Segítség! Megfullad a gyerek!

Krupp: a kisgyermekes szülők rémálma, ijesztő és félelmetes betegség. Aki átélte már, milyen a fuldokló gyermekkel a karjai közt az ügyeletre rohanni, soha nem felejti el. Mi a teendő roham esetén, hogyan előzhető meg a krupp? A betegségről olvasónk, Alvómackó számol be.


Az igazi krupp a diftéria vagy torokgyík francia elnevezése (croup). Ez elllen ma már a di-per-te (diftéria, pertussis=szamárköhögés, tetanusz) oltás véd. Az a betegség, amivel manapság találkozunk, pseudocroup névre hallgat, de az egyszerűség kedvéért csak krupp néven emlegetjük.

A krupp a gége vírusos eredetű gyulladása, melynek során a gége nyálkahártyájának hangszalag alatti duzzanata beszűkíti a légutakat, így jönnek létre a jellegzetes tünetek (nehezített belégzés, száraz, kutyaugatás szerű köhögés).

A kruppot általában megelőzi egy pár napos hurutos betegség, mely lázzal, torokfájással, köhögéssel járhat. A kruppos fulladásra a legjellemzőbb, hogy általában éjszaka, váratlanul alakul ki. A gyermek légvétele nehézzé válik, ugató, száraz köhögés hallható. A levegőért küzdő gyerek sokszor sír, nyugtalan, erőlködve köhög, öklendezik, néha hány is. A sírás miatt a nyálkahártya duzzanata tovább fokozódik, ami tovább nehezíti a belégzést. Az izgalom miatt a szervezet oxigénigénye fokozódik, a beteg még jobban erőlködik, hogy a belégzéssel elegendő oxigén juthasson. A belégzés hangja száraz, hangos. (Nem tévesztendő össze az asztmával, ott a kilégzés nehezített.) A szülő számára nincs borzasztóbb, mint látni, ahogy minden egyes levegővételért küzd a gyermeke. De a legfontosabb, hogy ne pánikoljunk be!

Mi a teendő kruppos roham esetén? Minden forrás (szakkönyv, internet) kiemeli, hogy kruppos roham esetén azonnal orvost kell hívni! Ezt követően nyugtassuk meg a gyermeket, ha az fél a köhögéstől, levegővételtől. Következő lépésként sokat segíthet, ha kinyitjuk az ablakot és a gyereket ölbe/karba véve odaülünk vele a friss levegőre. Természetesen hideg téli éjszakán gyorsan csavarjuk takaróba a gyermeket és magunkat is, nehogy tüdőgyulladás vagy megfázás legyen a vége.

A krupp megelőzésére illetve roham esetén fontos a szoba párásítása, amelyre a legalkalmasabbak a párásító készülékek, melyek hideg párát bocsátanak ki magukból.

A kruppos gyerek két roham között egészséges. Sem állandó gyógyszerekre, sem különleges vizsgálatokra, sem allergia-tesztekre, sem barlangkezelésre vagy környezetváltozásra nincs szükség. A légúti betegségek így a krupp lehetőségét is csökkenthetjük viszont, ha a fűtési időszakban gondoskodunk a szoba levegőjének a párásításáról, ha a kruppra hajlamos gyerekek kerülik a náthás betegeket, és ha nem dohányoznak körülöttük.

Amennyiben többet szeretnétek megtudni a betegségről, Budapesten, a Szent László Kórházban munkanapokon délelőtt működő krupp-ambulanciáján (telefon: 061/455 8100) kaphattok bővebb felvilágosítást.
Oszd meg másokkal is!
Mustra