Repülj velem, bébi!

A nyár itt van a nyakunkon és én is szívesen követném barátnőm példáját, akik fogták magukat, két kisgyerekkel felültek az első repülőre és meg sem álltak a Kanári-szigetekig. Hogyan lehet egy repülős családi utat megtervezni? Mennyit fogunk fizetni és hogyan tudjuk lekötni a gyerek figyelmét a számukra unalmas úton? Tippek, trükkök repüléshez.



Árak

Légitársaságonként változó, hogy mennyit kell fizetnünk gyermekünk repjegyéért, a British Airwaysnél a csecsemők (0-2) jegyára a felnőtt ár 10 százaléka plusz illetékek, a gyermekek (2-11 év) után 67 százalék plusz illetéket kell fizetni, hangzott el a légitársaság keddi sajtótájékoztatóján.

Ikrek esetében hat hónapos korig a gyermekek számával azonos számú felnőttnek kell utaznia, mert a bébik ebben az esetben a szülők ölében utaznak. Hat hónapos kor fölött utazhat egy szülő egy ikerpárral, ekkor egy csecsemőjegyet (10 százalék) és egy gyermekjegyet (67 százalék) kell váltani, így az egyik baba ölben, a másik pedig külön széken foglal helyet. Babaülést lehet igényelni az útra.

Gyermekek egyedül utaztatására is van lehetőség, felár ellenében külön figyelmet fordítanak az egyedül utazó kisgyerekre. A British Airways ezen szolgáltatása például utanként 50 dollárba kerül és 5-11 éves korig kötelező jelleggel, 12-16 éves korig opcionálisan vehető igénybe. A díjért a személyzet a gyermeket a reptéren átveszi, felkíséri a fedélzetre, ahol végig figyelnek rá, majd a célállomáson lekísérik. Arra is odafigyelnek, hogy egy egyedül utazó kislányt mindenképpen női utas mellé ültessenek.

Repülés előtt

Jó, ha otthon már okosan csomagolunk: személyenként egy kézipoggyász vihető fel a fedélzetre, ez érvényes a csecsemőkre és kisgyerekekre is. A baba holmijait jó, ha külön táskába tesszük (étel, ital, cumi, pelenkák, váltás ruha, kedvenc játék, stb.) A kozmetikai szereknek külön átlátszó, tetején lezárható zacskóban kell lenniük. Nem árt, ha tudjuk, hogy a cumisüvegben lévő folyadékot a biztonságiak megkóstoltathatják velünk, tudtuk meg Anna Ingham-Grant-től, a British Airways kereskedelmi igazgatójától.

A babakocsikat feladhatjuk poggyászként is, vagy beszálláskor a személyzet biztonságba helyezi őket. Kivételt képeznek az olyan kocsik, amelyek kézipoggyász méretűre csukhatóak, ezek felvihetők a fedélzetre is.

A fedélzeten

A légitársaságok külön figyelmet fordítanak a gyermekkel utazó családokra, minden járaton található babaöv, amellyel a szülők a csecsemőket biztonságosan rögzíthetik saját övükhöz. A British Airways korlátozott számban rendelkezik bölcső pozícióban rögzített fedélzeti Britax ülésekkel. Ezen üléseket érkezési sorrendben biztosítja a légitársaság. Az ülések a légi utaskísérőktől kérhetők a repülőgép fedélzetén.
Étkezéskor általában a gyermekeket szolgálják ki először, egyes légitársaságoknál külön gyermekmenüt is lehet rendelni.



Mivel kössük le a gyermekek figyelmét? „Kortól függetlenül, a gyermekek akkor fogják élvezni a repülést, ha megfelelően és időben, velük együtt készülünk fel az utazásra.” - mondta Óvári Andrea, a Kölyökpark Játszóház fejlesztő pedagógusa. „Kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a repülés azon aspektusát és a fedélzeten is használható foglalkoztató eszközök azon körét, amelyek megfelelnek a gyermekek életkori sajátosságainak, és amelyekkel a kicsik akár egy hosszú utazás során is leköthetők.” - tette hozzá a szakember.

0-1 éves korig
Ebben az életkorban a gyermeknek a szülők esti közelsége a legfontosabb, a babáknak viszonylag kis mozgásigényük van. Fő tevékenységi formák az utazás alatt: étkezés, pihenés, testi közelség az anyával, a szűkebb környezet felfedezése. Javasolt elfoglaltság az útra: mondókázás, mesélés, különböző plüssjátékok, bábok bevetése.

1-3 éves korig
Az 1-3 éves gyerekek kielégíthetetlen mozgásigényét a repülőgépen szinte lehetetlen megoldani, íme, néhány ötlet, hogyan lehet lefoglalni a totyogókat: vigyünk magunkkal színes, érdekes könyveket (például utazással, repüléssel kapcsolatosakat), amelyet közösen nézegetünk és az ebben az életkorban oly gyakori „Mi ez?” „Miért?” kérdésekre próbáljunk meg türelmesen válaszolgatni.

Értékes perceket nyerhetünk a „meglepetés játék” bevetésével, ám ez otthoni előkészületet igényel. Csomagoljunk be apró ajándékokat, pici tárgyakat színes, érdekes csomagolópapírba és rejtsük el a kézitáskában, kabát zsebében. A fedélzeten mondjuk meg a gyereknek, hogy elrejtettünk néhány meglepetés csomagocskát, keresse meg. A kutatás és a meglepetések kibontása egy időre biztosan lefoglalja a csemetét. Ha már végképp nem bírunk az örökmozgónnkal, a sorok között sétálhatunk vele néhányszor.

3-6 éves korig
Ebben az életkorban jellemző a korlátozható mozgásigény, az ülő, elmélyült tevékenységformák hangsúlyossá válása és az értelmi fejlődés, tehát a gyerekek leköthetők rajzolással, könyvnézegetéssel, meseolvasással. Meséléskor jó, ha a főhős a gyerek, a mese témája pedig kapcsolódik az utazáshoz, repüléshez.

6-12 éves korig
Ebben az életkorban a gyermekek kíváncsisága leköthető egy őket érdeklő könyvvel, magazinnal, vagy készségfejlesztő feladatlapokkal. Jó játék lehet, ha együtt megnézzük térképen az ablakon keresztül látottakat, beazonosítjuk, merre repülünk.

Minden korban fontos a felkészülés a repülőútra, a gyermek életkori sajátosságainak figyelembevételével meséljünk vagy beszélgessünk az utazásról, a várható eseményekről

Kismamák utazása

A repülés nem károsítja a magzatot, ha az orvos nem tiltja, a várandós nők terhességük 36. hetéig repülhetnek, ikerterhesség esetén a 32. hétig veszik fel járataikra az állapotos nőket. A terhesség 28. hetétől a legtöbb légitársaság igazolást kér a szülés várható időpontjáról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek