SZÜLŐSÉG

Repülj velem, bébi!

2007. május 16., szerda 10:45

A nyár itt van a nyakunkon és én is szívesen követném barátnőm példáját, akik fogták magukat, két kisgyerekkel felültek az első repülőre és meg sem álltak a Kanári-szigetekig. Hogyan lehet egy repülős családi utat megtervezni? Mennyit fogunk fizetni és hogyan tudjuk lekötni a gyerek figyelmét a számukra unalmas úton? Tippek, trükkök repüléshez.Árak

Légitársaságonként változó, hogy mennyit kell fizetnünk gyermekünk repjegyéért, a British Airwaysnél a csecsemők (0-2) jegyára a felnőtt ár 10 százaléka plusz illetékek, a gyermekek (2-11 év) után 67 százalék plusz illetéket kell fizetni, hangzott el a légitársaság keddi sajtótájékoztatóján.

Ikrek esetében hat hónapos korig a gyermekek számával azonos számú felnőttnek kell utaznia, mert a bébik ebben az esetben a szülők ölében utaznak. Hat hónapos kor fölött utazhat egy szülő egy ikerpárral, ekkor egy csecsemőjegyet (10 százalék) és egy gyermekjegyet (67 százalék) kell váltani, így az egyik baba ölben, a másik pedig külön széken foglal helyet. Babaülést lehet igényelni az útra.

Gyermekek egyedül utaztatására is van lehetőség, felár ellenében külön figyelmet fordítanak az egyedül utazó kisgyerekre. A British Airways ezen szolgáltatása például utanként 50 dollárba kerül és 5-11 éves korig kötelező jelleggel, 12-16 éves korig opcionálisan vehető igénybe. A díjért a személyzet a gyermeket a reptéren átveszi, felkíséri a fedélzetre, ahol végig figyelnek rá, majd a célállomáson lekísérik. Arra is odafigyelnek, hogy egy egyedül utazó kislányt mindenképpen női utas mellé ültessenek.

Repülés előtt

Jó, ha otthon már okosan csomagolunk: személyenként egy kézipoggyász vihető fel a fedélzetre, ez érvényes a csecsemőkre és kisgyerekekre is. A baba holmijait jó, ha külön táskába tesszük (étel, ital, cumi, pelenkák, váltás ruha, kedvenc játék, stb.) A kozmetikai szereknek külön átlátszó, tetején lezárható zacskóban kell lenniük. Nem árt, ha tudjuk, hogy a cumisüvegben lévő folyadékot a biztonságiak megkóstoltathatják velünk, tudtuk meg Anna Ingham-Grant-től, a British Airways kereskedelmi igazgatójától.

A babakocsikat feladhatjuk poggyászként is, vagy beszálláskor a személyzet biztonságba helyezi őket. Kivételt képeznek az olyan kocsik, amelyek kézipoggyász méretűre csukhatóak, ezek felvihetők a fedélzetre is.

A fedélzeten

A légitársaságok külön figyelmet fordítanak a gyermekkel utazó családokra, minden járaton található babaöv, amellyel a szülők a csecsemőket biztonságosan rögzíthetik saját övükhöz. A British Airways korlátozott számban rendelkezik bölcső pozícióban rögzített fedélzeti Britax ülésekkel. Ezen üléseket érkezési sorrendben biztosítja a légitársaság. Az ülések a légi utaskísérőktől kérhetők a repülőgép fedélzetén.
Étkezéskor általában a gyermekeket szolgálják ki először, egyes légitársaságoknál külön gyermekmenüt is lehet rendelni.Mivel kössük le a gyermekek figyelmét? „Kortól függetlenül, a gyermekek akkor fogják élvezni a repülést, ha megfelelően és időben, velük együtt készülünk fel az utazásra.” - mondta Óvári Andrea, a Kölyökpark Játszóház fejlesztő pedagógusa. „Kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk a repülés azon aspektusát és a fedélzeten is használható foglalkoztató eszközök azon körét, amelyek megfelelnek a gyermekek életkori sajátosságainak, és amelyekkel a kicsik akár egy hosszú utazás során is leköthetők.” - tette hozzá a szakember.

0-1 éves korig
Ebben az életkorban a gyermeknek a szülők esti közelsége a legfontosabb, a babáknak viszonylag kis mozgásigényük van. Fő tevékenységi formák az utazás alatt: étkezés, pihenés, testi közelség az anyával, a szűkebb környezet felfedezése. Javasolt elfoglaltság az útra: mondókázás, mesélés, különböző plüssjátékok, bábok bevetése.

1-3 éves korig
Az 1-3 éves gyerekek kielégíthetetlen mozgásigényét a repülőgépen szinte lehetetlen megoldani, íme, néhány ötlet, hogyan lehet lefoglalni a totyogókat: vigyünk magunkkal színes, érdekes könyveket (például utazással, repüléssel kapcsolatosakat), amelyet közösen nézegetünk és az ebben az életkorban oly gyakori „Mi ez?” „Miért?” kérdésekre próbáljunk meg türelmesen válaszolgatni.

Értékes perceket nyerhetünk a „meglepetés játék” bevetésével, ám ez otthoni előkészületet igényel. Csomagoljunk be apró ajándékokat, pici tárgyakat színes, érdekes csomagolópapírba és rejtsük el a kézitáskában, kabát zsebében. A fedélzeten mondjuk meg a gyereknek, hogy elrejtettünk néhány meglepetés csomagocskát, keresse meg. A kutatás és a meglepetések kibontása egy időre biztosan lefoglalja a csemetét. Ha már végképp nem bírunk az örökmozgónnkal, a sorok között sétálhatunk vele néhányszor.

3-6 éves korig
Ebben az életkorban jellemző a korlátozható mozgásigény, az ülő, elmélyült tevékenységformák hangsúlyossá válása és az értelmi fejlődés, tehát a gyerekek leköthetők rajzolással, könyvnézegetéssel, meseolvasással. Meséléskor jó, ha a főhős a gyerek, a mese témája pedig kapcsolódik az utazáshoz, repüléshez.

6-12 éves korig
Ebben az életkorban a gyermekek kíváncsisága leköthető egy őket érdeklő könyvvel, magazinnal, vagy készségfejlesztő feladatlapokkal. Jó játék lehet, ha együtt megnézzük térképen az ablakon keresztül látottakat, beazonosítjuk, merre repülünk.

Minden korban fontos a felkészülés a repülőútra, a gyermek életkori sajátosságainak figyelembevételével meséljünk vagy beszélgessünk az utazásról, a várható eseményekről

Kismamák utazása

A repülés nem károsítja a magzatot, ha az orvos nem tiltja, a várandós nők terhességük 36. hetéig repülhetnek, ikerterhesség esetén a 32. hétig veszik fel járataikra az állapotos nőket. A terhesség 28. hetétől a legtöbb légitársaság igazolást kér a szülés várható időpontjáról.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.16 11:11:06iricc

  A Malévnál kötelező az egyedül utazó gyerek után fizetni. Az ár meglehetősen borsos, ezért kapnak egy sapkát, meg egy felfújható repülőt.

  Egyébként meg magasról tojnak a gyerek fejére.

  A párom nagy gyerekei rendszeresen utaznak egyedül repülővel, és hiába repültek többet már egyedül, mint a gépen levő sztyuvik, kötelező kicsengetni a lóvét....

 • 2007.05.16 12:23:52gyöngy1

  Ez nagyon szép, de szerintem inkàbb fogunk fapadossal, charterrel utazni, mint a British Airways-szel (sajna). Vagyis kajàt magunk csomagolunk és annak is el kell férnie a kézipoggyàszban, és az innivalot is meg kell oldanunk.

  A Wizzair, egy szülö nem utazhat két 2 éven aluli gyerekkel, mégha kipengettûk is a plussz ülöhelyet.

  Sajna nàlam mind a ketten beleesnek a màsodik kategoriàba (1-3 éves), félek is egy 4-5 otàs ùttol.

 • 2007.05.16 12:40:22vitézlővitéznő

  Nekem eddig mindig szerencsém volt a gyerekkel. Négy hónapos kora óta repül (most 5 éves), hatalmas dumás, és eddig mindig akadt olyan utazótárs, aki boldogan bébiszittelte. Igaz, két óránál többet nem repülünk, megfogadtam, hogy hosszú útra akkor megyünk, ha megtanul olvasni. :) Három éves kora óta maga szervezi a gyerektársaságot a repülőn, felszállás után addig karmesterkedik, míg a fedélzeten lévő gyerekek egy kupacba nem kerülnek. És akkor megy a klubbozás landolásig.

 • 2007.05.17 11:05:29titi

  Igazi meglepetés lesz az élettől, amikor majd eljutok odáig, hogy ilyen problémáim legyenek.

  Egyenlőre a "Hogyan vegyek magamnak nyári cipőt, ha már kihúztam a telet a régi sportcipőmben?" problémánál tartok. Óriási előrehaladás, hogy mindkét gyereknek teljes a ruhatára erre az évszakváltásra. (A férjem pedig megtalálta az előző 3 évben használt rövid nadrágját.)

  Most pedig elképzelem, hova mennék repülőútnyi távolságra a családommal? :)

 • 2007.05.17 12:57:03Tish

  Én még sosem repültem, a férjemmel ellentétben... De bevallom, valahogy jobban örülök egy hajókázásnak, vagy kocsikázásnak. Már csak abból a megfontolásból is, hogy ha gáz van, repülni nem tudok, de úszni, gyalogolni igen!

  Én már csak ilyen kis parás vagyok:)

 • 2007.05.17 13:10:34Alvomacko

  Tish: nem iiiis! Csak praktikus. :-)

 • 2007.05.17 14:05:38Tish

  Alvomacko:-)

 • 2007.05.17 14:07:40Tish

  És még spórolok is:-D

 • 2007.05.17 14:29:39moto

  Sziasztok!

  Láttátok tegnap az rtl-en a hiradót? Volt benne egy hír arról, hgoy az antsz kéri a háziorvosokat, hogy oltsák be azokat a betegeiket, akik utaznak.

  Szerintetek, ezt komolyan kell venni?

 • 2007.05.17 14:36:17Alvomacko

  moto: na, de mi ellen? Klausztrofóbia vagy tériszony elleni oltással? :-)  Bocs, de pontosítanád?

 • 2007.05.17 14:36:21Alvomacko

  moto: na, de mi ellen? Klausztrofóbia vagy tériszony elleni oltással? :-)  Bocs, de pontosítanád?

 • 2007.05.17 14:41:36moto

  Arra emlékszem, hogy a hepatitiszeket mondták (A,B)Gondolom, attól is függ, hogy hová akarunk menni, bár azt mondták, hogy a fejlett nyugati országokból is haza lehet hurcolni izgi dolgokat.

 • 2007.05.17 14:46:47Alvomacko

  moto: a hepatitis elleni oltás repülés nélkül is ajánlott. Mi oltva vagyunk ellene már jó rég óta.

 • 2007.05.17 15:06:41moto

  A hepatitis ellenit mikortól lehet adatni? Mennyi idő után ad védettséget?

 • 2007.05.17 15:19:42Alvomacko

  Hepatitis A (az az utazóknak való):

  http://www.elender.hu/~oltinfo/ajahepa.htm

  http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=243

  Hepatitis B:

  http://www.elender.hu/~oltinfo/ajbhepa.htm

  http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=237

 • 2007.05.17 16:59:36bohar

  Nemsokara repulunk haza egy 9 hossal es egy 3 evessel Edinburghbol, ez sajnos ket repulos ut (en es a 3 eves nagyon utalunk repulni) keson kapcsoltunk, hogy a ferjem ugy foglalta a jegyeket, hogy Lutonban csak 1 ora 20 perc marad az atszallasra, (amikor rajottunk, a modositas annyi lehetett volna, hogy e rizikos atszallas helyett 5-6 orat a repteren tolteni a gyerekekkel)szerintetek? lehet, hogy sikerul? a masik a babanak az ebed es a vacsi is beleesik a repules idejebe, most teljesen nem tudom, hogyan keszuljek, mit vihetek fel neki, es mit nem, vagy mibol mennyit.

 • 2007.05.17 18:49:55mulan

  "Arra is odafigyelnek, hogy egy egyedül utazó kislányt mindenképpen női utas mellé ültessenek."  Ez tetszik!

 • 2007.05.18 15:35:01moto

  Alvómackó: nagyon köszi! :)

 • 2007.05.18 16:36:17Tjuca

  Nekem a repüléssel csak az a bajom, hogy nincs "menekülőút". Ha nem jön össze, nem tudunk hazajönni. Így maradunk belföldön, kaját, piát ismeri a szervezetünk, magyarul is tudunk, és ha valami nagy gáz van, hát hazahúzunk, mint a vadlúd. :-) Persze díjazom más bátorságát, de én beszari vagyok.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta