SZÜLŐSÉG

Ne zárjuk a mászó dedet járókába!

2007. május 11., péntek 09:30

Szerdán délután a Grilla Stúdió picike előadója csordultig zsúfolódott. Az egészséges mozgásfejlődésről tartott előadást Knob Tímea, a Heim Pál Kórház gyógytornásza, DSGM (Dévény-módszer) szakember. Láthatóan ez a téma felettébb érdekelte a jövendő és gyakorló szülőket. A jelenlevő gyerkőcök jóvoltából nem csak a kivetített rajzokon lehetett a mozgásfejlődés stádiumait megfigyelni, minden fázist be is mutattak.


Az előadás alaptézise az volt, hogy semmit nem szabad erőltetni: a gyermek a maga idejében eljut a mozgásfejlődés minden szakaszába. Csak akkor kell aggódni, ha valamit kitartóan rendellenesen végez, vagy ha átugrik egyes fázisokat, ugyanis minden szakasznak megvan az egyes izomcsoportokat nyújtó, erősítő hatása, melyekre majd a következő mozgásforma építhet.

Ezért is tartotta az előadó nagyon károsnak, hogy a magazinok sokszor tévesen jelölik meg a mozgások kialakulásának normális idejét – tipikus például, hogy egy éves korra már az önálló járást írják, ezzel aggodalmat okozva a kevésébé szupergyors gyerekek anyukáinak, noha ha 18 hónapos korig önállóan jár a gyerek, az még teljesen normális. Inkább olyan apróságokra érdemes figyelni, hogy hogyan tartja a lábfejét, hogyan támaszkodik, hasizomból próbál felülni, vagy támaszkodva, egyszerre az ellentétes kar-lábbal mozog, vagy nem, és ezért rossz az egyensúlya, ha már mászik, és leállítják, akkor felkapja-e a lábacskáit, vagy leteszi a talpát.

A legfontosabb, hogy amíg nem mozog, addig ne kínozzuk hason fekvéssel, mert csak unja, ha nem lát semmit, legfeljebb, ha közben szórakoztatjuk is. Ne használjunk bébikompot, kisszéket (amíg nem ül), ne tartsuk sokat az ülő pozícióba állított autósülésben a pici babát, kenguru helyett inkább az életkornak megfelelően kötött kendőben vigyük. Ha már mászik, akkor pedig ne zárjuk járókába: hadd gyakorolja a mászást, ha mozogni akar, ne pedig a túl korai felállásban kelljen a mozgásigényét kiélnie.

Az előadást követően csak úgy záporoztak a kérdések – az egyik lényeges kérdés a cipőválasztás volt. A gyógytornász hangsúlyozta, hogy az oly népszerű Siesta cipők boltozatemelő kialakítása káros, ugyanis három éves korig nem kell a boltozatot emelni, inkább játékos lábfejtornával erősítsük a gyereket, ha tartunk a lúdtalptól. Ha nagyon bedől a bokája, akkor erős kérgű, ferde talpú, de belül sima cipőt válasszunk.

A mozgásfejlődés részletes menetét egy későbbi cikkben ismertetjük. Addig elküldhetitek a kérdéseiteket, amelyeket továbbítunk Knob Tímeának.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.11 21:49:52druantia

  Most pedig már alszik :-). Nem tudom, miért vagyok ilyen lüke, valahogy sikerült a végére másolni az egyik bekezdést. Tök jó, hogy éppen a hülyeségemet ecsetelgettem benne :-).

 • 2007.05.11 21:59:06szeszter

  marcangoló: az alatt, hogy "minden mást csinál" értem: hasról hátra 4 hónapos kora óta simán megfordul, felállni is önállóan megtanult, mászik, kézenfogva sétál, tehát ezekre a mozgás dolgokra gondoltam.

  Viszont valszeg a mi hibánk is, hogy ezt a hátról -hasra dolgot nem "feszegettük", ti. mivel nem tud átfordulni nem is raktuk egy idő után a hátára, hogy ne "kínozzuk". Viszont minimális segítséggel át tud fordulni. (két ujjal megtolom picit a fenekét:)  Arra gondoltam, hogy egy hétig megpróbálok vele itthon trenírozni, és ha nem látok eredményt, akkor viszem vkihez, aki tud segíteni.

  Mit gondolsz?

 • 2007.05.11 22:05:51druantia

  Titi, engem is érdekelne a koraszülött babák mozgásfejlődése. Nagyon amatőr vagyok a témában, de most született a családban egy kisfiú, szintén a 32. hétre, és nagyon érdekelne, hogyan fejlődnek ezek a kicsik általában. A valós vagy a korrigált életkoruk szerint ügyesednek? Akkor ennek ez a kisbabának van nyolc hét haladéka?

 • 2007.05.11 22:06:54yucu

  szeszter, az enyém is segítséggel fordult át sokáig, aztán most egyévesen úgy pörög-forog, mint a csík...

 • 2007.05.11 22:10:07Dr. Han Fastolfe

  Mi a baj a kenguruval? Mi olyan helyekre visszük benne, ahol babahordóval kényelmetlen, mert sokat kell gyalogolni (pl IKEA), esernyőkoncsink még nincs. Elől lóg, előrefelé néz, szereti.

  Imádja még a hátihordót: csöves hátizsákszerű cucc, amivel a hátamon trónol. Van, hogy el is alszik benne. Ez se jó? A kendő nekem nagyon nem szimpatikus. 6 hónapos, már mászik, félig felül magától, ha megtámasztjuk oldalról akkor ülni is tud, de ezt nem erőltetjük amíg magától meg nem tudja tartani magát (ereje van hozzá, csak az egyensúlyérzéke nem fejlett még szerintem). Igaz, ő ritka erős baba, 1 naposan már hasonfekve emelte a fejét, pár hetesen meg már meg is tartotta több másodpercig.

 • 2007.05.11 22:11:19lencsilany

  Csöre, még egy lábfej sztori: tizenévesen, vidéki rokonoknál, rálépett a lábamra egy ló! Néhány percig önállóan próbáltam rávenni, ugyan szálljon már le róla, aztán segítséget kértem. Igazából nem is fájt és SEMMI nyoma nem maradt!

 • 2007.05.11 22:52:20kim.bauer

  Knob Timit személyesen ismerjük a Heim Pálból, a fiamat rendszeresen kezelte, mikor bent feküdt a neurológián, és amellett, hogy rendkívül jó szakember, egy kedves, vidám, nagyon jófej lány; a fiam imádta, pedig sokszor fájdalmas volt, amit csinált. Nagy része volt abban, hogy a fiam a strokos bénulások után gyorsan javult. Ezúton is köszönjük.

 • 2007.05.11 23:33:55kovvacs

  Nemtom, nekünk is van kengurunk, és amíg könnyebb volt a lyány, sokat volt benne. Most meg kiránduláskor megy a hátizsákba:)

 • 2007.05.12 08:18:01Pekkus

  Titi, csak most olvastam a hozzászólásodat, és próbálok válaszolni. A fiam most lesz 5 éves és szintén 32 hétre született. Mi nem jártunk konduktorhoz, de gyakorlatilag nem sokban tért el a fejlődése egy "normális" babáétól. Néhány dolgot talán picit később csinált, de az sem volt vészes, nálunk az üléssel voltak gondok (elég későn tanulta meg), de nem görcsöltem rá, szerencsére ment minden a maga útján. 2 évesen, amikor bölcsibe került, már senki nem monda volna meg, hogy korababa. Ja, és beszélni olyan 20 hónaposan kezdett, de 2 éves korára azt is behozta. Szóval szerintem nincs ok aggodalomra, és a dokikkal nekem is nagyon kellemes tapasztalataim voltak mindenhol. Valahogy úgy éreztem, hogy tényleg nagyon odafigyelnek az én ici-pici fiamra, és hihetetlen kedvesen közelítettek felé.
  Testsúlyban 10-12 hónapos korára érte utol a többieket (ezzel kapcsolatban döbbenetes dolgokat tudnék mesélni a védőnőnkről, aki közölte, hogy a gyereknek fél éves korára kell megduplázni a súlyát, és fogjuk vissza az evést. Az én fiam 1770 g-mal született :)).
  Nekem csak 1 gyerekem van, de úgy vettem észre, hogy nagyon nagy különmbség nincs. Persze nagy szerencsénk is van ezzel.

 • 2007.05.12 08:36:45Bombi

  Druantia,a baratnom kislanya szuletett 32.hetre,a kicsi lany harom hettel nagyobb az enyemnel.Hat honaposak voltak a kolykok,amikor eloszor talalkoztak es kb.attol az idotol emlekszem,hogy szinte teljesen egyforma mertekben fejlodtek.A kislany hamar behozta a "hatranyat".Mindketten szinte egyidoben ultek/alltak es kevessel a masodik karacsonyuk elott indultak el,a lanyom 13honapos volt.
  Ez a kislany termeszetesen jart tornara gyogypedagogushoz,kicsi es torekeny maradt,de ez szerintem inkabb a szulok termetenek tudhato be(mindketten alacsony termetuek),mint a koraszulesnek.

 • 2007.05.12 08:41:38Bombi

  ...es meg egy pelda,ez a kislanyka elobb beszelt,mint Kisbombi.

 • 2007.05.12 08:46:41marcangoló

  Titi, annak alapján, amit írsz, hogy keresztez lépésnél, és hogy nem a talpán jár, azért azt gondolom, hogy kéne némi torna. Amikor neurológusnál voltatok, nem állította fel? A konduktor ír ki tornát havonta?

  Amúgy nem tudok olyat, hogy lenne koraszülöttekre objektív mérce, hogy egy adott korú babának mi mindent kellene tudnia, de kb. 2 éves korig érdemes a korrigált életkorral számolni. Igazából helyzettől, az eltérés fokától függően sokkal ikább egyéni elbírálás van náluk. Pl. egy nagyon kora babánál (mondjuk 27. hétre születettnél) lehet az is nagy eredmény, ha egy évesen mászik, egy későbbi, enyhébben eltérő babánál elvárható, hogy feláljon. Pekkus, nem törvényszerű, hogy egy gyerek simán, magától behozza a lemaradást, sajnos nagyon sok gyerekorvos és védőnő is így áll hozzá, és az első, nagyon szenzitív hónapok kimaradnak a fejlesztésből. :-(

  Nehéz általános szabályt találni, de ha egy gyerek 3 hónaposan hason nem emeli a fejét, 6 hónaposan még nem forog (legalább hasról hátra vagy vissza), akkor érdemes elvinni szakemberhez (leginkább neurológushoz, de lehet gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus is). Még az is jobb, ha nincs semmi vész, mint hogy egy- másfél évesen kapcsoljon a szülő, hogy nagy lett az elmaradás.

  Szeszter, sokkal jobban tudsz segíteni, ha nem a fenekénél tolod, hanem a kezénél vezeted. Jobban rásegít a mozgás tanulására. Általában kétféleképpen segítjük a fordulást: vagy a kezet húzzuk (előbb- utóbb már csak tartod a gyerek kezét, ő húzza magát át), vagy az ellenétes oldali lábat fogod meg (térd körül, alatt kicsivel), és billented át a csípőjét. Előbbinél a lábakat tanulja meg irányítani, utóbbinál a felsőtestet. Hasra érkezve többnyire beszorul a kar, ha egész picit megemeled a vállat, már ki tudja húzni.

  Nem tudom, mennyire sikerült érthetően leírni. Majd megcsinálom énBlankámon, aztán lefényképezem. :-)

 • 2007.05.12 09:16:59eszter

  p.eszter, válasz ment.  titi, én is úgy tudom, hogy nincs semmiféle korrigált fejlődési ütem korababáknál. A barátnőm kisfia nem koraszülött, és fele ennyit sem tudott, mint Panna, 19 hónaposan állt fel, majd rá pár hétre indult el. 14 hónaposan csak kúszott. Azt is tanácsolnám, remélem jól teszem, hogy bár érdemes tanácsot kérni, ne 100 helyre rohangálj. Nehogy Te is összezavarodj. Ha az általad említett szakemberek szerint szépen fejlődik, és a szemmel láthatólag megbízol bennük, akkor tarts ki emellett a pár ember mellett. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lépj tovább, ha tényleg aggódsz, de a fent említett példa is igazolja, hogy pontosan SZAKEMBEREK állítanak különböző dolgokat (siesta-mezitláb-akármi).  A kengurú vs kendőben elég egyértelmű a válasz: a kenguruk többsége (tudom, hogy van nagyon sok jó is) nem állítható, szorítható, feszesíthető. Szemmel láthatólag a korán belerakott gyerekek lógnak benne. Egy idő után pedig olyan izmaikat készteti működésre, ami még nem a kompetenciájuk. Olyan, mint a korai járatás. A kendőt ezzel szemben olyan szorosra húzza az ember, és úgy támaszt meg vele testrészeket, ahogy a babának jó. Az pedig, hogy nem szimpatikus, nem biztos, hogy egy elég ütős érv.

 • 2007.05.12 09:50:26titi

  Nagyon köszönöm mindenkinek a kedves és megnyugtató és szakértő (!) válaszokat.

  Igazából nem aggódni akartam (természetesen), inkább már azt sem tudom, mire figyeljek még jobban.

  Tornáztattam Pannát, amíg lehetett, de a járás tanulásában már nemigen lehet segíteni.Ezért igyekszem jobb híján jól odafigyelni.

  Nem mászik például és négykézláb sem nagyon tudja megtartani magát (kb. fél percig).

  Szerencsére nem hasonlítgatom semmiféle etalonhoz és alapból hagyom a maga ütemében fejlődni, mindenféle szempontból (nagyon jól kommunikál pl.).

  Rendes időre született gyerekemnél is a "gyerekjobbantudja" elvet követtem.

  De amit meg lehet tenni, azt szeretném megtenni.

  Nna, végtére is! Köszönöm, hogy meghallgattatok és válaszra méltattatok!

 • 2007.05.12 10:13:01marcangoló

  Eszter, tőlem rendszeresen megkérdezik, hogy nem szorítja-e a babát, nem fáj-e neki a kendőzés. Általában azt mondom, hogy de, azért is nézelődik benne ilyen békésen, meg alszik, meg ilyenek. Amúgy igazad van, tulajdonképpen azért vannak a szakértői bizottságok (pl. a Mozgásvizsgáló), hogy ne kelljen ezer helyre rohangálni, egymásnak ellentmondó infókat meghallgatni, és objektíven megmondják, hogy az adott gyereknek mi a legjobb fejlesztési mód. Mert az tényleg nem várható el, hogy egy adott szakember ne a saját módszerét dicésérje és ajánlja, még ha nem is az a tuti a gyereknek.

  Titi, azért ha egy gyerek nem nagyon mászik, nem elég, hogy megtartsa a testsúlyát négykézláb (4 ponton támaszkodva), akkor nem lehet elvárni tőle, hogy állva elbírja magát. Hol hallottad, hogy nem lehet a járás tanulásában segíteni?! Vagyunk mi ismerősök a wiwen?

 • 2007.05.12 11:06:21mókusfácán

  Csöre: szomszédokkal ne foglalkozz:)))))))

  (Engem azért szóltak meg,mert még nem eszik kenyeret, tejes dolgokat-ételalergi halmozódás van apa családjában.)

  Járás: sajna én hiába lassítanék a gyereknél,nem megy: mióta 6 hósan felállt,azóta itthon tologat mindent:etetőszéket, létrát, széket, az udvaron meg a kocsiját, kismotort, szóva mindegy csak mozogjunk!

  Ilyenkor mit lehet tenni??

  A derekam meg sajan leszakad.Elkövettem ezt a jártatásos hibát!

  A kompot nagy nehezen tudtam lehárítani a család mindenáron akart adni egyet! Mondjuk hála az égnek messze lakunk, és nem tudták csakúgy ideadni,m i meg midnig otthonhagytuk véletlenül!:)))  De szerintem az a jó, ha a gyerek csinálja önnállóan.Nem kell siettetni. A kis manók úgyis tudják,hogy mi a jó nekik.

  Cipős vélemény meg azért nincs egységes,mert arról sincs egységes vélemény, hogy a fiúknál most akkor húzzuk vagy ne húzzuk; a fütyis témára gondolok!

 • 2007.05.12 11:09:47marcangoló

  Kira, ha menni akar, hadd menjen! :-)

  A fütyit meg úgyis húzzák előbb- utóbb...;-)

 • 2007.05.12 12:31:07koneko

  Bocs, hogy viszatérek erre, de a holdkomp nagyon gáz. Unokaöcsémet abban "tárolták" 7 hónapos korától. Aztán amikor hozzám került 13 hónaposan, még mászni sem tudott rendesen. Két év gyógytorna kellett hozzá, hogy a merev, befelé forduló bal lábát rendesen tartsa, használja. Most kilenc évesen még mindig előjön a probléma, ha fáradt.

  És ami még borzasztóbb volt számomra: nem tanult meg esni. Még öt évesen is, ha elesett, nem emelte a kezét, hogy védje magát, csak eldölt, mint egy zsák krumpli. Folyton a száját, állát zúzta össze.

 • 2007.05.12 12:38:14titi

  marcangoló, szívesen leszek ismerősöd az iwiwen (eddig még nem éltem ezzel a modern lehetőséggel)

  A férjemen keresztül jelöllek.

  A doki néni és a védőnő mondta, hogy nem tudok segíteni a járás tanulásában. A genetikai kód irányít.

  Ha mégis lehet segíteni, akár óránként fejen is állok a siker érdekében :))  Egyébként én is lelkes hordozókendős vagyok. Állítólag jót tett Pannának, nagyon lazák az izmai. (A neurológus szerint ezért nem tudja megtartani magát. Rögtön angol spárgázik.)

 • 2007.05.12 13:49:03marcangoló

  Titi, megtaláltál :-). Megverhetem a védőnődet és a gyerekorvosod? Vajon mire találták ki a mozgásfejlesztést, ha eleve elrendeltetett minden a genetikai kód révén? Ha tényleg lazák, akkor neki való lenne pont a Dévény- féle gyógytorna. A többit majd wiwen...

 • 2007.05.12 17:07:39titi

  :)
  Előbb írtam amoda, most látlak itt.
  Nem ismerem a Dévény-féle gyógytornát, de akkor most utána járok!

 • 2007.05.12 18:00:05Hicudzsi

  zsuli!

  hogy van a kicsi?

  most olvastam az esést.

 • 2007.05.12 18:09:46Hicudzsi

  Hogy miért engedélyezik még mindig a bébikompot?

  Mert mindig lesznek olyan szülők akiket nem érdekel, hogy káros ha egész nap abban hagyják a gyereket. Ugyanis ezzel rengeteg időt takaríthatnak meg MAGUKNAK, nem kell foglalkozni a büdös kölökkel, elteperget magában ide meg oda a lakásban.  (Nem azokra gondolok akik hébe-hóba használgatják. Bár szeritnem a legjobb ha elő sem fordul a gyerek közelében egy ilyen cucc se...)  Lehet, hogy nem kellett volna hozzászólnom ma baromi harapós vagyok...

  Dévény tornát szeressük, mert pár kezelésen belül kigyógyították a lányomat a féloldali nyaki hipotóniából :) Bár nem értettem miért kell még hozni-vinni hozzájuk hónapokig, mikor tök jól mozgott, abba is hagytuk.

 • 2007.05.12 18:16:12marcangoló

  Titi, vannak itt többen, akiknak hipotón volt a gyerkőce. El tudják mesélni, hogy fájdalmas, de hatékony...

  Hicudzsi, eltűntél mostanában. Hát, ha már elkezdtek egy fejlesztést, nem szívesen hagyják abba.

 • 2007.05.12 18:50:39hanna

  Lea is szerzett ma reggel egy kék púpot a halántékára, holnap mindenki megcsodálhatja.
  H

 • 2007.05.12 19:19:51Hicudzsi

  Marcangoló!

  Két okból nem vagyok: egyik, hogy ismét béka feneke alatti ahangulatom, másik, hogy kijött anyukám két hétre.

  Az, hogy itt van nagyon jó, mert már azt terveztem, hogy hazarepülök gyerekestül, mert nem bírom :)

 • 2007.05.12 19:26:34titi

  A hipotón a laza? (nem eléggé tónusos, azaz laza?)

  Azért kellene a lányomnak ilyen torna, hogy hamarabb járjon vagy azért, mert az eddig leírtak alapján gáz van vele?  (Hicudzsi, az iwiwes képed igen jól sikerülhetett, mert benyomásra a megtekintése óta még csak azt sem tudom elképzelni rólad, hogy magad alatt vagy. Ez számomra is több szempontból tök érdekes.)

 • 2007.05.12 19:50:38zsuli

  Hicudzsi: köszi, az első esésen és az első ijedtségen túl kellett esnem...Szerencsére semmi vész, az aluszékonyság annyira nem jellemző, hogy utána jó darabig el sem aludt, csak dumált. És azóta mondja az "ó"-hangot is :) Bár ez nem bizots, hogy azzal függ össze :)

 • 2007.05.12 20:36:40marcangoló

  Zsuli, szerintem minden baba esik egyet, kettőt. Lőrinc egyszer úgy esett fejre, hogy ott ültem mellette. Nem vagyok rá büszke, szerencsére baja nem lett.

  Hicudzsi, legalább egy kis felüdülést jelent az anyukád. Most nekem is az volt, pedig három nap után elegem szokott lenni belőle...

  Titi, az csökkent tónusú. Ez beidegzési zavar, többnyire enyhébb- súlyosabb szülés körüli sérülés eredménye. Én azért kérdeztem, mert kifelé forgatja a lábfejét, és mert nem tartja meg magát négykézláb. De ezek is lehetnek egész kicsi eltérések, meg komolyabbak is. Az, hogy mikor tanul meg járni, az végül is mindegy, csak jó lenne, ha nem maradna semmi nyoma, hogy egy kicsit másként fejlődött.

 • 2007.05.12 20:48:34Alvomacko

  Most komolyan azt gondolom, hogy mi nagyon szerencsések voltunk, meg hogy én nagyon trehány anya voltam.

  A Kicsi is hipotóniás volt. De 4560 gr-al született és én ennek tudtam be. Voltunk neurológusnál, aki nem mondott nagy bajt, mondta, hogy tornáztassuk egy kicsit. Bevallom, hogy nem igazán nyúztam a tornával, csak egy kicsit.

  Ő is lassan fejlődött, de mindig is nagyon súlyos gyerek volt, így az akkori eszemmel nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. De ha ma lenne ilyen "nehéz" babám, akkor biztos, hogy tornáztatnám.

  Szóval azt hiszem, hogy szerencsénk volt, hogy nem lett semmi komoly baj.

  Amúgy 14 hónapos elmúlt, amikor elindult. A Nagy 10 és fél hónaposan már egyedül járt.

 • 2007.05.12 20:54:08marcangoló

  Alvomacko, valószínűleg egy csomó gyerek van, aki kicsit lassabban fejlődik, de előbb- utóbb mindent megcsinál. Azt a legnehezebb eldönteni pár hónaposan, hogy ha ráhagyod, akkor is megfelelően fejlődik, vagy mégsem, de akkor meg már egy csomó idő elveszett.

 • 2007.05.12 21:11:48Alvomacko

  marcangoló: igen, pont ezért nagy szerencse, hogy mi jól döntöttünk, hogy ráhagytuk.

 • 2007.05.13 09:34:58Hicudzsi

  Titi!

  Nem azért kell a torna, hogy gyorsabban járjon vagy ilyesmik. Sőt még a "kötelező" mozgásformák sem "kötelezőek" a Dévénynél.

  Sokáig úgy nézett ki, hogy a lányom kihagyja a kúszás-mászást. Járni is csak 15 hónaposan kezdett el.

  (Beszélni meg 2,5 éves kora után.)  A torna "csak" a hipotóniát oldotta fel semmi másban nem egrecíroztatták :)  (Aranyos vagy, de a külső mosolyom sajna bazinagy belső viharokat takar.)  Zsuli!

  Mivel tegnap már minden rendben volt, meg a csajok is hamar megnyugtattak, ezért nem írtam de orrában pici várnál már rohannák legküzelebb az ügyeletre.  Nekünk is voltak eséseink, és volt, hogy rongyoltam be a szülinapomon a Bethesdába a fiammal, mert esés után hányt egyet, de persze az esetek nagyrészében a megfigyelés elegendő. Ha a gyerek elesett és utána aluszékony, szédeleg, sírós, vér van a fülében/orrában hány, öklendezik vagy csak bukik - kórházbamenet.  Marcangoló! Az is a jó, hogy anyunak nagy újdonsűg minden ami itt van :) Én mutogatok, ő lelkendezik :)

 • 2007.05.13 10:10:32manci

  Az én gyerekem is esett egyet 2 napja: itt volt a barátnőm a 2 és 3 éves gyerekeivel, kért egy kávét és amíg csináltam, nem figyeltem a lányomra (14 hónapos). Valahogy természetesnek vettem (én, az amúgy mindig paramama), hogy a barátnőm szemmel tartja. Nem tartotta. Egyszercsak sírás a nappaliból, gyerek a lépcső alatt ül és bőg. Fogalmam sincs, hanyadik fokról eshetett le. Szerncsére fél percen belül abbahagyta a sírást, nem találtam rajta semmi külsérelmi nyomot és perceken belül tovább játszott, szaladgált, így megnyugodtam némileg. A tanulságokat azért levontam.

 • 2007.05.13 16:16:08szeszter

  marcangoló: most sikerült elolvasnom a válaszodat. Köszönöm! Az edzést elkezdtük, ahogy megfigyeltem Blankánaka felső test-kar verzióval van a nehézsége. Rámegyek a kézzel segítős változatra, amit írtál, aztán majd meglátjuk mi lesz, ha 1 héten belül nem látok változást, akkor keresek Vp.-ben szakembert.

 • 2007.05.13 20:56:58marcangoló

  Szeszter, remélem, csak egy kis rásegítés kell, és menni fog.

 • 2007.05.13 21:07:11subidubidu

  Sziasztok,  Az én nagyfiam éppen az utolsó hivatalos pillanatban, de mindent megcsinált. Most visszük mozgásfejlesztésre (is) a hiperaktivitása miatt, mert bár bicajozik és fára mászik, de mint kiderült, nem tudott mozgásokat utánozni. És a mozgásfejlesztő mondta, hogy biztos utált hasalni piciként, mert a nyakizmai hipotónok. És tényleg üvöltött (de hasaltattuk).

  A másik két fiam is lassabban csinál(t) mindent. De az anyjuk nyolc hónaposan még megtámasztva is alig tudott ülve maradni, nem forgott, amolyan "letesszük, ott marad" baba volt. Aztán 15 hónaposan fölállt és aznap már az utcán járt. Szóval ez lehet örökletes is.

 • 2007.05.13 22:36:45mzperx

  Sziasztok,  Egy kérdésem lenne, mert hamarosan nálunk is aktuális lesz az első cipőcske megvásárlása.  Szóval, márkákban csak a Siesta és a gagyi létezik, átmenet nincsen? (csak mert a Siestán kívül mást nem hallok emlegetni... max. ritkábban a Deichmann-t)... Ráadásul ahogy olvastam itt (is), nem is biztos, hogy a Siesta a legjobb választás. :S  Deichmann?  Ha mégis a Siesta vagy egyéb magas árfekvésű cucc lenne a tuti, OK, azt is megveszi az ember, de csak a marketingért nem feltétlenül fizetnék extra ezreket...

 • 2007.05.13 22:49:50marcangoló

  Szia Mzperx, nem jöttél piknikezni.;-) Én már kezdem azt hinni, hogy bármilyen bokát jól tartó, kicsit megemelt peremű, lehetőleg bőrből készült, de szellőző, hajékony talpú cipő megteszi. Annak idején úgy voltam, hogy első cipőnek veszek valami márkásabbat, de végül sima bőr szandit vettünk. Sajnos, nem tudom már a márkát. A legutóbi Kismama újságban volt első cipő összehasonlítás, ott voltak a közepes árfekvésből is.

 • 2007.05.14 07:55:41druantia

  Mzperx, van még jópár "márka" a Siestán kívül. Amit én ismerek, az a Szamos Kölyök gyerekcipő, ami régen Dr. Leó néven futott. Ők maguk jobban el tudják magyarázni, mit tud ez a cipő, úgyhogy bemásolok egy bekezdést az oldalukról:  "Gyermekcipőink elősegítik az egészséges láb kialakulását és fejlődését. A felnőtt kori lábdeformitások az esetek többségében kisgyermek korban még a megfelelő lábbeli használatával korrigálhatók. Ezt a korrekciót segíti elő speciális gyermekcipő választékunk. Döntött (suppinált) sarokkal, magasan vezetett erősített kéreggel és felsőrésszel készülnek ezen cipőink, melyek a gyermek lábának stabilitást, biztonságot kölcsönöznek. A speciális sarok segíti a boltozat kialakulását, a gyengült talpizmokat pedig aktív működésre serkenti. A gyermek esetleges jellemző láb- vagy lábszárfájdalma így a cipő használatával megszűnik."  A cipőboltos csaj, akinél a Peti cipőit veszesm, sokat konzultál ortopéd orvosokkal, úgyhogy eléggé megbízom a véleményében. Azt mondta, hogy Szamos cipőt olyan gyereknek érdemes venni, aki már tud járni, mert elég kemény a talpa, és a járni tanuló babák megtanulnak ugyan járni benne, csak kicsit nehezebben. Ha jól tudom, ezért is gyártják 20-as mérettől. De a kemény talp szintén edzi a lábat meg a bokát, úgyhogy ez is jó valamire. Állítólag.  A csaj azt mondta, első cipőnél igazából az számít, hogy tartsa jól a lábat, és a talp elférjen benne. A kérges sarkat (ami merevített) ő egészen 12 éves korig ajánlja. Én olyat vettem a Petinek, ami jól fogja a bokáját, bőr, nincs benne (Siesta-szerű) betét és hajlítható a talpa. Nem emlékszem, milyen márka, de nem volt drága, olyan 5-6 ezer lehetett.  Most már a Scholl is gyárt gyerekcipőket, ráadásul kivehető betéttel, amit ha kiveszel, növeli eggyel a cipő méretét, tehát gyakorlatilag nő a cipő a gyerek lábával. Elég drága, és ha belegondolok, amire kinövi, addigra tutira szét is rúgja, úgyhogy nem tudom, talán nyúzós cipőnek lehet utána haszálni, de tényleg jónak néznek ki, és szépek is.  Nemrég volt egy cipős poszt, ott biztos mondtak ennél okosabbakat is, szerintem nézd meg ott :-).

 • 2007.05.14 08:34:36napos oldal

  Én marcangoló javaslatára a szigethalmi piacot céloztam meg, és nagyon jó kis szandált vettünk a kislányomnak, masszív, talpa hajlítható, nagyon tartja a bokát, belül bőr, és csak 3000 ft volt.

 • 2007.05.14 08:37:13napos oldal

  Na, még nem akartam elküldeni.  Az eladó szerintem nem olvas ortopédiai szaklapokat, de jónak tűnik a cipő igencsak. Láttam valahol egy 5000 ft-os Siesta kisszandált, az sokkal instabilabbnak tűnt nekem.

 • 2007.05.14 09:06:40manci

  Hát nekünk az első siesta cipőcske nagyon bevált, mióta kinőtte meg csak szívok a cipővásárlással. Vettem egy szakértőnek tűnő boltostól egy Linea M márkájú cipőt 7000-ért, állítólag a siestából vált ki a cég. Rápróbáltam a lányom lábára és teljesen jónak tűnt. Aztán észrevettem, hogy bukdácsol benne. Azt hiszem az lehet a baj, hogy egy kicsit bő rá, még akkor is, ha az utolsó lyukba csatolom. Érdekes módon a boltban még ez egyáltalán nem tűnt fel. Vagy ennyit tágult volna a cipő?

  Na mindegy, biztos ami biztos alapon vettem inkább egy újabb siestát. Ez meg mintha szűk lenne elől, bár ebben legalább nem botorkál a lányom! De mi van, ha tényleg szorítja vagy deformálja a lábát?Én már nem tudom mit csináljak!!!

  Ja! Vettem egy falcon márkájú benti szandált is. Attól sem vagyok elájulva. Ti hogy vásároltok megfelelő méretű cipőt? A legszájbarágósabb válaszoktól sem fogok megsértődni! :)

 • 2007.05.14 09:24:53druantia

  Manci, én segítséget kérek az eladótól, vagy viszem anyámat :-).  Komolyan, a megfelelő méret kiválasztása egyelőre nekem is gondot okoz. A gyerek ugye még nem beszél, minden cipőt egyformán visítva akar lerúgni, ha olyanja van, nekem meg nincs rutinom, mivel első baba. Azt hallottam, hogy ha az ujjad befér a sarka meg a cipő közé, akkor jó a cipő. Én kívülről mérem rá először, a cipő talpát odafordítom a Peti talpához, így ki lehet zárni egy csomó cipőt :-).  Nekem meg a zokni problémás. Mindig félek, hogy begyűrődik a talpa alá, vagy a sarkához, és nyomja a lábát.

 • 2007.05.14 09:49:46napos oldal

  ó, szíváshegyek...

 • 2007.05.14 10:00:12bonyolult

  talpát papírlapra tenni otthon, körülrajzol elnagyoltan, kivág, magával visz. ha nem lepkefing vastagságú a papír, még jobb. (ha túl hajlékony, akkor nem tűnik fel, hogy nem jól fért be a cipőbe.)  ha sikerül betenni a cipőbe a mintát (a kezed befér a behejezésnél), és nem gyűrődik körben, akkor tuti elfér a lába is, rápróbálni csak ez UTÁN, megkíméled pár felesleges kínzástól.  felpróbáláskor szempont: könnyű-e ráadni (kétévesnél: egyedül fel-le tudja-e venni), szorítható, lazítható még jobb, mert zoknivastagságtól függetlenül, meg ahogy nődögél a lába, még jó lesz egy darabig.  tényleg legyen nagyobb, mint a pont jó, mert gyorsan nő a lábuk, és mert nem fognak szólni, hogy "anya, nyom!"!!! Max utólag fedezed fel, ha egyáltalán, valami külső jelből, mint vízhólyag, vagy botladozás, ha nem jó a cipő neki!

 • 2007.05.14 10:00:46bonyolult

  ááá, behelyezés, persze!

 • 2007.05.14 14:47:45manci

  Köszi, csajok! Remélem, legközelebb ügyesebb leszek! Az lehet a probléma alapja, hogy elég széles a lányom lábfeje, plusz gyakorlatilag egy sorban helyezkednek el a lábujjai. Tudom mindenkinek, de biztos értitek: neki nem hegyesedik a lába, hanem olyan kis egyenesre szabott. Azt hiszem, legközelebb kockaorrú cipőt veszek...

 • 2007.05.14 23:24:27Csöre

  mzperx, én még mindig Salus-hívő vagyok! Kábé felébe kerül a Siestának, és tényleg ortopéd orvosok útmutatása alapján készül. (És - bár gyógyászati segédeszköz boltban kapni, nem ortopéd gyógycipő!) 19-es mérettől létezik.

  Manci, mi úgy választottunk zárt cipőt, hogy ugyanabból a márkából ráróbáltam egy szandált. Azon jól látszik, mennyire férnek el a lábujjacskák, nem túl szűk-e a talp stb. Így vettem végül 1 számmal nagyobbat a tervezettnél: bár belefért a lába, de a szandálon látszott, hogy csak éppenhogy...

  Mellesleg nem tudom, hogy a Salamander hogy áll bébicipőkkel, de nagyobbacska gyerekcipőben tuti, hogy gyártanak különböző szélességűt. Tehát pl. 36-os cipőt vehetsz keskenyet, közepeset és széleset.

 • 2007.05.15 00:19:34Tori

  manci, a Scholl polcokon drogériákban vannak mindenféle kiegészítők, és van olyan tapasz, amit cipő sarkához belülről kell ragasztani, ha pl kijárna belőle a sarkad, vagy ha picit lötyög a lábbeli, hogy ne dörzsölje ki a bőrt. Nekem majdnem fél szám különbség van a két lábam közt, úgyhogy majdnem mindegyik lábbelimben van ilyen (már a kisebbik lábamnál). Esetleg, ha emiatt bukdácsol a gyerek, ez segíthet. Persze lehet, hogy csak túl merev még a cipő talpa, nem hajlik.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta