SZÜLŐSÉG

Süssünk-főzzünk a poronttyal!

2007. június 20., szerda 13:00

Közös főzésre nagyszerű a pizza készítés, a kalácssütés és a gombóc. Ráadásul a legtöbb gyerek szereti ezeket az ételeket.



Kalács: Morzsolja az élesztőt a gyerkőc a cukros tejbe, így meg lehet figyelni, hogyan nő meg. A négykezes dagasztás is jó móka. Összefonhatjuk négy fonatból, két kakaós, két fehér kígyót gyártva. A gyerekek fonják, ilyen nagyban ez egész könnyű. Ha kész, kenje ki a gyerkőc margarinnal a tepsit, nem baj, ha nem lesz egyenletes és kicsit sok anyag fogy. Melegen ne együk, majd ha kihűlt, legjobb lekvárral. Napokig friss marad, szemben a boltival.

Pizza: a tésztagyúrás se rossz, de az igazi a díszítés, ezért azzal kezdem: vágjunk fel mindenfélét: sajtot, sonkát, paradicsomot, kukoricát, hagymát, gombát, ami csak eszünkbe jut. A tésztára majd ujjal lehet mázolni a sűrített paradicsomot, és rárakosgatni szépen a kis darabokat. Ha kicsi pizzákat sütünk, olyan mama tenyérnyieket, akkor mindegyik lehet más, kirakhatunk arcot, cicát, macit.

Egy alap pizzatészta pedig így néz ki: fél kiló liszt, két deci tej, egy pici cukor, egy fél élesztő, só, olaj. Az élesztőt a fentihez hasonlóan elkészítjük, beletesszük a sós-olajos lisztbe, összegyúrjuk még három deci langyos vízzel (ha tejérzékeny a gyerek, lehet a tej helyett is vizet használni). Jól összegyúrjuk, egy órát kel, utána kinyújtjuk, és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk a kis pizzákat. Húsz perc sütés általában elég nekik.

Gombóc: főzzünk meg egy kiló öreg krumplit héjában. Húzzuk le ahéját, majd jó melegen törjük össze krumplinyomóval. Szórjunk bele kb. negyed kiló réteslisztet, sót és egy evőkanál margarint, végül egy tojást. Most jöhetnek a kicsik, nyomkodhatják, gyúrhatják a ragacsos trutyit. Kis darabokat a vizes tenyerén szétlapíthat, aztán beletesszük a gyümölcsöt: kimagozott meggyet, cseresznyét, szilvát, de a legeslegjobb sárgabarackkal. Aztán gombócra formázza a tésztát a gyümölcs körül. Ha kész, megint a mamák jönnek: forró, sós vízben kifőzzük a gombócot, akkor jó, ha feljön a víz színére. A végén pirított zsemlemorzsába forgatjuk, kivéve engem, mert én utálom a zsemlemorzsát. Fahéjas porcukorral, tejföllel lehet még megdobni.

Ha valaki zöldségpárti, vagy nem desszertnek akarna gombócolni, az a masszába gyúrjon egy harmad vagy fél mélyhűtött spenótot, kis juhtúrót. Ebbe nem kell töltelék, viszont a kész gombócokat kifőzve még egy üvegtálban reszelt sajttal süssük össze. Nagyon fincsi lesz, kipróbáltuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.06.20 13:18:45marywolf

    hanna, remekek a receptek, asszem ma spenótos főzőcskézés lesz:)

  • 2007.06.20 13:24:30Kékfelhő

    Kalács: na jó, de miből mennyit?????

  • 2007.06.20 13:24:45marcangoló

    De kár, hogy ma már bevásároltam az A:a- féle bolonyai pennéhez. :-)

  • 2007.06.20 13:25:14marcangoló

    Kékfelhő, az első sorban szerepel a link.

  • 2007.06.20 13:25:52Kékfelhő

    oké, hülye vagyok

  • 2007.06.20 14:19:02levendul

    óóó, a pizzadíszítés nálunk nagyon menő, már a legkisebb is csinálja :)



    Ami nagyon jó még:



    (tabigyűlölők forduljanak el :D)



    a tabikenyér.



    A csajok nevezték el, egyszerű linzertészta, (valamelyik sütőpor hátuljáról) nagyobb pohárral szoktuk kerekre szaggatni, fogpiszkálóval meg arcot rajzolunk nekik.

  • 2007.06.20 15:45:55mamafáni

    Valaki tud egy jó pizzaszósz receptet? Az enyém általában nem sikerül olyan jóra.



  • 2007.06.20 16:18:02Guruljka

    Mamafáni!



    Az alábbi recept Stahl Judittól van. Én mindig így csinálom. Bár elsőre kicsit macerásnak tűnhet, de ízre nagyon veri (nálunk) az egyéb pizzaszószokat.



    Hozzávalók a szószhoz:



    5 db kisméretű vagy 3 db nagyobb paradicsom

    2 gerezd fokhagyma

    oregánó

    őrölt bors (persze csak kicsi a gyerkőc miatt)

    1 kis doboz sűrített paradicsom

    olíva olaj



    A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, megpucoljuk. Kivágjuk a magokat, csak a húsa marad. Egy kis lábosba olivaolajat rakunk, rászórjuk a paradicsomokat, oregánót, borsot és a két préselt fokhagymagerezdet. Néhány percig főzzük, míg a paradicsom húsa szétesik. Utána berakjuk a turmixba és hozzátesszük a sűrített paradicsomot. Kész.

    Csak vékonyan kenni, mert intenzív az íze!!

    Elég sok lesz, de sima zacsiban is lefagyasztaható, kiengedhető a következő sütéshez

  • 2007.06.20 16:25:30mamafáni

    Guruljka, köszi. A hétvégén kipróbálom.

  • 2007.06.20 16:48:17marywolf

    Guruljka, én is ezt szoktam csinálni.

    Kiegészítés, ha valakinek a gyomra ég a paradicsomtól, mint pl anyukámnak, akkor amikor csinálja tegyen bele egy kis darab zellergumót, de csak a gumóját, majd amikor elkészült egyszerűen ki lehet dobni, férjem szereti, én soha sem enném meg.

    Az ízén nem változtat, de anyum az én pizzámat meg tudja enni, máshol csak a tejfölöset.

    Jó amugy minden paradicsomos szószhoz.

  • 2007.06.20 17:03:55Guruljka

    Marywolf!



    Köszi a tippet! Velem is előfordul a gyomorégés..

    Közben eszembe jutott a nagy pizza-trükk, szintén Stahltól. Ő a pizzatésztába is rak egy kis oregánót és borsot!! Plusz olaszos kaják mindig jobbak olivaolajjal.

  • 2007.06.21 09:31:16a:a

    marcangoló: hogy sikerült a penne?

  • 2007.06.21 10:15:04marcangoló

    A:a, a szokásos magas színvonalon. :-) Lőrinc rögtön mondta is, hogy holnap is ez legyen a kaja, sőt ma már pennét reggelizett. Kell ennél nagyobb dícséret?

    Ti hogy vagytok?

  • 2007.06.21 10:20:34a:a

    marcangoló: a színvonal felől nem volt kétségem, inkább a fogadtatásra voltam kíváncsi :-)))

    Köszi, megvagyunk, holnap a szokásos kontroll, remélem, minden oké lesz, már csak azért is, mert úgy néz ki, hogy megtaláltuk A HÁZAT, és azért egyet s mást intézni kellene az eladással-vétellel kapcsolatban.

  • 2007.06.21 10:38:29marcangoló

    ÓÓÓÓ, de klassz, majd mutasd meg, hol. :-)

    Telik az idő, és minden rendben lesz most is.

  • 2007.06.21 11:06:48a:a

    marcangoló: eszembe jutott, hogy múltkorjában a Nők Lapjából készítettem el egy receptet, tonhalas makarónit. Isteni volot, Peti falta rendesen, a férjem nem igazán - nem szereti a halat -, de rájöttünk, hogy meg lehet csinálni úgy is, hogy a felét tonhallal, a másik felét darált húassal. Ha érdekel, megírom a receptet, nagyon finom!

  • 2007.06.21 11:55:00marcangoló

    Hogyne érdekelne, minden tésztás jöhet!

  • 2007.06.21 13:24:21borsika

    ha rendes kalácssot akarunk sütni - nem ilyen kelesztett valamit - az ember próbáló feladat, a kenyérsütéshez hasoló, ráadásul már este el kell kezdeni.

    Gombóc: a burgonyás tészta csak ó krumpliból jó, (az újnak magas a víztartalma) az meg ilyenkor már nincs, és bár nem vagyok a kész kaják híve, de a gombócz ból olcsóbb és jobb is a kész.

    A pizza ami abszolút demoratikus és határokan átívelő: kevés tészta is elég, nem kell keleszteni, azt raksz rá amit akarsz - vagy ami épp van otthon.

    Izgalmas receptek, de az ételkészítés alapjai című fejezetet ki hagyta a szerző amikor főzni tanult

  • 2007.06.21 13:29:31cseresznye

    borsika, látom, minden témához tudsz kellően lehangolóan hozzáállni. Eddig csak a mintás szilikon melltartópántért hallottalak lelkesedni.

  • 2007.06.21 13:33:05Anyatünde

    borsika, figyi: Te csináld egész nyugodtan az IGAZI, RENDES kalácsot, vagy süthetsz felőlem kenyeret is.



    Nekünk jó a kelesztett valami is.



  • 2007.06.21 13:34:39borsika

    ez a szakmám- na nem a hozzászólás- ha nem a háztartás, ezért járok ezekre az oldalakra.

  • 2007.06.21 14:57:39arasakrod

    Sziasztok,

    én csak olvasgatlak Titeket hetek óta, és nagyon tetszenek a témák meg a hozzászólások. Amikor megláttam a címet, rögtön az jutott eszembe, na erre kíváncsi vagyok. Mármint nem receptekre, hanem a hogyanra. Mert nálunk is van együtt főzés, de az én kétévesem mindent megenne - nyersen, kezdve a tojástól, és bár nagyon ügyesen kavar, de a fele kimegy, és mindent e g y e d ü l szeretne csinálni, így a vége általában veszekedéssé fajul :-(( Így marad az eset 10kor ebédfőzés másnapra.

    Biztos én vagyok a türelmetlen, de nálunk 3 másik ember várja az ebédet, és nem lehet kész akármikorra. Hozzáteszem, a nagypapa sokat segít.

  • 2007.06.21 15:31:20borsika

    Kedves cseresznye! nem lepődnék meg ha te gyereked is hiányolná a tejbegrízből a gombócokat- végül is mindent meg lehet szokni, akár kalács helyett a kelesztett valamit, csak talán nem kellene kalácsnak hívni.

  • 2007.06.21 15:45:23Anyatünde

    Borsika, inkább írjál nekünk recepteket, hozzászólásként. Preferencia: gyorsan elkészíthető, zöldséges, húsos-zöldséges, zöldséges-tejtermékes, és nem feltétlenül főzelék. (Mert azt sok kisgyerek nem szívesen eszi.) De gyors sütik is jöhetnek...

    Én komolyan örülnék neki.



    Amúgy az én tejbegrízem nem csomós, ellenben a rántáskészítés sztenderd kelléke nálam egy szűrőkanál... ;-))))

  • 2007.06.21 16:01:24hanna

    Drága Borsika!

    1. Elég jó bunkó volt a hozzászólásod, köszi.

    2. A dédanyám is így sütötte a kalácsát, a nagyanyám is, az anyám is, és én is. Egy évszázadnyi kalácszabálás bizonyítja,. hogy k. jó. És Pakson ezt kalácsnak hívják, lehet hogy a gasztrotudósok nem. A parasztok már csak ilyen köcsög pontatlanok.

    3. Van kelt és nem kelt pizzatészta. Talán mikor az ételkészítés alapjait tanultad, átugrottad ezt a részt a könyvedben.

    4. A kész gombóc ragadós és szar szerintem, legalábbis amit én próbáltam. Ez viszont jó. Rákóczi téri piacon mindig van ókrumpli. Spec múlt héten ettem, a nagyanyám főzte.



    Köszi a hozzászólást, pár generáció kelesztett szart sütő nevében

    csá

    Hanna

  • 2007.06.21 16:11:17Alvomacko

    Hűha! Egy ártatlannak látszó posztocska volt ez eddig, kérem szépen.



    Amúgy engem érdekelne az "igazi" kalács receptje is. Mert én ugyan nagyon-nagyon happy vagyok a múltkori közreadott kalácsrecepttel (már a harmadikat sütöttem!), de mindig érdekelnek a szakácsművészek által készített "igazi" darabok is.



    Amúgy Rómában nekem nem jött be a papírvékony pizza, pedig az igazán eredeti.



    Én maradok a jó kis vstag tésztás pizzámnál.



    A múltkoriban nem nyújtottam el vékonyra, hanem vstagabb négyszögeket vágtam belőle és félbevágott olivabogyót nyomkodtam a tésztába és megkentem olivaolajjal a tetejét. Volt amelyikre mozarella sajtszeletet tettem. Isteni lett!

  • 2007.06.21 16:51:58cseresznye

    Borsi!Elrontani egy ételt (csomós tejbegríz) nem ugyanaz, mint másképp elkészíteni.

    Egyébként hallott valaki arról, hogy lehajítottak volna egy kőtáblát az égből, amelybe belevésték az égiek, mit hogyan KELL csinálni?



    Az én babám még kicsi a főzéshez, de más gyerekekkel szeretünk pogit díszíteni, meg olyan egyszerű, hogy összerakni is tudják. Úgy vettem észre, gyerekek nagyon szeretnek túrót villával szétnyomkodni.

    Ha érdekel valakit:



    1 rész liszt

    1 rész túró (fele juhtúró is lehet)

    1 rész vaj (fele lehet tejföl, én úgy szoktam)





    bekenni tojássárgájával a tetejét, és jöhetnek a magvak a tetejére: szezám, tökmag, szotyi, lenmag stb

  • 2007.06.21 17:04:13cseresznye

    gyors, finom sütireceptek, most nekem is jöhetnek!



    Leginkább jól eltalált alaptészták, amit aztán rá/belevalóval lehet variálni.



    bögrés, kevert, linzer, tortának való, aprósütemény!!!, omlós, vajas, joghurtos, feltekerős, morzsolós, mindenféle!

  • 2007.06.21 17:51:54druantia

    Egyéves gyereknek nincs véletlenül valami szülinapi torta-receptetek?

  • 2007.06.21 18:00:31rnagy8

    Ezt a babanetről szedtem le még régebben.

    Hozzávalók: · kb. 10 dkg natúr zabpehely· bio rizsital· 1 db banán· 3 szem alma



    Elkészítés: A zabpelyhet fél-egy órára beáztatom annyi rizsitalba (vagy vízbe), amennyi jól ellepi, azután megfőzöm (pár percig kell főzni, amíg nyálkás és puha lesz). Botmixerrel összeturmixolom a banánt és a meghámozott almákat, majd a gyümölcspépet a megfőzött zabpehelyhez keverem. A keveréket 18 cm átmérőjű tortaformába öntöm, tetejét gyümölccsel díszítem, és 200 fokon, hozzávetőleg háromnegyed óráig sütöm.Megjegyzés:Olyan egészséges, tápláló és finom torta, amit egy egyéves kisbaba elfogyaszthat.

  • 2007.06.21 18:03:28rnagy8

    Kép is volt hozzá, a banánból bohócarcot figuráztak a tetjére.

  • 2007.06.21 19:02:02a:a

    marcangoló: itt a tonhalas recept!



    Tonhalas rakott makaróni



    Hozzávalók:

    1 közepes fej hagyma

    2-3 gerezd fokhagyma

    2 ek. ola

    1 ek. paradicsompüré

    2 doboz felaprított paradicsom (400 g/doboz)

    1 kk. provence-i fűszerkeverék

    1 kk. cukor



    bors

    1/2 dl tejszín

    150 g mélyhűtött zöldborsó

    2 doboz olajos tonhal (180 g/doboz)

    150 g pizza mozzarella sajt

    diónyi vaj/margarin

    400 g makarón





    A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk a forró olajban. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a provence-i fűszerkeveréket, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot. Mérsékelt tűzön, fedetlenül 10-12 percig főzzük-sűrítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt, és további 1-2 percig forraljuk.

    Felteszünk forrni 4 liter vizet. A zöldborsót 1 percre forró vízbe dobjuk, leszűrjük. A tonhalat kiemeljük az olajból, kisebb darabokra tördeljük-bontjuk (az olajat megtartjuk). A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. Kikenünk vajjal/marga¬rinnal egy szemrevaló, közepes méretű, mélyebb sütőedényt (ebben fogjuk tálalni az ételt).

    A makarónit a forrásban lévő, 1 ek. sóval ízesített vízben a csomagoláson lévő ideig főzzük, majd leszűrjük. Visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, meglocsoljuk a tonhal félretett olajával, és lazán összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

    A sütőedény aljára 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást simítunk, tetejére terítjük a makaróni felét, megszórjuk a tonhaldarabkákkal és a borsóval, majd a paradicsommártás fele, a maradék makaróni és mártás következik. Tetejét vastagon beszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőben addig forrósítjuk-sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul (20-25 perc).

    Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük a rakottast, tetejét néhány petrezselyemlevéllel, paradicsomgerezddel díszítjük, és a sütőtálban kínáljuk. Előnye, hogy előre elkészíthető, így fogyasztás előtt csak sütni kell. Frissen az igazi, de melegítve is finom!

    FONTOS: Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és a hűtőben tartottuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a hőmérséklet-különbségtől a tál elpattanhat! Ebben az esetben 15-20 perccel hosszabb a sütési idő!

  • 2007.06.21 19:25:07Alvomacko

    rnagy8: hogy vagytok? Már olyan rég jártál erre! Vagy csak én hagytam ki jópár órát? :-)

  • 2007.06.21 19:36:46druantia

    Köszönöm, Rnagy8 :-).

  • 2007.06.21 20:39:38Alvomacko

    Hűűű, elkészült az első adag cseresznyedzsemem! Isteni finom lett! Még lesz két adag.



    Itt amúgy éjszakai sötétség van és 15 perc alatt 7 fokot esett a hőmérséklet. Nagyon vilámlik.

  • 2007.06.21 21:35:42Alvomacko

    Elkészült a második adag is! :-)

  • 2007.06.21 22:28:20Guruljka

    Lehet, hogy borsika most fog infarktust kapni, de ha akartok gyorsan, tuti jó fonottkalácsot sütni, (tudjátok olyat amelyik gyerekkorunkban volt: nem száraz, hanem puha, omlós és gyönyörű), akkor keressétek a lisztek között a süss ein zwei drei elnevezésű kalács lisztkeveréket. Csak vajat és vizet kell hozzáadni, dagasztani kézi mixerrel, utána gyönyörűen megkel és már mehet is a sütőbe. Nem lehet elszúrni és tényleg osztályon felüli! Kenyérsütőben pedig: cucc beszór, később kijön finom kalács, csak akkor nyílván nem fonott, de úgy is elsőosztályú! Viszont ez nem gyerekkel együtt készítős, hanem időspórolós. Azonban az ominózus keverék jó sütialapnak is, kelesztés után tepsibeterítve, megszórva a gyerkőcnek szimpi gyümölccsel és azt ugye Ő is meg tudja csinálni:-)

  • 2007.06.22 00:41:42cseresznye

    Még mindig nem értem, attól, mert lehangolónak tartok egy hsz-t, miért lesz csomós a tejbegrízem...

    Na jó, leszálltam a témáról.



    Penitenciaként egy recept:



    Vaníliáskifli, gyerkőc sodorhatja a kígyókat, lényegében minden formát elbír a tészta, ami nem túl vastag.

    15 dkg liszt

    10 dk vaj

    5dkg porcukor

    5dkg dió

    1 tojássárga



    Érdemes legalább duplázni az adagot. Ezeket mind összegyúrni, hűtőbe tenni a jobb kezelhetőségért. A gyerkőcnek kis gombócokat jó adni a tésztából, amiből sodorhat. Picit törékeny tészta, az egészen kicsiknek nem biztos, hogy sikerül.

    Nem kel sötétre, csak olyan0 kekszesre sütni. Nagyon gyorsan sül, kb 10 perc! Még melegen bele kell forgatni vaníliáscukros porcukorba. Nem sütőmelegen, mert akkor még nagyon puha, eltörik.

    Nagyon finom, szétomlik a szájban.

  • 2007.06.22 08:22:33Guruljka

    A vaniliás kifli volt életem első sajátkészítésű sütije! Harmadikos voltam és nagy-nagy sikerélményt nyújtott!



    Nyári tipp:

    Nálunk mostanában gond a gyümölcsevés, ezért közös turmixkészítés van.

    0,5l tej,

    3 kanál natúr joghurt

    1 kanál méz,(persze lehet cukorral is ízesíteni)

    előre felkockázott mindenféle gyümölcsök,

    amiket olyan izgi bedobálni a turmixba... A végén szívószállal is lehet inni. Lehet bele rakni egy kanálka zabpelyhet is, akkor már kiadós reggelinek is elmegy az étvágytalan melegben. Figyelem: a zabpehelytől nagyon krémes lesz, de az íze nem mindenkinek jön be!

  • 2007.06.22 09:15:41Leona

    Csak én sülök meg mostanság a sütőből áradó forróság+a kintről jövő forróságtól?



    Az biztos, hogy szorgalmasan mentegetek, és ha jobb idő lesz, beiktatom őket szépen sorban. A nyálam már az olvasástól is csurog...



    +egy tipp BBC Prime reggel 6-1/7 között valahol főzős műsor kicsiknek. Még a minimális nyelvtudásommal is lehet követni. Ma kalóz-nyamit sütöttek:



    Egy bagette középső harmadát kivájták, elmorzsolták, tettek bele egy tojást, nagyobb darabokra reszelt (szerintem trappista v. edami) sajtot, csemege kukoricát (morzsoltat, of korsz) meg egy kis lisztet. Ezt összekavarták, gombócokat formáltak, a gombócokat beleforgatták egy kis extra lisztbe. Ezután tepsire rakták és tíz percig sütötték (vigyázat, gyerekek, a sütő HOT, HOT, HOT!!!)

    A kész gombócokat pedig visszatöltötték némi salátalevél és paradicsom társaságában a bagettbe.



    Én nagyon bukok rá, mert soxor unom a szokásos vacsikat.



    Amúgy a gyerkőcök nálunk is eszik nyersen a cuccokat. A legjobb a pizzatészta, az nagyon nem hat meg, ha esznek belőle, nincs benne nyers tojás. Abba be szoktam őket vonni. Ugyanilyen jó még a darált kekszes kókuszgolyó. Na jó, még a linzerbe is bevonom őket, szeretem a veszélyt :)



    Amúgy ha muszály mellettük főzni (de nálam is inkább a lefekvésük utáni időszak -vagy hétvégén, ha apa vigyáz rájuk- az általános), akkor igyekszem olyan részeivel a kajának lekötni őket, amiből nem lehet nagy baj (pl. krumplit csíráznak,pucolni próbálják műanyag késsel, a pucolt krumplit megmossák, ilyesmi). Van egy marha nagy mélyhűtőm, ebből adódóan egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolok. A húst szigorúan a gyerkőcök távollétében előkészítem: darabolás, ízesítés, esetleg töltés ezzel-azzal: aszalt gyümi, sajt, kolbász; főtt tojást ne fagyasszon senki, az élvezhetetlen!

    Van, amit meg is főzök: töménytelen mennyiségű bolonyai hús, felkockázott hús sóval, borssal megpirítva, ebből később lehet brassói, ananászos vagy gombás hús.

    Ennek az az előnye, hogy kb. egy, max. két délutáni alvás során elkészítek nagyjából 10-12 olyan adag kaját (egyszerre többfélét is), amit utána csak elő kell kapni a frigóból, és felolvsztani, sütőbe bedobni, ezt-azt hozzárakni kell, de nem a gyerkőcökre veszélyes dolgokból.



    Remélem tudtam ötleteket adni.

  • 2007.06.22 10:19:54rnagy8

    Druantia, ha esetleg kipróbálod, majd mondd el milyen volt. Nekem egyből megtetszett a recept, mert olyan hülyén veszi ki magát szerintem, hogy egy évig biokajával etetjük a babáinkat, minden allergénre odafigyelünk, aztán az első szülinapjára meg csináltatunk fullbevonatos marcipántortát, mert "már lehet".



    Köszi az érdeklődést Amaci, pár napra Inda barátom RO funkcióra kényszerített, meg férjecske is mindenféle kütyükkel turbózta fel a gépet esténként (persze mindent a gyereknek vett :). Szerintem a jövő héten távirányítós autóval jön haza, ami nélkül szintén nem fog tudni felnőni a gyermekünk. Még jó hogy lány.

    Egyébként még egyben vagyok, de határozott jelei mutatkoznak, hogy valami már beindult.

  • 2007.06.22 12:30:51hupli4

    Van egy nagyon finom túrós recept, tart vagy 7 percig, mire az ember elkészíti :) :

    25 dkg rétesliszt, 20 dkg kristálycukor, fél csomag sütőpor, fél kg túró, 2 tojás, 3 dl tej, 5 dkg vaj. A lisztet a cukorral és a sütőporral összekeverjük, egyik felét egy nagyon alaposan kivajazott tepsibe egyenletesen elszórjuk. (plusz lehet rá sütőpapírt is tenni).Rámorzsoljuk a túrót, rászórjuk a lisztes-cukros keverék másik felét. Itt lehet gyümölcsöt tenni a tetejére de anélkül is finom, én nem is szoktam. A tojásokat habosra keverjük a tejjel, olvasztott vajjal (fél perc mikróban), majd ezt rácsurgatjuk az egészre. 15 percet állni hagyjuk, előmelegített sütőben, középmelegben tűpróbáig sütjük. Furán néz ki, az ember el sem hiszi, hogy süti lesz belőle, de nagyon finom!Érdemes kicsit állni hagyni és 175 fokon sütöm 40-45 percig.

  • 2007.06.22 14:47:00wickedszti

    Sziasztok!

    Régen olvaslak benneteket, habár még nincsen porontyom.

    Cseresznyének gyors csokis keksz-recept, külön kérésre czészés:



    1 csésze = 225ml,

    3/4 csésze=175ml,

    1/4 csésze = 75ml



    3/4 csésze barna cukor

    3/4 csésze fehér cukor

    200 gramm puha vaj vagy margarin

    2 csésze liszt (BL 55)

    ¼ csésze főzőkakaó

    2 tojás

    1 teáskanál só

    1 teáskanál sütőpor

    1 csomag vaníliás cukor

    2 tábla csoki (inkább étcsokit, mert különben nagyon édes lesz)



    A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A vajat, cukrot és a tojásokat habosra kikeverjük, ezután a lisztet, sütőport és a sót hozzáadjuk és simára keverjük.

    A csokit apróra törjük és belekeverjük a tésztába.

    Egy evőkanállal kis kupacokat rakunk a kifóliázott tepsire.

    Kb. 8-10 percig sütjük (nálunk a gázsütőben 5 perc alatt készen voltak, nagyon kell figyelni a kekszeket!!!). Amikor kivesszük, a kekszek közepe még legyen puha.



    Jó sütögetést!



    Javaslat: a kakaót kihagyni a tésztából (helyette lisztet tenni bele) és rakjatok bele mindenféle finomságokat a csokidarabkák helyett: dió, mogyoró, karamella-darabkák, m&m’s …

    A liszt lehet természetesen tönkölyliszt is, a sütőpor mindenféleképpen kell bele!

  • 2007.06.22 15:25:23marcangoló

    A:a, köszi! :-)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta