SZÜLŐSÉG

Amikor a gyerek szívatja a szüleit

2007. június 12., kedd 08:30

Mindig is kíváncsi voltam, vajon hogy állapítják meg a gyerekről, hogy rosszul lát. Miután a négy és fél éves lányom hetek óta panaszkodott, hogy az egyik szemével nem lát jól, bejelentkeztem vele a szemészetre. Nem lettem sokkal okosabb.

A vizsgálat eleje nehezen ment, Málni nem volt hajlandó kommunikálni a szemorvossal, csak lehajtotta a fejét. Nagy nehezen sikerült megfűzni, hogy súgja meg nekem, mit lát a táblán. Először tárgyak egyre kisebb képeit (fenyőfa, kisszék, óra, madár) kellett felismernie, majd rátértünk a másik táblára, amelyről azt kellett leolvasnia, milyen irányba mutat a „villafej”. A sikerélménytől annyira megjött a bátorsága, hogy alig akarta abbahagyni az „olvasást”.


Kiderült, hogy a gyerek úgy lát, mint a sas, egyelőre nem jött elő a rövidlátás, amelyre egyébként nagy esélye van miattunk. Minden jel arra mutat, hogy a látásromlás csak a fantázia szüleménye és ismét bedőltünk a kiscsajnak. Lelki szemeimmel pedig már láttam a lányomat egy csinos kis szemüveggel az orrán. A szívatás egyébként úgy látszik, nem áll messze tőle: kétéves korában ki kellett hívnom hozzá a gyerekorvost, mert azt mondta, nem bír lábra állni.

Az akkori diagnózis háromezer forintomba került, a szemészeten pedig egy órát dekkoltunk, ahol ismét kiderült: a gyereknek kutya baja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.12 13:06:44Tünde

  :))))

 • 2007.06.12 13:35:41pat

  zsuli,

  mi a Madarász utcai kórház szemészetére vittük, ott van olyan spéci gép, amivel már 6 hónapos korában meg tudják nézni a szemét. mi egy kicsit elhúztuk az időt, úgy emlékszem olyan 7-8 hónapos lehetett, amikor először vittük. ott tanácsolták a féléves kontrollt, nemsokára megyünk megint. sőt, most, hogy jobban belegondolok, már kétszer voltunk eddig is, lehet, hogy 3-4 havonta kell vinnünk...? majd megkérdezem a feleségemet...:))  (de pl. a gyerekorvosunk egy idősebb hölgy, és amikor tőle kérdeztük, ő azt mondta, hogy egy éves kora előtt nem is lehet megnézni a gyerekek szemét. viszont mivel mi eléggé aggódtunk emiatt, nem hagytuk annyiban, és szerencsére sok orvos van a családban/ismerősi körben, így megtudtuk, hogy korábban is lehet vizsgálni. szóval érdemes mindig többfelé érdeklődni.)

 • 2007.06.12 13:38:41pat

  Tünde,

  most hány éves a gyerkőc? szerintem évente egyszer nem baj, ha látja orvos, végülis ez fájdalommentes vizsgálat. feleségemnek is csak 7-8 éves korában kezdett romlani a szeme, de akkor nagyon gyorsan, és meg sem állt a 7 dioptriáig (testvére, anyukája dettó), szóval elég erős ez a hibás gén azon a vonalon, ezért aggódunk annyira mi is, hiába olyan az én szemem, mint a sasé:)

 • 2007.06.12 13:45:47Alvomacko

  Mi is rövídlátók vagyunk 4-5 dioptria. Szülők+nagyszülők - mindenki rövidlátó.

  Mi egy éves korban kezdtük, és évente egyszer jártunk. Azt mondta az orvos, hogy ez bőségesen elég, ha nem veszünk észre egyéb jeleket a gyereknél. Már óvodás korukban lehetett tudni, hogy szemüveg kell nekik, de iskolás korukig nem kaptak, mert a doktornő azt mondta, hogy az enyhe fokú rövidlátás még nem akadályozza az óvodásokat a mindennnapi tevékenységük ellátásában, de egy iskolásnak már muszáj élesen ellátnia a tábláig, akár a hátsó sorból is.

  Óvodásoknál meg amúgy is gyakoribbak a balesetek, nem biztos, hogy tud megfelelően vigyázni a szemüvegre. Ettől persze a kancsal gyerekek hordanak egész kicsi kortól szemüveget minden különösebb gond nélkül, de az enyhe fokú rövidlátás és a kancsalság nem említhető egy napon. Szerintem. :-)

  Amúgy a Heim Pálban van a legjobb gyerek szemorvos Budapesten. Ha valakit kétely gyötör, hozzá érdemes a gyereket elvinni.

 • 2007.06.12 13:46:38Tünde

  pat: 4,5

  páromnak is és nekem is 7 éves korunkban kezdődött a szemromlás.

 • 2007.06.12 14:11:56Borcsika

  Leona, megnyugtattad a lelkemet, mert ez a rajzolás nekem nagyon nem megy. Az a baj, hogy énekléssel nem lehet bekötözni a sebet :-D

  Viszont a biztatásodra, ma hazafelé veszek egy csomaggal a rajzolható fajtából.

 • 2007.06.12 14:19:19Alvomacko

  Borcsika: Én biztos csak pálcika emberkéket, meg állatokat rajzolnék. :-)

 • 2007.06.12 14:37:21eszter

  Tünde, ahogy Alvomackó mondja, itt egy parázós orvos nagyon terhesen. A lényeg, hogy sztem nem baj, hogy nem bagatelizáltad el a problémát. A lábfájás nyilván már tárgytalan, de ha akkor pl. aszongya a doki, aha, ez bizony gyulladás, 3 hétig mozdulatlan fekvés, különben beroppanhat a combfeje, akkor biztos nem mondod, hogy kár a 3 ezerért.

  A szemével kapcsolatban meg arra gondoltam, hogy miért van ez, hogy csak az egyik szemét mondja (ha jól olvastam). szal mi van, ha nem a szemének van baja, hanem fentebb. Az pedig mondjuk nem állandóan áll fenn, hanem néha jelentkezik. Gondolom a szemorvos kiszúrta volna, de azért én kérdezgetném. Ha nem igaz a probléma, akkor egyszer elrontja, és pl. a másik szemét mondja, vagy mittudomén.

 • 2007.06.12 14:38:53eszter

  (Leona, Álmos még vár, úgyhogy még én is bevállaltam egy pénteki határidős melót...mostmár várjon is....nincs kedvem a szülőszobán befejezni :))

 • 2007.06.12 15:32:36zsuzsi0922

  Sziasztok!

  Nekem 3 gyerekem van. És elhihetitek,hogy nagyon kreatívak, hogyha nekik nem tetsző dolgot kell csinálniuk. Mindenféle betegséget tudnak produkálni. Ilyen pl a lefekvés. Ilyenkor mindenki szörnyű fej, láb és egyéb fájástól szenved, idült viszketés jön rá, és tea hiányában kiszáradnak, és vese túlműködésük is ez időben jön elő. De nálunk van ám egy csodaszer. Mi csak csoda gyógyszernek hívjuk. Ez mindenféle nyavaján segít 3 másodpercen belül. Ez pedig a c vitamin. Ha ezt a csodaszert beveszik akkor már nincs újabb kifogás, és kénytelenek szépen elaludni....

 • 2007.06.12 15:35:28nyunyec

  Szerintem a szemvizsgálatot igenis komolyan kell venni. Én is rövidlátó vagyok és tudom mennyi kellemetlenséggel jár, ezért a fiamat elvittem a BabaSzemészhez. Nagyon kedvesek voltak, várni sem kellett, és megvizsgáltak mindkettőnket. Szerencsére a fiam szeme teljesen jó, de azért javasolják az évenkénti kontrollt. Ha valakit érdekel meg tudja nézni a honlapjukat, www.babaszemesz.hu, nekünk nagyon bevált.

 • 2007.06.12 15:38:57nyunyec

  A linket rosszul írtam be, bocsi: www.babaszemesz.hu

 • 2007.06.12 15:39:08Leona

  eszter, én meg szülés megindulása előtti napon adtam le az utolsó melót. Azt is csak azért, mert utána kötelező jelleggel befektettek.

  Na, megnyugodtam, mégis van bennünk vmi közös, ha már az időbeosztásunk mégis oly más...

  Azért egyszer mégiscsak el kéne jönnötök, ha már Álmos megszokott itt kinn....  Betegségek produkálásában nálunk is nagy a kreativitás. Én meg csak parázok, parázok, mert mindent komolyan veszek... Én még akkor se nagyon hiszem, hogy semmi gond, ha a doki mondja. Van olyan, hogy gyerek-hipohonder???

 • 2007.06.12 15:55:12kandi

  alvomacko:a hasfájás semmi kimutatható orvosi tünettel még nem biztosíték. Nálam 13 problémákkal teli évbe telt, mire kiderült,h lisztérzékeny vagyok. Ez nem mutatható ki sima vérvételről, és az összes hasi vizsgálaton keresztül mentem mégsem vették észre. Sajnos...

 • 2007.06.12 16:20:04Tori

  Most biztosan utálni fogtok meg túlérzékenynek tituláltok de én falnak megyek ettől a "szivat a gyerek" hozzáállástól. Akkor is, ha egyesek humornak veszik. Mert minden vicc fele komoly. Mert minden szónak ereje, sőt, hatalma van. Miért feltételezünk akár viccből is szándékos rosszindulatot a saját gyerekünkről? Azért viselkedik úgy, ahogy viselkedik, mert a saját fejében, az általa ismert világban az a megfelelő viselkedés. Lásd még Borcsika kézbekötős sztoriját. Neki az kellett a nyugalmához, a biztonságérzetéhez, hogy kötést kapjon, hiszen így volt számára logikus. És bocs, hogy így kifakadtam, de ez mindig szíven üt és nekem nem vicces.

 • 2007.06.12 16:26:01Alvomacko

  kandi: már nincs hasfájás. Amúgy akkoriban én is gondoltam a lisztérzékenységre, de a kivizsgálásig szerencsére nem jutottunk el. A pszichológus után villámcsapásra elmúlt a hasfájás. :-)))) • 2007.06.12 16:30:09kandi

  akkor jó, csak azért írtam, mert nagyon sokszor a orvosok sem gondolnak rá, mint pl. nálam, és ezét még évekig sznvedtem, mire egy ismerősöm!!(nem orvos )mondta, h a tüneteim arra utalnak így együtt. És mondta el pontosan h milyen vizsgálatot kérjek, és ezek után először még mindig csak allergiavizsgálatra lettem elküldve, és búzára mindenre negatív ltt az eredmény. Amikor megint visszamentem és mondtam, h de én nem is arra a vizsgálatra gondoltam, akkor meg hülyének néztek, de legalább elküldtek erre a spec vérvizsgálata. Szóval vannak rossz apasztalataim a lisztérzékenység diagnosztizálásáról:(

 • 2007.06.12 16:31:44kandi

  bocs nem jó a billentyűzetem tegnap beáztunk:)

 • 2007.06.12 16:37:48Tünde

  eszter: ezt a posztot kb. 2-3 hete írtam, gyerek már kb. egy hónapja nem panaszkodott szerencsére. Nyilván, ha megint előjönne a probléma, jobban utánajárnék. Egyébként nagyon megbízom ebben a szemészben.  Tori: senki nem feltételezett szándékos rosszindulatot a gyerekről. Néha a fantázia összekeveredik náluk a valósággal, ennyi történt valószínűleg.

 • 2007.06.12 17:44:34babateve

  Annyira örülök annak, amit a tori irt ! Magamtól sose mertem volna leirni, de igy tudok hozzá csatlakozni. Mostanság gyakran hallom ezt a dumát, hogy " szivat a gyerek, azért: a) ordit éjjel, b) fájlalja ezét-azát,C) nem eszik, d) nem alszik stb... Idegesitő és butaság. Fel sem tételezi ez a hozzáállás, hogy a gyerek nem örömében ordit éjjel, hogy valami oka lehet, ha nincs étvágya, és hogy tényleg fáj neki ez-az- esetleg a lelke, de azt még nem tudja elmondani.

 • 2007.06.12 18:09:12regi

  Már megint a bolhából elefánt tipikus esete. Gondolom, humornak lett szánva a szivatás szó, nem kéne ennyire komolyan venni...

 • 2007.06.12 18:10:37lilly67

  Sziasztok!

  Én rövidlátó vagyok (-5, -6, és még 38 évesen is romlott a szemem), párom távollátó. Az övé bezzeg javult:) 3 gyerekből egynek szemüveg, és 11 évesen kapta !!!!, pedig már azt hittem megúszta. Ráadásul 1 év alatt az egyesből majd kettesre romlott, végül 1,5-et kapott. Én 3-os koromban kaptam az első szemüvegemet, rögtön 1,5-et. A két kicsinél pedig reménykedek továbbra is, hogy megússzák. Lábfájás (alsó lábszár) mind a háromnál megvolt. Ez az a bizonyos növekedési fájdalom, amikor éjszak sírva ébred a gyerek. Sőt mindhárom orrvérzős is volt kicsinek. Éjszaka megpattant erecskék, az ágy meg mintha disznót vágtak volna. Szerencsére kinőtték, a legkisebbnek még fáj időnként a lába, de ritkul. Ezek a tünetek szintén azért "kellemesek", mert ugye egy csomó necces betegség kísérő tünetei lehetnek, szerencsére nálunk csak az ártalmatlan variáció futott, de azért nagyon ijesztő tud lenni.

 • 2007.06.12 18:25:36boribon

  Orrvérzés rohamokkal én ijesztgettem halálra anyukámat 6-7 évesen. De én tényleg csak szivattam... Én nem tudom hogy csináltam, de szándékosan be tudtam indítani az orrvérzést, és olyan rendes kislány voltam, hogy ezt meg is tettem valahányszor valami nem tetszett. (Reggel suli előtt, este lefekvéskor, ha leszidtak valamiért, stb.)

  Aztán anyukám elvitt dokihoz, aki közölte, hogy lehet, hogy orrpolip, menjünk vissza pár hét múlva, ha tényleg az, akkor majd megműtik.

  Láss csodát, hát nem elmúlt egyik napról a másikra az a fránya orrvérzés!? :-)

 • 2007.06.12 22:07:18laili

  Nincs időm végiolvasni csak ideírom a saját frissen szerzett élményeimet.

  Az én kispasim csak hét hónapos múlt és a szemei kisé kancsinak tűntek így a dokinénink elküldott vele orvoshoz mondván max leragasztják az egyik szemét.Max???Tisztáta begőzöltem hogy márpedig az én fiam gyönyörű kék szemeit azt aztán soha, meg dehogy, meg nemááááá.  Na orvoshoz el. Zsombi kitartóan belemámult a világító izébe, nagyokat vigyorgott a dokinőre aki közölte, hogy egyrészt jókedélyű fiam van amit azér eddig is sejtettem de jó hallani. Másrészt, hogy egyenlőre nem kell semmit csinálni a szemével de félévente vigyem vissza .Hállelúja.  Azér arra jó volt, hogy egy hónapig rinyáljak előtte, hogy ki hova tegye a tapaszát a szőkém szeme helyett...

 • 2007.06.12 22:17:30Alvomacko

  Apropó. Ki, hová jár szemészhez?

 • 2007.06.12 23:52:31katampusz

  laili, tapasztalatból mondom, hogy a szemüveges leragasztott szemű szőke kisfiúknál kevés tündéribb dolgot láttam az életben...

 • 2007.06.13 04:01:19águ

  en ovodas koromban egy even at szimulaltam hasfajast, csak hogy ne kelljen ovodaba mennem. elertem a celom: csak delelott kellett bejarnom a kotelezo foglalkozasokra es ebed utan mehettem haza. Persze az egesz azert volt, mert anyam eppen otthon volt gyesen a hugommal, es veluk jobban szerettem lenni. Az orvosok persze nem talaltak semmit, en meg ez evek alatt annyira elfeldkeztem az egeszrol, hogy mar elmultam boven 20, amikor bevallottam a szimulalast...nem mondom, hogy jot rohogtek a szuleim.

 • 2007.06.13 09:31:27jidele

  Nekem valószínűleg azért lett 7évesen szemüvegem, mert letagadtam, hogy el tudnám olvasni. Nagyon akartam szemüveget...

 • 2007.06.13 09:43:19Leona

  Alvómackó, hála neked én meg megszivattam saját magam. A négyévesem pálcikaelefántért hisztizik.

  Úgy kell nekem, mért mesélek el neki ilyeneket... :)

 • 2007.06.13 09:58:12kaposztalepke

  Én 10 éves koromban kaptam szemüveget. Hordtam 3 évig, tök sokat romlott, erre elhatároztam, hogy nem hordom (ez hülye ideológia volt csak, nem bíztatok senki erre, sőt)...utána 18 éves koromig már alig romlott (valszín nem a nemhordás miatt, hanem mert a növés/stb miatt amúgyis így lett volna)...persze 17évesen jogsim lett, akkor megint hordtam egy évet..aztán megint nem vitt rá a lélek. Én nem érzem magam szemüvegesnek soha. Amikor évekig tényleg rendesen hordtam, akkor sem éreztem magam annak (ahogy soha nem éreztem magam rövidhajúnak, amikor az voltam sem;) )..szóval vhogy sehogysem bírom megszokni a szemüveget. Rettenetesen zavar. És nem azért, merthogy hogy nézek ki vele..vhogy nem tudom miért, de nagyon nem szeretem magamon. Máson még tetszik is.

  Egyetemistaként csináltattam először kontaktlencsét, hordtam egy évet, utána anyagi okok miatt sokáig nem..aztán egyszer egy évet megint..aztán most 3 hónapja döntöttem úgy, hogy csináltatok lencsét, és hordom rendesen. Hát, nem mondom, hogy nagyon következetes vagyok, de igyekszem. Mert ugye én látok azért anélkül is, a jobb szemem csak -0.75ös, a bal viszont -2.75 és a cyllinder a sok. Becsületemre legyen szólva, vezetéshez mindig volt megfelelő szemüvegem, amit mindig hordtam is. Beülök a kocsiba, felteszem. Múltkor még akkor is automatikusan feltettem, amikor bent volt a lencsém:)  Igazából egy olyan kérdésem lenne a rutinos szemüvegesekhez, hogy azt hogyan csináljátok, hogy befekszetek a TV elé (már pl az oldalt fekvés is nagyon macera nálam szemüveggel), és elalszotok?:))) Vagy ilyet nem csináltok? Nekem annyira problémás (főleg mióta férjem is szemüveges, neki muszáj a szeme kinyitásától reggel este a lecsukásáig hordani, mert prizmás) odanyomni az arcomat az arcához..vagy bármi hasonlót..két szemüveggel meg totális koccanások vannak;))) Vagy megszokja az ember, hogy olyan mozdulatokat csináljon ezek helyett, ami nem jár ütközéssel?:))))

 • 2007.06.13 10:12:58Leona

  káposztalepke (vagy bárki más szemüveges), igaz az, hogy a kontaktlencse negyedévre minimum 20 rugó?

  Nekem nagyon nyomja az orromat, meg izzadok alatta, "csak" ennyiben zavar, emiatt kacérkodom a gondolattal, hogy váltani kéne. Nekem muszály hordanom, mert iszonyatos fejfájás gyötör, ha nincs rajtam. De ez az összeg eddig elriasztott.

 • 2007.06.13 10:19:29katampusz

  nem igaz, javaslom a kis optikákat.

 • 2007.06.13 10:21:17Kékfelhő

  a nagy optikai üzletek helyett én is inkább a kis optikákat javaslom, szakmai szempontok alapján

 • 2007.06.13 10:24:07katampusz

  egy kicsit tömör lett az előbb, de a lényeg az, hogy pl az ofotértben tényleg ennyi.

  az ár függ a lencse márkájától is és az üzlettől is.

  nekem olcsó és jó lencséim voltak, (frequency ha jól emlékszem) amíg hordtam.

  árakat most nem tudok, lassan két éve nem hordok lencsét.

 • 2007.06.13 10:24:58katampusz

  ja persze és van három havi, és egyszer használatos lencse is, szóval széles a paletta, és az ár ettől is függ persze

 • 2007.06.13 10:27:16gyöngy1

  En màr lassan 12 éve vagyok kontaklencsés. Szerencsére nem kell cilinder, jo a snassz elöregyàrtott. Nekem, 20-25 ezer, màrkàtol függöen egy fél évre. Ha pedig visszatérö pàciens vagy az optikai szalonban, akkor àltalàban a szemvizsgàlat ingyenes. En az Ofotértbe jàrtam vagy 10 évig, és nem volt dràgàbb a kisebbeknél, viszont mindig volt megfelelö dioptria.

 • 2007.06.13 10:29:55Leona

  Az Ofotértet én már nem is emlékszem hova rakták :)

  Anno a szemüvegemet harmadáron csinálták meg kis optikában, pedig a lencsét ők is Bécsből hozatták. Akkor ez az ár valszeg onnan jöhetett.

  Kösz az infókat, akkor lehet, hogy mégis elnézek...

 • 2007.06.13 10:30:39Leona

  Ja, már csak a porontyozást kell visszaszorítani és lesz rá időm is :(

 • 2007.06.13 10:31:35Tünde

  Mi a férjemmel mindketten lézeres szemműtéttel szabadultunk meg a szemüvegtől és a lencsétől, 15 év használat után. Életem legnagyobb élménye újra segédeszközök nélkül látni. :)

 • 2007.06.13 10:38:57katampusz

  Tünde, sokat hallottam, arról, hogy a látás utána megint romolhat.

  tapasztalat?

 • 2007.06.13 10:52:13Tünde

  Nekem másfél éve volt, azóta mint a sas :). Férjemnek kb. 7 éve, azóta talán egy negyedet-felet romlott, de azzal még simán jól lát.

 • 2007.06.13 11:00:38Leona

  Pontosan milyen tipusú szemproblémára való ez a műtét?

 • 2007.06.13 11:03:00Tünde

  rövid-távollátás korrigálása meg pár szembetegség, ezekről nincs infóm, mert nem vagyok érdekelt benne, de a szemklinikák honlapjain fent van minden.

 • 2007.06.13 11:31:42kláris

  Milyen gyakran kell gyerekeket szemvizsgálatra vinni? Ez most azért merült föl bennem, mert tavaly tavasszal, amikor a nagyfiam 4 éves múlt, voltunk a Heim Pálban szemvizsgálaton, mert állandóan pislogott a gyerkőc, és - bár gondoltam, hogy inkább pszichés jellegű a dolog - előbb a fizikai problémát akartam kizárni. Megvizsgálták, és mondták, hogy minden rendben, nincs semmi baj a szemével, és csak iskola előtt menjünk majd vissza. És most többeteknél olvastam, hogy egy-fél évente kell vinni a gyerekeket. Mi is mindketten rövidlátók vagyunk a férjemmel, ezt mondtam az orvosnak is, de úgy látszik, az nem számít.

 • 2007.06.13 11:42:32Alvomacko

  Leona: beszkenneltem az elefántjaimat, csak neked, csak most. :-)

  Hová küldjem? :-)

 • 2007.06.13 11:48:48Leona

  Maci, a wiw is a mi barátunk, ugyebár, ott láthatod az emilcímemet. UJJÉ! Lesz nagy öröm ma délután!

 • 2007.06.13 11:58:07Alvomacko

  Leona: áááá, dehogy! lesz ma nagy röhögés. :-)

  Ne tudd meg, nekem nincs szkennerem, így odaadtam egy kolláganőnek, hogy ugyanmá' nyomja be a gépbe. :-)))

 • 2007.06.13 12:01:14Alvomacko

  Leona: elküldtem. :-)

 • 2007.06.13 12:42:12Tamira

  Gyögy1, egyetértek, 16 éve van lencsém, nekem is bejött az ofotért, bár most akarják lecserélni a jól bevált márkámat, mert kivonják lassan a forgalomból, és ez nekem mindig para, kis görbület társul a nagy dioptriához (-8).

  Van egyébként fantasztikus gyerekszemészem (asszem, csecsemőket nem vizsgál, csak beszélni tudó gyerekeket) Budapesten, magánrendelés és nem olcsó, de engem 20 évvel ezelőtt megmentett egy mostanra elavult műtéti típustól, amiért azóta is hálás vagyok. Ha valakit érdekel, megadom az elérhetőségét.

 • 2007.06.13 18:07:04Leona

  Alvomaci, áll a bál minálunk, megy a harc az elefántjaidért. Most nyomom a kb. negyedik példányt.

  Majd holnap megírom a részleteket mélen.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta