A férfiakat jobban megviseli a válás

Azt eddig is tudtuk, hogy a válás komoly lelki terhet jelent mindkét fél számára, egy új kanadai kutatás viszont meglepő eredményekre jutott. Az állami statisztikai hivatal felmérése szerint a férfiak válás után jóval hajlamosabbak a depresszióra, mint exnejeik.


Az adatok szerint a 20 és 64 közötti elvált férfiak körében hatszor gyakoribb a depresszió, mint házasságban élő társaiknál. Nők esetében ez a különbség jóval kisebb, mindössze 3 és félszeres. "A férfiakat jobban megviseli a válás" - vonta le a következtetést a kutatásból a Statistics Canada, ám a jelenség okát nem közölték.

A tíz éven át folyó kutatásból kiderül, hogy a házasság vagy élettársi kapcsolat felbomlása után a nőknek és a férfiaknak is nagyobb esélyük van a depresszióra, mint azoknak, akik együtt maradtak.  Az elválás az érzelmi megrázkódtatás mellett gyakran más negatív következményekkel is jár, például  - különösen nők esetében - pénzügyi nehézségekkel és a partner által nyújtott lelki támasz elvesztésével.

A férfiakat többnyire az viseli meg legjobban, hogy a gyermekek az anyával maradnak, és csak ritkán láthatják őket. Ám ezek a tényezők önmagukban még nem magyarázzák meg a férfiak depresszióra való megnövekedett hajlamát.

A szomorúság azonban többnyire idővel elmúlik. A szakítás utáni depressziósok többsége négy évvel a válás után már kigyógyult betegségéből.
Oszd meg másokkal is!
Mustra