A Suttogó tényleg megold mindent

A Porontyon kommentező gyakorló anyukák már régóta emlegetik a Suttogót és könyveit, nekem azonban a legutóbbi időkig még nem volt hozzá szerencsém. Tündétől kaptam kölcsön az egyik Suttogó-könyvet, A Suttogó mindent megold címmel, amit áttanulmányoztam, majd felraktam a polcra. Ott is porosodott, mígnem elmentünk nyaralni, és kitört a káosz.


Noha csak három napot, két éjszakát voltunk távol, az utazás fáradalmai és az új hely szokatlansága pont elég volt ahhoz, hogy az addig jól evő és jól alvó, öt hónapos  gyerekből hisztis fúria váljon. Szegénynek nem nagyon figyeltünk oda a napirendjére,  illetve enni persze kapott időben, ám alig aludt valamit napközben.

Ennek köszönhetően az amúgy rém drága szállodában első éjjel kétóránként ébredt fel ordítva, második éjjel pedig "csak" háromszor. Én persze bepánikoltam, hogy biztos kevés a tejem, és az éhségtől ébred, ezért minden ébredésnél megszoptattam. Pedig mondom, előtte már sok-sok hete átaludta az éjszakát.

Hazatérésünk után is úgy tűnt, hogy marad a kétóránkénti evés, éjjel-nappal, ám úgy éreztem, ez nem igazán normális. Felcsaptam a Suttogót a napirendről szóló résznél, amiből kiderült, hogy ebben a korban a négyóránkénti evés, és a két evés közti másfél-két órás alvás a normális: így is volt ez nálunk a nyaralás előtt.

Úgy döntöttem, újra bevezetem a régi, jól bevált napirendünket. Először széthúztam az étkezések közti időt három, majd három és fél órára. Így hosszabbakat tudott aludni az evések között, és jobban kipihente magát. Elhatároztam magam, hogy bármi is lesz, éjjel nem etetem meg néhány napig: éhenhalni ennyi idő alatt biztosan nem fog, és talán leszokik az éjjeli felébredésről.

Első éjjel háromszor ébredt fel, és a könyvben szereplő felvesz-letesz módszerrel (ha sír, fel kell venni és megnyugtatni, aztán visszafektetni) mindannyiszor tizenöt-húsz perc alatt sikerült továbbalvásra bírnom. Ez eléggé megterhelő: egyrészt ordít a gyerek, másrészt az ember bűntudatot érez, mert "biztos éhezik szegény". Mindenesetre végigcsináltam, bár egyikünk sem aludt sokat aznap éjjel. A második éjjel már csak kétszer ébredt, és sokkal könnyebben, néhány perc alatt visszaaludt. A harmadik éjjel csak egyet nyekkent, és miután megkapta a cumiját, továbbaludt.

Napközben eljutottunk a nagyjából négyóránkénti evéshez, és az ötödik éjjel már egyáltalán nem ébredt fel éjszaka. Mivel a gyakori éjszakai ébredés növekedési ugrást illetve tejhiányt is jelezhet, úgy terveztem, ha néhány nap után is felébred éjjel és éhesnek tűnik, akkor nappal többször fogom megetetni. Erre azonban nem volt szükség, így is vidáman aludt 6 órát. Egészen addig, amíg nem kezdett el jönni a foga: de ez már egy másik történet.

Hogg, Tracy – Blau, Melinda
A suttogó mindent megold
Alvásról, evésr?l, viselkedésr?l és sok minden másról kezd? és haladó szül?knek
Európa Könyvkiadó, Budapest
516 oldal, 2800 forint
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek