SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: mozogni kezd a baba odabent

2007. május 17., csütörtök 08:29

Mielőtt terhes lettem, egészen határozott elképzelésem volt arról, milyen terhes leszek, és utólag visszanézve különösen szórakoztatónak tűnök magam számára. Elhatároztam például, hogy én egészen biztosan nem fogom megkérdezni a gyerek nemét, hiszen az a legizgalmasabb az egészben, ehhez képest most, a 18. hétben alig bírom kivárni, hogy tudjam végre, fiú lesz, vagy lány és nagyon reménykedem, hogy a következő ultrahangon kiderül.


Azt is elhatároztam annak idején, hogy nem fogok 3 meg 4 dimenziós ultrahanggal leselkedni a gyerekem után, ehhez képest ha lehetne, most minden héten ultrahangra mennék, hogy megnézzem milyen. Mert amíg az egész egy apró pötty az ember hasában, addig nem esik nehezére elképzelni, de egy húsz centis, forgolódó lényről már nehéz elhinni, hogy odafér. Még szerencse, hogy van a gyereknek apja is, aki szerint a 4D-s ultrahangnál nincs ijesztőbb, és ragaszkodik hozzá, hogy a bébit békén hagyjuk.

Szinte azonnal tudtam, hogy terhes vagyok, tesztet csak azért csináltam, hogy legyen bizonyítékom. Nem női megérzésről volt szó, olyan nekem nincs, egyszerűen azok közé tartoztam, akik a negyedik héttől kezdve borzasztóan rosszul voltak. A rosszullétnek sok formáját ismertem, azt azonban nem, hogy minden evés után legszívesebben kihánynék mindent, egyfolytában szédülök és fogmosás közben – valamint minden reggel, délben és este - öklendező roham jön rám. És ez így ment két hónapig, volt néhány hét, amikor csak kínai büfés rizst bírtam enni, pálcikával, hogy minél tovább tartson, egész nap szotyit rágtam, és elmentem hányni, ha valaki a közelemben húst evett. Aztán eltelt az a három hónap, és olyan lettem mint az összes többi terhes, csak a csirke látványát nem bírom továbbra sem.Ha az ember terhes lesz, elkerülhetetlenül megváltoznak körülötte a dolgok. Az ismerősei például azt hiszik, hogy őt már csak a magzatvíz, a biokaják, meg a gyerekszoba-dekorációk érdeklik, így másról nem nagyon beszélgetnek vele. Vagy beszélgetnek, de akkor meg a terhes nő azt nehezményezi, hogy mért nem kérdezik a terhességéről. A terhes nő ugyanis a hiedelmeknek megfelelően szeszélyes, és nagyon gyors hangulatváltozásokon megy keresztül.

Az én gyerekem apja ezt inkább csodálattal, semmint bosszúsággal szemléli, „nagyon érdekes lehet, ha valakiben így csaponganak az érzelmek” – mondta a minap. A terhes nő további ismertetőjele, hogy szereti az édességet, tapasztalataim szerint főleg a fagylaltot, és nem szereti a védőnőt, aki megpróbálja mindezekről lebeszélni.

A terhes nő emellett sokat alszik, este nyolc után az egykori éjjeli baglyok is csak laposan pislognak, bár vannak, akik a második trimeszterben felpörögnek, nekem sajnos ez nem adatott meg. A korai lefekvés és az alkoholmegvonás miatt a terhes nő szociális élete hanyatlásnak indul, többnyire nem tekintik már a társaság teljes jogú tagjának, így a magányra hajlók befelé fordulnak, ezoterikusak lesznek és komolyzenét hallgatnak, a zaklatottabb lelkűek pedig valami újonnan felfedezett dologban vezetik le a feszültséget, - én például az utolsó négyzetcentiig beültettem a kertet virággal, sőt néha még kapálni is szoktam.

Így, a 18. héten már túl vagyok a fontosabb vizsgálatokon, elkezdett rohamosan nőni a hasam, híztam 4 kilót, és állandóan pisilek. Nem tudom, más terhes nők hogy vannak vele, én egyelőre egyáltalán nem vagyok türelmetlen, élvezem a terhességet, és tetszem magamnak a terhesruhákban, amikben nagynak látszik az egyébként még nem olyan nagy hasam.

Már nagyon vártam, hogy nőni kezdjem a hasam, nagyon érdekelt hogy nézek majd ki, másrészt egyszerű logikával azt gondoltam, ha a hasam nő, a gyerek is nő. A gyerekünknek egyelőre nincsenek ruhái, bútorai, szobája, és neve sem. Lassan azonban kezd valóságos lenni, ha lefekszem, és nagyon figyelek, már érezni lehet, ahogy össze-vissza mozog.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.17 10:58:45mzperx

  Ez tök érdekes, saját tapasztalatomon kívül most hallom először, hogy más is undorodott a csirkétől! :D :D :D • 2007.05.17 11:03:42LeVilli

  Nekem a szalonna volt a mindenem, amit persze a terhesség előtt utáltam- és most sem bírom. Na de terhesen.... Szalonnát szalonnával. Lehet hogy ezért híztam 20 kilót ?:-))) (de már leadtam)

 • 2007.05.17 11:05:42lii

  ja, a jégkrém az nálam is nagy favorit. azóta tiltólistán van a hűtőből, amióta betoltam 1 óra leforgása alatt egy full dobozzal (asszem carte d'or volt az is). de az se rossz, amikor 2x egymás után sorba álltam az Oktogonon 3 gombócos fagyiért. tejszínhabbal.  hálistennek a cukrom normális, meg is bolondulnék ha még fagyizni se tudnék. :o

 • 2007.05.17 11:10:19mamafáni

  én imádtam terhesnek lenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pedig a 32. héten azt mondták, jó, ha 2 hetet kihúzok még,és hogy talán elérjük a 2 kilós súlyt!!!!!(ez volt a cél!!!!!) Aztán 2 nappal a kiírt idő után jött Balázs, 4500 grammal, 58 cm-vel....

  Szóval nem volt teljesen " sima ügy", de a legszebb érzések egyikének tartom a terhességet.

 • 2007.05.17 11:12:59nyeglah

  Hello Mary, a szívemből, emlékeimből szóltál! Pontosan ilyen terhes voltam, egészen a fagyiig, egyetlen kivétel a terhesruha ügy, azokat nem szerettem.

  A haverokkal is szóról szóra, és bevallom, bár már nyolc hónapos a babám, ez még mindig bánt. Már a férjhezmenéssel fogyatékossá lettem nyilvánítva, ami azt jelenti, hogy a nagy dumálások, udvarias csevegéssé korcsosultak. Aztán a terhesség, és most a baba csak erősíti ezt a jelenséget.

  Perszem megértem őket, és szerencsére a haverokon kívül vannak barátaim is.  DE, nincs jobb semmi, egy babunál, és ÉN IS UNDORODTAM A CSIRKÉTŐL! Főleg a szaga...

 • 2007.05.17 11:23:13druantia

  Az elején azt hittem, belepusztulok a hányingerbe. Nem volt más vágyam, csak hányni egy jót. Ehhez képest Skóciában dolgoztam egy étteremben meg annak a bár-részében, egész nap félig nyers marhahúsokkal flangáltam az asztalok között. Két fogás között mindig menekültem a konyhába gyömbér-teát inni, azt mondták, az jó hányinger ellen.  Én minden illattól meg tudtam volna halni (tusfürdő, sampon, öblítő, parfüm, minden), főleg az édesektől, naponta vettem új sampont, mert az előző napit már ki se bírtam nyitni :-). Az édes ízt sem bírtam, a füstölt szagtól meg még a szülés után is hónapokig rosszul voltam. Talán annak a sok skót whiskey-nek a szaga tett be nekem :-).  A legrosszabb (a napi 24 órás hányingertől eltekintve) az volt, hogy nekem, aki évekig napi három-négy óra alvással nagyon jól elvoltam, folyton leragadt a szemem. Reggel mentem melózni, az ebédszünetet végigaludtam, utána éjfélig megint meló, félig csukott szemmel :-).  A bébikémet a 16. héten már éreztem megmozdulni, onnét kezdve a hányinger is egyre csökkent, és attól fogva imádtam terhesnek lenni. De jó lenne érezni megint!

 • 2007.05.17 11:23:28másutt

  hanyattka: egy masik cikknel megirtam, hogy abban az orszagban, ahol en lakom, NEM mérik (kilora :-) a terhes noket, es pont azert, amit leirtal. mert hosszutavon nem tesz nagy kulonbseget. ha baj van, azt lehet latni egyebkent is (nagyon fogy vagy hizik a mama), magas a vernyomas, cukor, stb.  mivel en abszolut nem ismerem a magyarorszagi terhesellatast (vagy egeszsegugyet) teljes megdobbenessel olvastam itt a Porontyon, hogy Magyarorszagon KILORA mérik a terhes noket es gyakran meg is dorgaljak, ha nem megfeleloen hizik, vagy tul sokat hizik. ez szamomra felfoghatatlan.  kb 300 terhes novel allok folyamatos kapcsolatban

  (http://www.bounty.com/babyonboard.aspx) ami egy csalados/terhes web oldal terhessegi diszkusszio foruma, a csapat ahol vagyok az 'due in October' azaz 'oktoberre kiirva' es mint ahogy mondtam tobb szaz terhes no van ott aki velem egyutt oktoberre varja a gyereket. es sulynovekedes tema allandoan felmerul es BECSSZO mindenki mashogy gyarapszik. van akinek ez a 4.-5. gyereke es az eddigiek mind egeszsegesek es van amelyikkel 10 kg-t hizott van amelyikkel meg 25-ot.  termeszetesen fontos, hogy ne balnasodjon az ember el, es ez megnoveli a kockazatok eselyet. de ezen sem a dorgalas es leuvoltes (ilyet is hallottam mar) hasznal hanem az oktatas. aki nem evett egeszsegesen 20-25 evig az terhesen se fog.  mivel en leszoktama cigirol amikor teherbe estem, az elso kb 8 hetben felszedtem vagy 7-8 kg-t (mialatt sok no lefogy a hanyingertol), amivel szerintem egy jopar magyar orvosnak komoly problemaja lett volna, az azota eltelt 3 honapban meg 1 kg-t! szoval relativ az egesz. felidosen tuti hasam van, szepen rohanok fel-le a lepcsokon, tele vagyok energiaval, napi 10 orat dolgozom es 7 orat alszom. ezek utan sem en, sem a dokim nem latunk bajt a sulyommal.  lii: Oktogonos tortenet vicces, en a sarki kozertben vasarlom fel az osszes alkoholmentes sort es nagyon sandan neznek ram. ez egy kicsit olyan alkoholmentes alkoholizmusnak tunhet.

  :-D

 • 2007.05.17 11:44:31Miss Marple

  Amikor az első terhességemnél elkezdtem nagyon gyarapodni, kissé szemlesütve kerestem föl a dokit, hogy tudom, persze, sokat híztam... Mire aranyosan rámnézett a szemüvege fölött, és közölte, hogy a súlygyarapodási szabályokat ők, férfiak hozták, ne foglalkozzak vele. Csak szóljak, ha nem vagyok jól. Hát én jól voltam éppen, csak állva el tudtam volna aludni bárhol. Viszont az első után maradéktalanul minden visszament, a másodiknál már nehezebben, a harmadik után meg sajnos elég sok fönt maradt. Igaz, közben öregedtem is tizenegy évet. Na majd most, a negyedik után! :)

  Terhesruhát pedig alig hordtam (csak nadrágot), mert nagyon szép felsőket lehet kapni a C&A kövérnéni-részlegében, az jó utána még szoptatás alatt is, aztán megörökli a mamám! És jobban éreztem magam bennük, minta pocakmutatós pólókban, az sajnos nekem még üres hassal se áll jól...

 • 2007.05.17 11:49:51rnagy8

  Én a nagyon utált kólára szoktam rá terhesen, minden este 3 korty fogmosás előtt, hogy túléljen.

  Mint a buszjárat, úgy jött minden este kilenckor az inger, és csak az segített, ha túlestem rajta, semmilyen csodaszer nem jött be. És ez így ment az 5.-től a 19. hétig.

  12. héten volt karácsony, és annyira vártam, hogy Nagykönyv szerint elmúljanak a rosszulléteim, és végre jókat ehessek. Ebből annyi valósult meg, hogy drága lányom azon a héten békén hagyott, de a 13.-on újrakezdte. Azóta is imádom ezért a húzásáért. :o)  Én egyébként mindig azt képzeltem, hogy terhesnek lenni a világ legjobb dolga. Hát eddig nem úgy alakult. 1. A 20. héttől fekvés és táppénz az állandó görcsök miatt, semmi torna. 2. Cukros lettem, és állandó édességigényem van, ettől szenvedek a legjobban. 3. Volt mandulagyulladásom, herpeszem, influenzám, heves migrénem, amik miatt végigizgulhattam a gyógyszerszedéses időszakokat. És ezek persze szinte mind az elején.  4d-n voltunk egyszer, és nekem nagyon sokat segített a kommunikációban, előtte nem nagyon tudtam beszélgetni a bébivel, mert nem tudtam elképzelni. Azóta dumálunk, énekelek, zenéket játszom neki, és cserébe nagyon eleven odabent.  Most a 32. hét végén már kezdem érezni, hogy fáradok, és alig tudok aludni, és már alig várom, hogy találkozzunk.  Ja, és cuccokat babonából csak az 5. hónap után kezdtünk el begyűjteni.

 • 2007.05.17 11:51:21másutt

  Szeretnem itt emliteni a terhesseg szamomra eddig legkellemetlenebb mellekhatasat: a rokonok, ismerosok es vadidegenek megjegyzeseit. :-)  Amint kiderul, hogy terhes az ember lanya, az emberek

  -elkezdik megosztani sajat terhestorteneteiket

  (kulonos hangsuly a remtortenetekre)

  Poronty kivetel, mert ez erre van, es nagyon elvezem...de a neni a metron nem erdekel, koszi. :-)

  -masok terhestorteneteit

  ('a vejem testverenek a szomszedjanak a felesege elvetelt, mert...')

  -szuper szemelyes kerdeseket tudnak feltenni amit egyebkent soha nem mernenek egy 'nem terhes' egyentol.

  ('mennyit hiztal, mennyi ido utan sikerult, akartatok-e, megtartod-e, meddig dolgozol, mi lesz a neve, fiu-e vagy lany, megfoghatom-e a hasad?')  A szuleimet szegenyeket akik most elhataroztak,, hogy hirtelen minden 1000 eves tortenetet elmondanak egyszerre, meg meg tudom erteni, mert tutira sok regi csaladi seb es emlek felszakadt... de a tobbi olyan fura!

 • 2007.05.17 11:57:37rnagy8

  El kell mesélnem, mit mondott a tündér férjem pár napja.

  Hangulatilag épp megint ingadoztam, és elkezdtem panaszkodni, hogy neki milyen jó, mert elmehet dolgozni, kimozdulhat, csajokat nézhet stb, én meg csak itthon bálnásodom, már biztos nem is kíván.

  Erre mosolyogva azt mondta, hogy ő lelkes grinpísz aktivista, és imádja a bálnákat. És aztán bizonyította is. :o)

 • 2007.05.17 12:09:42másutt

  Miss Marple:

  jobb is a 'nem terhes' ruha es olcsobb is!  a terhesruha olyan, mint az eskuvoi ruha, 2x olyan draga mint a 'normalis'.  feher fodros estelyi: X Ft ($, £)

  feher fodros estelyi amit 'eskuvoinek' hivnak: 2X Ft ($, £) van, hogy tizszerese!  mellben bovulo bluz: Y Ft ($, £)

  mellben bovulo bluz amit 'terhes' bluznak hivnak@ 2Y Ft ($, £)  a terhes nadragok tenyleg jok... de a tobbit cuccot nem is nezem.  ISZONYU mazli, hogy az iden itt, ahol lakom mindenutt a nagyon bo nyari ruhacskak es bluzok mennek, minden bolt nagy lebernyegekkel van tele, amik mell alatt vagy felett vannak elvagva! :-D  ja es terhes furdoruhanak legjobb a bikini, kilog ugyan az ember lanyanak hasa, dehat ez van. vegig jo! olyan helyen vettem, ahol kulon lehet kapni a felsot es alsot, mert a bugyireszbol ugyanaz a meret kellett, de a melltartoreszbol 2 szammal nagyobb (pirul).  rnagy8: bennem is az Edes Parom tartja a lelket! nagyon elvezi a hasam, simogatja, beczgeti, es valahanyszor ijedten nezegetem magam a tukorben, mond valami szepet. olyan aranyos! • 2007.05.17 12:17:09ullagulla

  Bosszantó sokak hozzáállása a terhes nökhöz, de inkább pozitív. Olyanokkal is beszélgetek, akikkel azelött egy szót sem, hiszen csak úgy nem szólítanám meg. A terhesség jó ürügy az ismerkedésre.

  Aki sose volt még szülö, annak ufo vagyok, de ö is nekem :)

  Hülyeség a kilókon parázni, de azért nem árt egy kis odafigyelés. A kedves pasi lehet, h egy darabig szereti a bálnákat, (az enyém is imádja gömbölyüségem) de késöbb örül, ha visszakapja a régi formájú nöcit. Hiszen semmi más nem marad a régiben! Meg én se örülnék, párom nem figyelne magára...

 • 2007.05.17 12:21:12apryl

  Második terhesség 35.hét+5nap.  Minden kín, szenvedés és fájdalom ellenére csak kívánni tudom minden nőtársamnak,hogy egyszer legalább az életben átélje ezt a csodálatos érzést,mert amint kibújik a pocaklakó minden elfog múlni és soha nem emlékszik rá az ember. (legalábbis nem úgy mint akkor amikor épp fájt,szúrt,hasogatott és azt kívánta az ember,hogy bárcsak kettészakadnánk már)  Sajnos sok és egyre több ismerős, rokontól hallom,hogy ez meg ez a baj,nem lehet gyereke, és olyankor olyan mintha nekem ezért,hogy nekem olyan könnyen ment a dolog lelkiismeretfurdalást kellene éreznem. De szerencsére néha jönnek olyan infók is, hogy történt vmi égi csoda és mégis sikerült.

  Hát kívánok mindenkinek egy égi csodát, és egy bűn rossz gyereket. :)))))

 • 2007.05.17 12:21:58lii

  én a terhesnadrágokat úúútálom. :)

  van egy obelix-fazonú, amit fel kell rántanom a hasamra, és viccesen néz ki, meg van egy, ami a hasam alatt végződik, és általában lecsúszik a s*ggemről. a kedvencem egy melegítőnadrág, de abban bizonyos helyekre nem illik menni.

  és igen, marha drágák, a "terhes" szó valóban 2xes szorzót jelent.  felsőrészeket találok a normál cuccok közt is, meg a régi ruhatáramban is, az nem volt akkora para.  szóval nem is divatozok, csak a legszükségesebbeket vásároltam be. mert utána úgyse fogom hordani, továbbajándékozom valakinek. (és a lelki békém megőrzése érdekében kb az első trimeszter végén nagy fekete zsákokba csomagoltam az összes 30-as méretű farmerom, szoknyám, stb., és eldugtam a pincében egy szekrénybe.)

 • 2007.05.17 12:23:49másutt

  ullagulla:  ezzel szerintem mi nok is igy vagyunk: orul az ember, ha terhes, sokan elvezzuk de nagyon, de megse akarnek orokke az maradni.

  haha! meg csak az kellene! jajaj.

  becsszo nagyon elvezem a gombolyu hasam, de jo lesz majd latni a derekam megint! ott van valahol minden alatt, tudom!  es oriasi a kulonbseg a kozott, ha valaki nem figyel magara es elhizik, mint a diszno, vagy egy kisbaba lakik a pocijaban! :)

 • 2007.05.17 12:23:56ullagulla

  A terhesruhák pofátlanul drágák és szar minöségüek! ócska anyagból varrják, hiszen úgyse hoszú távra szól. Arról nem is beszélve, hogy ízléstelenek, ódivatúak. Kivéve 1-2 márkát, külföldön biztos sokkal több van..

  Tudom, h nem a ruha a legfontosabb a terhesség alatt, de épp a bálnaság miatt kell, h csinosnak érezhessem magam. Ünneplöben várom a kicsim :)

 • 2007.05.17 12:28:20ullagulla

  Másutt, én a hízás-dolgot arra értettem, ha vki terhesen túl sokat hízik és szülés után se adja le.

  Nem mindig fogalmazok egyértelmüen :(

 • 2007.05.17 12:36:30lii

  hízás kérdésben megfigyeltem magamon, h. arcátlanul kihasználom a rokonságom, baráti köröm régivágású elveket valló tagjait, miszerint: "egyél drágám nyugodtan, akár annyit mint egy ló, hiszen ikreket vársz, majd leadod később". ilyenkor jajgatok, h. dehát már mekkora vagyok most is, de azért boldogan tömöm magam - az erkölcsi támogatás megvan hozzá.  akik aerobiknorbi-elveket vallanak (mint pl az egészségügyi személyek), azokkal próbálom elkerülni a kínos témát.  a férjem határeset. ne legyek beteg a sok zaba miatt - és persze gondolom 1-2 éven belül szeretné viszontlátni azt a nőt, aki megtetszett neki anno.

 • 2007.05.17 12:37:09másutt

  lii: :-D EN IS minden 'civil ruhat' elpakoltam, jo messzire. bedobozoltam es elkuldtem egy masik orszagba! minek foglalja a helyet es emlekeztessen a derekamra?  a kovetkezo a ruha strategiam:

  -semmi ocska (nem vagyok hajlando fizetni a legtobb terhes goncert, mert mint ahogy mondtatok, szornyu a minoseg). Nem hulye vagyok, csak terhes!

  -semmi nagyon draga (nem kell a puccos terhesbutik)

  -minden nagyon egyszeru es izleses, es amibol csak lehetseges, nem 'terhes' ruha, hanem rendes boltban kaphato.

  (anyam, aki par szammal nagyobb, megkert, hogy adjam majd at neki a cuccokat a szules utan ;-)

  -lehetoleg egyszinu, eleg dombocska van rajtam!  -hajra a legjobb, legszebb: ekszer, taska, sal, cipo, kalap! minden ami testmerettol fuggetlen!

  az eves ruhapenzem nagyreszet ekszerekre es tuti salakra, taskakra koltottem!

 • 2007.05.17 12:38:23ullagulla

  A parákat szaporítandó, olvastam egy cikket nökröl, akiket terhesen elhagyott a párjuk.

  Semmi vigasz, semmi konklúzió.

  Annyit szürtem le a cikkböl, h nem figyeltek eléggé a pasira, befelé fordultak, hisztiztek és a pasi ezt nem értette meg.

  Tényleg: honnan tudjuk, h mi zajlik a lenndö apukában, amíg mi boldogan/szenvedve várakozunk?

  Nem minden pasi beszél a legmélyebb érzéseiröl.

  Viszont a gondoskodást, szeretetet ugyanúgy igényli, mint eddig...

 • 2007.05.17 12:45:11lii

  ullagulla: mi szoktunk erről beszélgetni, mármint h. mi zajlik a férjem lelkivilágában. szegény, jobban be van szarva az egész szülés-gyereknevelés témától, mint én. de gyanítom, h. egy pasi alapból többet parázik a terhesség alatt, még ha nem is mutatja ki.  a gondoskodás-igény meg.. hát igen.. ez nálunk eléggé konfliktusforrás. próbál megértő lenni, dehát az igényeit nem tudja egyik napról a másikra elfelejteni.

 • 2007.05.17 12:48:44ullagulla

  én is elraktam a ruháimat, el se férnének.  lii, aerobiknorbi szélsöséges eset, neje 5-6 kg-kat hízott a terhességei alatt. Mekkora lehetett a baba?  Azt nem bírom, amikor idegenek beszólnak a kismamának: ugye tudom, hogy ezt nem szabad-azt nem szabad.

 • 2007.05.17 12:55:43ullagulla

  lii: szerintem is nehezebben lesznek apákká, mint gondolnánk. Féltik ám a szabadságukat!

  És hiába várom, hogy kitalálja, mi bajom.

  Mióta nem vagyok olyan rosszul, próbálok odafigyelni a férjemre, hogy ne legyen már most féltékeny a sarjára.

 • 2007.05.17 13:07:51Alvomacko

  Szerintem az orvosok sem azért nézik a súlyunkat, hogy leüvölthessék a fejünket. Jó, jó vannak kivételek.

  De azért nem árt tisztában lenni a hízás mennyiségével. Mert abból nem mind a baba, meg a magzatvíz.

  És van, akit ösztönöz, hogy kevesebbet egyen, ha nagyon gyarapszik. Amúgy meg van egy egészséges hízási mérték, amiért nem is szólnak.

  Én is híztam sokat, mert kettő helyett kell ennie elv volt nálunk is életben.

  Én pl. nem tudtam leadni. Aztán jött a második gyermek és ott is csak ugráltak felfelé a kilók.

  Így utólag már nagyon bánom, hogy hagytam elhízni magam. De ezt akkor fel sem tudtam fogni.

  Mondjuk a nem hízó kismamákat nem frusztrálnám azzal, hogy hízniuk kell. Mert ők olyan alkatok és attól még a baba bent a pocakban nem fog többet hízni, ha az anya sokat hízik.

  Vagy van erre valami hivatalos állásfoglalás?

  Bár még igaz is lehet, mert én nem kis súlyú gyerekeket szültem. Szenvedtem is miattuk a szüléssel. Viszont, ha mégis igaz, akkor mégis jobb lett volna nem annyit enni.  Na, remélhetőleg érthetetlen lette így ebéd után, mikor is elmentek az agysejtjeim emészteni. :-)

 • 2007.05.17 13:08:28KuncillaBrazovics

  Huhh.. nekem úgy tűnik nagy mázlim volt, mert egyrészt... egy állati jó szoknyámba végig belefértem (na jó... a végén már egy pántnélküli pólóm húztam a derekára öv gyanánt).  Plussz.. Bécsben a H&M-ben sikerült vennem leárazva egy olyan jó terhes farmert, hogy már hét hete szomorú vagyok, hogy többé nem tudom hordani. :)

 • 2007.05.17 13:09:43másutt

  hm...

  megint eltunt a valaszom! MIERT? :-@

  15 perce volt, de bocs, ha ketszer megy at.  szoval... nekem nincs semmi toleranciam azok a ferfiak szamara, akik teherbe ejtenek egy not, majd otthagyjak, megcsaljak azzal, hogy

  -nem o mar a vilag kozepe (jajszegeny! zokogok!)

  - a nonek pocija van (benne babaval) es emiatt nem kivanjak!

  Egy baratnomet csalta meg a ferje mialatt terhes volt, es a patkanynak (bocs, de az!) semmi oka nem volt azon kivul, hogy bepanikolt! nem volt elhanyagolva!  a Parommal nagyon sokat beszelgetunk. a gyereket nem ugy fogjuk fel, hogy az enyem, hanem ugy, hogy a MIENK. kozelebb hozott minket egymashoz, testileg is, lelkileg is. a szex is jobb lett es ez legizgalmasabb temank valaha. van, hogy nem beszelunk rola napokig, de amikor igen, akkor egyforma lelkesedessel. EGYMASROL GONDOSKODUNK. nem en vagyok a szolgaja, akinek most el lesz terelve a figyelme.  asszem az a baj, hogy sok ferfi ugy fogja fel a gyereket, mint a 'no kolyke, aki miatt nagy hasa lett es elveszi tole es elviszi a szeretetet.'

  pedig ez 2 iranyban mukodik!

  miert kellene ('csak') a ferfit sajnalni????  (neha, amikor latom a nagy hasam, azzal viccelek, hogy 'latod dragam mit csinaltal??? belem raktad azt a spermat most meg nagy hasam lett tole es nem ihatok sort se!!!! es vigyorgunk mindketten)  ha a baba ugy lenne felfogva, hogy KOZOS, egeszen mas lenne a dolog. vagy csak nekem van (eddig) szerencsem???? mert mi iszonyuan orulunk es ugralunk fel-le es vigyorgunk es nem birjuk egymasrol (es a hasamrol) levenni a kezunket.

 • 2007.05.17 13:16:04Miss Marple

  másutt: Tényleg rémes, amikor mindenki a saját terhestörténeteivel traktál. Még nekem se volt egyforma két terhességem, nemhogy a máséval összevethető. Pl. drága anyósom egyetlen terhességének és szülésének 45 éves történetét hétről hétre össze tudom rakni, annyiszor hallottam már, pedig tkp. csak legelőször érdekelt, mert a végeredményhez mentem férjhez. De azért azt minden táppénzbe vonulásomkor (34. hét)végighallgattam, hogy ő a laborból ment a kórházba és majdhogynem oda is ment vissza. Na most ez olyan nagyon nem izgat, mert én meg kb. félidőtől idegen testnek éreztem magam a katedrán...  ullagulla: Úgy utálom az ilyen cikkeket. Igen, tudjuk, van ilyen, de ez tényleg csak a paráztatásról szól. És bizony-bizony, az ember terhesen befeléforduló és labilis lesz, azt így találta ki az anyatermészet azért, hogy a leendő utóddal törődjön és elég nyomorultnak látszódjék ahhoz, hogy a párja, az alfa hím védelmezze. Hogy ez az embereknél nem mindig működik már így, az sajáthibás... Nekem rohadt nagy mázlim van, mert az enyim igazi ezüsthátú... Hálás is vagyok érte, ha éppen nem vagyok terhes!!

 • 2007.05.17 13:29:43Miss Marple

  másutt: amíg költöttem a kommentemet, bejött a tied, úgyhogy tkp. neked is szólhatott volna. :) Két sztori jut eszembe (sztorizgatunk, sztorizgatunk?!) a te történetedről: amikor az első gyerekünket vártam, már nagy hassal, a drágám morgott valamiért, tán hogy talált egy lyukat a zokniján vagy mi. Erre azt javasoltam, hogy dobja ki a cselédlányt. Mire ő: "Nem lehet, viszonyom van vele!", mondta valami olyan ördögiédes mosollyal, közben megölelgetve, hogy egész elgyengültem... A másik a jelenlegi, még bentlakó gyerekünkhöz kapcsolódik: ez a kicsike egy nem tervezett meglepetés lett, különböző bombabiztosnak hitt védekezések ellenére jött. Amikor sejtettem már, hogy mi van, mondtam neki, hogy másnap veszek egy tesztet, de ha pozitív, én megtartom. Mire ő: megtartJUK. Így kijelentő hangsúllyal. Hát ennyit vitatkoztunk a helyzeten... És már fejből tudja a szénhidrátokat a diabétesz diétámban. Szóval jó nekem, de ezért nem vagyok hajlandó lelkifurdalást érezni, mert nekem se kevés befektetett energiám van ebben a kapcsolatban. Meg 22 évem!!!!

 • 2007.05.17 13:48:52ullagulla

  Ha igazán jól müködik a kapcsolat, akkor a terhesség és a gyermekáldás még közelebb hozza egymáshoz a feleket.

  Így volt ez eddig mindkét férjemmel. De mivel tök mások, ezért néha emlékeztetnem kell magam, hogy hasonló helyzetben ne ugyanazt várjam a mostanitól, mint a régitöl. Sokat tanultam ebböl a különbségböl és még mindig van mit..

 • 2007.05.17 14:22:37Tish

  A férjem nagyon nyugodt ember, de amikor babát vártam, és a nagy pocakomnak majdnem nekiment direkt egy idősebb "hölgy", úgy, de úgy elküldte mindenhová, hogy csak pislogtam! Amikor megkérdeztem mi történt, csak annyit válaszolt, hogy: Ölök, halok érted!

  Még mindig meghatódom tőle:)

 • 2007.05.17 15:11:17Tori

  Én tudom magamról, hogy nagyon hangulatember vagyok, így amikor megtudtam, hogy gyereket várunk, eldöntöttem, hogy próbálok odafigyelni a hisztirohamaimra. Nem sikerült mindig, de azt tartottam, hogy legalább utólag beszéljük át a párommal, mi és miért történt, és sohasem röstelltem bocsánatot kérni, ha elragadtattam magam.  Az édeset egyáltalán nem kívántam, ellentétben a legkülönfélébb zöldségekkel, amivel hihetetlenül le tudtam döbbenteni a családomat, lévén vérbeli húsevő. :) Spenótot pl 30 év tartózkodás után először ettem. Viszont nem emlékszem semmi kajára, amitől konzekvensen rosszul lettem volna. A karfiol szagától is, de attól nem terhesen is mindig rosszul vagyok, úgyhogy az nem számít. :)  Aluszékony asszem csak a harmadik harmadban lettem, délutánonként aludtam egyet. Viszont a férjem most közbeszúrta, hogy a terhesség alatt több energiám volt, sokkal frissebb voltam. :)  Én is imádtam pocakosnak lenni, határozottan szépnek éreztem magam, és nem hordtam terhesruhákat, mindössze egy állítható derékbőségű nadrágom volt és slussz. Viszont én baromi türelmetlen voltam, alig vártam, hogy meglegyen a babócám!

 • 2007.05.17 15:29:42rnagy8

  Nekem is igazán csak az a bajom a terhességgel, hogy olyan sokminden eü. dolog összejött. De egy perccel sem rövidíteném meg, és már várom, hogy 2-3 év múlva újra randizhassak a porcelánistennel, mert akkor megint összejött egy kisbabánk.  Kismamaruhák: én azt szeretem a legjobban, hogy próbálgathatom, a sima butikosokból melyikbe férek bele. A mell alatt szabott fazonok nagyon sokáig jók, és szexik is, mégiscsak nőből vagyok. Kaptam kölcsön egy kisvakondnadrágot, de nem fogom hordani, az szerintem bálnásít.

 • 2007.05.17 16:07:42másutt

  hm. szerintem kisvakond nadrag (ugye a pantos kertesznadragrol beszeltel, rnagy8) csak a magas, keskeny vallu es kismellu noknek all jol, kulonben atmegy szelte-hossza-egy-be...

  terhesen pedig szerintem senkinek nem all jol...

  de ez maganvelemeny.  szerintem mindenki hordjon terhesen (is) olyan ruhat, ami azon reszet emeli ki, ami a legszebb: akinek szep a laba, az hordhatja most nagyon divatos tunikakat harisnyaval... akinek szepen megnott es kikerekedett a melle, az tomkelegevel kaphato jol kivagott terhes bluzokat... akinek meg a dereka vekony, az meg... ja, hogy olyan terhes no nincs... bocsika. haha :-)

 • 2007.05.17 16:38:50rnagy8

  Miért szállnak el a hsz-eim sorra???

  Szóval derék, hát igen, nekem a 28. héten mondta a férjem, hogy most már hátulról is látszik, hogy babát várok, mert eltűnt a derekam. Nem esett jól a hiúságomnak, de ez az élet rendje. Lesz még időm visszafogyasztani magam. Kaptam 6 hetet a férjemtől, hogy szupermodell módjára visszanyerjem az alakom. :o) Édes tud lenni a drága, még jó viccelt!!! Ugye csak viccelt??  A kivágott blúzokat mostanában kezdtem el hordani, végre van mit belepakolni. Ez egy nagyon nagy pirospont a terhesség mellett nekem.

 • 2007.05.17 16:50:14lii

  Alvomacko: próbálom én is úgy látni a dolgot, h. az orvosok abszolút jóindulatból cseszegetik az embert a súly miatt. de az vicces, amikor a 33. héten is megkérdezi hány kg vagyok, és mondja, h. hűha, dehát ez sok. most mondjam neki azt, h. doktorúr, ígérem, másfél hónap múlva lejön belőle minimum egy tizes, addig meg elrágok pár répát meg zellerlevelet, nehogy egy deka is feljöjjön rám. :)  én nagyon is jól tudom, hol & mikor csesztem el, mivel szinte a harmadik trimeszter elejéig rosszul voltam, és a második trimeszterben kizárólag szénhidrát- és zsírdús szemétkajákat bírtam megenni. úgy kb 2 hónappal ezelőttig valaki azt mondja nekem h. "zöldség", vagy "gyümölcs", már magától a szótól is lerókázom. :)

  de most már ez van, ezt kell szeretni. tisztában vagyok vele, h. nem vigyáztam a súlyomra, ne izélgessen vele senki. :))

 • 2007.05.17 16:52:29másutt

  FIGYELEM! Elszallo hozzaszolasok! Irjatok meg eloszor egy masik helyen, majd 'masolas/beillesztes' ide, nehogy ujra kelljen irni. Nekem mar 2 elszallt. Ki gerjeszti itt a terhes noket??!!?? :-@

 • 2007.05.17 16:59:16rnagy8

  Én azt utálom, mikor a védőnő, meg a doki is előveszik a kis mérőkorongjukat, és megmondják mennyinek kellene lennie a gyerek súlyának a korához képest. Ez is tökre anyafüggő, miért stresszelnek egy alacsony törékeny anyukát azzal, hogy pici a gyereke súlya? Persze, hogy pici, ő nagy valószínűséggel nem fog 4,5 kilós babát szülni (bár már olyat is láttunk).  Lii, tökre megértem, hogy a rosszullét alatt csak "egészségtelen" kajákat tudtál legyűrni, velem is így volt.

  Hogy aztán a cukor ettől lett-e vagy a szülői hajlam miatt, azt a jóég se tudja. De mióta kiderült vigyázok, figyelek, és szerencsére a zöldségeket is megkedveltem.

 • 2007.05.17 17:03:46lii

  rnagy8: szerintem a cukor inkább hajlam kérdése. én kb megettem egy fél cukrászdát a terhességem alatt, de a cukorterhelésen egy teljesen átlagos értéket kaptam. (nálunk soha nem volt cukorbeteg a családban.)

 • 2007.05.17 17:10:41rnagy8

  Nálunk minden nőági felmenőnek van gondja vele. Biztos akkor tőlük jön. Mint a hányás is, anyukám ugyanígy kínlódott, csak ő még nálam is tovább.

 • 2007.05.17 17:25:11lii

  a kismama-szakirodalom szerint a hányás/hányinger is öröklődik nőágon. mondjuk nálam be is jött. anyukámra úgy emlékszem a terhességeiből, h. gyakran vezette a porcelánbuszt úgy félidőig.

 • 2007.05.17 17:40:55másutt

  hanyinger: nalunk erdekesen alakult.

  anyam, sajat bevallasa szerint VEGIG hanyingeres volt es hanyos es nyomorusagos. velem is, a batyammal is. ezeken a torteneteken nottem fel. hogy o 'mennyire nyomorult volt es majdnem elvetetett emiatt!'

  :-(  szoval be voltam rezelve de rendesen (ki ne lenne, ha ezzel traktaljak folyamatosan) es aztan teherbe estem es... SEMMI! gyakorlatilag kutya bajom eddig (feluton tartunk most). neha (hetente 1-szer) inger hatrasara (szag, kohogoroham, stb) egy jo nagyot hanyok, de ez hirtelen jon es el is mulik azonnal.

  de eesz eletemben konnyen hanytam, alkohol hatasara kulonosen...  ha oroklodik a dolog, akkor en kihusztam a genetikai Joker-t a paklibol. • 2007.05.17 18:12:36kaposztalepke

  nekem végig volt derekam hátulról..;)igaz, csak annyi mint előtte, alapvetően nem vagyok az a nőies alkat, úgyhogy helyből sem volt karcsú derekam..de ami volt, az megmaradt, széltében nem nőttem, meg is volt a böjtje..jól befeküdni sem tudtak a gyerkőcök, császár is lett, és a csak előrenövő pocakkal nagy babákkal úgy szétment a hasam, hogy 10 hónappal szülés után is szétvan a hasizmom a böőrömnek meg egy életre annyi. De a 36. héten sem néztek hátulról terhesnek, viszont amikor fordultam majdnem arcraestek akkora óriáslabda volt előttem:)

 • 2007.05.17 18:22:36Pillangom

  Sziasztok! Első hozzászólás. :)

  Nálam nem aktuális a dolog, egyelőre még csak gondolatban szoktatjuk magunkat hozzá, hogy esetleg szülőkké is válhatunk, de egy dologra reflektálnék, mert ez megfogott: mit érez a pasi mindeközben?

  Féltékenységet.

  Féltékeny a párjára, a gyerekére, arra az intim kapcsolatra, ami így kialakul köztük.

  Miből gondolom?

  Beszélgetéseink során az is felmerült, hogy mivel én jobban keresek, nem én maradok otthon GYES-re (vagy GYED-re, nem tudom, melyik-melyik. :) ), hanem a kedvesem. És én elképzeltem, hogy megyek haza este a munkából, látom, hogy a kedves meg a gyerekünk együtt töltötték az egész napot, van egy csomó közös élményük, és én ebből mind kimaradok. És ha baja, bánata lesz a gyereknek, meglehet, hogy nem hozzám fog szaladni vele, hanem azzal, akit jobban ismer, akivel több időt eltöltött. És emellett a párom sem fogja már minden figyelmét nekem szentelni, amikor együtt vagyunk. Nem jó ebbe belegondolni. A féltékenység mindig rossz dolog, ebben az esetben meg pláne, de van valóságos alapja.

  Nekem ez sokat segített megérteni, hogy miért úgy állnak a pasik dologhoz, ahogy: egyszerűen kimaradnak belőle, és ez fáj.

  Szerintem. :)

 • 2007.05.17 18:35:40rnagy8

  Hát nem tudom, én nem így érzem. És bár még nem született meg, de minden erőmmel azon leszek, hogy a munka utáni kevés időt a lehető legintenzívebben együtt tölthesse a lányával a férjem. Nem utolsósorban ez nekem is pihenés lesz, remélem.  Most is minden nap felhív, meg este elmesélteti miket csinált a kisasszony odabent. Pedig minden nap ugyanazt csinálja. Csak rúg és rúg. :o)  Izgalom, érdeklődés, várakozás, egy kis félelem az van, de féltékenység nálunk tutira nincs.

 • 2007.05.17 18:40:40másutt

  Pillangom, nagyon okos meglatas.

  En pl ezert is kezelem az egeszet, mint kozos ugy, kozos terhesseg. Angol nyelvteruleten gyakran igy is mondjak: 'WE are pregnant' azaz terhesek VAGYUNK.

  En magyarul is mindig ezt hasznalom, akarmilyen szokatlan volt eloszor, de mi megszoktuk.  Nagyon sok ferfi ugy is all hozza a terhesseghez, mint noi dolog, es igazan csak akkor kezd erdeklodni a gyerek irant amikor az ele tud futni es lehet vele beszelgetni.  Pasim is eloszor meg ugy allt a dologhoz, hogy 'az o feladata itt ugy is csak az lesz, hogy fizet mindenert es szallitgat kocsival... mert ugysem tudna mast csinalni' de hamar rajott, hogy en ezt kozosen szeretnem csinalni.  Miben segit: mindenben. legfontosabb: vegighallgat. Ott van ertem. O is azonnal leszokott a cigirol, velem egy napon. Cipeli a cuccokat. Megerto, amikor egyik percben sirok, a masikban nevetek.

  Fogja a hajam amikor hanyok. :-) Megvigasztal. Elmondja ezerszer, hogy tok ugyes vagyok, mindent jol csinalok, milyen csinos vagyok. Minden terhes konyvet elolvasott, amit en, mert nullarol kezdtunk mindketten babatemaban. Minden vizsgalatra es szkenre eljon velem. Eljon velem terhesruhat probalni a boltba es oszinten megmondja, hogy melyik elonytelen vagy elonyos.

  Mindebben opcionalisan ott van neki, hogy ne vegyen reszt, de o akar is, hala istennek.

  Ha nem erdekli, nem eroltetem, de ha kerdezi, reszletesen leirok minden fura bizarr es oruletes terhessegi erzest, csikarast, kaparast.  Szoval ilyen szinten (eddig) tutira nem lehet feltekeny. Csapatmunkaban csinaljuk.  Amikor meglesz a baba, ugyanezt akarom folytatni, amennyire lehetseges. Szerencsere kivehet o is rengeteg szabit es dologozhat a otthon is, gyakran.  Mindemellett tudom, hogy milyen szerencsem van Vele es ORIASI tiszteletem van azok irant a nok irant akik ezt egyedul csinaljak vegig, vagy azert, mert a papa eltunt vagy azert, mert csak a penzt hozza haza, a reszvetelet nem.

 • 2007.05.18 11:29:34Tjuca

  Pillangom!  Abszolútli nem. :-) Ha egész nap te vagy a gyerekkel, te veszed el az orrából a féltve őrzött békákat, pelenkázod, törlöd le a képéről az ebédet, mondod 1928* hogy nemszabad NEMSZABAD KÖPÖDKI, és akkor hazajön az apa, az APA, aki nem gonosz. Azt általában előbb mondják, hogy aba! Amúgy inkább tehetetlenséget éreznek a várandósság alatt, mert ugye neked itt fáj ott fáj, de azért virulsz, boldog vagy, ő meg mindezzel nem tud 1:1 ben szembesülni. Szerintem rossz már elméletben ilyen sztereotíp dolgot gyártani, mert ez a gyakorlatban nem biztos, hogy így van. :-) Ja és még valami. Te szülés közben nem látod a gyerek nyomuló buksiját, max. meg tudod simizni, ha extra hajlékony vagy, ez az apa privilégiuma, és állítólag szupi. Te tudod, hogy valamikor már végre kibújik, ő viszont csak a könnyeit nyeli. :-) Ő kapja először kézbe a lucskos csomagot, és ezzel ő lesz az első számú kedvenc. Te tudod, hogy valamikor már végre kibújik, ő viszont csak a könnyeit nyeli. :-) És tudod nem rosszul osztotta a lapokat az Isten, az apa az apa, az anya meg az anya, nem egyenlőek, nem felcserélhetőek, őket minden gyerek automatice a megfelelő formában szereti. :-) Engem is szeret a lányom, de amikor hazajön az apja, és teper elé, és ugyan még nem beszél, de csillogó szemmel magyaráz, és sikongat, na erre lassan én leszek képlékeny!

 • 2007.05.19 11:05:19másutt

  ZSENIALIS kepeket talaltam, es statisztikakat (angolul :-( minden hetrol.

  http://www.pregnancy.org/pregnancy/fetaldevelopment2.php

  a masodik hettol a szuletesig.

  en nagyon elveztem a nezegetest, gondoltam megosztom...

 • 2007.05.19 21:19:15Sibri75

  Apukám szeret sokat beszélni, meg örökké tanácsot adni, de azért néha egyik-másik nem hülyeség. Szóval mikor először terhes lettem, rögtön mondta, hogy mindenbe, ami a terhességgel kapcsolatos, és a már megszületett gyerekkel kapcsoltaos tewvékenységbe is mindenképpen vonjam be az uramat.

  Mert fanyalogni fog, hogy büdi a pelus, és mi ez a borzalom, amit a gyereknek adsz enni, de mindeközben irtó büszke lesz magára, hgy meg tudja csinálni, és érezni fogja, hogy itt szükség van rá, nem csak a (bocs) gyerekcsinálásra kellett.

  És mindig szánjak arra időt, hogy összebújjunk, beszélgessünk, ne érezze magát mellőzöttnek.

  Mert szerinte a kispapák nem féltékenységet éreznek, hanem mellőzöttséget.

  Nem tudom milyen lettem volna, ha ezt nem mondja, de azóta erre tudatosan odafigyeltem.

 • 2007.05.19 21:38:52Alvomacko

  Sibri75: nagyon okos a papád. Én baromira elrontottam. Nem vontam be az exférjemet semmibe és nagyon meg is bántam. De csak jóval később. Most mindketten ezeket a hibákat próbáljuk elkerülni az új családunkban elég sikeresen. :-)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta