SZÜLŐSÉG

Lihegj, mint egy kiskutya!

2007. május 8., kedd 11:30

Lea már tudja, hogy mit jelent a pacsi. Mondom, és csinálja, Persze a hülye apja szerint egyébként is csinálja, illetve direkt akkor mondom, amikor csinálja. De nem. És néha odanéz a nevére. Megismeri a mondókákat, amiket sokszor mondtam neki. Már a csüccs előtt kacarászik a sétálunk, sétálunk játéknál. Sőt, akkor is, ha nem csüccsenünk le a csüccsnél. Zsip-zsupnál dettó. És egész nap azt kiabálja, hogy ge, gej, gej, vavava. Hangosan kiabál a kutyákra, és heves ö-ö-vel reagál a poharamra, amiből vizet lehet kinyerni. Kész. A gyerekem beszél.


A majom jele

Sajnos ez még kicsit kevés ahhoz, hogy megértsem, pontosan mit is akar. De mint látni, nem azért, mert ő ne tudná. Nagyon is pontosan tudja, csak éppen nem tudja elmondani, mert azok a finom motorikus mozgások, amelyek az artikulációhoz szükségesek, csak nagyon lassan fejlődnek ki egy ilyen kis gyerekben. De kicselezhetjük a természetet, ha megtanítjuk a babánkat egy pár babajelre. Ezekkel épp olyan jól tud kommunikálni, mint a szavakkal, és így nincs némaságra ítélve hónapokig, mi pedig nem kell, hogy kétségbeesetten próbájuk megérteni követelődző gyermekünk kívánságát.

A jelek elsajátításában nagy segítséget nyújthat az Anima Kiadó Babajelek című könvve, de internetes oldalakat is találhatunk a babajelekről, bár többnyire angolul (Itt van például egy szótár, és a főoldalon részletes útmutató. Itt pedig egyik olvasónk cikke a témában – a tematikus és időbeli egybeesés abszolút a véletlen műve). Olyan nagyon csak azért nem ajánlgatnám, mert az, hogy könyv, enyhe túlzás. Én még ennyi durva helyesírási hibát, amatőr tördelést, katasztrofális fordítást nem láttam bekötve. Ez eleinte nagyon zavaró. Aztán megszokja az ember, és igyekszik a tartalomra koncentrálni.

Ami mindenképp hasznos: található a könyv végén egy jelszótár, amelyben pár fontos jel benne van. De magunk is alkothatunk kreatívan jeleket, összeszedhetjük, hogy mi lenne a legfontosabb a gyermekünkkel való kommunikációban: enni, inni, forró, finomabban – ezek alapvető dolgok, de hogy csillagokat, vagy autókat lát-e többet a gyermekünk, a kukoricapehely vagy a sárgarépafőzelék a kedvenc étele, azt már mi tudjuk, és az annak megfelelő jelet kell meg- vagy kitalálnunk.

Mivel nálunk egyáltalán nem bevett a babajelelés, ezért nagy segítség, hogy a könyv lépésről lépésre bemutatja, mikor és hogyan „tanítsuk” a gyermekünket. No, nem kell komoly foglalkozásokra gondolni: ez csak afféle játék. Elővesszük a képeskönyvet, vagy csak üldögélünk a nagy szobában, és amiket látunk vagy csinálunk, azt el is mutogatjuk, el is mondjuk egyszerre. Mint kezdő nyelvtanulók, újra rácsodálkozhatunk, hogy mennyi mindent elmondhatunk a világról kevés szóval is. Nem baj, ha a gyerekünk nem válaszol rögtön – ha olyan kilenc hónapos korában elkezdjük vele a jelelést, pár hét, de akár 2-3 hónap is beletelik, mire összeköti a mozdulatokat, a szavakat és a tárgyakat, majd maga is képes lesz az adott – egyszerű – mozdulatot reprodukálni. Ilyesmire gondoljunk: az evéskor a számra teszem az ujjam, az iváskor bekapom, a melegre fújkálok, a nagyra felteszem a kezemet. Hasonló ez azokhoz a jelekhez, amelyeket mindannyian használunk: a pssz és a száj elé tett ujj, a pápá és az integetés, a könyörgés és az aggódás eltúlzott, látványos gesztusai-jelei.

Egy kisgyerek akár több tíz jelet is elsajátíthat így, kombinálhatja őket szavakkal, és maga is alkothat újakat. Olyan érzéseket, vágyakat és tárgyakat utaogathat el (félelem, fájdalom, Nap, Hold), amelyeket nem tudna egyébként ilyen pontosan kommunikálni. Ha valakiben felmerül az aggodalom, hogy a gyerek esetleg nem akar majd beszélni, hiszen úgyis meg tudja magát értetni jelekkel, megnyugodhat. Hosszú távú kutatások bizonyítják, hogy a jelelő gyerekek könnyebben, gyorsabban tanulnak beszélni, mert a nyelvi-fogalmi gondolkodásuk fejlettebb lesz a jeleléstől, és ha összetettebb dolgokat akarnak elmondani, úgyis a hangzó nyelvhez kell folyamodniuk előbb-utóbb. Jelelő tudásuk azonban megmarad – volt példa rá, hogy egy jelelő baba kistestvérének vagy babájának adta tovább nagyobb korában régi tudományát.

És amit nem mondtam: kevesebbet sír, és intelligensebb lesz tőle a gyerek. Na jó, ez még a legvacakabb fürdős játékra is rá van írva. De ez esetben valahogy meggyőző a dolog. Én mindenesetre Leán kipróbálom. Az eredményekről később beszámolunk. De kitartás, mert még csak hét hónapos.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.08 20:16:07papirbirka

  A Csimota kiadónak van két könyve szintén jelekkel: Beszél a kéz 1. és 2. Az egyikben állatok és tulajdonságok vannak, a másikban járművek és igék (főként mozgáshoz köthetőek). A lányom kb 1 éves korától kezdett el érdeklődni irántuk, ma már a kedvencek közé tartoznak. Néhány, igaz nem túl praktikus jelet (mentő, gonosz, világít)tud is használni de nem akarom erőltetni, mert az egész napos csacsogására is elég figyelni.

 • 2007.05.08 22:19:49gyöngy1

  Nàlunk a jelek automatikusan kialakultak és nem biztattuk rà a lànykàt. Ugyanis, két és fél éves koràig semmi érthetöt nem mondott. Kitünöen el tudott mindent mutogatni.

 • 2007.05.09 06:40:21sony

  Mi nem babajeleztünk, de a nagyobbik lánykám úgy tudott mutogatni, hogy a végén már csak röhögtünk: tisztára mint egy drámai némafilm színésznő :) Mindent precízen megértetett bárkivel. Két évesen kezdett csak beszélni, de a választékosság és érhetőség szintjén pár hónap alatt behozta azokat a gyerekeket, akik már korábban kezdtek beszélni.
  A picur nem lacafacázik. 14 hónapos, és már versikéket mond vissza (hinta-palinta, zsipp-zsupp kenderzsupp, most épp a gyi te paci, gyi te ló-val próbálkozik). Értelemszerűen használja a Nem, De, Buta, Kérem, Anya, Apu szavakat, minden ami nem tetszik neki: Buta (ezt a szót nővérkéjétől tanulta, ami az ovi-szlengben szedte fel), minden ami tetszik a picurnak: Baba :) Pá-pá-zott egy ideig, de már jobban szeret Sziá-val köszönni, a nénikék és pénztárosok legnagyobb gyönyörűségére. De neki könnyű dolga van, mert a nővérkéjétől megtanul mindent.

 • 2007.05.09 08:22:55szeszter

  mi mérsékelten babajelezünk :) a gyerkőc sokmindenre talál ki saját jelet, és van amit én tanítottam neki, ill. közösen kialakítottuk. Most 13 hós és kezd érthető szavakat mondani pl.: "faji diszkrimináció" :))) na jő, pl. olló, alma ilyesmiket.

 • 2007.05.09 12:15:33marcangoló

  Mi ezeket kihagytuk. Mondjuk időm sem lett volna, mert Lőrinc olyan hamar beszélt. Igaz, ezzel egyidejűleg nem volt hajlandó mozogni, csak a legszükségesebbet (persze, a cipész, meg a cipője). Úgyhogy el is képzeltem az én okos , egészséges fiam, hogy a hátán fekve rendelkezik másfél évesen is, hogy "édesanyám, kérlek, fáradj ide a helikpoteremmel". De aztán kis torna után összekapta magát.

 • 2007.05.09 12:19:25Tori

  marcangoló, lol. Nálunk pont fordítva volt. A csaj 4 hónaposan ült, 6 hónaposan állt, 10 hónaposan járt. Csak dumálni nem akart 2,5 éves koráig. Akkortól viszont mindent. Nem tökölt zsip-zsup kenderzsupokkal, rögtön az Anyám tyúkjával kezdte. :) Ja, és talán a nyelvtanulós poszthoz kéne írnom, de a Vándorló palota főcímdalát elénekeli japánul. :)

 • 2007.05.09 12:23:52marcangoló

  Tori, az észrevehető volt nálunk is, hogy aki később kezd produkálni bizonyos készségeket, az kihagyja a másoknál teljesen természetes kezdeti botladozásokat...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta