára, miközben egyre több szülő vásárolja meg ezeket a szupermarketekben. Az erre épülő ipar milliós bevételekre tesz szert, mert a szakértők szerint a négy és húsz hónapos közötti csöppségek nyolcvan százaléka konzerv vagy üveges bébiételeken nő fel.


A gyermekszakértő Rapley szerint a szülők gyakran azt hiszik, hogy a kisbabának többre van szüksége a tejnél, amikor eléri a négy hónapos kort - a tudósok azonban másképp gondolják. A WHO által támogatott 2002-es kutatás azt az eredményt hozta, hogy fél éves korukig a babáknak nincs szükségük másra, mint anyatejre vagy legfeljebb anyatejpótló tápszerre, bármi más felesleges, de akár ártalmas is lehet.

Rapley véleménye szerint hat hónapos kor után a csecsemőket továbbra is anyatejjel kellene táplálni, de ekkor már lehet nekik adni rendes ételeket is, például húst vagy zöldségeket, amit tudnak szopogatni és rágcsálni, pürés ételekre viszont ekkor sincs szükség, számol be a MediPress. A szakértő vizsgálatai alapján arra jutott, hogy a szilárd étellel táplált kicsiknek jobban fejlődtek a rágókészségeik, mint azoknak, akik bébipapit kaptak, sőt kézügyességük is, hiszen őket legtöbbször nem szüleik etették. Azt is megfigyelte, hogy a szilárd ételekkel táplált csecsemők kevésbé válogatósak. Azok a babák, akik már fél éves koruk előtt pépes ételt kaptak, nehezebben szoktak hozzá a szilárd ételekhez, és nagyobb valószínűséggel volt székrekedésük, mert nem tudták szabályozni, hogy mennyit esznek belőle, vagy mennyi ideig rágják.

Rapley kiadott egy DVD-t is, amelyben arra buzdítja a szülőket, hogy fél éves kor fölött engedjék a gyerekeket szilárd táplálékot enni. Más szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy nehéz meghatározni azt a pontos kort, amitől kezdve lehet szilárd ételekkel etetni a kicsiket, mivel az evési készségek egyénenként eltérő mértékben fejlődhetnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.24 16:26:14Guruljka

  Thais!

  Biztos azért mert ismertek jól, de nekem recept nélkül is adtak sinlacot anno. De jó hogy írtad, hogy csak így van, mert azóta elköltöztünk és kisebbik gyerkőcről kiderült tejcukor érzékeny. Ezért éppen azon gondolkodtam, hogy újra "előveszem". Viszont a húzós árra jól emlékeztem...  Buborék!

  Bevallom, én bizony egyszer sem főztem nekik a gyümit. Nekem ez kicsit amolyan túl sterilizálósnak hangzik, meg abban is tök igazad van, hogy a vitaminok nem rajonganak a hőkezelésért. A gyümik amúgy is a legkönnyebben és gyorsabban emészthető kaják. Ja és tulajdonságait tekintve a paradicsom is gyümölcs!!

 • 2007.06.24 16:31:38Guruljka

  Ha már a paradicsom. Nem tudom ki mennyire konyhatündér, de ha valaki nem tudná leírom. A paradicsomot elég egy pár másodpercre forró vízbe dugni és utána simán lehúzható a héja. Utána ki lehet szedni a magokat és marad a finom "húsa". Nálunk mindkét törp szerette magában majszolni.

 • 2007.06.24 19:19:12thais

  Kb. 13 éve járunk ebbe a patikába, pedig több is van a környéken. Mivel közvetlen a rendelő mellett van s árulnak homeopátiás szereket is nagy választékban, mindig oda megyünk. Miután lassan egy éves lesz, rákérdeztem a nénitől. Sajnálattal közölte, hogy kizárólag egy éves korig írhatja fel a dokinéni, utána már csak szakkorvos. Rákérdeztem, hogy esetleg drágábban, de ez már nem támogatott ár. Az ár ugyanannyi lenne, de nekik kell a vény. Javasolta, hogy forduljunk időben szakorvoshoz, ha esetleg fennáll az allergia veszélye. Viszont ahhoz előbb "meg kellene" mérgezni" a gyereket, mert ha a szervezete nem kap olyan anyagot, amire allergiával válaszolhat, nem deríthető ki. A barátném azt tudta tenni, hogy a másik barátnője adott át neki egy-egy dobozzal, akinek az orvos még felírhatta. Teljesen tanácstalan vagyok. Egyelőre próbálom "beosztani" a meglévő keveset. Aztán meglátjuk. A vegetáriánusok állítólag kapják. Egy ismerős vegetariánus család még két éves kor után is kapta, pedig nem állapítottak meg hivatalosan allergiát.

 • 2007.06.24 19:59:11buborék

  Thais, a helyedben telefonon érdeklődnék szakorvoséknál, hogy mi kell ahhoz, hogy felírják csak, hogy ne fuss fölös köröket. Aztán mikor személyesen mentek akkor nincs mese behazudod, hogy az egész család vegetáriánus és laktóz érzékeny és hadd ne kelljen megvárni amíg a gyerek is az lesz.

  OFF de ehhez az "ördögi kör dologhoz" kacsolódik - 1 hete kullancsot találtam a Samuban, kivizsgáltatni nem tudtam a nyavalyást mert elveszett. Vért akartam levetetni, hogy kiderüljön, borelia baktériummal fertőzött-e de azt csak akkor vesznek ha már a Lyme kóros vörös folt megjelenik - ami nem mindenkinek jelenik meg és az én babám 6 hónapos. Szuper, várjam meg, amíg jól szétfertőződik, de lehet, hogy nem is lesz ilyen tünete, ő meg nem tudja elmondani, hogy milye fáj.

 • 2007.06.24 20:27:06Guruljka

  Thais! Remélem nem lesz rá szükségetek, mert minden rendben lesz. Én még mindig nem tudtam meggyőzni a dokit, hogy nálunk tényleg a tejcukorral van a gond, pedig kísérleteztem és én biztos vagyok benne. Danoninóval van hasmenés (túró és tejszín, nem joghurt!!!), gyümölcsjoghurttal nincs. Tejjel van, laktózmentes tejjel nincs. Tejföllel van, kefírrel nincs. Viszont ez a betegség egy enzim alulműködés, ami akár egy másik betegség vagy antibiotikum kezelés után is megjelenhet és helyre is állhat. Külön vizsgálatra még nem utalta be gyermeket, úgyhogy addig marad a laktózmentes tejes időnként joghurtos evés és a doki győzködés.

 • 2007.06.24 21:13:07Orsika

  Guruljka!

  OLvasd el, mi van a Danoninóban, nem fogsz csodálkozni a hasmenésen! Az állítólag szuper egészséges (ugye, kalciumtartalma miatt reklámozott) cucc tele van mindenféle adalékkal. Az én gyerekem meg sem eszi, annyira mű-íze van.

 • 2007.06.24 21:48:55druantia

  Buborék, nekem volt Lyme-kórom, még akkor fertőződtem meg, amikor ez a betegség még nem volt annyira ismert, és egyszerűen nem tudták hova tenni az orvosok ezt a jelenséget. Nem is csináltak velem semmit, csak pár évvel később, amikor olvastam egy cikket erről, akkor mentem el megint a dokihoz. Ragaszkodtam a vérvételhez és a teszt pozitív lett. (De szerencsére az akkori nőgyógyászom ha a saját hatáskörébe tartozó dolgokkal nem is tudott mit kezdeni, a Lyme-kóromat simán kikezelte az egyéves antibiotikum-kúrájával :-).)  Szóval, Buborék, én hazudnék a helyedben. Valami olyasmit kajliznék, hogy volt valami folt a gyereken, de nem vagy biztos benne, hogy mi volt az (mert ugye lehetett a melegtől is). Vagy simán menj el egy magándokihoz, ha gondolod. Megnyugodni úgyis csak akkor fogsz tudni, ha biztos leszel benne, hogy semmi baj, gondolom.

 • 2007.06.24 22:13:05druantia

  Péterem szerdán lesz egy éves, négy hónapos koráig kizárólag szoptattam, utána már sajnos hozzá kellett tápszerezni egy kicsit. Hat hónapos korától nem hajlandó szopizni, ezért a tápszer mellé elkezdtem bevezetni más kajákat is. Először csak almalevet, aztán fokozatosan banánpürét, barackpürét is, de a fő tápláléka a tápszer maradt még jó ideig. Allergiás nincs a családban.  A pürés kaják beváltak egy darabig, de amióta rájött, mire valók a fogai, inkább a darabosat szereti. Az ételét én főzöm, régebben adtam neki néha bébiételt is, most már felesleges, mert a legtöbb neki való ételt már meg tudja enni. Néha kap kenyeret vagy kiflit is.  Szerencsém van a gyerekemmel, mert imádja a zöldségeket (főve, nem mint a hülye karfiolt - nyersen, tüdőre), főleg a paradicsomot. A paradicsomot meghámozom neki, feldarabolom, ő meg pakolja a szájába, a belsejével együtt. Nagyon szereti a főtt sárgarépát, meg úgy általában a zöldségeket, gyümölcsöket. Sokszor van, hogy ő maga veszi ki a gyümölcsöt a tálból és hozza oda, hogy hámozzam meg neki.  A főzelékeit még átturmixolom egy kicsit a biztonság kedvéért, de a kézbe vehető vagy kézzel ehető cuccokat nem kell, de a húst pl. még mindig csak főve és utána ledarálva adom neki. A banánt öt-tíz centis darabokban neki lehet adni, élvezi, hogy haraphatja.  Nem adok neki pl. virslit, gyári szalámikat, műjoghurtokat, de csokit és egyebeket sem, ami felesleges vagy mű. Néha eszik egy fél túrórudit, ennyi a nassolás. Azt hiszem, ha ő választhatna a túrórudi meg a paradicsom vagy a barack között, az utóbbiak valamelyikét választaná :-).  Ja igen, még egy dolog. A kajálásnál az alapszabály: egy helyben ülve eszik, konkrétan az etetőszékbe szíjazva. Kajál vagy rohangászik, az iszik vagy vezet mintájára :-).

 • 2007.06.24 22:33:13levendul

  Kedves druantia,  és még ez a gyerek nem eszik rendesen! :D  ezek szerint megoldódtak a problémák, klassz!

 • 2007.06.24 22:40:12druantia

  Levendul, úgy látszik, csak átmeneti volt a kaja-mizéria. Meg azért benne volt Ranschburg Úr keze is a dologban :-). Rávilágított, hogy nem kellene hagynom, hogy a kaja mellett a gyerek az idegeimmel is játsszon :-). Most már eljutottunk addig, hogy egy kanalat kap a kajálás elején, én etetem őt, ő etet engem (néha a saját szájába is berak azért valamennyit).  Néha még a feje tetejére teszi a tele kanalat, de már nincs visítás, nincs csapkodás vagy hiszti. Szépen eszeget, közben kicsit játszik meg maszatol, de amikor először köpi ki a kaját, akkor én el már el is pakolok, és jöhet a gyümölcs.  Még egyszer köszönök minden jó tanácsot, beváltak :-).

 • 2007.06.25 00:13:45Guruljka

  Orsika!

  Amikor először olvastam a címkét én is dobtam egy hátast, de az adalékanyagok amiket olvashatsz rajta szinte minden tejipari cuccban benne vannak. Kicsit beleástam, mert annyira kiakadtam... Viszont a gyerkeink táplálkozását max. 3 éves koráig tudjuk kézben tartani. Utána jön a közétkeztetés. (Legalábbis nekem vissza kell mennem dolgozni.)Plusz az Isten sem menti meg a gyerekeimet a nagyik és más rokonok, ismerősök "finomságaitól". Ezért én az első gyereknél 2 éves kort tűztem ki a sz@r kajáktól való megóvástól. Büszke is vagyok rá, hogy kb. sikerült. A kicsinél már esélyem sem volt... Úgy gondolom, hogy annyit tehetek értük, hogy sokfélével kínálom és igyekszem az egészségesebb kaják felé terelni őket. Viszont nem is tiltok semmit, mert az olaj a tűzre. Otthon vagy 5 féle liszt van és egyik sem fehér. Nálunk nincs répacukor csak méz és fruktóz. Mindenféle húst eszünk változatosan, de csak mértékkel. Szinte minden ételhez van valami zöldség és minden nap uzsira kapnak gyümölcsöt is. A játszótérre kölesgolyót viszek nasinak és vizet viszek inni és még sorolhatnám. De ennek ellenére a kaja mizériák jönnek és szerencsére mennek. Kivéve a tejcukortól való f.sást.

 • 2007.06.25 07:15:13Anyatünde

  Guruljka,  Hol veszel fruktózt? (És mennyiért?)  ((És dupla zárójelben: miért is jobb a fruktóz, mint a répa/nádcukor? Már olvastam pedig, csak nem jegyeztem meg.))

 • 2007.06.25 08:04:53koneko

  Druantia!  Előre is boldog szülinapot Péterednek!  (Valahogy nem esett le eddig, hogy már ekkora, aszittem, úgy 7- 8 hós :)) )

 • 2007.06.25 08:28:49druantia

  Koneko, Péterem köszöni a jókívánságot, itt vigyorog bele a képembe (meg én is köszönöm az ő nevében). Azt hiszem, szereztél neki egy jó napot :-))).  Egyébként nekem is furcsa, hogy már ilyen "nagy". Kész férfi :-).

 • 2007.06.25 08:31:26marcangoló

  Anyatünde, Dm, Rossmann, de pl. Újpesten a Jókai Patika melletti gyógynövényboltban a legolcsóbb a fruktóz (nagyjából 4-500 Ft egy fél kiló). Lőrincnek én is azzal érdesítettem mindig, ha nagyon kellett (de inkább már egy éves kora után, előtte nem nagyon cukroztam). Kevesebb kell belőle ugyanahhoz az édeséghez, és ha jól emlékszem, nem kell inzulin a lebontásához. Én úgy fordítottam le magamnak, hogy kb. olyan, mintha édesebb almát vettem volna a piacon. :-)

  Guruljka, én is attól félek, hogy a kicsit már kevésbé lehet ésszel etetni...

 • 2007.06.25 08:44:41druantia

  Én nem vagyok a fehér kenyér ellensége és ha muszáj édesíteni, általában cukrot használok, nem mézet. Viszont van kertünk, meg a húst is megtermeljük itthon (a nagypapám). A gyümölcseink, zöldségeink általában bio-k, és a hús is az :-). Az én célom a mesterséges anyagok kerülése. A korának nem megfelelő ételeken kívül mindent adok a gyereknek, amiben nincs ízfokozó, tartósítószer, mesterséges színezék, stb.  Amiben ilyesmi van, nem adom neki. Hozhatja akár a nagymama vagy bárki, akkor sem. Igyekszem kerülni a felesleges, üres kalóriákat, és helyettük sok zöldséget, gyümölcsöt, fehér husit, stb. adni. Most már kezdi megérteni a családom, hogy a játékszabályokat ez ügyben én diktálom, és ha valamiben nem biztosak, akkor inkább kérdeznek.

 • 2007.06.25 10:49:46erősbors

  Na akkor már tudom, hogy úgyse adok a gyerkőcnek se sinlacot, se holle pépet.

  Nem értem miért is kell dúsítani a főzeléket? Van benne vmilyen zöldség + változó mennyiség burgonyából + husika, akkor ehhez minek még a dúsítás? A gyümölcsöt se szoktam dúsítani. Napi 5x kajálunk, reggel és este szopi+pótlás tápszerből, tízórai gyümölcs, ebéd főzelék, uzsonna Hipp bio gyümölcsös vagy vaníliás tejpép (ezek ált. kukoricaliszt, rizsliszt alapuak). Eddig még nem éheztünk és fejlődünk.

 • 2007.06.25 11:14:44marcangoló

  Erősbors, a fent leírt paraméterek alapján mi az hogy!:-)

 • 2007.06.25 12:31:41IGe

  Tishalulle  Ja ez szerintem is marketingpolitikai szöveg. Pénz van mögötte. • 2007.06.25 13:10:05kaposztalepke

  erősbors: csak hogy ne mondj le mindneről..a Holle-nak van alma-körte kölespépje, glutén és tejmentes, cukrot sem tartalmaz!

  HA jó kondiban van a gyerek, nem kell sűríteni a főzelékféléket, zöldségeket, inkább akkor szokták mondani, ha nagyon kis vékonyka, és nem árt "hizlalni". Én szoktam ezt Holle pépet használni reszelt almához is, főleg amikor nagyobbacska, nem lesz hamar éhes megint, rendes főétkezésnek is jó.  A darabos/nemdarabos kérdés..hát, az én manóm 9 hónaposan kezdte kidugni a fogait, igaz akkor 3at rögtön alul, 2 hétre rá 3at felül 2 napos időközökkel. Lényge, hogy jódarabig öklendezett a darabos kajától. A HIpp8hós főzijeibe pl már vannak darabok, attól 8ésfél hónaposan még fulladozott, azóta tökjól eszi. VAlahol ott volt a határ, ahol kibújtak az első fogai. Lehet hogy a fogkibújás összefüggésben van a rágásképességgel? Ezt nem vizsgálják a kutatók?:))) De villával is jól szét lehet nyomni a puha dolgokat, a villával szétnoymott banánnal/répával soha semmi baj nem volt...de pl husidarabok elég problémásak, inkább turmix..

  Szóval azóta rágcsál, először tényleg a nyelvvel is szétnyomható puha cuccokat adtam (nagyon puhára párolt répa pl), illetve olyat, ami nyállal szétolvad. BAbapiskótát nem az egyéves korig tartó tej/tojás/gluténtilalom miatt, de szereztem kukoricalisztből készült kekszet tojás és tej nélkül...azt jól elnyammogta/elnyammogja.  Szerintem talán oda kell figyelni, hogy milyen a gyerek. Az enyém egy darabig még az üvegreszelőn reszelt almát is nyomta és köpködte ki, turmixolva jó volt. Aztán egy idő után jó volt úgy is, most meg már a 6 szem fogával eleszegeti az almaszeletet is, figyelni azért kell rá, mert leharapdálja a darabokat, meg vmennyire hamar aprítja, de a pici darabokkal utána sokáig tele a szája.  A "régen mi volt" meg már tényleg sokszor kivesézett dolog. Amúgy igenis régen is összenoymogattak a picibabáknak mindent, ha nem is turmixolva, de puha dolgokat villával jól szétnyomva adtak, vagy szűrőn átpaszírozva...a husit meg pl dédnagyanyám is előre megrágta kicsit a gyereknek. Nem kapott fog nélkül vagy néhány foggal egész húsdarabot...pedig sehol nem volt babakaja-iparág.

 • 2007.06.25 13:27:13kaposztalepke

  OFF: tud vki Bp-n gasztroenteorológiai magánrendelést? thx előre is

 • 2007.06.25 15:11:18Guruljka

  Káposztalepke! Magánrendelését nem tudok,de azt igen, hogy a téma nagyemberei a Szent Imrében vannak. Ottani dokik is biztosan magánrendelenek.  Anyatünde! Marcangoló kiválóan leírta a fruktózt! Én többek közt azért használom, mert hát ugye nem véletlenül van nekem ez a nicknevem... Szeretném ha a gyerekeimnek nem lenne gond a kövérség. Mivel az egész családom gurul, igyekszem beelőzni a dolgot. Ezért eléggé elmélyedtem benne, hogy a nyilvánvaló genetikán kívül mi a gond a családom táplálkozásával. Rá kellett jönnöm, hogy a gyors lebomlású szénhidrátok okozzák a legfőbb gondot. A zsírt ugyanis sosem vittük túlzásba. Később anyukám cukorbeteg is lett sajnos. A fruktóz az a cukorfajta amit a diabetikus kajákba is raknak az édesítő mellé, az inzulin dolog miatt. Édesebb mint a répacukor, tehát kevesebb kell belőle és a természetben is megtalálható hiszen benne van a gyümikben. A fehér répacukor úgy készül mint a műanyag sok-sok vegyészkedéssel...abban formában nincs a természetben ahogy mi esszük. Fruktóz van a bioboltokban is. No nem olcsó...  Druantia!

  Én imádom a fehérkenyeret, de nálunk azért alkalmi étel, mert annak a legalacsonyabb a tápértéke. Én igyekszem variálni a barna, a rozs, a 4 magvas és mindenféle kenyereket és liszteket. De a gulyáshoz mondjuk én is fehérkenyeret eszek:-))) A liszteket lehetőleg teljes kiörlésű vagy csírával és korpával dúsított módon és nem csak búzából hanem rozsból zabból is. Egyszerűen azért ment minden gabona más vitamin-arányokkal rendelkezik és azok a korpában, csírában vannak, amit a finomliszteknél pont leszednek. Így a vegyes étrend még vegyesebb lesz. A zabot egyébként mindenkinek figyelmébe ajánlom, mert az nagyon-nagyon finom. Nem buta az a ló, hogy azt eszi:-)))

 • 2007.06.25 15:22:02koneko

  A régen is pürésített témakörhöz: volt úgy jó tizenöt éve egy nagy család a szüleim baráti körében... Na ők etették úgy a kb fél éves gyereket, hogy villával áttörték neki a levesben főtt zöldséget, az édesanyj vagy vmelyik felnőtt nővére pedig megrágta és a szájába adta a csirkehúst.. Most lehet mondani, hogy pfuj, de: azon a télen volt egy nagyon csúnya járvány, és lehet tippelni, melyik családon nem ment végig.

  Egyébként én szerettem hozzájuk átmenni játszani, amolyan hipi família voltak. :D

 • 2007.06.25 15:44:31thais

  Gasztroenterológia általában a gyerekszakorvosi rendelőkben van. Pl. az Őrs vezér téren. MIvel körzetesítettek itt mindent, rá kell kérdezni, ki hova tartozik. A kölest azért adom Thaiskának, mert nagyon sok fontos aminósavat és vasat tartalmaz. Mivel nem kap húst, csak halat, szüksége van rá. Túl sokat nem adok hozzá, de rendszeresen kapja. A gasztroenterológust már remekül ismerjük, végigvizsgálta három gyerekem. Tejcukor allergia, tejfehérje allergia. Kemény vizsgálatokon mentek át, sok-sok vérvétellel. Ellenanyagot kerestek.

 • 2007.06.25 15:52:24thais

  A Gyarmati Andrea egy időben a mi gyerekorvosunk volt. Nagyon nem szimpatikus, hogy vállalta ennek a Danonino nevű pancsnak a reklámját. Attól, hogy híres úszó volt és gyerekorvos, nem kell neki bedőlni. Ez is csak a pénzről szól, nem az egészséges ételről. Elég elovasni, mi van benne, s mondhat akárki akármit a legszebb mosolyával. Ha majd gyümölcsjoghurtot adok neki, én otthon megcsinálom neki. Vettünk fagyigépet is. Csupa természetes anyag van a fagyinkban. A nagyfiam nem eszi meg, nagyon semleges az íze, szerinte. Miután semmi ízfokozó, aroma stb. nem érzi finomnak a normális fagyit. Pedig rá fogom szoktatni, és nem veszek neki műfagyit.

 • 2007.06.25 16:02:54kovvacs

  Thais, mindig haraxol azokra az emberekre, akik keresnek pénzt?

 • 2007.06.25 16:14:24kaposztalepke

  thais: köszi, de azért írtam offnak, mert nem a gyereknek kell a gasztroent. doki, hanem felnőttnek...csak elfelejtettem odaírni, így erősen félreérthető lett:(

 • 2007.06.25 16:40:16thais

  Kedves Kowacs, én nem azokra az emberekre haragszom, akik megérdemelt munkával keresnek sok pénzt, hanem azokra, akik bizonyos pozíciókba "uram-bátyám" alapon bekerülve, sok pénzt kapnak, s nem méltóak a helyükre, alkalmatlanok. Vannak emberek, akik tisztességgel megdolgoznak a pénzért, s nem kapják meg érte a megfelelő javadalmazást. Gondolok ém most a pedagógusokra, bizonyos orvosoktípusokra, egyéb csoportokra, akik bagóért végzik a dolgukat nap, mint nap, s nincsenek megbecsülve. Felforr a vérem, mikor egy cégnél a nyolcosztályt végzett portás az én fizetésem többszörösét viszi haza. Mások, sok-sok tanulás árán szerzett tudás után, napi 10-12 óra munkával töredékét keresik.Engem az igazságtalanság bánt, s ez az igazságtalanság a családomat is sújtja. Mikor egy férfi közelebb az ötvenhez 130 ezer bruttóért dolgozik egy főiskolán (nem takarítóként és portásként), s ebből tartja el a nagycsaládját. Ezért haragszom.

 • 2007.06.25 17:18:07kovvacs

  thais, de hát a kapitalizmusban minden annyiba kerül, amennyit fizetnek érte. Ez pedig nem esik egybe semmilyen erkölcsi megfontolással. Kötve hiszem egyébként, hogy bárhol a világon vagy bármikor a történelemben erkölcsi alapon osztottak volna fizetést.

  Azért most sem csak igazságtalannak nevezhető dolgok zajlanak. Pl. az informatikusok-programozók között jelentős tömeget képviselnek azok, akik kidolgozzák a lelküket, és kapnak is érte jó sok pénzt.

  Igazságtalanság mindig lesz, ez még csak nem is titok. A szabad döntésük olyanokban áll, hogy választunk-e fizetős foglalkozást, fizetős munkahelyet. És igen, azt is lehet választani, hogy valaki erkölcsi hullaként szétcsalja a fejét és úgy keresi magát rongygazdagra. Ilyen is van. De olyan is van, aki "csak" jó állásban, sok tanulás után, hihetetlen szorgalommal keres annyi pénzt, hogy pl. sose kelljen azon gondolkodnia, hogy lemegy-e a horvát tengerparta a családjával egy hétre, vagy se. (És attól még nem tekinthető bűnözőnek, hogy a sok munkáért sok pénzt kap.)

 • 2007.06.25 17:18:35noramami

  Thais,

  olvastam, h adsz a gyermekeidnek Holle kölespépet,..

  én is adok a lánykámnak, én Németországban élek, itt olcsóbb, mint otthon, de még igy is drága(nekem)...nem is rossz ötlet, h főzelékbe is rakjam, rántás helyett..

  viszont, itt kinnt most lehet a DM-ben ALNATURA márkáju köles pépet is kapni, ez 1 eu-val ólcsóbb, és u az van benne..nézdd meg otthon is lehet e kapni...

 • 2007.06.25 19:05:39Gól

  Sziasztok!Most járok itt először és csak annyit szeretnék hozzáfűzni az előzőekhez,hogy a méz nem jó pici babának,mert allergiát válthat ki(a virágpor miatt),de a fruktóz jó ötlet,kipróbálom.

  Nekem is van egy 6 hós babám,aki8,6kg csak anyatejet kap,igaz próbáltam már a reszelt almát,barackot,de csak öklendezik tőle.Főleg,ha pici darab is a szájába kerül.Pedig van két cakkos foga,ha egy darab pirítóst adok neki,rágcsálni,akkor figyelnem kell,nehogy nagyobb darabot nyeljen le.De ha mi eszünk,azt nagyon nézi,most mit csináljak?Hirtelen nem adhatom a mi kajánkat neki,annak a keksznek a nevét megírhatná valaki,amiben nincs se tojás,cukor,glükóz.Köszi

 • 2007.06.25 19:43:59tistedur

  Gól!

  ha mondjuk húslevest esztek,abból azért van olyan amit megkóstolhat..vagy a főzelékfélékből...a pacallal szerintem várjatok még :)

  (é a gyümölcsnél is megpróbálhatod a pici darabot:hátha azt jobban elnyammogja..az érett barack nagyon jó puha tud lenni :) )

 • 2007.06.25 20:01:44Guruljka

  Gól, a méz vita tárgya és hit kérdése.Vannak akik 1 és vannak akik 3 éves korig nem ajánlják. Nekem a kisebb 1,5 éves és én 1 éves kortól teljesen jónak tartom. Igaz nem bolti, hanem termelői akácmézet eszünk. A nagyfiam például ha beteg és nem akar enni, teljesen magától kéri a mézet. Amely gyulladáslehúzó, kalóriadús, könnyen emészthető, szóval ideális egy jó kis takonykórnál. Sőt a tablettát is besveszi ha az vinom mézben úszik.

 • 2007.06.25 21:17:56Gól

  Guruljka,a nagyobbik fiamnak teába már elég korán adtam a mézet,ő allergiás is lett,virágporra,kutya-macskára,háziporra,hogy a méztől-e nem tudom,de lehet.

  A husileves jó ötlet,a hétvégén ki is próbálom,csirkemellel,ilyenre még nem gondoltam volna,hátha korai,de egy próbát megér,biztosan bennem van a hiba,annyira szeretném,hogy egészségesen egyen,hogy nem merek semmit kipróbálni.Most joggal kérdezhetnétek,hogy ha már van egy nagyobb fiam,akkor miért csinálok úgy mint egy kezdő,de régebben máshogy gondolkoztam én is,más volt a felfogásom.Ő már 17 éves.20 évesen szültem,ennyit nem foglalkoztam akkor azzal,hogy mikor mit,mennyit,7 hónapig szoptattam,utána már fokozatosan minden jött.

 • 2007.06.25 21:23:53tistedur

  Gól!

  ne aggódd túl:neked is rossz,meg neki is..:)a babának az fontos,hogy kiegyensúlyozott légy.nem vagy elkésve a hozzátáplálással.egy csomó mindent ki lehet próbálni:krumpli gyümölccsel,zöldségek párolva stb. a bab még ráér,de ezt szerintem te is tudod..:)

 • 2007.06.25 21:43:54Gól

  tistedur!

  köszi,nem görcsölök annyira,mint látszik,de jó kiírni magamból:)

  na megyünk cicizni,majd holnap jelentkezem,jó éjt mindenkinek!

 • 2007.06.25 21:48:06opti

  Gól! A mézzel én is úgy vagyok, hogy nagyon allergizál, ezért csak 3 éves kor után. Mi mindent nagyon apránként vezettünk be. Szerintem gyümölcsöt, zöldséget, fehérhusit simán adhatsz, gluténtartalmú dolgokat kb 8-9 hós kortól, egy év után jöhet a tojás, majd a savanyított tejtermékek. Tehéntej csak két év után, de az se baj ha megvárod a hármat. Mindíg csak keveset azokból amik allergizálnak, és azt is csak ritkán az elején. A fiam most 20 hónapos és idén kapott először epret és málnát is. Először csak két szemet, majd egyre többett. Én mindíg hagyok időt, hogy kicsit megismerje a szervezete az ilyen jellegű dolgokat. Szerintem nem késik le semmiről. Nem hinném, hogy van aki nálam fokozatosabban, aprólékosabb módon szervezné meg a hozzátáplálást, sokan furcsán is néznek rám, de szerintem megéri.  És hogy az eredeti témához is szóljak, szerintem minden gyerek más, valaki tényleg nem eszik csak pépeset, de vannak akik hamarabb igénylik a rágást. Én a fiamat kb 8 hónapos korában tanítgattam rágni rizspárnával(olyan mint a kuki csak nem sós, bióboltos cucc), barackkal, szilvával, majd keksszel. Amíg nincs foguk, a puhább dolgokat az inyükkel is meg tudják rágni. Ez is egy összehangolt mozgást igénylő feladat mint a járás. Kár eröltetni, egyszer úgyis elkezdik. Lehet hogy csak ismétlek másokat, nem olvastam el minden hsz-t, bocsi.

 • 2007.06.25 22:14:46Guruljka

  Kedves Gól!  Akkor Te már tudsz mindent, csak az önbizalmad vesztetted el! Higgy magadban és tégy úgy, ahogy az ösztönöd diktál. Ha egy tanácsot elfogadsz tőlem így kéretlenül, akkor az csak az, hogy ne forgass túl sok kismamáknak szóló magazint, mert csak csökkentik az önbizalmad. Sokszor olyanok mint női magazinok. Mindenki gyönyörű, tökéletes stb. Egy nagy frászt, ahogy a címlaplánynak retusálják a seggét úgy szépítik az anyukák imidzsét is.  Opti!

  Klassz, hogy ezt így tudod csinálni, nekem ez nem ment, igaz én nem is hiszek ennyire ebben az allergizálós dologban. Az én "hitem" az, hogy minnél természeteseb valami annál jobb. De ez nem jelenti azt, hogy nálam az igazság. Ez csupán egy nézet:-)

 • 2007.06.25 22:42:49opti

  Guruljka! A természetesség nálam is szempont, ebben osztom a véleményed! Csak hát a parlagfű is természetes, mégsem jó ha hirtelen nagy dózisban kapod. Lehet ez béna példa volt.  Amúgy mostanában, az eperszezon végén teszteltem a házi krémtúrót. Na annyira ez sem házi, boltban vettem hozzá az alapot. Egy kocka túró, egy kispohár tejföl, vaniliáscukor, botturmix, aztán bele a gyümi. Nyaminyami. Jobb mint a bolti :)))

 • 2007.06.26 11:06:16kaposztalepke

  Gól: Glutén tej és tojásmentes keksze pl a 3Pauly márkájú Mais keks. Van többféle szakboltban, de halmazállaotra, ízre, stb ez jött be nekünk a legjobban, ebből is a natúr, a sárgabarackos annyira nem nyert..de ugyanebből a márkából van direkt gyerek keksz, kis dino formájúak, de kicsit citromos/fahéjas ízesítésű, az én lányom nem volt oda érte.

  Én a Lehel-csarnok galériáján a Táplálék allergia centrum-ban szoktam ilyesmit venni (www.taplalekallergiacentrum.hu/ -látom van más városban is, és ki is szállítanak), ott tanácsot is adnak, nagyon értenek hozzá, én most vettem spec pudingport, és piskótatortának való cuccokat az egyéves tortához...lassan próbasütés lesz..;)

 • 2007.06.26 11:13:48babó

  ja, gondolom évezredeken keresztül azért rágták elő az anyák a gyereknek a kaját, mert szilárdat tud enni... mégha az nem is teljesen homogénre aprított, de meglehetősen pépes. és egész jól felnőtt vele pár generáció.

  figyelni kell a gyerkőcre és kész, kiderül, mikor tud már úgy nyelni, hogy ne menjen félre (általában. ha meg picit mellémegy, köhög egy sort és kész). ja és persze a házi pépes cucc nem ugyanaz, mint a konzerv.

 • 2007.06.26 19:13:03thais

  Megnéztem a DM honlapját Elvilegben árusítják az Alnatura termékeket. Árat nem írnak. Ha arra járok, megnézem személyesen. Köszönöm a tippet.

 • 2007.06.26 19:16:36katampusz

  múltkor vettem ott alnatura bio zabpelyhet, 276 ft volt. (és kg 20-25 dkg, a zacskója nincs meg ezt nem tudom pontosan)

 • 2007.06.26 19:18:38katampusz

  kg=kb

 • 2007.06.27 22:22:06Gól

  Kösz a tippet káposztalepke,én vidéki városban lakom,de bioboltban,vagy a dm-ben megnézem.Ezeket a puffasztott bigyókat lehet adni 6 hónaposnak?Ízlik egyáltalán nekik?

 • 2007.07.04 09:37:20jidele

  Most láttam az eredeti cikket. Ezzel fejeződik be: "A Unicef spokesperson said that Gill Rapley was speaking in a personal capacity, not on behalf of the charity." Az Unicef szóvivője azt mondta, Gill Rapley a saját nevében beszélt, nem pedig a szervezet nevében-vagyis ezt ő gondolja így, nem pedig az unicef

 • 2007.07.04 10:04:20Eledh Laure

  Nem olvastam végig mindent, előre is bocsi, ha ismétlek valakit.  Persze félrenyelik a pépeset is, csak gondolom az nem okoz azonnal olyan légúti elzáródást, hogy a kezedben fulladjon meg a gyerek.  Szerintem a reszelt gyümölcsök pépesnek számítanak, mivel nincs bennük akkora darab valami, ami... lásd fent.  babóka, nekem is az előrágott kaják jutottak eszembe. Nem valószínű, hogy az ókori anyáknak volt pépes bébiételük, viszont az se valószínű, hogy 7 hónaposan odadobtak neki egy fácáncombot... Nyilván van valami értelme, hogy a fogatlan bébibe nem darabokban tuszkoljuk be a rántott husit...

 • 2007.07.04 10:11:40jidele

  Tegyük azért hozzá, hogy az ókori anyáknak nem volt lehetőségük vajpuhára párolni a répát

 • 2007.07.04 10:29:45Eledh Laure

  Miért is nem volt lehetőségük? Épp a párolás az, ami tűz, edény és répa birtokában akadálytalanul megy. Ezzel pedig rendelkeztek.  Persze az előregyártott bébiételeknél sokkal jobb alternatíva otthon csinálni hasonlót, változatosan, ellenőrzött, kontrollált anyagokból (semmi E330...) de amíg nincs foga pépesítve adni.

  Itt sztem pépes kontra szilárd, és nem gyári pépes kontra otthoni pépes téma van. • 2007.07.04 10:30:12Eledh Laure

  ja, feltételezve, hogy volt vizük a pároláshoz...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta