SZÜLŐSÉG

A Botox javítja a sérült gyerekek állapotát

2007. május 9., szerda 15:54

Az agyi eredetű mozgászavarban szenvedő gyermekek esetében megoldást jelenthet a botulinum toxin, ismertebb nevén a Botox injekció. Ez ugyanis úgy tűnik, elősegíti a betegek gyógyulását a hagyományos terápia kiegészítéseként.


Dr. Remo N. Russo, aki az erre irányuló kutatást vezette, kollegáival együtt 43 gyereket választott ki véletlenszerűen. Mindegyikük egyoldali agyi bénulásban szenved, amely egy végtag mozgásképtelenségét eredményezi. A gyerekek egyik csoportja a hagyományos kezelésben részesült, míg a másik csoport tagjait Botox injekciókkal is kezelték a hagyományos terápia mellett, írja a MediPress.

Három hónap elteltével a Botox-szal kezelt gyermekek állapota nagyobb mértékben javult az injekció nélkül kezelt gyermekekhez képest. A Botox injekció javította a gyermekek mozgáskoordinációját és emiatt szívesebben vettek részt a különféle programokban. A gyermekek önértékelése is javult a három hónapos Botox-kezelés hatására.

Hat hónappal később, a két csoport állapota közti különbségek eltűntek, de a Botox injekciók jótékony hatása a vele kezelt gyermekeknél még mindig érezhető.

„Eddig is tisztában voltunk a botulinum toxin agyi eredetű mozgászavarban szenvedő gyermekekre gyakorolt hatásaival, most azonban bebizonyosodott, hogy nemcsak fizikai, de lelki javulás is megfigyelhető, hiszen a gyermekek önbizalma a kezelések hatására megnőtt, életkedvük visszatért." – kommentálták megfigyeléseiket a kutatók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.09 17:57:16marcangoló

  Nocsak, ez meg hogy kerül ide. :-) Ami jó hír, ha valakit érdekel, hogy az Országos Rehabilitációs Intézetben itthon is elérhető a kezelés. Nagyon nagy találmány volt a maga idejében, viszont rengeteg sok munkát jelent a gyerek számára, mert a kezelés időtartama alatt kell elsajátítaniuk, begyakorolniuk olyan mozgásformákat, amiket azelőtt nem tudtak megcsinálni. És hogy az eredmény tartós legyen a botox hatása után is, nagyon, nagyon, nagyon sokszor el kell végezni egy adott mozgásformát. De hát megéri.

 • 2007.05.09 18:05:56druantia

  Az ezernyi unokatesóm közül az egyik szülés közben kapott vesegörcsöt, a gyereken (már 14 éves) látszik fizikailag és szellemileg is. A legszomorúbb azonban az, hogy az apuka nem bírta a nyomást és pillanatok alatt otthagyta a családot, az anyuka szerintem valahol legbelül haragszik a kisfiúra, úgyhogy a gyereket gyakorlatilag a nagyszülők nevelik. Náluk lakik hét közben, az anyukájához, aki két utcányira lakik, csak hétvégén megy haza. Gyakran hallottam az unokatesómat szomorúan vagy éppen dühösen beszélni a kissrácról, sajnos. Megértem őt is, de megszakad a szívem azért a gyerekért.  A mozgásával csak kisebb problémák vannak, iskolába jár, igaz, hogy kisegítőbe, de mégis, egy csomó mindenre képes lenne, tudna önállóan is élni. De a nagypapája a mai napig hozza-viszi az iskoláig illetve haza, viszi a táskáját, ha akarja, ölben viszik fel a lépcsőn.  Amikor kicsi volt, hordták mindenféle rehabra (nem igazán vagyok ezekkel képben, szerencsére), tornáztatták, de szerintem nagyon hamar feladták. Jó dolog lehet ez a botox, vagy akármi más, ami akár csak egy kicsit is jobb életminőséget meg több önbizalmat ad a nem szabványos gyerekeknek.

 • 2007.05.09 18:18:49Alvomacko

  druantia: hogyan függ össze a vesegörcs a gyerek leépülésével? Volt valami más komplikáció is?

  Nekem mindkét terhesség alatt vesegörcseim voltak a harmadik trimeszterben végig.

 • 2007.05.09 18:20:35druantia

  Marcangoló, a baba már a szülőcsatornában volt, szabályosan beragadt, nem jutott oxigénhez plusz agyvérzést kapott.

 • 2007.05.09 18:20:56druantia

  Ja, bocs, Alvomackónak címeztem az előbbit :-).

 • 2007.05.09 18:21:48Alvomacko

  druantia: és mindez a vesegörcs miatt volt?

 • 2007.05.09 18:24:17druantia

  Nem vagyok orvos, de az okosok azt mondják, igen. A terhesség teljesen normális volt, a baba egészségesen született volna, ha nem jön közbe a vesegörcs. A veseköveimből én is felépíthetnék egy házat, úgyhogy végigrettegtem a terhességet, meg vedeltem, mint a gép, nehogy a történelem ismételje önmagát.

 • 2007.05.09 18:25:23druantia

  Marcangoló tudhat a témáról többet, engem is érdekelne a véleménye, hogy előfordulhat-e ilyesmi. Szerintem azért igen. De lehet, hogy nem kellene erről beszélni, itt nagyon sokan várnak babát, és ez nagyon-nagyon ritka dolog.

 • 2007.05.09 18:37:55marcangoló

  Az, hogy bent volt a szülőcsatornában, de leállt a kitolás a vesegörcs miatt, elképzelhető, de valószínűleg nagyon ritka. Még sosem hallottam ilyet.

 • 2007.05.09 18:40:40druantia

  Köszi a választ, Marcangoló.

 • 2007.05.09 19:19:16Miss Marple

  Isten bűnömül ne vegye, de ilyenkor szinte örülök a három durva császáromnak, meg a negyediknek, ami három hét múlva vár rám... És csak hihetetlen tisztelettel tudok azokra az anyatársaimra gondolni, akik sérült gyereket nevelnek. Respekt!

 • 2007.05.09 20:16:23kovvacs

  Miss Marple, én azért abban reménykedem, hogy abban is meredeken felfele ível a tudomány állása, hogy hogyan lehet a hagyományos szülés során elkerülni a komplikációkat - illetve ha bekövetkeztek, azokon minél hatékonyabban segíteni.

  Persze nincs más lehetőségem, reménykedem és kész.

 • 2007.05.10 08:40:11marcangoló

  Kovvacs, a statisztika ezt mutatja. Mármint, hogy jóval korábban született gyerekeket jóval hatékonyabban lehet kezelni, mint pár évtizede. Pl. régen a 30. hét körül született gyerekeknek is jó esélyük volt a komplikációkra, most már huszonakárhányadik hétre született babák is sokszor sérülés nélkül "megússzák". A normál szülés során bekövetkező komplikációkról kevesebb információm van, ebből sejtem, hogy azért sokkal ritkább, hogy maradandó sérüléshez vezet. A saját tapasztalatom szerint 100 mozgássérült gyerekből kb. 70-80 koraszülött (jellemzően 25-27. hét körüli), 10-15 genetikai probléma, és 5-10 időre született szülési sérült. De ez csak hozzávetőleges kép.

 • 2007.05.10 09:43:57lencsilany

  Hú, marcangoló, ha ez tényleg így van, akkor nagyon durva: minden 5-10. gyerek megsérül szülés közben!

 • 2007.05.10 09:49:26druantia

  Lencsilany, szerintem Marcangoló úgy értette, hogy azok közül, akik mozgássérültek, százból 5-10 a szülésnél szenvedett "balesetet". Azt nem tudom, hány százalékos lehet egyáltalán a sérült gyerekek száma, de ez még azon belül egy kisebb halmaz.

 • 2007.05.10 09:54:24lencsilany

  druantia, köszi, tiszta hülye vagyok, meg égő, hogy még gondolkodni sem tudok:( Biztosan a frontok miatt van...

 • 2007.05.10 09:56:44druantia

  :-).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta