Fogínymasszázs kisbabáknak

Kezdő szülőkben felmerül a kérdés, hogy vajon mikortól kell a kicsi fogait tisztítani, hogyen előzhető meg a fogszuvasodás és az ínygyulladás? Hogyan enyhíthető a fogzást kísérő fájdalom?
 

A kisbabáknak már születésükkor meg vannak a fogacskáik, csak elbújnak az ínyekben, de gyakran egész hamar átlátszanak, és a fog kibújása előtt akár hónapokkal is duzzadt lehet már az íny. Hogy mikor jönnek ki a fogacskák, az nagyon változó, de egy átlagos folyamatot leírtunk már itt. A fogzás sok gyermeket és szülőt igencsak megvisel, és hosszan elhúzódhat, hullámvölgyekkel és nyugodt időszakokkal. Segíthet a rágóka, bár sok kisgyermek apró szájának túl nagyok a gömbszerű hatalmas gumidarabok. Egy tisztára mosott kulcscsomó, szálkabiztos fakanál, kemény bőrdarab vagy anya fogkeféje sokszor inkább megfelel a célnak.

Ha nagyon vészes a helyzet, Dentinoxhoz vagy a homeopátiás difoss-hoz is folyamodhatunk, bár nem mindig válnak be.

Ha megjelentek az első fogacskák, továbbra is adjuk a rágókát a gyereknek: nem csak a fájdalmat enyhíti, de le is tisztogatja a fogat, ha a baba már rendes kajákat is eszik. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, át is törölgethetjük egy kis ronggyal, gézzel a fogakat. A babylovenak kapható három darabos fogápoló szettjében található a rendes kicsike fogkefe mellett rágókavégű és puha gumisörtés kefe is, ami nagyon jól használható a célra.

Figyeljünk arra is, hogy amint a gyermeknek kinn vannak a fogai, ne nagyon szopogasson édes italokat naphosszat, mert ez elősegítheti a fogszuvasodást. Noha genetikai adottságok talán nagyobb szerepet játszanak a jó fogazatban, a fogápolás sem elhanyagolható. Az állandó kekszrágcsálás is hasonló hatású, hiszen a keményítőt a nyál a szájunkban cukorrá bontja. Adhatunk helyette nyers répát, almát, sajtot.

 

Úgy egyéves kortól nyugodtan használhatunk fogkrémet is a fogmosás során. Ha együtt mosunk fogat, a kicsi valószínűleg nem fog tiltakozni, hiszen nagyon mulatságos, ahogy anya és apa gurgulázik, habos lesz a szája és köpköd – még rá is tehetünk a showra egy-két lapáttal. Arra azonban ügyeljünk, hogy a babáknak külön csökkentett fluoridtartalmú babafogkrémet adjunk.

A baba fogát hasonlóképpen tisztíthatjuk, mint a sajátunkat, csak minden mozdulat finomabb legyen. A végén alaposan öblítse ki a gyerek a száját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek