Ágyban tornáznak a veszélyeztetett terhesek

Az Amerikai Gyógytornászok Egyesületének ajánlása szint azoknak a terhes nőknek, akik nem kelhetnek ki az ágyból, speciális tornát kellene végezniük. A szakemberek szerint a hosszú inaktivitás ugyanis izomsorvadáshoz vezethet.


Az Egyesült Államokban évente 700 ezer veszélyeztetett terhes nő a szülésig ágyban tölti az idejét. Ide tartoznak azok is, akik (legalább) hármas ikreket várnak. Sok esetben az ágynyugalom azonban nem kívánja meg a teljes inaktivitást, így a kismamák egy része sokszor feleslegesen teszik ki magát az inaktivitás miatti szülés előtti vagy utáni lelki és fizikai problémáknak, számol be a MediPress.

„A hosszan tartó ágynyugalom eredményeképpen a terhes nők olyan tünetekkel találkozhatnak, mint a szív és érrendszeri állapotromlás, váz- izomrendszeri kellemetlenségek, rossz testtartás, bőrsorvadás, izomgyengeség és olyan pszichés problémák, mint bűntudat, stressz és depresszió.” – mondta Jean Irion, a Dél-Alabama Egyetem professzora.

Dr. Irion gyógytornát tanít az Egyesült Államok több pontján, és több biztonságos torna programot fejlesztett már ki ágyban fekvő terheseknek. „A gyógytornát gyakran megerőltető mozgásnak tartják, sok orvos a mozgásról azt tartja, hogy fokozhatja a már amúgy is súlyos állapotot, ezért nem ajánlják a gyógytornász látogatását azoknak a kismamáknak, akiknek ágynyugalom szükséges. Ez egy súlyos hiba.” – mondta Irion.

Szerinte a gyógytornászok azon dolgoznak, hogy a lehető legjobban csökkentsék az izomerő hanyatlását és kényelmesebbé tegyék a nők helyzetét. „Nem az a cél, hogy ezek a nők szülés után azonnal triatlonozanak, hanem hogy megmaradjon az erejük, a hajlékonyságuk és az alsó és felső végtagjaik mozgástartománya, így felkészültek lesznek arra, hogy majd emeljék és tartsák gyermeküket.” – mondta Irion.
Oszd meg másokkal is!
Mustra