Kismajmunkkal a rengetegben - hordozás 2.0

A nővérem szerint a természeti népek asszonyai többek között azért néznek ki olyan törődötten egész fiatalon, mert számtalan gyermeküket végighordozzák, amíg az igényli. A gyerekek meg ezért sírnak összehasonlíthatatlanul kevesebbet, mint az északi társadalmakban. Mi tagadás, majmok vagyunk, a babáink pedig kismajmok. Jó-jó, csak a probléma az, hogy a szőrünkből épp csak annyi maradt, amennyi bosszantó nyáron, és eltartja öt kontinens kozmetikusait, de kapaszkodásra alkalmatlan. Ezért a legkülönbözőbb rafkós eszközöket kellett kitalálni porontyunk magunkkal hurcolására. A hordozási dilemmáimat már egyszer megosztottam Veletek – most a tapasztalataimról is beszámolok. Csak szép sorjában.



Babakocsi – a klasszikus
Nem igazi hordozás, nincs testkontaktus. Nehéz és sokszor nehézkes vele közlekedni. A kicsi eltávolodik az anyjától, az igényeit nehezebb kielégíteni. Értsd: cumisüvegből vagy palackból itatás, kiflivég szájba tömkörészése (jaj, egészséges táplálkozók, ne bántsatok!), mókázás. Ha kisírja magát belőle (már pedig az enyém kisírja), akkor igen nehéz fél kézzel irányítani, fél kézzel meg a hadonászó-vonagló gyermeket tartani, buszra-villamosra szállás, lépcső pedig ebben a felállásban szóba sem jöhet. Előnye: nyugalom, pihenés, távolság, megkönnyebbülés. Már ha nem sírja ki magát.

Kendő
Egyértelműen a legsokoldalúbb igazi hordozóeszköz. Hason maximum hét kilóig ajánlott, nekem csípőn a legkényelmesebb, tényleg alig érezni a súlyt (csak emelkedő ne legyen), egy kis ügyességgel meg lehet úgy kötni, hogy csípőre terheljen a hát és a váll helyett. Háton is lehet vinni benne a gyerkőcöt, az enyém élvezi, lovacskának néz, veszélyei a kopasz folt a tarkó felett és a véresre karmolt vállöv. Copf és körömvágás szükséges. Minden korosztálynak ajánlott, háton állítólag akár 15 kilóig is. Hát, nekem a 9 is fárasztó, húzza a hátizmaimat rendesen. További előnye, hogy át lehet kötni egyik pozícióból a másikba, a baba és a mama igényeinek megfelelően (alvás, evés, nézelődés, hátfájás). Pokrócnak is kiváló a parkban. Hátránya: könnyű elrontani a kötözést, akkor meglazul, át kell kötni, felsöpri vele az ember az utcát. Ha kicsit is rosszul van kötve, akkor rettentően húz, nagyon hátfájdító. Nagy gyakorlat kell hozzá, kicsit macerás le-föl kötözgetni. Ahhoz képest, hogy mennyi mindenre jó, elég olcsó, egy Nandu 6000 Ft körül van.

Babaerszény
Otthonra nagyszerű megoldás. Rugalmas pamutvászonból van, egyszerű megvarrni. Egy mozdulattal felvehető, gyereket belepakoljuk, és már lehet is mosogatni, teregetni, ha le akar mászni a majomcsemete, kipattintjuk, lerakjuk, erszényt letesszük. Babakocsis túra esetén vésztartaléknak magunkkal vihetjük, mert kábé akkora, mint egy póló, és akkor bármikor átszerelhetjük a gyereket magunkra, ha üvölt. Hosszú távon kényelmetlen. Mindenféle pozícióba mehet bele a poronty, nekem ez is csípőn kényelmes igazán.

Kenguru
Az olcsó kenguruk katasztrofálisak (én egy Brevit próbáltam). Semmit nem tudnak, amit a kendő ne tudna, de azt is rosszabbul és több pénzért. Lehet, hogy drága kenguruból van jó is, például a baby björn, de az is sokkal rövidebb ideig használható, mint egy kendő. Nekem nem jött be. Kivétel, ami jónak tűnik: a kötős kenguru, a kenguru és a kendő keresztezése, igazából az ergo babyhez áll közelebb. Otthon is megvarrható, csak jó anyagból, erős pánttal, vastag béléssel kell készíteni.

Ergo bébi hordozó
Tulajdonképpen ez is kenguru, csak sokkal jobb. Kezdjük azzal, hogy háton, elöl és csípőn is hordható benne a gyerek. Merev, erős háta megtámasztja őt, a sok ponton állítható pántokkal egész szorosan a testünkhöz húzhatjuk a babát, de mégis tud benne mozogni, kilát. A széles derékpánt gyakorlatilag teljesen a csípőre-combra helyezi a terhet, a hát alig fárad. A mellkaspánt nem az igazi, alig fog valamit, a vállpántok kicsit szélesebb vállakra jók talán, nekem kicsit lecsúsznak néha. Állítólag húsz kilóig jó, hát, nehéz elképzelni, de biztos vannak obelix-anyukák is. Ha az ember rájön a felvétel forszára, akkor nagyon könnyű és gyors felvenni. Van egy nagy zsebe is, oda lehet pakolni, meg vehetünk hozzá övtáskát, ha maradt pénzünk rá, ugyanis ez egy vagyon: 22 ezer forint körül van, ami akkor volt igazán bosszantó, amikor megtudtam, hogy Babó Krisztináék lekoppintották és 7000 körül lehet kapni a magyar mását. Én nem találtam meg a boltjukban, de egy élő példánnyal a hátán mondta nekem egy igazi anyuka. Állítólag szoptatni is lehet benne, nekem még nem sikerült. Viszont apró kortól jó, csak ki kell tömni egy pokróccal. Hátrány: a kendőben Lea valamiért jobban tud aludni.

Mózeskosár/autósülés
Aki kitalálta, hogy ebben gyereket lehet vinni, az nyilván valami body builder klubban tölti az életét. Én a buszmegállóig nem tudom elvinni, ha benne van Pufifej, hiszen kettejük súlya együtt olyan 12 kiló - ezt kéne fél kézzel, magamtól enyhén eltartva emelni, na ne, még a gondolattól is elferdül a gerincem. Ha szükségem van rá, inkább üresen viszem, baba a kendőben, és amikor beszállunk valakinek a kocsijába, akkor kötöm csak bele.

Háti hordozóm még nincs, így is tele a lakás hordozó szerszámokkal. Amint lesznek tapasztalataim, megosztom.

Hordozással és hordozó eszközökkel kapcsolatban az alábbi oldalak bizonyultak számomra hasznosnak (a hasznosság sorrendjében):

www.bababolt.com
www.babakozelben.hu
www.hordozo.hu
www.happy-baby.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek