SZÜLŐSÉG

Beskatulyázza viselőjét a keresztnév

2007. május 21., hétfő 09:31

Az ember keresztneve meghatározza azt a képet, amelyet idegen személyek a kinézetéről alkotnak, az emberek minden névhez meghatározott sztereotip arcvonásokat asszociálnak - mutatták ki amerikai kutatók több önkéntessel folytatott kísérlet során.


Robin Thomas és kutatótársai - a Miami Egyetem munkatársai - azt kérték a kísérlet résztvevőitől, hogy 15 keresztnévhez tervezzenek olyan arcot, amely szerintük illik a nevekhez. A résztvevők ehhez számítógépes programot használhattak, hasonlót ahhoz, amit a rendőrség az úgynevezett fantomképek készítésekor alkalmaz. A tesztben résztvevők másik csoportjának az volt a feladata, hogy a többiek által elkészített arcokhoz neveket kapcsoljanak. A kísérleti alanyok elképzelései különösen a Bob, Bill, Bryan és Jason neveknél voltak hasonlóak, például a Bob keresztnévhez egy kerekképű férfit rajzoltak, számol be az MTI.

Robin Thomas és kollégái egy további kísérlet során azt mutatták ki, hogy az emberek az arc és keresztnév kombinációját különösen könnyen jegyezték meg akkor, ha ezek egybeestek előzetes elképzeléseikkel.

"A szülők úgy adnak nevet gyermekeiknek, hogy nincsenek tisztában azzal, később milyenek lesznek. Mégis, ha látunk egy embert, akkor mintegy társadalmilag meghatározott, hogy milyen nevet rendelünk az adott személyhez" - mondja Thomas.

A pszichológusok azt feltételezik, hogy egy név hangzása jelentősen befolyásolja az adott személy kinézetéről adott elképzeléseket. A kutatók most arra kíváncsiak, hogy az emberek külleméről alkotott elképzelések befolyásolják-e a valóságos képet - írja a wissenschaft.de német tudományos honlap.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.22 21:18:56marcangoló

  Alvomacko, nem bünti, ugye?

 • 2007.05.22 21:23:56Alvomacko

  Nem, nem. Nem csináltam most semmi rosszat. :-)

  Csak elutazunk egy kicsit.

 • 2007.05.22 21:32:57marcangoló

  De jóóóóó! Romantikázni?

 • 2007.05.22 21:36:44Alvomacko

  Valami olyasmi. Egy kis munka egy kis romantikával egybekötve.

  Remélem NAGYON romatikus lesz. :-)

 • 2007.05.22 21:46:15druantia

  Én meg majdnem Debóra lettem. Aztán anyámnak nem jutott eszébe, amikor kérdezték. Úgyhogy anyám elnapolta a Debóra kérdést. Amikor az öcsémmel volt terhes, az unokatesómmal a buszon jól össze is vesztünk, mert én mondtam, hogy a kistesóm Debóra lesz, az unokatesóm meg kiröhögött, hogy zsebóra, zsebóra. Szép kis kurvaanyázás lett a vége a tömött buszon (négy évesek lehettünk).

 • 2007.05.22 21:54:59fullmoon

  ...én meg majdnem Annamari lettem.Anyu Mária,apai nagyim (isten nyugosztalja)Anna volt.Így logikusnak tűnt az Annamari keresztnév!De mégse az lettem...:)

 • 2007.05.22 23:57:12bohar

  En meg majdnem Norbert, de szerencsere megsem :-)

 • 2007.05.23 00:09:01Tori

  Engem meg Krisztának szántak, de akkoriban jött ki a Mézga-család és a "Kriszta tiszta gyagya", úgyhogy anyukám az utolsó pillanatban vétózott.

 • 2007.05.23 08:51:57erősbors

  A pocakban még Istvánkának indultam, majd kiderült, hogy az nem fog menni, végül Kriszta lettem.:-D

  Piszkáltak is sokat a Mézgás dallal...ezért jobb szeretem a hosszú változatát a nevemnek.

 • 2007.05.23 09:35:48cantaloupe

  Klepke, nyugodtan megnevesithettel volna, nem sertodom meg konnyen. :)  Azzal nem ertek egyet, hogy olyan nagyon melyre kene asnom magam az eneagrammak vilagaba. Ha egy dolog alapjaiban ellentetes az en vilagnezetemmel, akkor ha lexikonokat olvasok rola sem hiszek benne. A kategorizalo modszerrol annyit, hogy nalam mar 12 evesen csodott mondott, mikor az Ifjusagi magazin onismereti tesztjet toltogettem es gyakran lett ugyanannyi valaszom az a/b/c tipushoz. Akkor hagytam abba az ilyen elemzeseket, es azota sem belolem gazdagodnak az ilyen szemelyiseget analizalo sikerkonyvek iroi. :)  Fogd fel ugy, hogy autszajder vagyok, avagy mindegyik tipusbol egy csipetke. Es ha hazudok, nem azert, mert a harmas csoportba tartozok, hanem azert, mert meg akarom kimelni magamat es masokat, esetleg nem kapok eleg figyelmet, alacsony az onbecsulesem es valamivel ki akarok tunni, vagy soha senki nem hitt nekem....  Szerintem mindenkinel vannak dolgok, amit alapbol elutasit, legyenek ezek a homokosok, drogosok, szcientologusok, az AMWAY, akarmi. Ha az alapotlet nem jon be, akkor az egesz almas.  Bocs a filozofiai OFF-ert. :)

 • 2007.05.23 11:15:56napos oldal

  Káposztalepke, verd a billentyűzetet lelkesen, nekem pl. ez a pár mondat tök sokat jelentett:  "Belezakkanunk-e, ha megváltozik az életünk, lesz 1-2-3 stb gyerekünk, és egy időre tökmás élethelyzetbe kerülünk. MEg tudjuk-e oldani, vagy pszichiátrián kötünk ki...megtanuljuk-e élvezni az adott szitut, vagy csak végigkinlódjuk a gyeses éveket."  Benne volt persze a fejemben, de jó leírva látni :)  Nekem van en. könyvem, a pszichiáterem ajánlotta 10 évvel ezelőtt, kaptam ajándékba, de időközben rájöttem, hogy inkább nem izgat. (Gondolom, sokan várták már ezt a fontos infót :)

 • 2007.05.23 12:18:48Tori

  cantaloupe, ha az IM alapján mondasz véleményt a személyiségtesztekről, akkor többre tartottalak, mint kellett volna... szerintem ezt Te se gondoltad komolyan. Én a pszichiátrián töltöttem ki IGAZI, használható teszteket, 500 kérdésnél kezdődtek...  Fordítva nézed a képet: az ember nem azért hazudik, mert hármas, hanem azért hármas, mert hazudik. :))) Ha abbahagyja a hazudozást, átkerül egy másik halmazba. :) Valaki valahol írta, hogy egy elmélet szerint egy ember végigmehet mind a kilenc alaptípuson élete során. Ez nem olyan, hogy Bikának születsz oszt' csá. Logikus is számomra, hogy ha leküzdöm a legszembetűnőbb hibámat/korlátomat, előtérbe kerül egy másik, ami addig jelentéktelennek tűnt. Esetleg túlkompenzálok és a ló túloldalán találom magam. De nem akarlak meggyőzni, csak ha már beszélgetünk, ugyanarról beszéljünk. :)))  Bárdosi úrnak üzenem, hogy rosszul tudja, a tipikus Bika nagyon lassan és nehezen gurul dühbe, viszont akkor nagyon. Úgyhogy kár erre fogni. :)

 • 2007.05.23 12:49:44cantaloupe

  Tori, nem akarok senkit megbantani, de annyian irtatok mar ezt, hogy kibukott belolem. En is hiszek a komoly pszichologiaban, probalom neha megfejteni, ki vagyok, es miert az, aki. De az eneagrammak nekem nem adnak valaszt. Mindegyik halmazbol illik ram valami. Amugy meg nem tartozom egy halmazba sem, max. a fiatal magyar nok halmazaba. En individum vagyok. :))))  Nekem nem tetszik a predesztinaltsag, kenyszerzubbonyba huzza az ember magaval szembeni elvarasait, nehezebb valtozni es valtoztatni az ilyen szemlelettel-ezt fenntartom.  Minthogy -ezt is pszichologus mondta- boldogtalan lenne az az ember, aki megtudna, meddig el. Hiaba lenne 80 ev a valasz, minden nap ezen agyalnal, satuba huzna az eleted, visszaszamlalnal nap mint nap.  Szoval nem akarok senkit ellenteriteni, csak egy picit zavart, hogy itt tobben olyan megingathatatlan torvenyszerusegnek allitjak be ezt az eneagramma-dolgot, mint azt a tenyt, hogy forog a Fold. Lazado vagyok.  Aki kitalalja, milyen csillagjegyu, az megnyeri a rongybiciklit. :))) (Ugyanis abbol a halmazbol is kilogok.)

 • 2007.05.23 12:56:03gyöngy1

  Amikor a Nagyobbik megszületett, akkor a tarsolyban volt egy francia (breton) név is: Gwendoline. De ez a név annyira kicsi lànyra jellemzö (màrmint nekünk), hogy nem akartuk a Nagynak adni, inkàbb egy kishuginak. Amikor Hugi jött akkor meg azért nem ezt adtuk mert mi van ha a 3. is lànyka lesz :-D (ha fiù lesz, akkor muszàj lesz bevàllalni egy kis negyediket, hogy legyen egy kis Gwendoline;-)))

 • 2007.05.23 13:16:48kaposztalepke

  cantaloupe: mint már annyiszor, most is elbeszélünk egymás mellett. Nem az a bajom, hogy nem szereted a skatuláyzást, és nem is az, hogy nem érdekel az enneagramm. Az a baj, hogy hiába téptem a számat, nem jött le még mindig, hogy az enneagramm nem skatulyázás, csak első blikkre esetleg úgy néz ki, meg a hülye 5perces tesztek alapján. És csak ennyi volt a bajom. Próbáltam a pipacsos példával szemléltetni...nem az a baj, hogy nem tetszik kék...hanem az, ha azt mondod, hogy azért nem tetszik a pipacs, mert kék...holott a pipacs nem kék..szóval az a baj, amivel indokoltad, hogy nem tetszik az enneagramm. Ugyanis az nem úgy van, az enneagramm nem olyan, mint amit mondasz róla, amivel magyarázod, hogy miért nem tetszik. Attól még nem kell tetszenie, nem kell foglalkozni vele, és én el is fogadom, hogy Téged nem érdekel, nem is kell. De ne olyannal indokold, hogy nem tetszik, ami nem úgy van. Szóval üvölthetem, hogy nem skatulyázás, szó sincs predesztináltságról, önálló felelős döntésekről van szó, saját fejlődésedről van szó, úgy ahogy TE akarod, és nem úgy, ahogy megírták..de mindegy, mert úgyis csak azt fogod látni, hogy 1, 2...9..:((( Ezért ugráltam már a legelején a tseztek ellen is:(( És azóta még két kisregényt írtam, és még mindig az jött le Neked, hogy: "olyan megingathatatlan torvenyszerusegnek allitjak be ezt az eneagramma-dolgot, mint azt a tenyt, hogy forog a Fold"..szó sincs erről...az enneagramm nem megingathatatlan törvényszerűség. Sőt..nem is törvényszerűség...ahh, de úgyis tökmindegy mit írok. No, sebaj.

  az asztrológia dettó. Nem kell azt hinni, hogy a 12 doboz valamelyikébe bnele kéne férni, és minden azonos hónapban születettnek ugyanazok a dolgai. Ha egy rendes szakembert keres meg valaki (és nem egy kóklert), ott még a pár óra is számít a születésben, és még utána is egy csomó minden, és Ikrek és Ikrek között is akkora különbség lehet, mint ég és föld, és szó sincs semmi olyanról, ami ellen tiltakozol. Amúgy lehet lázadni nyugodtan..akár minden ellen is...persze hogy minek..;)  Egyébként nem azért nem nevesítettem, mert félek, hogy megbántalak, vagy nem akarok konfliktust, vagy tudnomisén..hanem mert itt most valóban a Te hozzászólásaid alapján konkretizálódott a dolog, de úgy általánosságban is igaz volt, amit godoltam (hogy semmi értelme sokszor bármit is leírni, mert úgysem jut el különböző okok miatt).

 • 2007.05.23 13:23:47marcangoló

  Cantaloupe, és mások is: aki az asztológiáról azt gondolja, hogy az alapvető csillagjeggyel el van intézve a dolog, az kb. olyan szinten tájékozott, mint amilyen képet az IM-es tesztek adnak a személyiségpszichológiáról. A normális személyiségtesztek valóban minimum 4-500 kérdést tartalmaznak, és a válaszlehetőségek, valamint azok a kategóriák, amiket megjelenítenek, hosszú évek kutatómunkája alatt kristályosodtak ki. És ezekből is olyan egyedi halmazt lehet létrehozni, amiből szinte nem fordul elő két egyforma. (Azaz igen, de nagyon sok ember kell hozzá.)

  Egy rendes születési horoszkóp olyan, mint egy fénykép, csak rád jellemző, csak a te tulajdonságaid szerepelnek benne, nem a tipikus Bika/Ikrek, vagy mittudoménmi leírásai. Ráadásul azt mondják, hogy a születési jegy tulajdonságai (hónap, nap) sokkal kevésbé jellemzőek, mint a születési óra, perc által meghatározott aszcendens. És ez még mindig lufi, kb. annyira jellemző, mint hogy megtudod valakiről, hogy magyar és 32 éves.

 • 2007.05.23 13:37:32cantaloupe

  Kedves Klepke, en az eneagramm.hu oldalt olvastam el, ez alapjan gondolom azt, amit. A tesztet is kitoltottem, ennek alapjan magikus gyermek lennek, vagy mi a szosz. :)

  Nem skatulyazas? Idezek a honlaprol: "Az általunk kutatott, és oktatott terület a személyiség típusok felé súlyozódott el." Akkor nehogy mar en lassam a pipacsot keknek...  Tovabbi infora valoban nem vagyom, de remelem, nem kotelezo jellegu ebben hinni. En is tokmindegy, mit irok egy ateistanak, ha idezem is az egesz Bibliat, attol o meg nem lesz hivo.  En most be is fejeznem, mert egy kis agressziv felhangot erzek a hozzaszolasodban, annyit meg az egesz nem er nekem, hogy felboszitselek. :))) (Mely tulajdonsagom alapjan a kilences, avagy alkalmazkodo lennek...) ;)

 • 2007.05.23 13:47:18cantaloupe

  Marcangolo: na, most meglepodsz, de nekem van ilyen szemelyes horoszkopom. Parom indiai, es a hindu vallasuak altalaban hisznek az asztrologiaban. 9 db A4-es oldal van, amit a nevem, szuletesi helyem es idom alapjan szamoltak ki es bekerult Indiaban az aposom nagy csaladi konyvebe is. Van, ami igaz benne, van ami nem. Nem olyan, mint a fenykep. Szanszkrit es angol nyelven irodott, meg olyan lap is van benne, ami paromhoz valo osszeillesi faktorokat analizal.  Szoval nemhogy toleralom, hanem ferjhez is mentem valakihez, aki ebben hisz.:)

  Ez most nagyon szemelyes, de megis leirtam, nehogy azt gondoljatok, hogy a Blikk heti horoszkopjaba beleolvastam oszt csokolom.  En elhiszem, hogy finom a torta, csak azt nem szeretem, ha belem tomik...majd en eldontom, hogy veszek-e belole. :) • 2007.05.23 13:52:21marcangoló

  Cantaloupe, csak azért bátorkodtam leírni, mert a csillagjegyedre hivatkoztál, holott, aki egy cseppet is jártas a témában, nem jön a csillagjegyével, meg hogy abból kilóg... De istenments, hogy belédtömjek valamit, tőlem azt eszel, amit csak akarsz, akár pránát is. :-)

 • 2007.05.23 14:00:59cantaloupe

  Most inkabb egy bivalytejes kavera vagyom. :D

 • 2007.05.23 14:05:44kaposztalepke

  cantaloupe: hát, hiába egy honlapról negyedóra alatt kábé ennyit lehet elvárni. Kiragadott mondtaból meg következtetést levonni. Az általad idézett mondat önmagában nem ad okot az ilyen határozott következmény levonásához. Arról nem is beszélve, hogy ugye minden témáról van jó könyv, rossz könyv, jó honlap, rossz honlap, jó mester, rossz mester, stb-stb. Az említett honlapot nem ismerem, de azt tudom, hogy amiket levontál következtetés, és amivel indokoltad, hogy nem tetszik, az totális félreértelmezése az enneagramm lényegének. A csoportok/csoportosítás eszközök, segítség, vmi szabályozott forma, ami segíti a célt. De nem maga a csoportosítás a cél.

  Az agresszív felhangot meg jó, hogy érzed, mert igenis dühös vagyok (és egyesként hajlamos lennék visszafogni és tagadni a haragomat, úgyhogy ha már beismerem és érzem, az már egy lépés :DDD )...de nem vagyok egy balhés típus, és csak magamra vagyok dühös, hogy még mindig próbálok vmit megértetni, pedig tök tisztán látom, hogy teljesen felesleges,mert még mindig pont azt nem sikerült, amit nagyon akartam. De persze ez többynire csak azért van, mert nem sikerül azt írnom, amit gondolok, úgyhogy megint csak az én hibám, úgyhogy rendben, tényleg hagyjuk ennyiben.

 • 2007.05.23 14:13:23cantaloupe

  Kaposztalepke, minden informacio apro lepesekkel kezdodik, aztan eldontheti az illeto, hogy melyebbre as-e. Most ugy jartunk, hogy ket oldalrol nezzuk ugyanazt a pipacsot es mindketten masnak latjuk. A vallasrol is mas gondolat jut eszebe a papanak, a hivoknek vagy epp a keresztes hadjaratok aldozatainak.  Bocsanatot kerek ismetelten, nem akartam valami szamodra fontos dolgot szetzuzni vagy teged felduhiteni, hidd el. :)

 • 2007.05.23 14:22:28kaposztalepke

  cantaloupe: :) nem tudsz feldühíteni:) egyedül én tudom feldühíteni magam, de ezt most ne úgy gondold, hogy mert én itt dúlok-fúlok:))) rohangálok a gyerekek után, hülyéskedünk, és röhögök, inkább csak bosszant, hogy bizonyos dolgokat egyszerűen néha nem sikerül úgy átadni (nemcsak nekem, másoknak sem), hogy a másik oldalon az jöjjön le, amit akarunk.Ez úgy általában bosszant és zavar, de ez tényleg inkább a "bosszúság" kategória, szó sincs haragról vagy dühről, konkrétan másvalaki felé irányulva meg pláne nem.  Amúgy ahogy már tegnap is mondtam, nem vagyok enneagramm-buzi, sőt, tavalyig az enneagramm ismerete nélkül ugyanazt az utamat jártam, nagyon hasonló dolgokat gondoltam, mint azóta, nálam is csak egy eszköz a többi 100 mellett. CSak az rossz némileg, ha másnak hiszik/másként kezelik, mint ami. Pl amikor az aikidora is rávágják, hogy jah, az is ilyen ütős-rúgós küzdősport. Na, akkor jön a kéztetésem, hogy megmagyarázzam, hogy de nem...persze többynire úgyis tökfeleslegesen szintén.

  Csak ennyi.  Egyébként természetesen Te se haragudj kérlek, ha goromba voltam, vagy cinikus, vagy nagyon sarkított, egyszerűen nem tudtam hogyan kifejezni, amit akartam, és így sikerült. Egyszerűen asszem tök máshogy jár az agyunk, mert már sokadszor "vitatkozunk" úgy, hogy igazán nincs köztünk komoly ellentét (legalábbis én nem érzem, hogy húdegrrrrrr:) lenne bármi is:))) ), csak vhogy máshogy jönnek le a dolgok:)

 • 2007.05.23 14:31:38kaposztalepke

  cantaloupe: Amúyg tökjól ült ez a mondatod: "minden informacio apro lepesekkel kezdodik, aztan eldontheti az illeto, hogy melyebbre as-e" -ilyesmin már sokszor gondolkodtam más dolgok kapcsán is. Hogy mennyire kár néha, hogy könnyen elérhető, gyors infok nem mindig tükrözik jól a dolgok lényegét, és emiatt már eleve elvet az ember sok mindent, ami esetleg érdekes is lehetne a számára, de ezt soha nem fogja megtudni:)

  Persze tény, hoyg mindent alaposan meg nem lehet megismerni, így ez benne van a szórásban:)

  VAlószínűleg, ha valami tényleg fontos a számunkra, abba bele fogunk akadni újra, meg újra, és az úgyis meglesz. Én legalábbis hiszem, hogy magunkhoz vonjuk a számunkra fontos/érdekes dolgokat/személyeket.  Persze az idézett mondatra visszatérve..én itt látom néha az oktatási rendszerek buktáját is...megkapja a gyerek a suliban pl a művészetekről azt a "kis infot" és sok esetben sajna rosszul, rosszat és egy életre megutáltatják vele a festészetet, a komolyzenét, a komolyirodalmat...de ezek sajnos tényleg kivédhetetlenek, és nyilván én is így vagyok sok mindennel, hogy amit médiákon stb keresztül látok/hallok vmiről, az alapján lesz egy elképzelésem (ami vagy megfelel a valóságnak, vagy nem-inkább kevésbé), és ez alapján már szelektálok és döntök. És biztos sokszor "rosszul".

 • 2007.05.23 14:39:47bohar

  Na kedves Kaposztalepke, es cantaloupe most mar hogy ennyit offoltatok nem tehetitek velem meg, hogy valaki be ne irja, hogy mi ez a enneagramm szeretnem megnezni, kiprobalni, velemenyt alkotni!Furdal a kivancsisag de nagyon, egyelore mindkettotokkel egyetertek valamennyire.

  es beirom a fenti eredeti hsz.emegy reset, pedig tok kivancsi lettem volna, hogy mit gondoltok rola:

  abban is lehet valami, hogy mondjuk van kozos hullamhossz azok a szulok kozott, akik mondjuk Kevint es Dzsennifert adnak a gyerekuknek, meg akik Koppanyt, Vajkot es Hunort, esetleg akik Lilit, Bencet, igy tovabb, igy lehet valami stilusbeli hasonlosag (nagyon tag ertelemben) a nev viseloi-majd eloitelet kozott, hiszen valamilyen szempontbol hasonlo csaladokban nonek fel :-) • 2007.05.23 14:43:20cantaloupe

  Klepke, epp ellenkezoleg. Nekem tetszik, ha valaki kiall amellett, amiben hisz, ahogy gondolkodik. Szerintem ez egy fontos tulajdonsag. Erre en felnezek, dehogy haragszom. :))) Az meg kulon jo, hogy nem vagyok egyformak, ugy altalaban. ;)

 • 2007.05.23 14:46:12bohar

  szoval?ne hagyjatok ki..

 • 2007.05.23 14:51:42marcangoló

  Bohar, én egyetértettem veled, csak mire válaszoltam volna, már máshol tartottunk. :-) Sőt, tényleg jó lehet ezzel foglalkozni.

 • 2007.05.23 14:53:23kaposztalepke

  bohar: na, most ezzel csőbe húzol, uge tudod?:))) pont most mérgelődtem, hogy ha most írok két oldalt, az is félreveztő lesz, ha meg megnézel 3 honlapot, és kitöltesz 2 tesztet, abból megint csak baromság sül ki. Úgyhogy most mit tegyek?:)))

  A nagyobb "baj" egyébként az, hogy most etetek/öltöztetek, játszótér, vásárlás, főzés, fürdetés, altatás...este meg DrHouse és Heroes (ez az egyetlen nap, amikor tvzek este), úgyhogy holnapig érdemlegeset már nem tudok írni, max idenézek, és két sor:(

 • 2007.05.23 14:54:07cantaloupe

  Klepke, hogy tovabbra is offoljunk: az oktatasrol irt gondolatsoroddal egyetertek. MINDEN osztalykirandulason kotelezo volt egy muzeum megtekintese. Utaltam. Miert nem inkabb bogracsgulyas, foci, kozossegi elet legyen a kirandulason, mi a fittyfenenek kell a fel napot Vorosmarty hazaban eltoltenem? Hogy lassam a divanyt, amin kiheverte az epilepsziajat? Persze ezellen is fellazadtam, mikor mar evekig tartott az abuzus. Negyedikben, gimiben Pestre mentunk es az egyik muzeumban a baratnommel kezenfogva grasszaltunk teremrol-teremre, emelkedett orrhagon elemeztuk hangosan a kepeket, mikor megalltunk egy-egy alkotas elott. Arra meg emlekszem, hogy az egyik teli latkep volt es a baratnom igy sikkantott fel: "jeee, egy varnyu!" Mindenki dolt a nevetestol mar, csak oszifo feje lett padlizsan. :)  Aztan jopar evnek kellett eltelnie, mig magamtol mentem muzeumba. A festeszet es a modern fotok erdekelnek es szivesen megyek, ha mar nincs kenyszerszaga a dolognak.  Koszonom, hogy eszembe juttattad, olyan jot derultem megint magamon. :)))

 • 2007.05.23 14:56:20cantaloupe

  Bohar, lapozz vissza a majus elejei posztokhoz, ott szo volt az anyakrol, illetve anya-gyerek viszonyrol es kemenyen szoba kerult ez a tema.

 • 2007.05.23 15:27:58bohar

  muzeumok? nekem is vannak ilyen emlekeim, elvezni kellene de nem megy..mostanaban viszont itt Edinburghban gyerekekkel elvezheto muzeumokban fordultunk meg, amik ingyenesek, es csupa erdekes dolog van, (a kisrepulotol az aranyhalig, meg a versenyautoig) legutobb pl.modern muveszeti galeriaban voltunk, regebben jartam mar itt a ferjemmel, titokban hatalmasakat nevettunk a "festmenyeket" most azert sokkal jobb volt, legalabbis gyerekekkel, sokkal elvezhetobb, pl: orias tojaszeletelot lathattunk, akkorat, mint mondjuk egy felnott, mindenfele gombbal televart agyat, egy kiallitott darab papirt, mint egy darab papir portreja, szobat, aminek csikos volt a padlozata, szobat, ami tele volt mindenfele kulonbozo meretu, szinu, tipusu labdaval, aztan szobat, ahonnan uvegek logtak le, bennuk vizzel, szobat, ahol rengeteg kis uveg allt, bennuk szines vmi, szobak, ahol kartonpapirhazakvoltak, es minden egyeb orultseg, ami meg nem jutott az eszedbe. szoval jok ezek a muzeumok errefele, es nagyon sok kisgyerekes van, kimondottan jo hely gyerkoccel, ez erdekes nekem, mar megint off • 2007.05.23 15:45:44druantia

  Bohar, Edinburgh egy nagyon jó hely! Csak a Dungeon-ba ne vidd el a gyerekeket :-)! Én terhesen voltam, utána két hétig nem tértem magamhoz. Egyszerre fantasztikus és iszonyatos :-).

 • 2007.05.23 16:12:39bohar

  jo hely jo hely tenyleg, csak Budapest jobb...bruhuhu

 • 2007.05.23 16:36:57tris

  jajj lányok ne higyetek már a horoszkópokban!!! Az eleve beskatulyázásnál nincs is rosszabb, kivált ha az ember a saját családját dugja ezekbe a skatulyákba!!!!! A gyereketek nem egyszerűen bika, vagy kos, hanem egy ember, aki a mentalitását tőletek , vagy a felmenőktől örökölte. Az fiam pl. tiszta apja, pedig az apja történetesen szűz a fiam meg dupla oroszlán, ráadásul úgy, hogy szinte az összes bolygó az orszlánban állt mikor született........ ehhez képest egy szelíd és félénk, csupa érzékeny kisfiú. És rám se és a férjemre se illik a horoszkópja, úgy ahogy van teljes mélységében tök hülyeség....

  kár hogy emiatt éveken át félreismertem magam (még jó hogy csak a középiskolában érdekelt a téma), miközben a horoszkópom egoistának tituált, a környezetemben szinte mindenki egoistább volt nálam. Ha lehetne választani talán rám a rák-szűz illene, de nem így lett történetesen oroszlán vagyok. És köszönöm nem kérek a skatulyákból, nagyon rosszul esik, főleg mert a horoszkópom erőszakosnak ír le, holott szelíd és mélyérzésű ember volnék, akit kifejezetten taszítanak az erőszakos emberek.......

 • 2007.05.23 17:14:24Tori

  Feladom.

  :(((((((

 • 2007.05.23 18:16:48kovvacs

  Áááá, olyan hülyeség (sztem) ez a fajta horoszkópozás. Ha már érdekel valakit, eleve azzal kellene kezdeni, hogy percre pontosan mikor született és hajszálpontosan hol. Meg hogy pontosan melyik asztológiai iskola szerint és milyen pontosággal akarja a fényszögeit figyelembe venni pl. Amíg ezek szóba se jönnek, addig kb olyan pontos a horoszkóp, mint a szemüvegesek, vöröshajúak, soványak, stb tuladonságú emberekről levont általános megállapítások...

  És ha már megvan a hajszálpontos rajzolata az égnek a születés helyén-pillanatában, amiből kiolvashatók a bolygóállások, házak, fényszögek, még ott a következő lépés: minden egyes pozícióhoz ezerféle magyarázat kötődik külön-külön egyes szerzőnként, arról nem is beszélve, hogy a ténylegesen igazi asztrológushogyan oldja fel a számos ellentmondást... ezerféle "tévedési" lehetőség, kilométerekre attól, hogy az életedből előre bármit is biztosra megtudjál...

  Szigorúan szubjektív és tudományosan alá nem támasztott hozzászólásomat olvashattátok.

 • 2007.05.23 18:59:30kaposztalepke

  Tori :))))))

 • 2007.05.23 19:29:37tris

  kovvacs - másodpercre és helyre pontosan felállított horoszkópom se illik rám és soha nem is illett...

  Ez egy jól megkomponált áltudomány, de ha valaki hinni akar benne, az úgyis hinni fog.

  Ha meg mélységében nézzük akkor meg annyira bonyolult az egész, hogy nincs értelme bárkit is megkérdezni, arról hogy mikor született.. Inkább vegye mindenki a fáradságot, hogy odafigyeljen a másikra és úgy ismerje meg.

  Nagy vonalakban látszik, hogy vannak az átlagos emberek, ők átlagos érzékenységgel vannak megáldva, ők a "normálisok", vannak a jótét lelkek, vannak mogorvák akiknek csak ilyen a mentalitásuk, ők magukat meglepően vidámnak találják!!!! :), vannak még a túlérzékenyek (majdnem mind azok vagyunk mensi előtt, mármint mi nők :) ) és vannak a célratörő, talpraesett figurák.

  Ezek csak nagy vonalak, de jobb mint a horoszkóp, könnyebben eligazodsz a másik emberen, ha inkább ezeket veszed figyelembe.

 • 2007.05.23 20:00:50kovvacs

  tris, ez is egy karakterisztika:) sok ilyen van, a horoszkóp az egyik, a tris-ológia a másik... :)

 • 2007.05.23 21:00:52marcangoló

  Tris, azért, mert nálad nem működött a horoszkóp, másnál még működhet. Nálam pl. bejön. Tökre. Most akkor mi legyen? Á, de biztos én alakítom úgy az életem és a személyiségem, ahogy a horoszkópban írva vagyon.

 • 2007.05.23 21:47:41tris

  marcangoló - szerintem véletlen. A lényeg az, hogy sokaknál nem működik és ezért nagyon nem jó, ha valaki ez alapján általánosít.  kovvacs - :) azért ez egy kicsit egyszerűbb karakterisztika, ami azért figyelembe veszi a hús-vér embert :D

  Morcos típust rengeteget ismerek, egyik skorpió, másik bika, harmadik oroszlán.... valahol mindegyikre rá lehetne húzni a horoszkópot kitekerve, nagy vonalakban. Ám a közös bennük a morcosság, és ez alapján egy csomó mindent lehet tudni: konok, jó humorú, figyelmes, nem szereti a változásokat, cinikus stb...

  na dugulok.

 • 2007.05.26 09:16:01gyöngy1

  Egy kicsit vissza a témához: tegnap megint kiderült Anyám mennyire figyel.

  Mesélem, hogy egyik barátnőm terhes és lánykát vár és a Zsófi tetszik nekik.

  Én: nagy mosoly.

  Anyám: nem értem a Zsófi meg a Rozi olyan divatos mostanában.

  Én: Na, de milyen Zsófit ismersz (kisebb mosoly) Anyám: Hát a volt osztálytársad K. Zsófi.

  Én: közelebbi ismerős, rokon (kérdő tekintet

  Anyám: kimeredt szemek.

  Férjem: hagyd, nem jegyezte meg, Anyám felé: ez a Kisebbik második neve

 • 2007.05.26 09:45:55marcangoló

  Gyöngy, szerintem ez a második nevek átka. Hacsak nem használja az ember napi szinten, akkor elfelejtődik még a szűk családban is. Én is csak az esküvő körül tudtam meg, hogy a zuram László is.

 • 2007.05.26 12:03:21tris

  Marcangoló - igaz :) Szégyelem is magam mikor eszembe jut, hogy a rokon kislány előtt, hogy ecseteltem, hogy az Anna milyen gyakori név mostanában, hogy minden második kislányt Annának hívnak stb... Kiderült az ő második neve is az....

  Persze gyönyörű név, valamikor nálunk is játszott, csak hirtelen nagyon népszerű lett.

 • 2007.05.26 13:37:57Hicudzsi

  Én Mária vagyok, mármint a második nevem ez.

  Szerintem szép név, szeretem is, de nem hallgatok rá. Pedig itt az angolok szívesebben szólongatnak ezen pl. orvosnál. Ugye az áll a keresztnévnél, hogy: Emoke Maria. Juszt is Máriáznak...

 • 2007.05.26 14:18:35mulan

  Hicudzsi, ha én angol lennék, én se próbálkoznék az Emőke kiejtésével. :)

 • 2007.05.26 14:58:52másutt

  mulan :-D En mar hallottam, bar nem az vagyok: 'IMOKI'. Ez lesz az Emőke-bol, hosszas bamulas utan.

  Edes Parom is es en is olyan szep szinmagyar nevekkel vagyunk megallva (keresztnev ES vezeteknev!), hogy betegre nevetjuk magunkat az angol anyanyelvuek gyakran fel nem ismerheto probalkozasain.  Ja es Ákos barunkat mi is Ékosz-nak hivjuk! :-D  Mivel kulfoldon elunk, egyik alapszabaly a bébi elnevezeseben:

  -keves betanitassal vagy esetleg betanitas nelkul is FELISMERHETOEN ki lehessen ejteni a nevet angolul es francialul.  Mondjuk az Imoki az teljesen felismerheto! :-D

 • 2007.05.26 16:22:06buborék

  Fiú nevet sokkal nehezebb választani. Nekünk egy 6 hónapos Samunk van (Sámuel), egy dédapámat hívták így és lehet, hogy nem ez a név illik rá legjobban, mivel szöszi és kékszemű. Bár az apja is az volt és mára sötétek a fürtjei. Na még annyit, hogy volt barátunk aki szerint mért nem kötünk rá mindjárt sábeszdeklit - hihetetlen, hogy ez újabban téma tud lenni.

 • 2007.05.29 09:41:12napos oldal

  Samu - tök cuki :) Nekem is bejönne. Csak a férjem miatt szinte bármilyen klassz név reménytelen, ragaszkodik a maga 2-3 kiválasztott nevéhez.  Második név valahogy nem lett, úgyis elfelejtődik. A többi gyereknek se lesz így már, milyen dolog lenne az elsővel szemben...

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta