SZÜLŐSÉG

Kismajmunkkal a rengetegben - hordozás 2.0

2007. május 23., szerda 16:58

A nővérem szerint a természeti népek asszonyai többek között azért néznek ki olyan törődötten egész fiatalon, mert számtalan gyermeküket végighordozzák, amíg az igényli. A gyerekek meg ezért sírnak összehasonlíthatatlanul kevesebbet, mint az északi társadalmakban. Mi tagadás, majmok vagyunk, a babáink pedig kismajmok. Jó-jó, csak a probléma az, hogy a szőrünkből épp csak annyi maradt, amennyi bosszantó nyáron, és eltartja öt kontinens kozmetikusait, de kapaszkodásra alkalmatlan. Ezért a legkülönbözőbb rafkós eszközöket kellett kitalálni porontyunk magunkkal hurcolására. A hordozási dilemmáimat már egyszer megosztottam Veletek – most a tapasztalataimról is beszámolok. Csak szép sorjában.Babakocsi – a klasszikus
Nem igazi hordozás, nincs testkontaktus. Nehéz és sokszor nehézkes vele közlekedni. A kicsi eltávolodik az anyjától, az igényeit nehezebb kielégíteni. Értsd: cumisüvegből vagy palackból itatás, kiflivég szájba tömkörészése (jaj, egészséges táplálkozók, ne bántsatok!), mókázás. Ha kisírja magát belőle (már pedig az enyém kisírja), akkor igen nehéz fél kézzel irányítani, fél kézzel meg a hadonászó-vonagló gyermeket tartani, buszra-villamosra szállás, lépcső pedig ebben a felállásban szóba sem jöhet. Előnye: nyugalom, pihenés, távolság, megkönnyebbülés. Már ha nem sírja ki magát.

Kendő
Egyértelműen a legsokoldalúbb igazi hordozóeszköz. Hason maximum hét kilóig ajánlott, nekem csípőn a legkényelmesebb, tényleg alig érezni a súlyt (csak emelkedő ne legyen), egy kis ügyességgel meg lehet úgy kötni, hogy csípőre terheljen a hát és a váll helyett. Háton is lehet vinni benne a gyerkőcöt, az enyém élvezi, lovacskának néz, veszélyei a kopasz folt a tarkó felett és a véresre karmolt vállöv. Copf és körömvágás szükséges. Minden korosztálynak ajánlott, háton állítólag akár 15 kilóig is. Hát, nekem a 9 is fárasztó, húzza a hátizmaimat rendesen. További előnye, hogy át lehet kötni egyik pozícióból a másikba, a baba és a mama igényeinek megfelelően (alvás, evés, nézelődés, hátfájás). Pokrócnak is kiváló a parkban. Hátránya: könnyű elrontani a kötözést, akkor meglazul, át kell kötni, felsöpri vele az ember az utcát. Ha kicsit is rosszul van kötve, akkor rettentően húz, nagyon hátfájdító. Nagy gyakorlat kell hozzá, kicsit macerás le-föl kötözgetni. Ahhoz képest, hogy mennyi mindenre jó, elég olcsó, egy Nandu 6000 Ft körül van.

Babaerszény
Otthonra nagyszerű megoldás. Rugalmas pamutvászonból van, egyszerű megvarrni. Egy mozdulattal felvehető, gyereket belepakoljuk, és már lehet is mosogatni, teregetni, ha le akar mászni a majomcsemete, kipattintjuk, lerakjuk, erszényt letesszük. Babakocsis túra esetén vésztartaléknak magunkkal vihetjük, mert kábé akkora, mint egy póló, és akkor bármikor átszerelhetjük a gyereket magunkra, ha üvölt. Hosszú távon kényelmetlen. Mindenféle pozícióba mehet bele a poronty, nekem ez is csípőn kényelmes igazán.

Kenguru
Az olcsó kenguruk katasztrofálisak (én egy Brevit próbáltam). Semmit nem tudnak, amit a kendő ne tudna, de azt is rosszabbul és több pénzért. Lehet, hogy drága kenguruból van jó is, például a baby björn, de az is sokkal rövidebb ideig használható, mint egy kendő. Nekem nem jött be. Kivétel, ami jónak tűnik: a kötős kenguru, a kenguru és a kendő keresztezése, igazából az ergo babyhez áll közelebb. Otthon is megvarrható, csak jó anyagból, erős pánttal, vastag béléssel kell készíteni.

Ergo bébi hordozó
Tulajdonképpen ez is kenguru, csak sokkal jobb. Kezdjük azzal, hogy háton, elöl és csípőn is hordható benne a gyerek. Merev, erős háta megtámasztja őt, a sok ponton állítható pántokkal egész szorosan a testünkhöz húzhatjuk a babát, de mégis tud benne mozogni, kilát. A széles derékpánt gyakorlatilag teljesen a csípőre-combra helyezi a terhet, a hát alig fárad. A mellkaspánt nem az igazi, alig fog valamit, a vállpántok kicsit szélesebb vállakra jók talán, nekem kicsit lecsúsznak néha. Állítólag húsz kilóig jó, hát, nehéz elképzelni, de biztos vannak obelix-anyukák is. Ha az ember rájön a felvétel forszára, akkor nagyon könnyű és gyors felvenni. Van egy nagy zsebe is, oda lehet pakolni, meg vehetünk hozzá övtáskát, ha maradt pénzünk rá, ugyanis ez egy vagyon: 22 ezer forint körül van, ami akkor volt igazán bosszantó, amikor megtudtam, hogy Babó Krisztináék lekoppintották és 7000 körül lehet kapni a magyar mását. Én nem találtam meg a boltjukban, de egy élő példánnyal a hátán mondta nekem egy igazi anyuka. Állítólag szoptatni is lehet benne, nekem még nem sikerült. Viszont apró kortól jó, csak ki kell tömni egy pokróccal. Hátrány: a kendőben Lea valamiért jobban tud aludni.

Mózeskosár/autósülés
Aki kitalálta, hogy ebben gyereket lehet vinni, az nyilván valami body builder klubban tölti az életét. Én a buszmegállóig nem tudom elvinni, ha benne van Pufifej, hiszen kettejük súlya együtt olyan 12 kiló - ezt kéne fél kézzel, magamtól enyhén eltartva emelni, na ne, még a gondolattól is elferdül a gerincem. Ha szükségem van rá, inkább üresen viszem, baba a kendőben, és amikor beszállunk valakinek a kocsijába, akkor kötöm csak bele.

Háti hordozóm még nincs, így is tele a lakás hordozó szerszámokkal. Amint lesznek tapasztalataim, megosztom.

Hordozással és hordozó eszközökkel kapcsolatban az alábbi oldalak bizonyultak számomra hasznosnak (a hasznosság sorrendjében):

www.bababolt.com
www.babakozelben.hu
www.hordozo.hu
www.happy-baby.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.24 14:21:54páratövis

  Hopp, kimaradt egy mondat, a Swiftes témánál: Szóval a harmadik gyerekülést meg lehet előre is tenni, az anyósülésra. Ha nincs, vagy kikapcsolható a légzsák.

 • 2007.05.24 14:51:11szanna

  Nálunk a kocsi mellett a lakás is kicsi, így még várnunk kell a 3. gyerkőccel. Ha netán úgy dönt, hogy jönni akar, akkor sok jó ember kis helyen is elfér alapon, valahová bepaszírozunk egy kiságyat, de kocsit muszáj nagyobbat venni, mert a mostaniban a két gyerek se nagyon fért el egymás mellett. Nem merném kockáztatni egyik gyermekem életét sem.

 • 2007.05.24 15:15:47Katalma

  Hosszabb űtra csak szopi után indulnék el. Múltkor X kérdezte, miért nem szoptatom a babát _útközben_az_autópályán_ . Elmagyaráztam neki, hogy nem csak a szabályokat értelmetlenül is betartó idióták vagyunk, hanem nem akarjuk, hogy egyszercsak kitörjön a gyerek nyaka. Érzékletesen elmeséltem egy példát, és ő lett rosszul.

 • 2007.05.24 15:57:15rnagy8

  A hatásotokra (ez + egy régebbi hasonló témájú poszt) ma vettem egy nandu kendőt a teszveszen (3500-ért!!).

  Remélem nekem is olyan be fog válni, mint sokatoknak.

  Elsősorban rövid utakra (bolt, posta stb) tervezve vettem, hogy ne kelljen a batár babakocsival kínlódni. Mert ugye se bolt, se posta nem "bababarát".  De most ezzel a meleg/beizzadás dologgal meginogtattatok. Július elején jön a bébi, azért ki fogom tudni használni, ugye?  És még egy kérdés, talán nem off: télen is lehet kendőzni? Ha igen, akkor ti kabát fölött hordtátok a bebugyolált babát, vagy nyitott kabátnál kevesebb ruha és testmeleg? Lehet hogy hülyét kérdeztem, bocs.

 • 2007.05.24 15:57:45rnagy8

  A hatásotokra (ez + egy régebbi hasonló témájú poszt) ma vettem egy nandu kendőt a teszveszen (3500-ért!!).

  Remélem nekem is olyan be fog válni, mint sokatoknak.

  Elsősorban rövid utakra (bolt, posta stb) tervezve vettem, hogy ne kelljen a batár babakocsival kínlódni. Mert ugye se bolt, se posta nem "bababarát".  De most ezzel a meleg/beizzadás dologgal meginogtattatok. Július elején jön a bébi, azért ki fogom tudni használni, ugye?  És még egy kérdés, talán nem off: télen is lehet kendőzni? Ha igen, akkor ti kabát fölött hordtátok a bebugyolált babát, vagy nyitott kabátnál kevesebb ruha és testmeleg? Lehet hogy hülyét kérdeztem, bocs.

 • 2007.05.24 16:08:22kovvacs

  Nem emléxem, hogy szimplán kegyetlen anya voltam, vagy csak mázlim volt, de én sose vettem ki a gyerekemet a babakocsiból. Régen. Mert most már kiveszem, de csak ha ketten vagyunk rá felnőttek. És most már a saját lábán jár. Ma raktam rá azt a hevedert (mmint a babakocsira), amivel fel tudom venni a vállamra összecsukva. Még nem próbáltam ki, milyen érzés babakocsival a vállamon rohangálni a gyerkőc után, de ez is eljön hamarosan :) (Nem is a kocsi súlya a durva, hiszen kb 5 kiló, hanem a mérete nem semmi.)

 • 2007.05.24 16:08:52kaposztalepke

  Hát, mi is rendszeresen autózunk 3.5 órát a nagyszülőkhöz. Mindig szopi utánm indulás, és ált egy szopi volt útközben. Amikor nagyobb, akkor is megállunk legalább egyszer útközben, Bábolnánál a McD-nél, az gyengén feleút környéke. Ott lehet bébiételt a gyerekbe kanalazni, vagy bármi, a nagy is ehet, mozoghat. Ha ezzel az egy megállóval megússzuk nagy sírások nélkül, akkor az nagy boldogság:)

  Kisebb babánál még nem gond, mert elalszik, és még alszik több órát. Amikor már lehet beszélgetni, nézegetni vele, akkor már megint nem gond. A kettő között necces lehet. Érdemes azért úgy időzíteni az indulást, hogy alvásidőben legyen, akkor elgalább az első felét átalussza, és utána még nyugodt is egy darabig. Amikor a fiamnak nagyon rumlis hónapjai voltak, és mindig sokat sírt a kocsiban, akkor sokszor mentünk éjszaka. Este 8as indulással, aztán bealudt.

  Amíg egy gyerek volt, ültem mellette hátul, énekeltem+mutogattam neki, arcokat vágtam, stb ami órákon át szép meló, főleg hogy ha nem előre nézek, nekem hányingerem van a kocsiban..de legalább nem sírt. Most a két gyerek van hátul (elöl légzsák, úgyhogy én), így max énekelni tudok, mutogatni/játszani a kicsinek annyira már nem. De menet közben nem jön ki az ülésből és kész.

  Volt már iylesmivel harcoma szüleimmel, feljöttek Bp, és el akartunk menni ebédelni a Petőfi hídhoz, de a férjem dolgozott és a kocsiban -amivel ment- volt az autósülés vele. A szüleim kocsijába befértünk volna, de nem volt ülés a gyereknek. És izéltek, hogy nekünk sme volt anno, meg hogy lassan vezet apám, meg tudomisén. Erre elkezdtem mondani, hogy de akkor még nem is volt ennyi autó, nem mentek ilyen gyorsan, stb-stb, más volt minden. De győzködtek, hogy így meg úgy. Na, erre azt mondtam, hogy lehet, és valszín nem is lenne baj, de nem érdekel, én nem teszem be így a gyereket és kész, az én gyerekem, én felelek érte, vége. Anyám erre ewgy szó nélkül rábólintott, hogy okés, igazam van. Mondtam, hogy mehetünk attól még nyugodtan, én megyek tömegközlekedéssel babakocsival (mondjuk néha elgondolkodom, hogy mondjuk a buszon mennyire biztonságos babakocsival), ott találkozunk. Anyu végülis eljött velünk metró-villamos, apám/öcsém kocsival, találkoztunk, kajáltunk, rendben volt minden. De sokszor ki kell állnunk amellett, amit akarunk.  Mellesleg pár hónap múlva amikor Anyukám kórházban volt térdműtéttel látott egy gyereket autóbaleset után ülés nélkül. Na, akkor felhívott, és helyből azt mondta, hogy ne haragudjak, hoyg győzködött, tök igazam volt.  Szóval sokszor sokan mások is izélnek a "régen így meg úgy" szövegekkel, de sztem tök hüyleség. Az akkor volt, most meg minden más. Kész.

 • 2007.05.24 16:11:12hordozo

  Kira, Marcangoló! Én infóim szerint sem jó kifelé fordítva horodzni a gyereket, se kenguruban se kendőben. Azért is, amit már írtatok, meg azért is, mert a csípőjének nem jó. Itt: www.hordozo.hu/hordozokendo/jo-babahordozo/labtartas vannak részletek a témáról, ha esetleg érdekel. (Bocs, hogy a képeken sötét pulcsi előtt sötét harisnyában van a baba lába :(. Azért látszik, ha nézed. ;))

  Kira! Egyszer ezen a fórumon már megkövezetek érte, de mivel rákérdeztél, veszem a bátorságot, és elárulom, hogy én pl.tartok tanfolyamokat (az oldalam linkje az írás végén is megtalálható: www.hordozo.hu), ahol megtanulhatod a hátonhordozást.

  Gusztika! Én szerintem nincs más akadálymentes útvonal az Örsön át, csak amit írtál. :(

 • 2007.05.24 16:52:26Alvomacko

  kovvacs: en sem hinnem, hogy kegyetlen anya lennek. En sem vettem ki a gyerekeket a kocsibol. En raadasul mindig attol feltem, hogy ha egyszer megengedek ilyesmi (hogy kedvere kiszalljon a babakocsibol), akkor utana nem fogom tudni kezelni a kerdest, mert esetleg olyankor is ki akar szàllni, amikor nem lehet, pl. rohanunk valahova.

  En egy csomo mindent ilyen para miatt nem engedtem meg nekik, de ettol meg nem lettek elnyomott, depis gyerekek. No, meg en sem zakkantam meg.  Akkoriban csak kenguru volt, de nekem attol mindig be akart szakadni a hatam. Amugy en szerettem a babakocsinkat. Mindosszesen 4,5 kg volt. Azota is nagyon sajnalom, hogy elajandekoztam hirtelen felindulasbol. Neha olyan jo lenne megnezegetni... :-)

 • 2007.05.24 16:56:02marcangoló

  Hordozó, megbeszélnéd ezt a lányommal is? Ő nem hajlandó megérteni, hogy neki nem tesz jót az előre nézés. Az oldalsó hordozáshoz meg érzésem szerint kicsi, nem elég stabil a törzse. Annyit próbálok, hogy minél szélesebbre húzom a kendőt a lábai között. Meg reménykedem, hogy a heti néhány rövid alkalom még nem fogja deformálni a csípőjét, gerincét. Egyelőre pont nem úgy néz ki, mint, akinek baja van.

 • 2007.05.24 16:57:40marcangoló

  Alvomacko, ebben az egyben én is könyörtelen vagyok, illetve én csak a kocsiban. A fiam édesem, meg volt olyan kis málé, neki eszébe sem jutott, hogy ki is lehet szállni- legalábbis, mikor már pl. tudott volna gyalogolni is. :-)

 • 2007.05.24 20:51:50hordozo

  Marcangoló! A csípőn hordozás legkésőbb 4 hónapos kortól működik, előbb meg nem szoktak reklamálni a babák, hogy nem felel meg a befelé, elöl hordozás. Háton hordozni meg akár újszülött kortól lehet, ha a mamának tetszik ez a verzió. És hát Neked mekkora különbség, hogy elöl viszed vagy a csípődön/hátadon! Hihetetlen, mennyivel könnyebb, arról nem is beszélve, hogy a gerinced és a medencealapod is meghálálja, ha nem terheled túl.

 • 2007.05.24 21:23:08marcangoló

  Hordozó, nekem nem szimpatikus a háton hordozás, mert kevésbé tudom a kontaktust tartani a babával. Az én lányom 3 hónaposan már nyavalygott, ha nem látta a világot. Ő a hibaszázalék. Meg fogom próbálni a csípőn hordozást. Azzal viszont még azon túl, hogy labilisnak érzem, az is a bajom, hogy olyan, mintha az egyik kezem tele lenne a gyerekkel. Bár, ahogy nézem, nem annyira a csípőn ül, pl. a te képeiden, inkább oldalt lóg. Vagy csak a képpel nem stimmel valami. A Nandu kendők leírásában pl. az szerepel, hogy akkortól hordozzuk kendőben csípőn a gyereket, amikor egyébként is úgy visszük. Én még nem.

  Mondjuk aztán szerintem mostanában átszokunk a babakocsira.

  Van arról egyébként statisztika, hogy mennyi ideig tartó rossz hordozástól lesz gond a babánál?

  Ja, egyébként én a 12 kilós fiam is vígan vittem kendőben. Elöl. Tudom, majd aztán 10 év múlva megnézhetem magam...

 • 2007.05.24 21:41:11katampusz

  én is kendőfan vagyok, és mivel a 7hónapos gyerekem a hosszú fajtából való, már nagyon kényelmetlen elöl hordani, a lábacskái nagyon lelógnak.

  így én is átkötöttem csípőre, de ezt nem érzem olyan stabilnak. lehet, hogy nem egészen jól kötözöm. azért még nem hagytam el sehol a gerkőcöt :)  ami most elég nagy problémám, az a meleg. mindketten izzadunk, mint egy ló. (vagy két ló. egy kanca meg a csikója.) ilyen melegben nem tudom kendőben vinni, mert nagyon meggyötröm vele. tehát vagy nem megyünk sehova, vagy babakocsizunk, amit utálok, és béna is vagyok hozzá.  télen minden sokkal egyszserűbb volt, mert a kabátom alá kötöztem a felöltöztetett gyereket és kész. extra hideg időben a kabát alá egy vastag bő kardigánomat is magunkra vettem.

 • 2007.05.24 21:50:06evaandrea

  Marcangoló,

  nem tudom, milyen az, ha egy gyerek nem szeret hason feküdni. Mind a négy fiam így aludt kezdettől fogva. Már 1 hetesen "tudtak" kúszni , ha megtámasztottuk a talpukat, na és persze ruha nélkül. Ez is valami reflex, a gyerekorvos mutatta.Egyébként biztos, hogy van kedvező hatása, mindnyájan jó izmosak, a nagyok deltásak. Pedig a normális játszótéri mozgásokon , illetve a kedvükre való sportok kipróbálásán kívül nem jártak edzésre, se gyúrni...Ez egy jó útravaló volt, pedig akkoriban ezt még nem tudtam.Lehet, hogy ez az anyai ösztön?

 • 2007.05.24 21:54:35marcangoló

  Katampusz, biztosan el kéne menni egy tanfolyamra. ;-)

 • 2007.05.24 21:56:07marcangoló

  Evaandrea, így van, egy hetesen minden jóravaló gyerek tud kúszni (az is jóravaló, aki nem tud, csak jobban oda kell figyelni rá :-D). Csak mostanában a bölcsőhalál miatt nem nagyon ajánlják a hason fektetést.

  De tényleg van olyan gyerek, aki nem csípi.

 • 2007.05.24 22:21:29marcangoló

  Hordozó, közben olvastam, hogy mások is ezekkel a dolgokkal szoktak jönni...

 • 2007.05.24 22:27:12marcangoló

  Holnap kipróbálom a csípőn hordozást. :-)

 • 2007.05.24 23:21:21hordozo

  Marcangoló! Ha jól kötöd fel a csípődre, tényleg a csípődön ül és a stabilitással sincs semmi gond. Ki lehet próbálni többféle csípőn hordozást, hogy Nektek melyik jön be. Sajnos az egyik kezednek tényleg nagyon útban van a gyerek. Ezt én sem szeretem benne, viszonylag keveset is használom a csípőn hordozást, de néha isteni. Ezen a problémán már csak a háton hordozás segít. Én nagyon élvezem azt a zabadságot, amit a háton hordozás ad. Ódákat tudnék róla zengeni. :)

 • 2007.05.24 23:54:57Anyatünde

  evaandrea: TÉNYLEG vannak olyan gyerekek, akik nem csípik a hason fekvést, nekem pl. a három gyerekemből három. (Ami 100 %. Éppen úgy mint Nálad a 4 gyerekből négy... ;-) Továbbá, ha az enyimekhez hozzáadjuk marcangoló Blankáját, ha jól értettem, az már négy... )  Mindegyiknél próbáltam, mert a két fiú nagyon, a kislányom kicsit kevésbé volt hasfájós, gondoltam, hátha jót tesz.

  Meg a legkisebb olyan rohamtempóban fejlődött eleinte, hogy pl. pár naposan 2-3 másodpercre meg tudta tartani a fejecskéjét, két héttel később (és 80-85 dekával súlyosabban :-)) ) már nem. A védőnő javasolta, hogy pelenkázás után tegyem mindig hasra pár percre. Többet nem is bírt ki, 2-3 perc után már tiltakozott erősen. Egyébként ő hasratéve kúszott, ha a lábát megtámasztottam, a két nagynál nem próbáltam.  magy8: kislányom 2002 május végén született, abban az évben elég meleg nyarunk volt. Próbáltam vele a kendőt, (főleg, mikor sírt, de a 2 évvel idősebb tesóval is foglalkoznom kellett volna) de csak összeizzadtuk egymást, ahogy Katampusz is írta, a baba csak kínlódott, sírt a kendőben is.  De ha júl. elején szülsz, akkor szept elején (amikor már talán nics annyira vészesen meleg) még csak 3 hónapos lesz a baba, szerintem még ekkor sincs késő elkezdeni a kendőzést. A legkisebbel én 5 hónapos korában kezdtem. akkor kaptam ui. egy rugalmas pamutanyagból készült kendőt, amivel én könnyebben boldogultam, mint a Nanduval.

  Most viszont időnként csípőn hordás lenne jó, ahhoz a Nandu tűnik jobbnak.  Egyébként hét elején vittem a legkisebbet kendőben Újpestről Újpalotára. Konkrétan a Pólus centerben kajtattam a két nagynak görkorit. Végefelé már kezdte kicsit nehezen bírni. De hogy ebből mennyi volt a fáradság, mennyi az, hogy melege volt nyilván, azt nem tudom.  Ő amúgy szeret babakocsiban is lenni, én bevásárláshoz jobban szeretem a babakocsit. A csomagtartóba befér 6-7 liter tej, már ez óriási könnyebbség. Ha kendőben cipelném a babát, megszakadnék a cuccok alatt. Bolt kb. 1 km-re. Mármint 1 oda, 1 meg vissza. Ha nem kell cipelni, csak ügyintézni, akkor jobb lehet a kendő.  Imádott babakocsimra kb. 2-3 hete rágtam be kicsit, mikor eltömegközlekedtem vele Újpestről a Budai Gyerekkórházba... De végül jól jött a babakocsi, mert kellemesen zuhogó langyos esőben kellett lebaktatnom a kórházból a Margit körúti villamosmegállóba.  Tényleg, kendőzők! Esőben mit csináltok? Hogy nem ázik meg a gyerek? Esernyő?

 • 2007.05.24 23:59:35Anyatünde

  Bocs! Júl-szept: az csak 2 hónap... ;-)))

 • 2007.05.25 07:50:40marcangoló

  Anyatünde, esernyő. :-) Én ázok hátul, ha a gyerek védett. Úgyhogy esőben inkább otthon. :-)

  Hordozó, olvastam a Babaneten a háti hordozással szembeni kifogásokat, és a válaszaidat, egyelőre kipróbálom a csípőn hordozást, aztán meglátjuk. Lehet, hogy marad befelé fordítva elöl, aztán hadd tekeregjen. :-)

 • 2007.05.25 08:26:59rnagy8

  Anyatünde köszi a tippeket. Pont azért aggódok a meleg miatt, mert nagyobbacsak korára kaptunk egy szupi kengurut, de abba ugye nem lehet az elejétől hordani. Bár azt hiszem az első hetekben úgysem nagyon fogom hurcolászni szegénykémet, csak majd szokjuk egymást a "hűvös" lakásban.

 • 2007.05.25 08:59:43napos oldal

  A háton kendőzés tényleg király!!! A Heim Pálba kellett mennünk, 3 aluljáró oda, 3 vissza, plusz mozgólépcső... Babakocsival kicsit nehéz lett volna. Kendővel olyan, mintha csak egyedül lennék, egy pelenkázós táskában vittem a cuccunk, azt a vállamra tettem. Azt hittem, így nem lehet leülni a buszon. De lehet! Apró kis probléma, hogy az én gyerekem nagyon szeret ismerkedni. A fejem mögül kukucskázik másokkal, hangosan röhög, megtapogatja a nénit, elvenné a telefonját, újságját. Áááá, nem égő... Ehhez jön még a jajdekisaranyosozás.  Piacon nagyon jól jön, a szigethalmira így mentünk, könnyebb, mint kocsival a tömeget kerülgetni.  Sétához is klassz, főleg béna terepen.  És! Otthon! Na, az még a nyerő, egy kis mosogatás, főzés, vasalás, porszívózás, felmosás. Figyelek nagyon, de a veszélyes dolgokat nem éri el.  Vásárolni babakocsival szoktam, mert nagy a kosara. De végülis kendővel is mehetnék, már vagy 5 éve nyugdíjaskocsival járunk, el sem tudom képzelni a szatyorcipelést.

 • 2007.05.25 09:21:29erősbors

  Imádom a babakocsinkat, mert variálható csoda. Háromkerekű sport, rászerelhető két kattintással a merev mózes és az autósülés is.

  Autósülés+babakocsi összecsukva autóban szuper, bárhová mehetünk, ahová könnyedén be lehet menni babakocsival és kényelmes.

  Ahová viszont autóval megyek, de a hordozót ki kell venni és karon vinni, az BRRRRRR. 8,5 kliós gyerek + hordozó és tiszta kék-zöld a karom.

  A kendő oda jó, ahová nem tudunk babakocsival bejutni. Eddig kétszer használtam. Kisangyal nem nagyon tűri. Remélem a csípőnüléses változatot már jobban fogja szeretni.

  Heim Pálba hagyományos kenguruban vittem, az borzasztó, hogy épp a kórházban lehessen a legnehezebben közlekedni babakocsival. (kölcsönbe kaptuk, jó szolgálatott tett) De ezt hamar kinőtte.

 • 2007.05.25 09:27:12marcangoló

  Napos oldal, amúgy is figyeltelek a piacon, de majd most már tudom is, hogy mit nézzek. :-)

 • 2007.05.25 09:29:49marcangoló

  Ja, ez ide való, bocsánat:

  "Hordozó, bárhogy gondolkodom, sehogy nem tudom elképzelni, hogy ha a gyerek lába lóg a kendőben, akkor deformálódik a csípőizülete. Egyszerűen ha a lábai között van a kendő, az már annyira megtámasztja a combot, hogy ha lógni látszik is a lába, az alátámasztás stabil, nem fog a combcsont feje "kijárni" a vápából. Akkor meg mitől deformálódna? Kiváncsi lennék ezzel kapcsolatban egy ortopéd orvos véleményére.

  És nem mellesleg soha nem találkoztam olyan gyerekkel, sem a kolléganőim, mert megkérdeztem, aki a helytelen kendőviselés következményeként lett volna mozgássérült. Tudom, hogy ez nem olyan régi dolog, de azért csak befutott volna már egy- két rosszul hordozott gyerek a Mozgásvizsgálóba...

  És nem hiszem, hogy azért, mert a csípődysplasia és/vagy csípőficam nem észrevehető, ha már kialakult. Szóval akkor hogy van?"

 • 2007.05.25 09:33:07ylang ylang

  erosbors,  ez melyik babakocsi?

 • 2007.05.25 09:55:16napos oldal

  Marcangoló :)

  Most viszont talán Ráckevére megyünk, mert már szombaton kell a kaja!

  Pont Szigethalmon szólított meg egy lány, hogy a bébije nem tűri a kendőt, ez eléggé letörte a lányt. A gyerek még csak két hónapos volt, biztattam, hogy talán majd később.

 • 2007.05.25 17:24:07hordozo

  Anyatünde! Én is gurulós táskázom, mint Napos oldal. Mi is nagyon szeretjük. Esőben esernyőzni szoktunk, de azt utálom, ezért éppen fejlesztgetek egy baba-mama esőkabátot. Lassan haladok a fejlesztéssel, mert már elég önálló a kisebb gyerekem is, így éppen nem túl nagy a motivációm, de azért idővel megleszek. :) Marcangoló! Én a következőket tudom a csípőfejldődésről. A dél-amerikai indiánok kiegyenesítve hordják a babát, náluk a népesség 12%-a csípőficamos. Azoknál a természeti népeknél, akik terpeszben hordozzák a babát, nincs csípőficam. A csípőficam kialakulásához genetikai hajlam kell. A terpesztartás azt jelenti, hogy a combcsontok egymással 30-60 fokos szöget zárnak be, miközben a térd 90 fokban hajlított. Ez a testhelyzet azért előzi meg és korrigálja a csípőfejlődési rendellenességeket, mert ebben a helyzetben olyan irányú nyomás éri a csípőizületi vápát, hogy az mélyüljön. Erre azért van szükség, mert az ember úgy születik, hogy ez a vápa még nem tökéletesen kialakult. Hallottam olyan németországi kutatásról, aminek során a kendőt mint ortopédiai segédeszközt használták - magyarul egyszerűen kendőben hordozással korrigáltak csípőfejlődési rendellenességeket. Én tehát úgy gondolom, hogy kifelé fordítva nem lehet a fent leírt terpeszt biztosítani és szerintem nagy jelentősége van, hogy hordozás közben helyes legyen a lábtartás. Szerintem is kérd ki ortopéd orvos véleményét, ha bizonytalan vagy!

 • 2007.05.25 19:10:43marcangoló

  Hordozó, ha csak 30-60 fokos szög kell, azt simán lehet biztosítani kifelé is, ha szélesre húzod a gyerek lába között a kendőt (persze ehhez kellően vastag és viszonylag merevebb tartású kendő kell), és gyakorlatilag beleülteted úgy a babát, hogy a combjai alatt is támaszt a kendő. Gondolom, el tudod képzelni, én ma itthon kipróbáltam, és tökéletesen kivitelezhető a lehető legszélesebb terpesz és a 90 fokos térdizületi szög. Ha akarod, lefényképezem neked.

  Az nyilvánvaló, hogy a babáknak temészetellenes az egyenes lábtartás.

 • 2007.05.27 12:17:50gitta08

  ázsiai hordozók megvannak? már nálunk is lehet kapni!

  www.olgakittler.freeblog.hu

 • 2007.05.27 13:11:12manci

  gitta: Próbáltad? Elég kényelmetlennek látszanak mamának, babának egyaránt.

 • 2007.05.28 12:57:51gitta08

  rendszeresen használjuk, amióta megvan.

  a kicsinek, biztos, hogy jó, mert sokszor el is alszik benne. számomra a kényelmessége attól függ, hogy milyen "magasra", feszesre van kötve, és a babamérettől :-) háton hordva nagyon kényelmes, olyan, mint egy jól idomuló hátizsák. persze itt sem szabad a pántokat összevissza csavarni.

  nekem az tetszik benne a legjobban, hogy nincs ott az a nagy bumszli, mint a kendőnél, illetve most, hogy meleg van, nem fűt annyira, mint az az óriási lepel.

  ja, és ha berakom a táskámba, még más is belefér, mert összehajtva nagyon kicsi helyet foglal.

 • 2007.05.28 13:08:22gitta08

  külföldi oldalakon láttam én is először, ott talán jobban látszik, hogy miről is van szó, csak hát onnan rendelni jóval drágább, itthon csak 3000 Ft volt.

  freehandbaby.com/index.php

  www.wisconsinhistory.org/museum/exhibits/p2p/red/baby_carrier.asp

  most csak ezeket találtam.

  a podegi is tök jó, csak hát nekem az is "téli" cucc, jó meleg lehet...

  www.wearsthebaby.com/babywearing/podegi.html

 • 2007.05.28 13:31:32Tori

  gitta, ez tök jól néz ki, a másodiknak én is veszek! Én imádtam a hordozókendőt, de mivel a férjem magas, nagyon hosszút vettünk, úgyhogy én megkötés után még 1-2-szer magam köré tudom csavarni a maradékot. :) Nyáron pedig túl melegnek tartottam. Egész pici babának szerintem jobb a kendő, de egy ülni stabilan tudó gyereket inkább ilyenbe raknék. Pláne, hogy ha nem akar benne lenni, akkor a kendő nagy és nehéz ahhoz, hogy táskában vigyem haza. Szóval kösz a tippet!

 • 2007.05.28 18:26:26Pumatex

  Mi - dacára a melegnek - nagyon soat használjuk a kendőt. Itthon is sokszor benne van, mert legtöbbször ír, ha leteszen, a kendőben meg nyugodt és kiegyensúlyozott. Ő sem izzad olyan nagyon, ráadásul - érdekes módon - amíg rajtam van a kendő, én egyáltalán nem izzadok. De amikor leveszem, bepótolom! :-D

  Esőben meg még nem voltunk kint. :-)

 • 2007.05.28 18:27:20Pumatex

  Természetesen nem ír 4 hetesen, hanem sír... :-D

 • 2007.05.28 18:38:21manci

  gitta: köszi, hogy válaszoltál :)

  A külföldi darabok valahogy párnázottabbnak tűnnek a pántjuknál. Hány kilóig használhatóak?

 • 2007.05.28 21:26:33fair

  Csípőn hordozáshoz ilyen is van: www.babaslings.hu/ (Csak fyi, én nem próbáltam, bár nagyon gondolkoztam rajta, mert bosszantott, hogy a kendővel a földet söpörtem a felkötésnél - egyelőre marad a hordozókendő, ami nekem mindig kényelmesebb volt, mint akár a Baby Björn kenguru.)

 • 2007.05.28 21:52:34laili

  ÚÚÚtálom, hogy csak most olvasom ezt a sok okosságot mikor hónapokkal ezelőtt hirtelen felindulásból vettem egy márkás ámde annál szarabb kengurut: Graco. Én naiv akkor még azt hittem mindegyik jó.Leszakad a hátam benne a gyereket fogni kell mert nem tartja....ehhhhh. Majd a következőnél, csakhát a pénz t már kidobtam az ablakon(12 kilót)

 • 2007.05.28 21:53:56marcangoló

  Laili, még mindig beruházhatsz egy kendőre. Mondjuk feléért. Sokáig jó.

 • 2007.05.28 22:59:20opti

  Én tudok olcsóbbat: bobitaexpressz.hu ha nem, akkor meg hordozokendo.sw.hu

  Telefonon is lehet érdeklődni: 20/314-82-83

  Nem az én bizniszem, csak én is itt vettem anno 3000ért. Azt hiszem most 500al drágább. Tiszta lenvászon, így nyáron is nagyon jó, van több méret is, stb, stb. Nézzétek meg. Ja, és nekem a futár már másnap meghozta!

 • 2007.05.29 09:07:04gitta08

  nem tudom kinek, úgyhogy egyszerre válaszolok mindenkinek:

  ez az ázsiai dolog nem csípőn hordozás, bár a képeken néha úgy tűnik, szóval nem "ferde", hanem szimmetrikus.

  a pántok elég vastagak vagyis szélesek, és az a lényeg, de a megrendelés úgy működik, hogy lehet kérni színt is (mindig van pár minta), meg elmondhatod, hogy mit szeretnél, meg mit nem, esetleg, hogy ha már nagyobb a gyerek, akkor erősebbet stb. ezek is lenvászonból vannak, illetve az egyik réteg lehet zsákvászon, ami még erősebb. mondjuk ilyenek befolyásolhatják az árat, de még így is megéri. akkor lehet elkezdeni használni, amikor a baba már tudja tartani a fejét, olyan három hónapos kora körül, aztán ameddig bírod... :-)

  érdemes írni, mert egy csomó dolog nem derül ki a honlapról, de hátha lesz egyszer komolyabb is...

 • 2007.05.29 09:31:32atha

  Én nem bírok megbékélni a kendővel, nem bízok meg olyan szerkezetben amit én kötözgetek össze. Nekem a Quinny Wrapp kenguru nagyon bejött, módjával, de már egy hónapos korától használtam, jó stabil fejtámlája van, nagyon jól tartotta a fejét is. Az egész nagyon stabil és megbízható. Csak kicsit nehéz volt kitapasztalni, hogy tudom bébivel együtt idegen helyen magamra venni.  Nem próbálta valaki a babazsákot véletlenül? Konkrétan én most a Prémaxx márkájút néztem (www.premaxx.com/en/products/baby-bag/index.aspx). Mivel most ha majd megérkezik a hugi már lesz erdő melletti kertünk, nem akarok ha nem muszáj két gyerekkel sokat jönni-menni, ezért egyelőre nem is vennék a picinek babakocsit, hanem ezt használnám ha megyünk valahova. Csak nem tudom elég stabil-e ez ahhoz, hogy közben a nagyot, babakocsit is "kezeljem".

 • 2007.05.29 10:21:21napos oldal

  laili, passzold el a kengurut és vegyél kendőt.

  mi is szar babakocsit vettünk elsőre. ez van. eladtam, vettem másikat, 10 rugó ablakon lett kidobva. és nem ez volt az egyetlen dolog. honnan tudhattuk volna, nem? :)

 • 2007.05.29 10:27:08marcangoló

  Atha, a kendőben az a jó, hogy ha beleteszed a gyereket, a csomó a súlytól még inkább összeszorul, elképzelhetetlen, hogy kibomoljon.

 • 2007.05.29 14:18:29atha

  Köszi Marcangoló, de egyszer már próbáltam. Három napig volt nálam és továbbadtam, egyszerűen állandóan azt éreztem hogy kiesik belőle a gyerek, otthon se tudtam használni. Ő sem szerette a kenguru után.

 • 2009.06.18 15:05:39Ildi53

  Ugyan ez egy régi cikk, de nekünk csak most lett aktuális, talán másoknak is fontosak lehetnek tapasztalataink.

  Babakocsi: nekünk öt volt, mire a Pöttöm akkora lett, hogy már mindegy volt milyenbe ül, fontosabb a környező világ. Egy kocsi maradt a többin túladtunk

  Kendő: még csak az UH érzékelte a baby mozgását, mikor megvettük a Nandut, sajnos nagyon nem jött be, de talán több befektetéssel és türelemmel betörtünk volna, de akkor nem voltunk elég elkötelezettek.

  Kenguru: babakocsi mellett használtuk, amikor már nagyon üvöltött a lyány a kocsiba átraktuk kenguruba (jobb fajtába), így az első döbbebenttől csend lett, aztán újra üvöltés, így a lyány kézbe, kenguru a babakocsiba, másik kézzel az egész tolva.

  Egyéb hordozókkal nem próbálkoztunk egészen a pöttöm egyéves koráig, akkor kipróbáltunk egy erdei sétához egy igazi túra hátihordozót. A picur most is üvöltött, de akkor, amikor a kirándulás végén ki akartuk venni. Azóta is imádja(juk) és végre folyamatosan járjuk a hegyeket. Ezekkel a hordozókkal két "trükk" lényeges: csak nagyon jó minőségű, márkásat szabad megvenni (Vaude, Deuter, Salewa, Jack Wolfskin stb) és nem érdemes újat venni. Mivel elnyűhetetlenek, ezért a használtak is nagyon jó állapotuak és pár év múlva simán piacképesek.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta