SZÜLŐSÉG

Segítség! Megfullad a gyerek!

2007. május 18., péntek 09:05

Krupp: a kisgyermekes szülők rémálma, ijesztő és félelmetes betegség. Aki átélte már, milyen a fuldokló gyermekkel a karjai közt az ügyeletre rohanni, soha nem felejti el. Mi a teendő roham esetén, hogyan előzhető meg a krupp? A betegségről olvasónk, Alvómackó számol be.


Az igazi krupp a diftéria vagy torokgyík francia elnevezése (croup). Ez elllen ma már a di-per-te (diftéria, pertussis=szamárköhögés, tetanusz) oltás véd. Az a betegség, amivel manapság találkozunk, pseudocroup névre hallgat, de az egyszerűség kedvéért csak krupp néven emlegetjük.

A krupp a gége vírusos eredetű gyulladása, melynek során a gége nyálkahártyájának hangszalag alatti duzzanata beszűkíti a légutakat, így jönnek létre a jellegzetes tünetek (nehezített belégzés, száraz, kutyaugatás szerű köhögés).

A kruppot általában megelőzi egy pár napos hurutos betegség, mely lázzal, torokfájással, köhögéssel járhat. A kruppos fulladásra a legjellemzőbb, hogy általában éjszaka, váratlanul alakul ki. A gyermek légvétele nehézzé válik, ugató, száraz köhögés hallható. A levegőért küzdő gyerek sokszor sír, nyugtalan, erőlködve köhög, öklendezik, néha hány is. A sírás miatt a nyálkahártya duzzanata tovább fokozódik, ami tovább nehezíti a belégzést. Az izgalom miatt a szervezet oxigénigénye fokozódik, a beteg még jobban erőlködik, hogy a belégzéssel elegendő oxigén juthasson. A belégzés hangja száraz, hangos. (Nem tévesztendő össze az asztmával, ott a kilégzés nehezített.) A szülő számára nincs borzasztóbb, mint látni, ahogy minden egyes levegővételért küzd a gyermeke. De a legfontosabb, hogy ne pánikoljunk be!

Mi a teendő kruppos roham esetén? Minden forrás (szakkönyv, internet) kiemeli, hogy kruppos roham esetén azonnal orvost kell hívni! Ezt követően nyugtassuk meg a gyermeket, ha az fél a köhögéstől, levegővételtől. Következő lépésként sokat segíthet, ha kinyitjuk az ablakot és a gyereket ölbe/karba véve odaülünk vele a friss levegőre. Természetesen hideg téli éjszakán gyorsan csavarjuk takaróba a gyermeket és magunkat is, nehogy tüdőgyulladás vagy megfázás legyen a vége.

A krupp megelőzésére illetve roham esetén fontos a szoba párásítása, amelyre a legalkalmasabbak a párásító készülékek, melyek hideg párát bocsátanak ki magukból.

A kruppos gyerek két roham között egészséges. Sem állandó gyógyszerekre, sem különleges vizsgálatokra, sem allergia-tesztekre, sem barlangkezelésre vagy környezetváltozásra nincs szükség. A légúti betegségek így a krupp lehetőségét is csökkenthetjük viszont, ha a fűtési időszakban gondoskodunk a szoba levegőjének a párásításáról, ha a kruppra hajlamos gyerekek kerülik a náthás betegeket, és ha nem dohányoznak körülöttük.

Amennyiben többet szeretnétek megtudni a betegségről, Budapesten, a Szent László Kórházban munkanapokon délelőtt működő krupp-ambulanciáján (telefon: 061/455 8100) kaphattok bővebb felvilágosítást.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.18 13:12:49Alvomacko

  anananasz: nem, nem ugyanaz a kettő. Ez egy pseudo (vagyis ál) krupp.

  Az igazi ellen véd az oltás.

 • 2007.05.18 13:13:00Aurin

  Én szenvedő alanya vagyok/voltam...

  Velem is rohantak papucsban alsógatyóban a kórházba...

  Diagnózis: torokgyík...

  Azt mondták, hogy 6 éves koromra kinövöm, de még 15 éves koromban is volt rohamom....

  Nem kívánom senkinek...

  Levegő se ki, se be, mintha hirtelen elzárnák a légcsövét az embernek....

  Halálfélelmes élmény :-(((

 • 2007.05.18 13:15:30boribon

  Igaz, hogy az asztma, és a krupp két külön dolog, de még az orvosok is összekeverik néha. Velem is ez történt kiskoromban. Kruppos rohamnak kezelték egy darabig az aztmámat. Pedig nem mindegy... Úgyhogy azért nem árt egy kruppos roham után asztma ügyben is kivizsgáltatni a kisgyereket.(Amúgy sziasztok mind, már nagyon régóta olvasom a Porontyot, és többször megpróbáltam regisztrálni, de ki tudja miért, csak most sikerült.De örülök, hogy végre mégis!)

 • 2007.05.18 13:36:05Leona

  Hát én most jól elszégyelltem magam. Most jövök csak rá, hogy a gyereknek már legalább egy éve nem volt kruppos rohama, és még csak fel sem tűnt! Igaz, fokozatosan szűnt meg, egyre enyhébb köhögőrohamokkal, tán ezért. Azért annyira vészes nem volt, egyszer mondták azt az ügyeleten, hogy milyen jó, hogy egyből berohantunk, aztán kaptunk rá valami kúpot, amit egyszer-kétszer kellett igénybe venni. De tényleg, akkoriban mindig volt a táskámban belőle. Na meg a gyerkőcök kiskönyve is mindig ott van, TAJ-kártyástul. (Ez más esetekben is jól jön, mert ha baj van, bepánikolok és használhatatlanná leszek.)

  Lényeg a lényeg: nálunk ez az ultrahangos hideg-párásító nagyon bejött! Főleg a teleket csináltuk vele végig. Ezek szerint volt haszna. Férjemuram szerelt hozzá időzítőt, minden éjszaka ment két-három óránként egy fél órát.

  Megjegyzem, azért a fíling az bennem maradt. Nagyobb köhögős nyavaják idején vagy én alszom a gyerekszobában a földön, vagy az aktuális beteg tölti mellettem az éjszakát a franciaágyon. Mindig attól rettegek, hogy köhögés nélkül jön egy fulladozás és nem ébredek fel rá. :( Hajrá, paramamák!

 • 2007.05.18 15:48:14p.eszter

  Petinek is van néha pszeudokruppja, laringitis néven is szokták diagnosztizálni. Rohama eddig nem volt, de kaptunk Rektodelt kúpot, ami rögtön segít, ha baj van, de szerencsére még nekünk sem kellett. (kopp-kopp-kopp)

  Leona! Beteg gyerek mellett való földönalvásban én is király vagyok. :D  Off: Alvomacko! A meló érdekes -már amennyire a bűnügyek azok lehetnek-, egyelőre jó fárasztó, kidöglök tőle, ezért is nem ültem napok óta gép elé.

  Peti jól érzi magát napközben a fél 8-tól 4-ig bölcsiben, de éjjel sokszor felébred, álmában beszél, zaklatott, szóval megviseli azért az új helyzet. :( Talán néhány hét múlva rendeződik.

 • 2007.05.18 16:00:27marcangoló

  P.eszter, de jó újra látni!

 • 2007.05.18 16:07:59p.eszter

  marcangoló, köszi, ez jólesett. :)

 • 2007.05.18 16:16:56Alvomacko

  p.eszter: az meg főleg jó, hogy emlékeztél rá, hogy érdeklődtem valamelyik nap. :-)  Biztos könnyebb lesz, ha majd beleszoktok. Neked sem lehet könnyű. Most nem irigyellek, de ebbe is bele lehet jönni. :-)

 • 2007.05.18 16:44:10a:a

  p. eszter: örülök, hogy itt vagy!!! Már gondoltam Rád, nem lehet könnyű a kezdés, de bele fogsz jönni. Peti lassan megszokja majd, mi most egy hónapot hagytunk ki betegség és nyaralás miatt _ sajnos az előbbi jelentett három hetet, az utóbbi csak egyet -, de tiszta zaza minden estére, ennél fogva én is az vagyok. :-(((

  A bűnügyek meg tudnak nagyon érdekesek lenni, meg tudnak unalmasak is lenni, a lényeg, hogy baromi sok humorral állj hozzá a legocsmányabb ügyhöz is, és ne agyalj sokat az emberi oldalán, csak amennyit feltétlenül muszáj. Soha ne felejtsd el, hogy minden papírlap mögött egy vagy több ember élete van, de napi szinten ezt nem kell mondogatni magadnak, mert akkor belerokkansz. Uff, én beszéltem. Nem akartalak ám kioktatni, távol álljon tőlem az észnek az osztása, de tapasztalatom van az ügyben.

  (Ja, és azért gondolj arra is, hogyha Hozzád visznek egy pasit, aki hónapok óta előzetesben ül, netán jogerőst tölt, és Te hallgatod ki, a látvány maga kényszervallatás lesz annak a szerencsétlennek...)

 • 2007.05.18 17:05:53p.eszter

  a:a! Köszi szépen a biztató szavakat! Az az igazság, hogy rám is fér, nem annyira a meló, inkább Peti miatt. Minden délután nyelem a könnyeim, mikor érte megyek és meglátom. Totál hülye vagyok. :)

  A meló egyébként tényleg érdekes, rengeteget kell még tanulnom -ősztől suliba is megyek-, de jó helyet választottam, már látom. Nagyon jó a csapat, jól fogadtak.  Mesélj, Ti hogy vagytok? Megnyugodtatok kicsit? Peti hogy áll a szobatisztasággal?  (megyek is, mert megígértem magamnak, h no házimunka, csak játék lesz ma délután.)

 • 2007.05.18 17:11:50a:a

  p. eszter: mielőtt szétoffolom a posztot, írok majd az iwiw-en!

 • 2007.05.18 17:23:41p.eszter

  ok, köszi. :)

 • 2007.05.18 17:38:13Brumibaby

  Én a fiamnak (4 volt akkor) adtam egy ampulla Calcimuscot, és lehúzott ablakkal vágtattunk a kórházba februárban. Néhány napig benn voltunk, ott a laryngitises gyerekek mind inhaláltak vmit az inhalátorból. Ilyet aztán én is vettem (kb. 20 ezer volt), a fül-orr-gégész barátnőm tanácsára gégegyulladásnál, ami régebben mindannyiunkkal előfordult, salvus vizet inhaláltunk. Ez nagyon jó hatású, nyákoldó, köptető, undorító teákat és szirupokat képes kiváltani.

  Roham esetére Ventolin sprayt kaptunk, amit egy Babyhaler nevű 6500 forintos szerkentyűvel kellett belélegeztetni.

  Szóval elég sok pénz ruháztunk be ebbe a gége-projektbe, de egyetértek, AZT A FULDOKLÁST NEM LEHET ELFELEJTENI.

  (Két éve nem volt már, kopp, kopp)

 • 2007.05.18 20:06:43erősbors

  off: na most nem egészen értem p.eszter, hogy kerültél bűnügyek közelébe teljesen másirányú végzettségeddel? Magyarázatot kérek!:-D Biztos írtad vhol, ahol nem olvastam.

 • 2007.05.18 21:41:33p.eszter

  Erősbors! Nagyjából írtam máshol, de ha érdekel, inkább leírom iwiw-en, mert nem annyira nyilvános a téma.

 • 2007.05.18 22:45:49iricc

  Brumi a legújabb kutatások szerint nem szabad calcimuskot adni ilyenkor a kruppos gyereknek, mert az még jobban szárít!

  Ami nagyon jó még, az a hűtőben tartott orrspray, befújva csökkenti a duzzanatot.

  A ventolin roham esetén semmit sem ér, mert csak folyamatos használat esetén, később fejti ki a hatását.

  Az én lányom egész télen kruppolt, nálunk a legkisebb megfázás is kruppal kezdődik. Karácsony előtt mentőt kellett hozzá hívni, 3 napig voltunk kórházban, éppen szentestére engedtek ki...

  A rectodelt kúpról is azt kell tudni, hogy fél óra után kezdi csak kifejteni a hatását.

  A kruppos gyereknél nagyon-nagyon fontos az immunerősítés!

 • 2007.05.18 23:15:11subidubidu

  Leona,  Nagyon érdekelne az időzítés technikai megoldása. Meg tudnád írni?

 • 2007.05.18 23:59:53beszter01sdjh8k

  Helló Sorstársak!

  4 fiam van. 3-nál megúsztuk a kruppos rohamot, de a legkisebb az oltása után négy nappal bekruppolt.

  Reggel arra épbredtünk, hogy " ugat". Azt hittük, csak bohóckodik, de azonnal rájöttünk, hogy fele sem tréfa. Rohanás az orvoshoz, ahol egy Rectodelt kúpot kapott azonnal, viszonylag hamar enyhültek a tünetek. Be a Lászlóba, ahol teljes szakszerüséggel és felkészültséggel fogadtak ill. segítettek. Ott szembesültünk azzal, hogy milyen rengeteg gyereket érint ez a borzalom. Már 6 évesek vagyunk és több rohamunk volt. ez az egy is egy életre szóló rettenet volt.

  Flavin cseppet adunk neki és nagyon figyelünk arra, hogy sok vitamint vehessen magához természetes úton: gyümölcs stb.

  Van párásítónk is, de szerencsére nem nagyon van szükség rá. Fontos a friss levegő a lakásban és az alacsonyabb hőmérséklet.

  Krupp mentes időket Mindenkinek!

 • 2007.05.19 00:02:26beszter01sdjh8k

  bocsika! kimaradt egy nem szócska, ami fontos, szóval nem volt több rohamunk!!!

  és azt is elfelejtettem írni, hogy akkor másfél évesek voltunk

  még egyszer bocsi

 • 2007.05.19 07:40:23Brumibaby

  iricc, a calcimuscért "megdicsértek" a kórházban, mert csökkenti az ödémát. Valszeg elsősegélyként, a kórházba érésig nagy bajt nem okoz. A Ventolint kifejezetten a rohamokhoz kaptuk, az álandó befújkáláshoz más volt, de nem jut eszembe a neve.Steroidos amúgy mindkettő.

  Még sokszor volt gégegyulladásunk (apánk a gyerekvédelemben dolgozik, így amit a kölkök nem hoznak haza az oviból, azt ő begyűjti a munkahelyén.)

  Rohamok viszont talán már nem lesznek (kopp-kopp), mert megnőtt a gyerek, így az esetleges gégeduzzanat nem okozza a légutak elzáródását.

  Az immunrendszer erősítésével stb. persze efyetértek, de az első ilyen alkalommal SEMMI nincs, ami kiváltatná az azonnali orvosi beavatkozást. De ez akkor szülő számára teljesen nyilvánvaló.

 • 2007.05.19 08:54:06ananasz

  hat kivancsi leszek meg merik-e lepni honatyaink, h emelt szintu vizitpenzt fizettessenek azokkal a szerencsetlen laikus szulokkel, akik "ok nlkul" mennek/hivnak ugyeletet...

 • 2007.05.19 09:54:04Alvomacko

  iricc: a Ventolin igenis sokat ér. Én asztmás vagyok. No, nem súlyos, meg igazán fegyelmezetlen asztmás vagyok, mert nem használom a gyógyszereket, amikor tünetmentes vagyok. Pedig elméletileg folyamatosan kellene. Na, mindegy, nem ezt akartam írni.

  A Ventolint pont a hirtelen rohamokra kaptam. Sajnos hólapátolásnál mindig befulladok, így használnom kell. 2-3 perc alatt megszünteti a rohamot. Nagyon hatékony és gyors szer, nem is kellene folyamatosan használnom.

 • 2007.05.19 10:20:50eszter

  iricc, a Ventolin tényleg a táskában tartandók közé sorolandó. Biztos tapasztalt vagy a saját gyerekeid ügyében, meg sok orvos sokfélét mondd, de a Ca is akutan csökkenti az ödémát.

 • 2007.05.19 11:59:49marcangoló

  Ananasz igen, mert az ember szeret éjnek évadján rohangálni a gyerekkel ide- oda. :-( Lehet, hogy sokat nézik a Jóban rosszbant...

 • 2007.05.19 12:05:38szanna

  OFF:

  Kötelező a 6 hónapos csemetét megmutatni a gyerekorvosnak? Anna e héten lett 6 hónapos, szépen fejlődik, feleslegesen meg nem hurcolnám a dokihoz.  ON

 • 2007.05.19 12:44:40marcangoló

  Elvileg van 6 hónapos státuszvizsgálat, de nálunk sem tart rá igényt a doktor néni. Nem kell mennetek feliratni valamit, vagy ilyesmi?

 • 2007.05.19 13:08:48szanna

  Szerencsére nem kell most semmi. Ráadásul úgy tudom, hogy hathónapos kor után a TB nem támogatja pl. a tápszert. A fürdetőkenőcsről nem tudom, hogy támogatott-e, de amióta a magisztális díjat nem támogatják, sok különbség nincs.

 • 2007.05.19 13:19:24Alvomacko

  szanna: miért nem akarsz amúgy elmenni?

  Végül is csak lemázsálják a gyereket, megkérdezik, hogy van-e valami problémád és már mehetsz is. De legalább benne van a könyvben, hogy ott voltál.

  Olyan ez, mint az autóknál a kötelező szervíz. Ha utána történik valami baj, akkor mondogatják a szerelők, hogy "Jahh, kérem, ha itt lett volna szervízen, megelőzhettük volna a nagyobb bajt!".

  :-)))

 • 2007.05.19 13:20:15marcangoló

  Szanna, a minap váltottam ki fürdetőt, felkészülve rá, hogy irtózatos drága lesz, olyan 400 körül volt a 300 grammos kiszerelés.

 • 2007.05.19 14:39:26szanna

  Alvómackó! Szimpla lustaságból! :(  Na meg azért, mert egészséges gyereket csak időpontra lehet vinni (ami tök jó), amit telefonon kell kérni. Telefonálni viszont utálok, mondhatni telefonfóbiám van. Persze megpróbáltam a feladatot a páromra lőcsölni, de ő meg szórakozott programozó és így elfelejtette. :)

 • 2007.05.19 15:48:09emma

  Milcsi fiam 23 hónapos, de én 3 hetente viszem a dokinénihez!!

 • 2007.05.19 18:47:35Alvomacko

  szanna: adj telefonszámot, kérek én neked időpontot! Én szeretek telefonálni. :-)  Amúgy itt a nagy többségnek informatikus a párja? :-)

 • 2007.05.19 19:36:33Anyatünde

  emma: én ősszel-télen volt, hogy hetente vittem a most 15 hónapos legkisebbet, ;-)) csak az a kár, hogy betegrendelésre... :-((  Ezt nem tudtam kihagyni, bocs...

  Ha jól tudom, havonta érdemes méretni a babát 1 éves korig. Meg nálunk a védőnénik adnak táplálási tanácsot, elkérdezik, mit tud a baba, meg ilyenek.

  A Kicsi viszont annyiszor volt beteg, hogy kb. 2 alkalommal tudtunk tanácsadásra menni (és méredzkedni) 6-12 hós kora között.  Alvómackó: az én párom is...

 • 2007.05.19 20:12:27iricc

  a ventolin hörgőtágító, roham esetén nem csökkenti a duzzanatot a gégében, csak a kevés bejutó levegőt jobban tudja hasznosítani a tüdő.

  egy asztmás roham esetén természetesen más a helyzet, hiszen az asztma teljesen más, mint a krupp.

  a másik inhalálónak a neve nekem sem jut eszembe (pedig csak a hűtőig kéne kisétálni :-)  mondjuk nekünk rengeteg rohamunk volt, ami mind közül a leges-legjobban használt, az a hideg levegő volt (ventolin ide, rectodelt oda).

  plusz ha már érzem hogy jön a krupp, akkor a gyógyszerporlasztóban nyomjuk a salvus+paxirasol kombót.

  sajnos odáig fajult a helyzet, hogy ha emma csak simán köhög is, azonnal bepánikol, és elkezd zokogni, és akárhányszor meglát egy mentőt, elkezdi hajtogatni, hogy ő most egészséges, nem hozzá jön a mentő...  a kórházban pont egy olyan dokihoz kerültünk, aki a krupp lelki okait kutatja, vele sokat beszélgettünk, érdekes dolgokat mondott.

 • 2007.05.19 20:13:46Alvomacko

  Anyatünde: na, ezt nem is sejtettem rólatok. Mármint az informatikus férjet. :-)  Ez érdekes azért, hogy az informatikus feleségek mennyivel nyitottabbak az informatikai dolgokra. :-)  Hűűű, micsoda magvas gondolatokat fogalmaztam meg. Jajjj, nekem. Megyek inkább olvasni. De úgysem jutok el könyvig. Mert mindig akad valami hihetetlenül fontos elrendezni való ebben a nyamvadt lakásban. :-( Vagy ha eljutok a könyvhöz, akkor elalszom felette. :-(

 • 2007.05.19 20:38:00p.eszter

  Enyém férj is informatikus, bár most épp egy Somló-koncerten dobol. :)

  Alvomacko! Kezdheted összeszámolni a infósnejeket. :D

 • 2007.05.19 21:09:02Anyatünde

  A.maci: Tkp. vegyész-informatikus. Vagy informatikus-vegyész? Mostanában esténként műkedvelő kerékpárszerelő. Vagy vasútmodellező. Vagy modellvasutazó... Folytassam?

 • 2007.05.19 21:28:17Sibri75

  Nálunk Bogyó eddig csak egyszer ugatott éjszaka, én is azonnal kihívtam az ügyeletet, kicsit féltem, hogy mit szólnak, mert Bogi csak egyet ugatott, és ha jól emlékszem, még aludt is, és én keltettem fel, csak már korábban is olvastam a Kruppról, és úgy megijedtem, hogy azonnal telefonáltam. De aztán az ügyeletes doki megdicsért, és mondta, hogy mindig hívjam őket, ha ez történik. Tudom, fantasztikus történet:)

  A kérdésem, hogy ha ez egyszer előfordult, akkor ez már rendszeres lesz? Vagy egyszeri esetek is vannak?  Alvómackó, az én férjem antitálentum számítógépek terén, ő idegenvezető. Most is vezeti őket, én pedig egyedül számítógépezgetek itthon:((

 • 2007.05.19 21:32:24Alvomacko

  p.eszter: jó, kezdem. :-)  A.maci :-))))

  p.eszter

  Anyatünde

  marcangoló

  Hanna

  szanna

  Tjuca  Na, most itt elakadtam, pedig még biztos van. :-)  Ja, ennyit az olvasásról. SIM kártyákról telefonszámokat másolgattam, anyukámmal telefonoztam, holnapi programot szervezgettem. Kb. 1,5 oldalt tudtam elolvasni.

  Már feladtam, hogy igazán olvassak. Nagyon ritkán adatik meg mostanában. Bár szülinapomra rendeltem két igazán izgi könyvet, ígí akkor majd szaladni fog a lakás, már előre tudom. :-)

 • 2007.05.19 21:35:04Alvomacko

  Sibri75: itthon vezet vagy külföldön?

  Én is tanultam idegenvezetést, de csak műkedvelőként vezettem. Munkahelyi vendégeket, meg egyszer Írországban és Londonban vezettem egy csapat gyereket a jutalom úton. :-)

 • 2007.05.19 22:04:00Sibri75

  SZerencsére csak itthon.

  Az olvasásról annyit, hogy én még könyvtárba is beiratkoztam, hogy most, hogy itthon vagyok a gyerekkel, (ezt még az első gyerek első hónapjaiban gondoltam!!), majd temérdek időm lesz olvasni. Hát amikor lejárt, nem hosszabbítottam meg, rájöttem, hogy csak áltatom magam, hogy mennyi időm van.

  De addig is azért elolvastam pár jó könyvet

 • 2007.05.20 19:50:03p.eszter

  Csak kicsit idevágó a téma: most, hogy már majd' egy hete is van, hogy dolgozom, szerintetek honnan jöttünk haza épp??? Háááát persze, hogy az ügyeletről. Gyerek taknya-nyála egybe folyik, köhög, kötőhártya-gyulladása van, s most már hőemelkedése is. Ez olyan igazi murphy-dolog, ugye? :S :(((

 • 2007.05.20 20:29:05Alvomacko

  p.eszter: ez sajnos az elején mindig így van. Elmúlik. Persze az a legnagyobb baj, hogy az orvos minimum egy hétre otthontartja a gyereket, így megint elszokik a szervezete a bölcsis/ovis baktériumflórától.

  Lehet, hogy ez most nagy baromságnak hangzik, de nálunk az használt, hogy az enyhébb problémákkal nem tartottam otthon a lányokat, de folyamatosan kezeltem a tüneteiket. Ha mégis, akkor pár nap múlva, amikor már tünetmentesek voltak, újra mentek közösségbe.

  Ez nálunk így vált be, de egy orvosnak biztos égnek állna a haja ilyesmi hallatán, merthát ugye a tünetmentesség nem egyenlő a gyógyultsággal.

 • 2007.05.20 21:33:28Zoli_bá

  Van néhány rémséges gyerekbetegség, de nálunk az egyik alattomosabb kórság volt soron, az ITP (immun-thrombocytopenia). A gyerkőcön semmilyen szokványos betegségtünet nem volt, csupán néhány apró halványvörös pötty jelent meg a bőrén. Első látásra anyatejes kiütésnek, vagy csalánkiütésnek látszik. Aztán, ha van valami seb a bőrén (nálunk a BCG-oltás helye), az elkezd belilulni, mintha beütötte volna a gyerek (utóbbi nálunk fél nap alatt jött elő). Ha ilyet láttok, irány a kórház! Sajnos, az orvosoktól szinte semmit nem tudtunk meg erről a betegségről, a neten sincs róla túl sok információ. Állítólag fertőzések után alakulhat ki, de a gyerek még hírből sem ismerte a betegséget, tehát a kialakulása is rejtély a mi esetünkben. Most van túl az infúziókúrán (jelzem: balkáni állapotok uralkodnak a kórházban, egy rémálom volt ez a hét!), holnap talán haza is jöhet. Ha valaki jól ismeri ezt a betegséget, ossza meg velünk a részleteket! Mi még azt sem tudjuk, hogy ez egy gyógyítható betegség, vagy az életét végigkíséri majd, s most csak tünetmentes. Talán holnap leszállnak az orvosok az magas lóról, és végre normális tájékoztatást kapunk, mert eddig nagy volt a csend a részükről! (Miért is veszélyes az ITP? A trombocitaszám drámaian lecsökken, szélsőséges mértékben "felhígul" a gyerek vére, akár belső vérzések is kialakulhatnak. Ennyit sikerült megtudnom).

 • 2007.05.20 21:46:29druantia

  Zoli_bá, itt találtam neked egy cikket: http://www.babanet.hu/faq/gybeteg73.php. Pár mondatot kiemelek belőle, hogy gyorsabban megnyugodj.  - "Az ITP lehet akut és krónikus. Az, hogy melyikbe fog tartozni, azt az idő dönti el. Krónikusnak tekintjük, ha a fél évnél tovább áll fenn." (tehát nem tart egy életen át)

  - "Sokszor spontán gyógyul, más esetekben azonban szükség lehet különböző terápiás beavatkozásra. Magam nem ismerek olyan diétás, kiegészítő kezelési módszert, amely a vérlemezkék számát emelné."  Ha tudsz angolul, további oldalak:  http://www.lpch.org/DiseaseHealthInfo/HealthLibrary/hematology/bledidio.html  http://www.mayoclinic.com/health/idiopathic-thrombocytopenic-purpura/DS00844  http://bloodjournal.hematologylibrary.org/cgi/content/full/106/7/2244 • 2007.05.21 09:27:32Leona

  subidubidu, remélem, jársz még erre!

  Időzítő: villanyszerelési szaküzletekben lehet kapni, a konnektorba bedugod, mint egy elosztót, és ebbe lehet aztán bedugni a működtetni kívánt elektromos szerkezetet, BEKAPCSOLT állapotban. Az időzítőn van egy óra, amin be kell állítani a pontos időt, és vannak "kis pöckök", amikkel be lehet állítani, hogy mettől meddig engedje át magán az áramot (ilyenkor működik amit rádugtál). Mi eredetileg nyaraláshoz vettük, otthon rákapcsoltunk egy olvasólámpát, ami így néha bekapcsolt. Betörésre hjlamos személyek elbizonytalanítása volt a cél. Nem is drága, ha jól tévedek, 1-2000 Ft volt. Aztán a kruppnál lett előléptetve párásító-vezérlővé...

 • 2007.05.21 09:36:36Alvomacko

  Leona, subidubidu: én az akvárium világításnál használok ilyet.

  Meg az előző mosógépemet használtam vele. Mire hazaértem, lejárt a program. Ma már a mosógépem is tudja ezt a funkciót. :-)  Mi a Media Marktban vettük, kb. 1800 Ft-ért.

  De van digitális is, az 3-5000 Ft között kapható.

 • 2007.05.21 20:14:47Zoli_bá

  druantia!  Köszi a linkeket! A gyerek ma újra itthon, egyelőre kitűnő thrombocytaszámmal. Közben azért van némi változás, a betegség pontos neve idiopathiás thrombocytopeniás purpura. Elfogadható szintű tájékoztatásra ma sem volt idő, elfoglaltak az orvosok, ugyebár. Pár napig nem leszek netközelben, de utána majd rákeresek erre a betegségre is.

 • 2007.05.21 20:57:12moon

  Zoliba, az idiopathias annyit tesz, h nem tudni, hogy mitol van :) engem is ilyennel diagnosztizaltak amugy a terhesseg alatt, de utobb kiderult, hogy tevesen. Gyerekeknel ha enyhe (ha nem durvan keves a verlemezke, csak kicsit keves), akkor van, hogy nem is kezelik, csak megfigyelik, van h magatol elmulik. A gyerekek 80 szazalekanal magatol elmulik fel-1 ev alatt. Ha nem, akkor kell gyogyszerrel kezelni, de ekkor is elmulhat evek mulva magatol.

 • 2007.05.21 22:05:31druantia

  Zoli-bá, sok szerencsét nektek! Remélem, nincs nagy gond, ha van még gond egyáltalán :-). Nagyon megnyugtató az is, amit Moon írt.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta