SZÜLŐSÉG

Vért vesznek a virtuális kórházban

2007. június 19., kedd 11:35

Egy kisgyereket félelemmel tölthet el, ha kiderül, kórházba kell mennie. A szorongások oldására amerikai szakemberek interaktív, játékos honlapot hoztak létre, amely részletesen bemutatja, mire számíthatnak a kicsik a vizsgálatok és a kezelések során.A kórháztúra főszereplője a gyerek, aki a virtuális figurát saját magáról mintázva alakíthatja ki. A kalandozások során megismerkedhet a vérvétel, az intravénás gyógyszerbevitel, a röntgen, a CT, az MRI vizsgálatok és az altatás részleteivel és megtudhatja, mi vár rá, ha kórházba kerül. A gyerek fel tud készülni az eseményekre, amelyek így nem érik váratlanul.


A honlapon mindezek mellett egy jópofa program is található, amelyben a gyermekek egy virtuális szobából kiválaszthatják azokat a tárgyakat, amelyeket a kórházba vihetnek.

Az angol és spanyol nyelven elérhető honlap két évig tartó fejlesztésében gyermek-életmód és rekreációs terápia szakértők, gyermekápolók, orvosok és a Lucilde Packard Gyermekkórház (Palo Alto, Kalifornia) számos munkatársa működött közre, írja a MediPress.

Hazánkban a gyermekek kórházi traumáit művészetterápiával igyekeznek oldani, a Budai Gyermekkórházban 2007. júniusától indult program, amelynek keretében heti kétszer szakemberek különböző művészetterápiás módszerekkel segítenek a gyermekeknek feldolgozni kórházi élményeiket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.19 19:28:24levendul

  húú, megnéztük a csajokkal  nekem nagyon tetszik, de hol vagyunk mi még ettől :(

 • 2007.08.02 15:59:08druantia

  Nem tudja véletlenül valaki, melyik az a törvény, amelyik kimondja, hogy az anyuka bent maradhat a gyerekkel vizsgálatkor?  Ma voltunk megint vérvételen (hereműtét vár ránk) és már megint ki akartak zavarni. Az indokaik: 1. a többi anyukát is kiküldik, 2. az anyukáknak azt kell csinálniuk, amit mondanak nekik, 3. a főorvosnő nem szereti, ha a szülő bent van. Egyik sem tűnt valami nyomós érvnek :). Azért jó lenne minden alkalommal a képükbe tolni a törvényt kinyomtatva, ha kell.  Az ember szíve megszakad, amikor a gyerekétől vért vesznek, nekem lehet, hogy könnyebb lenne, ha nem látnám, mennyire szenved, de a gyereknek igenis jobb volt egy icipicit így, hogy bent maradtam.  Valaki mondta a múltkor (ha jól emlékszem, Alvomackó), hogy a felnőtt osztályokon sokkal normálisabbak a gyerekekkel. Ez, úgy tűnik, igaz. Ma reggel kilencre rendeltek be bennünket vérvételre a gyerekambulanciára. Egyedül volt az asszisztens, nem mert a vérvételre vállalkozni, felküldött mindket a gyerekosztályra. Ott délig várattak bennünket, a gyerek nem ehetett, nem ihatott, ráadásul a várakozás idejére esett volna az alvásidő is.  És ami a legjobban kiborított: most egy csomó szalmonellás meg hányós-fosós gyerek van az osztályon, akik mind kint futkostak a Peti mellett a folyosón, fogdosták a játékokat, odajöttek hozzánk, stb. Én megértem, hogy nekik sem jó a szobájukba zárva gyógyulni, de nem tudom, hogy az én egészséges gyerekemmel miért közöttük kellett várni három órát.  Aztán jött megint ez a hülye veszekedés amiatt, hogy kimenjek-e. Végül felmentem az urológiára beszélni a dokival, aki műteni fogja. Ő nem volt bent, és annak ellenére, hogy a magánrendelésére jártunk, a többi orvos/nővér nagyon segítőkész volt. Sőt.  Mondtam a főorvosnak, hogy nem szívesen feküdnék a gyerekkel a gyerekosztályon, ő erre rögtön felajánlotta, hogy maradhat a Peti az urológián is, de akkor már maradjak én is vele, mert az jobb nekik is, de mindenekelőtt jobb a gyereknek. Ingyen, külön szobában. De a legnagyobb különbség a gyerekosztály és az urológia között az, hogy az urológián kedvesek, rendesek voltak velünk és nagyon úgy látszik, hogy a gyerek érzései is számítanak.

 • 2007.08.02 16:18:27gida

  Druantia: minden kórházban ki van írva a betegjogi képviselő neve, telefonszáma, ügyfélfogadási ideje. Szerintem keresd meg, és kérdezd meg tőle, hogy van-e erre bármilyen jogszabály. És a legközelebbi alkalommal meg megemlítheted az orvosnak, ápolónőnek, asszisztensnek, hogy de te azt hallottad XY betegjogi képviselőtől... És innen tök mindegy lesz, mivel folytatod a mondatot. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a steril műtő kivételével nem zavarhatnak ki sehonnan, de az meg érthető.

 • 2007.08.02 16:20:07gida

  Ja, és ha megtudsz valamit, tedd közkinccsé, légy szíves, jól jöhetnek még az információk bárkinek.

 • 2007.08.02 16:41:01szanna

  Az egészségügyi törvény II/11. paragrafus 4. cikkelye arról szól, hogy éjjel-nappal jogod van a gyermekeddel lenni a kórházban. A forrásom. W.U.R. szoptatási füzete, így nem tudom, hogy csak az újszülöttekre, vagy a kicsit nagyobbacskákra is vonatkozik-e. Már kértem felvilágosítást, csak még választ nem kaptam. Addig is kiinduló pontnak jó, mert nem hiszem, hogy az orvosok kívülről tudnák az egészségügyi törvényt.

 • 2007.08.02 17:27:58druantia

  Szanna, nagyon szépen köszönöm.

 • 2007.08.03 15:59:17gida

  Druantia, Szanna, megnéztem az egészségügyi törvényt. Szanna által idézett paragrafus, cikkelyszám szerint a „A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon”. Nincs se életkori, se semmilyen más kitétel, ennyi az egész. Még csak a fekvő, meg a járóbeteg-ellátás közt sem tesz különbséget.

  Ha véletlenül elfelejtitek a paragrafusszámot, vagy ilyesmit, a betegjogi képviselő (súlyosabb esetben az egészségbiztosítási felügyelet) emlegetése működik, többször, több intézményben tesztelve.

 • 2007.08.04 16:54:34druantia

  Gida, köszönöm az infót, a szöveget már be is tanultam :).

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta