Ne zárjuk a mászó dedet járókába!

Szerdán délután a Grilla Stúdió picike előadója csordultig zsúfolódott. Az egészséges mozgásfejlődésről tartott előadást Knob Tímea, a Heim Pál Kórház gyógytornásza, DSGM (Dévény-módszer) szakember. Láthatóan ez a téma felettébb érdekelte a jövendő és gyakorló szülőket. A jelenlevő gyerkőcök jóvoltából nem csak a kivetített rajzokon lehetett a mozgásfejlődés stádiumait megfigyelni, minden fázist be is mutattak.


Az előadás alaptézise az volt, hogy semmit nem szabad erőltetni: a gyermek a maga idejében eljut a mozgásfejlődés minden szakaszába. Csak akkor kell aggódni, ha valamit kitartóan rendellenesen végez, vagy ha átugrik egyes fázisokat, ugyanis minden szakasznak megvan az egyes izomcsoportokat nyújtó, erősítő hatása, melyekre majd a következő mozgásforma építhet.

Ezért is tartotta az előadó nagyon károsnak, hogy a magazinok sokszor tévesen jelölik meg a mozgások kialakulásának normális idejét – tipikus például, hogy egy éves korra már az önálló járást írják, ezzel aggodalmat okozva a kevésébé szupergyors gyerekek anyukáinak, noha ha 18 hónapos korig önállóan jár a gyerek, az még teljesen normális. Inkább olyan apróságokra érdemes figyelni, hogy hogyan tartja a lábfejét, hogyan támaszkodik, hasizomból próbál felülni, vagy támaszkodva, egyszerre az ellentétes kar-lábbal mozog, vagy nem, és ezért rossz az egyensúlya, ha már mászik, és leállítják, akkor felkapja-e a lábacskáit, vagy leteszi a talpát.

A legfontosabb, hogy amíg nem mozog, addig ne kínozzuk hason fekvéssel, mert csak unja, ha nem lát semmit, legfeljebb, ha közben szórakoztatjuk is. Ne használjunk bébikompot, kisszéket (amíg nem ül), ne tartsuk sokat az ülő pozícióba állított autósülésben a pici babát, kenguru helyett inkább az életkornak megfelelően kötött kendőben vigyük. Ha már mászik, akkor pedig ne zárjuk járókába: hadd gyakorolja a mászást, ha mozogni akar, ne pedig a túl korai felállásban kelljen a mozgásigényét kiélnie.

Az előadást követően csak úgy záporoztak a kérdések – az egyik lényeges kérdés a cipőválasztás volt. A gyógytornász hangsúlyozta, hogy az oly népszerű Siesta cipők boltozatemelő kialakítása káros, ugyanis három éves korig nem kell a boltozatot emelni, inkább játékos lábfejtornával erősítsük a gyereket, ha tartunk a lúdtalptól. Ha nagyon bedől a bokája, akkor erős kérgű, ferde talpú, de belül sima cipőt válasszunk.

A mozgásfejlődés részletes menetét egy későbbi cikkben ismertetjük. Addig elküldhetitek a kérdéseiteket, amelyeket továbbítunk Knob Tímeának.
Oszd meg másokkal is!
Mustra