SZÜLŐSÉG

Kötött játékok

2007. május 9., szerda 09:08

Hogyan szabjunk gátat a megállíthatatlanul áradó ajándékzuhatagnak? Amikor már a tároló is tele van plüsskutyákkal, és a gyerek érdektelenül hajítja a sarokba az újabb tábla csokoládét, akkor elkezd az ember komolyan gondolkodni, hogy valahogy furfangosan befolyásolni kéne a rokonok, legkivált a nagymamák ajándékozási szokásait. Erre a célra kiváló Tracy Chapman (nem, nem az énekesnő) Kötött játékok című könyve.


Véletlenül találtam rá a bookline.hu-n, de fantasztikusan bevált. Gyönyörű kiállítású, nagyszerűen fordított és szerkesztett darab. A könyv végén ráadásul meg van adva pár fonalbolt címe is, az anyagok beszerzését segítendő.

A könyv három részre tagolódik: babák, állatok és egyebek – csecsemőjátékok és kiegészítők – találhatók benne. Elég, ha a ráérő nagymama kicsit is tud kötni, mert szemről szemre, részletesen le van írva benne az összes játék elkészítése, mindezt mutatós képek díszítik a kész darabokról.

A legkisebbeknek találunk benne finom puha kockát, melynek minden oldalán más van, színes labdát – Lea a magáét apró kora óra nagyon jól tudja markolászni, nyammogni, gurítgatni. De köthetünk tengeri csillagot vagy csikót is.

A kiegészítők között rózsaszín retikülök és kistáskák szerepelnek, és én igazán nem vagyok az a habos-csipkés anyuka, de ezek tényleg nagyon ott vannak, egyediek, szépek, és igen, tündi-bündi kislányosak. Az enyém is ilyennel fog grasszálni.

Szintén a nagyobbaknak valók a babák, amelyeket nem egyszerű megkötni, főleg összevarrni (az anyósom azt állította, neki nyolc teljes órába tellett!), de a nyakigláb, össze-vissza hajú mosolygós végeredmény kárpótol – és ami a legjobb, egész kis ruhatárat tartalmaz a könyv, amelynek darabjait szép fokozatosan köthetjük meg a babáknak, több alkalomra szolgáltatva ajándékot. Nagyobb, ügyesebb gyerkőcök pedig maguk is tanulhatják a kötést az apró babaruhákon.

A végére hagytam az állatokat – minden van: hosszú kezű-lábű majom sállal és mellényben, hatalmas szomorú elefánt, kis kengurut a zsebében hordó kenguru mama. Ezek a gyakorlottabb kötőknek való feladatok. De azt hiszem, nem csak gyerekeknek lehet adni, annyira szép és aranyos játékok lesznek, olyanok, amikhez igazán lehet ragaszkodni, amiket felnőtt korára is megőriz az ember.

Chapman, Tracy: Kötött játékok
Aréna 2000 Kiadó, 2006.
2990 Ft, internetes ár: 2 542 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.09 10:55:38Tori

  Valahol van egy kötött mackóm, a lányom kinőtt bodyját adtam rá. :)

 • 2007.05.09 11:48:22ani2

  Itt 2000Ft+postakoltseg:
  http://www.arena2000.hu/termekek/203.html

 • 2007.05.09 14:14:53szeszter

  az ötlet nem újkeletű :)
  viszont megyek és előveszem az énekesnő CD-jét, mert megunhatatlanul jó.

 • 2007.05.10 19:28:33katampusz

  ez egy szuper könyv, csak pocsék a fordítása.

  megcsináltam belőle a babáknak való kockát, három példányban is, meg egy kígyót. szomszédnénim babát kötött belőle. kis gyakorlattal nagyon könnyen megvalósítható dolgok vannak benne, szépek is, ajándéknak is jók, csak a fordítási hibák miatt gyűlik meg néha a bajom a könnyvel. volt amit egyáltalán nem tudtam megcsinálni miattuk :(

 • 2007.05.10 20:56:50hanna

  Nekem német forrású könyvvel volt eddig dolog, ahhoz képest ez csodás.

  H

 • 2007.05.10 21:50:39katampusz

  hanna, most látom a majmot, nagyon tuti!!

  anyósod nagyon ügyes, én a labdával nem boldogultam, mert nem tudtam értelmezni a leírtakat, de látom valószínűleg én vagyok a kezdő, másnak azért sikerült.  a kötött táskát én is meg fogom csinálni, de az úti pelenkázócsomag lesz benne. meg a majom, elefánt, mackó és természetesen a baba fog még elkészülni, ha időm engedi :)

  vizsgaidőszak van, felfüggesztettem minden hobbitevékenységet és porontyozást is hanyagolom kissé...

 • 2007.05.10 22:14:57hanna

  anyósom szerint a labda tök egyrtelmű volt, csak attól hullott ki a haja, hogy a kis cikkelyek, ahogy varrta volna össze, mindig összepöndörödtek, és egy nap volt összevarrogatni. de szegény beteg és nem tud járni, úgyhogy csak jó neki, ha leköti és eltelik egy nap ilyesmivel.

 • 2007.05.10 23:09:02jidele

  hihi, anyám max. gombot tud felvarrni. anyósom kézügyességéről nincs infom.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta