Büntetés jár a második gyerekért Kínában

A kínai Guangxi tartományban nemrégiben indított program keretében különféle büntetéseket — köztük pénzbírságot vagy kötelező abortuszt — rónak ki azokra a párokra, akik nem tartják be a születésszabályozási törvényt, melynek értelmében egy családban csak egy gyerek lehet. A kezdeményezés erőszakos összetűzésekhez vezetett a tartomány lakosságának százai és a rendőrök között.


A születésszabályozási törvény azt hivatott elérni, hogy Kína most 1,3 milliárdos lakossága 2050-re ne haladja meg az 1,7 milliárdot, írja a MediPress. A törvény megszegéséért kiszabható büntetések - például pénzbírság vagy munkahelyi lefokozás - tartományonként és városonként változnak. A múlt hónapban délnyugat-kínai nők tucatjai jelentették, hogy abortuszra kényszerítették őket a terhességük utolsó, kilencedik hónapjában, néhányukat azért mert nem voltak házasok, másokat azért, mert második gyermeküket hordták a szívük alatt.

A Guangxi tartománybeli Bobai megyei önkormányzat megemelte a törvény megsértéséért járó büntetés összegét, és elkobozza vagy megsemmisíti mindazok vagyonát, akik ezt nem képesek kifizetni. A tartomány tisztségviselői a lakosság beszámolói szerint 1980 óta kiróttak már 500 jüanos (kb. 12,000 forint), de 70,000 jüanos (több mint 1,6 millió forint) büntetést is.

Néhányan azt mondják a hivatalos nevén „közösségi gyermeknevelési díjat” beszedik annak ellenére is, hogy a legtöbb törvényszegőt korábban már megbírságolták. Az is előfordul, ha a kiszabott díjat három napon belül nem fizetik be a törvényt áthágók, házaikat lerombolják, illetve egyéb értékeiket is elkobozzák, számol be a MediPress. 

Guangxi lakosai válaszképp a szigorú megszorításokra családtervezési hivatalnokokat támadtak meg, autókat borítottak fel, illetve kormányépületeket gyújtottak fel. Szemtanúk illetve Hong Kong-i médiaügynökségek információi alapján a tartomány legalább négy városába kivezényelték a rohamrendőrséget. Hírügynökségi jelentések alapján egy tisztségviselő a szomszédos megyéből megerősítette: valóban történt zendülés, részleteket azonban nem árult el.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek