SZÜLŐSÉG

Észnél legyünk, mikor bújunk ágyba!

2007. május 11., péntek 15:05

A gyermek fogantatásnak ideje befolyásolja a későbbi elméleti teljesítményét, állapította meg Dr. Paul Winchester neonatológus, az Indianai Orvostudományi Egyetem klinikai gyermekgyógyász professzora. A szakember több mint 1.667.000 indianai iskolást vizsgált, kutatásai eredményeit május 7-én mutatta be az amerikai Gyermekgyógyász Akadémiai Társaság éves ülésén.


Dr. Winchester és kollegái összefüggést találtak a 3-10. osztályos gyermekek iskolai teljesítménye és fogantatásuk hónapja között. A tanulók az Indiana Állami Oktatási Fejlődés Tesztjét (ISTEP) töltötték ki. A kutatók azt állapították meg, hogy a június és augusztus között fogant gyermekek matematikából és nyelvből alacsonyabb pontszámot értek el, számol be a MediPress.

Hogyan befolyásolhatja a fogantatás a pontszámot? „A magzat agyának fejlődése a fogamzás után nem sokkal már elkezdődik. Nyáron a legmagasabb a kártevők ellen a mezőgazdaságban és otthon is használt rovarirtók és a termények, sőt a gyep trágyázására is használt nitrátok szintje” – mondja Dr. Winchester, aki az Újszülött Intenzív Szolgálatot vezeti a St. Francis Kórházban, Indianapolisban.

„A rovarirtók és a nitrátok megváltoztathatják a terhes anya hormonháztartását és befolyásolhatják a magzat agyának fejlődését” – magyarázta a szakember. „Eredményeink nem jelentenek abszolút bizonyítékot, de erősen igazolódni látszik hipotézisünk.”

„Hiszem, hogy munkánkkal új alapra helyezhetünk számos alapvető és klinikai kutatást és népegészségügyi kezdeményezést. Annak a felismerése, hogy a környezetünkbe juttatott anyagokkal egy lehetséges járványszerű hatást kiváltva a terhesség kimenetelét és talán a gyermek fejlődését is befolyásolhatjuk, fontos megfigyelés, amely talán segíteni fog abban, hogy emberközpontúbban gondozzuk világunkat,” mondta Dr. James Lemons, az Indianai Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyász professzora.

A szakemberek számára eddig is ismert volt, hogy a rovarirtók anyai hypothyreoidizmust (alacsony pajzsmirigy-hormon szintet) okoznak, amely összefüggésben áll az utód gyengébb képességeivel, írja a MediPress.

„Összefüggést találtunk a felszíni vizek magasabb rovarirtó és nitrát szintje és az alacsonyabb teljesítmény között. A rovarirtók és műtrágyák használatának az idegrendszer fejlődésére kifejtett hatása talán évtizedeken át ismeretlen volt” – mondta Dr. Winchester.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.11 15:12:23Aurin

  ...az agyam eldobom...lassan már inkább semmi ilyesmit nem óhajtok elolvasni, mert szinte lehetetlen egészséges gyereket "létrehozni"...

 • 2007.05.11 15:33:04yooccoo

  afrikában pedig azért fociznak a gyerekek, mert meleg van? :)))

  szeretem az okos tanulmányokat, amikor mindenféle dolgokról próbálnak meggyőzni (most eltekintve attól, hogy gyerekekről van-e benne szó vagy sem)
  másrészt pedig ezt egy adott országban mérték
  én pl. sose nitrátozom a füvet, sőt, a szomszédom se
  van viszont disznó
  akkor most mi van? :)

 • 2007.05.11 16:23:59szepi79 - Harciteknős idomár

  van disznó? bumm, szívtál, belőled csak rossz anya lehet, kiestél! :D (jóbarátok fanok előnyben)  de maga a cikk szerintem is hülyeség. ha nekem párzani van kedvem, pláne ha utódnemzés céljából, akkor had csináljam már akkor, amikor nekem jólesik...

 • 2007.05.11 16:42:53rnagy8

  Szepi: csak aztán számolj a következményekkel :o)  Apropó: miért csak a június-augusztus intervalumot vizsgáták vajon? Máskor nem fogannak gyerkőcök? mert én akkor barmira túlhordom az enyémet.

 • 2007.05.11 16:43:05rnagy8

  intervallum persze

 • 2007.05.11 16:52:35Tori

  Akkor már inkább a horoszkóp. :))))

 • 2007.05.11 17:38:58másutt

  Buta spekulacio.
  Ha pl. juliusban fogant valaki akkor ugye aprilisban szuletett. lehet, hogy az anyjanak a terhessegenek a legnagyobb resze telen volt es a hideg vagy a sotet hatott igy a babakra? bejglimergezes? (ja, ott nincs bejgli) vagy amikor az agy formalodott osszel, akkor az eso esett? lehullott levelekbol felszabadulo mikrobak.
  Millio mas oka lehet....
  Baromsag.
  Mondjuk en decemberben fogantam es nagyon okos vagyok! :-D

  tutira meg kellene nezni, hogy hany db tavasszal szuletett kivalo matematikus es tudos van. fogadjunk, hogy SOK! egyet ismerek: APAM!

 • 2007.05.11 17:48:59Csöre

  Egyetlen értelmét látom: ha sikerülne elérni, hogy júniustól augusztusig (is) kevesebb mérget szórjanak szanaszét a világban. Volt egy osztálytársnőm, akinek azért halt meg az egyik húga még csecsemőként, mert kertészmérnök édesanyja bement a "munkahelyére" (ez valami szántóföldféleség volt), aholis elfelejtettek szólni neki, hogy épp most szórták ki a növényvédőszert.. Az anyatejjel mérgezte meg a babáját. Erős asszony, én ezt ép ésszel nem bírtam volna ki.

 • 2007.05.11 18:14:55Pumatex

  másutt 2007.05.11 17:38:58:

  Az én apám is (atom)fizikus, és erősen tavaszi... :-D Úgyhogy már kettő... :-D

 • 2007.05.11 18:20:12kovvacs

  Nemjó, fogaggyunk, hogy ő nem Indiana Államban fogant. Naugye. Akkor meg mind1. És főleg: csak azt tudjuk, hogy szívás volt foganni

  -9-16 évvel ezelőtt

  -Indiana államban

  -június-július-augusztus hónapokban,

  mert(!)

  általában ötös helyett négyest hoznak haza matekból.

 • 2007.05.11 18:25:16kovvacs

  off: olyan előérzetem van, mint augusztus 20-án volt este fél 7 körül. Sztem hozzátok be a száradó ruhát, az érzékenyebb gyerekjátékokat a kertből, ha van szabadég alatti postaládátok, akkor abból most szedjétek ki a küldeményt, valamint az érzékenyebb balkonvirágokat is be kéne hozni a szobába. Érdemes megnézni, hol van elemlámpa v. gyufa-gyertya. (Nálunk villany se volt akkor hosszú órákig.)

  Felelősséget nem vállalok az előrejelzésért:P

 • 2007.05.11 18:26:59voroske

  Szerintem teljesen mindegy hogy melyik orszagbol szarmazik, azert egy masfel millios!! mintavetelnek akkor is van sulya.

  Az agy es idegrendszerek a legserulekenyebbel a terhesseg legeslegkorabbi szakaszaban, nem veletlenul javasolt pl a folsav szedese ebben az idoszakban.

  Sajnos a mai modern vilagban a a kornyezetszennyezes mind ipari mint agrar igenis nagy hatassal van az eletunk minden apro mozzanatara. Sokan azt hiszik hogy a kornyezetszennyezes karos hatasa csak akkor eri el oket ha kozvetlenul egy gyar mellett laknak vagy rogton rajuk permetezett a gep a szomszed agrargazdasagban. Ezzel szemben a talajvizen keresztul nagyon messze eljutnak a veszelyes anyagok es sok mindent nem tudnak kiszurni a viztisztito berendezesek.Szoval az hogy a kis kertedben nem hasznalsz mutragyat az egyaltalan nem garancia arra a csapodbol nem nitratos viz folyik. Az legalattomosabb es legnehezebben felismerheto formaja a kornyezetszennyezes karossaganak pont az ilyesmi. Amikor a szennyezes merteke nem olyan magas hogy egy egeszseges felnottben vagy gyerekben problemat okozzon, de azert van hosszatavu hatasa egy magzatra.

  Ennek a hatasait igenis vizsgalni kell, mert csak akkor fognak a kormanyok barmit is ez ellen tenni, ha tanulmanyok igazoljak a cselekves szuksegesseget.

  Persze ez nem azt jelenti hogy panikolni kell mindenert vagy hogy nyaron szuneteltetni a gyerekcsinalast. De a kemiai anyagok kerulese nagyon ajanlott. Pl a terhesseg korai szakaszaban a uveges viz csapviz helyett valo fogyasztasa lehet hogy megeri a beruhazast. Es feszekrako oszton igy vagy ugy, inkabb ne csillogjon a lakas minthogy eros tisztitoszereket hasznaljunk.

 • 2007.05.11 18:28:27kovvacs

  off2: Inkább ezt nézzétek meg időnként: http://www.met.hu és az átverés az, hogy az UTC-hez hozzá kell adni két órát. A nyitólapon alul található Radar térkép (Magyarország) alatt most 16:23 UTC szerepel, de az azt jelenti, hogy helyi idő szerint most (nyári időszámításban ) 18:23.

 • 2007.05.11 18:56:18andie

  kovvacs, mi nem soká indulunk szabadtéri szórakozóhelyre. nem jó ötlet?

 • 2007.05.11 20:02:33Mille38

  A mérések iskolai osztályokban készültek. Arra esetleg nem gondoltak az okos kutatók, hogy ugyanabban az évfolyamban az áprilisi gyerekek fél évvel fiatalabbak az októberieknél, következésképp fél évvel le lehetnek maradva?? A május-júniusiak pedig már a következő évfolyamba kerülnek, ahol nyilvánvalóan jobb teljesítményt nyújtanak a következő év áprilisiakhoz képest, akiknél majd' egy évvel idősebbek. Remélem, érthető, ahogy leírtam. Az egyik kislányom, aki elejétől fogva küzd nehézségekkel, januári - és a második legfiatalabb az osztályban. Van, aki tényleg egy évvel idősebb nála. Ez erősen torzíthat egy felmérést.

 • 2007.05.11 20:45:21Alvomacko

  kovvacs: OFF ma nekem is olyan aug. 20-i érzésem támadt. De itt még semmi jele a dolognak. Én most észak-pest környékén vagyok. ON

 • 2007.05.11 21:02:08peppermint

  OFF: dél-pesten sincs semmi rémség. még... de azért becsuktuk a zsalugátereket.

 • 2007.05.11 21:52:59druantia

  Mi van???? Megint egy nagyon okos amerikai felmérés :-):

 • 2007.05.11 22:52:09kovvacs

  off: úgy látszik a met-es radarképen, hogy az esőfelhők elhúztak Szlovákiába. Lehet, hogy ebből itt egy csepp eső se lesz. Elsősorban a fejfájásom miatt gyanakodtam, hogy irgalmatlan viharnak nézünk elébe, de magától el is múlt a buksigörcsöm - és az eső se jött meg.

 • 2007.05.12 00:24:51attaboy

  met.hu-t nem szeretem, mert alapvetoen egy nagy szar az egesz ugy ahogy van, naponta valtoztatjak meg a kovetkezo napok idojarasat es ez igy nem tudomany, hanem egy nagy kalap szar, mert elore 1 hetre mar kellene latni az idot eleg nagy hatasfokkal...

 • 2007.05.12 00:29:34Tamira

  Én ismerek matekolimpikont, aki tavsszal született.

 • 2007.05.12 11:25:04Hicudzsi

  Ekkora óriási baromságot...

  A korai játékok, fejlesztés stb.. nem is számít.

  majd a haramdiknál jobban odafigyelek.  mennyi unatkozó "tudós" milyen szenzációs felfedezések!  Holnaptól a gyerekeim ülnek majd a Tv előtt napra-nap és veszek nekik egy halom videójátékot, úgyis már elcsesztük alapon...

 • 2007.05.12 14:00:04marcangoló

  Mi beszedtük, összeraktuk, kivettük, aztán vihar egy szál sem...

  Én olyan előrelátó voltam, hogy novemberben, illetve márciusban fogantam Direkt. Még mielőtt olvastam voln a a felmérést. Nem tudom, egyébként, hogy pl. az nem ront-e a gyerek képességein, hogy novembertől februárig fogan, amikor az édesanya idényjellegű biogyümölcs, zöldség hiányában max. vitaminokat szedhet...

 • 2007.05.12 14:32:34Starlark

  Na ezt nagyon nem kellett volna elolvasnom...:(  Pajzsmirigy hormon alultermelésem van mire gyógyszert szedek, erre még a mezőgazdaságban dolgozom ami azzal jár hog ehész nyáron járom a szántóföldeket...  Gyerekem innentől jó ha elvégzi az általánost?

 • 2007.05.12 14:47:26Tish

  Rajtunk megfeküdt a statisztika:)A férjem és én pár nap különbséggel fogantunk júniusban, és születtünk február végén. Ő zseni, én meg kifejezettem hülye vagyok matekból:)))) Vagy ez még belefér a tűréshatárba?:)

 • 2007.05.12 14:48:18marcangoló

  5%-os hibahatárt szoktak elfogadni a statisztikában, ha jól emlékszem... ;-)

 • 2007.05.12 14:54:42Tish

  Hmmm. Akárhogy is számolom, ez a tízszerese... de mivel ÉN júniusban fogantam, már nem is vagyok benne biztos:-))))))

 • 2007.05.12 14:57:10Tish

  Amint hazajön az uram, kiszámoltatom vele is:-)))))

 • 2007.05.12 21:36:22Mille38

  A cikk logikája alapján az összes új Einsteinnek a Szaharában és más olyan helyeken kellene születnie, ahol esély sincs rovarirtók és nitrátok használatára. És nyugodtan kidobhatjuk - szerintük - az összes olyan kutatást, mely szerint a gyerekek értelmi fejlődését a szociális környezet határozza meg leginkább (család, iskola), még a genetikának is kisebb a szerepe.  Egyébként NEM volt vihar tegnap éjszaka :)) ez valószínűleg nagyobbat nyom a latban a világtörténelem további eseményeiben, mint az idézett cikk :))

 • 2007.05.13 21:52:38ßóbita

  Ááá, én augusztusban fogontam. Akkor már van mire fogni, mért vagyok ilyen hülye XD

 • 2007.05.14 07:46:07yooccoo

  szepi: max. apa :)

 • 2007.05.14 08:51:38napos oldal

  Starlark, nekem is, és egész terhesség alatt havonta nézték a pajzsm. hormon szintet, megelőzendő, hogy a gyerek négyes legyen matekból. Nézd, anya mezőg. munkája hajlamosít a hármasra, ez tudom, borzasztóan hangzik, de az élet nem habostorta...  Én egész áltiban matematikus akartam lenni, ami nem meglepő, hiszen áprilisban készültem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta