SZÜLŐSÉG

Napi egy órát tévéznek az amerikai csecsemők

2007. május 8., kedd 15:58

A kétévesnél fiatalabb amerikai gyerekek 90 százaléka és a három hónaposnál fiatalabb kisbabák 40 százaléka rendszeres televízió- és DVD-néző - ezt a megdöbbentő statisztikát publikálták egy szaklap hétfőn megjelent számában amerikai kutatók, írja az MTI. 


Az adatokon még maguk a kutatást végző szakértők is meghökkentek: "A felmérésből nem tudjuk, hogy ez vajon jó-e vagy rossz." - nyilatkozta Frederick Zimmerman, a washingtoni egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

A szakemberek több mint ezer, véletlenszerűen kiválasztott washingtoni és minnesotai kisgyermekes családdal készítettek telefonos interjút. A megkérdezett szülők 29 százaléka hitt benne, hogy a bébiknek szánt tévéműsorok és DVD-filmek hasznosak gyermekük fejlődéséhez - mondta Zimmerman, aki szerint ez a hatékony reklámoknak köszönhető, holott a műsorok ilyen hatása egyáltalán nem bizonyított.

Három hónapos korukig a kicsik kevesebb mint egy órát töltöttek a képernyő előtt, de két évesek már másfél órát. Nagyjából a programok fele volt az oktató kategóriába sorolható, a többi ezen kívüli vagy kifejezetten felnőtteknek szánt műsor volt - állította az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című folyóirat legutóbbi számában megjelent dolgozat.

A szaklapban közzétett másik tanulmány szerint a túlzott tévézés figyelmi és tanulási problémákhoz vezet a későbbiek folyamán. Azok a tinédzserek, akik három-négy órát töltenek a tévé előtt, nagyobb valószínűséggel küzdenek koncentrációs, illetve tanulási zavarokkal, és kevésbé valószínű, hogy egyetemi végzettséget tudnak szerezni.

"Már a több mint egy órás tévézés is káros következménnyel járt, de a három órás sokkal rosszabb volt, mint az egyórás, és a kétórás is rosszabb volt mint az egyórás" - figyelmeztetett Jeffrey Johnson, a Columbia egyetem pszichológus kutatója, aki kollégáival több mint húsz éve követi 678 New York-állambeli család életét.

"A naponta kevesebb mint egy órát tévéző gyerekekből kétszer gyakoribb valószínűséggel lettek egyetemisták, mint a három vagy több órát a tévé előtt töltőkből" - mondta a kutató, aki szerint a tévézés rontja a kamaszok koncentrációs készségét.

"Eljön az idő, mikor a tévé tényleg elhülyíti a társadalmat" - vonta le a következtetést Johnson. A Pediatrics című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány készítői 1051 szülőt kérdeztek meg, és válaszokból kiderült, hogy a gyermekek 75 százaléka születésétől 6 éves koráig minden nap tévézett, többnyire a saját szobájában, számol be az MTI.

"Nem tudjuk, hogy ez rossz-e, de azt sem, hogy ártalmatlan-e" - reagált az adatra Zimmerman. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia becslése szerint az ország gyerekei átlagosan négy órát töltenek televíziózással. Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a két évesnél kisebbeknek egyáltalán nem szabadna tévéznie, az idősebbek pedig ne nézzenek tévét napi két óránál tovább, akkor is csak legfeljebb nekik szánt programokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.09 11:37:17Tori

  apryl :D :D :D

  Talán nem ez a legmegfelelőbb reakció, de ez volt az első...

 • 2007.05.09 11:59:12marcangoló

  Tori, én azon készüloök ki, amikor a Minimaxon jönnek azzal, hogy ajánld fel adód egy százalékát a ráknak, meg a badárék a júpícszivel. Itt mégis ki a célközönség?!

  Szkúbidú nálunk szigorúan tiltott mese. Szerencsére a fiam tökre kezd lejönni a mesékről. Jó, mert már tomaszmérgezésem kezdett lenni...

 • 2007.05.09 12:14:06Tori

  marcangoló, a rákos szpoton én is kiakadtam, de mindenki (értsd: aki válaszra méltatott) leintett, hogy nem baj, ha a gyerek időben találkozik a rákkal. (???) Szerintem itt minket, gyerekkel tévéző szülőket büntetnek. :(  Engem az ilyen viselkedésminták akasztanak ki a reklámokban, hogyaszongya: nyugodtan zabáld fel egyedül a csokit, aztán hazudj a párodnak! Vedd át a szomszédnak postázandó plazmatévét és tagadd le! Adjál a mi gyümölcslevünkből a fiadnak, és többet nem is kell nevelned! Ha gyermeked látványosan rajzolt pöttyökkel próbálja megúszni a vendégeskedést, ne akarj beszélgetni vele, jutalmazd a narancslénkkel, attól magától megjavul! Már hat évesen kreatívkodj magadnak színes hajtincseket, műanyag ékszereket, műkörmöt, műtetkót, ha szeretnél VALAKI lenni. Mosd a mi szerünkkel a frissen vett ruhát, hogy egy viselés után visszacserélhesd a boltban! satöbbi...

 • 2007.05.09 12:21:21marcangoló

  Tori, nem a rákkal találkozik, csak egy rámenős, nem feltétlenül szipatikus pénzgyűjtési módszerrel...

  Ezeken túl, engem az is zavar, hogy játékbaba cumi, cumisüveg nélkül elképzelhetelen, szoptatós viszont nincs :-)./Pedig létezik, a barátnőmék kaptak Mexikóból./ Tökéletesen beszél a baba, miközben cumisüvegből eteti a kis gazdi. Nem is beszélve a Tékozló Homár által is megénekelt járókeretes póniról, "aki" gusztustalanul gügyög. Közben meg azon veszem észre magam, hogy időnként a Minimaxon hallott gusztustalan kis dalokat énekelem magamban... (Talán ezért is hívja a zuram Minicocks-nak.)

 • 2007.05.09 12:24:09Tori

  GMS, egyébiránt ami magyar mesét nézünk: Vuk, Szaffi, János vitéz, Vizipók, Macskafogó, Sárkány és papucs, Pityke, Kérem a következőt! meg a teljes Magyar népmesék -sorozat 5 DVD-n.

 • 2007.05.09 12:26:23marcangoló

  Hm. Jó ízlésre vall...

 • 2007.05.09 12:32:11Tori

  Tudjátok, mi a legédesebb? Amikor a mese adott pontján a saját magyarázataimat a saját hangsúlyozásommal a gyerekem szájából hallom vissza. :D

 • 2007.05.09 12:55:12p.eszter

  Jajjj Tori az tényelg cuki. És a hibáid is látod adott esetben, ha épp azt utánozza. :D

  Peti még az ujjacskáját is felemeli és úgy mondja: "nem szabad kiszvakond átmenni az úton, nem nem, mej elüt az antó" :D:D:D

 • 2007.05.09 12:57:25Tori

  Mindig van az ágyam mellett egy palack víz, hogyha az esti/éjszakai szopitól kiszáradnék, tudjam pótolni. Egyik éjjel begyógyult szemmel vedelek, mire megszólal egy hangocska a szomszédos fekvőhelyről: "a ágyban nem iszunt, csat a asztalnál". Csoda, hogy félrenyeltem?

 • 2007.05.09 12:59:39p.eszter

  És kicsit/nagyon más, de ha már a rák szóba került. Tegnap én mentem Peti féltesójáért az oviba, ahol az óvónővel beszélgetni kezdtünk (gyerekbetegségek, allergia, stb.), mire közölte, hogy "sok szülő nem is tudja mekkora hibát követ el, mikor betegen, taknyosan viszi a gyereket oviba. Amikor meg később jön a leukémia, nem tudja, mitől van." Állítólag egy orvos szülőtől hallotta. Aszittem elájulok. Gyorsan eljöttünk, majd felhívtam a kiscsaj anyját és elmeséltem (Ő is kicsit taknyos most). Totál kiakadt, s elmesélte, ho múltkor felhívták az oviból a háziorvost, hogy tényleg ő írta-e az igazolást, vagy meghamisították.  Nagyon hülyének érzem magam, hallott erről az összefüggésről vki vmit, vagy elment az óvónő esze, mert sok a gyerek és nem tud munkaidőben pihenni?

 • 2007.05.09 13:03:22p.eszter

  Bocsánta, hogy az ari témát elrondítottam, de most eszembe jutott ez és muszáj volt leírnom. :(

 • 2007.05.09 13:05:09Tori

  Ez itt: http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=235 elég alapos leírás a leukémiáról, de semmi ilyent nem említ. A kialakulás okát nem ismerik, kockázati tényezők lehetnek: mindenféle ionizáló sugárzás, bizonyos kémiai anyagok, örökletes immunológiai károsodás, szerzett immunhiányos állapot, enetikai tényezők. Taknyot nem írnak.

 • 2007.05.09 13:10:54szeszter

  ránk csodálkozva szoktak nézni, hogy a 13 hónaposunknak nincs kedvenc mesefilme... sőt! borzasztó, de még tv-t se néz! mikro egyes anyukák viccesen mesélik, hogy a gyerek (ua idős) naponta hányszor kapcsolja be a tv-t és ragad oda elé, nem merem megkérdezni, hogy ugyan miért tartjátok a távirányítót elérhető helyen? és miért kell hagyni a gyereket a tv előtt?

  Van TV-nk, és nézzük is: este hírek a Hír Tv-n, aztán olvasunk/egyéb:). Ennyi.  Már többször beszélgettünk erről a férjemmel, és amikor oda lyukadunk ki, hogy ha választani kellene, hogy net vagy tv, akkor egyértelműen a tv röpülne az ablakon. Gondolom ezzel nem vagyunk egyedül. • 2007.05.09 13:11:54Tori

  p.eszter, a nyári szünet közelsége az agyára ment. Ne parázz, van épp elég igazi veszélyforrás. Egy óvónőnek lehetne több esze.

 • 2007.05.09 13:12:44p.eszter

  Köszi, Tori! Én is ilyesmiket tudtam. Lehet, hogy arra gondolt, hogy ha betegség alatt legyengül az immunrendszer, akkor könnyebben kap további fertőzést, amitől még gyengébb és így tovább...? De hogy ehhez egy nátha elég legyen? Nyilván hót lázasan nem viszed sehova, de talán némi náthától még senki nem lett rákos...

 • 2007.05.09 13:13:35Tori

  13:05:09 hsz-emben nem enetikai, hanem genetikai tényezők, csak hadart a kezem. :)

 • 2007.05.09 14:10:26napos oldal

  hány hónapos kortól kell mesélni, és hány hónapos kortól mesefilmezni?

  csak neaszongyátok, hogy már késő... :)

 • 2007.05.09 14:17:08szeszter

  napos oldal: mesélni sosem késő, és sztem sosincs túl korán elkezdeni! A mesefilmezésre sztem pont az ellenkezője igaz: lehet jó későn, de ha 10 évesen lát először mesefilmet, akkor sem lesz alulkulturált, vágy antiszociális

 • 2007.05.09 14:34:39marcangoló

  Napos oldal, nálunk kb. két éves kortól van esti mese, addig csak közös könyvnézegetés volt. Most már igényli a gyerek az összefüggő történeteket, amibe demagóg módon bele szoktam szőni a napi történéseket, meg a kívánt viselkedést, meg az olyen dolgokat, amik aktuálisak.

  Mesefilm, hát nem tudom, mi biztosan túl korán kezdtük két és fél évesen, de ha van más izgalmas (és azért akad :-D), akkor most nem nagy truváj a mesenézés...

  Jut eszembe, meseíró pályázatot hirdetett az egyik művelődési ház. Lehet felnőtteknek is indulni...

 • 2007.05.09 14:46:12levendul

  Nálunk dalokkal kezdődött. Este mindig énelkeltünk nekik egészen pici koruktól. A kicsinek még most is megvan a két altatónótája, amit mindig előadok neki. Aztán, ahogy nőnek jönnek a versek is.  A kicsinél (2) most Tarbay Ede van műsoron. Van egy kedvencünk (több is), ami nagyon passzol három jányra (Ágyba tér az első, viszi arany felhő ... a címe nem jut eszembe). Nagyon sokat tud ő is kívülről.

  Meg persze Bóbita, szlovák mondókák és a többi.  Nem emlékszem mikor kezdtük a Boribonokat, de már tart egy ideje. Meg a Laci és az oroszlán, Iciri-piciri, A kakas és a tyúkocska.  A nagyobbaknak szóló mesékből is vannak olyanok, amiket nagyon figyelmesen hallgat. A minap a közepes a Moha és Páfrányból kért valamit és azt mindhárom (2, 6, 10) nagyon figyelte.  Tévéről meg. Ha már nagyobb gyerekei is vannak az embernek egy pici mellett, akkor másképp működik kicsit. A tíz évesnek nyilván lehet már egy csomó dolgot, amit mondjuk egy kétévesnek magamtól nem adnék oda (még mindig menő a Repülő osztály, meg az Emil, a Keménykalap és krumpliorr). Viszont nem zárom el őket ilyenkor sem egymástól. A kicsi is bele-belekukkant ebbe-abba.  A rajzfilmadók nagyon vegyesek szerintem. Nekünk a CN-en tetszett pl az X-men, a Jetixen az Andy, a Minimaxon a Pettson. Meg van egy csomó vacak, mindegyiken. (A Szkubidú sztem spec nem az :)) Én pl a Minimaxtól sokszor öt perc után kiakadtam, olyan borzalmas volt hallgatni. • 2007.05.09 15:15:15Csöre

  napos oldal: csak azt gondol meg, MIT mesélsz. Sokan felcsapják pl. a Grimm meséket, aztán csodálkoznak, mert a kölök a második bekezdés közepénél elszalad. A Grimm mesék mellesleg 5-6-7 éves korra valók, sokan ezt sem veszik figyelembe. De általánosságban: a Te picikédnek (10-11 hónapos, jól emlékszem?) nem felolvasott mese kéne, hanem mondott, saját magad által kitalált. Olyan, aminek ő a főszereplője, és lehetőleg azt meséled el, ami vele történt. Erre tud és akar is odafigyelni. Ez segít feldolgozni neki a napi eseményeket. És az a jó, ha ő is beleszólhat, ugathat, amikor a kutya ugatott, vagy ő mondja el (később) amit a boltos nénitől hallott stb. És ez még nagyon sokáig így jó neki. Aztán lehet mesélni neki a képek alapján képeskönyvből (nagyon jók erre a tesz-vesz könyvek, vagy az a sorozat, amit korábban egy posztban a Naphegy Kiadó apropóján emlegettek többen: Téli / Tavaszi / Nyári böngésző - ebben lehetséges mesék (történetek) végtelen sora bontakozik ki). Átmenet lehet a képről és szövegből mesélés között pl. a Boribon könyvek lapozgatása, nézegetése. A kicsiknek (és ide tartoznak még az ovisok is) való mesékben a szereplők - még akkor is, ha állatok, pl. Kisvakond, vagy más figura pl. Kippkopp - gyerekszabásúak. A Grimm, Andersen-mesék és a népmesék inkább kisiskolás korra valók.

 • 2007.05.09 15:30:45napos oldal

  Marcangoló, sunyi kis hátulróljövés ez a "kívánt magatartás beleszövése", nekem tetszik, megjegyeztem!

  Éneklés van, 3 hónapos kortól, én is 2 éves kor körülre gondoltam a mesélést. 2-3 körülre meg a filmeket. TV nincs szerencsére. Én fogom bébiszittyónak használni a filmeket, a szülő is ember. Na persze a mérték itt a kulcs...

 • 2007.05.09 15:35:37napos oldal

  Köszi, Csöre a tippeket, ezek nagyon jók :) Látom, az ember sokmindenbe beletanul...

 • 2007.05.09 16:50:32druantia

  Nem tudom, mennyire számít mesének, amit mi nézünk esténként. Az Egyszervolton animációs klipek (Gryllus Vilmos dalok tulajdonképpen), meg a nagy kedvence a BBC-ről a 1002 Arabian Nights, aminek annyi a története, hogy mennek a tevék a sivatagban, meg bóklászik négy figura és a végén találnak egy fát. Öt perc az egész, igazából nem történik benne semmi, lassú, nem villogós, nem kiabálós. A lényeg a zene.  Péterem viszonylag korán kezdte a "mesenézést", kábé hét hónapos lehetett. Van négy-öt kedvenc, amíg megcsinálom az esti kajáját, addig a nagymamija ölében csücsöl és táncol a mesékre. Ennyi.

 • 2007.05.09 16:54:31druantia

  Csöre, és tényleg, nagyon szereti a Tesz Vesz Várost, meg a Mimit (ez egy kisegeres ablakos könyv, amit már sz.rrá nyúzott). Az "Elvitte a róka" c. Gryllus-animációnál, amikor jön a róka, nagyon aranyosan kiabálja, hogy óka, óka, meg énekli a refrénnel, hogy eeeeel... Mesélni nap közben is szoktunk, a játékairól meg róla.

 • 2007.05.09 17:53:37kovvacs

  A Mimi a forgalomban-t össze kéne ragasztanom darabjaiból... különben szenzációs könyv.

 • 2007.05.09 18:47:36Tori

  Tesz-Vesz szótár megvan? Az én lányom azért (is) bomlik, de a Szutyejev mesék a kedvencei

 • 2007.05.09 18:58:58druantia

  Szutyejev még nem aktuális, de már beszereztem, nekem is nagy kedvencem volt. A Tesz-Veszből egyelőre csak a Város van meg, de éppen most nézegetem a BNB-t angol nyelvű mesekönyvekért. Hiába, megjött a gyesem :-).  Ebben az egy dologban tudok piszkosul előrelátó lenni, mármint hogy a Péternek jó előre begyűjtsem a könyveket. Most múlt tíz hónapos, egyelőre két polcnyinál tartok, asszem, le kellene állnom :-). Játék helyett is inkább könyvet kérek neki a szülinapjára, játéka úgyis annyi van, hogy lassan szelektálni kell.

 • 2007.05.09 20:21:56kovvacs

  druantia!

  Van a sima Tesz-Vesz városból modern változat, amit a Scarry fia írt(?) ha jól tudom.

  Mi ez a BNB?

 • 2007.05.09 20:36:18druantia

  Kovvacs, a BNB egy nagyon jó idegen nyelvű könyvesbolt, rengeteg-rengeteg könyvvel, a honlapjuk: http://www.bnb.hu/news.php. A szállítási költség is teljesen normális, lehet kártyával is fizetni, szerintem nagyon korrektek. Az egy dolog, amit kifogásolnék, az az, hogy nem írnak a könyvekről egyáltalán semmit. Se oldalszám, se ismertető, de a guglin utána lehet azért bogarászni :-). Nagyon sok "kincset" találtam már itt, reális áron.

 • 2007.05.09 22:57:06Sibri75

  Csöre,

  Nálunk most, van nagy keletje azoknak a meséknek, ahol Bogi maga a főszereplő, pedig már 2,8 éves. Próbáltam neki korábban is, de akkor nem értékelte. Most pedig mindig mondja, hogy Bogis mesét akarok!

  De Szutyejev nekünk is megvan, szereti Babart, és igen, Boribont, meg Bogyót és Babócát.

  És nagyon sok helyen hallottam, hogy a Tesz-Vesz könyveket szeretik, úgyhogy ma vettem is egyet. Igen, ez a GYES sokunkat költekezésre buzdít:))  Azért van kedvenc tv műsora is Boginak, ma jöttem rá: A lottósorsolás. Na azért képes bármilyen tevékenységet felfüggeszteni és nézi a golyókat, ahogy forognak.  A könyvekre visszatérve: Ami nagyon-nagyon bosszant, hogy a könyvesboltban nézegetem a könyveket, és ezer %-ra tudom, hogy ezek nekem gyerekkoromban mind megvoltak, de anya sajnos nem tudja, hogy hol vannak, így óriási pénzeket adok ki olyan künyvekre, amik valahol megvannak.

  Pl. néztem Babart a boltban, 2000 Ft. Otthon találtam egyet, 38 Ft van ráírva.

  Ilyenkor sírni tudnék, és elhatározom, hogy az összes könyvet nagyon elteszem, hogy az unokáim majd olvasgathassák.

 • 2007.05.09 23:18:13Csöre

  Sibri75: javaslom, hogy nézz körül vásárlás előtt a Vaterán (vatera.hu), csomó régi-új könyvet megkapsz, én pl. régi Dörmögőket gyűjtök ott (mert a rajzai is helyesebbek voltak, meg nem is tudom, olyan gagyikának tetszik amit ma kapni).

 • 2007.05.10 01:08:25Csöre

  Ezt még el kell mesélnem: lefektetés előtt nézte épp a férjem az új Vuk előzetesét - az egész nem hosszú, szerintem nincs egy perc. Persze Manóka is érdeklődni kezdett, ezért megengedtük, hogy megnézze (nincs tv-nk, és nem szokott nézni más animációt sem). Nagyon tetszett neki, egészen addig, amíg a múkusok el nem kezdik makkal dobálni a kis Vukot, amik nagyokat koppannak a rókakobakon. Empátiából jelesre vizsgázó krapekom olyan szívettépő zokogásban tört ki, hogy alig győztük megvigasztalni - főleg, mert közben még a mosolyunkat is nyeldekeltük.

 • 2007.05.10 08:29:09Leona

  sibri75: a golyós dolog az én lányomnak is nagyon bejön. Csak nem a lottó, nem tudom mi, valami rózsaszín muki ugrál az elején, és vagy harminc számot kisorsolnak. Ez nálunk végig szájtáti.  Hogy a témához is szóljak: nálunk ugyan vagy tv, de én ritkán kapcsolom be. Néha reggel a BBC Prime-on nézhetik a kölykök az ottani meséket, meg kb. kéthetente (vagy három) egy DVD. A kicsit még ez utóbbi sem köti le. A nagy az képes volna megállás nélkül mesézni. A nagy is szereti azokat a meséket, amik róla szólnak, csak nálunk a főhős át vagyon nevezve, csupán az események hasonlóak, meg persze van némi mese-köntös is a hétköznapi dolgok körül.  A kicsi két évesen jutott el odáig, hogy a könyvet nem csak hajigálni lehet, és ezt is a kutyánknak köszönhetjük. Merthogy kettőjük között akkora a szerelem, hogy ha a könyvben nincs is kutya, a lányom akkor is talál benne, és boldogan rámutat, hogy: "Bogyí!" Ennyi. De még nem adtam fel.

 • 2007.05.10 09:44:40babesz

  mi sem tévézünk. Ellenben porszívózunk. Kétévesen. Már másfél órája egyhuzamban. Nem lehet elvenni tőle. Elkeserítő, hogy azért csinálja, mert ezt látja a legtöbbet az anyjától is. Hiába, aki kutyát tart két gyerek mellett, annak muszáj.

  Sosem néztünk vele tévét, az egyetlen DVD, amit ismer az a Maszkabál. Viszont legalább tíz mesét tud kívülről, számtalan mondókát és éneket. Én nem akarom leültetni tévét nézni, bármilyen nagy is a kísértés egy-egy lopott óra nyugalomért. Fogja majd eleget nézni később.

 • 2007.05.10 10:34:17p.eszter

  Babesz! Peti két és fél éves, és ő is imád porszívózni, mert ő is ezt látja állandóan. Na nem a két kutya, hanem a gyönyörű sötétkék szőnyegem az ok, amiről nem tudtak lebeszélni. Most legalább csak magamat szidhatom. :)  Nálunk a Samu a bársonyróka a menő, meg az Én vagyok a tv-maci, amit úgy kell olvasni, hogy közben ő is elmondja, hogy neki is van kockája, labdája, stb.... Olyan ari, mikor beszélget a könyvvel. :)

 • 2007.05.10 10:45:52lencsilany

  p.eszter, szőnyeg téma: engem meg a barátnőm beszélt rá a világos szőnyegre, mondván, tágítja a teret - ez igaz, csak épp irtó kényes, most is épp a tisztítóban van, mert már szörnyen nézett ki:(

 • 2007.05.10 11:03:15p.eszter

  Lencsilány! A sötétkékkel is épp ugyanez a helyzet. Minden szöszmösz azonnal meglátszik. Én a miénk is épp a isztítóban van, mert drága férjem a szombat éjjelt (amikor az a marha nagy vihar volt) nyitott ablaknál töltötte, és reggelre sz*rá ázott a szőnyeg egyik fele. Megjegyzem épp ideje volt, még sosem volt speckó helyen tisztítva (két éves), tehát Peti bukásai is benne voltak. :S

 • 2007.05.10 12:54:46gyöngy1

  Nekünk is sötét kék a szönyegünk és minden meglàtszik rajta. Mivel vasàrnap ota Kisebbik hàny muszàj lesz elvinni tisztitoba.

  Ha most kellene vennem szönyeget akkor inkàbb a minösége (mennyira ragad bele a szösz, hajszàl, hànyàs) szàmitana és nem ragdnék le a szin mellett.

 • 2007.05.10 12:58:53p.eszter

  Off: Gyöngy1! Te írtad, h bérelt családi házba költöztök, ugye? Megtörtént már? Ha igen, a lányoknak tetszik? És hogy áll a nagyobbik beszédfejlődése? Bocs, ha sokat kérdezek! :)

 • 2007.05.10 13:17:21gyöngy1

  Off: P.Eszter! Igen, mi vagyunk. A szerzödés alàirva, költözés majd juni 1-töl. A lànyoknak màr igy is tetszik. Tavaly augusztusban, amikor ideköltöztünk akkor a Nagyobbikat is hoztuk (Kisebbik még pici volt), hogy làssa hova jövünk majd. Most, vittük mind a kettöt, elöször ùgy hogy megnézünk egy hàzat, majd ùgy hogy megnézzük a szobàjàt. Màr mind a ketten bejàrtàk a hàzat. Azért is tetszik nekik mert van sajàt kert, sajàt hintàval és csùzdàval, homokozoval.

  Nagyobbik két-hàrom honapja elkezdett mondogatni egy pàr szot. Hol magyarul hol franciàul (attol függ ki tanitotta meg neki). Van amikor hajlando ismételni egy szot, van hogy csak azért sem.Fejlödik-fejlödik, de azért nem tùl gyorsan. Néhàny hete elkezdte a birtokviszonyt jelezni. Csakhogy, mint minden gyerek nagyon szeret birtokolni, ezért kétszer is kirakja a jelet. "Mami"-bol lesz "ma mamim". (ilyenkor gyorsan àt is adom a nyelvész pàromnak hogy kezdheti az oràit;-))

  Anekdota: A napokban mondott elöször valamit a bölcsis csoportjàrol: Rhisi kuki. (Richi-nek fütyije van). Hiàba: ki mire figyel fel ;-)

 • 2007.05.10 13:23:22p.eszter

  Gyöngy1! Ennek örülök. Ez a kukis történet meg haláli. :D

 • 2007.05.11 12:31:36Tori

  Sírva röhögök: lányommal nézzük a Mulan c. rajzfilmet, szegény Mulan hazajön az elbaltázott házasságközvetítő-látogatásról, kezd danolni, mire lányom is hangosan: "Nézz jám, ez a jány nem jesz jó fejesééééd, sem endedelmes gyejmet..."  Biztosan jól választottunk neki mesét? :D :D :D

 • 2007.05.11 12:50:34p.eszter

  Tori! :D:D:D:D:D:D Hozzuk össze a fiammal. Ő kijelentette, hogy "nekem nem kell fejeszég szoha máj" Szeritnem jól kijönnének. :D

 • 2007.05.11 12:54:36Tori

  :D

  Cybill Shepherd egyszer nagyon jól megfogalmazta, mi a bajom a házassággal: "az tetszik hogy van egy férjem, de az nem, hogy én valakinek a felesége vagyok". :D

 • 2007.05.11 12:56:51p.eszter

  A Cybill Sh. az a szőke nő, aki anno Bruce Willis-szel játszott vmi gagyi krimisorozatban? :)

 • 2007.05.11 13:00:35Tori

  Az. (Simlis és szende?) Meg a saját sitcomjában, meg egy rakat mozifilmben.

 • 2007.05.11 13:03:42p.eszter

  Hűűű, hát akkó le vagyok maradva filmileg. :)

 • 2007.05.11 13:08:31Tori

  Nem minden ment magyarul, csak én ilyen filmbubus vagyok. :) A Cybill c. sitcomot a szépemlékezetű humor1 csatorna adta, amíg a cool tv magába nem olvasztotta, és le nem vett a műsorról mindent, amit érdemes volt nézni rajta. :((( Addig a humor1-en csupa sitcom ment, imádtam. Pont terhes voltam és mindig összeráztam a gyereket, ő meg viszonzásképp szilánkosra rúgta a bordáimat, hogy fejezzem már be. :D Jól megalapoztuk a kapcsolatunkat.

 • 2007.05.11 13:14:57p.eszter

  Hűű, én is ilyen hülyeségeket néztem terhesen, mert kényszertáppénzen voltam. Viasaton ment a Férjek gyöngye meg a egy másik, amiben egy család volt afőszereplő, meg a Hetedik mennyország. Kicsit el is hülyültem szerintem. (Ami azóta is tart...:D)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta