Tilos pofozni a gyereket Új-Zélandon

Semmilyen okból nem pofozható a gyerek Új-Zélandon - erről döntöttek a szigetország törvényhozói a Reuters hírügynökség szerdai jelentése szerint. A törvényhozók mindösssze annyi kompromisszumba mentek bele, hogy a gyakorlatban felhatalmazták a rendőrséget annak eldöntésére: vajon elhanyagolható jelentőségű pofon csattant a családi körben, vagy valóban vizsgálatot kell indítaniuk a gyermek elleni erőszak miatt, írja az MTI.


Egyébként a korábbi törvény sem engedélyezte a gyerekek pofozását Új-Zélandon, ám egy kiegészítés lehetővé tette, hogy a szülők védekezésül az "ésszerű erőszakra" hivatkozzanak, amellyel csak jó útra akarták téríteni a gyermeket.

Először 2005-ben próbálkoztak a törvénymódosítással a gyermekvédők, ám akkor ezt konzervatív családi és egyházi csoportoknak sikerült megakadályozniuk arra hivatkozva, hogy a módosítással bűnözőket csinálnak a szülőkből.

Legutóbb Sue Bradford, a Zöld Párt képviselője nyújtotta be ismét a törvénymódosítást, s a wellingtoni parlament most csaknem teljes egyetértéssel fogadta el a változtatást: a 121 tagú testület 113 tagja szavazott mellette, számol be az MTI.

A korrigált törvény immár csak a főkormányzó ellenjegyzésére vár, amellyel végleg törvényerőre emelkedik majd.
Oszd meg másokkal is!
Mustra