Nem elég az akaraterő a leszokáshoz

Évente 28 ezren halnak meg Magyarországon dohányzás okozta betegségben, közülük 2300 passzív dohányos, akit más cigarettafüstje öl meg.

Köztudott, hogy a dohányzás káros a terhes nőnek és magzatának is. Azt azonban sokan nem veszik figyelembe, hogy a gyerekek passzív dohányzása is károsíthatja egészségüket: kutatások szerint összefüggésben áll a bölcsőhalállal, valamint a dohányfüst növeli a gyerekek megfázásra való hajlamát.


A dohányzás betegség. A dohányosok többsége szívesen megszabadulna a cigarettától, de nem tud. Minden második dohányos évente megpróbálja letenni a cigarettát. Amennyiben a dohányos semmilyen segítséget nem vesz igénybe, mindössze minden harmincadik leszokási kísérlet sikeres, áll a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány közleményében.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság „Együtt a dohányzás ellen!” címmel 2007-et a dohányzás elleni küzdelem évének nyilvánította. Az ország valamennyi tüdőgondozójában dolgozik olyan szakorvos, aki elvégezte a leszokást segítő akkreditált tanfolyamot, és ki tudja választani a dohányos számára leghatékonyabbnak tartható gyógyszert és módszert.

Ma már olyan minden eddiginél hatékonyabb nikotinmentes tabletták állnak a rendelkezésünkre, amelyek orvosi utasítás mellett biztonsággal alkalmazhatók, és megsokszorozzák a leszokás esélyét. A leghatékonyabbnak tartott gyógyszerek vényre kaphatók, és a szakszerű orvosi tanáccsal hatékonyságuk még tovább növelhető. A leszokni vágyó dohányos a háziorvosához fordulhat segítségért.

2007. május 31. a Nemdohányzók Világnapja.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek