SZÜLŐSÉG

Vízben szülni könnyű?

2007. június 9., szombat 10:11

Milyen egyszerűnek tűnik a szülés! Anya csücsül a vízben, hátulról átöleli őt apa, szemből a medence széléről a doki sasol: várják a bébit. Aki egyszer csak kicsusszan a vízbe, látszólag nem sok fájdalmat okozva az anyjának. Vajon tényleg ilyen könnyű az egész?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.26 23:44:14másutt

  cseresznye:

  en ugy hallottam a hanyas teljesen normalis, ugyanugy, mint a hasmenes.

  nagyon sokan hanynak. az egyik szuperokos konyvemben volt! :-)

  ilyenkor minden megtisztul.

  jon ki az anyag mindenutt.  egyebkent meg: en is parazom, nem kevesbe, mint a szomszed lanya, de mi igy kezelem, oktatom magam, es Titeket hallgatlak.

  asszem mindig nagyon erdekelt a tema, csak 30-valahany evig elfolytottam mert nem volt aktualis! :-)

 • 2007.06.27 00:54:20kovvacs

  Én is hánytam, csak még idehaza, meg ment is a hasam. Általános tisztulási szertartás, a szervezet kitakarít magától. (Egy apró részlet, ami nagyon tetszik: a szemünk azért lesz a hányás után könnyes, mert a szemet külön kitakarítja a szervezet, ha esetleg belement volna a hányásból. Szerintem ez egy zseniális megoldás.)

  Nem kaptam beöntést. Ha direkt akartam volna megúszni, talán nem sikerül, de... ez a fura az eüben. Hogy kapsz kérdéseket, de nem mondják meg, miért teszik fel és mi lesz a válaszaid következménye. Megkérdezték, mikor volt utoljára székletem, és mikor bemondtam az időpontot, akkor hümmögött egyet a nővér, hogy akkor csak borotválunk.

 • 2007.06.27 00:59:10kovvacs

  másutt,  anyám azal vigasztalt - és ebben tényleg igaza volt -, hogy ha az ember lánya fél is a szüléstől, a terhesség vége fele már annyira macera a pocak, hogy inkább szeretne már szülni.

  Tehát a félelem át tud fordulni várakozásba.

  Nálam így volt.

  Nem mintha nem féltem volna, nagyonis féltem, és elég világosan emléxem arra, hogy azt hittem ott és akkor közben, hogy megőrülök a fájdalomtól,

  de

  annyira akartam már szülni, annyira vártam már a gyerkőcre,

  és nekem szubjektíve az az érzésem, hogy ezért volt könnyű és gyors szülésem. (NEM állítom azt, hogy akinek nehéz vagy hosszú vagy komplikációs szülése volt, az nem várta a babát vagy valamit elszúrt! Csak azt állítom, hogy az én saját kicsi paramétereimen belül nekem sokat segített, hogy az utolsó napokban már nagyonnagyonnagyon akartam szülni és ez erősebb volt mindenfajta félelemnél.)

 • 2007.06.27 07:27:13eszter

  ez nagyon igaz, mármint, hogy ki kell használni az utolsó napok égő vágyakozását a pozitív gondolat megteremtésére. Addig én is 12ezer módszert és lefolyást találtam ki a komplikációk tekintetében. Aztán az utolsó két héten már csak újrahajtogattam a babaruhákat, még egyszer-kétszer átsímítottam a lepedőt, és elképzeltem, hogy hamarosan a kezemben lesz a Kismuksi. Innentől tényleg életbe lép a várakozás, és nagyon jótékony hatású, ha az ember gyorsan lepörgeti az agyában a remélt szülési verziót is. Nekem pl. már az izgatottságtól hasmenésem lett, ahogy elgondoltam, hogy "és ripsz-ropsz kijön a baba".  A furi, hogy a többedik szüléseknél pedig AKARTAM, hogy fájjom már olyan nagyon, szüljünk már!  Még azt felejtettem el írni, hogy leírtam ugye apuka szerepét. Ez baromi fontos. Én tartom a véleményem, hogy vitte a felét a dolognak minden alkalommal. Pedig az elsőnél még "csak" ott volt, de az érzelmi támogatás hatalmasat levesz az ember válláról. És akárki kérdezi, hogy "na, és milyen szülésid voltak", én mindig mondom, hogy egész könyyű SZÜLÉSEINK, mert az ő feladata is volt. És ez azért nagyon dícséretes, mert egy absz. antiantianti egézségügyi szempontból. MINDENTŐL rosszul van. Itt meg teljesen érett volt a feladatra.

 • 2007.06.27 08:45:47marcangoló

  Eszter, másodszor már én is nagyon akartam a fájásokat (először nem tudtam, mit akarok, de félni nem féltem :-D), és teljesen elkenődtem, hogy mire rámtették a ctg-t már szinte elmúlt minden. Nekem a kórházba érve leáll a szülés. Nem is tudom, mit keresek folyton ott. (Jó, tudom, a zuram miatt megyünk oda, meg mert nekem a G.Á. társasága valahogy túl hippis.) Aztán sosem tudom, mikor indulna be újra, addigra jön az oxitocin. :-(

  Nem hiszem, hogy lesz negyedik. Nagy csoda lesz, ha a harmadikra valahogy rábeszélem a zuram.

 • 2007.06.27 09:05:07druantia

  Amire tényleg szülésre került a sor a sok vaklárma után, addigra már olyan fáradt voltam, hogy eszembe sem jutott volna félni. Ráadásul az a kórházban eltöltött idő (túlhordás miatt) nagyon sokat segített, főleg úgy, hogy mivel a patológián már nem volt hely, a szülészetre tettek. Minden szoptatásnál sóvárogva vártam a babákat és közben fájt a szívem, hogy az enyémet még nem ölelhetem meg.  A fájásoktól egyáltalán nem ijedtem meg, amikor elment a magzatvíz, kisétáltam a nővérhez jelenteni, szép nyugodtan összepakoltam a cuccomat és áthelyeztem magam a szülőszobába. Mindezt mosolyogva, és kicsit hitetlenkedve is. Annyira furcsa volt, hogy ilyen hosszú várakozás után végre szemtől szembe láthatom az én kicsikémet :-). Éppen egy éve lesz egy óra és tíz perc múlva, hogy kibújt :-))).

 • 2007.06.27 09:22:29marcangoló

  Druantia, nagyon boldog születésnapot Petinek!:-*

 • 2007.06.27 09:33:11druantia

  Marcangoló, köszöni a jókívánságot :-))). Tőlem meg anyáméktól már megkapta az ajándékokat, de délután jön a nagynéném családostól a "bulira". Sütöttem tortát és alaposan kitakarítottam, nem lesz nagy szám, vsz. Pétert le kell majd fényképezni, ahogy széttrancsírozza a művemet, a többiek felkajálják a maradékot, mindenki hoz valami hülyeséget neki, és húznak haza :-).

 • 2007.06.27 09:38:27másutt

  Igen, BOLDOG SZULINAPOT PETINEK Druanita!  Nem tudom, mikor tunik majd hosszunak (terhesnek :) a varakozas... egyelore ugy erzem, hogy tegnap volt a + eredmeny a kis palcikan, es egyet pislogtam, es elmult 6 honap. Teljesen felkeszuletlennek erzem magam.

  A szulestol nem igazan feltem soha... mert ugye legrosszabb esetben is 'kiszedik valahogy' (bába tegnap megigerte, hogy nem hagyja benn, azt mondta arra meg nem volt pelda, hogy ne szuljon anyaja 3 napon belul :) Ami aggaszt inkabb az a hazahozatal es ami utana jon, van egy remkep bennem: ejjel 3 UVOLT a gyermek, nezzuk parommal tanacstalanul, es azt mondogatjuk egymasnak: 'Te tudod miert sir?' 'Nem!' 'Csinalj valamit!' 'TE csinalj valamit!' 'Nem, TE csinalj valamit!' :-D  Valahogy megoldjuk. 35 evesek vagyunk, csak megoldjuk (2 db gyakorlatilag egyke, sosem voltunk csecsemok korul...)

 • 2007.06.27 09:46:17druantia

  Másutt, köszönjük neked is :-).  Bocs, hogy osztom az észt, de ahogy a szülésnél automatikusan, ösztönből jön minden, ugyanúgy van utána is. Lehet, hogy fog majd sírni hajnali háromkor, de úgyis tudni fogod majd, hogy mit kell tenned, mert a baba meg fogja "mondani", hogy mire van szüksége, és te érteni fogsz a nyelvén.  Nálunk is volt úgy, hogy bőgtem a gyerekkel együtt, annyira keservesen sírt, de a legtutibb recept sírás ellen az ölelés. Testkontaktban a baba egyértelműen tudja jelezni, hogy mi a gond, és meg is nyugtatja az anyameleg meg az anyaszag :-).

 • 2007.06.27 09:49:37marcangoló

  Másutt, ha nem csak nézegeted, hanem felveszed, akkor már tettél valamit. Aztán jöhet, hogy éhes-e, pisis-e, vagy csak egy kis együttérzésre vágyik.

 • 2007.06.27 10:12:15másutt

  koszi Holgyek, legrosszabb esetben ide jovok kerdezni.... :P

  oleles nem lesz gond. mar most ugy megszorongatnam (lasd eszem a husikadat cikk :), de nagyon be van csomagolva. inkabb konnyes szemmel nezem az ultrahang kepet egesz nap es a nev-kollekciot ismetelgetem, hogy melyikre rug nagyobbat....

 • 2007.06.27 10:13:53rnagy8

  Druantia, boldog szülinapot Péterednek! Mikor elkezdtem a Porontyot olvasni még csak 7 hónapos volt. Milyen tortát sütöttél?  Hadd kérdezzek megint (nekem ezt a szerepet osztották az indán úgy látszik). Szóval azt szeretném tudni, hogy jóslófájások mennyi ideig lehetnek. Nekem vasárnap kijött a nyákdugó, hétfőn szinte egyfolytában keményedtem, de nem fájt egy picit sem. Tegnap este szépen elkezdett 15 majd 10 percenként jóóó erősen fájni, apjuk már tiszta stresszben ült mellettem, annyira szeretett volna indulni a kórházba (meg persze én is). Aztán kb 3 óra múlva elaludtam, és reggelig nem is történt semmi. Most megint folyamatosan keményedik, de megint nem fáj. Meddig mehet ez így? Én már úgy érzem megzöldülök, nagyon szülnék, várom a találkozást, és szoktam is Violkának mondani, hogy jöhet bármikor, csak EGYÉRTELMŰEN jelezze. Kórházba menni nem akarok, mert hátha ott fognak, egyelőre jobb itthon. (Egyébként 8-ra vagyok kiírva, tehát pár napom lenne még).

  Szóval aki meg tudja nekem mondani a frankót, az lécci tegye.

 • 2007.06.27 10:18:30B-

  másutt: ettől tényleg ne félj, meg a kórházi napok alatt is szerzel egy kis tapasztalatot. Ha a baba sír, és több, mint egy órája nem evett, akkor lehet éhségre gyanakodni. Ha karban nem nyugszik meg 5 perc alatt, akkor szinte tutira éhes. Vagy fáj a pocakja. Ebben az esetben nagyon jól beválik a kólikatartás (vagy az én könyvemben "puma a fán" tartás): úgy veszed karba, hogy hason van, a feje a könyökhajlatodon nyugszik, és a keze-lába oldalt lelóg, mint valami lustán elnyújzózó macskafélének. Néhány perc és hüppögés, és segít (ha elalszik ilyenkor a karodban, érdemes hasra tenni a kiságyban is, de ezt én csak légzésfigyelővel vállalnám be gyakran). De ezeket magad is kitapasztalod öt perc alatt. Csak ne érezd magad rossz anyának, ha az első héten még nem érted a sírását. Ilyenkor még ő se variálja annyira: ahogy nő, egyre több féle sírással rukkol elő, és akkor te is könnyebben megkülönbözteted, hogy szórakoztatásra vágyik-e vagy éhes, vagy álmos, és egy kis segítség (pocaksimi, ringatás)kell neki a bealváshoz.

 • 2007.06.27 10:25:30B-

  Még a szüléssel kapcsolatban: ahol én szültem, ott is átalakítható volt a szülőágy. Amikor a célegyenesbe kerültem (én nem éreztem a tolófájásokat, a doki mondta, hogy most már azok jönnek, és igaza volt - hogy honnan tudta??) akkor felhajtották támlaszerűen az ágy hátát és összetolták a végét, így inkább szék alakú lett. A lábamat egy kengyelszerűségbe kellett belerakni, de semmi szíjazás vagy ilyesmi. És pont úgy volt elhelyezve, hogy meg lehetett rajta támaszkodni, szóval NEKEM volt jó. Az ágyat kicsit felliftezték, és így a doki meg a szülésznő dereka se szakadt le. Szóval az egész pont úgy volt megtervezve, minden alkatrész pont ott volt, hogy maximálisan úgy éreztem, hogy segít meglapaszkodni, lendületet venni és elpihenni.  Vajúdáshoz az egyik lábról másikra táncikálás szuper tuti befutó :-) Nekem senki se mondta, de jött ösztönösen. A kapaszkodást legközelebb én is kipróbálom :-)

 • 2007.06.27 10:27:30a:a

  Druantia: boldog szülinapot Petinek!!!

 • 2007.06.27 10:49:08szanna

  Druantia! Én először neked kívánok sok boldogságot és hosszú egészséges életet! Egy évvel ezelőtt te élted át a fájdalmat és az örömöt, hogy világra jött a pici fiad, a te érdemed, hogy az első éve szeretetben és boldogságban telt.

  A születésnapomon első dolgom az anyukám köszönteni, mert semmi érdemem sincs, hogy azon a napon engem ünnepeljenek, az érdem teljesen az övé.  Peti fiadnak is kívánok hosszú, egészséges életet!

 • 2007.06.27 11:02:16katampusz

  boldog születésnapot Petinek :)

  és boldog névnapot is, péntekre előre, ha már így kiszúrt vele az anyukája :)

  tényleg, most tartjátok a névnapját?

 • 2007.06.27 11:39:03druantia

  Csajok, Peti és a magam nevében is mindenkinek köszönöm a kedves jókívánságokat :-))).  Katampusz, tényleg sikerült jól kitolni vele, meg azt hiszem, magammmal is. Az a helyzet, hogy 16-ra voltam kiírva, de biztos voltam benne, hogy kicsit előbb meg fog születni, ugyanis végig görcsölgettem, ezzel ijesztgettek. Aztán majdnem két hét túlhordás lett belőle.  Már most két napig körülötte forog a világ, azért mondtam, hogy szerintem magammal is kicsesztem, mert látom magunkat húsz év múlva, amikor ő már egyetemista lesz, mennyit fogok itthon izgulni, mivel tuti, hogy egybe fogja mosni a szülinapját meg a névnapját, és két napig ki sem józanodik :-).  Rnagy8, ha kijön a nyákdugó, akkor ott már tágulás is van, én azt is el tudom képzelni, hogy szépen csendben, stikában tágulgatsz a görcsölgetéstől :-). Annál könnyebb dolgotok lenne később. Nekem az első jóslófájástól számítva még négy-öt nap kellett a szüléshez, de a szülés közeledtének a legbiztosabb jele (nálam) az volt, amikor kezdtem úgy érezni, hogy mindenkit utálok, fel fogok robbanni a pipától :-). A jóslófájások hiába voltak rendszeresek, ha elmentem letusolni, a langyos víztől elmúltak.  De hát nem vagyok orvos, nem tudok semmi okosat mondani. Természetesen mindenki más, az én esetemből nem lehet általánosítani, fogalmam sincs, mennyi ideig lehet ellenni kicsusszant nyákdugóval, de az biztos, hogy az már jelent valamit :-). Sok sikert a szüléshez, hülyén hangzik, de próbáljátok meg kiélvezni. Majd részletes tájékoztatót kérünk, hogy ment. Kicsit irigyellek is :-).

 • 2007.06.27 11:45:15druantia

  A torta csak egy sima barackos túrótorta. Három kakaós piskótalap, tojásmentes túrókrém és rengeteg apróra vágott őszi- és sárgabarack. Nem nagy szám, nincsen rajta Pegazus marcipánból, de rengeteg szeretet van benne :-).

 • 2007.06.27 11:52:13marcangoló

  Rnagy, akkor Viola lesz! De jó! Nagy favorit volt nálam!:-) Amíg nem indulnak be a fájások, én nem lesznek rendszeresek, addig a legjobb, ha otthon pihengetsz. Meg összepakolod a maradék kórházi cuccot. De simán lehet ilyen jósló megkeményedésekkel is tágulni. Jó lenne, ha tudnál egy kicsit még aludni, ki tudja, mikor tudsz legközelebb. Igaz, hogy ilyenkor az ember be van sózva, de ha mondjuk éjjel szülsz, és már előző éjjel is alig aludtál, nagyon el fogsz fáradni. Szóval csak rilex!

 • 2007.06.27 11:59:00másutt

  Rnagy: a Viola az en listamon is rajta van (masik 15 nev mellett) de egyelore meg lett vetozva Draga Parom altal. :(

  O egy olyan nevet nyom, ami nekem nem tetszik, es abszolut (DE TENYLEG) nem megy a vezeteknevehez. Nem ertem, de koti az ebet a karohoz. :D

  A Viola kivalo nev... es ne felj, ha mi is ugy nevezzuk a lanykat, messze-messze lakunk, nem fognak osszeveszni az oviban. ;-)

  Nagyon izgalmas lehet varni, szoritok Neked es lecci minden tapasztalatot megosztani.

 • 2007.06.27 13:21:46rnagy8

  Köszi csajok, tudom, hogy olyat kérdeztem, amire nem nagyon van tuti válasz, de nagyon jólesik, hogy valakinek kibeszélhetem az aggályaim, és vigasztaló fülekre találok.

  Próbálnék én aludni, ha hagyna a nőci, de különös érzékkel akkor kel, amikor vízszintbe teszem magam.

  Szombaton voltam ell. vizsgálaton (a pénteki rossz ctg miatt), és akkor 1000 volt az értékem, tökre zárt (bár szerdán 2100 volt, nem tudom visszazáródhat-e a külső méhszáj vagy csak elnézte a doki). Az milyen tuti lenne, ha a tágulást is lehetne valahogy érezni, mert én most legszívesebben minden nap megnézetném magam, hogy tudjam hogy állunk. :)

  Tényleg ez a várakozás a legrosszabb. És ugyan még csak első, de remélem hasonlóan szép történetet mesélhetek pár nap múlva, mint Eszteré.

 • 2007.06.27 14:14:00cseresznye

  magy8!

  Ez nagyon izgi! Sok történetet hallottam már, olyat is, hogy nyákdugótól még két hét, én nem találkoztam az enyémmel, szal bármi lehet. A szeszélyes időjárás is besegíthet.  Mondanám, hogy már most kezdd el a befeléfordulást, ráhangolódást, de ki tud ilyenkor parancsolni az állapotának!

  Ti biztos tudatosabbak vagytok nálam, ennek jele az is, hogy porontyot olvasgattok, én annyira akartam ignorálni a félelmemet, hogy a ráhangolódás sem igazán sikerült. Legközelebb sokkal jobban szeretnék benne lenni az egészben. Ezt azért írom le mindig, hátha segít a hasonló tipusoknak.  Hülye módon akartam magam tartani egy elváráshoz, hogy ciki dolog folyton a terhességen pörögni, az olyan unalmas, mindenki hátraarcot csinál, ha meglát. Be is zsebeltem az elismeréseket a férjemtől, haveroktól, hogy én milyen jófej kismama vagyok. Hát igen, sikerült hozzájuk alkalmazkodni,sikerült megkönnyíteni a férjem dolgát és sikerült az izgalmat és a várakozást elnyomni. Ebből lett egy olyan szülés, aminek passzív elszenvedője voltam, ha lehet ilyet mondani.

  Ezzel együtt nagyon jó volt, akkor, az én szintemhez képest. De van bennem egy tüske, hogy okos lány létemre olyan buta voltam, hogy sem az eszemet nem használtam, sem az ösztöneimet igazán. Szerencsére most már ezerrel működik mindkettő!

 • 2007.06.27 14:29:10rnagy8

  Asszem már a befeléfordulás is kezd kialakulni, legalábbis baromira idegesít, hogy minden körülöttemlévő (puszta jószándékból persze) 5 percenként megkérdezi, hogy jól vagyok-e, és mit kérek enni. Úgy elküldeném őket néha, hogy egy kicsit hagyjanak...  A porontyot egyébként azért olvasom többek között, mert annyira elveszett tudok lenni, mint egy ötéves. Nem tudom mit kellene éreznem, mi fog rám várni, és itt kapok vigasztaló szavakat, ötleteket. Magasról sz..m le azokat akiknek ez nem tetszik, ez az én terhességem, az én első gyerekem, hadd pörögjek már a témán. Bár lekopogom, velem szinte mindenki nagyon elnéző és türelmes volt. Talán a következőnél lazább leszek.

 • 2007.06.27 15:00:04cseresznye

  magy8! Biztos ügyes leszel, és tök jó a hozzáállásod!  Nem is természetes, hogy minden sz_ron megy a pörgés, miért ezt a legizgibbet, legfontosabbat, legszebbet kellene rejtőzködve megélni!  Az nekem is nagy kérdés volt, hogy honnan fogom tudni, hogy ez már AZ, de sajnos megoldódott úgy, hogy nem kellett döntenem, hanem megindították túlhordásra hivatkozva. Na, ez sem segítette a ráhangolódást. Ma már asszem nem hagynám, hogy indítgassanak, de ezt hagyjuk.  Hajrá, szép készülődést!

 • 2007.06.27 17:44:55rnagy8

  köszi :o)

 • 2007.06.27 20:15:31kovvacs

  druantia,

  boldog szülinapot Peti fiadnak :)  Gondolj bele, hogy milyen semmi kis idő alatt megfordul az életünk. Mit csináltál két évvel ezelőtt ilyenkor? :) És ugye, hogy minden szívással együtt is megéri? :))))

 • 2007.06.27 20:46:06druantia

  Kovvacs, ha jobban belegondolok, két éve még nem is mertem arra gondolni, hogy egyáltalán valaha gyerekem lehet, és ilyentájt valószínűleg az utolsó vizsgaidőszakunk végét ünnepeltük a barátnőmmel valami kocsmában. A külföldi meló még csak tervszinten volt meg, Péterem apjáról meg még csak nem is hallottam :-).  Egy éve ilyenkor meg már ott toporogtam az újszülött osztály ajtaja előtt, várva az este tizes szoptatást (csak a születése után egy nappal kaphattuk meg itt a babát). Hatalmas változás, teljesen hihetetlen még most is. Olyan, mintha egy éve ott, azzal a nappal megszűnt volna a régi énem egy kicsit, a felelőtlen, a bulizós, a destruktív, és most van helyette valami más, valami egészebb :-).

 • 2007.06.27 20:47:15druantia

  Idézet valakitől, aki nagyon okosakat mond: "anya született" :-))).

 • 2007.06.27 20:50:02másutt

  A legtobb irodaban gyakorlatilag nagyon keves indokolja, hogy a dolgozok benn rostokoljanak.  A telefonokat at lehet iranyitani, minden ugyis e-mailen kersztul megy, VPN-nel barhova be lehet lepni. Mitingekre be lehet ugrani. A tul sok miting kulonben se jo.  Nem ertem miert nem realizaljak a vallalatok, hogy embereket veszitenek el, ha ezt nem hasznaljak ki.  Igaz tortenet.. 2 valalalt ahol dolgoztam, ugyanaz az iparag, szoftware, kliensek, konzultansok.  7 eve egy olyan helyen dolgoztam, ami megenfgedte, sot tamogatta az otthonrol dolgozast. Eletemben olyan produktiv nem voltam. A vegen mindig napi 10-12 orat dolgoztam. Csak nem eppen 9-12-ig utana meg 1-tol 6-ig. Hanem osszevissza. volt, hogy aludtam (!!!) egyet napkozben. Azutan meg ejfelig dolgoztam.

  Kolleganom (fonok) hetekkel a szules utan mar dolgozott. Otthonrol. Soha nem ment be. Szoptatott, amikor akart. Rendszeresen hallottuk a baby gogicselest a telefon miningek alatt.

  A valallat el es virul, es nagyon jol megy nekik.  Egy masik munkaadom, ahova kesobb kerultem, az elobb emlitett egy konkurenciaja, az ellenkezo utat valasztotta. Szigoru szabaly volt, hogy ha nem jelensz meg az asztalodnal reggel 9-re, akarmi okbol, behivnak 'beszelgetni'. Az emberek bekoptek egymast, hogy ki kesett! Amikor metro sztrajkveszely volt, jott az igazgatotol egy e-mail, hogy mindenkinek akkor is meg kell jelennie, ha sztrajk van es nem dolgozhat otthonrol, kulonben kenyszserszabadsagnak irjak ki.

  Szoval abban az irodaban ugy lelepett mindenki du 5 es 5:01 kozott, hogy a lampa ki volt kapcsolva MINDIG 5:02-re.

  Senki fel nem emelte a kicsi ujjat, ha extra melo kellett.

  Adok nekik 1 evet, csodbe fognak jutni.

 • 2007.06.27 20:52:29másutt

  BOCS! Ez rossz cikkbe ment! JAJAJ. Rossz ablakban gepeltem! Ilyenkor bezzeg nem nyeli el!

  (miert nem lehet kitorolni...? ) :(((((

 • 2009.02.24 14:17:21KisMazsola99

  Sziasztok! segítségre lenne szükségem. már csak néhány hét van a szülésig és nagyon félek.Most szülöm az első kisbabámat(lány lesz).A videókat elnézve elég durvák a szülések.Itt most tulajdonképpen mit kell csinálni?Az orvosom még nem mondott semmit. Hozzá leszek kötözve az ágyhoz?Annyira félek.Amiben csak tudtok segítsetek , elvére ti már szültetek.Tényleg annyira rossz mint amennyire mondják?Légyszives mondjatok el mindent .És szülés előtt miért fáj a pocakom?Amit tudtok csak mondjátok el.Köszönettel :Réka és a pocaklakó kislánya,Míra.

 • 2009.03.06 16:41:47KisMazsola99

  Légyszives tényleg segítsetek , nekem ez nagyon fontos lenne .Nagyon félek és már csak egy hét van a szülésig.Nemsokára bemegyünk de addig is szivesen várom a tanácsaitokat, tapasztalataitoka.A lányom állandóan rúgdos és nem tudok aludni.Ez természetes?Nagyon félek.Drukkoljatok a szüléshez , és segítsetek még a napokban.Előre is köszönöm:Réka

 • 2009.03.06 16:58:07soci

  Mazsola ne viccelj már! Ugye nem azt akarod hallani, hogy a szülésvideókon csak megjátsszák a nők magukat, és valójában szúnyogcsípés az egész? Figyelj, NE nézegess több videót. Minden szülés más. Van akinek jobban fáj, van akinek kevésbé, van akinek hosszabb, van akinek rövidebb. Egy dolog biztos, ha odakerülsz, meg fogsz nyugodni. Valahogy hormonálisan olyan az egész, hogy belekerülsz, és csinálod, nem félsz, hanem érzed, hogy egy folyamat zajlik benned, eredménye van, nem céltalan fájdalom. Ettől aztán elviselhető is. A kitolás, pedig ami a legfélelmetesebbnek tunik, az a legkevésbé fájdalmas része. Mindenki fél a szüléstől, de mégis végigcsináljuk többször, szóval nem olya szörnyu, mint a képeken. A vajúdó nő másképp éli meg a szülését, mint ahogy ez kívülről látszik. Szülés közben a kisbabád motivál, hogy mindjárt kinn van, mindjárt meglátod, mindjárt vége az egész hosszú kilenc hónapnak. És ez jó. Amúgy meg, megsúgom, utána jön csak a neheze a gyerekággyal, szoptatással. Hidd el, a szülés olyan pici része az egésznek!

 • 2009.03.07 15:15:39KisMazsola99

  Nagyon köszönöm a bíztatást,elég jól jött.Már kezd elmúlni a félelmem, de akkor is még kicsit izgulok.Elvégre ez az első szülésem.Itt tulajdonképpen mi fog történni?(és bocsánaz hogy ennyit kérdezek)Légyszives a tapasztalataidat és gondolataidat mond el,mert nekem ez nagyon fontos lenne.Borzasztóan félek.Mi lesz bent a szülőszobában?Mit csinálnak majd velem?Légyszi segíts még az utolsó pár napban!Előre is köszönöm:Réka

 • 2009.03.07 15:50:03soci

  Nem tudom, hol fogsz szülni. Mindenütt mások a szokások. Van, ahol van elõkészítés, azaz leborotválnak, beöntést adnak. Tõlem a kettes nõi klinikán megkérdezték, mikor volt székletem, és mikor mondtam, h aznap, nem kaptam beöntést. Vannak, akik viszont ezt kimondottan kérik, ugyanis a meleg víz, amivel csinálják, kíváló görcsoldó. Szóval azt mondják, kellemes az egész. Aztán engem borotváltak, ez megint ugye fazonfüggõ, a legtöbb nõ ma már amúgy is borotválja. Felraknak a CTG-re a szülõszobán vagy a vajúdón, aztán a hogyan továbbot majd a szülésed alakulása dönti el. Én még kikötözésrõl, ilyesmirõl nem hallottam. Általában sétálgathatsz, vagy jobb esetben mindenféle más módszert is kipróbálhatsz, labdán üldögélni, mindenféle pózt felvenni egyéb segédeszközökkel. A papírmunkát a férjem intézte, aztán hozzám jöhetett, én a kettes klinikán szültem, ott lehetett zenét hallgatni, zuhanyozni, sétálni, labdán üldögélni stb. Kevés idõt töltöttem a vajúdóban, hamar beraktak a szülõszobára. Ez egyébként a jobbik verzió, a legtöbb helyen a szülõszoba egyszemélyes. Idõnként bejön a doki vagy a szülésznõ megnézni, mennyire vagy kitágulva. Kézzel nézik, igazság szerint nem kellemes, de ez van. Általában amúgy kettesben vagytok a pároddal vagy a segítõddel. Aztán mikor eléggé kitágultál, akkor hirtelen megjelenik a doki, szülésznõ, és mindenféle cuccot vesznek elõ, nem érdemes odafigyelni. ;-) Egyszer csak ellenállhatatlan nyomási kényszer jön rád, kicsit olyan, mintha kakilnod kéne. Na, akkor jön a kitolás, nekem az már nagy megkönnyebbülés volt. Amikor jött a fájás, akkor kellett nyomni, és érdekes, nem is fájt, inkább feszített. Aztán kijön valahanyadik nyomásra a fej, majd hirtelen kiáramlik a gyerek. Onnántól fogva elvágták a fájdalmat, ott a gyerek, csak az érdekel. Pedig általában még kipucolják egy kanállal a méhedet, összevarrnak, de ezt én meg sem éreztem, mert közben már kezemben volt a baba, amúgy is az egyik fájás alatt gátmetszésnél (amit én egyáltalán nem éreztem) adnak egy érzéstelenítõt már a varráshoz. Szóval kábé ennyi. Nem egy diadalmenet, de hidd el, sok minden nem fog izgatni akkor. Kérdezz még, ha akarsz, este majd még megnézem.

 • 2009.03.08 10:28:51KisMazsola99

  Köszi a sok segítséget,nagyon jól jön.Hol érdemes szülni?Valamilyen segédeszközön, vagy csak simán ágyon?A vajúdás és a szülés külön van???Mennyi idejig tart a vajúdás és az fáj?Nagyon izgulok.A lányom már nagyon rúgdos és nagyon fáj.Úgy érzem, mintha azonnal ki akrna jönni.Éjjel nem tudok aludni tőle, ezért bemegyünk a korházba a biztonság kedvéért.Amúgy ez az utolsó hetekben természetes?Köszönöm hogy ennyi kérdésemre válaszolsz.Biztos hogy a szülés nem fáj?Edddig is nagyon sokat segítettél, köszi.És légyszi drukkolj majd a napokban.Mégegyszer köszi:Réka

 • 2009.03.08 16:43:28KisMazsola99

  Légysz siess mert reggel indulunk!

  Nagyon nagyon fáj a pocim.Ez természetes?Reggel még megnézem amit irtál.Nagyon várom a válaszokat!Izgulok!!!Úgy érzem, mindjárt megszülök!Nagyon fáj!Kipucolják a méhemet???Ez igaz?Én félek!És ha császárral szülök??El leszek altatva?Neked hány gyereked van?A te szüléseis könnyűek voltak?Köszi:Réka

 • 2009.03.08 16:55:35Heatherette

  "Biztos hogy a szülés nem fáj?"  :)

 • 2009.03.08 18:06:31barbicsek

  KisMazsola! Nyugodj meg, nem lesz semmi baj, de ha ennyire félsz, akkor esetleg kérjél fájdalomcsillapítást, és akkor a vajúdás része nem olyan fájdalmas. Tényleg nyugi, nemsokára találkozhatsz a babáddal! :) Az orvostól pedig nyugodtan kérdezz, ha valamit nem értesz, vagy nem tudsz. (vagy a szülésznőtől!)  Sok sikert!  Heatherette, légyszi' ne élcelődj mások félelmein, mikor te még azt se tudtad eldönteni, hogy fiú vagy, vagy lány... :(

 • 2009.03.08 18:22:42Heatherette

  te miről beszélsz?

 • 2009.03.08 18:42:35Brumibaby

  KisMazsola, azt akartam ideírni, hogy válaszd ki a címkefelhőből, hogy "szüléstörténet", és olvasgasd el őket, kiköp neked vagy százat. Azokból látható, hogy van ilyen is, meg olyan is, fájdalmas meg kevésbé fájdalmas, nagyon különbözően éljük meg a fájdalmat, a környezetet, a résztvevőket, van aki otthon, van, aki kórházban, van, aki vízben, van, aki epidurállal, van, aki császárral, van, aki állva, stb.  Aztán láttam, hogy már két hete is csak egy heted volt hátra, szóval valszeg ma vagy holnap már szülsz is, ilyankor már alighanem felesleges szüléstörténetekkel stresszelni magad. Próbálj pihenni, lazíts. Tiszta szívből kívánom, hogy könnyű és gyors szülésed történetét itt olvashassuk rövidesen, és hogy mielőbb örülj nagyon az egészséges pici babádnak.

 • 2009.03.08 18:51:29Meni

  OFF H. elmondjam mit gondolok? Elmondom, bar feltetelezem, hogy leszarod majd. Baromira nem ertem, hogy miert logsz itt egesz nap, miert erzel mar mar beteges kenyszert, hogy minden temahoz hozzafuzd a /szerinted/ vicces, altalaban rolad es az eletedrol szolo megjegyzesedet. Ami az esetek tobbsegeben kurvara nem segit senkinek, nincs meg csak informacio erteke sem, leven ferfi vagy, es per pillanat meg apa sem, nemhogy anya. Mindenkinek joga van hozzaszolni egy online forumhoz, de azert az nem normalis, hogy egy celkozonsegtol teljesen tavol allo valaki ejjel nappal itt logjon es beleszoljon mindenbe. Mi lenne, ha valami haszonssal foglalnad el magad, valamivel ami kozelebb all hozzad? Es nem itt gondoskodnal rola, hogy minden kurva poszt vegen a tied legyen a legtobb, leghosszabb es legOFFabb bejegyzes? Frankon nem vagom, hogy neked mi ebben a buli, de engem mar idegesit nagyon, hogy mindenhol beled botlom, de meg egy eletkepes tanacsot nem adtal itt senkinek...ON  KisMazsola, pihenj sokat, es ha eszreveszed magadon, hogy mar megint azon jar az agyad, hogy mi lesz es mennyire fog fajni, akkor egy hatarozott ALLJ vezenyszoval allitsd le magad. A baba majd dont helyetted, kijon amikor akar, es ahogy akar. Tul fogod elni, es nem fogsz beleorulni sem a fajdalomban. Az orvosok ugysem hagyjak. Minden oke lesz, mar csak azert is, mert a lanyodnak szukgsege van rad. Ezt mondogasd magadban, remelem segiteni fog...

 • 2009.03.08 19:11:40barbicsek

  OFF Meni, kb. erről van szó, ezt gondolom én is, csak az elmúlt egy hétben olyan sokat olvastam H. felemelő hozzászólásait, hogy mostanra már elég volt. Az zavar, hogy tök mindegy, mi a téma, a kismamák, anyák a hülyék, szerencsétlenek, azok, akik a társadalom számkivetettjei szerinte. Pl. miért kell egy babanaplóban leírt nehézségekre úgy reagálni, hogy általánosságban leszemetezi azokat, akik terhes, vagy kisgyerekes létükre merészelnek igénybe venni bármilyen bkv-s szolgáltatást??? Holott az a cikk nem is arról szólt. És ez csak egy. Miért kell folyamatosan észosztást olvasnom egy baba-mama blogon egy olyan embertől, aki korábban drogos volt, most épp biszex, lehet, hogy gyereke sosem lesz és ráadásként utálja az összes embert, aki egy méternél alacsonyabb és a kismamákat. Ennyi.  Kismazsolának pedig tényleg sok sikert és kitartást, hamarosan túl leszel rajta.

 • 2009.03.09 08:00:42KisMazsola99

  Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!

  Réka

 • 2009.03.09 15:13:46KisMazsola99

  Sziasztok!

  Réka férje vagyok.Megszületett a kislányunk,Mírácska.Csodálatos kis hercegnő,bár ezért Réka nagyon megszenvedett.Még a kocsiban elfolyt a magzatvize.Onnantól kezdve jöttek a fájások.Nagyon rosszul érezte magát.Mikor beértünk már rögtön vitték őt a vajúdóba.Ott szenvedett három egész órát, aztán vitték a szülőszobába.Ott aztán a kitolás az borzalmas volt.Réka már alig kapott levegőt , amikor elkezdett jönni a baba.Ő csak sikítozott, mert érzéstelenítő nélkül szült.Hallgatni is rossz volt. Ám amikor a baba felsírt ,nagy boldogsák látszott az arcán.Sokat szenvedett érte,de megérte .MEGSZÜLETETT MÍRA!!!ez volt az első mondata közvetlenül a szülés után.Nagyon jól vannak.A kishercegnő 49cm és 3023gramm.Nagyon aranyos ,sötétbarna hajú.Köszönjük mindenkinek.

 • 2009.03.09 22:32:22soci

  Sok boldogságot!! Biztos nagyon szép baba! Hát a gyors szülések intenzívek, négy óra az első szülésnél igen rövidnek és sokak által irígyeltnek számít. Nekem is ennyi volt, a másodiknál már csak kettő. Reméljük, Réka hamar túlteszi magát a szülési traumán.

 • 2009.03.11 14:49:50KisMazsola99

  Szia!

  Hát tényleg nagyon gyors volt a szülés.A kislányunk csodálatos!Rékáék még péntekig a korházban lesznek.Mostanában nemhiszem hogy sokszor tudna írni mert a szoptatás és a baba körüli elfoglaltságok nagyon sok időt vesznek igénybe.Soci köszönjük neked a sok információt a szülésről!!!(nélküled Réka nem végzett volna ilyen gyorsan,szóval mégegyszer köszönöm.)

 • 2009.03.25 14:47:23KisMazsola99

  Sziasztok!

  A kisbabánk csodálatos.De nem gondoltam volna, hogy a szülés ilyen 'nehéz'.Hát soci nekem a kitolás közel sem okozott olyan örömet mint neked.Az egyszerűen borzalmas volt.Nagyon sok ideig tartott, és a gyerek mégsem jött.Már nem volt semmi erőm és levegőt sem kaptam,de csak nem jött.Az orvos csinált ott valamit, onnan már könnyebb volt az egész.A lányom már csak úgy csusszant kifelé.Mikor megszületett én úgy éreztem hogy csak ő meg én vagyunk a világon, és ez nagyon jó volt.Bár nekem az a 4 óra a szülésnél kicsit soknak tűnt,olyan volt, mintha egy egész nap lett volna.Az első szoptatás csodálatos volt.Nagyon szép a kislányunk, Mírácska, és szeretnénk neki majd egy kistestvért.Mikor lehet ilyenkor újra gyereket szülni?Köszönöm mindenkinek a sok segítséget!!!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta