Kötött játékok

Hogyan szabjunk gátat a megállíthatatlanul áradó ajándékzuhatagnak? Amikor már a tároló is tele van plüsskutyákkal, és a gyerek érdektelenül hajítja a sarokba az újabb tábla csokoládét, akkor elkezd az ember komolyan gondolkodni, hogy valahogy furfangosan befolyásolni kéne a rokonok, legkivált a nagymamák ajándékozási szokásait. Erre a célra kiváló Tracy Chapman (nem, nem az énekesnő) Kötött játékok című könyve.


Véletlenül találtam rá a bookline.hu-n, de fantasztikusan bevált. Gyönyörű kiállítású, nagyszerűen fordított és szerkesztett darab. A könyv végén ráadásul meg van adva pár fonalbolt címe is, az anyagok beszerzését segítendő.

A könyv három részre tagolódik: babák, állatok és egyebek – csecsemőjátékok és kiegészítők – találhatók benne. Elég, ha a ráérő nagymama kicsit is tud kötni, mert szemről szemre, részletesen le van írva benne az összes játék elkészítése, mindezt mutatós képek díszítik a kész darabokról.

A legkisebbeknek találunk benne finom puha kockát, melynek minden oldalán más van, színes labdát – Lea a magáét apró kora óra nagyon jól tudja markolászni, nyammogni, gurítgatni. De köthetünk tengeri csillagot vagy csikót is.

A kiegészítők között rózsaszín retikülök és kistáskák szerepelnek, és én igazán nem vagyok az a habos-csipkés anyuka, de ezek tényleg nagyon ott vannak, egyediek, szépek, és igen, tündi-bündi kislányosak. Az enyém is ilyennel fog grasszálni.

Szintén a nagyobbaknak valók a babák, amelyeket nem egyszerű megkötni, főleg összevarrni (az anyósom azt állította, neki nyolc teljes órába tellett!), de a nyakigláb, össze-vissza hajú mosolygós végeredmény kárpótol – és ami a legjobb, egész kis ruhatárat tartalmaz a könyv, amelynek darabjait szép fokozatosan köthetjük meg a babáknak, több alkalomra szolgáltatva ajándékot. Nagyobb, ügyesebb gyerkőcök pedig maguk is tanulhatják a kötést az apró babaruhákon.

A végére hagytam az állatokat – minden van: hosszú kezű-lábű majom sállal és mellényben, hatalmas szomorú elefánt, kis kengurut a zsebében hordó kenguru mama. Ezek a gyakorlottabb kötőknek való feladatok. De azt hiszem, nem csak gyerekeknek lehet adni, annyira szép és aranyos játékok lesznek, olyanok, amikhez igazán lehet ragaszkodni, amiket felnőtt korára is megőriz az ember.

Chapman, Tracy: Kötött játékok
Aréna 2000 Kiadó, 2006.
2990 Ft, internetes ár: 2 542 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra