Süssünk-főzzünk a poronttyal!

Közös főzésre nagyszerű a pizza készítés, a kalácssütés és a gombóc. Ráadásul a legtöbb gyerek szereti ezeket az ételeket.



Kalács: Morzsolja az élesztőt a gyerkőc a cukros tejbe, így meg lehet figyelni, hogyan nő meg. A négykezes dagasztás is jó móka. Összefonhatjuk négy fonatból, két kakaós, két fehér kígyót gyártva. A gyerekek fonják, ilyen nagyban ez egész könnyű. Ha kész, kenje ki a gyerkőc margarinnal a tepsit, nem baj, ha nem lesz egyenletes és kicsit sok anyag fogy. Melegen ne együk, majd ha kihűlt, legjobb lekvárral. Napokig friss marad, szemben a boltival.

Pizza: a tésztagyúrás se rossz, de az igazi a díszítés, ezért azzal kezdem: vágjunk fel mindenfélét: sajtot, sonkát, paradicsomot, kukoricát, hagymát, gombát, ami csak eszünkbe jut. A tésztára majd ujjal lehet mázolni a sűrített paradicsomot, és rárakosgatni szépen a kis darabokat. Ha kicsi pizzákat sütünk, olyan mama tenyérnyieket, akkor mindegyik lehet más, kirakhatunk arcot, cicát, macit.

Egy alap pizzatészta pedig így néz ki: fél kiló liszt, két deci tej, egy pici cukor, egy fél élesztő, só, olaj. Az élesztőt a fentihez hasonlóan elkészítjük, beletesszük a sós-olajos lisztbe, összegyúrjuk még három deci langyos vízzel (ha tejérzékeny a gyerek, lehet a tej helyett is vizet használni). Jól összegyúrjuk, egy órát kel, utána kinyújtjuk, és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk a kis pizzákat. Húsz perc sütés általában elég nekik.

Gombóc: főzzünk meg egy kiló öreg krumplit héjában. Húzzuk le ahéját, majd jó melegen törjük össze krumplinyomóval. Szórjunk bele kb. negyed kiló réteslisztet, sót és egy evőkanál margarint, végül egy tojást. Most jöhetnek a kicsik, nyomkodhatják, gyúrhatják a ragacsos trutyit. Kis darabokat a vizes tenyerén szétlapíthat, aztán beletesszük a gyümölcsöt: kimagozott meggyet, cseresznyét, szilvát, de a legeslegjobb sárgabarackkal. Aztán gombócra formázza a tésztát a gyümölcs körül. Ha kész, megint a mamák jönnek: forró, sós vízben kifőzzük a gombócot, akkor jó, ha feljön a víz színére. A végén pirított zsemlemorzsába forgatjuk, kivéve engem, mert én utálom a zsemlemorzsát. Fahéjas porcukorral, tejföllel lehet még megdobni.

Ha valaki zöldségpárti, vagy nem desszertnek akarna gombócolni, az a masszába gyúrjon egy harmad vagy fél mélyhűtött spenótot, kis juhtúrót. Ebbe nem kell töltelék, viszont a kész gombócokat kifőzve még egy üvegtálban reszelt sajttal süssük össze. Nagyon fincsi lesz, kipróbáltuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek