Beskatulyázza viselőjét a keresztnév

Az ember keresztneve meghatározza azt a képet, amelyet idegen személyek a kinézetéről alkotnak, az emberek minden névhez meghatározott sztereotip arcvonásokat asszociálnak - mutatták ki amerikai kutatók több önkéntessel folytatott kísérlet során.


Robin Thomas és kutatótársai - a Miami Egyetem munkatársai - azt kérték a kísérlet résztvevőitől, hogy 15 keresztnévhez tervezzenek olyan arcot, amely szerintük illik a nevekhez. A résztvevők ehhez számítógépes programot használhattak, hasonlót ahhoz, amit a rendőrség az úgynevezett fantomképek készítésekor alkalmaz. A tesztben résztvevők másik csoportjának az volt a feladata, hogy a többiek által elkészített arcokhoz neveket kapcsoljanak. A kísérleti alanyok elképzelései különösen a Bob, Bill, Bryan és Jason neveknél voltak hasonlóak, például a Bob keresztnévhez egy kerekképű férfit rajzoltak, számol be az MTI.

Robin Thomas és kollégái egy további kísérlet során azt mutatták ki, hogy az emberek az arc és keresztnév kombinációját különösen könnyen jegyezték meg akkor, ha ezek egybeestek előzetes elképzeléseikkel.

"A szülők úgy adnak nevet gyermekeiknek, hogy nincsenek tisztában azzal, később milyenek lesznek. Mégis, ha látunk egy embert, akkor mintegy társadalmilag meghatározott, hogy milyen nevet rendelünk az adott személyhez" - mondja Thomas.

A pszichológusok azt feltételezik, hogy egy név hangzása jelentősen befolyásolja az adott személy kinézetéről adott elképzeléseket. A kutatók most arra kíváncsiak, hogy az emberek külleméről alkotott elképzelések befolyásolják-e a valóságos képet - írja a wissenschaft.de német tudományos honlap.
Oszd meg másokkal is!
Mustra