SZÜLŐSÉG

Miben aludjon a gyerek?

2007. május 29., kedd 12:46

Mióta ennyire meleg van, nehéz kitalálnom, miben altassam a gyereket. Napközben a 25 fokos lakásban egy ujjatlan bodyban, zokni nélkül fetreng a játszószőnyegén, és még így is meleg a keze-lába. A nappali alvásnál ezért nem is szoktam betakarni, csak beteszem az ágyba, de az az érzésem, jobban szereti, ha a lába be van bugyolálva, könnyebben elalszik.

Az éjszaka még fogósabb kérdés: a télen jól bevált cipzáros hálózsák szóba se jöhet, annyira meleg, az ujjatlan, végig gombos pamuthálózsák pedig öngól, mert addig ficánkol, míg két gomb között kidugja a lábát, aztán ordít, hogy beszorult.


A takarót természetesen négy másodperc alatt fetrengi le magáról. Kísérleteztünk még angolpólyával, ami nem rossz, bár szerintem ez is kicsit meleg, és a mi Houdinink valahogy ebből is kidolgozza magát pár óra alatt. Kényszermegoldásként néhány napja kezeslábasban alszik, takaró nélkül, de reggelre így is láthatóan melege van. Ti miben altattok a kánikulában?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.29 22:44:53jidele

  off: én totál el vagyok veszve, Dina lefáraszt, már nem eszik-alszik üzemmód, hanem eszik-alszik-anya szórakoztass!!! üzemmód. de vki nem tud Eszterről? Mintha nem láttam volna a nevét. Talán szült már?

  On: jaj, de nehéz kérdés, lassan megzakkanok tőle. Pláne, mert mindenki belekotyog...

 • 2007.05.29 23:08:26manci

  Túlöltöztetés meg belekotyogás témáról jut eszembe: egyszer-kétszer előfordult, hogy nagyon túlötöztetett, bebugyolált kisbabát láttam az utcán rekkenő hőségben. Egyszer egy délben sapka nélkül babkocsiban altatott gyereket anélkül, hogy a napernyő fel lett volna nyitva. Az első esetben nyilván túlaggódás, a másodikban valszeg nemtörődömség vagy butaság volt az ok. Ti szóltok ilyen esetben?

 • 2007.05.30 00:01:43evaandrea

  Szerintem ebben a melegben kell itatni is a babákat, még az újszülöttet is.Forralt víz, vagy pl édesköménytea, és akkor adtunk a hasfájásnak is. A májusi születésű gyermekem addig nem volt hajlandó szopni, amíg nem ivott...A januári meg szinte sohasem ivott, csak anyatejet...

  Ilyen nagy melegben sokszor levettem róla mindent, még a pelenkát is. Többet mostam, de nem szenvedett.

 • 2007.05.30 00:17:40kovvacs

  anyuska, én nem bugyolálnám a meleg miatt.

  A lányom téli gyerek volt, őt néha - ha elfogyott az ötletem, hogyan nyugtassam meg, és még mindig sírt - klasszikus pólyába bekötöttem. Szerette. De az februárban-márciusban volt.

  Nem hinném, hogy a gyereket zavarja a pihenésben a keze-lába, inkább arra tippelnék, hogy a bebugyoláltság érzete hasonlíthat a méhen belüli állapothoz, és azért esik jól. (Ez CSAK tipp.)

  Ajánlanék óvatosan mást, ha megnyugtatásnak kellene. Ez se biztos, hogy megy a nagy melegben.

  Fektesd a hasadra a picurt. Úgy, hogy te is fekszel hanyatt. Ebben a melegben rajtad is max egy réteg legyen, vagy kettőtökön összesen egy elég lehet. És teríts kettőtökre egy lepedőt.

  A lányomnál ez a hasamra-fektetős módszer segített még megnyugodni.  Evaandrea, na ez is olyan: víz vagy se,

  hogy én ugye kiműveltem magam valamennyire az aktuáltrendi csakigényszerintszoptassunk vonalból, aztán jött a nyár, anyám mondta, hogy itassak... én meg juszt se. Aztán kipróbáltam. Csak vizet. Kiegészítésül, csak úgy. És tényleg jól jött. És nem szopott tőle rosszabbul vagy kevesebbet.

 • 2007.05.30 08:39:34marcangoló

  Evaandrea, többnyire azért nem ajánlják, mert a tea, víz elfoglalja a helyet a pocakban a tej elől, a mellet meg kevesebb inger éri, tehát kevesebb a tej. De ez is olyan, hogy néhány anyánál, babánál gond, mások simán túllendülnek rajta. Ahogy a cumi, cumisüveg sem okoz mindenkinél gondot, csak nem szeretném, ha pont az én gyerekem lenne az ezerből egy. Meg nem láttam még nyári gyereket cumisüveggel, kispohárral a kezében megszületni, valahogy ki van ez találva. Vagy régebben a nyári babák mind kiszáradtak? És a nagyon meleg helyeken is itatják a babákat? Na mindegy, amúgy tőlem egész nyugodtan!

 • 2007.05.30 08:40:04gusztika

  kovvacs: a kisnadrág az átmeneti időre kell, amikor reggel hűvösebb levegő jön be az ablakon, a takarót viszont lejátssza magáról a kölyök. A tipegők ilyenkor túl melegek. A napozó (luxus kombidressz, ahogy írtad) is nagyon jó zoknival, csak mi van akkor, ha reggel az egyiket lepisili, a másikat lebukja, a harmadik most szárad... :) Ez ilyen vésztarcsi. Ja, és sétáknál is jól jön, ha hűvösebb az idő és kenguruzunk. A törzsét én melegítem, de a végrészeire kell valami takarás.  Vízivás: enyém gyerek nem fogadja el. Ő egy igény szerinti szoptatásból 3 órásba átvedlett (de akkor igény szerint akármeddig lóg a cicin) 2 hónapos. Próbáltam kanállal, pohárral és most a cumisüveg is előkerült, de azt csak nyalogatja, vagy fintorog és néz rám, hogy mit tuszmákolom én őt. Volt hogy megviccelte magát és jól belekortyolt a vízbe, aztán csak lesett, de már késő volt, lenyelte. Szóval nem tudom, mi lesz így az igazi kánikulában... A védőnőm úgyis azt mondja majd: cukros tea. Én már a cumikkal kinyírtam az elveimet, a cukor meg teljesen porig fog alázni.

 • 2007.05.30 08:49:09marcangoló

  Gusztika, jó kis nemtúlkorszerű védőnőd van. :-) A mienké (bezzeg :-D) annyira szoptatásbarát és modern, nem is gondoltam volna.

 • 2007.05.30 09:23:56gusztika

  A védőnőnk egy sorscsapás, semmi újat nem mond, képtelen a támaszom lenni. Az istenkirály gyerekorvos

  sem győzött még meg a nagyszerűségéről. És ehhez társul a bizonytalan vagyok vagy mégsem anyai ösztönködésem. Még szerencse, hogy a gyerek tudja, mi a jó neki, aztán kiharcolja.

 • 2007.05.30 09:36:31buborék

  Nem tudom miért öklendezik az én Macifiúm is a nem éppen komplikált ízű víztől. Ezt amolyan első lépcsőfoknak gondoltam nála, mielőtt az almalevet beiktatjuk - tekintve, hogy most lesz 6 hónapos. Persze nem erőltetem a vizet, csak próbálkoztam - de a papiknál állítólag nem szabad majd nagyon vajszívűzni, mert akkor sok fontos alapanyagot tartósan meg fog utálni. A barátnőm kisfia a krumplit utálja, pedig az mennyire alapétel.

 • 2007.05.30 09:48:05druantia

  Buborék, én rendszeresen átvertem a gyerekemet a vízzel. Este, vagy amikor már nagyon fáradt volt, szeretett cicin, majd később cumisüvegen elaludni. Akkor kaptam vérszemet, amikor "véletlenül" megivott egy fél cumisüvegnyi vizet egyik este. Merthogy olyankor tökmindegy volt neki, hogy mit, csak nyelhessen :-). Igaz, hogy nem sokra mentem vele, éppen tegnap írtam, hogy locsolja/köpködi a szőnyeget a csőrös poharával :-).

 • 2007.05.30 22:55:16evaandrea

  Marcangoló,

  a víztől, teától nem fog kevesebbet szopni egy gyerek.Még akkor se, ha esetleg cukros a tea. Szőlőcukros.Különösen, ha nem cumisüvegből, hanem pohárból kínáljuk. Még az újszölött is tud pohárból inni, nálunk abszolút nem volt cumisüveg pl.Ha belegondol az ember, a folyadékpótlás hőségben mindenkinek nagyon fontos.Képzeld el, hogy csak tejet ihatsz a melegben...Miért lenne ez a babáknál másként? Egyébként a túlzott fehérjefogyasztás is okozhat allergiát.A szomszéd kislány szerintem őrült mennyiségű tejet ivott mindig. Aztán egyszercsak el kezdett fogyni, fájt a hasa, és kiderült tejérzékeny.

  Ha szoptatás után kijeji az ember a maradékot, lesz elég tej.Én összegyűjtöttem a fagyasztóban.

  Az ember soha nem tudja, mikor jön egy fertőzés, ami átmenetileg elapasztja a tejet, és nem kell a tápszer, csak előszedni a fagyasztott tejet...

  Nem tudom, mit értesz régebben alatt..., de az természetes volt, hogy a babák isznak is az anyatejen kívül.Forralt vizet, gyógy vagy gyümölcsteát, enyhén ízesítve, merthogy az anyatej is édes, de akár üresen is.A citrom is jó, mert segíti az emésztést, nem fog annyit bukni a baba, a c vitaminról nem is beszélve.

  Ez a mostani trend, hogy semmit csak anyatejet 6 hónapig, vagy meddig, szerintem túlzás, mint ahogy az is, hogy akár rögtön tápszer.

  Ha a baba kutacsa behorpad, akkor fenyeget a kiszáradás veszély.

 • 2007.05.30 22:56:15yucu

  nekem a gyapjú hálózsák bejött, anyutól kaptuk, egyébként dermesztôen randa a külsô huzata, ujjatlan, zippzáras. anyu hisz nagyon ezekben a hôszabályozós gyapjúágynem?kben, én nem bírom elviselni, pedig akart venni nekünk. :)

  de a ded értékeli, már 13 hónapos, és még abban alszik, sôt ebben a kánikulában is kibírta, vékony holmit adtam alá, és ellenôriztem néha, tényleg nem izzadt bele, és így legalább a takargatást megúszom éjjel. nappal meg body és vékonyka takaró, ennyi.

 • 2007.05.30 23:11:27yucu

  az én fiam se tapsol, én asszem lusta voltam sütisütipogácsázni, vagy mi. eszembe se jutott... :) na meg a dafke, mindenki osztotta az észt, mit kell csinálni, mit kell enni egy akkora gyereknek... sôt, anyósomat letiltottam, hogy erôltesse a sétálgatást, amikor már tudott állni valamennyire a gyerkôc. kövezzetek meg, de én nem akartam hónapokig derékszögben közlekedni, ha rákap az ízére, de még korai neki... jelentem, egyébként 12 hónaposan tök magától megtett pár lépést, most 13, és kezd komolyabb távokat kinézni magának. egy darabig el se fogadta a felkínált kezet, csak bútorba, ajtófélfába és lábba volt hajlandó kapaszkodni... :)

  ja, pápázás megy, ha úgy akarja. de igyekszünk nem m?soroztatni a kismajmot.

 • 2007.05.31 00:04:19kovvacs

  evaandrea, csak hogy nagyon korszerű legyél, szólok, hogy manapság trendi jó anya semmilyen formában nem ad a gyerekének cukrot (szőlőcukrot se asszem) a gyerek 1 éves koráig - ez szinte szigorúan tilos - és kerüli a cukrozott cuccokat a gyerek két éves koráig.

  Nálunk csak nagy hőségben ment a vízivás. Forralt-kihűlt víz, semmi ízesítés. Édeset akart a szentem, akkor cicizhetett.

  Csak annyi logikát láttam a plusz folyadékban (vízben!), hogy a cicizés meló, a hőség nagy, még nekem sincs kedvem megmozdulni - enni se nagyon, inni annál inkább.

  Nálunk cumisüveg arra az esetre volt kánikulában, ha elmentünk otthonról (kb. 5-7 hónapos kora között), különben mindig pohárból ivott. Aztán maradtunk is a pohárnál. Egy éves koráig soha semmi mást nem kapott inni, csak vizet. 6 hónapos korában kezdtem a hozzátáplálást. Manapság már kap százszázalékos gyümölcsleveket. Teát soha nem kapott :)  Anyatejtől tudtommal a gyereknek nem lehet baja. (Kivéve spéci anyagcsere-betegségeket.)

  Viszont tejet trendi mai anya nem ad 1 éves korig semmilyen formában, utána főzve-feldolgozva igen, de keveset. Savanyított tejtermékek bevezetése korábban történik, fejből most nem nyomom. Gyerekorvos szerint három éves korig érdemes kerülni a tejet. Nem szigorúan tilos, hanem kerülendő. Hát mi kerüljük.

 • 2007.05.31 06:01:22Alvomacko

  kovvacs: te tudod, hogy miért van manapság a tej tiltólistán?

  Nagyon érdekelne.

 • 2007.05.31 08:02:29napos oldal

  Gyakran adok a 11 hónaposnak natúr joghurtot (kábé minden nap), mert ugyanis szereti, és igen kevés dolgot szeret. Nem-e tudjátok, hogy ettől baja-e lesz? Meg a kefírt is szereti. Még kétszer szopik naponta, háromszor mást eszik.

 • 2007.05.31 08:07:26marcangoló

  Evaandrea, most nincs kedvem belemenni ideológiai vitákba, ha kedved van, és érdekel a "korszerű" gyerektáplálás, nézz utána a neten,vagy kérdezz meg egy védőnőt, de egy apróságra felhívnám a figyelmed, az anyatej nem ugyanaz, mint a tehéntej, nem olyan összetevőkből áll, nem ugyanúgy emészthető. Tehát a gyerek nem tejet iszik a hőségben, hanem anyatejet, amiből az első tej direkt jóval vizesebb, szomjoltóbb.

  Nem adunk tehéntejet egy éves korig, nem adunk cukros teát, szőlőcukrosat sem, mert felesleges kalória, tápanyag meg nulla, kerüljük a cumisüveget, mert szopási zavart okozhat, citromot pláne nem adunk, mert erősen allergizálhat. És van egy csomó gyógyszer, ami szoptatás alatt is szedhető. Látod, én is tudok, kategorikus kijelentéseket tenni.

  Lehet, hogy felesleges aggodalomnak tűnik az allergia, allergia, allergia hangsúlyozása, de a mi gyerekeink már nem abban a közegben nőnek fel, mint akár mi (és a harmincasok között is azért rendesen dúl az ilyen- olyan érzékenység). Próbáljuk megvédeni a gyerekeket, nehogy idő előtt találkozzanak olyan anyagokkal, amikkel a szervezetük nem tud megbírkózni.

  Alvomacko, a tehéntej is erősen allergén. A túlkorai bevezetéstől (főleg, ha a családban van allergiás) simán a gyerek is lehet tejcukor, vagy tejfehérje érzékeny, és az aztán elég nagy teher... Azért a legtöbb esetben nem okoz gondot, de nem szeretnék utólag bosszankodni, ha pont az én gyerekemnél meg igen...

 • 2007.05.31 08:09:39marcangoló

  Napos oldal, jövő hónaptól majdhogynem mindent ehet a gyerek... Úgy emlékszem, már vagy 8-9 hónaposan adható a kefír, joghurt. Gondolom, nem eszik meg egy fél litert, vagy?

 • 2007.05.31 08:15:33marcangoló

  Evaandrea, miért nem szopik kevesebbet cukros tea után?

 • 2007.05.31 08:35:18Alvomacko

  marcangoló: igen, igazad van. Talán már nem adnék a mai elméletek után tejet az enyémkéknek 1 éves korukig az allergia lehetősége miatt.

  De mi ezen már szerencsésen túl vagyunk. Majd az unokámnak én sem fogok adni. :-)  Amúgy meg hihetetlen, hogy mennyit változik a világ. Asszem evaandrea-nak is nagy gyerekei vannak. Én csak hallgatlak titeket, hogy mi mindent nem szabad adni a gyerekeknek. Nálunk csak aprómagvas piros gyümölcs (málna, eper) adási tilalom volt. Nem volt szigorú tej, tojás, liszt tilalom.

  De jó, hogy azért az ember naprakész marad nagyobb gyerekek mellett is. Legalább hozzászokom az új táplálási irányelvekhez és majd nem leszek az a fajta nagymama, aki jön a "bezzeg ti ennyi idősen már mindent ettetek" dumával. Sőt, majd én leszek a korszerű nagymama. Ja, de nem szólhatok bele úgysem semmibe, mert akkor mégsem leszek korszerű. :-))))

  Ááááá, de mi úgyis világkörüli útra megyünk majd. :-)

 • 2007.05.31 08:44:22marcangoló

  Alvomacko, szerintem nagyon klassz nagymama leszel, de még nagyon fiatalka vagy te ahhoz! :-)

  Az orvostudomány nem hagyta abba a fejlődést a 70-es, 80-as években. Anyám is jött egy darabig azzal, hogy ő 6 hónapos korunkig szoptatott minket, de szerencsére látta, hogy nem kiszúrásból nem adok a gyereknek bolonyait félévesen. Ő mgkérdőjelezte azokat az elveket, amik szerint ő táplált minket, mert lám a tesómnál be is ficcent egy kis allergia. De elhiszem pl Evaandreának, hogy ő is a legkorszerűbb módon etette a gyerekeit, mi is erre törekszünk. Csak a legkorszerűbb már nem ugyanaz.

 • 2007.05.31 08:54:03Alvomacko

  marcangoló: a következő 10 év nagyon gyorsan elröppen majd... :-)  És az én gyerekeim is fiatal anyák akarnak lenni, mert aszongyák, hogy az milyen jó a gyerekeknek.

  Ezt ők látják így. :-)))

 • 2007.05.31 09:04:37marcangoló

  Hajszárítás közben átgondoltam a dolgot, és arra jutottam, hogy ez is olyan, mint minden a gyerekekkel kapcsolatban. Van egy elméleted, egy módszered, amit követsz, és helyesnek érzed, és nem érted, miért nem csinálja mindenki úgy, ahogy neked bevált. Ráadásul egyetért vele a védőnő, és sok más kismama is, aki nem azzal meg úgysem állsz szóba. Szóval biztos vagyok benne, hogy az én lányom meg majd engem fog kiröhögni a középkori igény szerinti szoptatásos elveimért. Mert akkor meg majd más lesz a trend. Már csak addig kéne eljutnom, hogy akkor ezt tudomásul vegyem, és ne gondoljam úgy, hogy de hisz csak egyedül az a jó a gyereknek, amit én gondolok.

  Alvomacko, akkor télleg kösd fel a gatyát! :-)

 • 2007.05.31 09:17:10kovvacs

  Alvomacko:

  tej tiltólistán témában:

  (a gyerekdokitól hallottakat mondom, külön nem jártam utána)

  - elsősorban a fehérjetartalom miatt. Idegen fehérjének számít, és mostanában ott vannak kutatásilag, hogy allergiákat okozhat közvetve vagy közvetlenül.

  A többi fehérjeforrás - pl. hús - azért nem gáz általában, mert a feldolgozott fehérje már szét van esve jobban, emészthetőbb. (És gondolom, immunszempontból elveszti azokat a tulajdonságait, ami alapján kiszúrja a szervezet, hogy lám, itt egy betolakodó. Ezért is lehet elvileg főzve adni a tejet egy idő után.)

  - laktóztartalom miatt is. Sok gyereknél, fene se tudja miért, kevés termelődik abból az enzimből, ami bontja a laktózt. De termelődik. Aztán ahogy nő a gyerek, magától elég sok lesz az enzim. De amíg nem, addig a lebontatlan laktóz hasfájást okozhat. Ilyet láttam is unokatesónál, akit az apja elbambulásból bőségesen megetetett tejszínhabbal, utána meg a picur le volt törve a hascsikarástól.

  Az elsőhöz még: rengeteg az allergiás gyerek mostanában, és inkább az a tendencia, hogy minél kevesebb anyagot adjunk a kölyköknek, ami potenciális allergén, előbb nőjön meg nagyobbra, erősödjön, utána stresszelgessük. A tejet pl. ekcémás gyerek esetén kifejezetten nem ajánlják.

  Ennél többet meg szakszerűbbet nem tudok a témáról.

 • 2007.05.31 09:20:24kovvacs

  napos oldal:

  joghurt, kefír 11 hónaposnak már biztosan OK, savanyított tejtermék, elvileg nem teng benne túl a laktóz (nem tudom, van-e benne egyáltalán, passz), és a fehérjék SE eredeti "nagyon-allergén-vagyok" állapotban vannak benne.

  Úgy emléxem, túró, sajt is megy ilyenkorra.

  Legkésőbbi a tejföl, a tejszín meg mintha azonos kategória lenne a tejjel, még későbbi és majdnem ugyanannyira "veszélyes".

 • 2007.05.31 09:45:22Alvomacko

  kovvacs: köszi. Kimerítő volt.

 • 2007.05.31 10:05:40napos oldal

  marcangoló, kovvacs, köszi! csak egy dobozzal eszik egy nap, ritkán kettővel.

 • 2007.05.31 10:13:32evaandrea

  Valóban a gyerekeim nagyok, illetve az egyik még kicsi, de ő sem baba már.

  Persze a tudomány fejlődik, és a világ változik, és ma jóval több allergiás van, mint 1-2 évtizede.

  Mindig vannak bizonyos irányzatok, én soha nem szeretek szélsőségesen követni valamit,másban sem.

  Ezért mindig figyelembe vettem a gyerek igényeit is.Általában megkóstolom, mit adok neki, és ha nekem se ízlik, akkor hogy tömjem belé?!

  A természetesség híve vagyok , de nem szélsőségesen,tehát sok vitamint, ásványi anyagot a táplálékkal vegyük fel, ne tabletta, vagy mesterséges vitaminozott élelmiszer formájában.

  Pl ezért tartom jónak a gyógyteákat, és ezt kezdettől fogva adhatóak. Aztán jönnek a gyümölcsök, és a változatos ízvilág miatt is fontos.Ha túl sokáig csak egyfajta ízt ismer a baba, sokkal nehezebben szokik hozzá az ízekhez. Számomra elképzelhetetlen, de nem egy olyan gyerekről hallottam, aki semmilyen gyümölcsöt nem eszik meg...

  Persze az anyatej a legmegfelelőbb egy jó darbig, de hogy mindenre, szomjúságra is csak kizárólag?

  Pesze tudom, hogy a tej eleje vízszerű, pont ebből a célból, de az szerintem kánikulában nem elég.Biztos egyénenként változik is. Minden tiszteletem azoké az anyáké, akik akár félóránként is hajlandóak szoptani, mert szomjas a gyerek.

  Én erre nem voltam képes, csak akkor szoptattam, ha éhes volt a gyerek, megnyugtatásra se használtam. lehet, hogy kőszívű voltam?

  2 deci teába 1 szem szőlőcukor szerintem nem akkora mennyiségű kalória, hogy ettől jól lakjon a gyerek, és kevesebbet szopjon.De az ízélménye kellemesebb,szívesebben megissza úgy a teát, akkor miért ne, nem a baba komfortérzete a legfontosabb? Azon csodálkozom, ha ez manapság szentségtörés, na meg a citrom.

  Mi pl csuklás ellen használtuk, pár csepp citromlét kiskanálba adtunk, és elmúlt a csuklás, sőt a legnagyobb megszerette az ízét is.

  Természetesen más az anyatej, meg a tehéntej is, de pl minden tápszer tehéntej alapú. Az anyatej könnyen emészthető, de azért egy csomó baba bukik, netalántán hány, és ez nem csak a sok levegőnyelés miatt van, hanem gyengébben emészt.

  Az allergia kivédésére találták ki a kizárólag minél tovább csak anyatejet, de ez bármennyire jól hangzik, nem 100%-os védelem. Az én fiam az élő példa , hogy hiába csak szopott, már 2-3 hónapos korában jelentkezett az allergia. Tehát nem védte meg.És nem táplálékallergia...

  Kowacs,

  érdekes ez a tejtiltás. Ez is folyton változik, már mindent, sőtaz ellenkezőjét is olvastam a tejről, kizárólag tudományos alapon.A kicsi 7-8 hónapos korban abbahagyta szopizást, és úgy gondoltam, ne rőgtön tehéntejet, van ilyen babatej, próbálkozzunk azzal. Utálta. A babapépeket szintén.Se kakaó, se malátakává.Se gyümölcsjoghurt. Kizárólag a naturjoghurtot volt hajlandó,illetve sajtot tejtermékként elfogadni.A mai napig nem iszik tejet, csak nagyon ritkán, hetente egyszer kb.Én úgy vagyok ezzel, hogy elfogadom, és nem erőltetem.Láttam egyszer, vagy olvastam?! egy kísérletet. Több kisgyerek táplálkozási szokását vizsgálták. Ha a gyerekek többféle étel közül választhattak, hosszú távon kiegyensúlyozott volt a táplálkozásuk, még akkor is, ha egyáltalán nem tűnt annak, mert pl egy napon keresztül semmi mást nem evett csak sajtot.

  A lényeg, egy gyerek "tudja, hogy mire van szüksége", ha nem erőszakoljuk egyik másik ételt, illetve megfelelő palettát biztosítunk, hogy választani tudjon.Ez az irányzat tűnik a legszimpatikusabbnak számomra.És ez elég korán megvalósítható.Merthogy az evés örömforrás is.

 • 2007.05.31 12:57:47kovvacs

  evaandrea, nagymamám csecsemőgondozást tanított pár évtizeden keresztül egészségügyi szakközépben.

  Na ő mondta azt, hogy ő már megélt sokféle sztorit a csecsemőtáplálással kapcsolatban. Külön említette, hogy egy időben esküdtek a marhahúsra, mert milyen jó fehérjeforrás meg vasforrás, aztán tiltották. Volt tojáspárti meg tojásellenes korszak.

  Mindenesetre nagymamám azt mondta hozzátáplálási tanácsként:

  - kislányom, csináld úgy, ahogy jónak látod-érzed-gondolod, ami a saját elképzelésed szerint jó lesz a gyereknek

  - csináld ésszel, figyeld a gyereket, mi hogyan hat rá, akkor nagyon nem lehet elrontani.  Húgom védőnője pedig azt mondta (idősebb hölgy):

  A gyerek egyéves kora után érdemes ráállni arra, hogy ugyanazt egye, mint a család összes többi tagja. Mert a családi béke és nyugalom többet használ a gyereknek, mint a speciális táplálkozás, ami külön fárdatság-idegeskedés-konfliktusok forrása lehet.  Hát azt hiszem, valahogy így.

  :)

 • 2007.05.31 21:47:28evaandrea

  Kowacs,

  egyetértek a nagymamáddal, ill a húgod védőnőjével...o)

 • 2007.05.31 21:59:31marcangoló

  Egy éves kor után én is adtam mindent, és pl. nagyon jól tudom, hogy mi az, ami meghajtja, mit eszik éppen szívesen. Ehhez képest főzök mndenkinek. Utálja pl. a májat, akkor neki van valami más husi, de lehetősége van megkóstolni azt is, amit mi eszünk. Próbálok változatos kajákat főzni, még ha a zuram el lenne mákostésztán is, mi Lőrinccel tök jó zöldséges cuccokat kajálunk. És tök jó evő, bár sosem csináltam belőle gondot. Egy éves koráig mindenfélét kotyvasztottam, volt rizstej, köles, zabpehely, nagyon trendi módon.

  :-)

  Kiváncsi vagyok, hogy Ketteskének is így kiteszem-e a lelkem, főleg, hogy itt igen távol van csak biobolt, ahonnan az alapanyagok javát szereztem.

  Csuklásra meg cici.

 • 2007.06.01 08:32:02napos oldal

  marcangoló, nemcsak hogy nem bőgetsz, még bioboltba is jársz? :DDD

 • 2007.06.01 08:38:21marcangoló

  Viccelsz? A szekrényben meg szépen felakasztva sorakoznak a darócruhák!

 • 2007.06.01 08:46:43napos oldal

  remélem, kézzel mosod őket!

 • 2007.06.01 08:47:16napos oldal

  ndk-s birkenstockpapucs megvan?

 • 2007.06.01 09:01:02bohar

  ahol most en elek, ott a kukoricadarat es a buzadarat is bonyolult beszerezni sajnos

 • 2007.06.01 09:03:50marcangoló

  Simán, járok le a Dunára a két gyerekkel, meg a sulyokkal. Felgyűröm a szoknyám alját, aztán rázendítek a "Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem", meg a "Arra alá, a Baranya barázdán, kinyílott a tulipán az öreganyám p.csáján" kezdetű dalokra.

  Birkenstokk?! A zuram csinált sarut szalmából és bőrből...

 • 2007.06.01 09:07:47napos oldal

  majdnem megfulladtam... pont ittam :DDD

 • 2007.06.01 09:08:24napos oldal

  megyek, elszívok egy cigit erre

 • 2007.06.01 09:08:59marcangoló

  Ne szenyózz! :-)

 • 2007.06.01 09:09:38marcangoló

  Bohar, milyen civilizálatlan hely ez az Ánglia...

 • 2007.06.01 09:11:37bohar

  marcangolo: nem ezt mondtam, de erdekesnek tartom hogy mindent lehet kapni, es mindenbol mindenfelet, de pont ezeket es meg sorolom pl. rozspehely, meg ilyenek, ezeket nem (ja es az en maniam normalis sargarepa

  ) marcangolo, te vagy az iwiwen?

 • 2007.06.01 09:13:13bohar

  napos oldal: de jo neked

  marcangolo: nem lattad a szerelem szerelem-et a youtube-on, azuram keresi, pedig en is tudom enekelni :-)

 • 2007.06.01 09:18:56marcangoló

  Vagyok, csak immár inkognitóban. A Poronty- ismerősök között T.T.T. monogrammal megtalálsz.

  Nem nagyon youtubozok, de vedd fel vidijóra, aztán tedd fel neki.

 • 2007.06.01 09:21:31bohar

  jo otlet! megnezlek az iwiwen, jokat nevettem a tubbioldalon azert kerd.

 • 2007.06.01 09:51:49mizseiszilvi

  hümm... Ezek szerint én trendi anyuka vagyok...

  darócruha rulez! :-)

 • 2007.06.01 10:02:15mizseiszilvi

  Valószínűbb viszont, hogy trendiségem abból fakad, hogy gyakorló tejcukorérzékeny vagyok.  evaandrea! A citrusfélék is allergizáló hatásúak. Nem azt mondom, hogy minden gyereknél allergiás bőrtünetek jelennek meg, de azért jobb az óvatosság. Csuklás esetén pedig pár korty víz.  Ízesített innivalót sem adtam még a lányomnak (babateát sem), mert sztem nem kell hozzászoknia ahhoz, hogy csak édes és ízesített innivalókat kap.

 • 2007.06.01 10:13:55bohar

  mizseiszilvi: lenne egy kerdesem, kicsi lanyom 10 honapos, elvileg igyekszem mindent betartani amit irnak, de o mindent nagyon akar enni amit mi is, igy kiprobaltam a joghurtot, ami elvileg mar adhato, ha nincs allergias a csaladban, mondjuk nekunk, van az ocsem, de adtam megis, utana piros popsi, hasmenes, kiutes, termeszetesen azota nem adok, de ez most mit jelent? csak anniyt, hogy korai volt, vagy annyit, hogy ez jele annak, hogy tejallergias lesz?

 • 2007.06.01 10:27:36Alvomacko

  napos oldal: na,na! Ne keverjük az NDK-t meg a Birkenstock-ot! :-)  Az megfizethetetlen lett volna az NDK-soknak.

  nekem van egy Birkenstock papucsom 23e-rt, a Kapitánynak meg félcipője 40-ért. :-)

 • 2007.06.01 18:14:54napos oldal

  hú, ezt nem tudtam :)

  ára, az van neki, látom :)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta