SZÜLŐSÉG

Tengerpartra autózik a család

2007. május 31., csütörtök 08:22

Ez az a hely, ahová még mi is eljuthatunk. Gyedből, gyerekkel, sőt gyerekekkel, nagymamával, barátokkal, csomó fölösleges izével a csomagtartóban. S bár manapság már egyre antitrendibb becélozni Horvátországot, határozottan állítom, hogy közel s távol az Adria a legszebb, legkékebb, legtengerebb tengerpart.


Először is, a saját verdánkkal, saját egy tonna mindenféle izénkkel rongyolhatunk le, végig autópályán. Jó, majdnem végig, mert nálunk ugye nincs még teljesen.

Mi megjártuk már az Adriát egy gyerekkel, két gyerekkel, nagymamával, sógorokkal, unokatesókkal, haverokkal. Sőt, idén is megyünk. Első kardinális kérdés az, hogy mikor is menjünk. Júniusban? Augusztusban? Esetleg főszezonban? Süvítsen a szemünkbe a Bora? Vagy feküdjünk, mint a heringek ezer turistával egy zsebkendőnyi parton? Bejátszik még a probléma körüljárásába a gyerek iskolai kezdése, zárása, a mi szabink, vizsgaidőszakunk, menstruációs ciklusunk, a tőzsde ingadozása, szóval lehet rajta filózni eleget. Mi júniusban picit fáztunk a tengerben, augusztusban pedig fáztunk a parton is, de a férjem úgy is megcáfol, mert ő nem fázott, de hát ő egy fóka. (tudja egyensúlyozni a labdát az orrával)

Első gyerekes próbálkozásunk Pulán történt, ami az Isztriai-félszigeten van. A szállás választásánál fontos volt az első évben, amikor még könnyített terepen utaztunk (értsd: egy gyerekkel voltunk), hogy apartman legyen, légkondival. Mert mi finnyás fajta vagyunk, és utálunk izzadni. És mivel nincs azért annyi zsénk, de szeretjük a szépet, meg azt, ha a nagyi nem szuszog a gyerekkel együtt a fülünkbe, ragaszkodtunk hozzá, hogy legyen legalább két háló is. A kompromisszum ezáltal az volt, hogy egy picinykét messze kerültünk a parttól.

Konkrétan gyalog megközelíthetetlen volt a strand. S mivel a gyerek még aludt délutánonként, vidáman hurcolkodtunk ki-be naponta kétszer a partról. Ebből tanulván tavaly, amikor már két másfél méter alattival indultunk neki, olyan szállást választottunk, ahol a part gyalog maximum 5 perc. Így a délutáni szieszta alatt az maradt a strandon, aki akart. Ez persze általában nem én voltam.

Nézegessen tengerparti képeket!


Bár Pula nem a legizgalmasabb nyaralóváros, nagyon jól eltöltöttük az időnket. Megnéztük persze az amfiteátriumot, egy történelmi múzeumot, ettünk sok halat és az óváros nagyon szép. Strandban nem annyira erős, egy hangyatökömnyi , hirtelen mélyülő strandja van. Így mi átmentünk Medulinba, ahol viszont kisgyerekeseknek ideális strandot találtunk homokos, nagyon lassan mélyülő, széles parttal. Idén mellesleg pont ezért, ide célozzuk be magunkat.

Mindezek mellett erőssége a térségnek, hogy Rovinj elérhető távolságban van. Mi beleszerettünk. Szűk sikátoraival, öreg házaival felveszi a versenyt Velencével. S bár végül nem mertük bevállalni a szárnyashajós utat Velencébe, megfogadtuk, hogy idén megszökünk a kölköktől és kettesben áthajózunk.

Tavaly Krk-szigeten, Baskan voltunk. Ez már sokkal inkább üdülőfalunak nevezhető hely volt, ahol viszont tényleg a kényelmünkre ment minden. Étterem étterem hátán, közel minden turistának elengedhetetlen létesítménnyel. Újságos, kütyüs, strandbódés, gyorskajás minden bokorban. Viszont a strandon a helyért már kora reggel ölni kellett. Mi azt a népi játékot játszottuk, hogy a nap szerencsés flótása reggel nyolckor lement a partra a törölközőkkel, majd visszament a többiekhez. A reggelivel. Így is 3 centiről szagolhattuk a szomszéd olasz lábát. Mert hogy rengeteg az olasz, aminek a nők is és a férfiak is nagyon örülhetnek, mert hát szép egy nemzet, na.

Volt velünk ugye nagyi. De hiába léphettünk volna le minden este elhajolni, én sajnáltam volna a gyerekeket is és a mamámat is, hogy otthon dekkolnának egyedül, együtt, szóval nehezen ment volna le az a független falat a torkomon nélkülük. Ezért mindannyian betódultunk az ellátóhelyekre és együtt vettünk rész a mi kis cirkuszainkban, amikor a döbbent turisták végigkövették, hogyan teríti be a fiam tésztával az asztalt, a családot és az egész Adriát. Halkan megsúgom, hogy egy este elmentünk kettesben is, szóval azért megérte, hogy teljes családi létszámmal voltunk jelen a nyaraláson.

Vittünk bringát is, amivel egyszer ment csak apa. De jól fütyült az oda-vissza úton a tetőn, így megérte. És most jöjjenek a számok! Bár ebben én nagyon gyenge vagyok, lehet, hogy lélekben tulajdonképpen szőke, de nagy vonalakban maradt csak meg a nyaralások cash-flow-ja. Nem tehetek róla, sajnos, ha pénzről van szó, vagy ideges leszek, vagy erősen húz le az agyam lefelé és alfába kerülök. Hiába, közgazdász vagyok.

Szóval tavaly eltivornyáztunk körülbelül 300.000,- forintot tokkal-vonóval. A szállásunk két hálóval, nappalival napi 80 € volt (Pula előszezonban 40 €). Az út, két autópálya és egy híd-díjjal 100-100 kuna volt. Az éttermekben egy pizza 25 kunába, a húsos ételek 30, a halas ételek pedig 40-60 kunába kerültek. Volt fast fisch, fast kalamári is, 15 kunáért, ami nagyon ötletes és finom eleség. A fagyira sajnos nem emlékszem, de nem tűnt drágának. Tehát a fenti 300.000,- forint összköltségben öt fő szórakozása volt benne, napi egyszeri étteremmel, borokkal, napi kis elengedhetetlen kütyükkel, utazással.

Mindezeket egybevetve, persze tagadhatatlan, hogy van egy ilyen nyaralásnál élménydúsabb, izgalmasabb is. Én mégis szeretem, mert ide tuti eljutok. Kényelmes, szép és gyerekekkel azt hiszem, még néhány évig ezt merem csak bevállalni. Viszont ha nyerek a lutrin, jövőre a Pipi-szigetekre megyünk. Addig is cél, Medulin és a casa della vina,
Dovigyenyia

win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.31 08:35:53marcangoló

  Ken és Barbie :-DDDD

 • 2007.05.31 08:36:31Los Alamuszi

  Adria a legjobb!

  Sőt, annak is a horvát, és nem az olasz fele ;-)

  A sok olasz meg csak valamikor júli közepén szabadul, érdemes előtte menni!

  Mi korábban Split alá jártunk, egy olyan házba, ami közvetlen a parton volt, saját stranddal (azaz, két-három háznak volt közös strandja) Nagyon szerettük. Azóta vitorlázni járunk vissza, és semmiért nem cserélném fel, mert senkinek a lába nem lóg az arcomba ;-), és a legnagyobb hőségben is hüvösek az éjszakák. De a rohadt olaszok ott is elözönlik a marinákat, délután kettő, három után már lehetetlen helyet kapni.

  Igaz, a vitorlás kicsikkel még túl nagy kaland, de a fiam és a két barátja 10 évesen már nem csak, hogy élvezte, de be is tudták tartani a biztonság szabályokat. (csak a nagyi kapott itthon frászt)

 • 2007.05.31 08:41:39wadomama

  Tárgyi tévedés!!! PULA a Balaton-felvidéken van. :-)))

 • 2007.05.31 08:48:25Döby

  win,

  akkor mi a Pula melletti Pjescana Uvala-val jól járunk? Júniusban hideg van?

 • 2007.05.31 09:40:40thais

  A gyed összege mellett vegyük figyelembe az apa keresetét, a gyermekek számát, esetleg a családi autó hiányát. Nem igazán engedheti meg magának egy átlagos magyar család még két gyermekkel sem a horvátországi árakat, beleértve az éttermeket. Amúgy biztos nagyon szép, szívesen elmennénk mi is egyszer külföldre, de, valószínűleg, sosem engedhetjük meg magunknak ebben a földi a életben a külföldi nyaralást gyerekestül. Talán a lottó segítene, hogy eljussunk ilyen helyre is, de mi nem hiszünk benne. Így marad belföld szálloda és étterem nélkül. Ha egyszer szerencsém lesz, szeretnék eljutni őshazámba, Montenegróba. Majd ha nyugdíjas leszek, gyerekek nélkül, vonattal, faházban és szendvicsek társaságában.

 • 2007.05.31 09:46:21vickie

  sosmacko: Hű, és ti ki tudjátok mondani ezt a helyet?:) Szerintem biztos jó lesz. Júniusban még kevesen vannak, ez amúgy nem egy utolsó szempont. Hazafelé lehet röhögni a tömegen, az autóból, bár most, hogy autópálya van, talán már nincs is akkora sor. A tenger sportos lesz, de az idő tulkép. jó. nekünk 2 nap esett júniusban, egyfolytában a borát lestem. Gyerekkel végülis jobb, mint a bugyiszaggató meleg. Ahol a víz sekély, talán ott melegebb.

  Én szeretem az olaszokat, felőlem parkettában feküdhetnek a parton. Mondjuk megtöltik a helyi bodegákat, de inkább ők, mint a németek. Ja, az kimaradt, hogy aki teheti, húzzon le egész délre, mert nagyon szép és klassz. A gyerekkel viszont kár szenyázni egy napot a kocsiban, így ez csak szülős nyaralás lehet.  w.

 • 2007.05.31 09:53:30Los Alamuszi

  Nyilván van, aki a Balatonra sem jut el, logisztikai vagy anyagi gondok miatt...  De, pl. tavaly egy kolléganőm (gyerekét egyedül nevelő anya, igaz, nem GYED-en, viszont autó nélkül) kerekedett fel a lányával, és mentek le vonattal valahová Trogir fölé egy hétre.

  Nem volt egyszerű összeszednie a pénzt, spórolt rendesen, nem is engedheti meg magának minden évben, de egyszer igenis jutott neki arra, hogy lássa a tengert, még nyugdíjas kora előtt.  És, ha már nyaralás, akkor a tengerparton kilencven sok százalék, hogy az ott töltött időd jó, nyaralóidő lesz, míg a Balcsin nem egyszer jártunk úgy, hogy a befizetett egy vagy két hétből a felét a szobában kuksoltuk a poronttyal, azaz, annyi erővel, itthon is lehetettünk volna. • 2007.05.31 09:59:27Los Alamuszi

  Az autópályák nem sokat segítenek: Isztriára is, meg délre is, van két alagút, ahol egy-egy sávra szűkül a pálya, itt szombaton már hajnaltól több órás sorok vannak.

  Aki tud, menjen bármilyen nap, csak ne szombaton, és akkor Zadar alá sem egy nap az út. (viszont onnantól lefelé igazán gyönyörű a táj, és talán kicsit kevesebben is vannak, mint az Isztrián!)

  Hazafelé már nem olyan nagy a gáz az autópálya sem, mert haza már valahogy jobban eloszlik a nép, de akkor is jöbb bármilyen másik napon jönni, pár órával rövidebb az út.

  Régen azt is csináltuk, hogy aludtunk egyet Plitvice környékén, ez is segít. Mert Plitvicét tényleg látni kell, még, ha a poronty nincs is (még vagy már) az indiános korszakában, és nem fogja meg az "itt forgatták a Winnetou-s filmeket" szülői ajánlás.

 • 2007.05.31 10:01:29vickie

  thais,

  valóban, nyilván ha a gyedemből kellene élnem kizárólag, nem jutnék el a sarki buszmegállóig sem. És mondjuk két tanár ember is nehezen kalkulálja ki gyerekekkel a megélhetését is, ami nagyon nagyon szomorú, tekintve, ennek nem így kellene lennie. De hát csomó mindennek nem így kellene lennie, sok gyerek nem jut el egy strandra sem egész nyáron, csak a sarki játszóra, soknak ennivalóra is kevés van, sőt, van akinek családja sincs. Szóval vannak fokozatok.

  Mindnesetre egy adriai nyarat könnybben kikalkulál egy átlagos magyar család, mint mondjuk egy európai körutat, vagy tíz napot a Rivierán.

 • 2007.05.31 10:05:28Döby

  wickie,

  igen ki tudjuk mondani. :)

  tavaly Rabon voltunk június végén és nagyon meleg volt, remélem Isztrián sem fagyoskodunk majd. :)  Los Alamuszi,

  egy kicsit most megijesztettél mert idén csak szombaton tudunk menni.. számítsunk brutál dugóra? :(

 • 2007.05.31 10:26:58Tish

  Mi nagyon megszerettük a horvát tengerpartot:) Július első hetében keltünk útra autóval, és nagyon hamar leértünk, nem tűnt keservesnek az út. Mondjuk vittünk DVD travellert, és egész úton Barbie-filmekkel, fejhallgató alatt múlatta az időt kicsi lányom:) Gyönyörű volt a tengerpart, és egy nagyon jó szállást sikerült elsőre lefoglalnunk, szuper áron. Az emberek kedvesek és segítőkészek, nagyon kellemes emlékeink vannak:) Még mindig sokszor azon kacarászunk a lányommal, hogy a takarítónénik milyen aranyosan próbálták kimondani a tőle hallott csókolomot:)  thais, nekünk se volt túl sok pénzünk, de meglepően olcsón lehet nyaralni, ha alaposan körülnézel. Nem a reklám helye, de pl. a Neckermann-nal sikerült a 7 napos, félpanziós, 3***-os szállodás nyaralást 90.000 Ft-ból megúszni úgy, hogy benne volt a két felnőttre + egy gyerekre szóló fullos utasbiztosítás is. Ha az utazási és egyéb költségeket is hozzáadjuk, 200.000-ből kijöttünk.

  Szerintem egy balatoni nyaralás kb. 20%-kal olcsóbb, de a tenger megéri azt a kis pluszt.

 • 2007.05.31 10:30:12Los Alamuszi

  Az első gond ott szokott lenni, ahol az Isztria felé vezető, meg a délre menő autópálya szétválik.

  A következő a déli autópályán a már említett alagút (ha jól emlékszem Svety Rok) előtti egy-egy sáv.

  Az Siztria felé is egyszer csak elfogy az autópálya, de arra csak márciusban voltam, nem tudom, mi lehet ott nyáron. Az elágazásnál ők is szoktak állni, azt láttam.

  Amúgy, mi tavaly előtt voltunk utoljára Horvátországban, akkor mi sem tudtunk máskor menni, csak szombati kezdéssel. A korábbi tapasztalatok miatt már valamikor nagyon hajnalban (három, négy órakor) indultunk, és kora délelőtt értünk a szűk keresztmetszetbe. Órás sorok voltak. Egyet még kikerültünk úgy, hogy lehajtottunk a pályáról, és csalinkáztunk a hegyek közt a kicsi falukban.

  Szerintem, minél később indultok, annál nagyobb a dugó.

  Egyszer a társaság maradéka, akivel vitorlázni szoktunk, csak "normál" szombat reggel indult, és estére értek Zadarba (már akkor is megvolt az autópálya, igaz, akkor baleset is volt valahol, és bezavarták őket is a hegyekbe, tömegesen)

  A már említett hajnali indulásunkkal nekünk "csak" olyan +1-2 óra volt..

  Viszont, van kollégám, akik minden évben Adriáznak, ő esküszik, hogy soha nem futott sorba, igaz, ők gyakorlatilag még péntek éjjel (éjfél tájt) indulnak. Reggelre lent vannak, ő kinyúlik a partra aldni, a család meg strandol.

 • 2007.05.31 10:34:35dijon

  sosmacko, igen, számíthatsz. Mi két éve 6 órát álltunk Zadar fölött egy alagút előtt, mögött, ben, igaz, akkor még csak félig volt kész. Akkor még csak a kutyák voltak 120 cm alatt, de nekik is igen brutális volt.

 • 2007.05.31 10:38:08Los Alamuszi

  Ja, még egy: a sorokban nem csak az elvesztegetett idő a borzalmas, hanem, hogy, ha állsz, akkor a tűző napon gyakorlatilag a légkondis autóban is ki lehet gyulladni. De, még ennél is rosszabb, hogy az álldigálás közben mindenkire rájön a szükség. Vagy megszomjazik. Netán, szomjas ÉS pisilnie kell.

  Ezért, mindenki lehajt az első kútnál.

  Ami televan, hiszen mindenki lehajt.

  Így,a budira lehet húsz perceket várni, twistelve.(fiúk előnyben ;-)

  De, olyan is volt, hogy az extrém terheléstől megadta magát a budi, akkor maradt a mobil wc, döbbentes szagokkal, nyomokkal.  Apropó benzinkút: visszafelé is érdemes még a "parton" tankolni, ha van benzinkút (pl. a Zadarból kivezető utakon van jópár), mert az autópálya első kútjainál már megint olyan sorok vannak, és egy tankolás akár fél órát is eltarthat. Ilyenkor az ember a fejét verné a falba, hogy nem állt meg még Zadarban, a tök üres kúton. Vagy, ha bírja addig a verda, akkor Zágrábig kihúzni ;-)

 • 2007.05.31 10:47:37thais

  Köszönöm az ötletet kedves Tish, de nekem 3 gyereket kellene magammal vinni, s 200 ezer forint horribilis összeg. Mi pl. Egerben el tudunk tölteni úgy 4 napot, hogy mindez nem kerül többe 20 ezer forintnál. Nagycsaládosan levonatozunk, kollégiumban lakunk, főzök a teakonyhában és a luxust a napi fagyizás jelenti. Közben nagyon sokat kirándulunk, gombászunk, kisvonatozunk, "fürdünk" a hideg Szalajkában. (Egyszer a fiam belepottyant.) Balatonra sosem megyünk. Unalmas, drága és nem különösebben izgalmas hosszabb időszakra. Ezért meg sem tudnám mondani, mennyibe kerülne, ha netán arra tévednénk. Viszont Zemplén megye nagyon szép. Még az Őrségben nem voltunk, azt majd nemsokára megcélozzuk. Aggtelek környékét is szreteném nekik megmutatni. Nagyon sok helyen jártunk, de vannak még fehér foltok.

 • 2007.05.31 10:57:04Tish

  thais, félre ne érts, nem akartalak megbántani!

  Ha szeretitek az erdőket, mezőket, nagyon jó áron lehet vadászházakat bérelni! Szerintem a gyerkőcök is jól éreznék magukat:)

 • 2007.05.31 11:02:51regi

  Már bocsánat, de miért unalmas a Balaton?

 • 2007.05.31 11:08:40mokusmami

  Köszi win az infokat! Férjemmel már filoztunk rajta, hogy le kellene ficcenni Horvátországba, de paráink vannak (voltak) ezzel kapcsolatban. Pupák még csak 10 hónapos, nem tudtuk, mennyire szólhat a nyaralás mókáról, és mennyire a közben felmerülő problémákról és az ezzel járó gyomorgörcsről... Augusztusra betöltjük az egy évet, lehet, hogy meglátogatjuk déli szomszédainkat :).

  Barbie és Ken lubickolása tényleg kemény :)

 • 2007.05.31 11:15:52Döby

  Húha, most nagyon elkeseredtem. Azért egy 3 évessel éfjélkor indulni nagyon necces, ahogy dugóban állni is. :( Úgy terveztünk hajnali 4 körül indulnánk, talán csak odaérünk Pulához 11 körül.. Június végén még nincs szezon, legalábbis tavaly Rabon alig voltak.  Balaton nem unalmas csak lutri az időjárás miatt. Régen lehetett tudni mikor szokott jó idő lenni v. esni. Most meg már nem. És esős időben bezárva egy gyerekkel, akkor már inkább otthon. :)

 • 2007.05.31 11:24:34regi

  de legalább nincs messze és a mienk.

 • 2007.05.31 11:55:17Los Alamuszi

  Szerintem, ne tévedjünk: ez a cikk nem arról szólt, hogy mostantól mindenkinek kötelező az Adriára járnia. Vagy, nagyon vágynia rá.

  Épp tegnap beszéltem egy ismerősömmel, aki kjelentette, hogy ő utálja a vizeket, csakis a hegyek jöhetnek szóba. Én meg halak vagyok, nekem egy nyári, pláne egy hetes nyaralás nem az, víz nélkül. (Ettől még járok kirándulni a Zemplénbe is, pár hete meg Orfűn voltunk)

  A cikk csak annyit mondott, hogy egy szokásos átlagnyaraláshoz képest nem drágább.

  Megkockáztatom, még olyan szállást is találni a tengernél is, ami felvesi a versenyt egy egri kollégiummal (telepített lakókocsi, kemping, ahol NEM mos el az eső), sőt, még a kaja is megoldható, ha nem is egészségesen, ugyanolyan házi főzőcskével, mint egy itthoni nyaraláson (az élelmiszerek nagyjából annyiba kerülnek, mint itthon, és, persze az ember vihet is dolgokat).

  Az meg egyszerű matematika, hogy, mivel jóval messzebb van, az útiköltség, ami több.

  De, Egernél is lehet közelebb utazni, sőt, ezerszer elmondták, hogy lehet otthon is nyaralni, a lényeg az, hogy ne ugyanazt csinálja a család, hanem, mondjuk menjenek együtt kirándulni (BKV bérlettel a budai hegyekre, a szentendrei skanzenbe), netán egyszerűen csak társasozzanak, sétáljanak a környéken....

  Mert, hogy ne legyünk álszentek, hogy csak azt kritizáljuk, azt tartjuk sznobnak, akinek telik rá, hogy a tengernél, vagy a Balcsin nyaraljon! Vannak, akiknek elutazni sincs miből, sőt, olyat is ismerek, aki gyakorlatilag szabadságot sem kap a főnökétől...

  De, ettől még lehet írni bárkinek a saját élményéről az Adrián, ahogy volt itt már szó sok mindenről, ami akár luxus is lehet, mert nem érint mindenkit.

  Na, de olyan nincs is, ami mindenkire vonatkozik, nem?

 • 2007.05.31 12:20:11Los Alamuszi

  sosmacko!

  Recept nincs, hiszen minden gyerek más.

  Lehet, hogy,a kinél lehet operálni egy délutáni alvás kihagyásával (ha nem pörög annyira túl, hogy kezelhetetlen legyen estére)

  Az enyém egy éves kora óta nem aludt délután, tehát ez nem volt járható sosem.

  De, tavaly pl. hajnal kettőkor indultunk (valamelyik foci vb-s meccs után, és azért ekkor, mert nagyon nagy távolságot kellett megtennünk), gyerek lefeküdt, de nagyjából úgy, ahogy majd utazni fog (azaz, nem pizsiben), kettőkor keltettük, áttámogattuk a kocsiba (de, a barátnőm gyereke fel sem ébred szinte, mikor átnyalábolják az ágyából a kocsiba), ahol csináltunk neki kis fészket: párnáját, takaróját is megkapta.

  Szerintem, már az M7-esen aludt (kb. 10 perc tőlünk), és emlékeim szerint csak egyszer ébredt fel, egy ausztriai pihenőnél pisilni, tartósan meg már délelőtt, Velence táján.

  Persze, este, érkezés után aztán volt korai lefekvés, de erre nekünk is szükségünk volt, lévén, mi egyáltalán nem aludtunk előző éjjel.

 • 2007.05.31 13:10:23gyöngy1

  Amikor a lànyokkal indulunk neki a nagy autopàlya-rengetegnek akkor megprobàljuk a lànyok alvàsàt kihasznàlni.

  Amikor utoljàra Belgiumba mentünk, akkor ebéd utàn indultunk, és a délutàni alvàs màr a kocsiban volt. Aztàn délutàn megàlltunk egy osztràk pihenöben ahol volt jàtszotér, majd este 7-8 körül egy màsik pihenöben vacsizni. Vacsi utàn pizsama és iràny az éjszaka. Ekkor még a Nagyobbik is pelcsis volt, de legközelebb màr neccesebb lesz. Sajnos reggel koràn vilàgosodik és nincs sötétitö az ablakokon, tehàt 6 felé ébredeztek a lànykàk. Pihenöben àtötöltözés és reggeli. Kora délelött érkezés Bxl-be.

  A Nagyobbiknak màr tudjuk mondani és meg is érti, hogy sokat leszünk az autoban, hogy alvàs is lesz méghozzà pizsamàban, de a Kisebbiknek ez most nagyon nehéz. Egy fél éve (1 évesen) még jol birta, de màr nem. Még nem rajzol, nem olvas, 3 percenként valami ùjjal kell lefoglalni.

  Amùgy nekünk most a nyàri programunk a Balaton lesz, hétvégenként (Veszprémböl 15 perc:-))))). Ugyanis szerencsére felvettek jùli elejétöl. Igy lehet hogy jövöre telni is fog igazi nyaralàsra.

 • 2007.05.31 14:33:18iricc

  Mi tavaly az Adriát választottuk sok év után először nyaralásnak. A férjem még előző héten lement (egyem a lölkit céges vitorlázásra), én meg béreltem egy kocsit, bepakoltam a gyerekeket (akkor voltak 3 és 1,5 évesek), és levezettem az Adria közepéig (meg nem mondom milyen településig :-)) utána.

  Egy klassz kis apartmanban laktunk (napi 10ezer ft-nyi euróért), légkondi, a tenger a telek előtt hullámzott.  idén azt mondtam, hogy a franc aki megint levezet ennyit egy nyaralásért, nagyon sok pénzt a balcsin is el tudunk költeni, a gyerekeknek meg tökmind1, miben pocsolnak egész nap (sós-e az vagy sem), nekem meg tökmind1, hogy hol őszülök meg az aggodalomtól, hogy mikor veszik el a fiam.

  szóval idén balcsi, remélem az időjárás is nekünk kedvez.

  így viszont le tudjuk vinni a párom másik 2 gyerekét, is, így 4 gyerekkel, nehezített pályán nyomjuk az idei nyaralást.

 • 2007.05.31 14:40:49marcangoló

  Gyöngy, ugye te keseregtél az állás miatt! Hát akkor gratula! :-)

 • 2007.05.31 15:03:51emmacsek

  Los Alamuszi, a reggeli fél kilences hozzászólásodban emlitetted, hogy milyen jó helyre jártatok Split alá, ház saját stranddal stb. Van esetleg erről több infod? Web cim? Köszi!

 • 2007.05.31 15:10:03babesz

  Mi is találtunk tavaly egy nagyon szuper helyet Horvátországba: Zaton, igazi paradicsom a gyerekeknek. Sajnos nem ott nyaraltunk, csak egyet strandoltunk. Nem is nagyon olcsó, de ha futja rá, megéri odamenni. www.zaton.hr, magyarul is rajta van minden info.

 • 2007.05.31 15:10:44babesz

  Horvátországban :)

 • 2007.05.31 15:29:07lii

  ó. úgy kezdődik a cikk, h. "csomó fölösleges izével a csomagtartóban".

  a *minek* a csomagtartójában? :))

  (le se merem írni, mi olyan bűnösen hanyag lúzerek vagyunk, akik úgy vállaltak gyereket, h. nincs autójuk.) mondjuk pár évig úgyse mernék velük nagyobb útra kimozdulni, addigra meg hátha lesz kocsi is.  kicsit off: utazott már valaki 1 éves picivel vonaton? (ez csak jövő nyáron lesz nekünk esedékes - Balaton - de már előre izgulok, h. egyáltalán lehetséges-e ilyesmi.)

 • 2007.05.31 15:35:33Csöre

  lii, persze, 9 hónapossal is, bár nekem csak egy példány adatott az adott korosztályból. Szerintem egyébként kisebbel egyszerűbb az utazás, mert még megül anya ölében, nem törli föl a kátrányt a földről, és még a cici is bármikor érv egy kis nyugira. Ámbár biztos gyerekfüggő is ez.

 • 2007.05.31 15:41:27lii

  Csöre: köszi. (én a nyilvános ciciztetéstől egy picit tartok, pl egy vonaton, de majd letakarom vmivel a delikvenst. :) nade előbb meg kéne születniük, kissé előre ugrottam, már a jövő nyári utazást tervezem, ehh. :))

 • 2007.05.31 15:51:14Los Alamuszi

  emmacsek!

  mi itt voltunk 4x: dalmacija.net/omis/villa-pisak/

  De, utoljára négy vagy öt éve, nem tudom, mi, mennyit változhatott.

  Akkor légkondi még nem volt.

  A ház tényleg az, ami a fotón látszik, az ágyból egyenest a tengerre láttunk.

  Az egyik apartmanhoz saját grill is van (talán a D-hez, ott voltunk első évben)

  A kis strandon van árnyék, és apró kavicsos a part, a gyerek tud a víz szélén pancsizni. Persze, vigyázni kell, mert utána viszont eléggé mélyül, de látni az alját)

  Ez az utolsó ház, ráaádsul egy zsákutcában. Forgalom semmi, ha a nyaralótársak is úgy akarják, akkor tökéletes a nyugalom. (egyszer, sajnos volt egy bulizós társaság, három magyra srác, nem tudom, mit kerestek errefelé)

  A falucska nem nagy szám, egy bolt, egy zöldséges, meg vagy két étterem, tehát, szórakozási lehetőség a minimumon (ez, ugye, lehet hátrány, én élveztem), és mi anno sokat mászkáltunk: Dubrovnikban, sőt, Mostarban is voltunk egy-egy napra.

  Közel Bol, az Arany Szarv öböl,el lehet hajózni, de csak a szomszéd városkából, Omisból. (mi anno még féltünk az egész napos hajókázástól, haha, azóta meg vitorlázunk)

  Hátrány még, hogy a képen is látható szintkülönbség leküzdése, ugye lépcsőzéssel jár, sokkal. De, azért bírtuk, bár nagyon pici babát cipelni fel-le, lehet , már nehezebb.

  De, keress a dalmacija.net-en, én anno ezt is ott találtam!

 • 2007.06.01 09:52:43Katalma

  thais: Mi ]gy jutottunk el a tengerpartra anno (5 gyerek, vacak fizetés), hogy hosszú ideig gyűjtöttünk egy bizonyos pénzérét (100-ast?). Szüleimnek ez fontos volt, hogy mi is lássuk a tengert... Aztán, mikor már rengeteg 100-as volt, pont elég a nyaralásra, akkor elmentünk a görög tengerre...

 • 2007.06.01 10:00:11mókusfácán

  Hali

  Mi is Adria, de olasz olad, Lido di Volano- kis falu,csak olaszokkal, min.túrita.

  Apartman, rájöttünk az évek alatt,hogy mi nem eszünk annyit,hogy megérje a pél vagy teljes panzió!

  Indulás: vacsi után, 9kor!Remélem gyerek végigalussza! Így kikerüljük a szombati váltásos csúcsforgalamt, bár mi Ausztrián keresztül megyünk, de így is sikerült 2 éve Velencétől délre bedugulni!

  Balicsi unalmas: mert drága, semmi plusz, araszolhatsz A-ból B-be egy kétsévos úton!Harossz idő van, mindegy hol vagy!

 • 2007.06.01 10:04:32eszter

  A Balcsi mégis kell, nem bírnék ki nyarat nélküle. Mind igaz, amit írtál kíra, de valahogy nekem az egy édes elmerülés.

 • 2007.06.01 10:08:19eszter

  most néztem végig a képeket. Ken és Barbie nagggyon király. mi is csinálunk ilyen képet! (nálunk van egy én régi barbie-m, és nagyon szerettek volna a lányok fiút is, de elképedtünk, amikor megláttuk, hogy mennyit kéne kiadnunk az elveinkkel totál ellenkező Kenért, viszont! Kurt a Tescoban csak 990.-, de mi csak Baszós Dzsoninak hívjuk) Lefotózom majd B.Dzs.-t és Barbie-t, csak jussak el oda!

 • 2007.06.01 14:19:44emmacsek

  Los Alamuszi, és Babesz, köszönöm az infokat!

 • 2007.06.01 14:38:55Tish

  kira, ha reálisnak találjuk a fél panzióért az árat, akkor kifizetjük, mert ahogy a férjem mondja, nem azért megyünk nyaralni, hogy ott is "dolgozzunk". A teljes panziót, vagy AI-t nem válasszuk, mert nem vagyunk tengerparton csücsülősek, gyakran túrázunk. Így nem éri meg nekünk, és legalább az összes helyi specialitást végigkóstoljuk az éttermekben:)

 • 2007.06.01 15:08:03Tish

  Már alig várom a jövő hetet, megnézzük milyen a görög tengerpart élőben...:)

 • 2007.06.01 22:56:31anyaallat

  szerintetek mikor érdemes elindulni horvátországba a kicsinnyel? 7 hónapos. Már úgy értem,hogy hány órakor? mi arra gondoltunk,hogy este 9-10 felé, és akkor alszik a kocsiban. van vkinek ilyen tapasztalata?

 • 2007.06.02 08:19:56Alvomacko

  anyaallat: az jól hangzik, már ha ti bírtok éjszaka fent lenni.

  Mi tavaly voltunk Trogirban. Reggel 8-felé indultunk és este 6-ra érkeztünk le. Szép hosszú út volt és nem is volt nagyon bedugulva.  Mikor fekszik le a kicsi? Én lehet, hogy akkorra időzíteném inkább az alvást. Mert akkor nem ébred fel az indulás miatt és egy kis nézelődés után biztos elalszik majd. Esetleg a délutáni alvást is le lehetne rövidíteni vagy netán kihagyni.

 • 2007.06.02 08:26:37Alvomacko

  Mi legtöbbször nem kérünk ellátást, mert a reggelit mindig megoldjuk a helyi kisboltokból, vacsira meg jó helyi specialitásokat enni.

  Ez ugyanúgy igaz Magyarországra is, mert mi szinte csak itthon nyaralunk (tavaly voltunk Horváto-ban 4 napot).

  Egy egész házat szoktunk bérelni valami isten hátamögötti helyen és onnan megyünk kirándulni mindenfelé. Nagyon szeretjük az ilyenfajta nyaralást. Ha akarunk, akár otthon is maradhatunk és ha úgy tartja kedvünk, akkor akár én is összeütök valami egyszerű vacsit.

  Amúgy a ház sokkal olcsóbb, mint szállodába menni és semmivel sem kényelmetlenebb. Meg azért is jó, mert ott egyedül vagyunk, nem kell hallgatni mások zsivalygását. A falubeli gyerekek meg úgyis megtalálják a mieinket, tehát még társaság is akad.

  Tavaly a lányok a faluházba jártak esténként netezni, meg számítógépes játékot játszani a helyi gyerekekkel. Utána meg bandáztak egy kicsit. Mi meg addig söröztünk a teraszon. :-)

 • 2007.06.05 22:40:33anyaallat

  most elbizonytalanodtam. ma kocsival jöttünk vidékről, direkt úgy hogy az esti alvásra essen. Nagyon felzaklatta a kicsinyt, alig bírt elaludni az ágyacskája nélkül. lehet hogy , mésig hajnalban kéne indulni? Alvomackó: Trogir hány km-re volt?

 • 2007.06.08 13:46:52manci

  Tudtok olyan helyet, ahol sátrat, gázfőzőt lehetne kölcsönözni? Ki szeretnénk próbálni a kempigezést így kisgyerekkel, de nem invesztálnánk be nagyobb összeget, mert mi van, ha nagyon nem jön be?

 • 2007.06.10 01:31:46mutans  Mi tavaly egy négyésfélévessel keltünk útra Mali losinjba . Egy barátunk adta atippet. csupán 4 napot voltunk, de tenger volt, olcsó volt, és jó.

  Vonattal mentünk, meglepően olcsó volt a jegy 15 ezer huf alatt volt a retúr ( az ottani mávval van valami megállapodás vmi nyári kedvezmény állítólag ezért olcsó), a vonat kultúrált , tudtunk rajta kicsit mozogni sétálgatni, nem kellett megállni wc.kaja szünetre, este indultunk, így végigaludta az utat a kora reggeli érkezésig rijekába, onnan tovább Mali Losinj, kemping a tengerparton, nagyon szép helyen. elegendő és tiszta fürdőkkel, wc-vel. Elég lazára vettük, nem nagyon szerveztünk semmit előre, azonkívül, hogy előre megváltottuk a vonatjegyet, és kinyomtattuk a Rijeka-Mali Losinj menetrendeket, és a kempingeket. Nem vittünk sok holmit, reggeli a közértből, isteni péksütik vannak, gyümölcs a szenzációs piacról, ebéd-vacsi étteremben, büfében,+ egy-két elengedhetetlen dolog vásárlása :) mindez kijött kb. 60 ezerből, augusztus közepén, utószezonban. Két kellemetlen dolog adódott: az egyik, hogy rejtélyes okokból egy helyjegyet kétszer is eladnak, de ez megoldódott. A másik: kiderült, hogy sátras kalandra vágyó gyermekünk nem bírja a sátrazást (nem bánom, én is csak miatta vállaltam be, de minden mást imádott.

  Ha valakit érdekel infok a kempingről:

  www.camp-cikat.com/eng/index.php?k=cikat&s=plan_kampa

  Infok a szigetről,stb.

  www.island-losinj.com • 2007.07.03 13:40:34marcangoló

  Jányok, úgy néz ki, ugrott az évi rendes Tamási nyaralás, és kéne helyette egy kiadó ház a Balatonon. Nem tudtok esetleg valami olyasmit a déli parton, ahol két gyerekkel jól ellennénk négyen felnőttek? Nincs semmi extra igény gyerekügyileg, csak annyi kikötés lenne, hogy valami vállaható áron legyen....

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta