SZÜLŐSÉG

Ki szart a vakond fejére?

2007. május 15., kedd 16:58

 

Apaságom történetének legviccesebb mesekönyve érkezett hozzánk Prágából, bár az eredeti kiadás németül jelent meg. Az életből merített történet lényege, hogy a vakond kibújik a föld alól és valaki egyből a fejére szarik. A vakond elindul megkeresni, vajon melyik állat tehette vele ezt a csúnyaságot. A mesekönyv, melynek címe O krtkovi, který, chtěl vědět, kdo se mu vykakal na hlavu, érzékletesen vezeti végig az érdeklődő gyermeket a különböző állatok különböző típusú székletén. Így megtudhatjuk, hogy a madár bizony fehéret és folyósat tojik, ellenben a nyúllal, ami kicsit és bogyósat.

Egyébként Baryk, a házörző a gyanús, de ő nem hajlandó mintát adni a vakondnak. Az ismeretterjesztés után természetesen happienddel zárul a könyv: a vakond találkozik a legyek, akik leeszik a fejéről a szart, így tisztán vonulhat vissza a túrásába. A mű ugyanakkor nem csak sztorijában hozza a mesekönyvektől elvárt eredetiséget és színvonalat. A szemüveges lóval vicces, a különböző végtermékek plasztikus ábrázolásával pedig bővíti a gyermek természettudományos ismereteit is. Ebből is látszik, a csehek sokkal jobb fejek nálunk, mert kiadnak ilyet is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.16 14:23:42manci

  Valószínűleg nem okozunk jóvátehetetlen károkat, akár megvesszük a könyvet, akár nem. :)

  Ami engem illet, látom lelki szemeim előtt, ahogy 1-2 év múlva a gyerekem ül az apja ölében és nagyokat a kacagnak a történeten. :)

 • 2007.05.16 14:25:49manci

  Tori: tök jó, hogy nem félsz a rovaroktól. Én igen, és aggódom, hogy át fogom ültetni a félelmet a gyerekembe is. Menjek pszichológushoz vagy mit csináljak?

 • 2007.05.16 14:26:51cantaloupe

  Kerestem azt a szot, amin eddig kattogott az agyam, de megtalaltam: kozonseges. Ez jut eszembe a konyvrol.
  Amugy megneznem, ha errol a "termeszetes" temarol a buszon hangosan kezdene kerdezgetni a gyerek, a la :"Anyuuu, ugye ma is elolvassuk a Kisvakond kakijat?" Akkor sem lenne ego?

  Ha mar poenos atiras, engem jobban megnevettet a becsi tajszolasba atirt Asterix kepregeny. :)))
  Na de elfogadom, hogy mindenkit mas humorerzekkel aldott meg a sors, van aki nevet a tipikus nemet poenon, azon hogy masok kepebe vagnak tortat, de ez az en ingerkuszobomnek eleg alacsony.

  Amugy nincs semmi fekalia-es egyeb komplexusom, prudnek sem tartom magam. :)

 • 2007.05.16 14:28:56manci

  Én nem égnék.

 • 2007.05.16 14:31:10Alvomacko

  Ez a bogárfóbia valami genetikai kód.

  Én soha nem sikítozok a bogarak láttán, a kirándulásokon mindig megmutattam a lányaimnak, de kezdetetktől fogva ódzkodnak a bogaraktól. Mondjuk nem visítanak, de még ma is hívnak, hogy "Anyu, gyere gyorsan! Egy bogár van a szobában."  Békát (kicsiket) is fogtam már nekik és a kezükbe adtam. Azt akkor és ott nagyon élvezték, de azóta sem mernek egyedül megfogni egyet sem.

 • 2007.05.16 14:31:30marcangoló

  Manci, szerintem ne. Annyian felnőttek úgy, hogy az anyjuk félt ettől- attól. Én pl. nem félek az egerektől, pedig anyám betegesen. Már, ha egyébként nem korlátoz a mindennapi életben a dolog, akkor semmi gáz.

 • 2007.05.16 14:41:46zsuli

  cantaloupe: szerintem ezek a könyvek arra jók, hogy segítsenek beszélgetni olyasmikről, amik lehet, hogy a gyereket foglalkoztatják, de mi felnőttek illedelmesen nem beszélünk róla. Tehát nem valószínű, hogy éjjel -nappal ezt mutogatnám neki, de nem baj, ha beszélhet róla - és így minden másról is, amit mi esetleg tabunak tartanánk.

  Nem vagyok szakmabéli, de pl.Vekerdy (is) elég gyakran ír arról, hogy a gyerekek képesek a széklet-visszatartásával játszmákat indukálni, amikor az egész család élete ekörül forog, jön a jutalmazlak-büntetlek szituáció, stb. Ha mondjuk csak annyit érek el, hogy nem kerül sor erre, már megérte.

  Igen, szeretném, ha a gyerekem szabadszájúbb lenne, mint én, akkor tudna nemet mondani (ld.kowacs esetét), könnyebben állna ki az érdekeiért.

  Ja és a család elbeszélései alapján én ennél sokkal cikibbeket szóltam be villamoson gyerekként...:)

 • 2007.05.16 14:43:42manci

  marcangoló: nem tudom, milyen hatással van a gyerekre, hogy azt látja, amíg élő ízeltlábú van a lakásban, tök feszült az anyja (igyekszem nem sikítozni, de biztosan látszik rajtam, hogy feszült vagyok). Ráadásul ezeket a helyzeteket úgy oldom meg, hogy -mivel megfogni nem merem- leütöm/eltaposom/lefújom a bogarakat, pókokat. Minél gyorsabban, gondolom kapkodva csinálom, hogy mielőbb véget vessek az idegesítő helyzenek. Szóval nem gáz, ha a lányom ilyennek lát?

  A kertben, természetben kevésbé vagyok parás - számomra is érthetetlen módon. Ott csak a cserebogaraktól és a bazi nagy darazsaktól félek.  Egyébként az egész ízeltlábú-fóbiámat egy ált. iskolában történt esetre tudom visszavezetni: a fiúk cserebogarakat dobtak a blúzomba. Máig emlékszem, hogy karitolták a lábaikkal a gerincemet...

 • 2007.05.16 14:48:58Csöre

  Szerintem a gyerekek könyvvel-könyv nélkül is képesek extrém szituációkat létrehozni bárhol. Pl. villamoson kérdezi meg: Anyu, és a kisbaba hogy kerül az anyukája hasába? Na akkor mi van? Innentől nemcsak ő, hanem az egész utazóközönség hegyezi a füleit, úgyhogy anya legyen a talpán, aki pironkodás nélkül felel a kérdésre (mert ugye azt kell, és akkor, amikor kérdez...)

 • 2007.05.16 14:49:23papafej

  Tori, az abszurd nem korfüggő. Én például néha el tudok ájulni a fiam (nem egészen három éves) kijelentésein. Ja, és adjuk meg a bogaraknak is a szerethetőség lehetőségét. :-)

 • 2007.05.16 14:51:55cantaloupe

  Zsuli, en kedvelem Vekerdy-t, de nem ertem, hogy a szekletproblemak es a gyakori kenyszeriteses szobatisztasag (amitol en is irtozom) hogyan kapcsolodnak a konyvhoz. Ez a logikai lancszem valahogy kimaradt.  Ha mar "kakilecke", akkor meg lehet mutatni az utcan a locitromot, el lehet magyarazni, hogy a csalad nyuszija miert urit drazsek formajaban...szoval nem kell, hogy embargos legyen a tema, de azt fenntartom, hogy igy konyvben kozonseges. Gondolom, a testiseget sem ugy magyarazza a legtobb szulo, hogy beloki a gyereket egy pornofilm ele, "nehogy prud legyen", meg hat "ilyen az elet" felkialtassal.  Szoval nem is a tema boki a csorom, inkabb a talalasa...Torival es Miss Marple-val ertek egyet. :)

 • 2007.05.16 14:52:24pityupang

  papafej, de jó, hogy nem vagyok egyedül.

 • 2007.05.16 14:55:56papafej

  :-)

 • 2007.05.16 14:56:19manci

  cantaloupe: azért a te második bekezdésedben is van egy kis logikai bukfenc :)

 • 2007.05.16 14:56:40marcangoló

  Manci, miért lenne gáz? Mondd meg neki, hogy nem szereted a bogarakat a lakásban, a bograknak kint van a helyük. És szabadulj meg tőlük. Minél kisebb a felhajtás, annál hamarabb teszi túl magát rajta.

 • 2007.05.16 15:03:36manci

  Köszi, marcangoló! Így legalább amiatt nem idegeskedem, hogy idegeskedem! :))

 • 2007.05.16 15:04:48zsuli

  cantaloupe: olyasmi rémlik, hogy pl. a gyerekek birtokolni akarnak mindent, a kakijukat is, (pl.ezért nem javasolt a szemük láttára kiönteni a bilit), és ezt lehet feloldani azzal, ha egyáltalán beszélhetnek róla, kiejthetik a szót a szájukon. Írta vki, hogy egy ideig milyen izgalmas "csúnya" szavakat mondani - ha kap rá lehetőséget, akkor gyorsan lecseng az egész, nem kap akkora jelentőséget, mint ha "fuj, nem szabad"-dal vonzóvá teszem a számára

 • 2007.05.16 15:13:42zsuli

  de van itt hozzáértő is, talán majd véleményez :)

 • 2007.05.16 15:20:55mari

  Egy francia oldalon csak pozitív véleményeket találtam erről a könyvről, mondanom sem kell, hogy enkem is nagyon bejön. Aki tud franciául, azok kedvéért néhány gondolat. (Merjünk végre felszabadulni!)

  Egy francia oldalon ez áll róla:
  Une histoire super ! Ma fille de 3 ans l'a eu à la garderie. Elle avait un gros problème de blocage pour le caca dans le pot, et cette histoire à tout dédramatisé. Maintenant, ça y est, ma puce est toute propre !!

  Vagy ez: n'est jamais trop tard pour une révélation ... une perfection en matière de caca et d'humour ! dans le top 10 de ma collection d'albums jeunesse depuis plusieurs années ! A lire et à faire partager ABSOLUMENT !!!

  Vagy ez: Mes deux filles de 2 ans et 4 ans sont des fans de cette histoire. Enfin, on peut rire du "caca" avec papa et maman. Tout en apprenant à reconnaître les animaux. Une histoire drôle et tendre. A conseiller.

 • 2007.05.16 15:21:19marcangoló

  Zsuli, ha rám gondolsz, én nem tudom, mi még nemtartunk a szobatisztaságnál, és úgy mélyül a tudásom, ahogy a fiam nő. ;-) Szó van erről a klasszikus gyerekpszichológiában, de én még nem tapasztaltam a való világban, hogy annyira ragaszkodnának a kakihoz. Pedig már túl vagyunk az "anális korszakon".

 • 2007.05.16 15:25:49marcangoló

  Egyébként megérne egy posztot a szobatisztaság kérdése. Okos, egészséges gyerekek egyre később lesznek szobatiszták (beleértve a saját fiam is). Nem tudom, hogy ez azért van, mert ennyivel következetlenebbek vagyunk, vagy ennyivel kényelmesebb a gyereknek/szülőnek a papírpelenka, vagy mi van?

 • 2007.05.16 15:26:27mari

  Egy angol oldalon: Now this book is GREAT!!!! I don't know if I should really put it in the educational category, but in fact it is - it leaves lots of subjects open for discussion with the young ones  My two daughters adore this book - it is visually rich, the story is great fun, and it is an easy read for adults and children alike. There is also, as I mentioned, a chance for discussion on issues such as why are all these animals 'business' different (as well as discussing a range of euphemisms for 'business')  The story starts with a little mole who puts his head up above the ground only to have some animal go to the toilet on his head. The mole, who is very short sighted and wears thick glasses doesn't see who it was that did this on his head so he goes in search of animals to ask. These include a dove, a goat, a pig, a cow a horse and couple of flies (amongst others) and in fact it is the flys which point him in the right direction at last.  Although I am not one for condoning revenge it is rather funny as the revenge is hardly worth the effort in the end but it makes the mole satisfied and the animal hardly notices the difference.  The drawings are gorgeous, as I said, they look like they have been done in rich colourful pastels so the animals are very alive and with excellent detail.  Kids love this book, for its toilet humour, but also for its natural biology - just why do animals have different business - it is a great introduction to talk about animal diet, circumstances, even flight of birds and things to assit. While they might not understand all the concepts it is a fun way to extend them.

 • 2007.05.16 15:33:29cantaloupe

  Hat ha ez az "educational category", akkor en inkabb kepzetlen leszek. Meg vizualisan szannivalo, ugyanis nem fedezem fel a gazdag kepanyagot, amirol a kommentzezo ir.  bar nem csoda, talan az angolok pruderiajat is feloldja kisse, hiszen naluk meg azt sem lehet mondani, hogy "vecere megyek", inkabb a "mosdoba" kifejezest hasznaljak.  S im, a kommentezo bar egekig dicseri a konyvet (azt hinne az ember, hogy a gyerekirodalom 8. csodajarol van szo), azert a POOP szot nem irja le. Na, ez igy tenyleg vicces. :))))

 • 2007.05.16 15:43:34cantaloupe

  Marcangolo: en olvastam, hogy egyreszt a pelenka miatt van ez- valljuk be, a mi popsinkat hamarabb csipte az atazott ruhapelenka, mint a mai babaket a vizelvezetos pemporsz.  Masik ok pedig, hogy valtozott a "neveles" ezugyben, sokan liberlisabbak es kivarjak,hogy a kicsik sajat ritmusuk alapjan menjenek bilire.  Azert regen sem volt minden oly tokeletes, a koran kenyszeritett gyerekek pl. gyakran lettek visszaesok, nalunk is volt olyan, akit az ovono kiscsoportban tobbszor mosdatott ki...attol, hogy kisgatyaban jar vki, nem lesz automatice szobatiszta.

 • 2007.05.16 16:59:56páratövis

  Kedves Ismeretlen Ismerősök!
  Hosszan tartó lelkes R.O. állapot után megtaláltam a legjobb témát a debütáláshoz. Na jó, igazából csak mostanra szedtem össze a bátorságomat...

  Tudom, ízlések és pofonok, de a központi FŐ-szereplő vulgaritása (?) helyett engem maga a sztori zavar. Kicsit erőltetettnek tűnik ez a kibújik a vakond a földből, és tojnak a buksijára dolog. Persze, tudom, hogy egy kis manónak nem kell feltétlenül szofisztikált történet, de biztos, hogy azon kéne nevetnie, hogy így járt pórul a vakond? A kaki-pisi témában olvastam egy könyvről, mely a kiscuccos vidám útját meséli el a WC-től a tengerig, a csatornákon át. Én mindenesetre ezt emészthetőbbnek (muhaha!) érzem...

 • 2007.05.16 17:55:54Chang Yai

  nálam az veri ki a biztosítékot, hogy a vakond fején van a kaki. ez azért durva. lehetett volna a cipőjén vagy hogy húz maga után egy kisautót, és azon, vagy valami ilyesmi. mindenesetre az ovis csoportomban szerintem elszabadulna ettől a könyvtől a pokol :-) nem merném.

 • 2007.05.16 20:04:21marcangoló

  Cantaloupe, én is ezekre gondoltam, csak ugye a szakirodalom azt mondja, hogy 3 éves korára szobatiszta, 4 éves korára ágytiszta lesz egy gyerek. Most meg azt látom. hogy a 3 éves kor abszolút nem objektív határ (és nem is a végső időpont mostanában). Közben meg a fiam pl. két évesen simán visszakérte a pelust nyáron, amikor pisilnie kellett, és nem volt rajta.

 • 2007.05.16 20:15:01Tori

  cantaloupe, meghajlok előtted, nagyon jól megfogalmaztad, mit érzek. Ez a könyv szerintem is jót tehet azoknak a SZÜLŐKNEK, akik kényelmetlenül éreznék magukat a téma spontán feszegetéséhez. A világunk hatalmas és varázslatos, és egy három-öt éves gyerek számára kismillió egyéb érdekes adat kínálja magát. Mi tegnap a játszóról hazafelé jövet megálltunk egy érdekes pózban görnyedő kutya mellett, lányom megkérdezte, mi történik, mondtam neki, hogy kakil a kutya. Egy kicsit lehajolt, alánézett, jöttünk tovább. Kb. ennyit tartok érdemesnek a témáról. Más tészta az a gyerek, aki a kakijával sakkban tartja a családot, de neki egy vakondos könyvnél talán többre van szüksége.  papafej, az abszurd érdekes kategória. Szerintem határozottan felnőttdolog. Lehet, hogy a gyermeked mond az abszurd humor kategóriába tartozó dolgokat, de nem feltétlenül azért, mert viccesnek tartja, hanem mert gyerek, egészen más nézőpontból tekint a világra. Hogy csak a legismertebb példát hozzam fel, a Monty Python csoport sem feltétlenül ufókkal és egyéb elvont dolgokkol dolgozott mindig, a jeleneteik nagy része abból áll, hogy csupán egyetlen egy apró részleten csavarnak egy nagyot, ami az egész jelenetet más perspektívába helyezi.  marcangolo, a gyerekorvosunk azt javasolta, hogy adjak a lányomra textilpelust, akkor hipp-hopp szobatiszta lesz. Még vacillálok. :) Sürgetéssel kapcsolatos elrettentő példának itt van a szomszéd gyerek, akit két évesen kezdtek bilire szoktatni, és elmúlt három, amikor apukája büszkén közölte, hogy a négy órás kirándulás során egy baleset sem történt... :-/ Lányommal az a baj, hogy ő a "ha nem romlott el, ne próbáld megjavítani" elven működik, szerintem már a szopihoz is csak ezért ragaszkodik. :)  Az angol szöveg meg... "toilet humor"... még csak az kéne, hogy azt gondolja, ez a humor... aztán felnőttként a Farelli-fivérek filmjeire fog járni...

 • 2007.05.16 20:35:50Memme

  Nem tetszik, akkor inkább megyünk majd állatkertbe és megnézzük ott, ki milyet és mekkorát produkál. Amennyiben érdekli majd :-)

 • 2007.05.16 20:51:29Hicudzsi

  Tori :) :) :) :)

  A toilet humorról szóló rész nagyon tetszett...

  Én sem bírom mikor az egy film csúcspontja, hogy "kábelt fektet" a főszereplő esetleg elfingja vagy elböfögi magát.  Mit ne mondjak nekem ez sosem volt vicces, ellenben mikor a kedvenc kedvenc filmemben Gary Oldman egy kétfedeles repülőgépet hajtogat miközben Tim Roth próbál gondolkodni :) :) :)  Néha azt gondolom, hogyha az adott szarságról pl. a modern művészet remekeitől eltérő a véleményed mint a kritikusoknak meg a filmesztétáknak akkor te egy orbitális bunkó vagy :)  elnézést, hogy meg merte sérteni itt valaki az illusztrátort, hiszen az egy ünnepelt híresség :) :) :)

 • 2007.05.16 21:08:03Tori

  Hicudzsi, viszont akkor Te már nem hiszed, hogy Anglia csak a térképész-összeesküvés szüleménye. :)  Nekem a gyerekkönyv-illusztráció Tony DiTerlizzinél kezdődik. Igaz, én vizuális téren maximalista vagyok. Nemrég ajánlottak nekem megvételre egy állítólag nagyon profi grafikát. Mondtam, hogy ha általánosban ilyet rajzoltam, széttéptem, mielőtt bárki más látja. :) Találd ki, volt-e sértődés. :)

 • 2007.05.17 07:12:39papafej

  Tori, az abszurd témában nem biztos, hogy egyetértünk, de ezzel tulajdonképpen nincs is semmi probléma. Egyébként is, aki a Monty Pythont szereti, az rossz ember nem lehet. :-)

  Ja, és hogy az eredeti témánál maradjak, a fiam éppen kakil. :-))

 • 2007.05.17 21:37:18jidele

  A leggyakrabban használt szavaink az elmúlt két napban: kaka, puki, hányás, böfi. És igen, én a prűdek prűdje, vitus táncot jártam, és azt kiabáltam, hogy éljen a kaki, éljen a kaki...Dinácskát rosszul rakták össze azt hiszem: felül ereszt, alul zár...

 • 2007.05.17 21:48:29Tori

  jidele, próbálok együttérző lenni, de közben nagyon röhögök, mert lelki szemeim előtt egy anyuka vadul dzsiggel és a kakit élteti, most egy félórát vihorászni fogok, köszi szépen... :D

 • 2007.05.17 22:12:04jidele

  örülök, hogy te is örülsz:D

 • 2007.05.18 11:35:50Gazuzem

  Csak egy kis javítás a történethez:

  A legyek nem megeszik a kakit, hanem az íze alapján azonosítják az elkövetőt. Az utolsó előtti képen aztán a vakond bosszúból leszarja a kutya fejét, hogy nyugodtabban téhessen vissza a föld alá.

 • 2007.05.18 11:43:26Tori

  :( Így még guszibb, mint amit eddig hallottam róla. Szemet szemért? Ezt tanítsam a gyereknek?

 • 2007.05.18 12:14:12Hicudzsi

  fantasztikus végkifejlet, egyre szimpatikusabb a könyv... • 2007.05.18 12:17:20Hicudzsi

  de mondjuk én mit pofázok már megint? A művtöri felvételin is az rontotta le pontszámomat, hogy nem voltam hajlandó elájulni a modern művészettől és a klasszikusokat részesítettem előnyben :)

  Hiába a tárgyi tudás, ha nem esel hasra Mirotól megszívtad....

 • 2007.05.19 21:08:06Memme

  Megmutattam S-nek is tegnap a könyvet. Azt mondta, gratulálok... aztán meg azt, hogy milyen rondák az állatok, és végén a "vérbosszú" kifejezetten építheti a gyerekek igazságérzetét. Mindezt cinikusan. Aztán elröhögtük az egészet, és megpróbáltuk elképzelni a "research"-t a könyv megírása előtt :-))))

 • 2007.05.20 00:18:13anyaallat

  nekem tetszik, szerintem vicces és a rajzok is jók. Szerintem az a típusú humor, ami már egy általános iskolásnak poén. Én emlékszem, hogy volt egy hasonló poénosságú mesekönyv amikor én voltam áltis a Locspocs. nem emlékszik rá valaki? na abban is volt egy olyan rész, hogy az állatok egy nagy karikába álltak egyszerre "eleresztették magukat" és ettől a sugárhajtástól haladtak tovább. Na nekem ez baromira tetszett anno. ja, és amúgy az életben baromi prűd vagyok, és nem nézek rettegés foká-t se kaki-pisi szexvideókat. De szerintem ebben pont az a poén amit többen kifogásoltak: nem a mit, hanem az ahogy. attól meg különösen nem jönnék zavarba,ha a buszon a kakis könyről kérdezne a gyerek.

 • 2007.05.20 13:24:06marcangoló

  Jé, télleg Locspocs a kis tengeri szörny. Ennél a résznél, emlékszem, meg voltam botránkozva. De akkor már alacsony toleranciaküszöbel renmdelkező utálatos kis alsós voltam.

  Anyaállat, aki nem néz pisikakivideót, az már prűd? Basszus!

 • 2007.05.20 15:09:55Memme

  Én meg semmilyen pronót nem nézek, mert nem köt le, de hogy prűd lennék, azt kikérem magamnak :-)

 • 2007.05.20 15:14:00marcangoló

  Persze, mert nem csinálnak direkt csajoknak való pornót. ;-)

 • 2007.05.20 15:20:32Memme

  Dehogynem, csinálnak, de az sem érdekel :-)))))

 • 2007.05.20 15:53:33jidele

  na ezzel a befejezéssel viszont kifejezetten undorító. Nem látok benne semmi építőt, fejlesztőt, érdekeset. És mea maxima culpa, amiért nem értékelem vkinek a művészetét, csak azért, mert ő "korunk legnagyobbja". Bocs, nekem nem tetszik, ettől nem leszek igénytelen.

 • 2007.05.20 16:55:30lii

  a nyúl tök jó fej. :))  az udvarunk a sündisznók felvonulási területe lett a kirakott macskakajás tányérok miatt. első kézből megfigyelhetik majd a kölkök a természetet, minden reggel tonnaszám áll a sünpotyadék a bejárati ajtó előtt. nagyon produktívak a dögök, basszus.

 • 2007.05.20 19:15:05Memme

  Csak ne simogassák meg :-))) (mert ugye a süni cuki, de tetves)

 • 2007.05.20 20:25:09lii

  visítottam is múltkor, mikor a férjem bevonult hozzám a szobába, kezében egy édes kis sünivel, "viszed vissza azonnal, rühes meg tetves!" :)

 • 2007.05.26 21:11:53fostalicska

  Miss Marple 2007.05.15 17:49:22

  "Szerintem nem vicces. Szerintem gusztustalan. "  Vicces _ÉS_ gusztustalan.  Mint ez is: fostalicska.blog.hu/2007/05/12/fozocske_de_fososan

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta