SZÜLŐSÉG

Kajakotyvasztó: muffin receptek

2007. május 16., szerda 08:29

Van egy titkos gén. Úgy hívják, hogy piskótasütő gén. Anyai ágon öröklődik, de könnyen sérül. Nálunk sajnos kiesett, mutálódott, megsemmisült. Összeesik a hab és csomós marad a tészta. Ha mégsem, akkor a végén esik össze. De már egy ideje nem bánom. Ugyanis a muffin ezerszer egyszerűbb, és sokkal finomabb. Ráadásul a férjem szerint én sütöm a világ legjobb muffinját. Márpedig ő nem hazudna és nagyon finnyás.

A muffinhoz tartozik egy alaprecept, na ebből is van ezerféle, aztán bele kell dobálni ezt-azt és akkor lesz olyanos a muffin. Csokis, meggyes, diós.

Az én muffin alapreceptem:

Végy egy tálat meg egy mércés poharat! A tálba jön: 30 deka liszt, két púpos kanál sütőpor, 12 deka barnacukor (igazi, melaszos), édesszájúak tegyenek bele vagy többet, vagy egy kis fehéret is, mert a barna kevésbé édes, egy kis só (mindig kifelejtem), aprított mandula vagy mandulaszirom (amennyi jólesik). A mércés pohárba megy kábé négy deci tej, meglangyosítva, bele 10 deka margarin (kényesebbeknek vaj), megolvasztva, két tojás. Jól elkeverjük külön-külön a száraz és a nedves hozzávalókat. Aztán a nedveseket belelódítjuk a tálba, és kicsit összekevergetjük. Tilos a keverőgép meg a hosszú kevergetés! A muffin csak és csakis akkor jó, akkor lesz könnyű, buborékos, ha csomós marad az alaptészta. Aztán beletesszük a belevalókat, beöntögetjük a muffinformába, és sütjük úgy fél órát, ez muffinformától és darabmérettől függ. Én a szilikon muffinsütőt ajánlom, mert akkor nem kell egyesével súrolgatni a formákat, abból pillanatok alatt kijönnek a muffinok, és nem égnek oda. Azért ezt sem árt kivajazni, ha nem használunk papírt. (Ne használjunk – tudom, hogy csini, de minek, túl finom a süti, hogy hozzá tapasszuk a papírhoz a falát.)

És hogy mi legyen benne? Legegyszerűbb felaprítani egy tábla étcsokit. Ezt ne keverjük bele, mert akkor kakaós muffin lesz a csokiból és a langyos tejből (bár az se rossz), hanem csak szórjuk bele a legvégén. Beleönthetünk sok-sok juharszirupot – akkor tegyünk bele kicsit több mandulaszirmot és kevesebb cukrot; ez az én kedvencem, lágy, könnyű édes tészta a végeredmény. A férjem kedvence a csokis­–diós grillázsos. A forma aljára öntünk egy kis diós grillázst (felaprított dió karamellben pirítva), rá a tésztát (ilyenkor nem kell bele feltétlenül mandula), a tetejére jön egy pár darabka fekete csoki vagy egérkaki (miszerint tortadara). Persze belevagdalhatunk bármilyen gyümölcsöt vagy tejbe áztatott aszalt gyümölcsöt – meggyet, sárgabarackot, fahéjas, reszelt almát, szedret is. A sok mandulás tészta, középen egy jókora eperrel, tetején egérkakival sem rossz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.05.16 09:22:02t_eva

    Nekem olyan recept kellene, aminek a közepébe lekvárt lehet tenni, és az nem olvad el sütés közben... Kvázi olyan lesz, mint a PROFI-s muffin.



    Hm?

  • 2007.05.16 10:21:27rnagy8

    Én kicsit keményebb vagy gyümölcsdarabos (pl vörösáfonya) lekvárt szojűktam beletenni. Ami nekem bejött, 10 perc sütés után teszem a süti tetejére, és amíg készresül, kb pont a közepéig süllyed (ha folyósabb a lekvár, akkor kicsit lejjebb, sajna ezt ki kellett tapasztalni).

  • 2007.05.16 10:25:35rnagy8

    Nekem ez a darabos tészta olyan fura, Stahl Jutka is mindig ezt emlegeti. Én (és minden ismerősöm is) jól megrobizom, hogy sima legyen a tészta, és mindig finom levegős/omlós lesz.

    Mondjuk tejjel még nem próbáltam, csak a tojás-cukor-liszt-sütőpor-olv.vaj-névadók sorrendet követem.

    Nekem kedvenc a zabpelyhes almás, apának kedvenc a gyömbéres csokis.

  • 2007.05.16 13:06:27nutika

    Nekem a "külön a szárazat, külön a nedveset, majd össze" elv jött be a muffinoknál.

    Lekvárból olyat érdemes használni, ami eleve kemény: nálunk a nagyik 10-20 éves (nem túlzok!) lekvárjai a nyerők, de talán még lehet kapni valahol kimérős lekvárt, amit simán szeletekre lehet vágni késsel (régen a csemegepultokban volt ilyen, nem tudom, létezik-e még). Buktába is ez jó: vágsz egy hasábot, és körétekered a tésztát.

  • 2007.05.16 13:18:10babó

    bevált, hogy tej helyett legalább részben írót (itt-ott lehet dobozosan is kapni, vagy otthon is akad, ha megalszik a házi tej) vagy joghurtot, kefirt használok.



    nekem is csomós. általában a hatalmas csokidaraboktól :))

    nem tudom egyébként mi lenne az ehetetlen csokimikikkel és csokinyuszikkal.

  • 2007.05.16 14:42:25koneko

    És a tejcukor érzékenyeknél is mehet bele tej?

    A "profi" anyukák biztos tudják..

    Harminchoz közelítve megint tejcukor érzékeny lettem, és már elegem van a kísérletezésből.

    Szóval ehetek muffint vagy nem? A kedvenc sütieimet mind el kellett hagyni az étrendemből, mert krémesek. Ha bele van sütve a tej, úgy lehet??

  • 2007.05.16 14:43:45borsika

    Nem szabad megrobizni, csak lazán elkeverni! először a száraz cuccokat külön, azán a felvert tojáshoz a kevés tejet, az olvsztott vajat (oljaat, margarint amit akatok) a kettőt össze és kész. mindig kell bele egy reszelt alma, akármilyen az ízesítés, különben száraz lesz, A közepébe gyakorlatilag bármit bele lehet nyomkodni, drazsét bonbont, gyümölcsöt. szerintem azért olyan népszerű, mert gyakorlatilag azt csinálsz vele amit akarsz, és bármiből lehet muffint sütni

  • 2007.05.16 14:45:54borsika

    lehet sósan is, mondjuk hagymás szalonnás sonkás, nyiléván cukor nem kell bele, de alma igen.

    a reform muffin: teljes kiőrlésű liszt, méz, répa, a többi mint a rendesnél,

    egy csipet só az édesekbe is kell!

  • 2007.05.16 14:52:46marcangoló

    Koneko, szerintem nem. Akkor az összes bolti sütit, kenyeret, nyavayát lehetne enni. De erről Tori többet tud, sajnos.

  • 2007.05.16 14:57:09koneko

    :(( Hajjaj. Azt hiszem, mégis fel kéne keresnem egy dietetikust..

    Köszi, Marcangoló!

  • 2007.05.16 15:05:13marcangoló

    Nincs mit, nem vagyok járatos a témában, csak az ismerős gyerekek között is volt néhány tejcukor és/vagy tejfehérje allergiás, és elég rázós volt.

  • 2007.05.16 15:11:37rnagy8

    Borsika: de a lisztcsomók nem maradnak egyben? Tutira szétsülnek?

  • 2007.05.16 15:41:58katjana

    el vagyok képedve, h babák mellett ezt hogy bírjátok. ráadásul újabb és újabb verziókat találtok ki, csupa nyalánkságokkal.

    én életemben egyszer sütöttem muffint, mikor megtaláltam a leggyorsabbat.

    stahl kókuszosáról van szó, amihez kókuszreszelék, kókusztejpor, tej, cukor és lime kell.

    nagyon fini lett, de ez a maximum,amit ki tudok hozni magamból. a végén így is kezemben a gyerekkel fejeztem be, aki mindenáron a lángforró sütőajtót akarta tapogatni.

  • 2007.05.16 15:42:53katjana

    ja,meg vaj is kell.

  • 2007.05.16 16:44:14hanna

    tm álnevű, regisztrálatlan olvasónk üzeni tinéktek:

    hitlerszalonnat, miszerint vaghato lekvart lehet kapni

    a lehelen kozeptajt a magvakat arusito kisuzletben.



    koszi



    eehéz én annyit: szilvalekvár, jó kemény, piacokon, illetve birsalmasajt szintén jó, meg jó öreg kiszáradt nagyiféle baracklekvár is.

    bár én nem szeretem az ilyen középen folyós cuccokat.

    H

  • 2007.05.16 20:09:52Memme

    Méghogy a muffint nem lehet elorntani! Háh, szerintetek miért sípolt hétfőn este a füstérzékelőnk veszettül???? Nekem senki ne mondja, hogy LEHETETLEN elrontani. A teteje olyan volt, mint egy jófajta békebeli brikett, a közepe úgy folyt, mint egy tisztességes nyers tészta és az áfonya pedig leszállt a seggére, epdig a tetején kellett volna maradnia. A meggyes az bolti, előre bekevert porból készült két tojás és pici olaj hozzáadásával. A hétfői a LEHETETLEN ELRONTANI listából valók közül az alapmufi volt. Az életben többet nem állok neki méricskénli, meg recepteket vadászni, slussszpássz.

  • 2007.05.16 22:13:31levendul

    Az enyém (az alapváltozat) nagyon egyszerű. Két adag: fél kg liszt, 20 dkg cukor, fél liter tej, másfél deci olaj, 2 tojás, sütőpor (1-2 csomag), vaníliás cukor tetszés szerint, pici só. 180 fokon, kb húsz percig sütöm.



    Persze lehet variálni ezt is. A minap nagylányom keverte, teljesen oké lett.



    Én papírozok. Ha ki tudják várni a kölykök, míg picit kihűl, akkor elválik a tészta a papírtól, nem marad benne a fele.

  • 2007.05.16 22:32:09Memme

    Én felnézek mindenkire, aki tud sütni sütit, nekem a főzés jobban fekszik :-)

  • 2007.05.17 01:07:10nutika

    Még jó, hogy nem írtam, hogy lehetetlen elrontani. Pedig akartam :-))))

  • 2007.05.17 07:51:51atha

    Koneko, a tejcukor érzékenységre használhatsz laktózmentes tejet. Kék tejes dobozban Magic Milk néven fut, kb egy - másfél éve lehet kapni szinte minden élelmiszerboltban és viszonylag normális áron van, kb 400 Ft. Lehet még szója tejet, rizstejet, zabtejet is kapni, de azok nem tudom hogy reagálnak a sütésre és 5-700 ft-ba kerülnek.



    Nálunk tejfehérje érzékenység van, így sajnos a laktózmentes sem jó.



    Azért szerintem előbb vizsgáltasd ki magad, hogy mid van pontosan.

  • 2007.05.17 09:40:55koneko

    Atha! Köszönöm!



    (Általában csak olvasni tudok, mert a párom dolgozik a gépen, úgyhogy elnézést, hogy nem reagáltam azonnal.)

  • 2007.05.17 10:28:12kovvacs

    Memme, bele lehet jönni a sütésbe is. Egyik trükk a hőfok megválasztása. Amit leírtál a beteg muffinjaidról, nekem azt mondja, hogy maximum körül sütötted. Ilyenkor a széle villámgyorsan megsül, és "megvédi" a belsejét a megsüléstől. Sütiknél általában (vannak kivételek) közepes hőfokok a nyerők, mondjuk 9-ből 5-6-os, hőfokbeállítósnál 110-150 fok. És nem légkergetős, mikor a ventilátor megy odabenn, mert az is szárít, és akkor meg a széle szintén hasonló betegségekben purcanhat ki.

  • 2007.05.17 15:18:55borsika

    Nem marad csomós, mint ahogy a palcsinta sem és a nokedli sem, érdemes ezekhez a kevert dolgokhoz jóminősígű réteslisztet használni, Pl pisktótához nokedlihez feltétlen, a "finom liszt" a gyakorlatilag malomipari selejt, felejtsétek el

  • 2007.05.17 15:23:09borsika

    A tetejére lehet kenni egy kis lekvárt és úgy rá a csoki mázt: ami legegyszerűbben 3k kakaó 3k p.cukor 6k víz, jól elkeverve összeforalni, közben folyamatosan keverni, tűzről levéve diónyi vajjal még tovább kevergetni, az egész nem tart tovább 2 percnél, ha kissé hűl bevonni vele a süteményt, akarmelyiket

  • 2007.05.17 15:25:45borsika

    Egyébként én is bizalmatlan voltam ezzel az újabb amerikai őrülettel, de mivel az amerikaiak közismerten nem jól főznek, náluk ez a csúcs. Ezt egy akármilyen kezdő házi/asszony /ember 15 perc alatt elkészíti.

  • 2007.05.17 15:28:00borsika

    Még egy trükk: a sütést csak úgy mint a piskótánalá a sütő begyújtásával kezdjük, utána kipapírozzok a tepsit, ezután fogunk hozzá a kevergetéshez.

  • 2007.05.17 15:41:22gyöngy1

    Laktoz érzékenyeknek van a Naszàlytej a termékei (Magic milk, tejföl és talàn natùr joghurt). Van a Montice màrkàjù tej amely nem teljesen laktozmentes, csak csökkentett laktoztartalmù (99%).

    Illetve van egy olasz màrkàjù, tiszta növényi zsiradékbol készitett fözötejszin is.

    Illetve lehet kapni növényi zsiradékbol készitett tejszinhabot is.

    Ezekröl azért tudok mert én is laktozérzékeny vagyok. Szerencsére nem teljesen intoleràns, hanem csak részben nem tudom megemészteni. Tehàt egy keveset ehetek (még szerencse), és amikor sütibe teszek rendes tejet akkor azt meg sem érzem.

  • 2007.05.17 16:34:26rnagy8

    Én Liga kockamargarint szoktam használni sütéshez, és pár hete arra is rá van írva, hogy tejérzékenyek is fogyaszthatják. nekem szerencsére nem kell, de ha már így szóba jött...

  • 2007.05.18 23:05:41Memme

    Kovvacs, az alapprobléma az volt, hogy szó szerint úgy csináltam, ahogy a receptben le volt írva, így a hőfok megválasztása és a tepsi helye is megvolt, nem én találtam ki :-) Viszont mivel annyira akartok segíteni, a hétvégén megpróbálom levendul receptjét :-)

  • 2007.05.18 23:18:13kovvacs

    Memme :)))

    Én pl. az első almáspitémnél olyan hajszálvékonyra nyújtottam a tésztát, mint a zserbóhoz a nagymamám.

    Szénfekete lett az alja.

    A párom meg kedvesen dicsérte és megette... a harmadát, többet képtelen volt :)

  • 2007.05.19 00:02:48levendul

    A tökéletes apa :D



    Amúgy ez a piskótagén igaz lehet. Nekem nincs. Sajna.

    Egyébként sem vagyok menő sütésben (sem), de ez rendben szokott lenni. Sok sikert Memme!

  • 2007.05.19 09:57:50Alvomacko

    A piskótagén viszont hál' istennek nem örökletes. :-)

    Anyunak nincs, nekem van. Én félálomban is összedobok egy csodamagas piskótát. A receptje meg itt van a fejemben. Minden máshoz szakácskönyvet használok, de a piskóta egy életre rögzült a fejemben. :-)

  • 2007.05.19 11:43:54Memme

    A fent leírt muffinok is elfogytak ám, S. megette, én meg vártam, mikor lesz beteg :-)))

  • 2007.05.19 12:05:28marcangoló

    Alvomacko, a piskótagén átugorhat generációkat. A nagyanyádnak biztosan volt. :-)

  • 2007.05.19 13:24:14Alvomacko

    Na, akkor most izgulhatok, hogy ugrik-e generációt utánam. :-)

  • 2007.05.19 16:11:20Memme

    Nagyinak van, mamának volt (ő már nem él), anyukám elég ügyes, finomakat süt (ritkán élvezhetem a távolság miatt ugye), a hugom is elég jól nyomja, én vagyok a feketebárány a csládban :))) Vagyis feketemuffin :-) (érdekes, mindenkinek kék meg zöld a szeme, az enyém meg barna, a sütigén sem stimmel... lehet, hogy örökbefogadtak? :-))

  • 2007.05.20 20:34:10Memme

    Elfelejtettem tojást venni szombaton, így a mufisütésből nem lett semmi :-( ekkora egy balfszt....

  • 2007.05.20 20:42:27Alvomacko

    Memme: és vasárnap felétek nincs nyitva bolt?

    Én pl. rendszerint vasárnap reggel járok a Tescoba. Akkor olyan jó kevesen vannak. :-)

  • 2007.05.20 21:46:26Memme

    VAsárnap itt max. a templom van nyitva, ott nem adnak tojást, csak szentelvizet :-)

    Tesco, Auchan, nem tudom, mivan még, az itt nem létezik. Komolyan nem. Még Metro sincs. van Lidl, két várossal arrébb van spar/interspar és asszem Osloban van Kaisers, de nem biztos.

  • 2007.05.21 05:48:11Alvomacko

    Memme: azt hittem a vasárnapi pihenés már a múlté.

    Nagyon érdekes, amit írsz.

    Bár ez a nagy hipermarket ellátottság itt Mo-n, valszeg csak Budapestre jellemző. Nálunk kapásból 5 km-es körzeten belül, 3 szuper-hipermaket van nyitva vasárnap. A 10 km-es körzetről már ne is beszéljünk.

    De talán ez azért is van így, mert itthon valami olyasmi a cél, amit wadomama szokott volt tömören megfogalmazni, hogy "vásárolj, vásárolj, vásárolj" és a legjobb alkalom erre a vasárnap. Benne van a nevében is. :-(

    Meg mi olyan izgága nemzet vagyunk, nem birunk a fenekünkön megmaradni, még vasárnap sem. :-)

  • 2007.05.21 07:57:53Memme

    A vasárnapot, az ünnepnapokat itt nagyon komolyan veszik. Ahol elvárják a túlórát ott meg is fizetik. A vasárnap az nagyon sokba kerülne a boltosoknak :-)

    Egyébként van 4 féle bolt (meny, rema1000, rimi kiwi - ezek olyan mint otthon a cba, plus, stb) nagyjából ugyanazt lehet kapni, csak más az ára.

  • 2007.05.21 08:01:52Alvomacko

    Memme: teljesen egyetértek a vasárnapi pihenéssel. Én is szoktam szégyellni magam, amikor vasárnap vásárolok, hogy a boltban dolgozó emberek miattam dolgoznak. És biztos nem dupla bérért. :-(

    Néha azzal próbálom magam vigasztalni, hogy ők vállalták. De ez sem helytálló, mert vannak egy csomóan, akik kényszerből dolgoznak, ott, akkor és annyiért.

    Szóval ez kizsákmányolás. Meg kihasználás. De hát kapitalizmus van, vagy mi a rák...

  • 2007.05.21 18:29:47Memme

    Itt is kapitalizmus van, de a fizetésemnek nem a felét fizetem adóba, és ne felejtsük el, hogy itt van olaj is. :-(

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta