SZÜLŐSÉG

Kombidressz vagy kispóló?

2007. május 8., kedd 14:41

Mi a fontosabb: a baba csinos legyen és a legújabb divat szerinti kispólót, ingecskét vagy blúzt adunk rá, vagy a kényelem dominál, ezért bodyt húzunk csöpp testére? Heti kérdés.


Mindig vágyakozva néztem a babás újságokban, hirdetésekben szereplő csecsemőket és totyogókat: szinte az összes képen helyre kis pólóba, kockás ingbe, fodros blúzba öltöztetett bébi vigyorgott rám és ilyenkor megfogalmazódott bennem, milyen jól néznének ki a lányaim egy-egy rózsaszín blúzban, vagy hosszú ujjú pólóban.Ehhez képest a gyerekek hároméves koráig ha vásárlásra került sor, mindig a bodyt választottam. A bodyk nagy része ugyan semmiképp nem nevezhető csinosnak, viszont praktikus: kényelmes, nem sajnálja az ember, ha leöntik kakaóval és egyéb nehezen tisztítható folyadékkal, és nem gyűrődik fel a derekuknál. Ez egy folyton ficergő gyereknél pedig nem hátrány.

Van viszont olyan ismerősöm, akinek az a legfontosabb, hogy a legújabb divat szerint öltöztesse a csemetét és az sem baj, ha a póló a nyakáig felcsúszik. Cserébe bezsebeli az elismerő pillantásokat: Hű, de csinos ez a gyerek!

Heti kérdés: egyéves korig mit adtok a babára: kombidresszt vagy pólót?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.09 09:54:41Tori

  A body nélkülözhetetlen, bár falnak megyek a nevétől. :) Nyárra nekem - illetve a gyereknek - a popó alá érő bő ruci + bő bugyogó jött be, széltől védi a derekát, homok nem jut a pelusba, ideális.  p.eszter, életem egyik legsokkolóbb gyerekalázós élménye egy kb 8-9 éves kisfiú látványa volt: a fej nagy részén rövid, tüsi haj, kivéve a tarkón egy vízszintes sávot, ahonnét derékig érő szőke göndör fürtök omlottak alá. D: Én megértem anyukáját, hogy ilyen szép loknit szívfájdalom levágni, de asszem itt jön be az alázat, hogy a gyereket nem szivatom a saját (kifacsarodott) ízlésem miatt, inkább levágom, megkönnyezem és albumba ragasztom a tincseit.

 • 2007.05.09 09:55:19Alvomacko

  Nálunk amolyan tradíció a fülbevaló. Anyáinknak, az én generációmnak (unokatesóimnak) és mindannyiunk lányainak van. Mindannyian a kórházban kaptuk. Nem volt körülötte soha semmiféle felhajtás, nem státuszszimbólum, egyszerűen nálunk csak a személyiségünk alaptartozéka. Soha egyikünk sem tiltakozott ellene, egy percig nem volt kérdés, hogy a mi gyerekeinknek is lesz majd. Az első gyerekek a mi első fülbevalónkat kapták (mindannyiunknak egyforma volt :-) ).

  Nálam a lányok nem mindig hordanak fülbevalót a sport miatt, de nem nő be a lyuk a fülükben. És nem panaszkodnak, hogy zavarná őket a kihasználatlan lyuk. :-)  Na, mára megvolt az engedélyezett hozzászólás.

  Folytatom a munkát.

 • 2007.05.09 09:55:27jidele

  meg tudok veszni a sapkáktól, amin fülek vannak. Amikor be kellett mennem a kórházba, állni sem bírtam a fájdalomtól. Nem volt más elég meleg cucc itthon Dinának, csak egy idióta füles kezeslábas, azt adtuk rá. Esküszöm, a testi fájdalmaim eltörpültek a lelki fájdalom mellett, hogy csörgősipkás bolondnak van öltöztetve a lányom...huh, még most is összeszorul a szívem a gondolattól...

 • 2007.05.09 09:58:16druantia

  Alvomacko, ez jó, ez a kihasználatlan lyuk :-)))). Engem kimondottan zavar, ha az enyém kihasználatlan :-)))). (A fülcimpámon :-).)

 • 2007.05.09 10:10:25thais

  Én adok a gyerekemre kisblúzt a kombiűdressz alá. Egyrészt csinos a kivilanó blúznyak (fodros, hímzett mindegy). Nem csúszik el a body alatt. Másrészt a body a mekllkas egy részét nem védi, így az ing vagy blúzocska véd. Sajnos, egyre nehezebb hozzájutni. Remek kisruhákat lehet venni a bababbörzén, fantasztikus fodros-bodros ruhakölteményektől kezdve az egyszerű ruhácskákig. Én már egy évtizede vagyok a börze lelkes látogatója. A fülbelövést nem támogatnám én sem. Nem attól lesz kislány kinézete valakinek, hogy kifúrták a fülét. A nagylányomnak anno kifúrta a védőnő, mire kiderült, hogy aranyérzékeny. Semmiféle aranyat nem akceptál a bőre, csak az ezüstöt és a bizsut bírja. Ettől függetlenül nagyon megszenvedtük a fülfúrást. Kicsi lányom nem kap fülbevalót, majd ha nagy lesz, és nagyon kéri, akkor hozzájárulok.

 • 2007.05.09 10:23:41kovvacs

  thais, ha a mellkas egy részét nem védi a body, akkor nagyobb méretre van szükség.

  Vagy rossz a szabása.

 • 2007.05.09 10:27:42Kaktusz.78

  Sziasztok!
  Lehet már nem divat, de régen lehetett kapni "hózentróger"-t vagy micsodát,( lehet rosszul írtam, mert még az életben nem láttam leírva ezt a szót). Lehet bénán néz ki,de én is vettem a gyerekemnek egy pár nem kantáros nadrágot a C&A-ban, és mindig lecsúszik a derekán. Arra gondoltam, hogy a body fölé, a kising alá be lehetne rakni egy ilyet. Nem tudjátok, árulnak még ilyesmit valahol (szépet, aranyosat)?

 • 2007.05.09 10:29:57p.eszter

  Kaktusz.78! Én épp a C&A-ban vettem Petinek hosentragert és gumis övet is. Méret szerint lehet kapni azt is, sima egyszínűt és mintásakat is.

 • 2007.05.09 10:33:52rnagy8

  Nekem egész kicsi koromban családi szokás alapján kifúrták a fülem, de amikor kinőttem a bébifülbevalót nem kaptam újat, így benőtt a lyuk. Kiskamaszként éreztem, hogy jól állna egy picurka, megkérdeztem a szüleim, és egyedül elmentem kilövetni. Azóta is csak kicsiket hordok, nem szeretem a lógós fajtát magamon.  A kislányomnak majd szeretnék (az apuka egyelőre nagyon nem), de csak pár év múlva, mert több ismerős babáján látom, hogy sokat változik a fülük az elején, és elvándorol a lyuk.

 • 2007.05.09 10:35:20Kaktusz.78

  Köszi, meg fogom nézni még egyszer!

 • 2007.05.09 10:47:32kovvacs

  Lányok, a budaörsi auchanban láttam kantáros nadrágot. Farmer ugyan, de nagyon puha és eléggé vékony. Emlékeim szerint 1600Ft volt. A lányomnak volt előtte a corából is pántos nacija, az meg kordgatya volt, egy tuti vétel, 1000Ft, a lába között végig lehetett patentolni, és nem egy szorult helyzetű gyors pelenkázást tudtam ezáltal kivitelezni. (Majd erről írok egy postot, ha kicsit összekaptam magamat.)  Szóval tiszta vicc, de kantáros gatya ügyében érdemes megkukkantani az auchan meg a cora babarészlegét, ha arra jártok.

 • 2007.05.09 10:48:25Tori

  Jidele, nekem van csörgősipkám, előszeretettel hordom utcai viseletként is. Ugye ez most senkit nem lepett meg igazán? :))))

 • 2007.05.09 10:51:20p.eszter

  Őszintén Tori? Nem. :D:D:D

 • 2007.05.09 10:55:33vidi

  Szerintem laza VUK-os póló, diszkrét siltes sipka! Rocky fiam így nyomja!

 • 2007.05.09 10:56:41Tori

  Nem kantáros nadrággal nekünk sose volt gond, a "sima" gyerekről lecsúszott volna, de a pelus megfogta. (még nem vagyok ébren)

 • 2007.05.09 11:30:58lucilla

  Body! (vagy hogy ne menjen Tori falnak: kombidressz!) A pici lány még csak 8. hónapját tapossa, de már épp hogy jó rá a 92-94-es :( Mi is Auchanban szerezzük be az 5db/1500-ast, de abból már a 36 hónaposnak valót még kb egy hónapig fogom tudni begombolni rajta .A Kenguru Goldban egyetlen egy darab 104-es bodyt találtam, tök el vagyok keseredve, hogy pólóznom kell, ha ezt is kinövi egy-két hónap múlva! Tudja valaki, hogy hol lehet 92-esnél nagyobb bodykat kapni? Most épp hosszú ujjú bodyra húzott ujjatlan bodyban pompázik :)

  Egyébként fülbevalós, élete harmadik napján lőtték be neki a kórházban, és nem sírt, hanem nézte a néniket, akik rettentő precízen és sterilen dolgoztak. Orvosi arany, nem gyulladt be, és kb két és fél hónapos volt, mikor rendes aranyra lecseréltük. Nem lógósra, mert attól megzavarodnék még én is, hanem bedugósra, ami annyira lapos, hogy alig áll ki a füléből. Nálunk is hagyomány, plusz még Apuci rögeszméje volt, hogy neki is meg nekem is legyen olyan fülbevalónk, mint a lánynak. Nem látom rajta, hogy zavarná, hogy valami van a fülében.

 • 2007.05.09 11:46:12Tori

  Mester utcában van egy bababolt, ott mindig látok méteresnél nagyobb gyerekre bodyt. A neve sajna nem jut eszembe, talán Brumy? Nagy saroképület a körúttól nem messze.

 • 2007.05.09 11:58:35gyöngy1

  En nagyon szerettem volna ha a korhàzban kifurjàk a babàk fülét, de végül egyiknek sincs még fülbevaloja. A nagyobbikat 2 nappal születése utàn infùziora kötötték és amikor egy héttel a születés utàn kimehettünk és felajànlottàk, hogy kilyukasztjàk a fülecskét. Nem vitt rà a szivem.

  Ahol meg kisebbik született (Bxl), nem lyukasztottak.

 • 2007.05.09 11:58:38gyöngy1

  En nagyon szerettem volna ha a korhàzban kifurjàk a babàk fülét, de végül egyiknek sincs még fülbevaloja. A nagyobbikat 2 nappal születése utàn infùziora kötötték és amikor egy héttel a születés utàn kimehettünk és felajànlottàk, hogy kilyukasztjàk a fülecskét. Nem vitt rà a szivem.

  Ahol meg kisebbik született (Bxl), nem lyukasztottak.

 • 2007.05.09 12:03:55marcangoló

  Anyám is erőlteti a fülbevalót, mert fog kapni a lány a keresztelőjére. És akkor már rakjuk is be a fülébe. Addig erősködött, meg sem hallgatva az érveimet, hogy közöltem, hogy nem, eltesszük dobozba a fülest, és 10 év múlva vesszük csak elő...

 • 2007.05.09 12:04:37Csöre

  lucilla, akkor felrakom ide a gyöngy1-nek elküldött linket. 104-ig van rajta body ha jól láttam. És korrekt a méretezés.

  http://bobita.infocentrum.hu/

  Tori a Brumi maci bababoltra gondolt, Mester u. a házszámot nem tudom.

 • 2007.05.09 12:09:09marcangoló

  Én is találtam 98-as, 104-es cuccokat már az Ósanban, valamint a szigethalmi piacon, ami ilyen szempontból abszolút ajánlott hely, mert a magyar kistermelőket támogatod a vásárlással, nem a Kínai Népköztársaságot... Ennek megfelelően egy árnyalattal drágábbak a cuccok, mint sárkánycentertöbbmintpiacon, de még emberi léptékű...

 • 2007.05.09 12:14:23Csöre

  Ja a lapon keressétek a Prince Olliver termékeket, legalábbis én csak azokat próbáltam. Sima fehér 850, mintásak 1000 körül. Van póló is, aki már abban utazik. Mindkettő (body, póló) azért is tetszik, mert egy hátsó patenttal van megoldva a nyaka, így könnyű ráhúzni a buksira, mégsem nyúlik ki és lesz ezáltal kint a fél mellkasa.  Tori: sógornőm se szereti egyik elnevezést sem, és amikor ezt elpanaszolta az akkor kétéves fiának, a gyerek megjegyezte: "Hát patint. Én patintnak hívom." Azóta a család is így hívja...

 • 2007.05.09 12:16:27Borcsika

  Kombidressz forever! Én mindig azt adok a cseperedő 19 hónapos, 92-98-as méretet hordó gyermekemre. És bár a bölcsiben is megkérdezik, miért? Én rávágom, mert ez kényelmes, és a gyereknek mindenképpen előnyös, arról nem is beszélve, hogy a gyerek derekáról nem tud lecsúszni a pelus a bokájáig 2 pisi után. Engem nagyon idegesít, amikor egy gyereknek a nyaka köré van csavarodva az ilyen-olyan márkás színes divatáru, és egyáltalán nem tartom csinosnak.
  Ha csini-fiút akarok belőle faragni (bár nem a ruhától lesz cuki egy gyerek), azt úgy oldom meg (persze csak ha hűvös van, mert túlöltöztetni nem akarom), hogy adok a betűrendő hacuka alá egy ujjatlan kombidresszt.
  Egyébként sok jó cuccot lehet a hipermarketekben kapni. Pl. láttam a Tesoban 104-esnél nagyobb bodyt is. Nem mondom, hogy a legjobb minőség, de lekakózni, leteázni megteszi 200 Ft-ért darabját. Annyiért kimosni sem érdemes, ha a kölyöknek sikerül ügyesen összekenni magát.
  A kantáros gatya a másik nagy kedvencem. Otthon melegítőben van a kis rosszcsont, de állandóan letolja bokáig, és úgy rohangál, úgyhogy kénytelen voltam kantáros otthoniakat venni, de sajna egyre ügyesebb, aminek nagyon örülök, csak másban is megmutatkozhatna a leleményessége.

 • 2007.05.09 12:25:54marcangoló

  A zuram a bodyt csak bodrinak hívja. Mert magyarok vagyunk.... ;-)))

 • 2007.05.09 12:39:44mulan

  Maximum body, no füllyukasztás.

  :)

  Tori, tetszett a "homloktetóválós" beszólásod. Én azt szoktam mondani, hogy puncipiercinget sem kap, amíg ő nem tetet magának. Nálam se hozták elő többet a témát. :D

 • 2007.05.09 12:44:41p.eszter

  Haha Mulan, ez naggyon jó! És ha akar majd, akkor mit fox szólni??? :D:D

  Akkor azt mondja meg vki, amiért már rinyáltam feljebb is, hogy mit csináljak egy két és félévessel, aki szintén örökmozgó és letojja, hogy hogy áll rajta a ruha, de -a már említett okok miatt- nem adhatok bodyt rá???

 • 2007.05.09 12:51:14mulan

  p.eszter, hát, gondolom, nem nekem fogja mutogatni majd. ;)

  Afrikában meg most biztos azon filóznak az anyák, hogy ajaktányért rakassanak-e a gyerekeiknek. :)  Valami olyan széles kis öv kellene, mint a Zorróban a spanyol grandoknak. Ott aztán biztos nem fázik a vese. Széles és gumis. Mint a térdvédők.

 • 2007.05.09 12:54:56Tori

  mulan, :D :D

 • 2007.05.09 12:58:37katjana

  ehun van a Brumi Maci bolt:

  http://www.brumimaci.hu/intro.swf?res=1024x768  de a honlapon pont nincsenek a ruhák képen...

 • 2007.05.09 12:59:52Tori

  Én és a hülye vizuális fejem, most elképzeltem egy olyan Nagy durranás-szerű filmjelenetben, ahogy Afrikában a négerasszony meghozza a vizet a kútról, bemegy a kunyhójába, és leül a laptop elé az African Poronty oldalhoz, hogy megnézze, mit írt Zebralány az ajaktányérról... :D

 • 2007.05.09 13:01:55p.eszter

  Tori, Mulan! :D:D:D

 • 2007.05.09 13:04:55Katalma

  Body: a belebújós fazonokat utálom. Zsófi, aki 6 hetes, gyűlöli a fejen áthúzást, pedig jó módszert találtam ki, gyors, és neki se rossz, csak útálja. A karjait pedig kinyújtja, hogy ne tudjam ráhúzni a body ujját. Vetkőzés uez pepitában. Ráadásul jártam már úgy, hogy nagyobb mennyiségű trotty került a pelusba, és kifolyt. Pedig óránként teszem tisztába, ha ébren van, alvás után is azonnal. Na ilyenkor a feje búbjáig szaros lesz az egész gyerek vetkőzéskor. Pláne, hogy mozgékony a drága.

  Kising: valami kell legyen rajta, ha szellőzteted a popit, arra tökjó. Érzékeny fenék esetén. Könnyű ráhúzni a karjaira, nem kell hallgatni a visítást a fej miatt. De ne, fogja a pelust, felcsúszik.

  Póló: jelen életkorban a két lehetőség hátrányait kombinálja.

  Nekem az elől végig patentos (Kenguru Gold) body-k jöttek be. A fenti okok miatt. Egyesíti a két lehetőség előnyeit. Bár a szellőztetéshez jobb a kising, nem csuszik le a fenékre, nem lesz kakis-pisis.

 • 2007.05.09 13:14:06peppermint

  mulan, nem tudom, mekkora a gyerkőcöd, akinek a széles övet szánod, ezért lehet, hogy értelmetlen az öteletm, de sok bébiboltban kapni olyan farmert, pamutgatyót stb., aminek olyan széles pamut dereka van, mint a terhesgatyóknak. Az én picim nagyon szereti, nem csúszik le hernyózás közben sem róla, meg védi is a derekát. És persze nem szorítja, mint a "klasszikus" szabású gumis gatyák. 74-esben és 80-asban láttam ilyesmiket. Brendonban is van, csak néha kifogy.

  Off: fülbevaló. Hm. Vettem neki, de a védőnő azt mondta, hogy egy éves koráig csak steril tűvel lyukasztanak. Ekkor elálltam az üzlettől. Egy éves korától viszont már vállalja ott a gyerekorvosi rendelőben a védőnéni, merthogy van neki szerkentyűje. Ezért aztán most ráérek még pánikolni emiatt. Majd akkor...

 • 2007.05.09 13:17:55Tori

  Katalma, 6 hetesen az enyém is utálta. Kakis body: az alsó, szennyezett véget feltekerem-hengergetem, így a ruha nagyobb része lesz dzsuvás, de legalább a gyerek hajába nem kenem bele.  Tecsóból vannak olyan bodyk, amiknél vállrészen egymásra csúszik a két réteg (a ruha első és hátsó része), azt könnyű széthúzni, de sajna gyorsan kinyúlik és lefittyed a gyerek vállán. Nekem a vállon patentos bodyk jöttek be, de van galléros, elöl gombos fazon is. Kedvencem a Prince Oliver.

 • 2007.05.09 13:18:01p.eszter

  Peppermint! Mulan az én két és fél éves Petimnek ajánlotta, aki a szobatisztaság és az önálló öltözködés miatt -egyedül végzi a dolgát- nem hordhat bodyt, viszont állandóan kint a dereka. Hahosszú trikót adok, az ugye nagy rá, a válláról csúszik le, a rövidebb meg kicsúszik. Még szerencse, hogy nyár jön. :)

 • 2007.05.09 13:24:11kovvacs

  off: isten vagyok, a határidő napján elkezdtem írni az ingyenmelót. 10 cikk, egy már kész is. Nevemet nem adom hozzá és nem lesz benne az életműkiadásomban, de legalább elkezdtem.  ON:

  Lányok,

  tudtok olyan helyet neten,

  ahol online lehet vásárolni

  Prince Oliver vagy

  Kenguru Gold vagy

  aki ismeri ezeket a márkákat és minőségeket,

  hasonlóan jó és szép magyar(! bocs, ez elvi kérdés, mert ennyit meg tudunk engedni magunknak, hogy támogassuk a hazai könnyűipart)

  babaruhákat?

 • 2007.05.09 13:25:40Tori

  nincs rokon vagy haver, aki hosszabb fazonú pólót varrjon neki? Fiúingből sincs hosszabb fazon? Nincs fiúruházatban tapasztalatom (még).

 • 2007.05.09 13:27:35lencsilany

  kowacs, ezt találtam hirtelen, nem csekkoltam le, csak bemásoltam:

  Online bababoltok - használt és új dolgok is:  * Kékpanda - http://www.kekpanda.hu

  * Baby3 - http://baby03.uw.hu/shop/

  * Gyerekruha - http://www.gyerekruha.hu

  * Babaholmi - http://www.babaholmi.hu

  * Gyermekholmi - http://www.gyermekholmi.hu/

  * Leo - Zoo - http://www.babaruhazat.hu/

 • 2007.05.09 13:32:04Csöre

  kovvacs, picivel följebb írtam egy linket ahol P. O.-t lehet kapni

 • 2007.05.09 13:49:38kovvacs

  lencsilány, csöre, köszönöm!

 • 2007.05.09 13:55:29lencsilany

  Csak kicsit OFF: a párom nem az a vásárlós típus, de nagyon szeret a kislányunknak ruhát venni, most is felhívott, hogy vett neki egy nyári kalapot:)

 • 2007.05.09 14:01:25peppermint

  p. eszter, így felkiáltójel nélkül, ebben az esetben kérlek tekints el a poszttól. Ebben az esetben valóban nem áll a javaslatom.

 • 2007.05.09 14:11:30p.eszter

  Hát Peppermint köszi. Már itt sem vagyok, de Torinak köszi az ötletet, kipróbáljuk a pár számmal nagyobb, hosszú pólókat. Tehát mégiscsak érdemes volt idejönni, arról nem is beszélve, hogy nem 100 centisen kétévesen született a fiam. :)

 • 2007.05.09 14:42:31marcangoló

  Kovvacs, így kell ezt csinálni, magam sem kezdtem volna előbb. :-D Ha segíthetek, csak szójjá bátran. Nem mintha egy cseppet is értenék az íráshoz, csak aszem valami gyerekes témába fogtál. Igaz, az itteni kútfőből már lehet meríteni- látszik, mik azok a témák, amire robbannak a kismamák...

  P.eszter, gondolkodtam, gondolkodtam, de a kisgatyába betűrt hosszabb derekú pólónál tovább nem jutottam... :-(

 • 2007.05.09 14:43:00napos oldal

  ezt most nem értem...

 • 2007.05.09 14:44:41marcangoló

  Mármint nem azt, amit én írtam, ugye?

 • 2007.05.09 14:45:49napos oldal

  nem, hanem hogy mi a gáz eszter megjegyzésével. na mindegy. megyek mosogatni.

 • 2007.05.09 14:50:16marcangoló

  Ja, azt kihüvelyeztem, de nem szólnék bele.

 • 2007.05.10 04:19:56sony

  A Kenguru Gold boltokban általában lehet body-t kihozatni a raktárból, vagy megkérdezni, mikor hoznak megfelelő méretet.  Második gyerekes tapasztalat: egy 80 cm-es gyerekre simán lehet adni 104-es pólót, kb. popóig ér neki, és csudahelyes :)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta