SZÜLŐSÉG

Fogínymasszázs kisbabáknak

2007. június 20., szerda 08:35

Kezdő szülőkben felmerül a kérdés, hogy vajon mikortól kell a kicsi fogait tisztítani, hogyen előzhető meg a fogszuvasodás és az ínygyulladás? Hogyan enyhíthető a fogzást kísérő fájdalom?
 

A kisbabáknak már születésükkor meg vannak a fogacskáik, csak elbújnak az ínyekben, de gyakran egész hamar átlátszanak, és a fog kibújása előtt akár hónapokkal is duzzadt lehet már az íny. Hogy mikor jönnek ki a fogacskák, az nagyon változó, de egy átlagos folyamatot leírtunk már itt. A fogzás sok gyermeket és szülőt igencsak megvisel, és hosszan elhúzódhat, hullámvölgyekkel és nyugodt időszakokkal. Segíthet a rágóka, bár sok kisgyermek apró szájának túl nagyok a gömbszerű hatalmas gumidarabok. Egy tisztára mosott kulcscsomó, szálkabiztos fakanál, kemény bőrdarab vagy anya fogkeféje sokszor inkább megfelel a célnak.

Ha nagyon vészes a helyzet, Dentinoxhoz vagy a homeopátiás difoss-hoz is folyamodhatunk, bár nem mindig válnak be.

Ha megjelentek az első fogacskák, továbbra is adjuk a rágókát a gyereknek: nem csak a fájdalmat enyhíti, de le is tisztogatja a fogat, ha a baba már rendes kajákat is eszik. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, át is törölgethetjük egy kis ronggyal, gézzel a fogakat. A babylovenak kapható három darabos fogápoló szettjében található a rendes kicsike fogkefe mellett rágókavégű és puha gumisörtés kefe is, ami nagyon jól használható a célra.

Figyeljünk arra is, hogy amint a gyermeknek kinn vannak a fogai, ne nagyon szopogasson édes italokat naphosszat, mert ez elősegítheti a fogszuvasodást. Noha genetikai adottságok talán nagyobb szerepet játszanak a jó fogazatban, a fogápolás sem elhanyagolható. Az állandó kekszrágcsálás is hasonló hatású, hiszen a keményítőt a nyál a szájunkban cukorrá bontja. Adhatunk helyette nyers répát, almát, sajtot.

 

Úgy egyéves kortól nyugodtan használhatunk fogkrémet is a fogmosás során. Ha együtt mosunk fogat, a kicsi valószínűleg nem fog tiltakozni, hiszen nagyon mulatságos, ahogy anya és apa gurgulázik, habos lesz a szája és köpköd – még rá is tehetünk a showra egy-két lapáttal. Arra azonban ügyeljünk, hogy a babáknak külön csökkentett fluoridtartalmú babafogkrémet adjunk.

A baba fogát hasonlóképpen tisztíthatjuk, mint a sajátunkat, csak minden mozdulat finomabb legyen. A végén alaposan öblítse ki a gyerek a száját.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.20 09:20:49marywolf

  A nálam 5 évvel fiatalabb hugom a barbie baba lábát rágra, mert az puha volt, de nem túlzotta és a hátsó fogait is elérte vele.

 • 2007.06.20 09:44:11biene

  en szuletese ota minden nap az ujjammal massziroztam meg egy kicsit a kislanyom inyet. nagyon tetszett neki, kovette az ujjamat a nyelvevel.

  most 4 foga jon egyszerre, es az ujjam utan szigoruan a felugyeletem mellett raghatja meg egy kicsit a fogkefejet, amit kifejezetten ilyen kisbabaknak terveztek. ha kell rakok ra neki fogkrem helyett egy kis dentinox-ot. nagyon szereti ezt is. persze a ragokak is nagyon jok.

  ami viszont nem valt be az a hutosragoka.

 • 2007.06.20 10:10:02emma

  Milcsi első fogának kibújása óta ápolom a fogait, ennek ellenére 2 foga valamiért estére nagyon besárgul. Beszéltem dokinénivel, és a zymafluor nevű gyógyszert írta fel nekünk. Ennek már egy hónapja, rendszeresen szedi, de javulás még minig nem észlelhető! Lehet hogy fogorvossal kéne beszélni!!

 • 2007.06.20 10:23:33biene

  szerintem vidd el nyugodtan, artani nem artasz vele, es megiscsak o a szaki. amugy a fog tenyleg genetika. vagy jo fogakat orokolsz, vagy nem. az apolas csak kis %-ban befolyasolo. de azert nagyon fontos persze.

 • 2007.06.20 12:36:34szeszter

  most beszéltem egy fogorvossal, és állítása szerint kb. 3 éves korig egyáltalán nem kell a gyerkőcöknél fogkrémet használni! Addig szokja tanulja a sikálást, öblögetést.

  Hiszek neki, úgyhogy követem ezt az elvet. Marad a vizes fogkefével való fogmosás (most épp 8 foggal:)

 • 2007.06.20 12:44:53manci

  A lányom fogát kis fogkefével, fogkrém nélkül próbálgattam tisztogatni az első foga óta, de nem nagyon hagyta, állandóan kivette a kezemből és csak rágta. Viszont nemrég vettem a patikában ujjra húzható, műanyag sörtés fogkefét olyan fogkrémmel, amit nem baj, ha nem köp ki a baba (Nenedent vagy mi a neve). Na azóta a fogmosás a nap egyik fénypontja: egy ezred gramnyi fogrémet teszek a kefére és bármeddig sikálhatom, élvezi a gyerek. Utána azért megkapja a saját hagyományos fogkeféjét is, had gyakorlatozzon!

 • 2007.06.20 13:27:58buborék

  De jó, hogy ez a téma pont azon morfondíroztam, hogy adjak, vagy semnem zymafluort a 6 hónapos duplafogú Dentikénknek. A dokinéni felírta 3 éves koráig de sokan nem adják, pl. az unokanővérem aki doki és ő olvasta vhol, hogy a túl sok fluor gyermekkori agydaganatot okozhat, ami nem hangzik túl jól. A Samu még nem iszik vizet, tehát ilyen módon nem kap fluort, hacsak nem az anyatejből. Barackot-almát már kap. Szerintetek mit tegyek?

 • 2007.06.20 14:53:28Tish

  Mi az első fogszél kibukkanásától kezdve ápoljuk a fogait a lányunknak. Ujjra húzható puha gumisörtével és vízzel kezdtük, majd áttértünk a fogkefére és az elmex tejfogkrémre. Nem mondom voltak kisebb összekapások a tökéletes fogmosásáig, de addig nem mehetett aludni, játszani, amíg nem volt tiszta a foga. Mindenesetre megérte, hófehér, egészséges fogai vannak, és a fogorvostól sem fél:)

 • 2007.06.20 15:17:46Guruljka

  buborék!  A nagyfiam bölcsijében vendég volt a szülőin egy gyermekfogorvos. Elmondta, hogy bár a háziorvosok a mai napig gyakran felírják a fluorkészitményeket, a jelenlegi szakmai álláspont ezt nem támogatja. Több mint 30 éve kezdték el adni minden gyereknek a fluort a fogak épsége érdekében, de a stasztika szerint semmit nem ért, így a fogászok már nem támogatják. Mondván akkor meg minek.  Emma!

  Ez a dokinéni a sárga foltokról is beszélt. Ennek leggyakrabban előforduló oka szerinte az antibiotikum. Ha valakinek a várandóssága alatt pont a fogcsírák kialakulása alatt kellett szednie, vagy esetleg a gyermek nem tudta ezt elkerülni és ő kapott csecsemő korban amikor éppen valami zajlott a fogcsírákban, akkor később bizony sárga foltos lehet a fogacska. Ráadásul az is előfordulhat, hogy a maradandó fogak járnak így...

  Arra is rákérdezett valaki, hogy van-e direkt összefüggés a tej és a csontfogak minősége között. Erre azt a választ adta, hogy nem illetve a szuvasodást leginkább az állkapocscsont mérete befolyásolja. Annak hossza dönti el, hogy mennyi hely van 2 fog között. Ha vannak hézagok szinte sose lesz szuvasodás, ha szorosan nőnek egymáshoz akkor jóval nagyobb a valószínüsége. De azt Ő is mondta, hogy első a genetikai állomány, a második a fogápolás. Ja éés kiemelte, hogy inkább ortodonikus cumit javasol, mint ujjszopsát, mert az utóbbi okozhat deformálódást.

 • 2007.06.20 20:39:26biene

  buborek: szerintem jobb a kicsit szuvas fog (mert ezen meg lehet segiteni) mint az agydaganat. de konzultalj ha kell meg egy dokival. en ugy szoktam, ha nem vagyok biztos, akkor minimum 3 egymastol kulonallo dokit megkerdezek. :)

 • 2007.06.20 23:39:59taraxacum

  Sziasztok, eddig még csak olvastalak titeket, de ez a téma most épp nagyon aktuális nálunk. Ma voltunk a 21 hónapos lányommal fogorvosnál, mert minden fogápolási szabály betartásának dacára is kilyukadt az egyik foga. Szerencsére van már olyan fogtömést helyettesítő kezelés, ami nem fájdalmas, sőt még csak nem is kellemetlen, de csak egészen pici lukakon alkalmazható. Persze ha picit idősebb lesz, így is be kell majd tömni, de legalább addig sem romlik tovább a helyzet.(remélem)

  Szóval szerintem rögtön az elején irány a fogorvos!

 • 2007.06.20 23:44:45subidubidu

  Na és mit tegyünk, ha imádott csemeténk nem hajlandó semmit sem a szájába venni? A kanalat is úgy kell becsempészni. Kiflivel, almával, répával engem etet. Nem szopja az ujját, de az ujjait dugdossa a szájába, ha jön a foga (és sokáig jön neki, úszunk a nyálban). A fogmosást nagy nehezen bevezettem (villanykapcsolgatás közben sikerül), de persze még csak szokja. Esélyem sincs bármi rágókával enyhíteni a fájdalmát, gyógyszert meg hosszú ideig nem szívesen adnék, hiszen nem olyan baj ez, inkább csak szívás nekünk és neki. Ja igen, szopni gyakrabban szopik emiatt.

  Egyéves múlt öt foga bújt ki eddig és most kettő biztosan jön egyszerre, már látszanak. Bár az ötödik kerek három hónapig 3 mm-ig látszott kint, de íny volt rajta, jó lassan tört végül át. :-(

 • 2007.06.21 08:46:10tistedur

  subi!

  akkor hagyd,hogy az ujjait használja..:)ha ez a babádnak megfelel,akkor ez jó.

 • 2007.06.21 09:13:53mzperx

  Lányok, ezt az ujjra húzható fogápoló micsodát hol lehet kapni? Bababolt? DM? Gyógyszertár?  Előre is köszi.

 • 2007.06.21 09:16:38katampusz

  patikában érdemes keresni

 • 2007.06.21 09:40:53keszianita

  a babyloveos szettet csak ajánlani tudom mindenkinek. kisfiam nagyívben hajította el a rágókákat, ellenben előszeretettel rágcsálta először a saját öklét, miután kibújtak az első fogai, és neki már fájt, ahogy harapta a kiskezét, áttért az én kezemre, államra, orromra. ;)

  próbaképpen megvettem ezt a szettet. no azóta azt rágcsálja nagy-nagy élvezettel. igaz, csakis felügyelet mellett.

  szal nekünk bevállt, az ára nem vészes, egy próbát szentem mindenképpen megér

 • 2007.06.21 11:10:31emma

  taraxacum! Elmondanád, hogyan zajlott a fogorvosi kezelés?? Az én fiam 23 hónapos, és el szeretném vinni fogorvoshoz!!

 • 2007.06.21 11:32:46taraxacum

  Emma! Ózon terápiának hívják a kezelést, egy pici kupakot húznak a fogára, ami ózon segítségével megöli a fogon lévő bacik 99,9%-át, aztán egy ásványi anyagot tartalmazó anyagot kennek a sérült zománcra. Ez elvileg megállítja a további romlást, és kitart addig, amíg már tényleg elég nagy lesz ahhoz, hogy be lehessen tömni a fogat.

  Második nekifutásra találtunk egy nagyon rendes fiatal doktornőt, egy direkt gyerek fogászaton. Az első is az volt, mégis elvárta volna, hogy gyerek leül, szája kitát, nem mozdul…Hát perszeJ Igazából semmi extra, csak nagyon sok kedvesség, olyan doki, amilyet te is szerettél volna magadnak, és persze jó sok pénz.

 • 2007.06.22 23:31:22zkrisztike

  Katampusz, köszi! :)

 • 2007.06.23 16:02:04Guruljka

  mzperx

  Az ujjrahúzhattó micsoda a NENEDENT nevű fogkrémhez van és patikában kapható.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta