SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: a kismama hízni kezd

2007. május 31., csütörtök 12:49

Bármennyire jó dolog terhesnek lenni, hamar elérkezik az a pont, mikor a terhes nő elkezdi magát bálnának érezni, és emiatt néha rossz kedve is lesz. Velem legalábbis ez volt, mert kint az utcán, az emberek között járkálva nem terhes vagyok, hanem egy megnövekedett űrtérfogattal és átmérővel rendelkező, gyarapodásnak indult bébi-bálna. És hogy nem én vagyok valamiféle elviselhetetlen hisztérika, azt a szakirodalom is alátámasztja, mely szerint a terhes nő teste sokkal gyorsabban változik, mint azt lelkileg követni tudná, így ezt gyorsan meg is lobogtattam gyerekem apja előtt.


Hiába dicsérnek, hogy jól nézek ki, tudom, hogy csak kedvességből mondják, hiszen a tükörben látom, hogy a terhes nőnek nemcsak a hasa, de a feneke is növekedni kezd. Régi nadrágjaimat egy kismama övvel esetleg még tudnám hordani, a fenekemen azonban igen hamar feszülni kezdett minden, amitől kényelmetlen lett az üldögélés.Később pedig a járás is, azt vettem ugyanis észre, hogy egyszercsak járás közben összeér a combom, és így, a hatodik hónap elejére már fel is vettem a kismamákra annyira jellemző billegő-pingvin járást, hiszen hogyan is tudnék normálisan menni, ha egyszer összeér felül a combom! Kedves terhes barátnőmnek egyébként ugyanez a problémája, így gyakran mutatkozunk együtt, hogy erősítsük egymást lelkileg.

Mindezek után következett nálam az, ami a legtöbb terhes nőnél az első, elkezdtek megnőni a melleim. Sokan ezt tartják a terhesség legfantasztikusabb mellékhatásának, de hogy miért, azt egyelőre nem értem. Nem tudom mi a jó abban, hogy az embernek vastagon kirajzolódnak az erei és három hetente új melltartót kell vennie, míg egyszer csak el nem jut addig a méretig, amikor már csak a terhes melltartók jönnek rá. Ez utóbbi nyáron különösen kellemes viselet, a terhes melltartókat ugyanis többnyire vastag anyagból készítik, hogy jól tartsanak, emellett a szabásuk sem túl szellős, elöl szinte a terhes nő nyakát is eltakarják, a hátpántjuk pedig jó széles. Nincs még egy ruhadarab, ami ennyit elrejtene a női testből, a legutóbb próbált darab fölé például maximum garbót tudtam volna felvenni.

És én ugye még csak a testi változások elején tartok, még nem is olyan nagy a hasam, nem vizesedik a bokám, és nincsenek visszereim. A természet azonban most is ügyesen dolgozott. A terhesség éppen azon fázisában, amikor a várandós asszony depresszióba zuhanna egyre növekvő súlygyarapodása miatt, egyszer csak valaki elkezdi rugdosni belülről, és ez annyira leköti, hogy nem érdeklik már annyira a bálnák.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.02 22:51:56méregzsák

  kovvacs: most kissé nekem is erősnek tűnsz... amivel semmi baj, csak szerintem a testünk változásainak nehéz elfogadása és a "terhes vagyok, ezért szétzabálom az agyam" között van némi különbség... és ha jól emlékszem, pont Te írtad múltkorjában, hogy idegességedben tiramisut nyomattál... szóval ez-az Neked is belefér.

  És lehet, hogy nem hiszed, de valóban vannak olyanok, akiknek lassabb az anyagcseréjük, ezért sokkal nehezebben fogynak le, illetve gyorsabban híznak. Ez van. Én most akkora vagyok, mint még soha, de speciel ez engem rohadtul nem érdekel... Nem zabálok, nem koplalok, sztem 15 kilón belül maradok - és ez nekem elég is. Mindenki más elmehet a sunyiba.

  (a:a vagyok, álnéven :-)))

 • 2007.06.02 23:06:31kovvacs

  B-,

  a génjeimnek köszönhetően ha úgy eszem, ahogy szoktam, niss-nass egy picurkát, heti 1 kilót hízom.

  A génjeimnek köszönhetően ha számolom az idióta szémhidrátot és napi 180g-nál nem eszem többet, akkor meg fél kilót hízom.  Ennyit a magas lóról a génjeimnek köszönhetően.

 • 2007.06.02 23:08:18kovvacs

  És igen, múltkor nyomattam egy tiramisut.

 • 2007.06.02 23:09:12kovvacs

  És ebből kiszállok, mert vszínűleg nem azért vagyok dühös, ami miatt hiszem, hogy dühös vagyok.  Ha valakit megbántottam, bocsánatot kérek.

 • 2007.06.02 23:13:00méregzsák

  Engem nem bántottál meg, csak kategorikusabbank tűntél a szokottnál. De lehet, hogy ma én vagyok kekecebb a szokottnál :-)))

 • 2007.06.02 23:17:20kovvacs

  Nem,

  a:a,  a helyzet az, hogy egy agresszív állat voltam tök fölöslegesen.  És ha mondatról mondatra végigvesszük mindazt, amit írtam, hát nagyon hamar kiderül, hogy van benne hülyeség és igazságtalanság szép számmal.  És ez most nem azt jelenti, hogy nem vállalom a véleményemet. (Emléxem, amikor első terhességem alatt hoztam egy zsák virághagymát a boltból, és zokogva közöltem a férjemmel, hogy ha már nem ihatok bivalyerős kávét, nem ihatok meg egy whiskyt, nem gyújhatok rá és nem ehetek meg egy normális szelet cukrászsütit, legalább hadd ültessek néhány virágot.) Csak nem szabadna magamat és a magam problémáit összekeverni másokéval.  Szóval balfék voltam.

  Pedig amúgy mindig igazam van. • 2007.06.02 23:18:35Anyatünde

  Hááát, épp most akartam kérdezni, hogy: mivvan kovvacs? Zivatarcella a falu fölött? ;-)) mert nem ismerek Rád a legutóbbi hozzászólásaidból.  Ollyan csoda-csokitortát sütöttem a kislányom bulijára, hogy az csak na. Bele se gondolok, hány kalória volt egy szelet...

  Tényleg, van valaki, aki megállja, hogy sütisütés közben ne kóstolgasson???

 • 2007.06.02 23:19:47Anyatünde

  Jól van no. Slow down, relax mindenki...

 • 2007.06.02 23:20:00méregzsák

  Igen, asszem, amúgy mindig igazad van :-)))  Jó éjt mindenkinek!!! (S álmotokban fogyjatok egy kicsit...)

 • 2007.06.02 23:31:14kovvacs

  Biztos a terhesség... meg a hormonok :P

 • 2007.06.02 23:41:29Tori

  kovvacs, azt (is) nagyon szerettem a terhességben, hogy életemben először mindenkivel őszinte lehettem, és a végén szimplán elsírtam magam. Mindenki betudta a hormonoknak. :D Pedig aki kicsit ismer, tudja, hogy bárhol, bármikor képes vagyok csettintésre sírni, igazi könnyekkel. Ez egyfajta tehetség. :D Egyébként meg szerintem igazad van.

 • 2007.06.02 23:52:42kovvacs

  Tori, én nem nyitok itt káposztalepkének újabb topikot a témában, de mink ilyenekben jók vagyunk:P (sírás)

 • 2007.06.04 13:51:20másutt

  kovvacs:

  TUTI IGAZAD van melltarto ugyben! En felmentem 80 D-rol 85 G/H-ra a 7./8. hetre!

  (Ennek 4 honapja es azota semmi valtozas)

  Soha nem talaltam volna melltartot az Intimissimi-ben vagy a sarki boltban. Elmentem egy tisztesseges helyre, ahol megmert egy szakember es megrendelte a megfelele meretet. Ki sem birtam volna anelkul.  A mellmeret valtozas dolog meg abszolut egy embere valogatja tema, ugyanugy, mint minden mas terhessegi dolog. Aki egesz eleteben nagyobb mellekre vagyott, az orul es vigyorog es buszken hordja a derekig kivagott kismama ruhakat, aki meg 18 eves kora ota melltartoban alszik, mert kulonben kenyelmetlen, es csak almodik egy pant nelkuli estelyirol, az valszinuleg nem orul annyira, sot, esetleg azon bosszankodik, hogy miert olyan kivagott es mellmutogatos minden terhes ruha!  En elfogadom, mert a cel szent, Draga Parom meg a mennyorszagban van tole, ugyhogy amig gyermekek szoptatasara van, addig nagyon jo, de amint bezarom a tej-bar-at vegleg, valszinuleg lekicsinyittetem, na.

 • 2007.06.04 14:30:07kaposztalepke

  kovvacs: :D nem nagyon jártam erre, remélem azóta kicsit jobb a hangulatod...

  hmm...én ide csak jobb passzban jövök, amikor ülök a sarokban bőgve, akkor a fórumról is úgy gondolom, hogy tökfelesleges, és mindenki k*ja be, úgyhogy asszem összeomlós/kiborulós hozzászólásom nem lesz, marad az okoskodás kategória nekem:)  de a nyivákolás megy, úgyhogy nekem nem volt cicim terhesség előtt, közben sem változott érdemileg, szopik alatt is csak minimálisan, ellenben jó lógós lett, előre pánikolok, hogy mi lesz még akkor, ha a tervezett 15kg-t is leadom majd szopik után:( na..hadd sajnáltassam már magam, és hadd irigyeljem azt, akinek az a baja, hogy túl nagy:))))))

 • 2007.06.04 15:56:56Sólyomszem

  kovvacs: neked is igazad van, meg annak is, aki a "kövéreket" védi. Van, hogy vki elhagyja magát és önsajnálatában még többet zabál, aztán van, akinek úgy megváltozik az anyagcseréje a terhességtől, hogy ha ránéz egy salátalevélre, két kilót hízik. Ismerek olyat, aki a második gyerek után hízott el menthetetlenül és leadhatatlanul, az elsőt nádszálkarcsún hordta ki (ezért is féltem kicsit a harmadit terhességtől, eddig úgy tűnik, ok nélkül). De tényleg nem árt minimum odafigyelni, már csak eü-leg sem.  Még valami: annyi szuper és szívemhez közel álló hsz-dat olvastam az elmúlt fél évben, hogy sztem belefér pár kevésbé PC vélemény :)))

 • 2007.06.04 16:25:09eszter

  kovvacs, alapvetően én is egyetértek, csak én meg azért nem mernék ilyeneket írni, mert nálam alkati dolog - cicivel ua a helyzet mint Nálad.  Csak mondjuk vannak olyan emberek, akik nem tesznek ugyan annyit érte, de nem is nyivákolnak: ez van, és akkor mi van? Na az ilyen emberek is teljesen jó fejek! Kicsattannak husosan is a jókedvtől, bájosak, kedvesek, ráadásul én (meg tudom, hogy a pasiaik is) szépnek látják őket.  Szóval úgy értek vele egyet, hogy tegyen meg mindent, ha zavarja, ha pedig orvosilag indokolt (lassú anyagcere, hormonális, stb), akkor tegyen meg mindent azért, hogy elfogadja magát.  Egyik legszebb osztálytársam, akire buknak egyébként a pasik, mindig is 80 kg körül volt.

 • 2007.06.04 16:34:54Alvomacko

  Nézzük a másik oldalt: mi lenne, ha soványakat próbálnák egy kis hízásra ösztönözni? Az menne nekik?

  Tudom, hogy a soványság még mindig jobb, mint a kövérség, de biztos lehetne okokat találni, amiért nem jó túl soványnak lenni. És van kóros soványság. Nekik meg az egyik napról másikra meggyógyulás?

 • 2007.06.04 16:42:21másutt

  szerintem elmentunk rossz iranyba (mas iranyba)...  ez itt fenn arrol szol, amit sok kismama atel.. az az, hogy a teste felett minden kontroljat elvesziti es egyre hatalmasabb lesz.  ami tenyleg bazi felelmetes es en is most elem at.  NE izeljunk itt szerintem azzal, hogy melyik NEM TERHES bo hagyja el magat avagy ki vonzo 80 kg-osan, meg hogy hizzanak-e a sovanyok.  visszaterve a temara:  amikor kb. tizedszer mondtam Edes Paromnak, hogy balnanak erzem magam, azt valaszolta, hogy neki en akkor is egy kardszarnyu delfin vagyok, a kicsinyevel, nem balna.

  ezzel boldogan egyet is ertettem es ebben maradtunk. :-)

 • 2007.06.04 16:46:08Mother Mary

  igen :-)

  és mintha senki sem olvasta volna a végét: mert a végén már nem érdekelnek a bálnák :-)

 • 2007.06.04 16:59:54másutt

  nekem most kezdett el ezerrel noni a hasam.

  (22. het)

  de szinte percrol percre.  eddig aszittem megmarad a fokozatos kicsi novekedes. aranyos kis pup... HAHAHA...de nem.  hogyismondjam, az egesz leirhatatlanul panikszeruen hatott ram.

  ez a 'hetfon meg nem tudom mi megy majd ram a hetvegen' erzes nem semmi.

  (plane akkor, amikor az ember kicsit control-freak volt mindig a testevel kapcsolatban)

  En aszittem 8. honaposan leszek ekkora!  (Vajon MINDEN terhes no titokban azt remeli, hogy o majd az 'alig latszott rajta a terhesseg' es a 'szokasos farmerem volt rajtam vegig' kategoriaba tartozik majd, es nem a 90%-ba, aki ugy nez ki a vegere, mint egy TOJAS 2 ?)  a balnakra visszaterve... ;-) az EGYETLEN hely, ahol a reginek erzem magam, az a viz. minden nap EGY ORAT uszom. virgonc vagyok es gyors es vidam a viz alatt es megtelek endorphin-nal es olyan boldog vagyok, hogy na.  most visszaemlekeztem ra, hogy a sovany macskam mekkora lett a terhessege vegere, es nem erdekel az egesz. megyek uszni.

  HAJRA VIZIEMLOSOK. HAJRA KARDSZARNYUI DELFIN! • 2007.06.04 17:00:39Alvomacko

  Nagyon-nagyon OFF:

  Az EBF-hez benyújtottam panaszt még márciusban kovvacs javaslatára. (A körzeti orvosnál egyszerre több beteget is behívnak a rendelőbe - tömören ennyi).

  Most kaptam egy mailt, hogy a panaszt jogosnak tartották és pénzbírsággal sújtották az intézményt.

  "XY háziorvos a beteg ellátás során megsértette a betegek orvosi titoktartásához való jogát."  Nem azt mondom, hogy most ugrálok örömömben, de azért némi örömöt érzek, hogy mégis van igazságszolgáltatás ebben az országban.  ON

 • 2007.06.04 17:00:48másutt

  az "egy tojas 2 labon totyog a szuloszobaba" akart lenni... csak elkuldte magat.

 • 2007.06.04 17:04:21másutt

  Asztamindensegit, Alvomacko, MICSODA REMENYSUGAR! Remelem ez sokaknak segit.

  Es abban is, hogy az emberek tegyenek valamit ha bajuk van, ne neman turjenek.

  Egyes helyeken ezert perelni lehetne....

 • 2007.06.04 17:18:24mizseiszilvi

  Alvómackó! Az offodhoz:

  Ilyenben nekem is volt részem tinikoromban. Már nem is él az az orvos, akinél ez volt a rendszer, hogy egy csoport nő, egy csoport férfi -nem ám egyesével. Borzasztóan megalázónak éreztem!! (Aztán más miatt családilag másik orvoshoz kerültünk, és végre nem további 6-7 ember előtt kellett elregélnem, hogy éppen mien egészségügyi probléma miatt kerestem fel az orvosomat.) Nem gondoltam volna, hogy ilyen még manapság is előfordul!! :((

 • 2007.06.04 18:53:22marcangoló

  Mizseiszilvi, off: nem értünk tegnap oda a néptáncra. :-( Remélem, ügyes volt az anyukád! :-)

 • 2007.06.04 19:23:44mizseiszilvi

  Marcangoló! off:

  Mi se... :)) majdnem 7 óra volt mire kiértünk, de hát pont akkor van kajaidő a kisasszonynak, az meg mindennél fontosabb. Székelyföldi táncokat adtak elő, echte ruhában (Udvarhelyről hozták nekik, ott varrták méretre).

  Nem véletlenül narancssárga ujjatlan felső volt rajtad?

 • 2007.06.04 20:28:38Pillangom

  Engem már most is Kispocaknak hív a párom, pedig nem is várunk még babát. :)

 • 2007.06.04 21:40:19kovvacs

  Lányok:  Még egyszer:

  BOCSÁNATOT KÉREK egész komolyan mindenkitől.  Más hízik meg,

  én meg agresszív leszek mint ááááálat

  a terhességi hormonoktól.

  Tökugyanaz: elvesztettem a kontrollt :P  És tényleg bocs.

 • 2007.06.04 21:42:32Alvomacko

  kovvacs: mi nagyon szeretünk téged! :-)

 • 2007.06.05 13:07:58marcangoló

  Mizseiszilvi, nem, de nem is voltunk kint sajnos, mert jött a sógornőm. :-(

  Kovvacs, hagyd már! :-)

 • 2007.06.05 13:35:20mizseiszilvi

  pedig már azt hittem, te vagy az... na mindegy..  Kowacs! Ha ez téged megnyugtat, akkor elmondom, hogy belőlem a szülés után sem tűnt el a terhességem alatt beszerzett agresszivitás. Agresszív kismalac rulez! :))

 • 2007.06.05 13:50:46Sólyomszem

  Alvomacko off: én nem helyből megbüntetném őket, hanem először tanácsot adnék nekik, hogyan lehetne egy használható rendszert kialakítani. Aztán visszanéznék (fedett ügynök :) egy hónap múlva, és ha nem javult meg a helyzet, AKKOR büntetnék. Kérdés, hogy ez a bünti megteszi-e a hatását, vagy csak a pénzük lett kevesebb? Ui. ha a vezetőség eddig hagyta ezt az elképesztő rendszert, akkor nem biztos, hogy a bírságtól eléggé megjön az eszük. Hm?

 • 2007.06.05 14:01:18kovvacs

  Sólyomszem,  na ez az a helyzet, amikor NINCS mit tanácsot osztani szerintem, mert egy tízéves gyerek is tudná MAGÁTÓL, hogy az nem működik, amit művelnek.  Emlékeim szerint ez a következő módon zajlott a rendelés:

  1, nem voltak hajnaldóak időpontot adni (kötelező a törvény szerint, ha kéred)

  2, mikor bejutottál a tökhosszú órás sorok után, megkérdezte a doki, mi a bajod, végigmondtad, erre üveges tekintettel a fejedre bámulva szólt az asszizstensnek, hogy hívjon be egy gyógyszerfelíróst,

  bejött Józsi bácsi "ááá, maga az Józsi bácsi, mit is írunk? Hú de csúnyán teccik köhögni"

  majd visszafordul hozzád a doki:

  "mi is a maga baja?!"

  Na nem, EHHEZ nem kell tanácsadó.

 • 2007.06.05 14:02:15Alvomacko

  Sólyomszem: én is ettől félek, hogy kicsengetik a bírságot és ott folytatják, ahol abbahagyták. Merhogy azzal a biztos és boldog tudattal élnek, hogy most egy ideig nem cseszegetik őket.  De megyek én még máskor is arra. E-mailt írni meg nem nagy ügy. :-D

 • 2007.06.05 14:31:48Sólyomszem

  Alvomacko: asszem ez az egyik vesszőparipám: fogyasztói és állampolgári tudatosság. Csak bazi sok idő és energia kell hozzá. Az meg kinek van? Úgyhogy én is csak akkor lépek, ha elszakad a cérna. Na ez ilyen esetnek tűnik...

  kovvacs: ezek nagyon durva dolgok, nem gondoltam, hogy manapság még van, ahol ilyet megengednek maguknak.

 • 2007.06.08 23:11:18kovvacs

  Kajaszámításhoz:  www.kcal.hu/kcal.php

  180g szénhidrát/nap ajánlott diéta terheseknek. Ha nem tartod be, akkor is érdemes kb a duplájában maximalizálni a szénhidrátbevitelt.

  Ha nincs kedved számolgatni, akkor tapasztalatként mondom:

  - sok zöldség

  - gyümölcs helyett is inkább zöldség

  - szárnyas husik főzve-sütve bárhogyan

  - meg sovány felvágottak, pl. pulykasonka, ami van annyira tisztán husi, hogy látszik rajta (és nem az adalékanyagokból van meg a súlya)

  - sok tej, kefír, natúr joghurt, mozarella, trappista sajt

  - Vasa, korpovit keksz kis mennyiségben

  - napi egy kocka csoki vagy egy darab túrórudi bele szokott férni

  - ivás: sok víz, ásványvíz, gyümölcstea cukor nélkül, borsmenta tea cukor nélkül (mellesleg jó a gyomorsavra is), ellenben max 2-3 dl gyümölcslé, abból is inkább csak 100%-os

  - naponta max egy alkalommal lehet:

  vagy egy közepes tál tészta

  vagy 1 nagy illetve két kicsi szelet kenyér

  vagy egy köretnyi krumpli

  vagy egy köretnyi tészta,

  A fentiekből csak az egyik dobható be egy adott napon!

  - nincs süti, keksz, müzli, müzliszelet, zabpehely, cukor, méz, édes tejtermék, szénsavas üdítő, gyümölcsital, péksütemény

  - banánból és ananászból nagyon kevés fér bele a napi adagba, de a gyümölcsökkel amúgy is vigyázni érdemes mennyiségileg • 2007.06.09 01:53:14másutt

  En nemtom, nekem azt mondta a tanacsadom, hogy gyumolcsbol ami belefer, csupa szezonalis, bio, friss gyumolcs, es eszem is oket ezerrel, naponta tobbszor... es kivaloan erzem magam.

  A banan es egyeb 'exotikus' gyumolcsok ugysem erdekeltek soha.

  Minden gyumolcs amit eszem az az orszagbol valo es friss.

 • 2007.06.09 08:23:41marcangoló

  Kovvacs, nekem is adott a dokim egy táblázatot, amivben pl, tiltott volt a szőlő, banán. Aztán a diabetológus meg mondta, hogy azért ez nem ennyire szigorúan megy. Simán meg lehet enni egy fürt szőlőt pl. uzsonnára. Csak számítani kell rá, hogy nagyon gyorsan felemeli a vércukorszintet.

 • 2007.06.09 10:04:25kovvacs

  marcangoló - valójában semmit se tilos. Egy kocka sütit is meg lehet enni. Csak akkor arra kell figyelni, hogy akkor aznap más direkt szénhidrátforrás ne legyen. És igaz: szőlőből is meg lehet enni egy fürtöt. Legutóbb, mikor banánt ettem, olyasmi jött ki nekem, hogy kb egy fél banán fért bele az összképbe.  Különben meg van abban valami, hogy nem az a baj általában, hogy mindent eszünk - jó is ez így - hanem a mértékletesség hiányzik belőlünk. Pl. simán lehet enni egy szelet szalonnás kenyeret. Miért ne? Kb hetente egyszer egyet, és nem mindennap reggel-este alkalmanként 4-5 szeletet. Ahogy lehet enni csokit is, de a mértéke az egy kocka. Lehet inni még cukros üdítőt is, ha max 2 decit iszol. És lehetőleg azt se mindennap.

  Mérték.

  Csak hát éppen ez a nehéz benne :)

 • 2007.06.09 10:29:24Anyatünde

  Kovvacs: köszi a linket!  OK, no kenyér, no krumpli, no tészta. vagy legfeljebb valamelyik.  Az ebéd után életmentő tejeskávémat is megiszom cukor nélkül, főleg egy csipet fahéjjal a tetején.  De jaj, mi lesz az én betevő reggeli kakaómmal??? ;-))

  (Illetve tudom, ihatom, de akkor annyival kevesebb krumpli, kenyér, tészta. Vagy ugrik a napi túró rudi.)

 • 2007.06.09 10:50:31kovvacs

  Anyatünde, vszínűleg nyugodtan lehet kakaózni. Én azt gondolom erről az egészről, diétástul, hogy ha a doki nem mondja, nem kell erőltetni a 180g/nap max szénhidrátot.

  Ha figyelni akar az ember arra, hogy lehetőleg ne hízzon (túl sokat), jó, ha van egy kis konyhai mérlege, és úgy eszik két héten át, hogy _mindent_ felír: mennyit evett, mit evett. Aminek rá van írva a csomagolására, hogy mennyi szénhidrátot ÉS kalóriát tartalmaz, azt érdemes felvésni a füzetbe rögtön. Ami meg nincs, azt vagy a link alapján, vagy más netes táblázatok alapján ki lehet esténként számolni.

  Füzet alapján két hét alatt összeáll a kép a saját étkezési szokásokból. Látszik, mi az ami nagyon kiugró. Az is látszik, hogy mi az, ami kiugró _és_ nélkülözhető. Ami kugró de nagy kedvenc, az miért ne maradjon?

  Aztán meg arra is jó ez az írogatás, hogy az ember lássa, valójában mennyi szénhidrátot termel be magába. Mert lehet, hogy 600g-ot. Az jó sok. Abból van mit levenni. Egy kakaó sztem max 40g lehet, ha cukrozod rendesen.

  Az is lehet, hogy tényleg elég csak annyi, hogy kevesebb legyen valamivel a szénhidrátbevitel, pl. 600g helyett csak 400g.

  Mikor nem tudom, hogy pontosan mit-mennyit eszem, akkor nehéz reálisan megítélni, hogy mit érdemes ezen változtatni. Lehet, hogy nagyon keveset kell és már van eredménye. Pl. vacsira csak valami saláta és kaukázusi kefír, aztán kész, és már helyre is billen valami egyensúly.

  Meg azt is mondják, hogy a lassabb fogyás (terheseknél a közepes mértékű hízás) egészségesebb, mint a gyors súlyvesztés (nulla hízás).

 • 2007.06.09 12:08:55marcangoló

  Kovvacs, én azt vettem észre, hogy ha odafigyletem, hogy mit eszem, jóval kevesebb szénhidrát jött ki, mint lehetett volna (nekem csak 200 grammos volt a diéta). Mert akkor elkezdtem úgy kajálni, mint amikor fogyózom, nagyon kevés, az is teljes kiörlésű kenyér, meg sok zöldség, gyümi. Mindig ezt kéne csinálni, csak ehhez nekem koncentrálni kell.

  Most arra álltam rá, hogy délelőtt nem eszem (tudom, kéne reggelizni, de nem szeretek, és kész), és nem eszem édességet. És mit ad Isten, szépen elkezdtek lecsordogálni a kilók. Egyesével, hetente, ahogy illik. Jó, osztálytalálkozóra még nem leszek 50 kilós bombázó, de talán a következőre elérek egy normál súlyt.

 • 2007.06.09 14:11:20másutt

  Marcangolo, szerintem valasszuk el egymastol a fogyokurakat a 'terhes mama hizni kezd' tippektol.

  A 'delelott nem eszem es nem reggelizem' nem csak hogy karos egy kismamanak, a vercukor hatalmas ingadozasa miatt, de szepen hanytat is es nagyon beteg lesz az ember ha nem eszik rendszeresen. Ez nem egy jo tipp itt, plana ha a cel a lefogyasod, es nem az egeszseges sulynovekedes.

 • 2007.06.09 20:51:33Anyatünde

  Másutt: én vagyok a hunyó.

  Én kérdeztem még a topik elejetáján kovvacstól szénhidrát és kalóriabecsléssel kapcs. dolgokat, és most válaszolt. ;-))

  Várandósan egyébként időnként egészen hirtelen tudtam iszonyú éhes lenni, és szédelegtem, miegymás. Vércukorszint, gondolom, a béka feneke alatt ilyenkor. ;-))  Különösebben nem számolgattam, mennyi szénhidrátot eszem. Általában inkább zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket kívántam.

  Meg amikor kislányomat vártam, libazsíros kenyeret enyhén csípős ecetes almapaprikával, amit nem terhesen nem is szeretek különösebben. (A paprikát. A libazsír jöhet... ;-)) )

  Időnként volt dorbéz, mikor beleszorult a fejem a nutellásüvegbe, vagy nyakára hágtam 1 tábla bocicsokinak.  Végeredmény: Legnagyobbal szűk 8 kg plusz. Középső: 8.5 kg. Kicsi: 9 kg. Szüléssel lejött minden. Szoptatással felkúszott 3-4 kg, ami a 2 nagynál kb. 12-15 hós korra le is jött. Most viszont nagyon ragaszkodik hozzám. ;-))  Marcangoló, lécci ne vágj nyakon...

 • 2007.06.10 08:10:20marcangoló

  Másutt, igazad van, de Anyatünde legjobb tudomásom szerint babát vár. Ja, és istenments, hogy tippeket adjak a fogyókúrára, vagy a tehesség alatti táplálkozásra, én csak leírtam, hogy velem mi van. De majd minden ilyen előtt írok, hogy vigyázat, otthon senki se próbálja ki....

  Anyatünde, mindenkinek a maga keresztje! :-))))

 • 2007.06.10 08:55:57Anyatünde

  Marcangoló, te tudsz valamit, amit én még nem?? ;-))

  Ámen (úgy legyen), mert szeretnénk.

  A műsortól, amit csütörtök délelőtt a férjemnek leadtam, még akár lehetnék is. (Lényegileg kiszórtam minden ruhát a hálószobai ruhásszekrényből. Na jó, a vállfán lévőket már lusta voltam leszedegetni.

  Indíték: férjem panaszkodott, hogy nem találja a rövidujjú pólóit.

  Tudjátok: a terhesség... meg a hormonok...  De azóta már szép rendesen visszaraktam. Meg előszedtem a nyári holmikat is. Ez absz. rekord, mióta gyerekek vannak, erre kb. júl. közepén szokott sor kerülni.)  ÉN biztos nem próbálnám ki, amit írtál. A reggeli forró kakaó indítja be az életműködésemet. :-))

 • 2007.06.10 09:03:40marcangoló

  Anyatünde, lehet, hogy a próféta szült belőlem. :-DDDDDDDDD Mert azt akartam írni, hogy nem vár babát. :-)))))) De azért nagyon klassz, hogy örültök neki. :-DDDDDD

  Ne is próbálja ki senki, ez az én magánakcióm, nem jelentetem meg egyetlen népszerű női magazinban sem, hogy Marcangoló diétája, 5 nap alatt 20 kilót fogyhat. :-D

 • 2007.06.10 10:01:02marcangoló

  Na jó, most már abbahagyom. :-) Szólt belőlem...

 • 2007.06.10 19:46:00cseresznye

  Sztem attól nehezebb a terhesség alatti önmegtartóztatás, mert a belső/lelki indítékok is mások. Nem mindenkinél, de valakinek egészen új kihívásokkal kell szembenéznie sokszor nagyon labilis idegállapotban.

  Én pl nagy érzelmi szélsőségek közt hányódtam, ami legalább annyira megviselt, mi ntha nem "csak a hormonok miatt" történt volna. Nagyon kifárasztott, és ebbe a kimerültségbe rontottak bele a nagy fagyikívánó rohamok, amik ilyen erővel még sosem jöttek. Csoda, hogy nem volt kész önkontroll technikám? Minden új volt, a saját testi lelki reakcióim is.  Ezért lehet nehéz a kowacs féle önfegyelem sokaknak. Persze, aki ugyanolyan stabil, mint előtte, maximum éhesebb, annak könnyebb dolga van, és lehet, hogy nem érti ezt.

 • 2007.06.10 22:41:39kovvacs

  cseresznye, osztán nekem hol van önfegyelmem? :)))) Tán nem ugattam le mindenkit csúnya önfegyelemhiányban? :(((

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta