SZÜLŐSÉG

Szépségtippek kismamáknak

2007. május 19., szombat 09:48

Amikor kiderül, hogy gyereket vár, akármennyire is boldogan várja a kisbaba érkezését, valószínűleg minden nő megretten kissé a testére váró változásoktól. Én is így voltam ezzel: bár büszkén simogattam növekvő pocakomat, közben irigykedve bámultam a citylight poszteren lengőbordáikat mutogató modelleket.


Nos, az oké, hogy táplálékot kell biztosítanom a növekvő porontynak, de vajon sportolhatok-e? Mit vegyek fel, hogy ne úgy nézzek ki, mint egy hasvízkóros díszmárna? Mondjak le a masszázsról és az illatos fürdőolajokról? A terhes életstílussal járó hasonló kérdésekre ad választ Melanie Sykes most magyarul is kiadott könyve, A gyönyörű kismama.A népszerű brit fotómodell és tévés műsorvezető saját tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, persze ebben segít neki egy társszerző, egy stylist, egy sminkes, és még sokan mások is. Sykes második terhessége alatt nemcsak majdnem végig dolgozott, de egyedül látta el két és fél éves fiát is, mivel férje külföldön volt.

A könyv két részre oszlik: a terhességre és a szülés utáni időszakra. Mindkét részben leírja, milyen testi és érzelmi változásokra számíthatunk, hogyan táplálkozzunk, milyen öltözködési fogásokat, sminktippeket és fitneszgyakorlatokat érdemes kipróbálni. Mindezt Sykes önironikus naplóbejegyzései teszik személyessé és szórakoztatóvá.

Ezt a könyvet én még az Amazonról rendeltem meg, aztán heteket töltöttem azzal, hogy kinyomozzam, vajon a benne részletezett remek szolgáltatások - például a kismamamasszázs - elérhetők-e itthon. Nos több helyen is találtam ilyesmit, de mindenhol tíz-tizenkét ezer forintba kerül.

A magyar kiadás szerkesztői is igyekeztek összegyűjteni a terhesek számára itthon kínált termékeket és szolgáltatásokat. Igaz, úgy tűnt, kezüket a marketinges vezette: a könyv ugyanis tele van magyar hirdetésekkel, és bizony, a hirdetők a listába is betették a lábukat. Némelyek még színes keretet is kiharcoltak maguknak, amit az Expresszben felár ellenében tesznek az apróhirdetések köré.

A fizetett tartalom és a szerkesztett tartalom összekeveredése mellett a magyarítás szomorú hozadéka az is, hogy elcsúfult a kiadvány. A tiritarka, jobbára a nyolcvanas éveket idézően randa hirdetések, valamint a magyar tervező által rondára átdizájnolt borító ugyanis elrontja a kötet amúgy elegáns megjelenését.

Melanie Sykes & Hilary Boyd: A gyönyörű kismama
Partvonal Könyvkiadó, 2007.
235 oldal, 3790 forint

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.19 22:29:27druantia

  Lehet, hogy az én hajam a defektes, te régen én is próbáltam ilyen 15 mosásnyi hajszínezőt, és tartós lett. Pedig az én hajam aztán dobja a színeket lefelé :-).  Én is valami "igazinak" tűnő vörösre pályázom, de nekem ha már csak művörös van, akkor a narancssárgás tetszik. Egyébként meg tök szeretném kipróbálni mondjuk akár a lila hajat is, csak hülyén néznék ki vele. Minden hajszínt megunok egy hét alatt, lehet, hogy majd egyszer eljön az igazi :-). Régen láttam valami fodrászújságban egy képet egy hosszúhajú csajról, akinek az alap barna hajába keresztbe tettek be egy ciklámenszínű csíkot, vagyis inkább foltot. Azóta olyat akarok. Csak még növesztenem kell :-).

 • 2007.05.19 22:30:41druantia

  Laili, tutira van a dologban valami genetika, a most szült unokatesómnak is van ilyenje, igaz, hogy neki nincs plecsni a köldökénél. Lehet, hogy azért, mert a baba megszületett a 32. héten, és nem volt ideje kialakulni :-).

 • 2007.05.19 22:31:24druantia

  druantia 2007.05.19 22:29:27, első sor: te = de.

 • 2007.05.19 22:39:29laili

  kowacs: persze tedd azt és oszd meg velünk is ha megtudtál valami újat:) had legyünk még mi is gyönyörű kismamák...

 • 2007.05.19 22:41:33kovvacs

  Ma volt szerencsém rengeteg terhes nőt megnézni magamnak. Tényleg sokféle hozzáállás létezik ehhez az állapothoz :) Szembejött velem egy olyan csajszi többek között, akinek iszonyatosan szexi módon kivágott pólója volt, elasztikus és nagyon jól megszabott egyben. Szinte szembecsapott, hogy mennyire szexik a cicijei. Annyira, hogy hosszú másodpercek teltek el, amíg leesett, hogy van egy tök szép gömbölyű pocakja is alatta.

  Azt hiszem, vmi ilyesmi stílusra fogok mostanában átállni. Eddig az "ugye hogy nem látszik semmi" volt nálam a menő. Kicsit bő, hagyományos de női sportpóló pl. a mai napon, de testvonalkövető. Úgyhogy elsőre télleg semmi, másodjára: hm, kicsit kövér ez a csaj, nem?, harmadjára: vagy lehet hogy terhes? (Számolgattam, 26-ik hét, lassan betöltöm a hatodik hónapot.)

 • 2007.05.19 22:43:38voroske

  Mivel en 10 eve festem a hajamat es a jelenlegi kornyezetemben senki (beleertve a ferjet) se latta meg az eredei hajszinemet eleg durva lenne terhesseg alatt hirtelen em festeni. Ugyhogy ez az elso kerdeseim kozott szerepelt a nogyogyinal es egy kulon kismamakra szakosodott kozmetika/szalonban is rakerdeztem. Mindket helyen ugyanaz volt a valasz. Hogy valo igaz, hogy a 80-as evek vegeig ez erosen ellenjavalt volt. Viszont azota gyokeresen megvaltoztak a hajfestekek osszetetelei es osszehasonlithatatlanul kevesbe karosak. Ennek ellenere azt javasoltak, hogy a festes mehet, de eros szokitest nem javallot alkalmazni az elso harmadban.

 • 2007.05.19 22:44:41druantia

  Voroske, én pont a feketéről hallottam, hogy árthat. Vagy csak errefelé más a városi legenda :-).

 • 2007.05.19 22:48:09laili

  Nálam is az elasztikus cuccok mentek, nagyon büszke voltam a pocakomra szerettem, hogy látszódik babát várok.

  Anyám meg anyósom folyton azzal jöttek, hogy elszorítom azt a szegény gyereket meg bezzeg régen azok a szép kis tunkák:DDDDAzok tényleg de szépek is voltak...ÁÁáááááá

  Azért nem vettem fel egyet se

 • 2007.05.19 22:50:55laili

  Bocs tunkák=tunikák, na húzok olvasni meg alunni Jó éjt!

 • 2007.05.19 22:52:32druantia

  Jó éjt, Laili, jó éjt többiek! Megyek én is, mert hajnalban arconfingásos riadó (lásd. Reggeli Felkelés poszt :-).

 • 2007.05.19 22:58:08laili

  Ha arcfingás nem is de riadó nálunk is van :két nagy vidám kék szem pislog rám az ágyból majd kurjongatásssal és atombeszarásra utaló hangokkal vesz rá szelíden ámde erélyesen a felkelésre.

  Hát mit tehet itt egy anya....(lsd Sárkány és papucs) na télleg húztam csak leírni könnyebb mint megtenni:)

 • 2007.05.19 23:21:25kovvacs

  laili, én kaptam is ilyen remek ruhákat ajándékba az anyósomtól "az én lányaim is ezt hordták". Ja, azon kívül, hogy úgy néznek ki, mint a hányás és öregek (még 1986-ban volt benne a sógornő "csinos kismama"), akkor se mennek rám, ha nem vagyok terhes, mert magasabb vagyok náluk.

 • 2007.05.19 23:26:06kovvacs

  voroske, köszönöm szépen a hasznos infót!

  Akkor elmerülök újból a használati utasításban és megejtem a festést :))))

 • 2007.05.20 03:28:04Flórika27

  druantia:  Na, akkor mesélem mit tapasztaltam. :D Én a Babé termékcsalád terhességi csíkok elleni krémét használtam. Link: http://www.pezomed.hu/termekek_babe.php?almenu=2&termek=18#anci  Ez a krém csak gyógyszertárban kapható, és egy tubus 5200 Ft. Én két tubussal használtam el a 41 hét + 3 nap során, míg a Bébike bennem volt (idén márc. 26-án született)...  És hogy használt-e???! Hát lósz*rt se!!! xDDDDD Olyan szép csíkos a pocim legalja (szeméremdomb felett), hogy azt öröm nézni! xD  Oké, hogy "csak" ott. (Na jó, NAGYRÉSZT csak ott. xD)

  Meg oké, hogy betöltött 8. hónapig nem volt semmi gáz. De amennyire nem alakultak ki 8 hónap alatt, olyan rohamos tempóban repedt szét a bőröm az uccsó 9. hónap alatt. xD (Pedig én aztán bőszen kentem ám ezzel a vacakkal, és nem ám vékonyan! :P)  Úgyhogy ha szerény személyemet kérdeznék, hogy érdemes-e BÁRMILYEN kencét venni terhesség alatt, egyértelmű válaszom lenne, hogy NEM! xD Meglátásom szerint ez csakis a genetikán múlik. Ha valakinek olyan az alkata, hogy nem csíkosodik, akkor krém nélkül sem fog. És ez áll fordítva is. xP (Dokim ugyanezen a véleményen van, + hozátette, hogy legyek inkább büszke a csíkjaimra. 8D Az anyaság szentsége ugye!! =DDDDD)  (Amúgy meg nagymamám pl. 3 gyereket szült, terhessége alatt semmilyen krémet nem használt, és mégsincs egy darab csíkja sem. De mind dédmamámnak - nagyim állítása szerint -, illetve anyukámnak meg van...)

 • 2007.05.20 06:35:24szanna

  Flórika! Hasonlóan jártam én is. A 9. hónapban lettem csíkos, ráadásul nem is vettem észre. Így sokkolt a látvány, amikor először néztem a szülés után tükörbe.

  A párom minden nap megsimogatja, így nem bánom, hogy vannak. Szerencsémre nem drága cucokkal kenegettem.

  Az anyai nagymamám 3 ikervárandósság után sem lett csíkos, anyukámnak sincs egy szál se, az első szülés után még nekem sem volt. Egyszerűen nem számítottam rá. A kenegetésre főleg azért volt szükségem, mert mindenhol viszketett a bőröm, és a krém ideig-óráig segített.

 • 2007.05.20 09:02:41druantia

  Na, itt a csíkom :-). Megnéztem (megint), hogy mi a neve. Linea nigra. Találtam is róla angolul egy rövid ismertetőt:  Linea Nigra

  What causes linea nigra: Hormones, which are also responsible for your newly darkened areolas and freckles as well as an impressive variety of other skin anomalies, are behind this weird little stripe — which you've earned just by becoming pregnant.

  This linea nigra — literally, the "dark line" — is likely to be more pronounced if you have darker skin, but never fear: It fades a few months after your baby is born.

  What to do about the linea nigra:

  - Sit tight. After your baby is born, the line should gradually fade all on its own.

  - Spending too much time working on your tan can intensify skin discolorations. Use sunblock (at least SPF 15), or keep your belly under wraps.

 • 2007.05.20 11:48:02kaposztalepke

  egyetértek Flórikával és szannával..  a bőr szétrepedése nagyrészt mázli/alkat/hasméret-hasforma kérdése, az első gyerkőcnél alig kentem, mégsem lett csíkos, a másodiknál hülyére kentem a legtutibb olajokkal, legdrágább krémekkel (a bőrgyógyim már akkor azt mondta, hogy tök felesleges a drága cucc, az olaj, vagy a messzív hidratálás/zsírosítás bőven elég, ha ennek ellenére reped, akkor mindenképp repedne)...

  szóval elég furán feküdt a babu, óriási is volt, szét is ment az egész..a köldököm körüli kéttenyérnyi rész most olyan ráncos, hogy a 85éves nagymamám nyaka ehhez képest semmi:(  viszont "linea negra"-m alig volt, halvány, de az szépen el is tűnik ha nincs agyonnapoztatva (dehát pocakot úgysem égetünk terhesen)..

 • 2007.05.20 12:42:05lii

  linea nigrám van, jó hosszú, én csak "varrás"-nak hívom (ami mentén majd repedek :). közepén a köldököm szép barna, meg a köldökpiercingem helye is barna - úgy nézek ki, mintha érdekes viszonyban lennék a tisztálkodással. de ez a csík, azt mondják, elmúlik (a druantia által fent idézett angol nyelvű cikk szerint is, huh).. legalábbis nagyon remélem, h. elmúlik.  repedéses csíkom nincs (34. hét, 20+ kg hízás után), és csatlakoznék az előttem szólókhoz: valószínűleg ennek semmi köze ahhoz a párszáz ft-os testápolóhoz, amivel kenem magam kb hetente 2x, amikor épp eszembe jut.

  de ne irigyeljen senki, mert az alapállapotban se túl szuper tartású mellső részem literes tejeszacsi formát öltött, és nem tudom, hogyan fogok ebből valami használhatót faragni szülés-szoptatás után - hát szerintem plasztika lesz a vége, majd ha nagy és gazdag leszek. :(  amint azt a babavárós posztnál már kifejtettem, utálom a terhesdivatot; a hajam olyan, amilyen, semmi extra (mondjuk nekem sosem volt kevés), az arcbőröm kb mintha elaknásították volna, minden napra jut egy pattanás - sebaj, legalább nem fogom visszasírni a terhesség alatti kinézetemet. :)  inkább arra gyúrok lélekben, h. viszonylag hamar visszanyerjem magam a gyerkőcök születése után. (ja és nem vagyok divatfasiszta, topmodell csajszi, meg semmi ilyesmi - átlagosnak tartom a külsőm, meg a divathoz/szépségiparhoz való viszonyom is.)

 • 2007.05.20 13:36:45szinovea

  szerintem ahány kismama annyi féle terhesség.Mindenkinek más jön be.Valakinek csikos a hasa még akkor is ha keni jó drága kencékkel.Én is kenem mégis vannak csikjaim.Persze biztos használ valamit mert lehet ha nem kenném csunyább lenne.A hajfestésről nekem fodrászok tanácsolták még az első fiam születésénél hogy ne fessem mert egészségtelen,a hidrogén miatt.

  lii neked nem repedt meg a piercing helyén végig a hasad?Nekem igen és elég csunya.Nem tudom vajon ezt el tudják e plasztikások tüntetni.Én a 37 hétbe vagyok és rajtam is 20kg van.Én sem divatozok, kényelmes cuccokat veszek magamra amik nem szoritsák a pocakom.a lényeg hogy egészséges babánk szülessen a többivel meg ráérünk foglalkozni szülés után.

 • 2007.05.20 13:54:24kovvacs

  lii, szinovea, és diétáztok vmit? Pl. minimális szénhidrát-visszafogás, és inkább zöldségzabálás az édesség helyett? Vagy már "úgyis mindegy"? Az én önfegyelmem a béka popsija alatt van, de erről a kérdésről úgy véltem, hogy muszáj észnél lenni. És persze lehet, hogy könnyen pofázok, mert alkati kérdés is, de... mikor visszafogtam a szénhidrátot, akkor ment a heti súlygyarapodásom fél kiló alá, előtte már majdnem egy kiló volt... Na mindegy, hagyjuk, nem vagyunk egyformák.

 • 2007.05.20 13:56:12kovvacs

  Ja és a pocikenegetésről meg annyit, hogy maga az érzés marha jó, és tényleg szertartás esténként. Így aztán akkor is olajoznánk a pocómat, ha semmire se lenne jó. :)

 • 2007.05.20 14:01:43girasolita

  Én is a Milupa krémét kenem magamra a 3. hónaptól, de kijöttek a csíkjaim, és csak 9 kilót híztam. Most vagyok a 39.héten, és még sokan hiszik, hogy még vagy 2 hónapom van hátra. Anyum szerint neki sokkal csúnyább volt a hasa, és nem kente. A dokim meg azt mondta, ha anyunak csíkos volt, nekem is valószínűleg az lesz, nyugodjak bele. Szerencsére csak a hasam alja, a köldökömnél nem. Meg a mellem, de az kb 5ször nagyobb mint volt. Vagyis most van mellem, mert eddig elég laposka voltam. A páromnak nagyon tetszik, így csíkosan is.

  Ami engem nagyon zavar, az az, hogy nem csak csúnya, hanem érzékeny és fáj is (mármint a csík)

 • 2007.05.20 14:25:18eszter

  Én is szeretem, hogy jól nézek ki...szerintem. 37. hét 5 kg, csak a pocak. úgyhogy én is a szűkre szavazok. Mondjuk mocsok módon ez KIZÁRÓLAG mázli,mint ahogy én vagyok a bizonyíték, hogy a terhességi csík is. Soha semmivel nem kentem, és nem volt. Tehát sztem is ahány kismama, annyi féle, lényeg a kisugárzás. Én is írnék könyvet, de szégyen szemre SEMMI nem rajtam múlt.  Hajfestés. Én seszínű vagyok eredetileg szőkére festve. De kínosan. 3és fél hetente mindig új időpont a fodrásznál. Én megkérdeztem a fodrászt, aki megkérdezte a festékes cucc területi képviselőjét, aki állítólag utána nézett, és mondta, hogy mehet a buli. Utána kínosan ügyeltem arra, hogy csak a "hajfestés? miért is ne!" című cikkek találjanak meg.  Ja még egy luxus: heti egy masszázs. A derekamat iszonyatosan féltem, nem akarok csotrogány öreg lenni. Rövidke orvosi pályafutásom során csak ilyet láttam, és küzdök ellene.

 • 2007.05.20 14:50:23szinovea

  Kowacs

  Az első fiammal is 23kg hisztam.valószinüleg most is ütöm majd ezt a súlyhatárt.Kérdésedre valaszolva.A vitaminbevitelre figyelek a legjobban napi egy fél l es danon joghurt ezt fél kg eper 2 db alma, szőlő ,nagyon sok tej és még ezt tetézem vitaminnal(elevit).és ez utén nasizom.Sajnos imádom a csokit,fagyit.És mivel egész életemben koplalhatok majd hogy vigyázzak az alakomra hát legalább most adok az élvezeteknek.

 • 2007.05.20 14:51:19szinovea

  ja és csomo zöldség...

 • 2007.05.20 15:13:05marcangoló

  Eszter, kisugárzásom aztán volt, mikor a fiammal voltam terhes. Nem is lehetett nagyon kikerülni, mert az egész utcát elfoglalta(m). :-)

 • 2007.05.20 16:33:17lii

  szinovea: hát, jobban látszik a piercing "lyuk", mint előtte, de hálistennek (még) nem reped. az biztos, h. nem érzi jól magát az a terület, kicsit pirosas is. még régebben itt a porontyon volt egy poszt, amiben terhesség alatt is hordható piercingről volt szó - na azért én ennyire nem veszem komolyan, néha egy hosszabb végű fülbevalómmal megtisztogatom, kb. ennyi.  kovvacs: én az első félidőben szúrtam el a dolgot. nem híztam az első 3 hónapban szinte semmit, aztán 1 hónap alatt feljött rám kb. 10-12 kiló (ez volt az ominózus karácsony & januári téli depi időszak + akkor tetőzött a rosszullétem, csak mekit, csokit meg fornetti pékséges cuccokat bírtam legyűrni.) most meg hol vigyázok, hol nem. február vége óta írom napi szinten a súlyom egy füzetbe, stabilan heti fél-1 kg a gyarapodásom.

  ebből remélem megy élősúlyra is, nemcsak s*ggre - a dokik szerint az egyik leányzó bazi nagy lesz az ikerségéhez képest, a másik átlagos méretű.

 • 2007.05.20 16:53:00eszter

  marcangoló, tudom, hogy nincs szükséged vígaszra, de ilyen humora is csak a telt nőknek van. Igazi kiegyensúlyozott, jókedélyű! Pasi lennék, kellenél.

 • 2007.05.20 18:08:35kaposztalepke

  eszter: 5 kg a 37. hétre? mennyi lesza végére? 6-7? Mekkora babáid szoktak lenni?

  Csak olyan fura, rólam 12kg mindig leesett a szüléssel, másodjára 13-14-et híztam, de már csak a plusz 1-2-vel jöttem ki a kórházból..ha 7kg-t híztam volna terhesség alatt, minujsz 5kg-val zártam volna, ergo fogytam volna...

 • 2007.05.20 18:27:13kovvacs

  eszter, nem írtad el? Télleg csak 5 kg, nem 15 kg?

  Ez hihetetlen :)

  Én már 7nél tartok, és hol van még a vége...

  Mostantól fogom naponta mérni, el ne szaladjon a szekér.

 • 2007.05.20 18:38:11eszter

  húúú, ne ijedjetek meg.Ez azért merőben alkati kérdés is. Van aki 20at szed föl, meg sem látszik, és le is ugrik. Barátnőm 10et szedett föl, most 1 éves a babája, a szülés óta +4 kgval szaladgál, és nagyon látszik is rajta...nem azért, sztem így is jól néz ki. Én a 4 terhességem során 6-9 kg-kat híztam, 3200-3610-ig terjedő volt a babák súlya, semmi trükk.

 • 2007.05.20 18:42:33Flórika27

  Hehe, súlykérdés. :D  Nos, kövezzetek meg, de én úgy gondoltam, ha a teherbeeséskor (2006. 06. 21. vagy 22.) keményen 85 kiló voltam, nem óhajtok tovább hízni, mert már ez sem kevés!!! :P (Még akkor sem, ha nem vagyok azért egy kis s*ggdugasz - 170 cm magas vagyok - és nehezek a csontjaim.) Úgy fogtam fel a dolgot, hogy ez a 85 kiló a képzeletbeli polc, amiről ha megéhezik a gyerek csak leemel egy kis "befőttet" és elnyammogja. 8DDD Sz'al van ott tartalék bőven, nem szükséges még gyarapítani is. :))) És mivel a dokim/védőnőm sem hadakozott ez ellen kézzel-lábbal, így hát CSAKIS a 41. héten sikerült 91 kilót mérnem, az első két harmadban még fogytam is, harmadik harmadtól kezdett csigalassúsággal felfelé kúszni a súlyom, de nagyon sokáig csak 87 voltam. :P Kórház után két héttel pedig eredeti 85 kilómhoz képest már 6 kilóval voltam/vagyok könnyebb, tehát 79. :))))))))) És úgy, hogy a kislányom (aki egyébként első baba) 3200 grammal (és TELJESEN egészségesen) jött a világra, tehát normális súllyal. :))  A vicc az egészben csak az, hogy sem nem fogyóztam, sem az édességet nem kerültem. =D Szimplán csak megrémültem annyira a várható + 10-15 kilótól (ami esetemben igen szép súlyt eredményezett volna), hogy teljesen összeszűkült a gyomrom, és egyszerre nagyobb mennyiségeket nem tudtam magamba tömni. xD Sz'al az egész abszolút pszichés alapon működött. :))  Most a célom az, hogy még a második babó előtt lefogyjak 70 kilóra, no nem azért mert ennél a +6 kilónál többet szeretnék köv. terhességnél hízni, de szent meggyőződésem, hogy a lábam, lábfejem azért vizesedett be olyan extrém módon (mindenki lement hídba, aki csak meglátta xDDD), mert a keringésemnek nem tett jót az amúgy is nagy testsúlyom + a Babuci. :P (No meg milyen ciki volt már, hogy a csinos műtős srác ezzel a szumó birkózós súlyommal emelgetett! xDDDDD)  Egyébként én amúgy is használok testápolót minden egyes fürdés/zuhanyozás után, mert száraz a bőröm alapból, tehát a szertartás már eleve megvolt, deee úgy gondolom 5200 Ft-ért többet kéne tudnia egy krémnek, minthogy szimplán jó legyen vele kenegetni a hájaimat. =)))))

 • 2007.05.20 20:30:05szinovea

  lii:Szintúgy jártam az első három hónapban mint te,sőt még fogytam is.a vizet is kirókáztam.Aztán hirtelen felszaladtak a kilók.De te ha jól értem két babát vársz?Akkor nem sok az a 20kg mert abból

  13-15kg saccom szerint le is megy szülés után.

  eszter le a kalappal.úgy irigylem aki ilyen jól kordában tudja tartani a súlyát.Azok a fránya csokik...

 • 2007.05.20 21:42:49kovvacs

  lii, ki lehet bírni édesség nélkül:

  csak az első 5-6 napban akarod a legkegyetlenebb halálnemekkel elintézni a saját párodat, a postást, az adóhivatalt, a kormányt, az ellenzéket, a nemzeti bankot, a tesódat, a szüleidet...

  Nálam legalábbis így műxik.

  Meg kicsit úgy, mint az a közhelyes vicc a cigivel kapcsolatban:

  "Nem értem az embereket, miért volna nehéz leszokni a dohányzásról. Nekem mind a kilencszer gond nélkül sikerült."

  Hát valahogy így.

  Mert állítólag minden megnemevett csoki jót tesz. Tehát ha 30 tábla helyett csak 28at eszek meg, az is jobb a semminél. 2 táblányi előny. És lehet az embernek érte magát megdicsérni :)

 • 2007.05.21 09:10:28marcangoló

  Eszter, 58 kilósan is vicces voltam. Szerencsére nem fogy el kilónként. ;-)

 • 2007.05.21 09:13:36marcangoló

  De azért hízelgő, lehetnél pasi. :-DDDD

 • 2007.05.21 09:25:55erősbors

  na a csíkokról csak annyit, hogy tök büszke voltam az állapot alatt, hogy nincs és nem lesz. Megszületett Kisangyal, eltelt kb. két hónap és akkor rácsodálkoztam a tükörben a hasam alsó részére, hogy nézd már, mik azok? Hát nem zebra lettem? Állítólag van viszont vmi Ilcsi cucc, amitől újra hű de jó lesz, de tesóm még nem segített szegény kismama húgán ezzel, így magamnak kell uánajárni.

 • 2007.05.21 09:33:31moon

  hello csajok,  a terhessegi csikok (tehat nem a linea nigra) attol fuggnek, hogy kinek milyen a kotoszovete, es attol, hogy milyen sokat es milyen gyorsan hizik (esetleg fogy). Aki rugalmas kotoszovetet orokolt es/vagy keveset hizott, annak nincsenek, aki gyorsan sokat hizott, vagy laza a kotoszovete, annak meg vannak.  b

 • 2007.05.21 10:00:22gyöngy1

  Ami a csikokat illeti, az elsöszülöttnél nem volt semmi és nem hiztam tùl sokat (én vagyok az aki nem àll mérlegre, tehàt nem tudom pontosan mennyit szedtem fel és felejtettem magamon). Aztàn 19 honapra rà megszületett a Kisebbik aki nagyobb volt a Nagyobbnàl (Nagyobb: 2,9 kg, Kisebbik: 4,2 kg-val született).

  A terhesség utolso egy-két honapja nehéz volt, gyorsan kifulladtam, fàjt a hàtam, és egyszer az orvos megmondta hàny kilo vagyok: 85. Gyorsan megtiltottam neki, hogy még egyszer megmondja, csak ha nagyon gàz.

  Szoval az utolso honapokban felfigyeltem egy csikra: a térdem felett, a comb belsö részén volt làthato. Mindenki mondta: visszér.

  Szülés utàn félévvel még mindig ott volt, ezért elmentem a hàziorvoshoz aki elküldött az érsebészetre. Oda viszont csak egy honap mùlva tudtak idöpontot adni ezért meg kellett vennem és hordanom is kellett a szoritoharisnyàt (fùjjjjj).

  Amikor az érsebész meglàtta a csikomat és megvizsgàlta a müszerkéjével akkor megnyugtatott, hogy "csak" egy terhességi csik.

  Ez meg is nyugtatott meg egy kicsit fel is izgatott. Ok, nem kell operàlni stb, viszont amig egy ilyen csik eltünik az hosszù idö is, meg ronda is.

  Kisebbik most màsfél éves és a csik eltünt. Nem hasznàltam speciàlis krémet csak feszesitö hidratàlot, meg narancsbör ellenit, meg sima szàraz börre valot. Es mivel néha igen hideg a fürdöszobànk és én meg fàzos vagyok, ezeket sem hasznàltam nagy intenzivitàssal.

  Màr csak a fenn feledett kiloktol kellene megszabadulnom...

 • 2007.05.21 11:19:49Tjuca

  Flórika!  Én 70-ről indultam (viszonylagos, kissé telt voltam, csontjaim nehezek, így azért szumónak nem mondtam volna magam), 90-el szültem, 65-tel jöttem ki, és most 60 vagyok. A toxémia a giliszta csajoknál is előfordul (én nem vagyok az), és nekem is olyanok voltak a lábaim, hogy cipő nem ment rá, a végén vietnámi pacskerban csoszogtam, és combközépig mint egy rúd szalámi, olyan volt a lábam, onnan meg vékony felfelé, majd jött a has. Tehát elmondhatom, hogy a hízás nálam úgy ment, hogy gyak. fogytam, viszont annyi víz volt rajtam, amivel kisegíthettem volna aszályos időszakban a Balatont. :-) Ettől függetlenül boldog voltam, és én szépnek találtam magam, holott a fénykép és a tükör is azt mondta, hogy pöffeteg vagyok. Tehát minden szubjektív, az a fontos, hogy mit érez valaki :-)  Csíkok: köszönik szépen vannak, utolsó három nap keletkeztek. A vádlimon, térdemnél is vannak a fent leírt toxémia miatt. A mellemre gimis mellrobbanáskor jöttek, csípőtájékra meg az egyetemi lazuláskor. Tehát nekem már csak a fülemen nincsenek, viszont azt nem is kenem semmivel. :-)

 • 2007.05.21 11:25:24Tamira

  Én 18 kilót híztam, nem túl gyorsan, mázlim van, legalább a hasam nem lett csíkos, de a csípőm és mindkét cicim oldalt igen.  Az Ilcsi cuccról én is hallottam, ki is próbáltam, de csak az egyik alkotóelemét, állítólag 2 félét kell használni, de én csak az egyiket vettem, miután konzultáltam egy Ilcsi-terjesztő kozmetikussal.

  A neve: esemény előtti pakolás ;)) (szerintem röhejes)

  http://www.ilcsi.com/product-page.php?oid=T0068531680401649b020a63355036d4;cmssessid=Te197d9e7d3d756698839f582bdf9eacd87734805e4c8c6eaaa257737a51c82f

  Valami szőlőmagossal kell kombinálni, és akkor állítólag jobb, de én azt nem ismerem.

  Ezt eddig 2x kentem fel, de csak a hasamra (féltem, hogy esetlen nagyon irritálja a bőrt, de nem) - fincsi, puha lett a bőr, de a linea nigra még rezzenéstelenül ott figyel a köldököm és a gyomorrész között.  A csíkjaim a csípőmön a 30. hét felé alakultak ki, 3-4 nap alatt (anyukám hasa teljesen szétrepedt velem, úgyhogy nagyon tartottam a folytatástól), annak ellenére, hogy kb. félidőtől a napi testápolózáson felül olajoztam is magam (has, cici, csípővonal) kb. 5 perces bemasszírozással együtt.  Ha valaki olajozni akar, én paraffin olajat vettem a patikában, szagtalan, olcsó és tök zsíros, kevés is elég belőle, és nem szárít, mint a babaolajok.  Fenti valaki írta a Babé krémet striák ellen. Nekem a védőnő azt mondta, az elmulaszthatja a csíkokat, ha még nem fehéredtek ki, mert a kifehéredettek már rögzültek.

  Én most kentem fel 1 hónap alatt egy tubust (kb. 4500 Ft, de sokkal olcsóbb, mint a Vichy (ami 8000, és fele méret, visszariadtam tőle), és nem látványos a javulás, de még veszek egyet, hátha. Lehet, hogy csak elkezdődött a kifehéredés nálam, és azért halványulnak, nem tudom.

  Nagyon hajlok rá, hogy az egész genetika, de azért megpróbáltam minden tőlem telhetőt.  Ja, és akit érint: császáros hegre a Bioptron lámpát ajánlják, hogy a heg ne vastagodjon meg, és még a Dermatrix gélt (az is nagyon húzós áron van, azt hiszem, 10.000 Ft, én még nem próbáltam) a sebgyógyulás után. Állítólag teljesen felpuhítja a heget, és szinte nyom nélkül gyógul, ha van valakinek tapasztalata, hogy hogyan használjam, talán a jövő hónapban belszuszakolom a költségvetésbe :))

 • 2007.05.21 11:44:59Tori

  Nekem nem volt és nem is maradt csíkom, csak ami a kamaszkori hirtelen növekedésből maradt. Avon kencét használtam a terhesség alatt a hasamra. Elég büdös, de végülis bevált. A császáros hegem látszik, de puha és halvány, sose kentem semmivel. Igaz, 3 év telt el.

 • 2007.05.21 12:12:50druantia

  Moon, én úgy tudtam, hogy a dolognak hormonális oka (is) lehet, lehet, hogy rosszul emlékszem. Azt hiszem, tíz kiló hízás nem olyan sok (persze, azért több Eszter ötjénél), én mégis csíkosodtam. A súlyom 14 éves korom óta gyakorlatilag változatlan (na jó, a tizenhat év alatt feljött rám három-négy kiló), a csípőmön mégis vannak kis fehér vonalak :-).

 • 2007.05.21 12:23:41manci

  Tori: ez érdekes, ilyen kamaszkori csíkjaim nekem is vannak, ezért tök biztos voltam benne, hogy a hasam is repedezni fog, aztán nem lett semmi. Mondjuk kentem minden szarral, de valószínűleg nem ezen múlott. Azt mondják, nézd meg anyád hasát, na olyan lesz a tied is. Hát az enyémnek vannak, de saját elmondása szerint csak a 3. gyereknél jöttek elő, úgyhogy lehet, hogy én sem úsztam meg végleg a dolgot.

  Amit sajgó lábakra tudok ajánlani és szerintem marha jó, az az Ilcsi Keringő krém. Imádtam!

 • 2007.05.21 13:08:26Tish

  Biztos vagyok benne, hogy egyéni a csíkosodásra való hajlam. Anyámnak két gyerek után egy darab csíkja sincs, én viszont tele vagyok velük. A pocim, és a csípőm is striás. A férjem szereti, én meg a férjem, úgyhogy elfogadom:)

  A terhességem alatt 20 kilót szedtem fel, vizesedés nélkül, 48 kilóról indulva... Nem riogatott vele az orvos, hogy ez aránytalanul sok lenne a kiindulásihoz képest. A lányom 3880 grammal, és 58 centivel született. Szülés után rajtam maradt 3 kiló, a többi lement, én meg örültem, hogy végre nem kell erős szélben téglával a zsebemben kószálnom:)

 • 2007.05.22 11:21:30evaandrea

  Tudom, hogy most a feszülős elasztikus felsők a menők terheseknek, ami jól mutatja a pocakot, de ebben a melegben szerintem nem túl kényelmes.

  Az egyik fiam augusztusi, vele kizárólag lenge, szellős ruhákban járta. A legkisebb nyár végi. Vele szerencsénk volt, a Balaton mellett voltunk egész nyáron, és én csak bikiniben lehettem egész nap.Isteni volt, semmi nem szorított, nem izzadtam.

  Ha melegem volt, bementem a vízbe.Mindenkinek ajánlom, aki csak teheti...

 • 2007.05.22 11:38:30mulan

  Ami a súlyokat illeti, én ugye 15 kilót híztam a terhesség alatt, ebből 5-öt az utolsó hónapban. Szülés után 20-at fogytam az első 3 hónapban! Az azóta eltelt 3 hónapban meg híztam 5-öt. Annyi a különbség, hogy derékban szemből keskenyebb lettem, de oldalról szélesebb. A hasamon nincsenek csíkok, de a combom belső részén sajnos igen. És eltűnt a fenekem, de ez ellen majd teszek valamit. :)

 • 2007.05.22 11:54:45druantia

  Nekem megvan a fenekem. Hajaj, de még mennyire hogy megvan :-)))!

 • 2007.05.22 12:15:47kaposztalepke

  Ez egyébként tényleg tök alkat kérdése, Anyukámnak egy szál csíkja nem lett, pedig 3 gyerek, és a legutóbbinál már fiatal sem volt, és óriási volt a pocakja is..most is dundi nő, de még így sem repedt..  Most ezekben a csípőnacikban látszik nagyon egy csomó csajon, hogy sokszor mennyire nem a kilóktól függ a bőrminőség, csíkok, stb...vagy hogy esetleg ki hogyan hízik...néhány inkább dundi csajnak gyönyörű sima a bőre, aztán van aki tök vékony, egy deka háj sincs rajta, mégis kis dudoros csíkokkal van tele a dereka/csípője hátul..

  meg azon is mindig röhögtem, milyen fura, én aztán ugyancsak nem vagyok vékony..de hátul a derekamnál soha nem volt hájam, ami dudorodott volna naciból, vagy bármi (hasamon, combomon, mindnenhol egyenletesen igen, de a derakamon/csípőmnél hátul nem...és járt velünk aerobic-ra egy csaj, akit már jó hogy a szél nem vitt el, tök vékony volt, tornászott is sokat, már tökre lefogyott, a derekán hátul meg még mindig ott lifegett némi hájacska..fura...

 • 2007.05.22 12:48:57mulan

  Ami a ciciket illeti, azok sose voltak kicsik, és bár óriásira nőttek, mostanra (6. hó a szülés után) kezdik eredeti méretüket visszanyerni, bár tejem még rendesen van. Nem lettek rosszabbak, mint előtte, szóval nem lógtak vagy ilyesmi, igaz, hogy most már ugye kb. egy éve biztos, hogy csak fürdéskor nem volt rajtam melltartó. És csak ezeket a merevítőseket hordom, cicilapítókat nem. ;)  (Szoptatok, a babus csak anyatejet kapott 6 hónapig, és éppen most kísérletezünk, már kétszer evett egy kis banánt.)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta