A 6-10 évesek agya fejlődik a legjobban

Hogyan is működik valójában a gyermekek és fiatalok agya? Egy amerikai kutatócsoprot nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy erre a kérdésre megtalálja a választ. Kutatásaik első eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra.



A Bostoni Gyermekkórház és a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutató vizsgálataikba 18 év alatti egészséges gyermekeket vontak be. A fiatalokat fejlődését születésüktől kezdve kísérték figyelemmel, és intenzív pszichológiai és neurológiai teszteknek vetették alá őket időről időre, valamint agyi működéseiket MRI vizsgálatokkal is ellenőrizték, írja a MediPress.

A kutatás során igen érdekes dolgokra derült fény:
11-12 éves korukra a gyermekek agyában az összes fontosabb funkció már egy felnőtt agyi funkcióinak szintjén működik
6 és 10 éves kor között történik a legtöbb fejlődés az agyban
Tinédzserkorban az agy befogadóképessége csökken, és így új képességek elsajátítása helyett átkerül a hangsúly a már meglévők továbbfejlesztésére
A fiúk és lányok agya közt ugyan van némi különbség, de közel sem annyi, mint korábban gondolták.

Ahogy várható is volt, a szegényebb családokból származó gyerekek gyengébben teljesítettek az IQ teszteken és szociális magatartásuk terén is hagytak kívánni valót maguk után, számol be a MediPress. Azonban az ő helyzetük sem olyan rossz, mint azt korábban gondolták. A szellemi fejlődés ugyanis szorosan összefügg a testi egészséggel, így ha a gyermek szegény családból származik, de teljesen egészséges, akkor akár ugyanolyan jól is teljesíthet, mint tehetősebb famíliákból származó társai.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek