Hétvége: múzeumok minden mennyiségben

Itt a nyár – és ennek az időjárásnál is biztosabb jele, hogy számtalan szabadtéri gyermekprogram és -fesztivál közül választhatunk, ha hétvégén ki szeretnénk mozdulni. (Persze nem kötelező! Időnként otthon is kell punnyadni. De ha már múlt héten és előtte is azt választottuk, most csinálhatunk egy csomó izgalmas dolgot.)

Mind két napra ajánljuk a Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben, ahol az egész család, kicsitől nagyig találhat magának való programot: játszóház és kézművesfoglalkozás várja kisebbeket, koncertek és sörsátor a nagyobbakat és esetleg a szülőket. A vásárolgatni vágyók rengeteg kézműves és iparművészeti termék közül választhatnak. Ha pedig kultúrára is vágynánk, akkor vicces tárlatvezetéseken vehetünk részt.

Ugyancsak két napos rendezvény a Floralia az Aquincumi Múzeumban, mely az ókori tavaszünnepet idézi, szelíditett, korhatár nélküli verzióban – afféle ókorias majálisként. Az ódon falromok között a gyepen gladiátorsimogató, hadibemutató, autentikus római ízek, kézművesprogramok, jósda és egyéb római nyárcsalogató események várnak mindenkit.

Vasárnap a népszerű egyszervolt.hu Vízfesztiválja lesz a Millenárison. A vízfesztiválon a gyerekek „megismerkedhetnek” a tiszta vízzel, vízőrző játékokat játszhatnak, és természetesen ihatnak is az éltető vízből. A fesztivál szervezői segíteni szeretnének a szülőknek abban, hogy gyermekeiknek már egészen kicsi korukban megtaníthassák, mennyire fontos a tiszta víz tisztelete és védelme. És eközben talán mi, felnőttek is változtathatunk rossz beidegződéseinken, vízpazarló szokásainkon.

A víz egy részét aztán „kitáncolhatják” magukból a fesztivál színpada előtt, ahol fellép: Szalóky Ági, Gryllus Vilmos, Palya Bea, a Kaláka, a Szélkiáltó és a Makám együttes. A pihenő, vízkortyolgató gyerekeket várja a Kereplő Színház, a Ládafia Bábszínház, a felfrissülteket pedig a mutatványosok, kézművesek, vásározók és az elmaradhatatlan Langaléta Garabonciások.

Ha az apukák szeretnék, hogy végre ők legyenek a középpontban, ellátogathat a család a Szülők Háza vasárnapi családi napjára Budaörsre a Csiki Pihenőkertbe. Lesz lovagi torna, bográcsgulyás és mentálhigiénés tanácsadás. Míg a nagyok Kepes András apai tapasztalatait, a kicsik távoli földrészek meséit hallgathatják.

Akinek a kultúra smafu, a pénz viszont égeti a zsebét, az szaladjon a Budapesti Vásárközpont "A" pavilonjához vasárnap, mert ott lesz a Kismama babaruhabörzéje reggel 8-tól délután 3-ig. Parkolóhely előreláthatólag kevés, fashion victim kismama viszont annál több lesz, úgyhogy az elmélyült vásárlás érdekében aput és a gyerekeket érdemes otthon hagyni játszózni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra